FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 januari 2022

Random Pics van de Dag #529

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gehavende handballers kansloos tegen wereldkampioen Denemarken

De Nederlandse handballers hebben niet kunnen verrassen tegen Denemarken. Tegen de wereldkampioen verloor Oranje met 35-23.

Oranje moest tegen Denemarken maar liefst acht spelers missen vanwege een positieve test op corona. Nederland stond bijna voor een onmogelijke opgave tegen Denemarken en in de eerste minuten kon het nog wat tegenstand bieden tegen de wereldkampioen, maar snel daarna liep Denemarken uit. Bij rust stond de wereldkampioen 21-12 voor. Na rust wist Nederland de schade te beperken, al was het verschil na zestig minuten nog steeds groot.

Oranje neemt het woensdag nog op tegen Kroatië, dat net als Nederland op twee punten uit vier duels staat in de tweede groepsfase. Door de nederlaag tegen Denemarken is de halve finale uit het zicht voor de Nederlandse ploeg.

Rallyrijder Loeb schrijft historie met winst in Monte Carlo

Het wereldkampioenschap rally is van start gegaan met de traditionele opening: de Rallye Monte Carlo. Dat was dit keer ook de start van een geheel nieuw tijdperk in de sport, want men is overgeschakeld op hybride auto's.

Wereldkampioen Sebastien Ogier doet dit jaar aan een deel van de wedstrijden mee, Sebastien Loeb zal minder vaak van de partij zijn, maar de negenvoudig wereldkampioen wilde Monte Carlo in elk geval rijden. De twee Franse legendes wonnen bij elkaar zeventien van de vorige achttien wereldtitels en in Monte Carlo waren ze beiden in topvorm.

Na de eerste echte dag was de leiding in handen van Loeb en navigator Isabelle Galmiche in hun Ford Puma. Ogier had met navigator Benjamin Veillas de leiding na de eerste paar proeven, maar moest na de vrijdag tien seconden toegeven op Loeb. Elfyn Evans volgde op 22 seconden en ook Ott Tänak, Thierry Neuville en Craig Breen stonden nog binnen een minuut van de leiders.

Op zaterdag nam Ogier de leiding weer over na een zeer spannende dag, waarop Loeb een foutje maakte met de bandenkeuze op de besneeuwde Sisteron-passage. Hij verloor twintig seconden op Ogier, Breen schoof door naar plek drie op 1:26 minuten: Evans schoof de berm in en verloor een minuut of twintig, Tänak viel met een crash zelfs helemaal uit.

Op de slotdag behield Ogier aanvankelijk del eiding, maar in de voorlaatste proef ging het fout. Zijn Toyota GR Yaris kwam nog nauwelijks vooruit en Loeb pakte de eerste plek over, waarna Ogier in de slotproef een valse start maakte: tien seconden tijdstraf. Dat kostte hem nét niet de eindwinst, want Loeb pakte die met 10,5 seconden en dus had Ogier het ook zonder de straf net niet gehaald.

De winst was zo voor Loeb, die met zijn 47 jaar de oudste winnende coureur ooit is in een WK-rally, net zoals de 50-jarige Galmiche dat als navigator is. Ogier werd op 10,5 seconden dus tweede, Breen pakte met navigator Paul Nagle in de Ford Puma een keurige derde plek op 1:39 minuten.

Chinees vastgoedbedrijf Evergrande krijgt steun van de overheid

De Chinese vastgoedgroep Evergrande, die failliet dreigt te gaan, krijgt steun van de provinciale overheid, zo melden de media. In reactie op dit bericht steeg de aandelenkoers van het bedrijf aanzienlijk.

Een oplossing voor de zware schuldenlast van de kwakkelende Evergrande-groep ligt nu in het verschiet. De op één na grootste vastgoedontwikkelaar van China zal volgens een bericht in de media door de provinciale regering van Guangdong worden gesteund en geherstructureerd. Beleggers zagen dit als een teken dat de regering Evergrande probeert te stabiliseren. Aan het einde van de dag waren de aandelen met 14 procent op de beurs van Hongkong gestegen.

Volgens een verslag van het nieuwsagentschap REDD is de provinciale regering van Guangdong, waar Evergrande zijn hoofdkantoor heeft, van plan tegen maart een uitgebreid herstructureringsplan in te dienen. Volgens het rapport zullen de buitenlandse activa van de groep worden afgesplitst en aan staatsbedrijven worden verkocht. De opbrengsten moeten worden gebruikt om de leningen en obligaties van buitenlandse investeerders terug te betalen.

Daarnaast heeft Evergrande aangekondigd dat een vertegenwoordiger van de staatsactivabeheerder China Cinda Asset Management tot de raad van bestuur zal toetreden. De vermogensbeheerder is een van de vier grootste in China. Tegelijkertijd werd het hoofd van Evergrande's dochteronderneming New Energy Vehicle Group, die gespecialiseerd is in elektrische auto's, in de raad van bestuur benoemd. Samen met de vertegenwoordiger van de vermogensbeheerder China Cinda zal hij het voortouw nemen bij de herstructurering. Evergrande wil zich ook toeleggen op elektrische auto's als tegenwicht voor haar worstelende vastgoedactiviteiten.

