FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 september 2021

Random Pics van de Dag #408

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Halsema over demonstranten met Jodenster tijdens coronaprotest: "Neem afstand van dit gedrag"

Burgemeester Halsema zegt met afschuw te hebben gekeken naar de demonstranten die een Jodenster op hun kleding droegen tijdens het protest tegen de coronamaatregelen afgelopen zondag. Ze roept de organisatie op om het dragen van een ster te veroordelen en herhalingen te voorkomen, zo meldt AT5.

"Het onbeschrijflijke leed van onze Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is op geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen vandaag ondervinden van de coronapandemie", verklaart Halsema.

Sommige demonstranten die een Jodenster op hun kleding hadden, stonden naast het nationaal monument op de Dam, een monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. "Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden", zegt Halsema.

Protest
Zondag stond de Dam vol met mensen die demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Naar schatting van de politie liepen er 20.000 mensen mee.

Wolff: "Bottas verdiende het zeker om bij ons te blijven"

De keus om Valtteri Bottas te laten gaan en een andere coureur de plek naast Lewis Hamilton in te laten vullen, lijkt geen gemakkelijke te zijn geweest voor Toto Wolff. De teambaas van Mercedes laat zelfs in een verklaring weten dat Bottas een contractverlenging verdiende. Vanmiddag werd de overstap van de Fin naar Alfa Romeo bekend, naar alle waarschijnlijk zal George Russell zijn zitje bij Mercedes overnemen.

"Dit is niet een eenvoudig proces of een makkelijke beslissing geweest voor ons. Valtteri heeft de afgelopen vijf seizoenen geweldig werk voor ons gedaan en hij heeft een essentiële bijdrage geleverd aan ons succes en de groei van het team. Samen met Lewis heeft hij de grenzen verlegd wat betreft de samenwerking tussen teamgenoten. Dat is een zeer waardevol wapen geweest in het behalen van kampioenschappen en daarmee hebben we records verbroken", aldus Wolff, zo lezen we op Motorsport.com.

"Hij zou het zeker verdiend hebben om langer bij dit team te blijven, daarom ben ik blij dat hij een mooie uitdaging gevonden heeft bij Alfa waar hij op topniveau kan presteren. Wanneer het zover is, zal hij ons team verlaten met het respect van het complete team. Hij blijft voor altijd onderdeel van de Mercedes-familie", zo schetst Wolff de moeilijke keuze tussen Bottas die een langer verblijf verdiend zou hebben en ruimte maken voor het grote talent Russell.

Wolff: "Bottas verdiende het zeker om bij ons te blijven" (WikiCommons/Jen Ross)
Wolff: "Bottas verdiende het zeker om bij ons te blijven" (WikiCommons/Jen Ross)

Dubbelslag Carpenter in Groot-Brittannië

Robin Carpenter heeft de tweede etappe van de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. Na 184 kilometer koersen, van Sherford naar Exeter, kwam de Amerikaan alleen over de meet. Hij is tevens de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Carpenter maakte deel uit van een kopgroep van vijf man die de zegen van het peloton kreeg. Op een gegeven moment was de voorsprong van de koplopers op het peloton nog maar een halve minuut, maar het peloton liet het weer oplopen tot bijna zeven minuten.

Het weer laten oplopen van de voorsprong was een inschattingsfout. De 29-jarige renner van Rally Cycling loste vervolgens zijn medevluchters en reed 30 kilometer solo. Bij de finish had hij nog een halve minuut voorsprong over.

Carpenter heeft in het algemeen klassement 22 tellen op Wout van Aert en 26 seconden op de Brit Ethan Hayter.

Bij 3 miljoen kijkers voor GP van Nederland bij Ziggo

De Grand Prix van Nederland is door bijna 3 miljoen kijkers bekeken op TV. Speciaal voor de wedstrijd op Zandvoort zette Ziggo alle sportkanalen open voor de kijkers, ook mensen die geen abonnement bij de kabelaar hebben. Een groter bereik en de race op eigen bodem resulteerden in ongekend hoge kijkcijfers.

De raceliefhebbers konden voor de Grand Prix terecht op het algemene kanaal Ziggo Sport dat normaal gesproken voor alle Ziggo-abonnees altijd te zien is en op Ziggo Sport Select dat voor de gelegenheid open was gezet. Nu vrijwel heel Nederland dus eenmalig kon kijken via Ziggo scoorde de wedstrijd in Zandvoort zondagmiddag een marktaandeel van bijna 88%.

Ook de voorbeschouwing, met ruim 1 miljoen kijkers en de nabeschouwing met bijna 2 miljoen kijkers werden uitstekend bekeken. Ziggo kon het hele weekend al rekenen op goede kijkcijfers, zo schakelden zaterdagmiddag meer dan 1,3 miljoen TV-kijkers in voor de kwalificatie.

