FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 januari 2022

Random Pics van de Dag #532

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eerste thuisbehandeling met coronapillen goedgekeurd

Antiviraal medicijn Paxlovid is onder voorwaarden goedgekeurd. Paxlovid is het eerste coronamedicijn dat patiënten via de mond innemen. De tabletten verkleinen de kans op ziekenhuisopname en sterfte door COVID-19. Paxlovid is bedoeld voor coronapatiënten die geen extra zuurstof krijgen en risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus.

Het beoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA heeft vandaag positief advies gegeven. Medicijnautoriteit CBG is vertegenwoordigd in dit comité.

Voorkomen van ziekenhuisopname en sterfte
Uit een studie onder ruim 2.000 COVID-19-patiënten blijkt dat behandeling met Paxlovid de kans op ziekenhuisopname en sterfte verkleint. Al deze patiënten hadden ten minste één onderliggende ziekte. Na de behandeling met Paxlovid werd 0,8% van de patiënten alsnog in het ziekenhuis opgenomen voor tenminste 24 uur, in vergelijking met 6,3% van de patiënten uit de groep die het nepmedicijn (placebo) kregen. In de groep die Paxlovid kreeg waren er geen sterfgevallen. Er waren 12 sterfgevallen in de placebo groep.

De werkzaamheid van Paxlovid is vooral onderzocht bij patiënten die besmet waren met de delta-variant van het coronavirus. Op basis van labonderzoek is de verwachting dat Paxlovid ook werkt tegen andere varianten, zoals de omikron-variant.

De meest voorkomende bijwerkingen bij gebruik van Paxlovid zijn verandering van smaak, hoofdpijn, diarree en overgeven. In enkele gevallen kregen patiënten ook last van spierpijn of een hogere bloeddruk. De bijwerkingen waren over het algemeen mild.
Blokkeert vermenigvuldiging van virus

Paxlovid is een antiviraal medicijn dat bestaat uit twee stoffen: nirmatrelvir en ritonavir. Nirmatrelvir blokkeert het eiwit dat het virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Ritonavir zorgt ervoor dat het lichaam de stof nirmatrelvir minder snel afbreekt. Zo kan de stof nirmatrelvir langer zijn werk blijven doen in het lichaam.

Een behandeling met Paxlovid moet binnen 5 dagen na het begin van COVID-19 symptomen gestart worden. De patiënt neemt 5 dagen lang elke 12 uur 3 tabletten in via de mond. Per keer zijn dat 2 tabletten met nirmatrelvir en 1 tablet met ritonavir. De hele kuur bestaat uit 30 tabletten.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG: "Wij hopen dat deze coronapillen een bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van mensen thuis. Zorgverleners kunnen Paxlovid voorschrijven aan coronapatiënten die in een risicogroep vallen én waarbij de kans op ziekenhuis opname groot is. Paxlovid helpt niet om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het medicijn is een aanvulling op de bestaande behandelingen en vaccinaties."

Wisselwerking met andere medicijnen
Van ritonavir is bekend dat het wisselwerkingen heeft met andere medicijnen. Hierdoor kunnen medicijnen sterker of juist minder sterk werken. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Het is belangrijk dat zorgverleners die Paxlovid voorschrijven altijd goed controleren welke medicijnen een patiënt verder gebruikt.

Waarschuwingen en adviezen over het gebruik van Paxlovid in combinatie met andere medicijnen zijn opgenomen in de productinformatie. Ook informeert de fabrikant de betrokken zorgverleners over dit risico. De Nederlandstalige bijsluiter en productinformatie voor zorgverleners volgen zo snel mogelijk.

Inzet in Nederland en Europa
Wanneer de Europese Commissie het advies van het EMA overneemt, is Paxlovid binnen de Europese Unie onder voorwaarden goedgekeurd en komt het beschikbaar voor volwassen COVID-19-patiënten. Het gaat hierbij om mensen die COVID-19 klachten hebben en geen extra zuurstof krijgen, maar wel risico lopen op een ernstige ziek worden.

Zelftesten en mondkapjes voor sociale minima

Zelftesten en mondneusmaskers (chirurgische mondneusmaskers type IIR) worden vanaf half februari 2022 kosteloos beschikbaar gesteld aan alle gemeenten in Nederland om deze uit te delen aan mensen met lage inkomens en in het kader van de wijkgerichte aanpak (zoals ook benoemd in de Kamerbrief van 12 november 2021).

Gemeenten ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volgende week bericht waarin zij geïnformeerd worden over hoe zij de zelftesten en mondneusmaskers kunnen bestellen en vanaf wanneer de zelftesten en mondneusmaskers geleverd kunnen worden. Het is niet mogelijk om de zelftesten eerder op te halen.

Doelgroep en aantallen
Het kabinet vindt het belangrijk om via gemeenten zelftesten en mondneusmaskers beschikbaar te stellen aan mensen met een laag inkomen. Zij kunnen financiële drempels ervaren voor het gebruik van zelftesten en mondneusmaskers.

Gemeenten dragen zelf zorg voor het verspreiden van de mondmaskers en zelftesten aan mensen met een laag inkomen. Het aantal zelftesten en mondmaskers dat elke gemeente kan bestellen heeft een maximum, en is berekend op basis van het aantal mensen in de gemeenten met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. In totaal kunnen er 10 miljoen zelftesten en 10 miljoen mondneusmaskers besteld worden tot 1 mei. Dit betekent dat er tot 1 mei grofweg zes zelftesten en zes mondneusmaskers per persoon beschikbaar worden gesteld.

Wijkgerichte aanpak
Daarnaast zijn 30 gemeenten geïdentificeerd voor een wijkgerichte aanpak op basis van onder andere een lage vaccinatiegraad en hoge aantal besmettingen. De verwachting bestaat dat deze gemeenten een verschil kunnen maken met een wijkgerichte aanpak voor vaccineren en testen in het beschermen van mensen. Deze zelftesten kunnen breder uitgedeeld worden dan alleen aan mensen met een laag inkomen, namelijk onder de gehele bevolking van deze gemeenten. Voor deze gemeenten kunnen er in totaal 5,5 miljoen zelftesten en 5,5 miljoen mondneusmaskers besteld worden tot en met 1 mei.

