FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 januari 2022

Random Pics van de Dag #521

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje.

Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Onderwijs, cultuur en sport
Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst en cultuur binnen en buiten.

Detailhandel en contactberoepen
De deuren van de winkels kunnen dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags.

Bekijk alle regels en voorwaarden en de antwoorden op veelgestelde vragen.

Mondkapjes
Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Lees meer over de uitbreiding van de mondkapjesplicht en het mondkapjesadvies.

Quarantaine
Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaineadvies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Lees meer over In quarantaine of in isolatie door corona en testadvies.

Overige maatregelen

Met de recordhoogtes aan besmettingen van de omikronvariant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Daarnaast leiden het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels tot uitval van personeel. Dat kan tot grote problemen leiden.

Per 15 januari gelden deze maatregelen:

 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Blijf thuis bij klachten en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag testen bij de GGD.
 • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
 • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
 • Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Zet hem op ( Rijksoverheid)
Zet hem op ( Rijksoverheid)

Elf schapen doodgebeten, deskundige twijfelt of het een wolf was

Acht van zijn schapen zijn dood gebeten en ook zijn er drie schapen gedood bij de buren. In Putten heeft schapenboer Steven Koopman (20) 'geen woorden' over voor de slachting onder zijn dieren. Hij is ervan overtuigd dat een wolf zijn schapen te grazen heeft genomen. Maar wolvendeskundige Glenn Lelieveld twijfelt.

Lelieveld bekeek de beelden die de schapenboer had gemaakt. "De pootafdrukken lijken mij van een hond, maar dit is niet altijd goed te zien. Wat opvalt is dat het voetkussen tussen de zijtenen staat, bij een wolf staat het voetkussen niet tussen de tenen, maar eronder." Over de wonden bij de schapen van Koopman oordeelt Lelieveld: "Dat zijn typische bijtwonden voor onervaren roofdieren, dus hond of jonge wolven." Meer hierover bij Omroep Gelderland.

 

Studie: componenten in cannabis kunnen mogelijk corona-infectie voorkomen

Componenten in cannabis kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt, blijkt uit een laboratoriumstudie die is gepubliceerd in het Journal of Nature Products. Twee stoffen in hennep, CBGA en CBDA, kunnen het virus volgens onderzoekers van de Universiteit van Oregon tegengaan. 

Een rapport over het onderzoek, "Cannabinoids Block Cellular Entry of SARS-CoV-2 and the Emerging Variants", werd maandag online gepubliceerd door de Journal of Natural Products .

De onderzoekers ontdekten dat twee cannabinoïdezuren die vaak worden aangetroffen in hennepvariëteiten van cannabis, cannabigerolzuur of CBGA, en cannabidiolzuur, ook bekend als CBDA, kunnen binden aan het spike-eiwit van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Door zich aan het spike-eiwit te binden, kunnen de verbindingen voorkomen dat het virus cellen binnendringt en een infectie veroorzaakt, wat mogelijk nieuwe wegen biedt om de ziekte te voorkomen en te behandelen.

Opmerking: Geert_realist 'vaccineert' zich liever met covid-18 tegen covid-19!  

Uitslag PEC Zwolle - Willem II

Hekkensluiter PEC Zwolle is de hervatting van de Eredvisie begonnen met een overwinning. Het boekte een 2-0 zege op Willem II dat daarmee zijn slechte reeks van voor de winterstop voortzet en zijn negende nederlaag op rij leed.

De bezoekers begonnen nog wel goed aan de wedstrijd met onder meer een kopbal van Bergström die over ging maar daarna nam PEC het heft in handen. Keeper Wellenreuther kon nog ingrijpen bij mogelijkheden van Saymak en Darfalou, een intikker van Van der Belt zorgde ervoor dat de thuisclub alsnog op voorsprong kwam.

In de tweede helft kwam de overwinning voor PEC Zwolle geen moment in gevaar. Het was wederom Van de Belt, die nooit eerder scoorde in de Eredivisie, die voor de eindstand van 2-0 zorgde. 

PEC Zwolle

2 - 0

Willem II

 25' v.d.Belt
 78' v.d.Belt
   
 
 Gele kaart: v.d.Belt, Strieder, (PEC Zwolle), Nunnely, (Willem II)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Polen
Nakayama
Voet
Reijnders
v.d.Belt
Strieder (Paal/ 81)
Saymak (Mbinga/81)
De Wit
Darfalou
Kastaneer (Redan/81)
  Wellenreuther
Köhlert
Bergström
Michelis
Köhn (Schippers/61)
Roemeratoe (Saddiki/89)
Meerveld (Saglam/46)
Llonch (Kampetsis/76)
Nunnely
Wriedt
Svensson (Kabangu/61)

Verzwijgt Fauci de oorsprong van het coronavirus?

Opnieuw zorgt Anthony Fauci (81), de topviroloog van de Amerikaanse president Joe Biden voor de nodige ophef. Verschillende Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden van de VS uiten ernstige beschuldigingen aan het adres van Fauci.

In een woensdag gepubliceerde brief aan de Amerikaanse minister van Volksgezondheid en Human Services beweren zij dat de viroloog en het door hem geleide "National Institute of Allergy and Infectious Diseases" jarenlang nauwe financiële banden hebben onderhouden met het "Wuhan Institute of Virology" - en met dit laatste instituut onderzoek heeft verricht naar coronavirussen.

