Griepgolf houdt aan

De griepepidemie in Nederland duurt al anderhalve maand en blijft onverminderd voortduren, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel.

Vorige week gingen 61 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten, een toename vergeleken met de week daarvoor. In het algemeen is er officieel sprake van een epidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen. Lees verder bij Skipr.

In week 14 (4-10 april) werd een influenzavirus gevonden in 62% van de monsters die zijn afgenomen bij patiënten met een acute luchtweginfectie in de huisartsenpraktijk. Deze monsters worden afgenomen door huisartsen van de Nivel Peilstations en nader onderzocht door het RIVM.

In week 13 (28 mrt - 3 apr) werd in 59% van de monsters een influenzavirus gevonden.
Dergelijke percentages zijn typerend voor griepepidemieën in Nederland. In andere bronnen van het RIVM en Erasmus MC (GGD-teststraten en laboratoria van ziekenhuizen) zijn in veel monsters het influenzavirus te zien. Ook dit duidt op continuering van de griepepidemie.

Tussen oktober 2021, het begin van het huidige griepseizoen, en maart 2022 werd het griepvirus in Nederland maar heel zelden gevonden. Waarschijnlijk komt dit door de coronamaatregelen, die ook de verspreiding van het griepvirus tegengaan. Aangezien eind maart 2022 veel maatregelen zijn losgelaten, hadden veel mensen weer meer contact met anderen en nam ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toe.