COVID-19 zelftest en chirurgisch mondkapke (Pixabay)
COVID-19 zelftest en chirurgisch mondkapke (Pixabay)

Max Moszkowicz (95) overleden

De voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dit meldt de Telegraaf. Toen hij 15 jaar was werd Max weggevoerd naar Auschwitz. Hij had nummer 65016. Omdat Auschwitz ontmanteld werd, moest hij begin 1945 mee in de dodenmars naar Mauthausen. Wegens administratieve wanorde werden de gevangenen daar opnieuw geregistreerd en Max gaf zich uit voor de protestantse Max Raab (Raab was de meisjesnaam van zijn moeder). Na korte tijd moest hij naar Melk, een 80 km oostelijker gelegen Aussenlager van Mauthausen.

Na een kort verblijf moest hij naar Ebensee, eveneens een Aussenlager van Mauthausen dat weer 200 km westelijk lag. Hij was waarschijnlijk onderdeel van het laatste transport daarheen, op 15 april 1945. Dat kamp was het gruwelijkste, volgens het later gepubliceerde dagboek van Heinz Kounio, die ongeveer tegelijk met Max in dezelfde kampen verbleef. Ook de vader van Max moest naar Ebensee en werd direct na aankomst vermoord middels een dodelijke injectie.

Max kwam terecht in een groep gevangenen die gedood zouden worden als vergelding voor een ontsnapping van Russische gevangenen. Een onderofficier van de SS verhinderde dat. In een boekje deed Max verslag van de laatste uren voor de bevrijding van het kamp, in de middag van 6 mei 1945. Dat boekje heeft tientallen jaren in een kluis in Maastricht gelegen. Max verloor zijn vader, moeder, broer en zus. Zij werden om het leven gebracht in Duitse vernietigingskampen. Hijzelf keerde op 16 mei 1945 terug in Maastricht. Na zijn terugkeer uit Duitsland werd hij opgevangen door een katholiek gezin in Limburg.

Moszkowicz maakte na de oorlog alsnog het gymnasium af en begon een studie medicijnen te Utrecht. Al snel verwisselde hij deze studie voor rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na zijn afstuderen vestigde hij zich als advocaat in Maastricht. Op 5 oktober 1948 huwde hij in Maastricht Maria Bertha (Berthe) Bessems, een lid van de familie die hem opgevangen had. Zij kregen vier zonen, David, Max jr., Robert en Bram. Zijn zonen studeerden eveneens rechten en gingen de advocatuur in voor de familiefirma, die na zijn pensionering geleid werd door de broers David en Max jr.

Strafpleiter
Als strafpleiter groeide Moszkowicz uit tot een van de bekendste van Nederland. Hij is vaak geroemd om zijn vakkennis en pleidooien. Moszkowicz verdedigde bekende namen uit de Amsterdamse onderwereld, zoals de crimineel Klaas Bruinsma en de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Moszkowicz heeft wel aan kritiek blootgestaan omdat hij goed geld verdiende aan het verdedigen van harde misdadigers. Hij pareerde dit met de opmerking dat hij nooit de misdaad verdedigde, maar de mens.

Moszkowicz verdedigde in principe elk soort verdachte, met uitzondering van personen die verdacht worden van oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar eigen zeggen vloeit dit voort uit de afweging dat hij dan "wegens persoonlijke omstandigheden niet in staat zou kunnen zijn om de best mogelijke verdediging van zo'n cliënt te garanderen". Een voorbeeld daarvan is Pieter Menten.


Iran zeker van WK; Van Marwijk met Emiraten doet goede zaken voor playoffs

Iran heeft zich dankzij een 1-0 overwinning op Irak geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Zuid-Korea is zo goed als zeker van de volgende ronde na een overwinning op Libanon. 

Mehdi Taremi zorgde namens Iran, na een assist van Alireza Jahanbakhsh voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Bij Irak is Zeljko Petrovic na het vertrek van Dick Advocaat de bondscoach. Iran heeft in groep A na zeven duels negentien punten, twee meer dan naaste achtervolger Zuid-Korea. Het laatstgenoemde land won met 0-1 op bezoek in Libanon.  Nummer drie, de Verenigde Arabische Emiraten verzamelde negen punten. De Emiraten onder leiding van Bert van Marwijk deed goede zaken. De bondscoach zag zijn ploeg met 2-0 van Syrië winnen. De doelpunten kwamen op naam van Caio en Yahya Ali Said Al Ghassani.

De eerste twee plekken in de poule van zes geven recht op een WK-ticket, de derde plek betekent plaatsing voor play-offs met de nummer drie uit de andere groep van de Aziatische WK-kwalificatiereeks. 

Met René Meulensteen als tijdelijk bondscoach op de bank heeft Australië in de WK-kwalificatie met 4-0 van Vietnam gewonnen. Daardoor blijft de ploeg in de race voor deelname aan het WK. Assistent Meulensteen verving bondscoach Graham Arnold, die wegens een coronabesmetting op zijn kamer moest blijven. Het is nog onduidelijk of Meulensteen maandag weer de leiding heeft, als Australië tegen Oman speelt.

In dezelfde groep was Japan met 2-0 te sterk voor China. PEC Zwolle-verdediger Yuta Nakayama kwam als invaller in het veld voor Japan. Het laatste duel tussen Saud-Arabië en Oman eindigde in 1-0 voor Saudi-Arabië. Het laatst genoemde land staat met negentien punten uit zeven wedstrijden, Japan heeft er vijftien. Australië staat op veertien. Oman (7) heeft alleen in theorie nog kans op de playoffs. China heeft er vijf en Vietnam is nog puntloos. 

Two Point Campus verschijnt in mei voor pc en consoles

Two Point Studios, bekend van het goed ontvangen Two Point Hospital, heeft bevestigd dat zijn nieuwe game Two Point Campus op 17 mei zal verschijnen voor pc, Xbox One, Series X|S, PS4, PS5 en Nintendo Switch. Voor Xbox-eigenaren is er extra goed nieuws: de game verschijnt vanaf dag één op Game Pass.

Zoals de titel al doet vermoeden is de speler ditmaal belast met het bouwen van een college campus en het ondersteunen van de studenten. Studenten moeten gelukkig zijn, want gelukkige studenten zorgen voor goede cijfers wat weer leidt tot meer 'Campus prestige'. Hierdoor kunnen weer meer studenten aangetrokken worden en dus ook meer geld binnengeharkt worden. Voor een wat duidelijkere indruk van de game, bekijk hieronder de nieuwe trailer die vandaag is uitgebracht.

Epic Games Store toont statistieken 2021

Epic Games heeft een statistiekenoverzicht gepubliceerd met details van 2021, waarin allerlei cijfers van verkopen, gratis games en aantallen accounts/spelers worden gepresenteerd.

