FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 maart 2022

Joe Biden arriveert in Brussel voor topoverleg Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden is aangekomen in Brussel voor topoverleg over de Russische invasie in Oekraïne.

Biden wordt donderdag verwacht op bijeenkomsten van de NAVO, Europese Unie en de G7 (zeven belangrijkste economieën). Zijn vliegtuig landde iets na 21.00 uur op een militaire luchthaven in de buurt van de Belgische hoofdstad.

Russische Defensieminister Shoigu vermist sinds 11 maart

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu is al bijna twee weken niet in het openbaar gezien. Volgens een bericht in de British Times doen sindsdien geruchten de ronde dat hij gezondheidsproblemen heeft gedurende de vastgelopen invasie van Oekraïne.

Shoigu, die vaak wordt gezien als mogelijke opvolger van president Vladimir Poetin, werd voor het laatst gezien op 11 maart terwijl hij in gesprek was met zijn Turkse ambtgenoot, schrijft de krant. Hij bezocht ook een militair hospitaal in Moskou om medailles uit te reiken aan gewonde soldaten. Generaal Valery Gerasimov, chef van de Russische generale staf, werd op dezelfde dag ook voor het laatst gezien.

De staatstelevisie meldde op 18 maart dat de 66-jarige Shoigu opnieuw soldaten in het ziekenhuis had bezocht, maar de video bij dit bericht was een week oud, aldus de British Times.

Het is buitengewoon ongebruikelijk dat de minister van Defensie zo lang uit het zicht is verdwenen. Samen met Poetin zijn Shoigu en Gerasimov de twee mensen die in het bezit zijn van een van de drie 'nucleaire kits', waarmee de nucleaire wapens ingezet kunnen worden.

Random Pics van de Dag #579

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NASCAR: Vijf races, vijf winnaars na chaotisch slot op verbouwd Atlanta

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de verbouwde Atlanta Motor Speedway werd de vijfde race van het Cup Series-seizoen verreden. De baan in Atlanta werd dusdanig verbouwd dat het een soort kleine superspeedway is geworden en dat zorgde voor stevig racen op zeer hoge snelheden.

Chase Briscoe en Ryan Blaney startten op de eerste rij, Joey Logano en Kyle Busch vertrokken van rij twee. Na een ronde of 25 zorgde een stevige crash van Noah Gragson voor een eerste caution, Ross Chastain nam vervolgens de touwtjes in handen...tot hij vanaf de koppositie tegen de muur klapte. Het werd nog erger, want tijdens de caution werd tijdens de werkzaamheden aan zijn auto in de pitstraat getankt, en dat mag niet: twee ronden straf.

Na de herstart ging het anderhalve seconde goed, tot Austin Dillon en Kyle Busch voorin in de clinche raakten - in het achterveld liep ook Austin's broertje Ty veel schade op. De eerste stage werd onder geel afgerond en werd gewonnen door William Byron, voor Denny Hamlin en Daniel Suarez. In de tweede stage reed men aanvankelijk lekker door, tot Tyler Reddick voorin het veld een klapband kreeg, de muur in spinde en een kleine kettingreactie ontketende.

Ricky Stenhouse had de touwtjes in de tweede stage lange tijd keurig in handen, maar aan het einde van de stage ging het fout: zijn rechterachterband klapte en Stenhouse spinde aanvankelijk zonder verdere schade, tot Austin Cindric er bovenop klapte. Na de herstart hadden Blaney en Kyle Larson de leiding in handen, maar Larson werd van achteren aangetikt door Denny Hamlin en ging hard in de rondte: caution - Blaney kon ondertussen de stagewinst bijschrijven.

Met Suarez en de teruggekeerde Chastain voorop konden de laatste dik honderd ronden beginnen, waarin het er relatief goed aan toe ging. Een kleine dertig ronden voor het einde kreeg Todd Gilliland in het middenveld een klapband, waardoor hij naar binnen schoof en de uitwijkende Cody Ware hard de muur in ramde: caution. De boel werd opgeruimd en met Byron en Bubba Wallace voorop konden we weer door, negentien ronden voor het einde.

Een forse spin van Aric Almirola zorgde snel voor een kortstondige caution, maar voorin veranderde weinig richting de herstart. Byron hield de eerste plek vast, Wallace begon de druk meer en meer op te voeren en ook Blaney en Chastain zaten er nog volop bij. In de slotronde kwam Chastain naar voren, terwijl Blaney en Briscoe de muur schampten en terugvielen. Byron hield ondertussen vol en dat bleef zo: hij werd de vijfde winnaar van het jaar, een paar posities achter hem gingen onder meer Wallace en Justin Haley nog eens hard de muur in.

Tbs met dwangverpleging voor moedermoord

Een 44-jarige man bracht in september 2021 zijn moeder in Helmond om het leven. Deze daad kan de verdachte echter niet worden aangerekend omdat hij in een psychose verkeerde en dus volledig ontoerekeningsvatbaar was. Wel legt de rechtbank Oost-Brabant terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging op.

De verdachte fietste die bewuste dag rond de middag richting de woning van zijn ouders en nam een inklapbaar zakmes mee met als doel om zijn vader en moeder te doden. Onderweg bedacht hij zich, reed terug naar huis en ging op bed liggen. Daar besloot hij dat hij zijn ouders tóch moest uitschakelen. De man fietste opnieuw naar de woning van zijn ouders en belde aan. Zijn moeder deed open en in de woning sneed hij haar keel door met het zakmes. Zijn vader was op dat moment niet thuis, dus verliet de verdachte de woning met de bedoeling zijn vader 'een andere keer te doen'. Buiten wachtte de verdachte nog wel even op hem, maar nadat hij door iemand werd aangesproken fietste hij alsnog naar huis. Daar belde de verdachte de politie en gaf zichzelf aan.

De verdachte lijdt volgens een psycholoog en een psychiater aan schizofrenie en zat tijdens het voorval in een psychose. Hij was daardoor niet meer in staat sturing te geven aan zijn voelen, denken of handelen. De verdachte werd in zijn beleving al zijn hele leven benadeeld door zijn ouders en wilde nu wraak nemen. Net als de deskundigen en de officier van justitie beschouwt de rechtbank de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege de ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens. Dit betekent dat hij geen gevangenisstraf kan krijgen. Wel vind de rechtbank het noodzakelijk om terbeschikkingstelling met dwangverpleging op te leggen om de maatschappij zo goed mogelijk te beschermen. Ook moet de verdachte zijn vader en zijn broer schadevergoedingen betalen van in totaal 37.500 euro.

Hoogleraar War Studies: ‘Rusland wijkt in Oekraïne af van de eigen doctrine’

De oorlog in Oekraïne wordt uitgevochten op een manier die eigenlijk niemand had zien aankomen. Hoogleraar War Studies commodore Frans Osinga legt uit hoe dat zit. Waarom boekt Rusland ondanks een numeriek overtal zo weinig progressie? En wat zijn nou de verschillen in allerlei soorten oorlogsvoering?

Standaardaanpak: eerst luchtoverwicht krijgen
“De Verenigde Staten hebben in 1991 bij operatie Desert Storm de standaard gezet van hoe het Westen de krijgsmachten in de jaren daarna heeft ingezet. Dat gebeurde met een langdurige campagne met het luchtwapen om daarmee het luchtoverwicht te verkrijgen. Dat overwicht gebruik je vervolgens door de grondtroepen van de tegenstander aan te vallen of te vernietigen, nog voor ze in contact kunnen komen met de eigen troepen. Daarmee kan je het optreden van de eigen grondtroepen versnellen en het risico op slachtoffers verlagen. Vooral nieuwe precisie geleide munitie maakte dit mogelijk. Die zorgden er ook voor dat het Westen veel beter in staat werd het risico op ongewenste nevenschade en burgerslachtoffers te verminderen.”