Maar dat is nog niet alles: de Republikeinen beweren verder dat Fauci al in januari 2020 wist van een mogelijke laboratoriumoorsprong van Sars-Cov-2 maar dit bewust heeft verzwegen. Kort daarna zou Fauci ervoor gezorgd hebben dat de oorsprong uit het Wuhanlab als een "samenzweringstheorie" het wetenschappelijk debat inging.

Als bewijs publiceerden de Republikeinen tot nog toe onbekende e-mails aan Fauci uit februari 2020, die verstuurd werden na een "spoedconferentie" over een mogelijke oorsprong in het laboratorium en waarin de bij de conferentie aanwezige wetenschappers hun bevindingen schreven. Een van de e-mails werd op 1 februari naar Anthony Fauci gestuurd door epidemioloog Jeremy Farrar. Farrar legt uit dat viroloog Mike Farzan moeite had "om de aard van de Furin-protease-splitsingsplaats anders dan vanuit een  laboratorium te verklaren".

De furine-protease-splitsingsplaats is het deel van het spike-eiwit waarmee het virus gemakkelijk de menselijke cellen kan binnendringen. In de e-mail aan Fauci staat dat het "zeer onwaarschijnlijk" is dat deze plaats van natuurlijke oorsprong is.

Een simpeler verklaring zou zijn dat er "onopzettelijk" een virus is gecreëerd "dat geschikt is voor snelle overdracht tussen mensen".

Een andere onderzoeker, Robert Garry, had tijdens de spoed conference call gezegd dat hij "echt geen plausibel natuurlijk scenario kan bedenken waarbij je het vleermuisvirus muteert naar het nu waargenomen nieuwe coronavirus". Garry benadrukte: "Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe dit in de natuur zou ontstaan."

Andere wetenschappers drongen er kort na de conferentie echter aan op de besproken informatie over de mogelijke oorsprong 'onder de pet te houden'. 

Ron Fouchier schreef aan Fauci dat "een verder debat over dergelijke aantijgingen toponderzoekers onnodig zou afleiden van hun werkzaamheden en de wetenschap in het algemeen en de wetenschap in China in het bijzonder onnodig zou schaden".

Fauci heeft dit advies naar verluidt ter harte genomen - volgens Republikeinen om te voorkomen dat zijn eigen connectie met het onderzoek in Wuhan openbaar zou worden gemaakt. 

Het dubieuze en aan Donald Trump gelieerde "Project Veritas" publiceerde dinsdag een brief met nog meer beschuldigingen. Daarin staat dat een vermeende ex-werknemer van de onderzoeksorganisatie DARPA (Amerikaanse leger) zijn superieuren waarschuwde dat het instituut van Fauci sinds 2018 een gevaarlijk en onethisch onderzoeksproject financiert om virussen van genetisch gemanipuleerde "vleermuisachtige muizen" over te brengen op "mensachtige muizen" en dat in het geheim in Wuhan heeft laten uitvoeren.

Volgens de brief zette het instituut van Fauci het coronavirusproject van de organisatie "EcoHealth Alliance" in het Wuhan Institute of Virology toch door nadat het Amerikaanse leger het project had aangemerkt als een verboden "Gain of Function"-onderzoek en het daarom had afgewezen.

Uit onderzoek van BILD blijkt dat de vermeende schrijver van de brief daadwerkelijk tot augustus 2021 bij DARPA werkte. Het is echter niet duidelijk of zijn brief echt is en in hoeverre deze de individuele zienswijze van één persoon is of een weloverwogen analyse van een afdeling.

BILD heeft het militaire DARPA, het instituut van Fauci en de particuliere organisatie "EcoHealth Alliance" gevraagd naar deze ernstige beschuldigingen. Alle drie de organisaties hebben de vragen van BILD genegeerd. 

Kijk terug: persconferentie coronamaatregelen Ernst Kuipers en Mark Rutte

Niet-essentiële winkels mogen vanaf morgen weer open, zonder dat klanten eerst een afspraak moeten maken. Wel wordt er een beperkt aantal mensen per vierkante meter toegestaan, om zo te voorkomen dat het te druk wordt. Zo meldt AT5.

Dat heeft het kabinet vanavond bekend gemaakt. ,De winkels mogen open tot 17.00 uur. Wel is er een beperkt aantal mensen per vierkante meter in de winkels toegestaan om te voorkomen dat het te druk wordt.

De opening gaat verder dan eerder naar buiten kwam. Gisteren lekte uit dat mensen alleen in een winkel terecht konden als ze een afspraak hebben. Deze uitwerking van de openstelling is dus van tafel.

Ook kappers, nagelstudio's en sportscholen mogen vanaf morgen hun deuren onder voorwaarden weer openen. Ook wordt het weer mogelijk om cultuur te beoefenen, zoals toneel- en muzieklessen.  Naar alle waarschijnlijkheid moet de horeca nog langer dichtblijven.

Het advies van het OMT om alleen nog maar medische mondkapjes te gebruiken en op meer locaties zal worden opgevolgd. 

De persconferentie over de coronamaatregelen door Mark Rutte en Ernst Kuipers is hier te bekijken. 

Verzet tegen toekenning eredoctoraat Frans Timmermans

Vanmiddag was het moment waarop 'EU klimaatpaus' Frans Timmermans een eredoctoraat van de TU Delft kreeg uitgereikt.