Het storefront van Epic Games, dat niet bepaald zonder controverse zijn intrede maakte in 2018, staat bekend om het aanbieden van vele gratis games en het afkopen van exclusiviteit bij uitgevers. De pc-gaming marktplaats heeft naar verluidt maar liefst 34 miljoen nieuwe abonnees bij kunnen schrijven in het afgelopen jaar, met een dagpiek van 31 miljoen gelijktijdige spelers.

Epic geeft aan door te gaan met het aanbieden van gratis games en geeft daarnaast een inkijkje in aankomende verbeteringen. Zo zal de download manager worden geoptimaliseerd met onder andere 'queue priority', komen er betere filteropties voor je library en kun je straks ook je library buiten de EGS bekijken. Daarnaast komen er gebruikersprofielen met gamestatistieken zoals speeltijd, ratings en polls. Bekijk de rest van de statistieken in het overzicht hieronder.

Valve bevestigt Steam Deck releasedatum eind februari

Valve heeft aangekondigd dat zijn gaming handheld Steam Deck zal verschijnen op 25 februari. De release van de handheld zou aanvankelijk in 2021 uitkomen maar werd uitgesteld naar dit jaar.

Vanaf 28 februari zullen de eerste exemplaren verstuurd worden naar mensen die een reservering hebben geplaatst. Ook zullen er spoedig pers-exemplaren worden verstuurd, dus waarschijnlijk kunnen we rond 25 februari ook de eerste reviews verwachten.

Veel mensen kijken uit naar de Steam Deck, volgens Valve de krachtigste gaming handheld ooit. Valve heeft zelfs aangegeven nog geen game te hebben gezien die de Steam Deck niet aankan. Daarnaast werd recent nog bekendgemaakt dat Valve een dynamische cloud-sync zal implementeren waarmee gebruikers naadloos kunnen overschakelen van hun Steam Deck naar een vaste PC of laptop om verder te spelen. 

Oculus Quest officieel hernoemd naar Meta Quest

De naam Oculus Quest is per vandaag officieel veranderd naar Meta Quest. De aankondiging werd via Twitter gedaan aan de hand van een meme met de tekst "Nieuwe naam, zelfde missie."

Oculus werd in 2014 al overgenomen door Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook dat eerder ook de naam Facebook Inc. droeg. Oculus is/was een merknaam onder de paraplu van Meta maar nu worden de producten dus ook officieel hernoemd. Sinds 2014 heeft Oculus zichzelf in de markt gezet als prominente aanbieder van VR-producten en -diensten. Hoewel bijvoorbeeld de Oculus Quest 2 zich voornamelijk richt op VR-gaming, wil Meta met toekomstige projecten zoals Project Cambria verder uitbreiden naar 'high-end mixed reality ervaringen'.

De socialmediagigant is ook bezig met een Oculus Quest 3, maar met deze aankondiging zal dat waarschijnlijk dus de Meta Quest 3 worden. Er wordt overwegend negatief gereageerd op de naamswijziging, te meer omdat Oculus de afgelopen jaren een flinke reputatie heeft opgebouwd als VR-aanbieder. Ook vallen veel mensen over de 'cringy' aankondiging.

Bekijk hier de laatste trailer van de Uncharted-verfilming

Universal Pictures heeft een nieuwe trailer voor de verfilming van de gameserie Uncharted online gezet. Het is de laatste trailer die verschijnt voor de release. In het VK is de film al te zien vanaf 11 februari, in Nederland moeten we nog even moeten wachten tot 17 maart.

In de trailer zien we Tom Holland en Mark Wahlberg, die respectievelijk de rollen aannemen van Nathan Drake en Victor Sullivan, in vol ornaat met uiteraard de nodige actiefragmenten. De opperschurk wordt gespeeld door Antonio Banderas. De regie wordt verzorgd door Ruben Fleischer, bekend van onder andere Zombieland, Venom en Bad Trip. Bekijk de trailer hieronder.

'Kweek van octopus in gevangenschap is zware marteling'

Het Spaans bedrijf Nueva Pescanova heeft in november 2021 voor het eerst met succes octopussen in gevangenschap worden gekweekt.  Het bedrijf wil de eerste octopus in aquacultuur op de markt brengen in de zomer van 2022.

Tonnen octopussen kunnen nu in aquacultuur op worden gekweekt. Om verschillende redenen vinden dierenrechtenactivisten dit een slecht idee.

De vraag naar octopus stijgt, dus moet de productie omhoog: Vanaf de zomer van 2023 zal op de Canarische eilanden jaarlijks 3000 ton octopus worden geproduceerd in aquacultuurbedrijven. Een Duitse dierenrechtenorganisatie uitte scherpe kritiek op de plannen. "Uit de weinige beschikbare studies blijkt dat octopoda in gevangenschap niet kunnen worden gehouden en verzorgd op een manier die past bij hun gedrag," waarschuwde Katrin Pichl, de deskundige voor natuur- en soortenbescherming.

Octopussen hebben een uiterst complex zenuwstelsel en er is aangetoond dat zij emoties als angst, stress en pijn voelen. Vanwege hun "aanzienlijke cognitieve vermogens en gevoeligheid" is het houden van deze dieren in de aquacultuur een "enorme marteling", zo bekritiseerde Pichl.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zijn octopoden ook solitair levende dieren en is hun kwetsbare huid zeer gevoelig voor verwondingen. Het houden in grote groepen octopoden bij elkaar veroorzaakt stress, agressief gedrag en kan zelfs leiden tot kannibalisme.

De kweek in aquacultuur draagt bij tot de overbevissing van de oceanen
Octopussen zijn carnivoren en hebben dagelijks twee tot drie keer hun lichaamsgewicht aan voedsel nodig. De dierenwelzijnsorganisatie gaf aan dat het kweken van carnivoren bijdraagt tot de overbevissing van de oceanen. Nu al wordt ongeveer een derde van de visvangst in de wereld gebruikt voor diervoeder.

Tot nu toe werden octopussen hoofdzakelijk gevangen met sleepnetten - een praktijk die ook door dierenrechtenactivisten wordt afgekeurd. Vaak komen ook andere dieren in de netten terecht, waardoor het leven op de zeebodem wordt vernietigd. "Alle vangstmethoden, alsmede de behandeling en opslag, leiden tot pijn, verwondingen en stress," legde Pichl uit. Ook het doden van de dieren is wreed: "Hun koppen worden verminkt, ze worden langzaam gedood in ijswater of ze worden gedood door ze urenlang in de lucht te laten verstikken".

Het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova kondigde in november aan dat het er voor het eerst in was geslaagd inktvissen in gevangenschap voort te planten. Het bedrijf wil de eerste octopus in aquacultuur op de markt brengen in de zomer van 2022.