300 miljard dollar schuld
Evergrande zelf vroeg zijn investeerders om meer tijd om te herstructureren. Een herstructurering en herfinanciering van de onderneming komt alle aandeelhouders ten goede. Zolang het herstructureringsplan niet is ingediend, moeten beleggers zich onthouden van "radicale" maatregelen. Vorige week had een groep buitenlandse obligatiebeleggers aangekondigd dat zij hun vorderingen op de vastgoedontwikkelaar zo nodig juridisch zouden opeisen.

Evergrande heeft een schuld van meer dan 300 miljard dollar en heeft de afgelopen maanden geen rente kunnen betalen op buitenlandse obligaties. De woningbouwer is buitenlandse investeerders ongeveer 20 miljard dollar schuldig. Economen en centrale bankiers vrezen dat wanbetalingen op obligaties en leningen veel ellende in de mondiale financiële markten kunnen laten gaan.

De gehele Chinese vastgoedsector verkeert momenteel in moeilijkheden; verschillende andere vastgoedontwikkelaars hebben ook problemen met het aflossen van hun schulden. Dit is het resultaat van nieuwe financiële voorschriften, "de drie rode lijnen", die enkele maanden geleden door de leiders in Peking zijn uitgevaardigd. Doel is de vastgoedsector beter te reguleren om speculatie met gebouwen tegen te gaan.

'Kabinet wil horeca en cultuur openen tot 22.00 uur, groen licht voor evenementen'

Het kabinet zou van plan zijn om de horeca en cultuursector te heropenen. De sluitingstijd van 20.00 uur, die het OMT heeft geadviseerd, zou worden opgerekt tot 22.00 uur. Ook bij binnen- en buitenevenementen zou er weer publiek welkom zijn, met een maximum aantal bezoekers. Zo meldt AT5.

Dat melden Haagse bronnen aan verschillende media. Nu de omikronvariant veel milder lijkt dan eerder werd gevreesd, lijkt de weg vrij om verder te versoepelen. Restaurants, theaters en evenementen krijgen hoogstwaarschijnlijk groen licht.

Bij binnenevenementen is een coronatoegangspas nodig, moeten iedereen een vaste plaats innemen en is het maximum aantal bezoekers 1250. Bij buitenevenementen, net als doorstroomlocaties zoals pretparken, dierentuinen en beurzen, wordt gedacht aan een derde van de capaciteit en toegang met de coronapas. Dit zou dus betekenen dat Ajax een derde van de capaciteit mag binnenlaten bij thuiswedstrijden. De eindtijd van 22.00 uur zou het kabinet nog willen voorleggen aan het burgemeestersberaad.

Het loslaten van de restricties is mogelijk na nieuwe berekeningen van het RIVM. Er blijkt na herijking van de modellen veel meer versoepelruimte. Tot vorige week werd er gerekend met oude aannames over de ligduur en risico op IC-opname, op basis van de deltavariant. Het openen van de nachthoreca lijkt nog niet aan de orde. De versoepelingen zouden woensdag ingaan.

Demonstreren in uniform

De Commandant der Strijdkrachten heeft via een weblog laten weten wat zijn standpunt is m.b.t. veteranen die in (een deel van) een militair uniform deelnemen aan demonstraties tegen het coronabeleid:

De coronamaatregelen maken heftige emoties los in de samenleving. Dat is niet vreemd. Deze onzekere situatie duurt al bijna 2 jaar en de maatregelen hebben forse impact op ieders persoonlijke leven. De meerderheid van de Nederlanders houdt zich aan de regels om zichzelf en anderen te beschermen. Maar niemand wordt er blij van – ik ook niet.

Het mooie aan ons land is dat iedere burger het recht heeft om in vrijheid te demonstreren. Als mens en militair sta ik er vierkant achter dat je mag zeggen wat je vindt en je het niet altijd eens met elkaar hoeft te zijn. Het beschermen van onze vrije samenleving en open democratie is niet voor niets een belangrijke taak van Defensie.

Waar ik geen begrip voor heb, zijn veteranen die bij coronademonstraties misbruik maken van ons uniform en waar het uniform voor staat. Recent doken er weer mensen in militaire outfits op bij dergelijke demonstraties. Het roept vragen op over hun status en straalt negatief af op de hele krijgsmacht. Ik merk dat veel collega’s en veteranen dit sterk afkeuren.

Ik geloof best in de goede bedoelingen van de veteranen. Hun motivatie was afgelopen weekend nog in De Telegraaf te lezen. Ze willen 'een buffer' vormen tussen demonstranten en de politie, om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Dat klinkt misschien als een sympathiek streven, maar we hebben het hier over ordehandhaving. Dat is de verantwoordelijkheid van de politie en die heeft daar geen ongevraagde hulp bij nodig. In de praktijk werkt het optreden van de oud-militairen eerder verwarrend of zelfs escalerend.

Het mag duidelijk zijn dat er geen enkele band is tussen deze groep en de krijgsmacht. Als hoogste militair keur ik dit soort acties zeer af. Militairen zijn bij hun optreden neutraal en mengen zich niet in het publieke debat. Veteranen hebben het recht om in vrijheid te demonstreren, maar maak geen misbruik van de militaire status. Dit gaat ten koste van (oud-) collega’s en de uitstraling van de krijgsmacht.

