Texas: schutter doodt 19 kinderen en 2 volwassenen, desinformatie verspreid door Republikein

Negentien leerlingen en twee leerkrachten zijn doodgeschoten bij een schietpartij op Robb Elementary School in Uvalde, Texas, op dinsdag, volgens Governour Greg Abbott. Er zijn minstens 20 gewonden.

Update 21.40 uur: Voordat hij dinsdag 19 kinderen en twee leraren doodde, schreef de 18-jarige schutter over zijn bedoelingen via Messenger op Facebook, volgens Abbott.
In de eerste of drie berichten, ongeveer 30 minuten voor de schietpartij op school, schreef Salvador Ramos : "Ik ga mijn grootmoeder neerschieten."
Kort daarna schreef hij: "Ik heb mijn grootmoeder neergeschoten."
En tot slot: "Ik ga in een basisschool schieten."
Die verontrustende geschriften, zei Abbott, kwamen toen de verdachte naar de nabijgelegen Robb Elementary School reed, zich een weg baande naar een klaslokaal en het vuur opende op een groep kinderen en docenten. Officieren drongen uiteindelijk de gebarricadeerde ruimte binnen en een officier van de grenspolitie schoot hem dodelijk neer, zei Abbott. Een woordvoerder van Meta, het moederbedrijf van Facebook, zei dat de berichten van de schutter waren gemaakt in privé één-op-één teksten en dat ze pas werden ontdekt na de schietpartij.

Rolando Reyes, 72, de grootvader van de schutter, vertelde ABC News dat hij geen idee had dat zijn kleinzoon twee AR-15-stijl geweren had gekocht en dat ze in zijn huis aanwezig waren. Zijn kleinzoon  logeerde bij zijn grootouders na een ruzie met zijn moeder. Hij sliep in een voorkamer op een matras op de grond. 

Reyes mag zelf geen wapens in huis houden en zei dat hij zijn kleinzoon zou hebben aangegeven als hij wist dat hij wapens had. Op de ochtend van de schietpartij waren er geen tekenen waren dat er iets ongewoons zou gebeuren. De verdachte had een kleine ruzie met zijn grootmoeder over de betaling van een telefoonrekening, maar niets noemenswaardigs.

Reyes zei dat de verdachte niet kon rijden en geen rijbewijs had. Reyes vroeg zich ook af hoe zijn kleinzoon de wapens is gaan kopen en of hij met de wapens had geoefend. De grootmoeder van de verdachte, die in het voorhoofd werd geschoten, wordt geopereerd en verkeert niet in levensgevaar.

Update 14.19 uur: De bewering dat Ramos transgender was is onjuist, maar verspreidt zich snel online, samen met foto's die lijken te zijn genomen van een Reddit- account van een transgender.

"Ik ben het niet, ik woon niet eens in Texas", schrijft de persoon die dat account gebruikt sindsdien op Reddit. In de commentaren schreven ze dat "ze gewoon mijn foto's hebben genomen en deze hebben gebruikt om verkeerde informatie te verspreiden." 

Republikein Paul Gosar was een van degenen die het gerucht verspreidde dat de schutter die verantwoordelijk was voor het bloedbad op een basisschool in Uvalde, Texas, transgender was.

De Republikein uit Arizona zei in een tweet over de schutter: "Het is een transseksueel linkse illegale vreemdeling genaamd Salvatore Ramos." De tweet is later verwijderd.

Begin dinsdag had Gosar nog geen commentaar gegeven op de verwijderde tweet. Zijn kantoor en Twitter zijn benaderd voor commentaar.

Update 12.40 uur: Bij de schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas zijn negentien kinderen en twee leraren doodgeschoten, meldt de Texaanse politie. De kinderen waren tussen de zeven en tien jaar oud. De schutter, geïdentificeerd als de 18-jarige Salvador Ramos, werd ter plekke door politieagenten doodgeschoten.

De schutter reed in een pick-uptruck naar de school, die hij gewapend met een geweer en pistool betrad, meldt CNN. De school heeft een kleine 600 leerlingen en heeft alleen een tweede, derde en vierde klas.

De dader van de schietpartij in Texas, zou volgens Amerikaanse media zijn daad hebben aangekondigd op social media.

Ramos zou een week geleden, op de dag dat hij achttien werd, wapens hebben gekocht. Drie dagen voor het bloedbad postte hij een foto van twee geweren op Instagram.

Een oud-klasgenoot, die onbekend wil blijven, zegt tegen CNN dat Ramos op school werd gepest, onder andere over de financiële positie van zijn familie en de kleding die hij droeg. Volgens de manager van een Wendy’s-restaurant waar Ramos werkte, was hij geen sociale jongen. “Hij werkte en pikte zijn cheque op.”

Update 2.20 uur: Het dodenaantal is opgelopen tot 21, 18 kinderen en 3 volwassenen. Na de massale schietpartij  hebben verschillende politici in Texas zich op social media afgevraagd of er aanvullende wapenbeperkingen moeten worden ingevoerd. 

Berichtgeving om 0.59 uur: De vermoedelijke schutter ging dinsdag om 11.30 uur de basisschool binnen met een pistool en mogelijk een geweer, en wordt verondersteld te zijn gedood door politieagenten die ter plaatse kwamen, zei Abbott. De schutter lijkt alleen te hebben gehandeld.

"Hij schoot op gruwelijke wijze 14 leerlingen en een leerkracht dood," zei Abbott tijdens een persbriefing.

Abbott identificeerde de vermoedelijke schutter als Salvador Ramos (18), die naar verluidt een student was op de Uvalde High School. De gouverneur zei dat Ramos naar verluidt zijn grootmoeder had neergeschoten voordat hij naar het schoolgebouw ging. "Ik heb geen verdere informatie over het verband tussen die twee schietpartijen", zei Abbott. 

"We zijn bezig met het verkrijgen van gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp, zijn motief, de gebruikte soorten wapens, de wettelijke bevoegdheid om ze te bezitten en een uitgebreid onderzoek naar de plaats delict uit te voeren", voegde hij eraan toe.

"Als ouders hun kinderen op school afzetten, hebben ze er alle vertrouwen in dat ze hun kind weer kunnen ophalen als die schooldag voorbij is. En er zijn families die nu in rouw zijn," zei Abbott. "De staat Texas rouwt met hen om het verdriet dat deze ouders hun kinderen nooit meer kunnen ophalen."

Onder de gewonden zijn twee politieagenten die op de melding afkwamen, zei Abbott. Hun verwondingen zijn niet levensbedreigend,zei hij. Er zijn meer dan twintig gewonden opgenomen in regionale ziekenhuizen, sommige gewonden zullen moeten vechten voor hun leven.

De FBI en het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) helpen de lokale politie bij het onderzoek.

Dit is minstens de 30e schietpartij op een K-12 school in 2022. Buiten deze schietpartij, zijn er in 2022 tot nu ten minste 38 schietpartijen in K-12-scholen, hogescholen en universiteiten, resulterend in ten minste 10 doden en 51 gewonden.

De schietpartij in Texas is de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse school sinds de schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, in februari 2018, waarbij 17 mensen omkwamen.