Octopussen in aquacultuur

National Geographic Wild- feitjes over de octopus

Verstappen onthult nieuwe helm

Komend jaar zal Max Verstappen als wereldkampioen Formule 1 met het nummer 1 op zijn Red Bull-bolide rijden en ook zijn helm zal er iets anders uit zien dan afgelopen seizoen. Eerder vandaag onthulde de Nederlander het ontwerp van zijn helm voor komend seizoen. Opvallend zijn de gouden accenten en de ster die zijn gewonnen wereldtitel symboliseert.

"Zoals je kunt zien, zit er wat meer goud in. Zelfs de tekst ‘gives you wings’ is goudkleurig, dat ziet er erg gaaf uit. De leeuw bovenop is nu volledig goud en natuurlijk heb ik nu nummer één, op de spoiler achterop", zo vertelt de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl. "Ik heb besloten het design niet te veel aan te passen, maar om de kleuren wat aan te passen: de delen die voorheen rood waren, zijn nu helemaal goud. We hebben wat details verbeterd. Ik heb ook gevraagd om een kleine ster toe te voegen op de achterkant, voor mijn kampioenschapstitel. Met alle kleine verbeteringen en het goud, vind ik dat mijn 2022 helm er cool uitziet. Ik hoop jullie ook!"

Over enkele weken zal Red Bull Racing de nieuwe auto voor 2022 onthullen in aanloop naar de eerste officiële testdagen in Barcelona.

Dagrecord Sars-COV-2: 64.602 positief getesten, 47,4% test positief

Man (37) krijgt 2 maanden cel en taakstraf voor doodrijden agent Jeroen (28)

Een 37-jarige man uit Helmond is verantwoordelijk voor een noodlottig verkeersongeval waarbij politieagent Jeroen om het leven kwam en een andere agent zwaargewond raakte. Hij veroorzaakte dit ongeval door tijdens het autorijden voortdurend met zijn mobiele telefoon bezig te zijn. De rechtbank Oost-Brabant legt de man een gevangenisstraf op van 8 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en de maximale taakstraf van 240 uur. Ook krijgt hij een rijontzegging van 3 jaar en moet hij de ouders van de overleden agent een schadevergoeding betalen van in totaal 35.000 euro.

De twee politieagenten zagen in oktober 2020 's avonds laat een aangereden das op de N270 ter hoogte van Nuenen liggen. Ze stopten hun auto op de rechterrijstrook, zetten de zwaailichten aan en stapten vervolgens uit om het aangereden dier weg te halen. Zo'n twee minuten later botste de Helmonder zonder zichtbaar te remmen met zijn auto achterop de politiewagen. De agent die aan de achterkant van zijn auto stond, raakte bekneld tussen beide voertuigen en kwam te overlijden. De andere agent, die vóór de politiewagen stond, raakte zwaargewond.

Volgens de verdediging was er geen sprake van een ernstige overtreding van de verkeersregels; het zou gaan om een inschattingsfout. De verdachte zag de zwaailichten op enig moment, maar dacht dat de politieauto aan het rijden was en wisselde daarom niet van rijbaan. Dat de auto op de rechterrijstrook stilstond, zorgde volgens de advocaat voor een gevaarlijke verkeerssituatie. Het verwijt van de officier van justitie dat hij bezig was met zijn mobiele telefoon tijdens het autorijden, betwist de bestuurder niet. Volgens de verdediging is echter niet vast te stellen of de man de inschattingsfout hierdoor maakte. De verdachte zou vlak voor het ongeluk alleen een app hebben geopend.

Roekeloos rijgedrag
De rechtbank gaat niet mee in dit verhaal van de verdediging. De waarschuwingslichten waren vanaf ongeveer een kilometer afstand te zien. De man had dan ook voldoende tijd om te reageren, maar deed dit niet. Volgens de rechtbank is hij daarmee schuldig aan het ongeval. Dat andere weggebruikers de situatie ook als gevaarlijk bestempelden, maakt dit niet anders. Zeker niet omdat zij wel tijdig reageerden en de stilstaande politieauto links passeerden.

Bovendien staat voor de rechtbank vast dat de man roekeloos reed. Niet alleen het allerlaatste moment voor het ongeval moet worden bekeken, maar het volledige rijgedrag van de verdachte gedurende zijn autorit, en met name de laatste 45 seconden. Vanaf dat punt kon hij de zwaailichten van de politieauto immers zien. Uit de bewijzen blijkt dat de bestuurder, nadat hij van zijn werk vertrok, een vechtsportwedstrijd aanzette op zijn telefoon. Na afloop stuurde hij drie WhatsAppberichten over de uitslag. De rechtbank gaat er vanuit dat de man rond dat moment de zwaailichten moet hebben gezien. Vervolgens was hij nog bezig met Instagram en opende hij opnieuw een chat in WhatsApp. De man deed dit terwijl hij ongeveer 80 km/uur reed, op een onverlichte weg.
De rechtbank stelt daarmee vast dat de man tijdens de rit voortdurend met zijn telefoon bezig was en zijn aandacht niet of onvoldoende bij de weg en het overige verkeer had. Dit is zeer onverantwoordelijk rijgedrag dat de rechtbank kwalificeert als roekeloos.

Zelf verkeerde keuze gemaakt
Door het noodlottige ongeval is de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan. Ook de zwaargewonde agent heeft nog dagelijks last van de fysieke en mentale gevolgen van het ongeval. Volgens de rechtbank veroorzaakte de verdachte dit alles met zijn zeer onverantwoorde rijgedrag. Dat hij deze gevolgen zelf nooit heeft gewild, maakt dit niet anders. De man maakte zelf de keuze om tijdens het rijden bezig te zijn met zijn mobiele telefoon. Verder weegt mee dat hij, zoals hij op de zitting heeft aangegeven, ook zelf gebukt gaat onder het gebeurde, dat hij mogelijk zijn baan verliest en dat hij onder meer een EMDR-therapie heeft gevolgd.

De rechtbank is zich ervan bewust dat geen enkele straf het leed van de nabestaanden en de gevolgen voor de zwaargewonde agent zal kunnen verzachten of wegnemen. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank vergelijkbare gevallen bekeken. Daarbij merkt de rechtbank op dat de geëiste straf door de officier van justitie te hoog is. De rechtbank legt een celstraf op van 8 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat. Daarnaast krijgt hij een maximale taakstraf en is hij 3 jaar zijn rijbewijs kwijt. Met dit alles moet ook voor andere weggebruikers duidelijk zijn dat het vasthouden (en gebruiken) van een mobiele telefoon tijdens het autorijden zeer strafwaardig rijgedrag is.