Dat is niet onomstreden; vanuit de universiteit is er verzet tegen de toekenning getoond. Een petitie tegen het ere-doctoraat is zo'n 22.000 keer getekend.

Met name de steun voor de verbranding van biomassa om energie op te wekken en de afkeer van kernenergie wordt gezien als een belemmering voor een snelle energietransitie.

En ook vanuit de boeren is er verzet. Zij zien in Timmermans een dreiging voor het boerenbestaan als alle voorstellen om het klimaat te redden (de 'Green Deal') worden uitgevoerd. Daarom waren een aantal trekkers naar de aula van de TU gekomen, waar de ceremonie wordt gehouden.

Zoals gebruikelijk maakten de boeren een hoop lawaai met hun toeters.

Zie ook: Ingenieurs leveren diploma in als Timmermans eredoctoraat krijgt: ‘Schande voor wetenschap’

Voordeur oud-minister Grapperhaus beklad met woorden 'pedo nazi'

De Amsterdamse woning van voormalig minister van justitie Ferdinand Grapperhaus is woensdagavond beklad. Op de voordeur en op de opstap naar de woning is met zwarte verf 'pedo nazi' geschreven. De politie onderzoekt de zaak. Zo meldt AT5.

Foto's van de bekladde voordeur gaan rond in Telegram-groepen. Daarbij wordt ook een foto gedeeld van de adressen van verschillende (oud-)bewindslieden. In een van de groepen wordt op de foto's van de bekladding gereageerd met: "Ziet er mooi uit. Nu krijgt hij ook bewaking zeker."

Op het lijstje dat rondgaat staan 17 vermeende adressen van bekende mensen uit de politiek en de journalistiek. Daarbij gaat het om drie Amsterdamse adressen waarbij de namen staan van minister van Defensie Kajsa Ollongren, Ferdinand Grapperhaus en journalist Chris Klomp. Ook premier Mark Rutte en minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge worden op het lijstje genoemd.

Onderzoek
De politie meldt dat het de zaak in onderzoek heeft en roept getuigen op zich te melden. Het CDA, de partij van Grapperhaus, was nog niet met de zaak bekend. De voordeur is inmiddels schoongemaakt.

De bekladding volgt nadat vorige week een 29-jarige Amsterdammer werd opgepakt die met een brandende fakkel de woning van D66-leider Sigrid Kaag opzocht. Diezelfde Amsterdammer werd enkele weken eerder al opgepakt omdat hij meerdere keren aanbelde bij Hugo de Jonge. Hij zit nog vast.

Ernstig verwaarloosde Schotse Hooglanders in bewaring genomen

De NVWA en de dierenpolitie hebben donderdag tijdens een gezamenlijke actie zeven koeien in bewaring genomen. De situatie waarin deze dieren verkeerden was zeer slecht.

Toen de dierenpolitie en de NVWA donderdagochtend op een adres in Noord-Holland op het terrein de controle wilden uitvoeren, dachten de aanwezige mensen op het terrein dat zij hen de toegang konden weigeren. Overheidsdiensten mogen op basis van de Wet Dieren alle plaatsen betreden. De inspecteurs van de NVWA en de politie zijn het terrein opgegaan en troffen hier een aantal dieren aan die ernstig verwaarloosd waren.

Leefomstandigheden zeer slecht
Op het terrein werd geconstateerd dat de leefomstandigheden van de Schotse Hooglanders ernstig te wensen overliet. Vele dieren stonden tot aan de knieën in de uitwerpselen en/of de modder en er was geen tot weinig voer en water beschikbaar.

Drie koeien waren ernstig verzwakt en/of ziek en een van hen lag tussen de kadavers in. Omdat de drie koeien er zo slecht aan toe waren, moest de dierenarts ze ter plekke laten inslapen. Tussen de levende koeien werden 6 kadavers van koeien aangetroffen.

7 Koeien elders ondergebracht en in bewaring genomen
Zeven koeien werden in bewaring genomen door de NVWA. Zij zijn door de dierenarts onderzocht, bleken ernstig verzwakt en werden overgebracht naar een adres waar zij de verzorging krijgen, die ze hard nodig hebben.

Processen-verbaal opgemaakt
De NVWA en de politie hebben meerdere processen-verbaal opgemaakt tegen de eigenaren van deze dieren; het onthouden van de nodige zorg aan dieren is een misdrijf.

Ernstig verwaarloosde koe ( Bron: Politie)
Ernstig verwaarloosde Schotse Hooglander ( Bron: Politie)

Coop blundert door varkensschnitzels als vegetarische schnitzels te verkopen

Supermarkt Coop meldt dat er door een fout bij een leverancier per ongeluk varkensschnitzels zijn verkocht als plantaardige schnitzels. Zo meldt het DvhN.

Het gaat om een heel klein deel van de productie: 220 stuks, waarvan er bij Coop ca. 60 verkocht zijn. De rest is direct uit de winkels verwijderd. Er zijn geen problemen met de kwaliteit of voedselveiligheid, maar het product in deze verpakking is dus niet vegetarisch en bevat varkensvlees. De Coop betreurt het als klanten hierdoor tegen hun principes en overtuigingen in een (varkens)vleesproduct hebben gekocht en gegeten.

Het gaat volgens de NVWA om:

 • Coop Schnitzel XXL Plantaardig 500 gram
  Streepjescode: 8713526837983
  Lotnummer: 211311273
  Tenminste houdbaar tot 15-01-2022 en 16-01-2022

Nieuw record: 35.521 positief getesten, 954 COVID-19 patiënten in het ziekenhuis

Het aantal positieve coronatests heeft vandaag een nieuw record bereikt. Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 35.521 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komt het aantal boven de 35.000 uit. 

