FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 januari 2022

Random Pics van de Dag #531

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Stamgasten bijna emotioneel bij heropening horeca

In de coronapersconferentie met Mark Rutte en Ernst Kuipers over de maatregelen werden er veel versoepelingen aangekondigd. De horeca mocht vandaag de deuren weer openen. Dus zaten de eerste cafébezoekers met een grote glimlach aan hun koffie, gemberthee en zelfs een biertje.

Amsterdamse kroegeigenaar Appie is een beetje zenuwachtig vlak voor hij opengaat. "Het is net als oudejaarsavond dan ben ik ook altijd nerveus." Bij stamgast Johan overheerste vooral euforie. "Alsof de hemelpoorten opengaan", vertelt Johan terwijl hij zijn eerste slokje bier neemt. Een andere vrouw is blij dat ze haar dagelijkse cappuccino weer kan drinken. "Ik heb mijn krantje en cappuccino heel erg gemist".

Cafés, restaurants mogen tot 22.00 uur open blijven. Voor toegang tot een restaurant geldt de 3G-regel weer: je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test.

De horeca en de cultuursector kunnen, onder voorwaarden, van 05.00 uur tot 22.00 uur weer open. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren.

Voor toegang tot een restaurant of theater zal 3G weer gaan gelden: moet je een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Wie binnen rondloopt moet een mondkapje op. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als je zit, het mondkapje af kan.

Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 vierkante meter tot maximaal 1250 personen per ruimte. Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van ongeveer een derde van de capaciteit.

Opschaling reguliere ziekenhuiszorg zet door

Nederlandse ziekenhuizen geven aan dat ze hun operatiecapaciteit opnieuw verder hebben opgeschaald. Vorige week (peilmoment maandag 17 januari) waren nog 24% minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week (peilmoment maandag 24 januari) is dat 19% minder dan normaal. Dat blijkt uit de Informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Ook daalt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren. Vorige week waren dat er 16 van de 73. Deze week daalt dat aantal naar 13. Ook geven opnieuw meer ziekenhuizen deels of volledig planbare zorg te leveren. Er zijn deze week nog 5 ziekenhuizen die aangeven geen planbare zorg te leveren, vorige week waren dit er 9. Van de 72 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord, geven er 7 aan alle planbare zorg te leveren. Vorige week waren dit er 4.

Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er wel rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast. De ervaren druk op de IC en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af. Op de IC is die nu gemiddeld 2,8 en op de verpleegafdeling 2,7. Dit is gemeten op een schaal van 5, waarbij 2 staat voor zorgelijk en 3 voor ernstig.

Tien commerciële testers helpen GGD op vijftig locaties

Commerciële testbedrijven voeren vanaf woensdag coronatesten uit voor de GGD’en, die hun maximale capaciteit hebben bereikt. Tot nu toe doen tien testers mee op ongeveer vijftig locaties.

Tegen het einde van de week kunnen ze zo’n 50.000 testen per dag uitvoeren, verwacht de Stichting Open Nederland (SON), waarbij de commerciële testbedrijven zich hebben aangesloten. SON maakt niet bekend waar de beschikbare testlocaties zijn. “Mensen moeten nog steeds naar de GGD voor een afspraak en niet direct naar de locatie”, aldus een woordvoerder. Lees verder bij Skipr.

Crysis 4 officieel aangekondigd

Het Duitse Crytek heeft vandaag een officieel nieuw deel in de Crysis-franchise aangekondigd. Dit gebeurde kort nadat er een afbeelding was 'gelekt' waarop de helm van de legendarische nanosuit te zien was, het pantser dat de speler draagt tijdens de games.

"Crysis is terug! Het is tijd om te laten zien waar we de afgelopen tijd aan hebben gewerkt. We willen hierbij graag officeel aankondigen te werken aan het vierde deel in de Crysis-serie. We hebben nog een lange weg te gaan maar we willen jullie helden nu alvast betrekken bij de vorming van een nieuw hoofdstuk in de franchise", zo luidt de begeleidende tekst bij de aankondigingstrailer, die inhoudelijk verder weinig verklapt.

Ook in de bijbehorende blogpost wordt nogmaals benadrukt dat het spel nog in een vroeg stadium verkeert en dat de ontwikkelaar weer graag de community wil betrekken bij de totstandkoming van de nieuwe Crysis-game.

