Minister trekt alsnog visum Djokovic in; geen Australian Open voor de Serviër

Novak Djokovic heeft vrijdag te horen gekregen dat hij Australië alsnog moet verlaten. De minister van Immigratie heeft zijn visum ingetrokken, waardoor de Serviër ook niet mee kan doen aan de Australian Open. Een nieuwe rechtsgang is nog mogelijk.

Het is een nieuw hoofdstuk in een lange soap, waarin de niet geprikte Djokovic aanvankelijk een rechtszaak won tegen het intrekken van zijn visum. Alex Hawke, de Australische minister van Immigratie, had echter de bevoegdheid om de vergunning alsnog af te nemen en heeft dat nu gedaan. De minister heeft geen keus want Australië voerde eerst een zero-covid-beleid met vele lockdowns tot gevolg. Bovendien komen er verkiezingen aan in Australië en de huidige partijen aan de macht staan er niet goed voor. 

Toen Djokovic Australië binnen kwam werd hij in een quarantainehotel gezet. Hij was in het bezit van een medische vrijstelling voor de Australian Open, maar volgens de Australian Border Force (ABF) kon hij niet goed uitleggen waarom hij die uitzondering verdiende. De rechter bepaalde maandag dat het visum van Djokovic onterecht was ingetrokken, omdat hij op de luchthaven te weinig tijd had gekregen om zich te verweren. Een foutje van de bank in uw voordeel om in monopolytermen te blijven. 

De twintigvoudig Grand Slam-winnaar mocht daardoor gaan en staan waar hij wilde en kon weer trainen. De zaak was nog niet ten einde. Op basis van de Migration Act mag Hawke als minister elk visum annuleren. "Ik heb gebruik gemaakt van mijn bevoegdheid op basis van gezondheidsredenen en in het algemeen belang", laat hij weten.

Later gaf Djokovic ook aan dat hij een fout had gemaakt bij het invullen van zijn inreisformulier. Djokovic verklaarde op het formulier in de twee weken voor aankomst in Melbourne niet in andere landen te zijn geweest, maar onder meer op sociale media was te zien dat hij recent nog in Spanje was. De uitzetting van Djokovic betekent dat hij zijn titel op de Australian Open niet kan verdedigen. De nummer één van de wereld had het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar voor de vierde keer op rij en voor de tiende keer in totaal kunnen winnen. Bovendien zou hij de eerste speler zijn mer 21 Grand-Slam-zeges.