Voor het eerst sinds 1 november 2021 jaar liggen er minder dan duizend coronapatiënten op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Vandaag liggen er 954 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis.

Het nutteloze feitje van de dag: Bijzonder brugontwerp

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Sommige lezers zijn er vast geweest en de meesten van ons kennen de plaatjes van de Sydney Harbour Bridge wel. Maar wist je dat die iconische brug er heel anders uit had kunnen zien? Al zo'n honderd jaar werd er gepraat over een brug die het noorden en zuiden van het havengebied van Sydney zou verbinden, toen er begin vorige eeuw echt schot in de zaak kwam. Er passeerden diverse ontwerpen en plannen, waaronder het idee van Ernest Stowe in 1922 misschien wel het meest bijzonder was. Hij ontwierp een brug die drie gebieden in de haven moest verbinden. Stowe wilde Balls Head, Millers Point, and Balmain met elkaar verbinden met een knooppunt in een enorme toren op Goat Island. Het plan sneuvelde en later in 1924 werd er gekozen voor het ontwerp zoals we de brug nu kennen. De beelden van de jaarwisseling in Sydney hadden er heel anders uit kunnen zien.

Het plan voor de brug in Sydney door Ernest Stowe (WikiCommons/Mitchell Library, State Library of New South Wales)
Het plan voor de brug in Sydney door Ernest Stowe (WikiCommons/Mitchell Library, State Library of New South Wales)

Biatleten Öberg en Fillon Maillet winnen sprints

De World Cup biatlon is neergestreken in het Duitse Ruhpolding, voor het tweede evenement in het traditionele januaridrieluik: Oberhof, Ruhpolding en Antholz. De sprints werden er al afgewerkt, later volgen nog estafettes en achtervolgingen.

Sprint vrouwen
Marte Olsbu Røiseland was met tien treffers snel aan de finish, maar de Noorse moest lijdzaam toezien hoe Elvira Öberg haar tijd ging verpulveren. De Zweedse, bezig aan het seizoen van haar absolute doorbraak, schoot ook tien keer raak en verwees Røiseland met 21,6 seconden naar de tweede plek. Die hield ze wel vast: plek drie was op 29,7 seconden voor de Italiaanse Dorothea Wierer, net als Dzinara Alimbekava uit Wit-Rusland (+30,2) foutloos bij het schieten.

Sprint mannen
De eerste écht scherpe tijd werd zeer verrassend neergezet door Vytautas Strolia uit Litouwen, die de wedstrijd van zijn leven neer wist te zetten. Quentin Fillon Maillet was wel een klap beter: de Fransman schoot ook tien keer raak en dook 33,6 seconden onder Strolia's tijd door. De Litouwer zag het podium uiteindelijk nog verdwijnen en werd nét vierde: Benedikt Doll uit Duitsland pakte op 7,2 seconden de tweede plek, de Wit-Rus Anton Smolski werd op 32,1 seconden ondanks één misser derde.

CBS: Landbouw gebruikt minder gewasbeschermingsmiddelen

Uit vandaag gepresenteerde cijfers van het CBS blijkt dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen afgelopen jaren substantieel is afgenomen. Ondernemers in de Nederlandse land- en tuinbouwsector werken al langere tijd hard aan de verduurzaming van gewasbescherming. En niet zonder resultaat, zo blijkt uit de cijfers. Tussen 2016 en 2020 is de gebruikte hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen met 11% afgenomen. Ook de dosering per hectare is met ruim 13% afgenomen.

Joris Baecke (Portefeuillehouder Gezonde Planten van LTO Nederland): “Dit toont aan hoe precies en doelgericht telers bezig zijn met gewasbeschermingsmiddelen. Ze spuiten niet zomaar wat, maar passen alleen toe wat noodzakelijk is. Het was mogelijk om te minderen, gesteund door actuele kennis, advies en precisietechnologie. Maar dat is een ontdekkingsreis die niet oneindig is, en niet zonder risico’s.”

Het afnemen van het middelengebruik heeft verschillende oorzaken. Zo zijn er stappen gezet op het verduurzamen van de gewasbescherming door inzet van IPM en spelen seizoengebonden factoren mee in de ziekte- en plaagdruk. Tegelijk worden telers ook geconfronteerd met een rap afnemend middelenpakket. Dit terwijl effectieve en betaalbare alternatieven uitblijven. Het wegvallen van middelen zonder beschikbaarheid van goede alternatieven kan leiden tot grote oogstverliezen of lagere kwaliteit van het gewas. Baecke: “Dit effect zie je niet terug in de cijfers, maar is voor steeds meer telers wel de realiteit waar ze mee te dealen hebben.”

In de cijfers van het CBS wordt gekeken naar de gebruikte hoeveelheid kilogram gewasbeschermingsmiddelen. Dit zegt echter niet alles. LTO bepleit dat in de discussie over gewasbescherming naar milieudruk in plaats van aantal kilo’s wordt gekeken. Stoffen hebben immers een verschillend risicoprofiel, de ene kilogram is de andere niet.

