Poetin: Europa moet zijn gas betalen in roebels

De Russische munt staat onder zware druk. Als onderdeel van de sancties zijn ook de Russische tegoeden in het buitenland bevroren. President Poetin heeft hierop nu actie ondernomen: aardgas mag alleen worden betaald in roebels. Dit maakt een mogelijk gasembargo waarschijnlijker.

In de toekomst zullen afnemers in EU-landen voor gasleveringen uit Rusland in roebels moeten betalen. De Russische president Vladimir Poetin heeft de regering opgedragen geen betalingen in dollars of euro's meer te accepteren. De leveringen worden volledig gegarandeerd, verzekerde de leider van het Kremlin op de staatstelevisie. Betaling van Russische goederen in buitenlandse valuta is niet meer van belang.

Bijgevolg zullen de 'onvriendelijke staten' die door Rusland op de zwarte lijst zijn geplaatst hierdoor worden getroffen. Daartoe behoren de EU-landen, maar ook de VS, Canada en Groot-Brittannië.

De mededeling heeft de Russische munt direct versterkt. De centrale bank en de Russische regering hebben nu een week de tijd om de voorwaarden voor de omwisseling van vreemde valuta naar roebelbetalingen vast te stellen, aldus Poetin. Hij zei dat het Westen zijn munteenheid zelf had gedevalueerd door Russische tegoeden in het buitenland te bevriezen.