Combinatie land- en luchtoptreden bleek effectief
“Die methode is daarna vaker toegepast bij bijvoorbeeld vredesoperaties van de VN, maar ook in Afghanistan na de aanslagen op 9/11. Conventionele middelen worden wel ingezet, maar vooral vanuit de lucht. De VS kon in Afghanistan ook niet veel ‘boots on the ground’ inzetten maar maakte slim gebruik van speciale eenheden die optraden met lokale irreguliere troepen, de Noordelijke Alliantie. De combinatie van land- en luchtoptreden is bijzonder effectief gebleken. Het aantal slachtoffers onder je eigen troepen is namelijk historisch buitengewoon gering.”

Rusland heeft strijd vanuit de lucht niet doorgezet
“De tactiek van Rusland wijkt daar fundamenteel van af. Rusland heeft verzuimd om eerst grondig het luchtoverwicht te bevechten. Ze hebben een poging gedaan, maar niet doorgezet. Ze hebben de Oekraïense luchtstrijdkrachten niet kunnen verslaan. Gevolg is dat geen van beide landen dominant is in de lucht. En Rusland kan daardoor niet vrij manoeuvreren op de grond.”

“Daarnaast heeft Rusland geen goede samenwerking op kunnen zetten tussen de lucht- en grondstrijdkrachten. De grondstrijdkrachten zijn daardoor kwetsbaar voor antitankwapens, drones en artillerievuur. Je ziet dat er weinig coördinatie is tussen de tanks, pantserwapens en de infanterie. Het is merkwaardig dat Rusland dit zo toepast, want hun doctrine suggereert dat wel. Die bestaat uit een nauwe samenwerking tussen het landoptreden en het luchtoptreden.”

Conventionele oorlog
De oorlog in Oekraïne doet qua inzet van wapens denken aan de Tweede Wereldoorlog. Kenners hadden niet verwacht dat er deze eeuw nog zo’n zogeheten conventionele oorlog uitgevochten zou worden in Europa. Osinga legt uit wat de verschillen zijn in de type oorlogen die we kennen.

“Conventionele oorlogsvoering heeft diverse gezichten gekregen. Van oorsprong betekent dit dat je gebruik maakt van traditionele militaire middelen. Dat staat in contrast met bijvoorbeeld nucleaire oorlogsvoering. Daarbij dreig je met de inzet van kernwapens, zonder dat je ze daadwerkelijk echt inzet.”

Irreguliere oorlogsvoering
“Daarnaast heb je de irreguliere vorm van oorlogsvoering. Dan moet je denken aan wat guerrillastrijders of terreurbewegingen doen. Zij gebruiken weliswaar conventionele wapens, maar hebben totaal andere tactieken. Die bestaan bijvoorbeeld uit het leggen van hinderlagen, boobytraps of uit zelfmoordaanslagen. De categorieën lopen af en toe in elkaar over. Soms heb je bij grootschalige oorlogen ook gebieden waar guerrillastrijders actief zijn.”

Hybride oorlogsvoering
“Dan heb je ook nog een mengvorm, de zogeheten hybride oorlogsvoering. Dat is een combinatie van verschillende manieren van optreden. Denk bijvoorbeeld aan Hezbollah in 2006. Deze van oorsprong terroristische beweging bestookte Israël met raketten en terreuraanslagen. Maar ze gingen ook over tot conventionele verdediging van dorpen en steden.”

“Rusland heeft daar sinds 2016 een nieuwe versie van gemaakt. Beïnvloeding via cyberaanvallen, social media, fake news, propaganda en desinformatie verspreiden. Het is weliswaar geen gewapend geweld. Je gaat er niet aan dood, maar het heeft wel strategisch effect. Dat is ook een belangrijke reden waarom de NAVO oproept tot moderniseren op dat terrein.”

Patstelling ontstaan
Ook bij de invasie van Oekraïne is die desinformatiecampagne gebruikt, maar die lijkt vooral in Rusland zelf effect te hebben. In Oekraïne heeft het land het numerieke overtal in militairen en materieel niet om kunnen zetten in een overwicht. Er is momenteel feitelijk een soort patstelling ontstaan. Onderschatting van Oekraïne én overschatting van de eigen capaciteiten kan daar volgens Osinga aan ten grondslag liggen.

Slimme verdediging door Oekraïne
“Daarnaast heeft Oekraïne een hele slimme verdediging opgezet, die gebruik maakt van de zwakke kanten van de Russische strategie. Ze weten dat ze in aantallen inferieur zijn aan Rusland, maar dat overwicht verdwijnt in steden. In het open veld heb je 3 aanvallers tegenover 1 verdediger nodig voor een overwicht in steden heb je 2 keer zoveel nodig. In steden is de mobiliteit en snelheid van tanks en pantserwagens niet te gebruiken. Die kunnen bovendien vanuit allerlei kanten beschoten worden. Dat is levensgevaarlijk.”

“Oekraïne maakt daarentegen goed gebruik van de eigen vrijheid van bewegen. Zij kunnen op zoek naar de logistieke konvooien van de Russen. Die zijn gedwongen om alleen over de weg te gaan, want Rusland is huiverig om over de zachte, ontdooiende grond te gaan. Oekraïne kan daardoor gebruik maken van hit & run tactieken: snel toeslaan en weg. Het overwicht van 150.000 tot 190.000 Russen tegenover 100.000 Oekraïners is daardoor ontoereikend.”

Osinga schetst mogelijkheden
“Om deze aanval écht door te kunnen zetten, heeft Poetin aanzienlijk meer troepen nodig. Zolang het Westen Oekraïne voorziet van wapens en Oekraïne voldoende mannen heeft, houden zij het bovendien nog wel even vol. Tenzij het humanitaire leed te groot wordt voor Zelensky. Maar Poetin zal niet stoppen tot hij er iets uitsleept dat hij kan verkopen als een overwinning.”

Rode Baretten blijven langer in Roemenië

De aanwezigheid van 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade in Roemenië is verlengd tot in ieder geval eind april. Dit gebeurt met name om te blijven bijdragen aan de afschrikking tegen Russische agressie. De Nederlandse militairen vertrokken eind februari voor de oefening Rapid Falcon om daar te oefenen met Amerikaanse en Roemeense collega’s.

Oorspronkelijk zouden de luchtmobiele militairen, de Rode Baretten, 2 weken helikopteroperaties en schietoefeningen doen in Duitsland. Door de Russische dreiging aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied is die training naar Roemenië verplaatst.

Dit draagt bij aan geloofwaardige afschrikking vanuit de NAVO. Daarnaast zijn er goede trainingsmogelijkheden met onder meer Amerikaanse Black Hawk helikopters.

Oekraïne: 'plunderaars aan de schandpaal'

Na de Russische inval in Oekraïne verschijnen op sociale netwerken steeds meer beelden van vermoedelijke plunderaars en dieven die aan palen zijn vastgebonden en hier nog een pak slaag bij krijgen, aldus het persbureau dpa.