Richting 2030 zijn ambitieuze doelen gesteld voor het verduurzamen van gewasbescherming in de Toekomstvisie en daarbij het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming. LTO onderschrijft deze ambities. Om dit programma te laten slagen is essentieel dat boeren en tuinders weer handelingsperspectief krijgen. Deze transitie vraagt grote inzet van telers, maar in de huidige situatie kunnen zij bijna geen kant meer op. Daarom pleit LTO voor een integraal meerjarig transitiebeleid waarin de teler centraal staat.

Oranje gaat oefenen tegen Denemarken en Duitsland

Het Nederlands elftal speelt zijn eerste wedstrijden dit kalenderjaar tegen Denemarken en Duitsland. Zaterdag 26 maart staat het duel met Denemarken, de huidige nummer 9 van de FIFA Ranking, gepland. Drie dagen later, dinsdag 29 maart, is de ontmoeting met Duitsland dat op de wereldranglijst de twaalfde plaats bekleedt. Oranje staat momenteel veertiende. 

Bondscoach Louis van Gaal is blij met de oefentegenstanders: “Natuurlijk zijn Denemarken en Duitsland aansprekende landen. Zeker met het oog op het WK wil ik spelen tegen sterke tegenstanders, dus ik ben zeer tevreden met deze duels. Samen met de wedstrijden in de Nations League vind ik dat we een mooi programma hebben in 2022. Dat is in aanloop naar het WK een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding."

De laatste Nederland - Denemarken was op het EK van 2012, toen Denemarken in de groepsfase met 0-1 te sterk was voor Oranje. Het laatste treffen met Duitsland dateert van september 2019. In het Volksparkstadion in Hamburg won Nederland de EK-kwalificatiewedstrijd met 2-4.

De oefenduels worden gespeeld in Amsterdam. De Johan Cruijff ArenA is ook gastheer van Oranjes laatste UEFA Nations League-duel met België op zondag 25 september. De andere twee thuiswedstrijden in de Nations League worden in Stadion Feijenoord in Rotterdam gespeeld. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal treft daar vrijdag 10 juni Polen en maandag 13 juni Wales. 

Vertrek KLM-topman Pieter Elbers slaat in als een bom: 'Dit gaat banen kosten'

Het aangekondigde vertrek van de Nederlandse topman van AirFrance-KLM, Pieter Elbers, slaat in als een bom. De baas van de luchtvaartmaatschappij was algemeen geliefd onder het Nederlands personeel, en bovendien wordt gevreesd dat de Nederlandse tak straks weinig zelfstandigheid meer heeft en alle macht en zeggenschap nu richting de Fransen gaat. "Dit gaat gewoon banen kosten", zegt luchtvaartverslaggever voor De Telegraaf Yteke de Jong.

De raad van commissarissen van KLM zegt dat 'in goed overleg' is besloten Elbers niet voor een derde termijn op te laten gaan. Zijn huidige termijn loopt in mei 2023 af. In 2019 was er veel te doen over de herbenoeming van Elbers na zijn eerste termijn. Elbers zou door de directie van Air France-KLM worden beschouwd als een obstakel om de structuur in het bedrijf te wijzigen. Zo meldt BNR.

Kabinet kondigt vanavond versoepelingen aan in persconferentie

Onder zware druk van ondernemers en bestuurders gaat het kabinet vanavond een aantal versoepelingen bekendmaken. Zo mogen volwassenen weer sporten, kappers en winkels kunnen op afspraak open tot 17.00 uur. Ook worden de quarantaineregels versoepeld.

De laatste beslissingen over de versoepelingen worden vandaag genomen, de precieze details zullen vanavond om 19.00 uur bekend gemaakt worden door Premier Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.

De omikron variant zorgt voor torenhoge besmettingscijfers, maar het lijkt erop dat dat mensen minder en iets korter ziek van omikron zijn. Waardoor de huidige druk op de IC afneemt. Maar als er enorm veel mensen tegelijk ziek zijn, kunnen  er delen van de maatschappij ontwricht raken door een extreem hoog ziekteverzuim en het naleven van de quarantaineregels.

Burgemeesters hebben gepleit voor het deels openen van de horeca en terug te gaan naar de avondlockdown.

De coronapersconferentie zal vanavond om 19 uur op FOK! te zien zijn.

Valkenburg: winkels en horeca open, wordt beschouwd als demonstratie

Vandaag  kregen de horeca en winkels in het Limburgse Valkenburg toestemming van hun burgemeester Daan Prevoo om  hun deuren te openen. De burgervader ziet de opening als een demonstratie en dat is een grondrecht, naar zijn mening. Om 10.00 uur openden de winkels, restaurants en kroegen hun deuren.

Klanten zijn er tot 16.00 uur welkom, en mogen van de burgemeester daadwerkelijk inkopen doen en iets eten en/of drinken. De beoogde klanten zijn volgens Prevoo sympathisanten die hun solidariteit met de demonstratie laten blijken en ook dat mag, vindt hij.

Prevoo is niet van plan om in te grijpen of waarschuwingen uit te delen, mits deelnemers zich aan de coronaregels houden, dus 1,5 meter afstand houden en het verplichte mondkapje dragen. Dat mondkapje mag af als je aan een tafeltje zit om een kopje koffie te drinken of iets te eten, zegt Prevoo.

Valkenburg gooit zijn 'kont tegen de krib' omdat de ondernemers in hoge nood zijn, temeer omdat ze behalve de coronabeperkingen ook te lijden hebben gehad van de watersnood in juli.