Generaal Onno Eichelsheim

Commandant der Strijdkrachten

'EA overweegt Battlefield 2042 f2p te maken na tegenvallende cijfers'

Het mag geen geheim heten dat Battlefield 2042 nogal is tegengevallen bij het brede publiek. Hoewel ontwikkelaar DICE nog steeds druk is met het verbeteren van de staat van de game door middel van patches, is er nog steeds een groot gebrek aan content.

De player base van Battlefield 2042 is op zijn zachtst gezegd nogal dramatisch te noemen. Hoewel de game er technisch een stuk beter voor staat dan tijdens zijn release in november vorig jaar, lijken veel spelers er gewoon klaar mee te zijn. Dat blijkt ook wel als je naar actuele cijfers uit de steamdb kijkt en die vergelijkt met de vorige twee Battlefield-iteraties (releasedata kloppen niet):

Volgens Battlefield-insider Tom Henderson is EA nu aan het kijken naar mogelijkheden om onderdelen van BF2042 free-to-play te maken. Welke onderdelen dit dan zijn is nog niet duidelijk, de vermoedens gaan uit naar de gamemodi Portal en Hazard Zone.

Het nutteloze feitje van de dag: Snack klassieker

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In elke snackbar en supermarkt kun je ze kopen, de Mexicano! Maar wist je dat deze snack zijn naam dankt aan een voetbaltoernooi? In 1984 werd de Mexicano bedacht door De Vries Vleessnacks in de aanloop naar het WK voetbal van 1986 in Mexico. Helaas plaatste Nederland zich niet, maar we hielden er wel deze populaire snack aan over.

De Mexicano (WikiComons/Freaky Fries)
De Mexicano (WikiComons/Freaky Fries)

Nieuwe city builder Highrise City krijgt bŔta

Highrise City is een nieuwe city building sim, door de ontwikkelaar omschreven als 'de volgende evolutie' in de categorie city builders. Het spel staat gepland voor release dit jaar en wordt deze week voorzien van een bèta-testversie die voor iedereen speelbaar is.

Je kunt je via Steam opgeven voor de zogenaamde playtest door naar de Steam-pagina van de game te gaan en te klikken op Request Access. De ontwikkelaar stuurt dan een notificatie zodra meer mensen kunnen worden toegevoegd aan de playtest. 

In Highrise City kunnen spelers steden bouwen met een miljoen bewoners, 30.000 gebouwen, 5.000 auto's 'per scene' en 20.000 per stad. Verder kunnen steden 196 km² worden, zijn er verschillende moeilijkheidsgraden voor beginners en gevorderden en kunnen steden verbeterd worden met systemen voor wetgeving en technologisch onderzoek. Bekijk de meest recente trailer hieronder.

Meer dan 150 'gepimpte' auto’s bij illegale carmeeting in Harderwijk

Bij een illegale carmeeting in Harderwijk zijn afgelopen zaterdag 12 bekeuringen uitgedeeld. De politie schat dat meer dan 150 auto's zich hadden verzameld op een grote parkeerplaats.

Bij een carmeeting ontmoeten liefhebbers van 'gepimpte' (uiterlijk verfraaide) auto's elkaar om andermans voertuig te bekijken.

De organisator van de meeting heeft een proces-verbaal gekregen voor het overtreden van de coronamaatregelen en het organiseren van een evenement zonder toestemming.

Er zijn tien bonnen uitgedeeld voor verschillende verkeersovertredingen. Ook is een bekeuring uitgeschreven voor het gebruik van een blauwe politie-zwaailicht in een van de auto’s. De blauwe 'zwaailamp' is in beslaggenomen.

Jemen: Huthi-rebellen vuren raketten af op Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten zeggen twee raketten te hebben vernietigd die vanuit Jemen waren afgevuurd.

De brokstukken vielen in de buurt van de hoofdstad Abu Dhabi, zei het ministerie van Defensie. Er zijn geen slachtoffers gevallen bij de aanval met de ballistische raket. Een woordvoerder van de Huthi-rebellen in Jemen verwees via Twitter naar een militaire operatie van de militie die gericht was tegen de Emiraten en Saudi-Arabië.

Jemen is sinds 2015 in oorlog tussen de strijdkrachten van president Hadi, gesteund door Saudi-Arabië, de Emiraten en andere Arabische staten, en de Huthi-rebellen, die worden gesteund door Iran.

Het Oekra´ne conflict: echte oorlogsdreiging of tactische bluf?

Rusland stationeert al weken steeds meer troepen aan de grens met Oekraïne. Nu heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken familieleden van het ambassadepersoneel in Kiev opdracht gegeven om Oekraïne te verlaten - vanwege de dreigende oorlogsdreiging. Hoe reëel is dit gevaar? Hieronder de meningen van enkele experts en politici.

Kort voor een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de crisis in Oekraïne zei EU-gezant Borell (Buitenlandse Zaken) dat er, zolang de diplomatieke besprekingen met Moskou worden voortgezet, geen reden is om te drastische maatregelen te nemen.

