Zuid-Afrikaanse bisschop en anti-apartheidsstrijder Desmond Tutu (90) overleden

De wereldberoemde Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist en anti-apartheidsstrijder Desmond Tutu is overleden. De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede en voormalig aartsbisschop overleed op 90-jarige leeftijd, zo liet de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa in een verklaring weten. Als de meest prominente geestelijke was hij decennia lang het morele geweten van het land waarvoor hij ooit de term "regenboognatie" bedacht na het overwinnen van de apartheid.

Of het nu gaat om  het bespreekbaar maken van rassendiscriminatie of ander onrecht: Tutu vond altijd de juiste woorden. Als strijdlustige Anglicaanse man van God werd hij de stem van het verzet en ontving hij in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn geweldloze inzet tegen het apartheidsregime. Hij was een pragmatisch en principieel man, schreef Ramaphosa.

Tutu, geboren op 7 oktober 1931 in de mijnstad Klerksdorp bij Johannesburg, was een van de voorvechters van de verzoening tussen blank en zwart na het einde van de apartheid. In 1996 nam hij het voorzitterschap over van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die zich bezighield met misdaden die tijdens het apartheidsregime waren begaan. Hoewel hij zich in de anti-apartheidsstrijd nauw verbonden voelde met het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van zijn vriend Nelson Mandela, bekritiseerde hij later het ANC wegens misstanden. Na het WK 2010 in Zuid-Afrika trok hij zich meer en meer terug uit de publieke belangstelling.

Hij laat zijn vrouw Leah en vier kinderen achter. Een van zijn laatste publieke optredens was half september 2019, toen de Britse prins Harry hem tijdens een reis naar Afrika voorstelde aan zijn gezinnetje, en Tutu, die er al erg verzwakt uitzag, een kus op het voorhoofd van de kleine Archie gaf.