Dainese sprint verrassend naar winst in Giro

De elfde etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Alberto Dainese. De Italiaan van Team DSM was na 203 kilometer de snelste in de massasprint, voor Fernando Gaviria en Simone Consonni. Juan Pedro López behield de roze leiderstrui.

De rit van woensdag was gemaakt voor de sprinters. De rit was 203 kilometer lang met alleen maar vlakke wegen, maar ondanks waren de klassementsrenners gewaarschuwd vanwege gevaar voor waaiers. Filippo Tagliani (Drone Hopper - Androni Giocattoli) en Luca Rastelli (Bardiani-CSF-Faizanè) trokken in de openingsfase ten aanval, maar op negentig kilometer van de streep waren ze weer ingerekend.

Zo af en toe probeerde een ploeg het op de kant te zetten. Het zorgde ervoor dat een aantal renners moest lossen, onder wie Caleb Ewan, maar snel daarna viel het weer stil en kon iedereen aansluiten. Bij de tussensprint viel onderweg het meest te beleven. Richard Carapaz pakte daar drie seconden en steeg naar de tweede plaats in het algemeen klassement.

Op een kleine zestig kilometer van de meet trok Dries de Bondt ten aanval. De Belg nam een kleine voorsprong, al hield de renner van Alpecin-Fenix lang stand. Pas in de voorlaatste kilometer werd hij gegrepen, waarna er gesprint kon worden in Reggio Emilia. Arnaud Démare nam de leiding in de sprint, waarna Fernando Gaviria hem voorbij ging. De Colombiaanse sprinter van UAE Emirates leek op weg naar de zege, maar dat was buiten Alberto Dainese gerekend.