De regering in Kiev heeft de Amerikaanse actie om hun ambassadepersoneel terug te roepen als voorbarig bestempeld. Zaterdag verklaarde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het zijn ambassadepersoneel in Kiev niet wil inkrimpen. Hij volgt de veiligheidssituatie in Oekraïne op de voet. Bovendien is er een nauwe uitwisseling met partners in de EU en op internationaal niveau. De Britse regering daarentegen had reeds het vertrek van een deel van haar ambassadepersoneel bevolen.

Rusland-expert: 'dit lijkt meer een verkiezingstruc van Poetin'
Rusland-deskundige Leon Aron acht een Russische invasie in Oekraïne op dit moment onwaarschijnlijk. Aron vertelde het tijdschrift "Stern" dat de Russische president Poetin de Navo en de VS wil manupileren met de laatste manoeuvres. Poetin wil dat zij druk uitoefenen op Oekraïne, zodat Kiev de voorwaarden van het Minsk2-akkoord uitvoert. Bovendien wil Poetin er alles aan doen om in 2024 tot president voor het leven te worden gekozen. Aron werkt voor de Amerikaanse denktank American Enterprise Institute in Washington.

Verscheidene stemmen benadrukken ook het voornemen van Poetin om door het Westen serieus te worden gezien als een wereldmacht van orde en als gelijke van de Amerikaanse president Biden te worden gezien. Poetin is echt op respect uit, zei Schönbach, de afgetreden inspecteur van de Duitse marine. Hij bestempelde de bezorgdheid van westerse staten voor een invasie van Russische troepen in Oekraïne als "onzin".

Rusland is niet in staat tot een grootschalig offensief, zegt de veiligheidsdeskundige Wolfgang Richter van de Stiftung Wissenschaft und Politik in Berlijn, zelf oud-kolonel. Oekraïne heeft het op twee na sterkste leger van Europa, met een sterkte van ongeveer 250.000 man. Daarnaast zijn er 900.000 reservisten. Bovendien zou Rusland rekening moeten houden met een guerrillaoorlog, vooral in Centraal- en West-Oekraïne, betoogde Richter op het Duitse ZDF. De gevolgen voor de economie en het buitenlands beleid zouden enorm zijn. Rusland zou internationaal volledig worden geïsoleerd en de Russische economie zou aanzienlijke schade lijden.

Niettemin ziet de voorzitter van de Federale Academie voor Veiligheidsbeleid, Brose, een duidelijk machtsvertoon in het gedrag van Rusland, met name in de aangekondigde marine-oefening de komende weken. Dit wordt de omvangrijkste oefening van Rusland sinds het einde van de Koude Oorlog, benadrukte Brose op Deutschlandfunk radio. Hiermee, zo zei hij, onderstreept Rusland zijn kracht niet alleen op het land, maar ook op het water.

Oproep tot diplomatie
Oekraïne-deskundige Henrik Larsen van de Technische Universiteit van Zürich gelooft niettemin dat een vreedzame oplossing van het conflict mogelijk is. Oekraïne moet zijn onrealistische eis om tot de NAVO te worden toegelaten laten varen, schreef Larsen in het blad "Politico". In plaats daarvan moet Oekraïne zich concentreren op zijn economische ontwikkeling en de rechtsstaat verbeteren. Dit moet gebeuren in samenwerking met de EU en het Internationaal Monetair Fonds.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn pleitte voor diplomatieke middelen om een dreigende Russische aanval op Oekraïne te voorkomen. Als de wil en de vastberadenheid er zijn, mag de diplomatie niet worden onderschat, zei Asselborn op Deutschlandfunk radio. Er is nog geen doorbraak geweest, maar nog niemand heeft "het opgegeven". Asselborn benadrukte dat een eventuele invasie van Rusland in Oekraïne ernstige gevolgen zou hebben. In dat geval zou er door de Nord Stream 2-pijpleiding geen gas komen stromen.

UNICEF: Ongekend grote onderwijsachterstanden door corona

Vandaag, op de Internationale Dag van het Onderwijs en na bijna twee jaar corona, slaat UNICEF alarm over de grote leerachterstanden wereldwijd. Meer dan 635 miljoen leerlingen worden nu nog steeds getroffen door volledige of gedeeltelijke schoolsluitingen. Het sluiten van onderwijs moet zo snel mogelijk stoppen; het heropenen van scholen alleen is niet genoeg. Leerlingen hebben intensieve begeleiding nodig om hun onderwijsachterstanden in te halen.

Door de verstoring van het onderwijs hebben miljoenen kinderen minder geleerd dan als ze in de klas hadden gezeten. Vooral jongere en achtergestelde kinderen lijden het grootste verlies,' zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

In lage- en middeninkomenslanden is door leerachterstanden ten gevolge van schoolsluitingen een flinke toename van het aantal tienjarigen dat niet in staat is om een eenvoudige tekst te lezen of te begrijpen. Dit was 53 procent vóór de pandemie en is nu gestegen naar 70 procent.