Volgens de filmpjes worden bij een groot aantal plunderaars hun broek naar beneden getrokken na het vastbinden en bij sommigen hun gezicht blauw gekleurd. Beelden uit Lviv tonen vrouwen vastgebonden aan lantaarnpalen terwijl er op dit moment nauwelijks oorlog is in Lviv, waardoor plunderaars hun slag kunnen slaan.

De beelden worden verspreid via pro-Kremlin telegramkanalen om het volk van Oekraïne te belasteren. Ambtenaren hebben de bevolking van Oekraïne opgeroepen om geen eigen rechter te gaan spelen bij diefstal en/of plundering.

Toch toont de adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Vadym Denyssenkode enig begrip voor de mensonterende acties. De politie komt in de huidige situatie  handen tekort voor hun werk, zei Denyssenko tegen de nieuwssite Strana. "Een plunderaar moet begrijpen dat hij nu krijgt wat hij verdient: eerst wordt hij aan een paal gebonden en daarna gaat hij in ieder geval voor tien jaar de gevangenis in". Dat zou een groter effect hebben op plunderaars dan vervolging door justitie, zei Denyssenko eerder deze week. "De dief wordt immers gelijk gestraft." Bovendien, zei hij, is het een educatieve maatregel voor anderen. Statistieken over dergelijke incidenten en daaropvolgende arrestaties zijn nog niet beschikbaar.

'Russische spion' Harry Vermeer Oekraïne uitgezet

Meespelen in de oorlog in Oekraïne is voor Harry Vermeer voorbij. Vlakbij Kiev werd hij opgepakt door soldaten uit het Oekraïense leger die dachten dat hij een Russische spion was, weet de Gelderlander te vertellen.

Hij werd wat ruw ondervraagd en onderzocht. Zijn tatoeages werden nauwkeurig bestudeerd en zijn telefoon en inhoud van zijn auto onderzocht. Tevens werd hij geïntimideerd door hoorbaar wapens door te laden en vlak naast hem af te vuren. Dit alles met een zak over zijn hoofd waardoor hij het benauwd kreeg. De Oekraïense soldaten zagen echter wel dat Harry geen spion was. Maar echt Oekraïens legermateriaal was hij ook niet. Daarop werd hij overgedragen aan de Oekraïense politie.

Die deden het onderzoek op zijn telefoon nog eens dunnetjes over. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat Harry foto's had gemaakt nabij geheime militaire locaties. Alle foto's werden van zijn telefoon gewist en hem werd dringend verzocht op te hoepelen uit Oekraïne.

De verwachting is dat Harry morgen alweer thuis is.

25 jaar na de 'Slag bij Beverwijk': is hooligangeweld nu weer reden tot zorg?

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Ajax-supporter Carlo Picornie tijdens een gevecht tussen Ajax- en Feyenoord-hooligans werd doodgestoken op een weiland langs de A9 bij Beverwijk. Trix Pieterse van NH Nieuws onderzocht wat er sindsdien allemaal is gebeurd en veranderd als het gaat over supportersgeweld. Zo meldt AT5.

De dood van Picornie is een van de meest tragische voorbeelden van hooligangeweld in de Nederlandse geschiedenis. Bob Visser, in die tijd de korpschef van de regio Kennemerland, vertelt dat de politie bij aankomst een ravage aantrof: "Gewonden, veel slagwapens zoals knuppels en kettingen en Picornie. Op de camerabeelden van de Wijkertunnel was later te zien dat Picornie als eenling door meerdere personen was aangevallen."

Carlo Picornie was een eerste generatie F-sider. De F-side werd in 1976 opgericht door een groep supporters uit Vak F, toen nog in Stadion de Meer. Picornie was een echte Ajacied. In het supportershome kregen de jonge jongens van hem iets te drinken, maar ook een tik als ze over de schreef gingen. In het fanblad De Ajax Ster (DAS) van 9 april 1997 werd Carlo beschreven als 'het boegbeeld van de Ajax-supporters' en 'een jongen die zijn maatjes nooit in de steek liet'.

Picornies dood veroorzaakte dan ook veel woede en verdriet. Tot op de dag van vandaag wordt hij door zijn maten van de F-side en andere supportersgroepen herdacht. Zo wordt er elke vijf jaar geld ingezameld om op zijn sterfdag een paginagrote advertentie in de Telegraaf te plaatsen.

Een ander deel van het ingezamelde geld wordt dan uitgegeven aan een eerbetoon in het stadion. Zondag was er tijdens De Klassieker nog een gigantisch spandoek te zien op de F-side, met Picornies naam en zijn geboorte- en sterfdatum. Ook droegen de supporters op die tribune witte shirts met zijn naam en gezicht erop.

Incidenten
Na De Slag bij Beverwijk groeide de nieuwe aanwas in 'supportersland' volgens sportsocioloog Ramón Spaaij flink. De hoeveelheid media-aandacht werkte als een affiche voor de hooligans en de jonge jongens die op zoek waren naar sensatie zagen op nationale televisie dat er wel wat te beleven viel bij het voetbal.

Inmiddels is het geweld lang niet meer zo heftig als het in 1997 was, maar zijn er nog altijd incidenten rondom supportersgroepen. Tijdens eerdere edities van de Champions League ging het wel eens mis. Zo kostte het seizoen 2018/19, waarin Ajax de halve finale haalde, zo'n 182.000 euro aan boetes wegens wangedrag van supporters. Er zijn ook recentere voorbeelden. Zoals tijdens de laatste thuiswedstrijd in de Champions League tegen Benfica, waar een aantal supporters zonder tickets met geweld probeerde het stadion binnen te komen. Burgemeester Halsema zei hierover dat de harde kern van Ajax bij zichzelf te rade moest gaan.

De laatste incidenten lijken volgens Van der Vlies vooral veroorzaakt te worden door de nieuwe aanwas: "Deze jongens kunnen na twee jaar binnen zitten voor het eerst naar het stadion en weten niet wat ze overkomt. Die gaan er volledig voor, maar kennen de mores niet en gaan dus wat sneller over de schreef."

Dit blijkt ook uit de cijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Waar het percentage first offenders, mensen die -in het hele land- voor het eerst de wet overtreden, altijd rond de 75 procent lag, is dit met name de laatste zes jaar toegenomen. In 2016 was zelfs 90 procent van de personen die in aanraking kwam met de politie nog nooit eerder opgepakt. Van der Vlies: "De afgelopen tijd hebben we veel groepen gezien die spontaan ergens op afkwamen om te rellen. Zo zijn er veel stadionverboden uitgedeeld aan mensen die geen seizoenkaart hadden, of mensen opgepakt bij rellen die geen link met de club hadden."

Uitlaatklep
Daniel (niet zijn echte naam) zat van zijn 16e tot zijn 23e op de F-side en beaamt de verschillen tussen de harde kern en de aanwaaiers. "Dat zijn van die pipo’s uit kleine dorpen, van die weekend-Ajacieden, en die willen gewoon lol trappen en worden heldhaftig. Die rennen voor 5 meier het veld wel op. Voor de echte harde kern gaat het daar niet om. Voor hen betekent de F-side echt broederschap. De situaties waar je samen in belandt zorgen voor diepe vriendschappen."

Hooliganisme kan volgens Daniel dienen als uitlaatklep: "Met veel jongens die daar zitten gaat het op een manier niet goed. Ze hebben problemen thuis of mentale problemen. De F-side kan dan een uitlaatklep zijn. Ze gaan naar het voetbal om het eruit te schreeuwen en om samen te zijn met hun maten. De één gaat pils drinken, de ander gaat rammen."