Omroep Brabant laat de nabestaanden aan het woord:


Een belediging voor de familie en voor de politie. Zo noemt vader Jos Leuwerink de celstraf van twee maanden die de rechtbank heeft opgelegd aan de man die zijn 28-jarige zoon, agent Jeroen Leuwerink, heeft doodgereden.

Deur op kier voor opening nachthoreca en evenementensector met 1G-beleid

Het kabinet gaat op korte termijn in gesprek met de nachthoreca en evenementen om met 1G-beleid deze sectoren te openen. Dat zei coronaminister Ernst Kuipers vanavond in de Tweede Kamer. Als het plan doorgaat, zou dat betekenen dat clubs en festivals, op voorwaarde dat elke bezoeker getest is, weer kunnen opstarten. Zo meldt AT5.

"1G kan een duidelijke impact hebben op de reductie van de verspreiding van het virus. Het vraagt om forse inzet van mensen en middelen in een bepaalde periode, dat op op allerlei plekken al spaak loopt", zei Kuipers woensdagavond na vragen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Kuiken zei te begrijpen dat de inzet van 1G arbeidsintensief is, maar merkte daarbij op dat de sector al sinds de avondlockdown gesloten is en gedurende de pandemie misschien wel het hardst geraakt is. "Het kan een opening bieden. De sector wil ook hier naar kijken. Dat gesprek moet op korte termijn gaan plaatsvinden."

Effectiviteit
Vorige week publiceerde TU Delft nog een onderzoek naar de effectiviteit van 1G, 2G en 3G. Daaruit bleek al dat 1G-beleid, iedereen - ongeacht of hij of zij gevaccineerd is - testen, het meest effectief is. Het invoeren van deze maatregel op alle andere locaties behalve thuis, school en werk leidt maximaal tot een reductie van het reproductiegetal van ruim negentien procent. In de meest optimale situatie op alle andere locaties dan school en thuis tot een bijna 45 procent reductie van het reproductiegetal.

Tijdens de persconferentie dinsdagavond werd bekendgemaakt dat juist het nachtleven en de evenementen voorlopig nog in de wacht staan. De sector heeft al aangekondigd te willen gaan demonstreren, als op korte termijn geen perspectief wordt geboden.

Het nachtleven (Pixabay)
Het nachtleven (Pixabay)

Horizon Forbidden West is goud

Horizon Forbidden West is goud gegaan. Dat betekent dat de game klaar is om wereldwijd verscheept te worden. Dat betekent tegenwoordig niet dat de ontwikkeling van het spel helemaal af is. Vermoedelijk krijgt Forbidden West een hoop patches en wellicht ook een DLC-uitbreiding.

Horizon Forbidden West komt op 18 februari uit voor PS4 en PS5. Het is natuurlijk de sequel op de open-wereld game van Nederlandse makelij. In deze game speel je wederom als Aloy in een post-apocalyptische wereld vol robot dinosauriërs.

Publiek VI Vandaag moet om 22.00 uur de studio uit

Gisteravond kon er voor het eerst publiek aanwezig zijn bij VI Vandaag, de talkshow van Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen. Maar de coronaregels zijn duidelijk...... het publiek mocht maar tot 22.00 uur aanwezig zijn. Met een heuse aftelklok werd er naar het moment toegewerkt en om klokslag tien uur ging het alarm af en moesten het publiek, dat soms van verre kwam, de studio verlaten:

Het nutteloze feitje van de dag: Enorme demonstratie

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wekelijks demonstreren de tegenstanders van coronamaatregelen en daarbij hebben ze het over enorme hoeveelheden demonstranten, maar hun aantallen vallen in het niets bij de grootste demonstratie ooit in ons land. Want wist je dat er op 29 oktober 1983 zo'n 550.000 mensen op de been waren voor de demonstratie tegen de plaatsing van kruisraketten in Nederland? De demonstratie in Den Haag was een vervolg op de antikernwapendemonstratie van 21 november 1981 in Amsterdam waar zo'n 440.000 mensen op af kwamen. De betoging in Den Haag werd ook nog eens gevolgd door een volkspetitionnement waarbij 3,7 miljoen handtekeningen werden aangeboden aan de Nederlandse regering en de Tweede Kamer.

Taiko no Tatsujin: The Drum Master! launchtrailer

Taiko no Tatsujin: The Drum Master! komt vandaag exclusief uit voor Xbox One en pc (Microsoft Store). Het spel krijgt een adviesprijs van vijftig euro, maar het is ook gratis beschikbaar via Game Pass (console en pc).

Deze iteratie van de beroemde drum-game bevat zeventig nummers. Daarnaast is er ook een lokale multiplayer modus en een online ranked modus. Taiko no Tatsujin is een serie die voor het eerst in 2001 uitkwam. Het was oorspronkelijk vooral populair in Japanse arcades waar je met echte drumsticks aan het werk mag gaan. Sindsdien zijn er ook talloze verschillende versies verschenen voor allerlei consoles.

COGEN: Sword of Rewind-trailer toont mooie 2D-actie

COGEN: Sword of Rewind is een side-scrolling 2D-actie game De game komt vandaag uit voor PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch en pc (Steam). Het heeft een adviesprijs van vijfentwintig euro. De nieuwe onderstaande trailer toont een aantal gameplaysystemen. Zo is altijd het mogelijk om in dit spel om een dood teniet te doen door de actie drie seconden terug te spoelen.

De game lijkt op de recente Gunvolt-games van Inti Creates. Dat is niet zomaar een vergelijking, want Copen (een Gunvolt-personage) is beschikbaar als DLC-personage voor dit spel. COGEN heeft verder uitgebreide opties om high scores te halen en te vergelijken, iets dat uiteraard populair is voor dit soort spellen.

Dynasty Warriors 9 Empires demo nu beschikbaar

Dynasty Warriors 9 Empires komt op 15 februari uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch en pc. Voor die tijd kun je alvast een demo uitproberen die sinds vandaag beschikbaar is.

Empires is een spin-off op de hoofdserie die meer nadruk legt op strategische elementen. De hack & slash-actie is nog altijd aanwezig, maar je kunt ook officieren bevelen geven. Je bent ook vaker kastelen aan het belegeren en andere belangrijke doelwitten heroveren of verdedigen. In dit spel kun je ook je eigen personages maken. Het is uiteraard mogelijk om je demo-personages mee te nemen naar de hoofdgame.

Dynasty Warriors 9 had overigens een (slecht ontvangen) open-wereld. Dat heeft Empires niet. Dit spel heeft zoals vanouds weer een level-structuur.

