Zeldzame kieuwpootkreeft moet verhuizen voor aanleg A15

Jippie

Rijkswaterstaat heeft een oplossing gevonden voor de zeer zeldzame kieuwpootkreeft die bij Zevenaar is ontdekt op de plek waar straks de verlengde A15 moet komen.

Als de aanleg van de snelweg definitief doorgaat, kunnen de eitjes van het diertje worden verplaatst naar nog aan te leggen poelen in de buurt. Tot die tijd liggen ze nog veilig in de grond op een 'geheime' plek. Zo meldt Omroep Gelderland.

Het geplande tracégebied van de snelweg A15 is een van de weinige gebieden waar het dier voorkomt.

Mystieke status
De diertjes zijn om meer redenen bijzonder. Hun bouw is sinds de prehistorie niet echt veranderd, waardoor ze ‘levende fossielen’ worden genoemd. De Engelsen noemen de kieuwpootkreeft ‘fairy shrimps’ (elvengarnalen). Deze mystieke status dankt de kieuwpootkreeft aan het vermogen om schijnbaar uit het niets op te duiken. Dat heeft ermee te maken dat de eitjes tientallen jaren in een drooggevallen modderpoel kunnen liggen. Komt de modderpoel weer onder water te staan, dan komen de eitjes uit.

"Daardoor dachten mensen in de middeleeuwen dat de kieuwpootkreeft uit het niets ontstond. Logisch, want ze hadden nog geen microscoop", aldus Martin. Hij legt uit dat de kieuwpootkreeft met goede redenen leeft in wateren die tijdelijk droogvallen. "Daarin komen geen natuurlijke vijanden voor zoals vis en roofkevers. De kreeftjes zijn bovendien aangepast aan dat soort milieus."