De PlayStation Plus-games van februari zijn bekend

De PlayStation Plus-games van februari zijn bekendgemaakt. Abonnees van PlayStation Plus staat een magere februari te wachten.

De games zijn dit keer UFC Sports 4, Planet Coaster Console Edition en Tiny Tina's Assault on Dragon Keep: A Wonderlands One-shot Adventure. De laatste moet niet verward worden met het aanstaande Tiny Tina's Wonderlands. Assault on Dragon Keep is eigenlijk DLC voor Borderlands 2 dat als standalone is uitgebracht.

De games zijn vanaf 1 februari aan je collectie toe te voegen.

Skiër Strasser verrast met slalomwinst in Schladming, Hector wint reuzenslalom

De voorlaatste pre-olympische World Cup in het alpineskiën zit er op, voor de mannen zelfs de allerlaatste. Zij werkten in het Oostenrijkse Schladming de slalom af in The Night Race, de vrouwen kregen op de Italiaanse Kronplatz een reuzenslalom voor de kiezen.

Reuzenslalom vrouwen, Kronplatz
In de eerste run was Petra Vlhova de sterkste: alleen de Zweedse Sara Hector (+0,34) bleef binnen een halve seconde van de Slowaakse. Plek drie was op 0,59 seconden voor de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, op de voet gevolgd door de Italiaanse Marta Bassino (+0,61), de verrassende Poolse Maryna Gasienica-Daniel (+0,65), Federica Brignone uit Italië (+0,70) en de Noorse Ragnhild Mowinckel (+0,74) - de Française Tessa Worley stond op 0,82 seconden ook nog binnen één tel van Vlhova.

Met de Noorse Thea Louise Stjernesund aan de leiding opende Worley de top-8 in run twee, waarbij de Française de eerste plek met 0,40 seconden overnam. Mowinckel leverde met een halve seconde twee plekken in, Brignone kwam 0,05 seconden tekort op Worley. Gasienica-Daniel verloof vijf plekken, Bassino leverde er drie in en met 0,29 seconden verloor ook Shiffrin twee plekken. Hector pakte ondanks een fout met 0,52 seconden de leiding, met alleen Vlhova te gaan. De Slowaakse kon het net niet bolwerken en werd op 0,15 seconden tweede, achter Hector en Worley.

Slalom mannen, Schladming
In run één was er een duidelijke sterkste man: Kristoffer Jakobsen uit Zweden zette de rest op forse afstand. De Italiaanse veteraan Guiliano Razzoli volgde op 0,58 seconden, voor de Noor Lucas Braathen en de Fransman Clement Noël (beiden +0,67). Linus Strasser uit Duitsland stond op een prima vijfde plek op 0,82 seconden, voor de ervaren Rus Alexander Khoroshilov (+0,85) en de jonge Noor Atle Lie McGrath, die met 0,89 seconden achterstand als laatste nog binnen een seconde van Jakobsen bleef.

McGrath behield in de tweede afdaling met 0,36 seconden zijn positie, Khoroshilov verloor zes plekken en Strasser dook drie honderdsten onder McGrath's tijd door. Noël en Braathen kwamen er niet aan te pas en verloren negen en elf plekken, Razzoli haalde zelfs de finish niet. Jakobsen mocht het afmaken, maar hij hield het welgeteld twee poortjes vol: bij nummer drie, na een seconde of drie, lag hij eruit. De winst was zo verrassend voor Strasser, voor McGrath en Feller, die na run één nog op de 28e plek stond.

Halo Infinite is de grootste launch van de serie ooit

Microsoft maakt bekend dat Halo Infinite de grootste launch van de serie kent. In totaal hebben al meer dan twintig miljoen spelers de game gespeeld, een record voor de serie én voor Microsoft.

Het feit dat de multiplayer Free to Play is en de singleplayer te spelen is via Game Pass draagt ongetwijfeld bij aan het succes. Ook Forza Horizon 5 kent erg sterke engagement. Die game hebben meer dan 18 miljoen spelers al gespeeld.

Het nutteloze feitje van de dag: Voor de ambtenaren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Talloze verzekeringsbedrijven vinden hun oorsprong in de vorige eeuw en zo ook OHRA, maar wist je dat de oorsprong van die verzekeraar in de naam verstopt zit? OHRA staat namelijk voor Onderlinge ziektekostenverzekeringsfonds van Hoogere RijksAmbtenaren. Na diverse fusies maken de diverse onderdelen van OHRA inmiddels deel uit van Nationale-Nederlanden en van de CZ Groep.