Aangehouden automobilist blijkt 127.000 euro in auto te hebben

Een automobilist die in de nacht van 11 op 12 december staande werd gehouden, bleek 127.000 euro in z'n auto te hebben liggen. Een agent in burger zag de auto die nacht rijden. Vanwege opvallend rijgedrag besloot de agent de achtervolging in te zetten, is te lezen op de website van At5.

In de auto zaten twee personen. Tijdens een doorzoeking stuitte de agent op een geldbedrag van 127.000 euro. De verdachten hadden geen verklaring waarom ze zo veel geld bij zich hadden en werden aangehouden.

Tijdens de aanhouding kwam een derde verdachte aangelopen die niet doorhad dat er een agent in burger bij de mannen stond. Volgens de politie was er waarschijnlijk sprake van een criminele ontmoeting. Ook hij werd aangehouden.

De recherche onderzoekt de zaak.

Halsema over nieuw erotisch centrum Amsterdam: 'Wordt geen seks-Disneyland'

Voor de zomer moeten er nog twee of drie mogelijke locaties overblijven voor de komst van een erotisch centrum dat de Amsterdamse Wallen moet gaan ontlasten. Nu zijn dat er nog acht waar sommige Amsterdammers nu al tegen te hoop lopen. Zo meldt AT5.

Vooral in Oost en Zuidoost liet men al van zich horen. Zo vrezen bewoners van Zuidoost voor hun veiligheid die volgens hen toch al onder druk staat. Partijen als de SP, DENK, BIJ1, de ChristenUnie en het CDA vielen hen vanmiddag in de raad bij; zij vinden dat het erotisch centrum sowieso niet in Zuidoost moet komen.

Burgemeester Halsema probeerde de zorgen weg te nemen door er nogmaals op te wijzen dat zo'n centrum niet tot overlast of extra criminaliteit mag leiden, al begreep ze dat waarschijnlijk niemand de komst van zo'n centrum juichend zal ontvangen: "Het is natuurlijk ook heel erg afhankelijk hoe het ingekleed wordt. Of het een gribus afwerk-hotel wordt, wat bepaald niet de bedoeling is, of toch een veel mooier aangekleed, beter functionerend erotisch centrum."

CDA-raadslid Diederik Boomsma viel nogal over een passage uit de brief van Halsema aan de raad waarin staat dat het "een plaats kan zijn waar seksualiteit, erotiek, diversiteit en inclusiviteit wordt verwelkomd en gevierd".

Boomsma: "Om nou te zeggen dat betaalde seks iets is dat je moet 'vieren'?! Nee. Dat vind ik echt een volkomen verkeerde afslag. Mensen in de wijk willen dat ook helemaal niet vieren, zien dat niet als een verrijking."

De CDA'er zei te vrezen voor een nieuw "seks-Disneyland", maar die vrees is volgens Halsema dus ongegrond: "Het moet een breed en hoogwaardig erotisch centrum worden, waar niet het sekswerk maar de seksualiteit gevierd wordt."

Kijken, kijken - en niet kopen
Over de zorgen in de woonwijken zei ze dat dat een van de graadmeters is in de nu lopende onderzoeken: "Er zal niet alleen gekeken worden naar inpasbaarheid en ruimtelijke criteria noem maar op, maar ook sociaal maatschappelijke effecten, net zoals de kwetsbaarheid van de bevolking of wat het betekent voor de bevolking die bijvoorbeeld al meer voorzieningen daar kent die effect hebben op het welzijn. Natuurlijk zal daar naar gekeken worden en natuurlijk zal daar rekening mee gehouden worden."

Ook waren er kritische vragen over de veiligheid niet zozeer in, maar rondom zo'n erotisch centrum. Halsema verwacht op dat punt veel van "de centraal beveiligde ingang" en het feit dat er geen ramen meer zijn aan de straatkant, zoals op de Wallen: "Waar het toch vaak kijken, kijken is - en niet kopen."

Skiër Odermatt pakt overtuigende super-G-zege in Wengen

Alpineskiër Marco Odermatt heeft op overtuigende wijze zijn suprematie in het huidige seizoen voortgezet. De Zwitser won in eigen land de super-G op de Lauberhorn in Wengen, waar vrijdag én zaterdag ook nog afdalingswedstrijden gehouden worden, absolute klassiekers op de kalender.

Odermatt ging als zevende naar beneden en dook bijna een seconde onder de tijd van de leider op dat moment, de Italiaan Dominik Paris. Matthias Mayer was vervolgens rap op weg, maar strandde namens Oostenrijk op 0,58 seconden en Romed Baumann zat daar drie honderdsten achter.

Aleksander Aamodt Kilde was de volgende en de Noor maakte het spannend, maar ook hij was uiteindelijk niet opgewassen tegen de World Cup-leider: op 0,23 seconden werd Kilde tweede, Mayer hield de derde plek nog wel vast.

De eerste van twee afdalingen op de beruchte Lauberhorn, de langste afdalingspiste van het World Cup-circuit, gaat vrijdag om 12.30 uur van start.

Neres voor 12 miljoen euro naar Shakthar Donetsk

Ajax en Shakhtar Donetsk hebben overeenstemming bereikt over de overgang van David Neres. De transfer naar de Oekraïense club is onder voorbehoud van de vervulling van een aantal voorwaarden, waaronder de medische keuring. De vleugelaanvaller stond nog tot en met 30 juni 2023 onder contract bij Ajax. Ajax ontvangt een transfersom van twaalf miljoen euro. Dat bedrag kan via variabelen nog oplopen naar zestien miljoen euro. 