Daniel benadrukt dat een van de belangrijkste regels van de F-side is dat je nooit geweld gebruikt tegen 'petten en sjaals', ofwel de gewone supporters. "Die wereld draait om eer. Geweld gebruiken tegen gewone mensen is daarom echt een schande. De F-side is dan ook heel praktisch: je houdt je aan de regels en als je dat niet doet krijg je een tik van iemand boven je. Soms is dat een corrigerende tik en soms betekent die tik dat je nooit meer terug hoeft te komen."

De persoonsgebonden aanpak
De laatste jaren hebben de clubs, de KNVB, de politie en de gemeenten intensiever samengewerkt om het voetbalgeweld in te dammen. De dood van Picornie speelde volgens Spaaij een grote rol in het ontstaan van de huidige aanpak. Spaaij: "Hoewel we niet moeten doen alsof er voor de dood van Picornie nog helemaal geen beleid tegen voetbalgeweld werd gevoerd, kwam het bestaande beleid na 1997 wel in een stroomversnelling terecht. Er is een duidelijke keuze gemaakt in de aanpak: de focus is verschoven van generieke maatregelen zoals meer politie-inzet en het verbieden van uitsupporters, naar een persoonsgebonden aanpak."

Volgens Spaaij realiseerde de politie zich dat hun aanwezigheid vaak als een rode lap op een stier werkte. In plaats daarvan werd een belangrijk thema: "Hoe krijg je deze mensen in beeld en wat doet dat met hen? De politie ging dan bijvoorbeeld langs op iemands werk om te laten zien dat ze hem in de smiezen hadden."

Uit de cijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme blijkt dat de politie-inzet met name de laatste tien jaar structureel is gedaald. Waar er in het seizoen van 2008/2009 nog 155.692 uur politie werd ingezet bij eredivisiewedstrijden, is dit in het seizoen van 2018/2019 gedaald naar 110.244 uur. Het aantal stadionverboden is daarentegen fors toegenomen: in 2008/2009 werden er maar 20 supporters de toegang tot het stadion ontzegd, terwijl dit in 2018/2019 wel 595 keer gebeurde.

Volgens onderzoeker Vincent van der Vlies van het Auditteam Voetbal en Veiligheid is de persoonsgebonden aanpak vijf jaar geleden echt verankerd in het voetbalbeleid. Bij deze aanpak wordt er veel aandacht besteed aan preventie.

"We hebben gemerkt dat het heel effectief is om deze mensen persoonlijk en met aandacht te benaderen. Gemeenten en de veiligheidscoördinatoren gaan het gesprek aan: 'Waarom gedraag je je zo?'. De mensen die in het stadion overlast veroorzaken doen dat bijvoorbeeld ook vaak in het uitgaansleven. Je moet daarom tot maatwerk komen en kijken wat er speelt in iemands leven. Een supporter die voor problemen zorgt in het stadion is niet alleen een supporter, maar ook een burger met een leven buiten dat stadion."

De rol van de clubs
Hoewel de samenwerking tussen clubs, gemeenten en politie tegenwoordig beter verloopt, hebben de clubs volgens Spaaij altijd een ingewikkelde positie bekleed in de bestrijding van voetbalgeweld: "Clubs willen harde kernen het gevoel geven dat ze gehoord worden en gaan met hen in gesprek. Het nadeel is dat het ook persoonlijk kan worden als je de harde kern naar binnen haalt. Er zijn weleens ruiten van bestuurders ingegooid."

"Clubs nemen ook hun verantwoordelijkheid door de dialoog aan te gaan met supporters. Het is geen eenmalige investering: die relaties moeten onderhouden worden en opnieuw opgebouwd worden met de nieuwe generaties", aldus Spaaij.

Een beroemd voorbeeld van de dubbelzinnige relatie tussen clubs en supporters is dat voormalig Ajax-voorzitter Michael van Praag de leider van de F-side - de later veroordeelde crimineel Polletje - nog heeft opgezocht in de gevangenis. Polletje had in de gevangenis lucht gekregen van de vermeende moordenaars van Picornie. Met een goed gesprek en een shirt van Richard Witschge hoopte Van Praag een geplande wraakactie uit Polletjes hoofd te praten.

Het hoofd koel houden
Sinds de dood van Picornie is er veel veranderd: de supporters zijn beter in beeld bij de instanties, het cameratoezicht is verbeterd, verdachten kunnen snel worden veroordeeld en er worden meer stadionverboden uitgedeeld.

De toename van incidenten, in 2018/2019 werden er landelijk 474 geregistreerd, betekent volgens Van der Vlies niet dat het persoonsgerichte beleid niet goed werkt: "We hoeven het onszelf niet heel erg aan te rekenen. Omdat de afgelopen twee jaar de stadions en de horeca voor het grootste gedeelte van de tijd gesloten waren, was het heel moeilijk om de nieuwe aanwas in kaart te brengen. We konden ze simpelweg niet zien. De jonge kalveren worden de wei ingestuurd en wanneer deze niet in beeld zijn, kan je daar bijna geen beleid op maken."

Zowel Van der Vlies als Spaaij benadrukken dat de toename van incidenten niet betekent dat er een nieuwe Slag bij Beverwijk aankomt. Volgens Spaaij komt geweld altijd in golfbewegingen: "Het is heftig, maar we moeten niet doen alsof het nooit zo is geweest. Bovendien zorgt onrust in de maatschappij altijd voor meer geweld in het stadion. We moeten het hoofd koel houden en op dezelfde voet doorgaan met maatwerk, en waar nodig harder straffen." Volgens Van der Vlies is de situatie niet vergelijkbaar met de chaos van de jaren 80: "We zien geen fietskettingen en messen."

Van der Vlies verwacht dan ook dat de situatie na de lockdown weer zal verbeteren: "Nu er weer wedstrijden zijn met publiek verwacht ik dat dat beeld weer terugkomt en op den duur de incidenten ook weer zullen afnemen. De persoonsgebonden aanpak die de betrokken instanties hanteren om de boosdoeners op het rechte pad te krijgen werkt echt, maar de relaties met deze personen moeten constant worden onderhouden."

NAVO wil oostflank versterken

De NAVO versterkt haar oostelijke flank met vier extra gevechtsgroepen om Rusland af te schrikken. Zoals secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Brussel aankondigde, staan Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije gepland als locaties voor de zogenoemde Battlegroups. Stoltenberg sprak voor de speciale bijeenkomst van de westerse alliantie, waarop de staatshoofden en regeringsleiders van de 30 NAVO-lidstaten donderdag in Brussel worden verwacht.

Tot dusver heeft de NAVO alleen permanente multinationale formaties gestationeerd in de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, evenals in Polen. Meestal bestaan deze formaties  uit zo'n 1000 soldaten. Door de uitgebreide aanwezigheid zullen NAVO-troepen aanwezig zijn van de Oostzee in het noorden tot aan de Zwarte Zee in het zuiden.

Onlangs waren al troepen van de NAVO-snelle inzetmacht NRF ingezet in buurland Roemenië, Oekraïne, om de oostflank te versterken. De staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen hebben de Russische aanval op Oekraïne al beschreven als "de ernstigste bedreiging voor de Euro-Atlantische veiligheid in decennia". Volgens Stoltenberg wordt ook overwogen om de luchtverdediging en de aanwezigheid op zee flink uit te breiden.