Het nutteloze feitje van de dag: Voor de ambtenaren (WikiCommons/Michielverbeek)
Het nutteloze feitje van de dag: Voor de ambtenaren (WikiCommons/Michielverbeek)

Dying Light 2 krijgt meerdere singleplayer-uitbreidingen

Dying Light-ontwikkelaar Techland heeft een nieuwe roadmap gepresenteerd voor post-release content voor Dying Light 2. Onderdeel van de roadmap zijn onder andere meerdere 'Story DLCs' waarvan één gepland staat voor later dit jaar.

Ook zien we zaken als 'faction-inspired DLCs', kleine gratis uitbreindingen in de vorm van bijvoorbeeld extra kostuums en (wapen)skins. Verder komen er nieuwe challenges, verhaal-events en nieuwe wapens. Techland beweert dat de game in ieder geval vijf jaar na release support blijft krijgen. Als de eerste Dying Light een indicatie is dan zit het wel goed - die game werd jarenlang met grote regelmaat van updates voorzien. Bekijk de roadmap hieronder voor een overzicht. Dying Light 2 komt volgende week vrijdag uit.

Ziekenhuizen gaan de opnamereden van positief geteste patiënten noteren

Stichting NICE, die landelijke cijfers bijhoudt over coronapatiënten in de ziekenhuizen, maakt voortaan onderscheid tussen patiënten die vanwege Covid-19 zijn opgenomen en patiënten die positief testen op corona, maar om een andere reden in het ziekenhuis liggen. De stichting laat weten dat ziekenhuizen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) hierom hadden gevraagd.

De ziekenhuiscijfers hebben grote invloed op het coronabeleid. “Met de komst van de omikronvariant, die veel besmettelijker maar ook minder ziekmakend lijkt te zijn, is er veel interesse in de reden van opname onder de patiënten die opgenomen worden met een positieve Covid-19-test”, schrijft de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Lees verder bij Skipr.

The Rock werkt aan onbekende gameverfilming

Dwayne 'The Rock' Johnson werkt op dit moment aan een onaangekondigde gameverfilming. Dat heeft de spierbundel in een interview met Men's Journal bekendgemaakt. "Ik kan niet zeggen om welke game het gaat, maar het wordt dit jaar aangekondigd. We gaan een van de grootste en meest badass games naar de bioscoop brengen - eentje die ik zelf al jaren speel."

Om welke game het gaat laat zich volledig raden. God of War? Gears of War? Call of Duty? Wie het weet mag het zeggen. The Rock zegt verder dat het belangrijk is om gamers tevreden te stellen, maar dat ze natuurlijk vooral een geweldige film willen maken. The Rock verschijnt eerst later dit jaar in de nieuwe DC-film Black Adam.

Badr Hari verlengt contract bij kickboksorganisatie GLORY, in maart nieuw gevecht

Kickbokser Badr Hari (37) denkt voorlopig nog niet aan stoppen. De Amsterdammer heeft zijn contract bij kickboksorganisatie GLORY verlengd en keert in maart weer terug in de ring. Zo meldt AT5.

Hari neemt het op 19 maart tijdens GLORY 80 op tegen de Pool Arek Wrzosek, van wie hij afgelopen september nog op knock-out had verloren: zijn derde verliespartij op rij. Het gevecht vindt plaats in het Belgische Hasselt.

Met zijn 37 jaar is Hari een veteraan binnen zijn sport, maar aan stoppen denkt hij dus nog niet. "Voor mij is het heel simpel. Als ik in de sportschool bezig ben en ik ben sterker, sneller en harder dan alle anderen betekent het dat ik nog niet aan stoppen toe ben", zei hij er vorig jaar al over. "Ik denk er niet eens aan."

Bijna 69 duizend nieuwbouwwoningen in 2021

In 2021 werden bijna 69 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er minder dan in 2019 en 2020, maar meer dan in de jaren 2012-2018. Daarmee groeide de woningvoorraad met 0,9 procent tot ruim 8 miljoen woningen. In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. Naast nieuwbouw voegen ook transformaties woningen toe aan de voorraad. In 2020 waren dat er ruim 10 duizend. De cijfers over 2021 komen pas later in het jaar beschikbaar.