'De verliezen zijn het grootst voor de meest kwetsbare leerlingen. Over de hele wereld maakt de coronapandemie hardnekkige ongelijkheden in het onderwijs groter. De vooruitgang die de afgelopen jaren was geboekt om deze kansenongelijkheid aan te pakken, wordt nu weggevaagd,' zegt Laszlo. 'Zo zien we in Bangladesh dat 1 op de 10 meisjes van 12 tot 15 jaar niet meer terug naar school keert na heropening van hun school.'

De gevolgen van schoolsluitingen zijn enorm. Net als in Nederland zien we wereldwijd dat naast leerachterstanden, de schoolsluitingen gevolgen hebben voor het mentaal welzijn en de sociale ontwikkeling van kinderen. De coronapandemie veroorzaakt daarnaast een hoge mate van angst en depressie onder kinderen en jongeren.

In armere landen is bovendien de toegang tot voeding verminderd. Meer dan 370 miljoen kinderen wereldwijd misten hun schoolmaaltijden tijdens schoolsluitingen. Vaak was dit hun enige maaltijd van de dag.

Ook huiselijk geweld en kinderarbeid zijn toegenomen. Door de gevolgen van de coronacrisis lopen miljoenen kinderen, vooral in armere landen, extra risico om noodgedwongen te moeten werken. Zeker 23 miljoen kinderen, die voorheen op school zaten en door de onderwijssluitingen aan het werk zijn gegaan, dreigen niet meer terug te keren naar school. Dit terwijl onderwijs cruciaal is om kinderarbeid tegen te gaan.

UNICEF vindt dat het sluiten van onderwijs wereldwijd zo snel mogelijk moet stoppen. Alleen het heropenen van scholen is niet genoeg. Leerlingen hebben intensieve begeleiding nodig om achterstanden in te halen.

Ombudsman onderzoekt geldproblemen van jongeren met een beperking

Veel jongeren met een Wajong-uitkering of een uitkering onder de Participatiewet ervaren volgens de Nationale ombudsman financiële problemen. Het gaat dan over jongeren met een beperking, die leven van een inkomen rond het sociaal minimum.

De ombudsman wil weten hoe wetten en regels voor hen in de praktijk uitpakken en begint een onderzoek.

Beperking
Jongeren met een beperking met zo’n uitkering hebben bijvoorbeeld moeite om rond te komen of weten niet welke rechten en plichten ze hebben, aldus de ombudsman. Met het onderzoek wil hij inzichtelijk maken waar knelpunten zitten en mogelijke oplossingen aandragen. Lees verder bij Skipr.

Grootste prijsstijging bestaande koopwoningen in 21 jaar

Een bestaande koopwoning was in 2021 gemiddeld 15,2 procent duurder dan in 2020. Dit is de grootste prijsstijging na 2000. De prijsindex bestaande koopwoningen steeg naar het hoogste niveau sinds de start van de meting in 1995. In Flevoland was de prijsstijging met 19,2 procent het grootst. Verder wisselden in Nederland 4 procent minder woningen van eigenaar dan in 2020. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Na een hoogtepunt in 2008 daalden de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland. In 2013 werd het dieptepunt bereikt. Daarna zijn de prijzen gestegen en bereikte de prijsindex in 2021 het hoogste niveau sinds de meting in 1995 begon. In 2021 was een bestaande koopwoning gemiddeld 15,2 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als in 2020. Toen was een bestaande koopwoning gemiddeld 7,8 procent duurder dan een jaar eerder. Het aantal transacties bedroeg in 2021 ruim 226 duizend woningen. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder.

Grootste prijsstijging in Flevoland
In alle provincies waren koopwoningen vorig jaar duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging was met 19,2 procent het grootst in Flevoland. Verder varieerden de prijsstijgingen van 13,5 procent in Limburg tot 18,5 procent in Drenthe.

Grootste daling aantal transacties in Zeeland
In alle provincies werden vorig jaar minder woningen verkocht. De daling van het aantal woningtransacties was het grootst in Zeeland (-11,6 procent) en het kleinst in de provincie Utrecht (-0,6 procent). In 2020 werden er nog in alle provincies meer transacties genoteerd.

Van de G4 alleen Utrecht grotere prijsstijging dan gemiddeld in Nederland
Van de vier grootste steden in Nederland was alleen de prijsstijging van bestaande koopwoningen in Utrecht met 16 procent groter dan gemiddeld in Nederland. Verder lag alleen in Amsterdam het aantal woningtransacties hoger dan een jaar eerder (8,1 procent). In de andere drie grote steden en ook gemiddeld in Nederland was het aantal woningtransacties lager.

Prijsstijging en daling transacties voor alle woningtypes
In 2021 waren alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging was met 16 procent het grootst bij twee-onder-één-kapwoningen. Het kleinst was de prijsstijging voor appartementen, met 13,3 procent. Verder waren er ook van alle woningtypen minder transacties dan een jaar eerder. Met 5 procent was de daling het grootst voor twee-onder-één-kapwoningen. Het aantal transacties van appartementen was bijna hetzelfde als in 2020 (-0,3 procent).

Prijsstijging koopwoningen 20,4 procent in december

Bestaande koopwoningen waren in december 20,4 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds de start van de statistiek in 1995. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Met december is ook het jaarcijfer bekend. In 2021 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 15,2 procent duurder dan in 2020. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in december ruim 85 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in december
Het Kadaster maakte bekend dat het in december 20.559 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 22 procent minder dan een jaar eerder. In 2021 zijn 226.087 woningen gewisseld van eigenaar, 4 procent minder dan in 2020.

Prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen ( Bron-CBS)
Prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen ( Bron-CBS)

Vandaag publiceert het CBS ook prijsinformatie naar regio en woningtype.

De NVM publiceerde bijna 2 weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.
Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Efteling offert het Spookslot op voor nieuw themagebied

In 2024 opent de Efteling een imposant nieuw hotel én een compleet vernieuwd themagebied met een overdekte attractie!

Hoewel de Efteling op dit moment gesloten is en het nog niet bekend is wanneer ze weer open mogen, kijkt het pretpark vooruit richting de toekomst. In 2024 wordt de Efteling uitgebreid met een imposant hotel naast de Hoofdentree. Bovendien wordt er een compleet vernieuwd themagebied met een overdekte attractie toegevoegd. De werkzaamheden voor beide toevoegingen starten in 2022, het jaar dat de Efteling haar 70-jarig jubileum viert.

Niet stilstaan maar vooruitkijken
“We hopen natuurlijk dat we snel weer open kunnen”, vertelt Algemeen Directeur Fons Jurgens. “Ondanks de tijdelijke sluiting willen we niet stilstaan en deze periode juíst inzetten om ons voor te bereiden op de toekomst. Vorig jaar is het bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling’ vastgesteld, met daarin kaders en mogelijkheden voor mogelijke uitbreiding buiten de huidige parkgrenzen. Toch richten we ons eerst op ontwikkelingen binnen het attractiepark, omdat dit minder financiële risico’s met zich meebrengt dan een veel uitdagendere uitbreiding buiten de huidige parkgrenzen. Deze investeringen voor de komende twee jaar passen ook bij onze visie richting 2030, waarin we continuïteit en het behoud van onze zelfstandigheid en de kwaliteit van de organisatie willen borgen. De beslissing hierover is niet over een nacht ijs gegaan: investeren in deze bijzondere tijd blijft spannend. Maar het is belangrijk om ook in deze tijd vooruit te kijken en ervoor te zorgen dat de Efteling een Wereld vol Wonderen blijft voor jong en oud.”

Imposant nieuw hotel
In 2024 kunnen bezoekers voor het eerst overnachten ín het attractiepark. Het nieuwe hotel wordt het grootste hotel binnen de Wereld van de Efteling met 143 kamers, zeven verdiepingen, twee restaurants en een spa. Het wordt naast de Hoofdentree, het Huis van de Vijf Zintuigen, gebouwd.

Vernieuwde themagebied met overdekte attractie
In 2024 komt er niet alleen een nieuw hotel, ook voegen we compleet vernieuwd themagebied met een overdekte attractie toe. Het vernieuwde themagebied met overdekte attractie wordt aangelegd tussen de Pardoes Promenade, Baron 1898 en Max & Moritz. Hiervoor zal de bekende attractie Spookslot uit 1978 na de zomer plaatsmaken. De attractiecapaciteit van de Efteling wordt met deze toevoeging aanzienlijk uitgebreid. Naar verwachting kunnen straks ongeveer 1.250 bezoekers per uur de nieuwe attractie beleven. Op een later moment volgen meer details over het themagebied en een eventueel afscheidsmoment van het Spookslot.

Start werkzaamheden
De sluiting van het park is aangegrepen om alvast voorbereidende bouwwerkzaamheden voor het nieuwe hotel uit te voeren. De komende maanden worden eerst ondergrondse werkzaamheden verricht. In de loop van dit jaar beginnen naar verwachting de bovengrondse werkzaamheden. Omdat het nieuwe hotel in de buurt van de Hoofdentree wordt gerealiseerd, is een gedeelte van het parkeerterrein ingericht als bouwplaats. De werkzaamheden voor het vernieuwde themagebied starten ook in de loop van 2022.

Vandaag wegens vogelgriep 216.000 dieren geruimd, sinds laatste uitbraak bijna 1 miljoen

De vogelgriep grijpt steeds verder om zich heen sinds het begin van de nieuwe uitbraak in oktober vorig jaar. Vandaag is de ziekte in het Noord-Hollandse Grootschermer bij vleeskuikens op een vleeskuikenbedrijf vastgesteld. De circa 170.000 dieren op het betreffende bedrijf worden geruimd. Zo meldt de Stentor.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Grootschermer ligt 1 ander bedrijf, een zorgboerderij met legpluimvee. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere bedrijven, in de 10 kilometer zone rond het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Ook in Willemstad (gemeente Moerdijk, provincie Noord-Brabant) is bij vleeskuikens op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Ook daar gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 46.000 dieren op het betreffende bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

'Big Brother' heeft nu ook slimme oren in de stad Amsterdam

Ze worden ook wel de ogen van de stad genoemd: de honderden camera's die over Amsterdam en de Amsterdammers moeten waken. Het Leidseplein, Rembrandtplein en de Nieuwmarkt hebben daar nu ook een stel oren bijgekregen. Op deze drukke plekken hangen sinds begin deze maand kastjes met daarin zeer gevoelige geluidsapparatuur. Het gaat om een proefopstelling van drie maanden.