Poetin: Europa moet zijn gas betalen in roebels

De Russische munt staat onder zware druk. Als onderdeel van de sancties zijn ook de Russische tegoeden in het buitenland bevroren. President Poetin heeft hierop nu actie ondernomen: aardgas mag alleen worden betaald in roebels. Dit maakt een mogelijk gasembargo waarschijnlijker.

In de toekomst zullen afnemers in EU-landen voor gasleveringen uit Rusland in roebels moeten betalen. De Russische president Vladimir Poetin heeft de regering opgedragen geen betalingen in dollars of euro's meer te accepteren. De leveringen worden volledig gegarandeerd, verzekerde de leider van het Kremlin op de staatstelevisie. Betaling van Russische goederen in buitenlandse valuta is niet meer van belang.

Bijgevolg zullen de 'onvriendelijke staten' die door Rusland op de zwarte lijst zijn geplaatst hierdoor worden getroffen. Daartoe behoren de EU-landen, maar ook de VS, Canada en Groot-Brittannië.

De mededeling heeft de Russische munt direct versterkt. De centrale bank en de Russische regering hebben nu een week de tijd om de voorwaarden voor de omwisseling van vreemde valuta naar roebelbetalingen vast te stellen, aldus Poetin. Hij zei dat het Westen zijn munteenheid zelf had gedevalueerd door Russische tegoeden in het buitenland te bevriezen.

Klitschko: "Dit is genocide"

De burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev, Vitali Klitschko, beschrijft de Russische aanval op zijn land als genocide. "Het is genocide", zegt de voormalig profbokser in een live-uitzending met de gemeenteraad van de Kievse zusterstad München.

"Ze vernietigen de burgerbevolking, ze vernietigen ons land." Kiev werd beschoten met raketten die "elk mensenleven binnen een straal van 500 meter doodden", zegt Klitschko. Dat is geen aanval op het leger, maar op de bevolking. Hij kon niet zeggen hoeveel Oekraïners er tot nu toe waren omgekomen: "We kunnen de lichamen niet tellen."

China: 'Rusland wordt niet uitgesloten van de G20'

China verwerpt de uitsluiting van Rusland uit de G20-groep door de oorlog in Oekraïne. De groep van 20 grootste geïndustrialiseerde  landen (G20) is "het belangrijkste forum voor internationale economische samenwerking", zegt Wang Weibin, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

"Rusland is een belangrijk lid en geen enkel lid heeft het recht een ander land uit te sluiten." China is een bondgenoot van Moskou en heeft de Russische invasie van Oekraïne nog niet veroordeeld. De nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden zei dinsdag dat Washington het lidmaatschap van de G20 van Rusland met zijn bondgenoten zou bespreken.

Turkije waarschuwt voor 'spookmijnen' in de Zwarte Zee

De Turkse regering waarschuwt voor gevaarlijke zeemijnen die 'los' door de Zwarte Zee kunnen drijven. De explosieven werden voor de Oekraïense kust geïnstalleerd en zouden tijdens een storm van hun ligplaats zijn losgekomen.

Volgens berichten in de Turkse media drijven deze mijnen nu rond en zouden ze ook de Turkse kust kunnen bereiken, meldt ARD-correspondent Jannik Pentz uit Istanbul.

De Russische geheime dienst spreekt in een verklaring van "enkele honderden" mijnen. Oekraïne ontkent deze berichtgeving, en beschuldigt Rusland ervan het afsluiten van bepaalde zeegebieden te rechtvaardigen met een verzonnen "mijngevaar". Turkije wil nu actie ondernemen om mogelijke zeemijnen op te sporen. Schepen in de Zwarte Zee worden verzocht bijzonder oplettend te zijn. Daarnaast moet er vanuit de lucht naar deze 'spookmijnen' worden gezocht.

Rusland wil Mariupol veroveren om landverbinding met de Krim te creëren

Door de Oekraïense haven Mariupol in te nemen, zegt Rusland een veilige landverbinding te willen creëren met het geannexeerde Zwarte Zee-schiereiland van de Krim.

Zodra het Russische leger de belangrijke snelweg M14 onder controle heeft, zal de Krim via een transportcorridor weer betrouwbaar verbonden zijn met de oostelijke Oekraïense separatistische regio's Donzek en Luhansk, zei de plaatsvervangend gezant van president Vladimir Poetin voor het zuidelijke federale district Kirill Stepanov. 

De M14 leidt van Odessa in het zuidwesten van Oekraïne, dat al het doelwit was van Russische aanvallen, via de door Russische troepen bezette Mykolaiv en Cherson, naar Mariupol en vandaar over de Russische grens naar de stad Rostov aan de Don.

Win een beestachtig Turning Red-prijzenpakket

Turning Red verovert de wereld! De film beleefde een van de succesvolste lanceringen op Disney+ en mensen lijken nog geen genoeg te kunnen krijgen van Meilin en haar rode panda alterego. Je kunt nu bij ons een beestachtig prijzenpakket van de film winnen. Beantwoord snel de vraag en maak kans!

Meilin is een hele gewone tiener die niets liever wil dan haar ouders trots maken en met haar vriendinnen naar een concert van hun favoriete boyband gaan. Dit doorsnee leven neemt alleen een compleet andere wending wanneer ze erachter komt dat elke keer als ze ergens erg boos, enthousiast, gelukkig of verdrietig over is, ze zal veranderen in een grote rode panda. Samen met haar overbezorgde moeder zal ze moeten ontdekken hoe ze het ritueel dat deze verandering ongedaan kan maken moet uitvoeren.

We mogen twee pakketten weggeven met daarin een stickervel, sleutelhanger, pet en een tas. Daarvoor hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke Pixar-short regisseerde Domee Shi eerder?

- Bao

- Lava

- The Blue Umbrella

Geef je antwoord hier door voor 30 maart. Turning Red is nu te bekijken via Disney+. Lees ook onze review van de film. 

Consumentenvertrouwen daalt opnieuw

De stemming onder consumenten is in maart 2022 verslechterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -39, tegen -30 in februari. Dat is bijna het laagste niveau ooit. Alleen in februari en maart 2013 lag het vertrouwen lager. Consumenten waren in maart 2021 vooral somberder over de komende twaalf maanden. In het consumentenvertrouwen van maart speelt voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee.

Met -39 lag het consumentenvertrouwen in maart ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Consumenten opnieuw pessimistischer over economisch klimaat
Consumenten waren in maart pessimistischer over de economie dan in februari. De deelindicator economisch klimaat ging van -46 naar -58. Consumenten waren vooral negatiever over de economie in de komende twaalf maanden. Over de economie in de komende twaalf maanden waren zij ongeveer even pessimistisch.

Koopbereidheid op laagste niveau na september 2013
De koopbereidheid kwam in maart uit op -26, tegen -20 in februari, dat is het laagste niveau in 8,5 jaar. Consumenten waren vooral negatiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden waren zij wat negatiever. Verder vonden consumenten in maart de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen dan in februari.

FOK! Wat een weer: het is prachtig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!

Wat was het toch genieten in het zonnetje gister. Zowel in de tuin waar de bloembolletjes zijn gepoot als op de fiets waarmee ik even een heerlijk stukje door het buitengebied ben gereden. Het was niet te warm maar zeker ook niet te koud. Wel was er wat hoge bewolking maar ach, dat mag de pret niet drukken.