Tussen 2000 en 2009 groeide de woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks doorgaans met ruim 1 procent, gemiddeld zo’n 76 duizend woningen per jaar. Op het dieptepunt in 2014 was dat percentage gedaald tot 0,6 (45 duizend nieuwbouwwoningen). In de vijf jaren daarna groeide het aantal nieuwbouwwoningen tot ruim 70 duizend in 2019. In 2020 en 2021 werden er iets minder woningen opgeleverd. Dit is in lijn met het iets lagere aantal vergunde nieuwbouwwoningen na 2018. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd zal worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

Ruim 8 miljoen woningen
Nederland telde op 1 januari 2022 ruim 8,0 miljoen woningen. Dat zijn er ruim 77 duizend meer dan een jaar eerder. In juni 2021 werd de 8 miljoenste woning aan de voorraad toegevoegd. Door nieuwbouw groeide de woningvoorraad vorig jaar met bijna 69 duizend woningen. Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. In 2020 werden door transformatie van gebouwen 10 duizend woningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

Relatief veel nieuwbouw in Flevoland, weinig in Fryslân en Zeeland
In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd, ruim 13 duizend. Noord-Holland volgt met bijna 13 duizend woningen. De woningvoorraad groeide door nieuwbouw relatief het sterkst in Flevoland, namelijk met 1,7 procent. Ook in Utrecht, Noord-Brabant en Noord-Holland lag de groei boven het landelijk gemiddelde van 0,9 procent. In Fryslân en Zeeland werden naar verhouding veel minder nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad. Eerder deze maand werd ook al bekend dat van de twaalf provincies de bevolking in 2021 het sterkst groeide in Flevoland, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant.

Meeste nieuwbouwwoningen in Amsterdam
In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen toegevoegd, 4 675, een toename van de woningvoorraad met 1,0 procent. In Amsterdam staan nu bijna 457 duizend woningen, 5,7 procent van de Nederlandse woningvoorraad. Ook in de gemeenten Utrecht en Almere werden veel nieuwbouwwoningen aan de voorraad toegevoegd, respectievelijk 2.621 en 1.446.

In de gemeente Beemster groeide de woningvoorraad door nieuwbouw relatief het hardst, met 6,7 procent. In totaal werden daar 272 nieuwbouwwoningen opgeleverd. De gemeente Beemster kreeg er in 2021 ook verhoudingsgewijs de meeste inwoners bij, bijna 600.

De cijfers over 2021 zijn voorlopig. In mei 2022 komen de definitieve cijfers beschikbaar. Het aantal nieuwbouwwoningen zal hierdoor bij de definitieve versie naar verwachting iets hoger uitkomen in verband met verwerking van nagekomen respons.

Toename woningvoorraad door nieuwbouw, 2021 ( CBS)
Toename woningvoorraad door nieuwbouw, 2021 ( CBS)


Woningbouw ( Pixabay)
Woningbouw ( Pixabay)

10 procent meer mensen overleden dan verwacht in 2021

In 2021 overleden bijna 171 duizend mensen, 16 duizend (10 procent) meer dan verwacht voor dit jaar. In iedere leeftijdsgroep was de sterfte verhoogd. De oversterfte bij Wlz-zorggebruikers was lager dan die in de overige bevolking. Vooral in Flevoland, Zeeland en Limburg stierven meer mensen dan verwacht. De levensverwachting in 2021 was ongeveer gelijk aan die in 2020. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige jaarcijfers.

Een jaar met oversterfte komt vaker voor. De oversterfte in 2021 was iets hoger dan de oversterfte in 2020 (ruim 15 duizend), het eerste jaar van de coronapandemie, en een stuk hoger dan in jaren met zware griepgolven (zoals 2015 en 2018). Ook een griepepidemie zorgt vaak voor oversterfte, maar die wordt meestal gevolgd door een periode met minder sterfte, waardoor de oversterfte op jaarbasis lager uitkomt. In 2020 en 2021 was er gedurende meerdere perioden oversterfte, en geen ondersterfte.

Oversterfte in alle leeftijdsgroepen
In alle leeftijdsgroepen overleden meer mensen dan verwacht. Omdat er meer ouderen overleden, is ook de oversterfte in aantallen hoger dan onder jongere leeftijden. Ten opzichte van de verwachte sterfte was de oversterfte in de verschillende leeftijdsgroepen echter niet zo verschillend. Deze relatieve oversterfte was het laagst bij 90-plussers (7 procent) en het hoogst onder mensen van 65 tot 80 jaar (14 procent).