"Het systeem werkt eigenlijk vrij eenvoudig," zegt Joshua Serrão, die zich namens de gemeente Amsterdam bezighoudt met het bewaken en beveiligen van de openbare ruimte. "Er is een geluidssensor toegevoegd aan de plek waar een camera hangt, en deze doet eigenlijk niets anders dan op bepaalde geluidsniveaus een trigger geven. Die positie wordt dan doorgegeven aan de cameratoezichtruimte van de politie en gemeente, waar een observant meteen de camera, die het dichtst in de buurt is, kan voorzetten."

Grote vechtpartij
Stel er is een grote vechtpartij op het Rembrandtplein. Dan pikt zo'n geluidssensor het lawaai op en geeft een signaal door naar de meldkamer. Daar kan dan meteen de juiste camera worden aangestuurd. Binnen tien seconden kunnen observanten zien of er wat aan de hand is en, indien nodig, de politie of handhaving die kant opsturen. Hierdoor zou de reactietijd een stuk sneller moeten zijn dan nu het geval is.

Amsterdam is de eerste stad in Nederland die de geluidssensoren op deze manier toepast. De sensoren hebben een eigen algoritme, waardoor ze leren om niet op elk geluid boven een bepaald aantal decibel aan te slaan. Serrão: "We zitten echt in een proefperiode. We zijn aan het kijken wat de normale geluiden zijn in de stad, wat hoort bij het ritme van de plek waar de camera - inclusief de extra oortjes - hangt. Op basis daarvan willen we het systeem ook slimmer gaan maken door een aantal zaken te bestempelen. Van 'goh, dit geluid dat je net hebt ervaren is de bekende bel van een tram die bij de tramhalte aankomt'."

'Geen inbreuk op de privacy'
Volgens Serrão maken de slimme geluidssensoren geen inbreuk op de privacy van de Amsterdammers. Het geluid dat wordt waargenomen, komt niet als zodanig de meldkamer binnen - daar licht alleen maar wat op - en ook wordt er niets opgeslagen. "Dus qua privacy, de ethische kant van het verhaal, voldoen we aan alle regels die hierop van toepassing zijn. Sterker nog, je kunt de geluidssensoren ook terugvinden op het sensorenregister van de gemeente Amsterdam."

De eerste resultaten van de proefopstelling worden ergens in april verwacht.

Dark Souls PvP-servers down wegens exploit

Alle Dark Souls PvP-servers van iedere Dark Souls-game zijn tijdelijk uitgeschakeld nadat een beveiligingslek was geconstateerd. Via het lek waren hackers mogelijk in staat om toegang te krijgen tot de pc's van spelers.

Het gaat alleen om de pc-versies van de games, waarbij Dark Souls III in het bijzonder wordt genoemd. Uitgever Bandai Namco gaf afgelopen weekend een reactie via Twitter waarin ze aangeeft dat alle PvP-servers tijdelijk zijn gedeactiveerd om onderzoek te doen naar de lekken. Het gaat om Dark Souls III, Dark Souls II, Dark Souls Remastered en spoedig zal ook de oudere versie Dark Souls: Prepare to Die-edition volgen.

Dying Light 2-trailer toont grafische gamemodi op PlayStations

Op het YouTube-kanaal van PlayStation is een nieuwe trailer getoond van Dying Light 2 waarin de verschillende game modes met betrekking tot graphics en prestaties worden uitgelegd. Zoals gebruikelijk kunnen spelers kiezen om de voorkeur te geven aan performance (framerate) of juist graphics (quality).

Het wordt niet helemaal duidelijk welke prestaties horen bij welke gamemodus: er is een performance-modus voor "60+ fps", een quality-modus met ray tracing en een resolution-modus die de game in 4K-resolutie draait. Welke resolutie hoort bij de quality modus wordt verder niet verteld en ook niet welke framerate hoort bij de resolution modus, al zal dat waarschijnlijk neerkomen op respectievelijk 1080p/1440p en 30 fps. Evenmin wordt er verteld wat de verschillen zijn tussen PS4 en PS5.

Hoewel de video gericht is op PlayStation is het aannemelijk dat de Xbox (Series X|S)-versie vergelijkbare gamemodi biedt. Dying Light 2 komt volgende week vrijdag uit voor PlayStation 4/5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. De Nintendo Switch-versie is uitgesteld en komt "binnen zes maanden" na de originele releasedatum.

Rodelaars sluiten World Cup af, Oostenrijkse misser geeft Duitsland eindwinst

In het Zwitserse St Moritz is ook de World Cup rodelen afgesloten. Dat gebeurde met een wedstrijd bij de vrouwen en een estafette, alvorens men richting Beijing gaat voor de Olympische Spelen.

Vrouwen
De grand dame van het rodelen, Natalie Geisenberger, liet eindelijk weer eens haar klasse zien en noteerde in run één de snelste tijd. Achter de Duitse veterane volgde ietwat verrassend de Letse Elina Vitola op 0,169 seconden, voor de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,245) en Geisenberger's gedoodverfde opvolgster, Julia Taubitz (+0,252).