Over vandaag kan ik vrij kort zijn, mand. Kortom, hetzelfde weerbeeld. In de nacht waren er minima van 1 graad boven het vriespunt in het oosten tot 6 graden aan zee. Overdag is de zon wederom ter zien en strijgt de temperatuur tot zo'n 18 graden, de wind komt uit het oosten, in de middag komt de wind aan de kust vanaf de Noordzee.

Ook de komende dagen veranderd er niet veel, in en na het weekend zakt de temperatuur wat, maar dat is nog ver weg, net als eventuele neerslag. Die zien we pas over meer dan 10 dagen.

Tot een volgende keer maar weer!


De volle maan in volle glorie (Foto: DJMO)
De volle maan in volle glorie (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Man breekt in terwijl vrouw (80) in woonkamer zit

Een man weet via het slaapkamerraam het appartement van een oudere dame (80) uit Doorn binnen te klimmen. Terwijl zij nietsvermoedend in de woonkamer televisie kijkt, sluipt de inbreker door haar huis en steelt onder andere een tas en dure sieraden.

Het raam in de slaapkamer staat die avond op de kiepstand. De inbreker heeft buiten een stoel onder het raam gezet. Daar is hij op gaan staan om het raam van de kiepstand op de draaistand te zetten. Vervolgens is hij naar binnen geklommen.

Hij steelt een dure tas van het merk Louis Vuitton, de inhoud van een andere tas en voor duizenden euro's aan sieraden. Op bewakingsbeelden is te zien hoe hij door de gang van het appartement sluipt.

De vrouw gaat rond 20.45 uur naar haar slaapkamer en ontdekt dat het raam wijd open staat en dat haar slaapkamer is doorzocht. Ze realiseert dat er is ingebroken. Op dat moment weet zij niet zeker of de inbreker nog in huis is. Ze maakt een ronde, maar komt de inbreker gelukkig niet meer tegen.

Het signalement van de man is als volgt: lichtgetinte/getinte huid; normaal postuur; donker haar, zijkanten opgeschoren, lok aan voorkant. Hij ziet er verzorgd uit met een strak baardje. Hij droeg een tweekleurige jas, donkere schoenen en donkere handschoenen. 

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Verdachte van inbraak in Doorn (Afbeelding: Politie)
Verdachte van inbraak in Doorn (Afbeelding: Politie)

SODM: Huidige internationale ontwikkelingen hebben grote impact op de energietransitie en daarmee op de mijnbouw en energiewinning

In het vandaag gepubliceerde Jaarplan 2022 van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) valt een belangrijk deel van de onderwerpen onder de energietransitie, zoals geothermie, waterstof en windenergie op zee. De energietransitie impliceert ook het afbouwen van bestaande activiteiten en infrastructuur. SodM geeft daarom prioriteit om bij te dragen aan de totstandkoming van wet- en regelgeving die de veiligheid van de gehele life cycle omvat; ook de nazorg van mijnbouwactiviteiten. Naast de energietransitie is een ander belangrijk thema voor komende jaren de milieuveiligheid bij de energiewinning en mijnbouw.

Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM): “De oorlog in Oekraïne heeft een fundamentele verandering in het denken in het Westen in gang gezet. Die veranderingen zullen onvermijdelijk grote impact hebben op de energietransitie en als essentieel onderdeel daarvan de mijnbouw en de energiewinning. Ook de gaswinning in Groningen is opnieuw onderwerp van gesprek. SodM zal als voorheen de bewindspersonen adviseren op grond van de veiligheid van de mensen in Groningen. Voor die veiligheid is het van belang dat de huizen, waar dit nodig is, zo snel mogelijk versterkt worden. En dat schade snel en adequaat afgehandeld wordt en dat de gaswinning zo snel als mogelijk afgebouwd wordt.”

Tegenspraak
Naarmate de overheid een grotere rol op zich neemt om de energietransitie tijdig te realiseren, zal zij mogelijk vaker zelf (financieel) participeren. De overheid stuurt dan de energietransitie, participeert waar nodig, stelt de veiligheidskaders, geeft het energiebeleid vorm en beheert de publieke uitgaven. Vaak genoeg zal besloten moeten worden over lastige dilemma’s. Tegenspraak is dan een noodzakelijke voorwaarde om alle aspecten evenwichtig in beeld te brengen voordat een besluit genomen wordt. Niet voor niets is tegenspraak een essentieel onderdeel van goed openbaar bestuur.

Onafhankelijkheid verankeren
Toezicht als onderdeel van tegenspraak vereist een onafhankelijke opstelling van de toezichthouder. Ook moet de toezichthouder weten waar hij over praat. Dat betekent niet alleen vakinhoudelijk deskundig zijn maar ook aanwezig zijn in de haarvaten van de samenleving in gesprek met burgers. Het vergt van de toezichthouder ook een open en actieve houding om signalen uit die haarvaten te zien en te willen begrijpen. Ten slotte vereist dit dat de toezichthouder een herkenbaar, onafhankelijk onderdeel is van de overheid. Om die reden heeft SodM samen met de andere inspecties vorig jaar bij de regering gepleit om een Wet op de Rijkinspecties op te stellen waarin de onafhankelijke positie van de inspecties verankerd is. Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen om een voorstel voor een dergelijke wet te maken.

Toezicht op waterstof
De toepassing van waterstof als energiedrager past bij de huidige duurzame energietransitie. Het bijmengen van waterstof op de gasdistributienetten is bijvoorbeeld een manier om bij te dragen aan de reductie van broeikasgassen. Als toezichthouder op de veiligheid van gasdistributie houdt SodM toezicht op de veilige introductie van waterstof in de gasdistributienetten. Ook heeft SodM de ambitie om toezicht te houden op de nu nog niet gereguleerde 100% waterstofdistributienetten. Het wettelijk kader voor waterstofdistributie inclusief toezicht is nog in ontwikkeling.

Gasdistributiesysteembeheerders gaan ook pilots ontwikkelen met de distributie van waterstof. Om de veiligheid hierbij te borgen werkt SodM in 2022 aan het verder ontwikkelen van veiligheidstoezicht. Dit doet zij door het updaten van haar kennis omtrent de risico’s en beheersmaatregelen ten aanzien van waterstof op bestaande gasdistributienetten en waterstofpilots. SodM zal ACM adviseren op het gebied van de te stellen voorwaarden voor de veiligheid van de waterstofpilots. Zij is hierover in gesprek met het ministerie van EZK.

Schadenorm voor geothermie
Het aantal geothermie-activiteiten neemt ook in 2022 verder toe, onder andere door de energietransitie. SodM vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de hele levenscyclus van een geothermieproject om zeker te stellen dat een geothermiebedrijf vanaf de aanvang in control is. Dit houdt in dat het bedrijf in alle ‘levensfases’ – dus ook de nazorgfase – maatregelen treft om schade te voorkomen of te beperken. Zo wordt voorkomen dat schade uiteindelijk op de maatschappij afgewenteld wordt. Vanuit de wetgeving vindt SodM het wenselijk dat er voor het risico op schade door geothermiewinning een heldere norm wordt gesteld.

Er komen steeds meer geothermieprojecten in binnenstedelijke gebieden. De warmte van een
geothermiebron leent zich uitstekend voor inpassing in een nieuw of bestaand stadsverwarmingsnetwerk. Tegelijkertijd is de aanleg, de winning, het onderhoud en uiteindelijk ook de ontmanteling een industriële activiteit, die veilig moet gebeuren. Daar ziet SodM ook in 2022 op toe.

