Russische Defensieminister Shoigu vermist sinds 11 maart

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu is al bijna twee weken niet in het openbaar gezien. Volgens een bericht in de British Times doen sindsdien geruchten de ronde dat hij gezondheidsproblemen heeft gedurende de vastgelopen invasie van Oekraïne.

Shoigu, die vaak wordt gezien als mogelijke opvolger van president Vladimir Poetin, werd voor het laatst gezien op 11 maart terwijl hij in gesprek was met zijn Turkse ambtgenoot, schrijft de krant. Hij bezocht ook een militair hospitaal in Moskou om medailles uit te reiken aan gewonde soldaten. Generaal Valery Gerasimov, chef van de Russische generale staf, werd op dezelfde dag ook voor het laatst gezien.

De staatstelevisie meldde op 18 maart dat de 66-jarige Shoigu opnieuw soldaten in het ziekenhuis had bezocht, maar de video bij dit bericht was een week oud, aldus de British Times.

Het is buitengewoon ongebruikelijk dat de minister van Defensie zo lang uit het zicht is verdwenen. Samen met Poetin zijn Shoigu en Gerasimov de twee mensen die in het bezit zijn van een van de drie 'nucleaire kits', waarmee de nucleaire wapens ingezet kunnen worden.