Een vertrek van Neres bij Ajax zat er al aan te komen. De Braziliaan heeft al een tijdje geen basisplek meer onder trainer Erik ten Hag en de Amsterdammers probeerden hem afgelopen zomer al te verkopen, maar dat lukte toen niet. Ajax betaalde in januari 2017 nog 15 miljoen euro (inclusief bonussen) om Neres over te nemen van het Braziliaanse São Paulo. Ajax wilde in eerste instantie twintig miljoen euro voor hem hebben, maar blijkbaar hebben ze toch besloten om hun verlies te nemen. 

Op 26 februari 2017 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal tijdens de wedstrijd Ajax – Heracles: 4-1. De Braziliaan speelde in totaal 180 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en maakte daarin 47 doelpunten. De buitenspeler legde met Ajax twee keer beslag op de dubbel; in 2019 en 2021 won hij met de club zowel het landskampioenschap als de KNVB Beker. In 2019 pakte hij tevens de Johan Cruijff Schaal.

De laatste twee volledige seizoenen van Neres bij Ajax werden mede door blessureleed geen groot persoonlijk succes, al zorgde de zevenvoudig international in de finale van de KNVB-beker van vorig jaar tegen Vitesse als invaller wel voor het winnende doelpunt (2-1). Mede door de komst van Steven Berghuis afgelopen zomer was Neres dit seizoen vaak veroordeeld tot een reserverol.

Minister trekt alsnog visum Djokovic in; geen Australian Open voor de Serviër

Novak Djokovic heeft vrijdag te horen gekregen dat hij Australië alsnog moet verlaten. De minister van Immigratie heeft zijn visum ingetrokken, waardoor de Serviër ook niet mee kan doen aan de Australian Open. Een nieuwe rechtsgang is nog mogelijk.

Het is een nieuw hoofdstuk in een lange soap, waarin de niet geprikte Djokovic aanvankelijk een rechtszaak won tegen het intrekken van zijn visum. Alex Hawke, de Australische minister van Immigratie, had echter de bevoegdheid om de vergunning alsnog af te nemen en heeft dat nu gedaan. De minister heeft geen keus want Australië voerde eerst een zero-covid-beleid met vele lockdowns tot gevolg. Bovendien komen er verkiezingen aan in Australië en de huidige partijen aan de macht staan er niet goed voor. 

Toen Djokovic Australië binnen kwam werd hij in een quarantainehotel gezet. Hij was in het bezit van een medische vrijstelling voor de Australian Open, maar volgens de Australian Border Force (ABF) kon hij niet goed uitleggen waarom hij die uitzondering verdiende. De rechter bepaalde maandag dat het visum van Djokovic onterecht was ingetrokken, omdat hij op de luchthaven te weinig tijd had gekregen om zich te verweren. Een foutje van de bank in uw voordeel om in monopolytermen te blijven. 

De twintigvoudig Grand Slam-winnaar mocht daardoor gaan en staan waar hij wilde en kon weer trainen. De zaak was nog niet ten einde. Op basis van de Migration Act mag Hawke als minister elk visum annuleren. "Ik heb gebruik gemaakt van mijn bevoegdheid op basis van gezondheidsredenen en in het algemeen belang", laat hij weten.

Later gaf Djokovic ook aan dat hij een fout had gemaakt bij het invullen van zijn inreisformulier. Djokovic verklaarde op het formulier in de twee weken voor aankomst in Melbourne niet in andere landen te zijn geweest, maar onder meer op sociale media was te zien dat hij recent nog in Spanje was. De uitzetting van Djokovic betekent dat hij zijn titel op de Australian Open niet kan verdedigen. De nummer één van de wereld had het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar voor de vierde keer op rij en voor de tiende keer in totaal kunnen winnen. Bovendien zou hij de eerste speler zijn mer 21 Grand-Slam-zeges. 

FOK! Wat een weer: drie maal raden

winterbanner

Wat voor weer zal het toch worden?

Een hittegolf? Nee, al is in Australië de temperatuur wel boven de 50 graden gekomen, een record. Is het dan regen? Je zou het denken met die grijsheid. Het komt in de buurt maar nee. Kneiterharde wind dan? Welke wind? Nee hoor, het is en blijft mistig. 

De wind blijft zwak tot matig en ook de temperatuur zal niet heel veel verschillen met vandaag. Ook blijft de kans op code geel aanwezig door de (dichte) mist.

Eigenlijk is er niet heel veel te vertellen verder. Wel zijn er veel foto's binnen gekomen waarvoor dank! Ik ga er gewoon eens een aantal langs.

Tot de volgende keer maar weer!