Windenergie op zee
Het kabinet heeft afgelopen vrijdag aangegeven de totale geplande capaciteit voor energie van wind op zee te willen verdubbelen tot ongeveer 21 gigawatt rond 2030. SodM houdt toezicht op de veiligheid van mens en milieu bij het bouwen en onderhouden van windmolenparken op de Noordzee. Daarnaast houdt zij toezicht op de arbeidsveiligheid en werktijden op de locaties op zee. Doordat er de komende jaren steeds parken bij komen, neemt ook het toezicht in omvang toe. Het accent ligt op de veiligheid van personen die werkzaam zijn in deze sector. In 2022 ligt de nadruk tijdens de inspecties onder andere op de risico’s van activiteiten als hijsen en sjorren en werken op hoogte. SodM heeft daarnaast extra aandacht voor de constructieve veiligheid van de windturbines. Ook is er capaciteit gereserveerd voor het verder verbeteren van het toezicht.

Nazorg in de mijnbouw
In 2021 heeft SodM de staat van de sector Voormalige Steenkoolwinning gepubliceerd, waarin zij de wetgever adviseert een wettelijk kader voor de nazorg in de mijnbouw op te stellen. Onvoldoende aandacht voor nazorg leidt ertoe dat de risico’s onvoldoende inzichtelijk zijn en onvoldoende beheerst worden. SodM werkt samen met EZK bij het komen tot nazorgbeleid.

Milieuambitie
In 2020 en 2021 heeft SodM gewerkt aan een milieuambitie. Op basis hiervan heeft zij het ministerie van EZK gevraagd om extra middelen. Structurele middelen zijn toegekend om kennis uit te breiden en om in de taakuitvoering meer aandacht te kunnen geven aan milieu. Incidentele middelen zijn vrijgemaakt om een impuls te geven aan milieu. Het toezicht richt zich onder meer op onderwerpen als waterinjectie en chemische stoffen.

Celstraf voor veroorzaken dodelijk ongeluk in Den Bosch na carjacking

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 44-jarige man uit Geldrop veroordeeld voor een gewelddadige autodiefstal en het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval waarbij een 50-jarige Bosschenaar kwam te overlijden. De verdachte was sterk verminderd toerekeningsvatbaar en bevond zich in een staat van steeds verdergaande psychische ontregeling. Hij krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 15 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van 4 jaar.

In augustus vorig jaar reed de man in zijn eigen auto toen hij stemmen hoorde, zo verklaarde hij. Hij had het gevoel dat hij werd achtervolgd door mensen die hem wilden vermoorden. Zijn telefoon gooide hij weg en toen hij met z’n auto niet verder kon rijden, liet hij deze achter en ging in een overspannen toestand op zoek naar hulp.

Op de provinciale weg N279 tussen Veghel en Helmond dwong hij een auto tot stoppen. Hij sprong op de motorkap van de auto, liep naar de bestuurderszijde en trok vervolgens de bestuurder uit de auto. Met de gestolen auto reed de verdachte in de richting van ’s-Hertogenbosch.

Na een onverantwoordelijke dollemansrit, waarbij hij meerdere forse verkeersovertredingen maakte, naderde de verdachte de kruising van de Zandzuigerstraat met de Bruistensingel. Hier negeerde de verdachte het voor hem bedoelde rode verkeerslicht en reed hij met 110 kilometer per uur (waar 50 kilometer per uur is toegestaan). Vervolgens botste hij op een auto die van rechts kwam. De bestuurder van deze auto overleed door de gevolgen van het ongeval.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De verdediging heeft betoogd dat de verdachte in een psychose verkeerde en als gevolg daarvan volledig ontoerekeningsvatbaar is. Naar het oordeel van de rechtbank is daar geen sprake van. Er is niet vastgesteld dat de verdachte een (volledige) psychose had. De verdachte verkeerde tijdens de onverantwoordelijke dollemansrit in een staat van toenemende ernstige psychische ontregeling. Volgens de deskundige(n) was de verdachte gedurende die rit zich ervan bewust dat de hallucinaties, de stemmen die hij hoorde, veroorzaakt werden door de pannen in de auto en hij zette die daarom uit de auto.

Daarnaast heeft de verdachte zich op meerdere momenten gerealiseerd dat hij niet realistisch dacht. De verdachte had daarmee naar het oordeel van de rechtbank inzicht in zijn handelen. Volgens de rechtbank is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Hierbij gaat de rechtbank – gelet op de inhoud van de rapporteren van de deskundigen – wel uit van een verminderde toerekeningsvatbaarheid die dicht tegen een volledige ontoerekeningsvatbaarheid aan ligt.

De rechtbank benadrukt dat het ongeval en het overlijden van het slachtoffer niet opzettelijk is gebeurd; het was niet de bedoeling van de verdachte om iemand dood te rijden. Wel verwijt de rechtbank de verdachte dat hij ondanks alle persoonlijke problemen, veel slaapgebrek en met medicijngebruik in zijn auto is blijven rijden tot hij in een staat van steeds verder gaande psychische ontregeling raakte.

Gevangenisstraf
Al met al legt de rechtbank een gevangenisstraf op voor de duur van 30 maanden waarvan 15 maanden voorwaardelijk. Dit is lager dan de officier van justitie 2 weken geleden eiste omdat er volgens de rechtbank in de eis te weinig rekening is gehouden met de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.

Naast de gevangenisstraf moet de man zich in een kliniek laten behandelen. Tot slot mag hij 4 jaar geen motorrijtuigen besturen.

Van ontucht verdachte arrestantenverzorger vrijgesproken

De rechtbank Rotterdam heeft dinsdag een 30-jarige man vrijgesproken van het verkrachten van dan wel ontucht plegen met een arrestante op een politiebureau in Rotterdam.

De vrouw zat in de nacht van 11 op 12 augustus 2020 vast in een cel in Rotterdam. In die nacht is de verdachte tijdens zijn dienst als arrestantenverzorger negen keer in haar cel geweest. Een week later doet zij aangifte van verkrachting dan wel aanranding. De rechtbank is echter van oordeel dat de door haar op een aantal momenten afgelegde verklaringen op verschillende, essentiële punten niet consistent of onjuist zijn gebleken.

Twijfel
Hierdoor twijfelt de rechtbank zodanig aan de betrouwbaarheid van de aangeefster dat wordt geoordeeld dat haar verklaringen niet kunnen bijdragen aan het bewijs. Hierbij komt dat aanvullend bewijs dat betrekking heeft op de ten laste gelegde gedragingen ontbreekt. Over zijn DNA-materiaal dat op de slip van de aangeefster is aangetroffen, heeft hij verklaard dat het mogelijk is dat hij de slip aan de kant heeft gelegd toen hij wilde gaan zitten. Deze verklaring kan niet zonder meer als onaannemelijk terzijde worden geschoven. Het gedrag van de verdachte die nacht, wat daar verder ook op aan te merken of over op te merken is, kan evenmin enig, zelfstandig bewijs opleveren voor de handelingen die hem worden verweten.

De rechtbank kan dus niet met de vereiste mate van zekerheid vaststellen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de hem verweten feiten en spreekt hem daarom vrij.

6,5 jaar cel en TBS voor verkrachting en aanrandingen in Hoorn

Een 32-jarige man uit Hoorn is wegens verkrachting en twee aanrandingen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 6 maanden en TBS met dwangverpleging. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdag beslist. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep dezelfde straf geëist. De rechtbank legde eerder een gevangenisstraf van 5 jaar op en TBS met dwangverpleging.