Vergeleken met 2020 was de oversterfte hoger in de leeftijdsgroepen 50 tot 65 jaar en 65 tot 80 jaar. In die laatste groep overleden 6,5 duizend meer mensen dan verwacht, tegen 5,5 duizend in 2020. Bij 50- tot 65-jarigen was de relatieve oversterfte met 11 procent duidelijk hoger dan een jaar eerder. In 2021 overleden ruim 1,6 duizend meer mensen dan verwacht in deze leeftijdsgroep, in 2020 waren dat er bijna 500.

Vooral meer mannen overleden dan verwacht
In 2021 overleden net iets meer mannen dan vrouwen. Normaal gesproken overlijden er juist meer vrouwen dan mannen omdat er meer oudere vrouwen zijn. De sterfte onder mannen was ruim 11 procent hoger dan verwacht, onder vrouwen 9 procent. In 2020 overleden ongeveer evenveel mannen als vrouwen.

Minder oversterfte bij Wlz-zorggebruikers
In 2021 overleden 63 duizend mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat waren er ruim 5 duizend (9 procent) meer dan verwacht. Onder de overige bevolking overleden 108 duizend mensen, wat een kleine 11 duizend (11 procent) meer is dan verwacht. De Wlz-bevolking telt meer ouderen en meer vrouwen dan de overige bevolking.

De relatieve oversterfte onder Wlz-zorggebruikers was lager dan in 2020, onder de overige bevolking juist hoger.

Flevoland, Zeeland en Limburg relatief het meest getroffen
Vooral in Flevoland (20 procent), Zeeland (16 procent) en Limburg (14 procent) overleden in 2021 relatief gezien meer mensen dan verwacht. In de GGD-regio’s Kennemerland en Amsterdam was de relatieve oversterfte het laagst (6 procent).

In 2020 hadden Flevoland en Limburg ook een relatief hoge oversterfte, in Zeeland was de oversterfte toen heel beperkt. Dat jaar overleden ook in GGD-regio’s in het oosten van Noord-Brabant, in het zuiden van Gelderland en in de GGD-regio’s Zaanstreek/Waterland en Rotterdam-Rijnmond relatief gezien meer mensen dan verwacht.

Levensverwachting in 2021 ongeveer gelijk gebleven
Een samenvattende maat voor de sterfte in een bepaald jaar is de periode-levensverwachting. Dit cijfer geeft het aantal jaren weer dat iemand nog te leven heeft, gegeven het aantal overledenen per leeftijd in dat jaar. De periode-levensverwachting bij geboorte komt in 2021 uit op 79,7 jaar voor mannen en 83,0 jaar voor vrouwen. Dat is voor mannen gelijk aan het jaar ervoor, voor vrouwen een maand minder. Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, lag de levensverwachting in 2021 voor mannen 9 maanden lager en voor vrouwen 7 maanden lager. Gemiddeld genomen neemt de levensverwachting ieder jaar juist een beetje toe.

De coronapandemie zal, ondanks de daling in 2020 en 2021, de al jaren stijgende lijn in de levensverwachting naar verwachting niet nadelig beïnvloeden. Na eerdere perioden met hoge sterfte, zoals de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog, was de levensverwachting snel weer terug op het oude niveau. De CBS bevolkingsprognose gaat er daarom van uit dat de levensverwachting over een aantal jaar weer ongeveer gelijk is aan de prognose die vóór de coronapandemie is gemaakt.

Sterfte aan COVID-19 tot en met augustus 2021 bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met augustus 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 11 881 mensen aan COVID-19 van januari tot en met augustus 2021 (11 procent van de totale sterfte in die periode), zoals het CBS op 3 januari 2022 publiceerde. In 2020 overleden 20 173 mensen aan COVID-19 (12 procent van de totale sterfte in dat jaar).

Begraafplaats ( Pixabay)
Begraafplaats ( Pixabay)

'Gears of War krijgt remastered collectie'

Gears of War krijgt een collectie met geremasterde versies van de games, zoals Halo: The Master Chief Collection een paar jaar geleden kreeg. Dat zegt Nick Baker van de Xbox Era podcast op basis van bronnen. Volgens Baker moet de collectie binnen de volgende twee jaar uitkomen.