FOK! Wat een weer: huilen met de pet op

winterbanner

n' morgen,

Wat was het grijs gisteren, en veel mist, of motregen, het leek nergens naar. et was huilen met de pet op. En die pet mag u vandaag nog even op houden. 

Vanuit het noordwesten komt een neerslaggebied vanuit het noordwesten die over het land trekt. Ik denk dat niemand het helemaal droog gaat houden. Tegen het eind van de middag is het op het zuiden na droog maar wel bewolkt. De zon is dan ook even te zien, tot het donker wordt. De maximumtemperatuur wordt zo'n 8 graden bij een matige, van zuidwest naar noordwest.

Als ik naar de rest van Europa kijk, is het elders ook niet heel veel beter. In het zuiden van Spanje en Portugal wordt het nog 16-17 graden, de rest va Europa loopt ver achter met in de Alphen temperaturen van iets onder het vriespunt als maximumtemperatuur. Nog verder naar het oosten, in Roemenië om precies te zijn is de minimumtemperatuur maarliefst -16. Het regengebied waar ook wij mee te maken krijgen breidt zich verder uit wat zich in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland tot (natte) sneeuw uit.

In Griekenland en Istanboel ligt al wat sneeuw wat tot ongeregeldheden lijdt, maar ook tot mooie plaatjes.

Tot een volgende keer!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Crusader Kings III: Console Edition komt eind maart

De console-versie van Crusader Kings III komt op 29 maart uit voor PS5 en Xbox Series X|S. Dat hebben ontwikkelaars Paradox Interactive en Lab42 vandaag bekendgemaakt. De strategiespel die zich in de middeleeuwen afspeelt kwam in 2020 al uit voor pc.

In het persbericht zegt Paradox Interactive hard te hebben gewerkt aan de controls en de interface om het spel geschikt te maken voor consoles. De game is verder exclusief voor PS5 en Xbox Series X|S en Paradox belooft snelle laadtijden en ondersteuning voor de haptic feedback en adaptive triggers van de DualSense.

Voor meer over de game zelf kun je natuurlijk ook onze originele review lezen.

Nieuwe Kao the Kangaroo-game lanceert deze zomer

Kao the Kangaroo komt deze zomer uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch en pc. Dat heeft de Poolse ontwikkelaar Tate Multimedia aangekondigd. Kao the Kangaroo is een ietwat oude platformer-serie die voor het eerst in 2000 uitkwam. Er kwamen uiteindelijk vier games, de laatste alweer in 2005.

Tate Multimedia, tevens de maker van de originele games, heeft in 2020 besloten om de serie eindelijk terug te brengen. Het resultaat lijkt een leuk ogende 3D-platformer die een beetje op Crash Bandicoot lijkt. Bekijk de uitgebreide gameplaytrailer hieronder.

Ex-lid Hofstadgroep Sahla betuigt spijt en legt functie binnen VVD neer

Ex-lid van de Hofstadgroep Soumaya Sahla legt haar werk neer als tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD. Dat meldt ze in een schriftelijke verklaring. Sahla blijft wel lid van de VVD. Ze zegt spijt te hebben van de 'zwarte bladzijden in mijn leven'. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Zie ook : VVD-fractievoorzitter Hermans over Soumaya Sahla: 'Ongemakkelijk gevoel bij'

'Oermoeder Big Brother' Hummie van der Tonnekreek overleden

Journalist en eindredacteur Hummie van der Tonnekreek is vorige week op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft goede vriend en televisieproducent Gijs van Dam vandaag namens de familie bekendgemaakt. Meer over Hummie bij het AD.

Zij overleed aan de gevolgen van longkanker. Van der Tonnekreek werd vooral bekend en geliefd bij het grote publiek toen zij in 1999 meewerkte aan het televisieprogramma Big Brother en dit programma mede door haar toedoen een groot succes werd.

Ze begon als redacteur bij Margriet, maar maakte vrij snel carrière als verslaggever bij het roddelblad Story. Daarna werkte ze korte tijd bij Privé en was ten slotte hoofdredacteur bij Weekend, waar ze na een conflict in 1998 vertrok. Van der Tonnekreek werd bekend bij het publiek toen ze in 1999 hoofdredacteur werd van het televisieprogramma Big Brother. Ze stond aan het hoofd van alle edities. Verder was ze hoofdredacteur van de realityseries Masterplan, Jouw vrouw, mijn vrouw en Hotel Big Brother. In 2011 was ze als adviseur betrokken bij de Big Brother-spin-off Secret Story. 

Justitieminister: verantwoording bekogeling KOZP ligt bij burgemeester Volendam

De nieuwe Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz, vindt dat de verantwoordelijkheid van de anti-Zwarte Piet demonstratie in Volendam bij de burgemeester ligt. Ze reageerde hiermee op de Kamervragen die gesteld waren door onder andere Sylvana Simons van BIJ1 over het geweld door Volendammers tegen de demonstranten. Zo meldt NH Nieuws.

"Het faciliteren en in goede banen leiden van demonstraties is aan de burgemeester, die daarover verantwoording aflegt aan de gemeenteraad", antwoordt de minister op de vraag waarom er na de demonstratie tegen Zwarte Piet en racisme in Volendam begin december nog geen verklaring is gedaan.

De Kamervragen en antwoorden van Simons aan de minister van Veiligheid en Justitie lees je hier.

Demonstratie
De demonstranten waren op zaterdag 4 december op de markt in Volendam om te demonstreren tegen Zwarte Piet en het 'structureel racisme' in het vissersdorp. De betoging was niet van tevoren aangekondigd. De actievoerders werden naar eigen zeggen door 'zeker 400' inwoners belaagd.

De marktkooplieden en Volendammers zaten niet te wachten op de demonstranten. De actiegroep werd met eieren, oliebollen en visafval bekogeld en kreeg geen bescherming van de politie, vertelde Jerry Afriyie eerder aan NH Nieuws.

Volgens Lieke Sievers, de burgemeester van Edam-Volendam, was de demonstratie niet geëscaleerd. "Het hangt ervan af wat je escaleren noemt. Volgens mij zijn er geen doden en gewonden gevallen", vertelde ze eerder aan NH Nieuws. En dat ziet Simons toch anders en vraagt aan de minister of ze bereid is een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar hoe de aanval van geweldplegers tegen vreedzame betogers in Volendam voorkomen en bestreden had kunnen worden.

Minister Yeşilgöz geeft meerdere keren in haar antwoorden aan dat 'lokaal gezag hierover moet oordelen. Ook de beoordeling of een onderzoek moet worden ingesteld is aan het lokaal gezag'. Met andere woorden: het is aan de burgemeester en de gemeenteraad.