Taubitz wist haar positie in de tweede run met 0,339 seconden ruimschoots te verdedigen en daarmee was haar eindzege in de World Cup ook gelijk een feit. Egle ging nog eens 0,169 seconden sneller, waarna Vitola 0,111 seconden verloor, maar zo wél een zeldzame podiumplek pakte. Geisenberger dook met 0,155 seconden onder Egle's tijd door en zo pakte de Duitse grootheid toch nog een overwinning in de World Cup dit seizoen, waarna ze kan gaan jagen op haar derde olympische titel op rij.

Estafette
Italië was snel, maar met Tatyana Ivanova, Roman Repilov en Andrei Bogdanov/Iurii Prokhorov dook het Russische team er een kleine halve seconde onderdoor. Vervolgens was Letland nog veel sneller: Elina Vitola, Kristers Aparjods en Martins Bots/Roberts Plume pakten met 0,675 seconden de leiding.

Oostenrijk mocht als volgende een gooi naar de leiding doen, maar dat ging fout: Madeleine Egle tikte het bordje na de finish niet aan en Oostenrijk lag eruit. Natalie Geisenberger, Johannes Ludwig en Toni Eggert/Sascha Benecken hadden de winst voor het oprapen, maar het Duitse sterrenteam moest genoegen nemen met plek twee op 0,127 seconden van de Letten - Duitsland pakte door het onfortuinlijke Oostenrijk wel de eindzege in het klassement.

FOK! Wat een weer: grijs is mooi!

winterbanner

Kiekeboe!  

Ik denk niet dat het weer het gesprek van de dag was in den lande. Gingen ik, en vele met mij, gisteren al tekeer over Dennis H. Vandaag was Danny M. de gebeten hond. Ook vandaag werd een belangrijke wedstrijd beslist door de arbitrage c.q VAR. In beide gevallen is er van allle partijen enorm veel twijfel over de beslissingen die zijn genomen. Helaas heeft dat ook de wedstrijd beslist en/of kapot gemaakt. Overigens ook in de Africa Cup en zelfs in Spanje is falen van de arbitrage meer regel dan uitzondering.

Het weer dan. Grijs is mooi he? Zo mooi, dat ik de kans op wat zon Vandaag iets hoger inschat dan gisteren. Er zit echter wel een maar aan. Er kan de afgelopen nacht wel dichte mist ontstaan zijn, met name in het midden en zuiden. In de noordelijke helft van het land is de bewolking te dik.

Vandaag blijft het in het noorden gewoon bewolkt. Punt uit. Dan die mist in het midden en zuiden. Deze kan tamelijk hardnekkig blijven en misschien wel helemaal niet verdwijnen. Toch denk ik dat dit spook op sommige plaatsen wel degelijk verdreven gaat worden door spokenjagers. Deze kunnen echter niet overal tegelijk zijn. 

Waarschijnlijk concentreren zij zich op het zuiden des lands. Daar zou de zon nog wel eens fraai haar gezicht kunnen laten zien. In het midden acht ik die kans wat kleiner en bovendien ook lokaler. Als dat daar gaat gebeuren kan het ook in die streken heel aardig weer worden.

De temperaturen liggen in het bewolkte noorden rond de 4 graden en dat is tevens het geval waar de mist niet of nauwelijks oplost. Als de zon goed gaat schijnen zit er zowaar een 8 graden in. Dan zou het wel eens heel aangenaam kunnen zijn. De wind ligt grotendeels aan de ketting.

Ook morgen zien we een vergelijkbaar scenario. Aan het einde van de week neemt de kans op wat regen toe. 

Werk ze of geniet van jullie pensioen!  

Misschien helpt dit een beetje zomergevoel te ontwikkelen in deze grijze dagen!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Skicrossers Regez en Nńslund met dubbele zege richting Spelen

De beste skicrossers ter wereld hebben nog één keer een grote wedstrijd afgewerkt voorafgaand aan de Olympische Spelen in Beijing. In het Zweedse Idre Fjäll kwam men nog een keer in actie op het lastige parcours, gekenmerkt door een zeer heuvelachtig en vaak beslissend laatste rechte stuk.

Vrouwen
Met topfavoriete Sandra Näslund en Alexandra Edebo stonden er weer twee Zweedse dames in de finale, waarin ze concurrentie kregen van de Française Jade Grillet Aubert en Katrin Ofner uit Oostenrijk. Näslund pakte bij de start alweer tien meter voorsprong, Ofner en Edebo streden om plek twee. Näslund was ongenaakbaar, maar plek twee ging naar Grillet Aubert: Edebo en Ofner gingen hard onderuit op het laatste rechte stuk, de Oostenrijkse - die de val veroorzaakte - kreeg plek drie toegewezen.

Mannen
Met David Mobärg was het thuisland ook hier vertegenwoordigd, met verder nog de Oostenrijker Tristan Takats, Ryan Regez uit Zwitserland en de Fransman François Place als finalisten. De beste start was voor Mobärg, maar Regez en Place zaten er vlak achter. Dat onderlinge duel leek Mobärg de ruimte te geven, maar in de laatste meters kwam Regez tóch voorbij. De Zwitser pakte de winst, voor Mobärg, Place en Takats.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.