Rob legde al even terug wat wolken op de gevoelige plaat, toen er nog geen mist was. (Foto: Rob)
Rob legde al even terug wat wolken op de gevoelige plaat, toen er nog geen mist was. (Foto: Rob)

Mist, veel gezien, al deed de zon zijn best. Erg mooi om de schaduw van de toren te zien. Foto gemaakt in Purmerend. (Foto: Pukeko)
Mist, veel gezien, al deed de zon zijn best. Erg mooi om de schaduw van de toren te zien. Foto gemaakt in Purmerend. (Foto: Pukeko)

Nee, het is niet de veelbesproken jacht, maar een mooie drijver. Ook dit is even geleden maar niet minder mooi in Rotterdam. (Foto: Charged)
Nee, het is niet de veelbesproken jacht, maar een andere mooie drijver. Ook dit is even geleden maar niet minder mooi in Rotterdam. (Foto: Charged)

We sluiten af met een zonnige foto vanuit Oostenrijk, mooier dan dit gaan we het niet krijgen voorlopig. (Foto: Storm666)
We sluiten af met een zonnige foto vanuit Oostenrijk, mooier dan dit gaan we het niet krijgen voorlopig. (Foto: Storm666)

 
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Persconferentie corona ondersteund met visuals

De corona-persconferentie van vanavond krijgt een iets andere opzet. Het verhaal van minister Kuipers van VWS wordt ondersteund met visuals. Zo kunnen ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in beeld gebracht worden. Dit draagt bij aan de wens om de persconferenties toegankelijker te maken voor een breed publiek.

De tolken Nederlandse Gebarentaal gaan vanuit een naastgelegen ruimte werken en worden via een scherm (‘picture in picture’) in beeld gebracht. De persconferentie met visuals en tolk wordt uitgezonden op alle kanalen waarop de persconferentie te volgen is. De persconferentie begint om 19:00 uur. 

Vogelgriep vastgesteld bij kleinschalige houderij in Nieuwerbrug

In Nieuwerbrug (gemeente Bodegraven-Reeuwijk, provincie Zuid Holland) is bij eenden op een kleinschalige houderij vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 220 eenden en kippen geruimd. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Minister Staghouwer: “Helaas weer een melding van een uitbraak van vogelgriep. Hoe groot of klein een uitbraak ook is, achter elke melding gaan houders, hun gezinnen, en dieren schuil. Voor hen is dit zeer ingrijpend en ik leef met hen mee. Het streven is om uitbraken zoveel als mogelijk te voorkomen en verspreiding tegen te gaan. Daar blijven we ons de komende periode voor inzetten.”

In het gebied van 3 kilometer rond de besmette locatie liggen geen pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone van deze locatie liggen 6 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Zie ook de regeling voor meer informatie.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Zie ook de toelichting van de regeling voor meer informatie.

De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, loopvogels en sierwatervogels, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Traceringsonderzoek
In het kader van de besmetting in Nieuwerbrug wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. De NVWA kijkt in deze onderzoeken of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen de besmette locatie en andere locaties. Een risicovol contact is bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op een besmette locatie is geweest, en daarna een ander bedrijf heeft bezocht. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Sterfte verder gedaald in week 1

In de eerste week van januari (week 1, 3 tot en met 9 januari 2022) overleden naar schatting 3.450 mensen. Dat zijn er bijna 150 meer dan verwacht, maar minder dan in de week ervoor (3.621). Er was vooral een daling bij 80-plussers, hier is geen oversterfte meer. Onder mensen jonger dan 80 jaar is er wel oversterfte. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds begin augustus (week 31) van 2021 ligt de sterfte boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Sinds de laatste week van 2021 ligt de sterfte binnen het interval en is er geen oversterfte.

In week 1 van 2022 registreerde het RIVM 72 overleden COVID-19-patiënten (stand 11 januari).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers en overige bevolking verder gedaald
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, nam op basis van de schatting af in week 1. Er overleden ongeveer 1.200 Wlz-zorggebruikers, net iets minder dan verwacht. Sinds week 50 van 2021 (medio december) daalt de sterfte onder Wlz-zorggebruikers. In de laatste week van 2021 en de eerste week van 2022 is er geen oversterfte meer.

Ook de sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting af in week 1. Er overleden ongeveer 2.250 mensen van de overige bevolking, ongeveer 200 meer dan verwacht. Ook onder deze groep daalt de sterfte sinds week 50 van 2021. Op basis van de schatting is er in week 1 van 2022 voor het eerst in veertien weken geen oversterfte meer.

Sterfte onder 80-plussers daalt verder, oversterfte 80-minners
De daling van de sterfte in de afgelopen weken is met name zichtbaar onder 80-plussers. De sterfte onder mensen van 65 tot 80 jaar is in de afgelopen drie weken ongeveer gelijk gebleven. Onder mensen jonger dan 65 jaar is er een lichte daling.

In week 1 overleden naar schatting 1.850 mensen van 80 jaar en ouder. Dat zijn er net iets minder dan verwacht voor deze periode. Sinds week 49 daalt de sterfte in deze leeftijdsgroep. In de laatste week van 2021 en de eerste week van 2022 is er geen oversterfte meer.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 1 naar schatting 1.150 mensen, ruim 150 meer dan verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep daalde de sterfte sinds week 49, maar in de afgelopen drie weken bleef de sterfte ongeveer gelijk. Er is nog altijd oversterfte onder mensen van 65 tot 80 jaar.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 1 naar schatting 450, ongeveer 50 meer dan verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep is een lichte daling te zien, maar is er nog sprake van oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met augustus bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met augustus 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 32.054 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met augustus 2021, zoals het CBS op 3 januari 2022 publiceerde.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 21.102 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 18.047 tot en met augustus 2021 (stand 11 januari 2022). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19-patiënten in Nederland hoger.

Schatting week 1
De cijfers over week 1 van 2022 zijn een schatting op basis van 80 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 21 januari publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 1. De cijfers zijn dan completer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.