Niemand aangehouden
Ook komt in de antwoorden van de minister naar voren dat er geen personen zijn gearresteerd. "Het OM heeft mij laten weten dat uit verder onderzoek zal moeten blijken of en wie zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten."

Ook de Partij voor de Dieren had Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie en Veiligheid en aan de minister van Binnenlandse Zaken over geweld tegen anti-Zwarte Piet demonstranten in Volendam. Die antwoorden zijn hier terug te lezen.

Prins Andrew ontkent seksueel misbruik Virginia Giuffre

De serieus in opspraak geraakte Britse prins Andrew (61) heeft formeel ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van de destijds minderjarige Amerikaans-Australische Virginia Giuffre. Andrew geeft aan over bepaalde punten uit de aanklacht te weinig informatie te beschikken om deze punten te bekennen of te ontkennen. Zo meldt het AD.

De officiële reactie van de prins op de claims van Giuffre is bij een rechtbank in New York afgeleverd. Giuffre (38) zegt op minderjarige leeftijd meerdere keren seks te hebben gehad met Andrew. Giuffre stelt meerdere keren aan de prins te zijn 'uitgeleend' door Jeffrey Epstein. De zoon van koningin Elizabeth heeft dit tot nu toe altijd ontkend.

Eerder deze maand werd bekend dat Andrew zowel zijn militaire titels als eretitels moest inleveren in verband met deze beschuldigingen van misbruik. Andrew heeft om een proces met een jury gevraagd, aldus zijn verdedigers.

De verdediging van Andrew stelde onlangs dat Giuffre mogelijk last had van 'vertroebelde herinneringen' en willen hiertoe haar echtgenoot en haar psychiater onder ede horen. 

Berichten via Encrochat zijn toelaatbaar voor bewijs

De rechtbank Limburg heeft vandaag uitspraak gedaan in 2 strafzaken, waarbij versleutelde berichten via Encrochat een grote rol speelden. De rechtbank acht het gebruik van deze berichten toelaatbaar voor het bewijs en achtte voorbereiding van moord en medeplichtigheid daaraan bewezen.

Eén verdachte is veroordeeld voor voorbereiding van liquidatie en voor witwassen en voor het voorhanden hebben van een vuurwapen met munitie. Hij heeft een gevangenisstraf van 42 maanden met aftrek van voorarrest opgelegd gekregen. De andere verdachte is veroordeeld tot 2 jaar cel met aftrek van voorarrest voor medeplichtigheid aan voorbereiding van liquidatie en voor het voorhanden hebben van munitie en harddrugs.

Bewijsgaring rechtmatig
Volgens de rechtbank wordt bewijs gevormd door de inhoud van Encrochat-berichten en aangetroffen middelen, bestemd tot het plegen van de liquidatie. Dit bewijs is bruikbaar, want er was volgens de rechtbank sprake van een eerlijk proces. Dit ondanks het embargo op bepaalde stukken over de verkrijging van Encrochat berichten in Frankrijk, de overdracht en de verwerking in Nederland. Verder was de bewijsvergaring van Encrochat gegevens rechtmatig, aldus de rechtbank.

Versleutelde berichten
Telefoons van Encrochat zijn in veel landen gebruikt om versleutelde berichten te versturen aan andere gebruikers van zo’n telefoon. Ze zijn vaak aangetroffen bij personen die van ernstige strafbare feiten werden verdacht. De indruk bestond dat deze telefoons vrijwel uitsluitend werden gebruikt bij het plegen en beramen van ernstige strafbare feiten in georganiseerd verband. Het bedrijf Encrochat wordt daarom verdacht van medeplichtigheid aan die misdrijven.

De server van het bedrijf Encrochat is in 2020 door de Franse politie gehackt. Daarna werden gegevens van de telefoons van de gebruikers gekopieerd naar een server van de politie. Deze gegevens zijn gedeeld met onder met onder meer de Nederlandse politie en via Europol met andere landen. Dat leidde tot veel nieuwe strafzaken in en buiten Nederland. In vrijwel al die zaken is door de verdediging de rechtmatigheid van de verkrijging, overdracht en verwerking van deze gegevens ter discussie gesteld.

Ziekenhuis nog niet verantwoordelijk voor beenamputatie door vermeend te laat ingezette behandeling

Het Diakonessenhuis in Utrecht kan (nog) niet verantwoordelijk worden gehouden voor geleden schade en gemaakte kosten door een vrouw uit Cothen van wie haar been is geamputeerd. De vrouw stelt dat het ziekenhuis niet adequaat genoeg handelde door (te) laat de juiste diagnose te stellen en dat de amputatie waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden.

De voorzieningenrechter oordeelt dat dit bij de huidige stand van zaken niet met voldoende zekerheid geconcludeerd kan worden.

Beenamputatie
De patiënt in deze zaak werd in verband met pijnklachten aan haar rechtervoet in februari 2019 door haar huisarts doorverwezen naar de reumatoloog van het Diakonessenhuis. Begin april 2019 is ze een paar keer bij de spoedeisende hulp van dat ziekenhuis geweest. Uiteindelijk werd ze daar op 11 april opgenomen en werd twee dagen later een CT scan gemaakt. Op basis daarvan is de diagnose arteriële trombose gesteld en startte het ziekenhuis met een behandeling. Die bleek niet succesvol te zijn, waardoor op 16 april het rechteronderbeen van de patiënt geamputeerd werd.

Onderzoek
Het Diakonessenhuis heeft zelf onderzoek gedaan naar het incident en heeft het als calamiteit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daar is vervolgens ook een calamiteitenrapportage van opgesteld. Daarin staat onder andere dat het ziekenhuis niet adequaat genoeg handelde en dat de juiste diagnose mogelijk eerder gesteld had kunnen worden. In dat geval had het Diakonessenhuis ook eerder met de medische behandeling kunnen beginnen. Tegelijkertijd wordt in het rapport benadrukt dat het zeer moeilijk in te schatten is of het verloop en de uiteindelijke uitkomst, namelijk amputatie, anders was geweest als wél eerder was ingegrepen.