Dit gerucht werd meer legitiem nadat Tom Warren, een game-redacteur bij The Verge, een respons had op de podcast. Warren zei op Twitter "the gears are really turning on this rumor", een duidelijke referentie naar Gears of War natuurlijk. De Gears-games zijn op dit moment gewoon goed speelbaar op de Xbox Series X|S, maar het zou mooi zijn als ze weer een beetje opgepoetst worden.

FOK! Wat een weer: hullie wel en ikke niet!

winterbanner

Holla!  

Het geklaag is op fora en op straat momenteel niet van de lucht. Het grijze weer begint iedereen inmiddels aardig de strot uit te komen. En terecht. De luchtdruk is bijzonder hoog deze maand. Waarschijnlijk komen we deze maand uit rond een gemiddelde van rond de 1035 Hpa. Dit zijn geen records, maar wel tamelijk bijzonder. Dat dit niet wil zeggen dat het dan ook mooi weer is geweest, dat moge wel duidelijk zijn. Tot aan vandaag heeft de zon gemiddeld over het land zo'n 29 uur geschenen. Normaal gesproken zou dat rond de 45 uur moeten zijn. Uiteraard was er op de ene plek wat meer zon dan op de andere.

Als eerste wil ik even op een blik werpen over de gebeurtenissen in het zuidoosten van Europa. Vandaar ook een beetje mijn titel.  

Wij zitten al tijden aan de 'verkeerde' kant van de hogedrukgebieden. Aan de oostzijde daarvan trok met een krachtige noordelijke stroming zeer koude lucht richting de Balkan, Griekenland en Turkije. Waarschijnlijk hebben jullie de beelden wel gezien. Op hoogte daalde de temperatuur tot maar liefst -42 graden. En dat is voor die streken zeer uitzonderlijk. Boven en rond de Middellandse Zee leverde dit bijzonder heftige sneeuwbuien op. 

In Athene kwam uiteindelijk ruim 35 cm te liggen, terwijl Istanbul het met ruim 50 cm nog wat beter deed. Niet alleen de heftige sneeuwval viel op, ook kwam het tot heftig onweer. Ook dit leverde heel bijzondere taferelen op. Thundersnow van dit kaliber komt vrijwel nergens voor in Europa.

Het leven in deze streken kwam volledig tot stilstand. Vandaag kalmeerde de atmosfeer er enigszins, maar dat dit een heel bijzondere situatie was, dat spreekt voor zich.

Likkebaardend keken de meeste winterliefhebbers via webcams en sociale media naar wat er zich daar zoal afspeelde. Voor ons heeft het dus niet zo mogen zijn.

Eergisteren leek het er héél even op dat er begin volgende week wat sneeuw kon gaan vallen, maar u raad het al, daar is nu niets meer van over. Ik moet er wel bij zeggen dat zover vooruit kijken weinig zin heeft.

In ons land doen wij er vandaag nóg eens een grijze dag bovenop.

Pas als in de loop van donderdag een gebied met regen gepasseerd is, dan kan eindelijk de zon weer eens doorbreken. Vrijdag lijkt dan echt een heel aardige dag te gaan worden. In het weekend gaat het dan weer regenen. Het gaat dan bovendien ook flink waaien, maar ook dan zal de zon wat vaker te zien zijn. In ieder geval een wat dynamischer en open weertype. Dus nog even volhouden.  

Tot ziens!  

Spaarzame opklaring (Foto: Henny Versluijs)
De mooie stad Haarlem tijdens een zeer spaarzame opklaring. Deze foto is gemaakt vlakbij mijn huis. ( Foto: Henny Versluijs)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Bloomberg: "Call of Duty blijft de komende jaren beschikbaar voor PlayStation"

Activision is van plan om de komende drie Call of Duty-games uit te brengen op PlayStation-consoles. Dat meldt journalist Jason Schreier van Bloomberg op basis van bronnen. Na de aangekondigde overname van Activision Blizzard door Microsoft was een van de eerste vragen of Call of Duty beschikbaar zou blijven voor PlayStation.

Volgens Schreier gaat het om Call of Duty 2022, Call of Duty 2023 en Warzone 2 (gepland voor 2023). Na die games is het volgens Schreier op dit moment onduidelijk wat het plan is. Wellicht dat Microsoft er dan voor kiest om de games exclusief uit te brengen voor Xbox diensten.


Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin toont vechtsysteem

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin wordt ontwikkeld door Team Ninja, dus vanaf het begin is er al een verwachting dat het vechtsysteem goed wordt. De bèta vorig jaar was wat dat betreft veelbelovend. De onderstaande video geeft een overzicht van wat je zoal kunt verwachten.

Stranger of Paradise speelt als een Dark Souls-achtige game, al is het natuurlijk het meest vergelijkbaar met Nioh (ook van Team Ninja). Interessant is dat het spel een job systeem bevat en dat je tijdens gevechten snel van klasse kunt wisselen, waardoor je ten alle tijde heel veel aanvallende opties tot je beschikking hebt. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin komt op 18 maart uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc (Epic Games Store).

Monark demo nu beschikbaar

NIS America heeft een demo van Monark beschikbaar gemaakt voor Switch, PS4 en PS5. De JRPG komt op 22 februari uit voor die platforms en pc. Monark is een interessante game omdat het gemaakt is door voormalige Atlus-medewerkers die aan Shin Megami Tensei hebben gewerkt.

In Monark word je plotseling wakker op een school samen met andere studenten. Door een mysterieuze barrière is de school volledig geïsoleerd en bovendien is er een magische mist die plotseling kan verschijnen en de studenten gek kan maken. Het lijkt erop dat je vrienden moet worden met andere scholieren en samen een methode moet vinden om van deze school te ontsnappen. De demo bevat de eerste paar uren van de game, dus het geeft waarschijnlijk een goede indruk van wat je kunt verwachten.

Prinny Presents NIS Classics Volume 2 komt in mei uit

NIS America maakt tegenwoordig zijn eigen collecties. De eerste collectie, die vorig jaar uitkwam, bevat Phantom Brave en Soul Nomad. 'Volume 2', dat op 13 mei uitkomt voor Switch en pc, komt met Makai Kingdom: Reclaimed and Rebound en ZHP: Unlosing Ranger vs. Darkdeath Evilman.

Beide games zijn meer dan tien jaar oud, maar als je van grappige strategische games houdt zijn het nog altijd leuke games. De games zijn uiteraard een beetje opgepoetst en in Makai Kingdom is er een nieuw verhaalmodus toegevoegd genaamd Petta Mode. Bekijk anders de trailer hieronder.

Death's Gambit: Afterlife DLC aangekondigd

Death’s Gambit: Afterlife krijgt betaalde DLC genaamd 'Ashes of Vados'. De uitbreding komt al op 10 februari uit voor pc en moet ook nog deze lente beschikbaar worden voor PS4, Xbox One en Switch. Het gaat 10.80 kosten.

De DLC komt met een volledig nieuw baas gevecht die als conclusie dient voor het verhaal van Death’s Gambit: Afterlife. Verder is er ook een nieuwe platforming uitdaging en een arena waar je boss rush en horde mode kunt spelen.

Death's Gambit is een 2D-actie game met een aantal Dark Souls-mechanieken die in 2018 uitkwam. In 2021 kreeg het de grote gratis 'Afterlife'-update, die nieuwe bazen, levels en mechanieken heeft toegevoegd.

Bekijk zes minuten gameplay van Life is Strange Remastered

Volgende week dinsdag verschijnt Life is Strange Remastered Collection waarin opgeleukte versies van Life is Strange en Life is Strange: Before the Storm zijn inbegrepen, plus alle bijbehorende content die sinds hun release is verschenen. 

De verbeteringen in de remaster zijn subtiel te noemen en lijken op het eerste gezicht misschien niet heel indrukwekkend, maar als je de beide versies naast elkaar zet dan worden de optimalisaties wat duidelijker zichtbaar. Zo zijn de animaties verbeterd, met name gezichtsanimaties die nu volledig met (facial) motion capture zijn gemaakt. Verder is de belichting sterk verbeterd en zijn de gameplay puzzels naar verluidt 'verfijnd'.

Behalve als standalone is Life is Strange Remastered Collection ook inbegrepen in de ultimate edition van Life is Strange: True Colors. De collectie is vanaf 1 februari verkrijgbaar voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Stadia en Nintendo Switch. Bekijk de beelden van de remaster hieronder maar wees gewaarschuwd als je nog aan de games wilt beginnen: deze trailers bevatten grote spoilers.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.