De verkrachting en aanrandingen vonden plaats in de maanden maart tot en met juni 2019 in Hoorn. Telkens ging het om vrouwen die op de fiets op weg waren en door een man werden belaagd. DNA onderzoek wees uit dat het om de 32-jarige man ging.

Gevangenisstraf en TBS
De 3 vrouwen ondervinden tot de dag van vandaag grote psychische gevolgen van het handelen van de man. Bovendien is de man in 2015 eerder voor verkrachting veroordeeld. Daarom legt het gerechtshof de man een hoge gevangenisstraf op. De straf is hoger dan de rechtbank eerder oplegde; de rechtbank achtte een van de aanrandingen toen niet bewezen.

Daarnaast legt het gerechtshof de man TBS met dwangverpleging op. Bij de man was sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met psychopathische kenmerken en zonder adequate behandeling vormt hij een groot gevaar voor de samenleving.

Schadevergoedingen
De man moet de 3 vrouwen schadevergoeding betalen. Bovendien moet hij alsnog 270 dagen zitten voor de verkrachting uit 2015.

Utrecht stelt provinciegebouw beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen

Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen, heeft het provinciebestuur besloten het Huis voor de provincie in Utrecht beschikbaar te stellen als opvanglocatie. Enkele verdiepingen van het provinciehuis worden geschikt gemaakt voor kortdurend verblijf.

Robert Strijk, gedeputeerde Financiën en Organisatie: “De onmenselijke situatie in Oekraïne gaat ons allemaal aan. Ook als provincie voelen wij ons verantwoordelijk om de mensen die onder afschuwelijke omstandigheden huis en haard hebben moeten verlaten, op te vangen en veiligheid te bieden. Wij hopen hier, door mensen in ons ‘eigen’ huis op te vangen, een bijdrage aan te kunnen leveren. We stellen ons huis in eerste instantie voor een periode van één jaar beschikbaar, waarbij we meerdere vluchtelingen voor een periode van vier weken kunnen opvangen.”

Plannen uitwerken
De gemeente Utrecht, die de opvang van vluchtelingen in de stad Utrecht coördineert, heeft enthousiast gereageerd op het aanbod van de provincie en heeft onderzoek uitgevoerd naar de brandveiligheid en de nodige vergunningen. De resultaten hiervan waren positief. De provincie en de gemeente werken de plannen nu verder uit.

Verbouwing
In de leegstaande verdiepingen komen twee- en vierpersoonskamers met gedeelde sanitaire voorzieningen en leefruimtes. In totaal kunnen zo’n 100 mensen worden opgevangen. Strijk: “Hoewel deze voorzieningen zeker volstaan voor een tijdelijk verblijf, willen we duur van de opvang op deze locatie het liefst kort houden. We willen dat deze mensen, vaak vrouwen met hun kinderen, betere faciliteiten krijgen wanneer zij langer moeten blijven.” 

Naast de tijdelijke opvang in het Huis voor de provincie wordt onderzocht of er, voor de wat langere opvang, tijdelijke woonunits op de parkeerplaats gerealiseerd kunnen worden.

Gemeentelijk besluit
Of er daadwerkelijk vluchtelingen in het Huis voor de provincie worden gehuisvest, is nog niet zeker. Het uiteindelijke besluit zal de gemeente, in overleg met het Rijk, nemen als duidelijk is hoe de huisvesting eruit zal zien. De gemeente verwacht hier nog deze maand uitsluitsel over te kunnen geven.

Jongetje (4) overleden bij aanrijding met taxibus

Op de Herenstraat in Baarle-Nassau is dinsdagmiddag 22 maart een 4-jarig jongetje bij een aanrijding met een taxibus overleden. Het ongeluk gebeurde rond 16.15 uur. De Belgische bus, bestuurd door een 36-jarige vrouw, reed richting de Taxandriastraat (België), waarna de aanrijding ontstond. Politie en ambulancedienst werden opgeroepen, maar hun hulp mocht niet meer baten.

Het 4-jarige jongetje uit Baarle-Nassau overleed ter plaatse. De straat werd aan beide kanten met hekken afgezet. Verkeersspecialisten van de politie onderzochten dinsdagmiddag en -avond de sporen van de aanrijding. Hierbij is de taxibus voor verder onderzoek in beslag genomen. De toedracht van het ongeval wordt de komende tijd verder onderzocht.

Twintig tornado’s trekken spoor van vernieling door Texas

Zeker twintig tornado’s trokken gisteren over de Amerikaanse staten Texas en Oklahoma. Daardoor viel in elk geval één dode, ook vielen er minstens tien gewonden. Voor vandaag is er opnieuw noodweer voorspeld in het zuiden van de VS. Zo meldt het AD

Uitgeverij haalt boek over verraad Anne Frank uit de handel na kritisch tegenonderzoek

Uitgeverij Ambo Anthos stopt per direct met het leveren van het boek Het Verraad van Anne Frank. Boekhandels wordt gevraagd om hun voorraad te retourneren. Aanleiding is een vanavond gepresenteerd kritisch tegenonderzoek van een aantal vooraanstaande experts. Volgens hen wordt in het boek de Amsterdamse notaris Arnold van den Bergh ten onrechte aangewezen als verrader van het Achterhuis.

Volgens de experts is het onderzoek door een coldcaseteam naar het verraad van Anne Frank amateuristisch uitgevoerd en zijn er conclusies getrokken op basis van misinterpretatie en tunnelvisie. 

In Het verraad van Anne Frank van Rosemary Sullivan deed een team van historici en criminologen zes jaar met moderne technieken onderzoek naar een grote hoeveelheid verzamelde data, waaronder interviews, dagboeken en oorlogsdossiers. De onderzoekers concludeerden dat Arnold van den Berg de onderduikadressen van Anne Frank en de andere onderduikers in het Achterhuis doorgegeven had aan de Duitsers om zijn eigen gezin te kunnen redden. Op het moment dat het Achterhuis werd verraden zat Van den Bergh echter met zijn gezin ondergedoken in Laren.

Kort na publicatie kwam er flinke kritiek van kenners en experts op de aannames van de onderzoekers. Op eigen initiatief liepen zes wetenschappers onder leiding van hoogleraar Joodse Studies Bart Wallet van de Universiteit van Amsterdam de bewijsvoering langs. Ze hebben er geen goed woord voor over.

"Het coldcaseteam heeft van het verraad van het Achterhuis een spannende cold case-zaak gemaakt", aldus de experts in hun rapport. "Helaas moet geconstateerd worden dat het onderzoek amateuristisch is uitgevoerd en door misinterpretatie en tunnelvisie ten onrechte Arnold van den Bergh heeft aangewezen als de verrader van Anne Frank."

Volgens de groep experts wordt de historische context van de Tweede Wereldoorlog en de directe naoorlogse periode in het boek regelmatig verkeerd begrepen. "Dat hij (Arnold van den Bergh red.) de oorlog overleefde en niet in een kamp heeft gezeten, wordt opnieuw als een uiting van privilege gezien en als mogelijke indicatie voor verraad. Dat maakt in feite iedereen die in de onderduik heeft gezeten verdacht."

Anne Frank-specialist David Barnouw zei eerder tegen AT5/NH Amsterdam dat hij kritisch op het boek is. Uitgeverij Ambo Anthos bood eerder al excuses aan en extra drukken van het boek werden uitgesteld. Ook onderzoekt de gemeente Amsterdam het terugvorderen van een ton subsidie die werd gegeven voor de totstandkoming van het boek.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
©FOK.nl e.a.