Aansprakelijkheid
In oktober 2019 heeft de patiënt het ziekenhuis aansprakelijk gesteld voor de door haar geleden en nog te lijden schade door de beenamputatie. In deze procedure eist ze een (aanvullend) voorschot van € 75.000,-. Dat bedrag heeft ze nodig om noodzakelijke aanpassingen in haar woning te kunnen betalen. Het ziekenhuis heeft uit coulance al een bedrag van € 25.000,- aan de vrouw betaald, maar uitdrukkelijk zonder erkenning van aansprakelijkheid. De voorzieningenrechter oordeelt dat die aansprakelijkheid bij de huidige stand van zaken niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld. De calamiteitenrapportage biedt daarvoor naar inhoud en strekking onvoldoende aanknopingspunten. Daarbij komt dat er op dit moment nog een andere procedure loopt waarin een deskundige zich specifiek buigt over de vraag of het Diakonessenhuis medisch onzorgvuldig heeft gehandeld. Pas als die vraag bevestigend wordt beantwoord, kan nader worden beoordeeld welke schade de vrouw als gevolg daarvan heeft geleden. De vordering van de vrouw in dit kort geding wordt daarom afgewezen.

Vaker online afspraak met arts

In de eerste helft van 2021 maakte 43 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder online een afspraak met een huisarts of medisch specialist; een jaar eerder was dat nog 31 procent. Tachtig procent was in de eerste helft van vorig jaar online actief met zaken die te maken hebben met de gezondheid of de gezondheidszorg. Dit blijkt uit het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen’ van het CBS. Binnen de Europese Unie loopt Nederland samen met Finland voorop in het gebruik van internet bij het zoeken naar informatie over gezondheid.

Het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen’ van het CBS wordt jaarlijks van april tot juli gehouden. In 2021 deden ongeveer 6 duizend mensen mee. Bijna drie kwart van de bevolking van 12 jaar of ouder zocht vorig jaar online naar informatie over gezondheid en leefstijl. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om informatie over ziekten, voeding of beweging. Dit percentage is niet veranderd ten opzichte van 2020.

Een derde gaf aan medische gegevens van henzelf of gezinsleden online te hebben bekeken. Een jaar eerder was dat nog 18 procent. Ook heeft een derde online diensten van de huisarts of het gezondheidscentrum gebruikt. Het gaat hier bijvoorbeeld om een online consult of het aanvragen van een herhaalrecept. Een jaar eerder was dat een kwart.

Mensen kopen ook vaker medicijnen op internet. In 2020 kocht 14 procent online medicijnen, een jaar later was dit 18 procent. Verder gaf 6 procent aan vorig jaar gezondheids- of sportapps te hebben gekocht.

Sterke toename online zoeken gezondheidsinformatie bij 75-plussers
Vooral 25- tot 45-jarigen zochten in 2021 online naar informatie over gezondheid; 83 procent van de personen in deze leeftijdsgroep had dit vorig jaar gedaan. 75-plussers zochten het minst vaak naar informatie op internet. Wel is er een sterke toename bij deze groep; vorig jaar zocht bijna de helft van de 75-plussers online naar gezondheidsinformatie, een jaar eerder was dat 39 procent.

Hoogopgeleiden maken vaker gebruik van online diensten voor gezondheid
Het aandeel hoogopgeleide Nederlanders dat informatie over gezondheid zocht (85 procent) is groter dan het aandeel middelbaaropgeleiden (78 procent) en onder laagopgeleiden (59 procent). Het percentage hoogopgeleiden dat via internet een afspraak maakte met de huisarts of een medisch specialist (50 procent) is groter dan het percentage middelbaaropgeleiden (45 procent) en laagopgeleiden (34 procent).

Hoog- en middelbaaropgeleiden verschillen niet in het gebruik van online diensten van de huisarts of het gezondheidscentrum, zoals het aanvragen van een herhaalrecept of een online consult. Laagopgeleiden deden dit minder vaak

Vier op de tien hoogopgeleiden bekeken medische gegevens van henzelf of gezinsleden online, onder middelbaaropgeleiden en laagopgeleiden was dit 35 procent en 24 procent. Hoogopgeleiden kochten (26 procent) vaker online medicijnen dan middelbaaropgeleiden (20 procent) en laagopgeleiden (10 procent). Gezondheids- of sportapps werden vaker gekocht door hoogopgeleiden dan middelbaar- of laagopgeleiden.

Nederlanders voorop in EU met online zoektocht naar gezondheidsinformatie
Nederland behoort samen met Finland tot de kopgroep van de EU als het gaat om online zoeken naar informatie over gezondheid. Volgens Eurostat deed 77 procent van de Nederlanders van 16 tot 75 jaar dit in 2021. In Finland was dit 80 procent. Het EU-gemiddelde was 54 procent.

Vergeleken met 2020 is het aandeel mensen dat gezondheidsinformatie zocht in drie EU-lidstaten (Duitsland, Slovenië en België) gedaald. De grootste toename was in Roemenië en op Cyprus.

Rechtszaken waarin stalking met GPS trackers een rol spelen vertienvoudigd

In Nederland zijn steeds meer stalking rechtszaken waarbij GPS trackers een rol spelen. In vijf jaar tijd is het aantal rechtszaken ruim vertienvoudigd waarbij een verdachte de locatie van een ander in de gaten houdt via GPS apparatuur.

Dit concludeert VPNGids.nl op basis van openbare rechtszaken.

Vrijspraak in ruim kwart rechtszaken
Lang niet altijd leidt een rechtszaak overigens ook tot een veroordeling, blijkt uit het onderzoek. In ruim een kwart van de gevallen wordt een verdachte volledig vrijgesproken (28,4%) en in nog eens bijna één op de tien uitspraken wordt een verdachte deels vrijgesproken van de feiten (9,5%).

Steeds meer stalkingszaken onopgelost
Ook het aantal meldingen van stalking dat de politie krijgt, zit al jarenlang in de lift. Met name in 2019 en 2020 is het aantal geregistreerde stalkingsmisdrijven veel hoger dan eerdere jaren. In 2021 was het aantal registraties tot en met november al ongeveer op het niveau van 2020. Bovendien blijft een steeds groter deel van de stalkingszaken onopgelost.

En hoewel er in 2019 zo’n 4.000 keer aangifte werd gedaan van stalking, ligt het aantal slachtoffers veel hoger. Volgens Slachtofferhulp Nederland waren er dat jaar namelijk ruim 100.000 slachtoffers van stalking.

GPS trackers steeds gangbaarder
GPS trackers worden door steeds meer bedrijven aangeboden. Arnold Tankus van VPNGids.nl ziet dit ook: “Bedrijven als Apple en Samsung verkopen inmiddels ook een eigen GPS tracker. Doordat het bezitten van deze apparaatjes steeds gangbaarder wordt, werkt dit stalking in de hand. Bedrijven nemen wel stappen om misbruik van GPS-trackers tegen te gaan, maar stalkers weten dit soort beveiligingsmaatregelen vaak te omzeilen.”

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
©FOK.nl e.a.