World Superbikes-coureur Razgatlioglu wint drie keer in één weekeinde

Voor de motorsportliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want op het Franse circuit van Magny-Cours werd het achtste van dertien weekeinden in het World Superbikes-kampioenschap afgewerkt. De twee toppers in het kampioenschap streden race na race en namen verder afstand van de rest.

Race één
Het raceweekeinde werd geopend met Jonathan Rea, Toprak Razgatlioglu en Tom Sykes voorop - Kawasaki, Yamaha en BMW op de eerste startrij dus. Alex Lowes leek kort na de start teamgenoot Rea rugdekking te kunnen geven, maar Michael Ruben Rinaldi passeerde hem én Razgatlioglu, hoewel de Turk rap langszij naar plek twee kwam.

Zoals wel vaker duelleerden Razgatlioglu en Rea om de leiding, de Yamaha-coureur nam het voortouw en achter hen ging Lowes voorbij Rinaldi. Sykes was ondertussen al bijna tien plekken teruggevallen, diens BMW-teamgenoot Michael van der Mark had vanaf plek negen juist twee posities gewonnen.

Razgatlioglu reed in de tweede helft van de race weg bij Rea, Lowes schoof vijf ronden voor het einde vanaf plek drie onderuit. De sterk rijdende Andrea Locatelli, inmiddels opgerukt naar plek vier, schoof zo op naar het podium, voor Rinaldi en Van der Mark. In die volgorde werd de finish bereikt, de slotfase zag weinig actie meer.

Superpolerace
Met dezelfde grid gingen we van start en wederom nam Razgatlioglu na de inleidende beschietingen de koppositie, voor Rea, Lowes, Locatelli en de door Leon Haslam aangevoerde rest. Van der Mark ging na een paar ronden wel voorbij Haslam, maar het gat naar Locatelli op de vierde plek was al fors.

In de slotfase wist Rea de aanval op Razgatlioglu weer te openen en de Turk fraai te passeren, maar Razgatlioglu sloeg gelijk op mooie wijze terug en won de race alsnog. Rea werd tweede, Lowes completeerde het podium, voor Locatelli, Scott Redding en Van der Mark op de zesde plek.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling sprongen de lichten uit en dit keer wist Rea er na een duel met de leiding vandoor te gaan. Razgatlioglu zat er wel bovenop en Redding wist het paar redelijk te volgen, met Van der Mark en Locatelli in de achtervolging. Chaz Davies zat er ook lekker bij en nam plek vijf over van Van der Mark.

Richting de helft van de race nam Razgatlioglu de koppositie over van Rea, die snel weer terug wist te slaan. Dat duurde dan weer niet lang, er ontstond een uiterst vermakelijk duel om de leiding. Van der Mark leverde wat plekken in, Alvaro Bautista en Rinaldi kwamen voorbij de BMW van de Nederlander.

Ook dit keer stond er in de laatste ronden geen maat op Razgatlioglu, zijn triple was compleet. Rea werd nog eens tweede, Redding completeerde het podium en hield zijn titelkansen nog enigszins levend. Locatelli, Davies, Bautista en Rinaldi finishten nog voor Van der Mark, die achtste werd.

Stevig maatregelenpakket nodig voor verbetering waterkwaliteit

Om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren, is een stevig maatregelenpakket voorgesteld voor de landbouw voor de periode 2022 – 2025. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag aan de Tweede Kamer, mede namens de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het maatregelenpakket zoals voorgesteld in het ontwerp ‘7e actieprogramma Nitraatrichtlijn’ is een mix van faciliteren en verplichten, waaronder het verplichten van duurzame bouwplannen waarin er meer geroteerd wordt met rustgewassen en vanggewassen meer worden toegepast.

Nederland staat voor verschillende grote opgaven. Niet alleen voor stikstof en klimaat, maar ook voor waterkwaliteit. De landbouw speelt daarin een belangrijke rol, want met bemesting van akkers en grasland kunnen meststoffen uit- en afspoelen en het grond- en oppervlaktewater vervuilen. Om de waterkwaliteit te verbeteren, natuur te beschermen en de kosten van het zuiveren van drinkwater behapbaar te houden, moet de uit- en afspoeling van meststoffen beperkt worden.

Minister Carola Schouten: ”Een goede waterkwaliteit is in ieders belang, voor mens en dier, voor natuur en milieu, maar ook voor de landbouw zelf. We hebben samen de waterkwaliteit al flink kunnen verbeteren, maar het is helaas nog onvoldoende. Omdat we zover tegen milieugrenzen aan schuren, zijn er geen makkelijke oplossingen meer. We moeten nu alle zeilen bijzetten om te zorgen dat we onze doelen voor waterkwaliteit gaan halen.”

Hoewel er al flinke slagen zijn gemaakt, is de verdere verbetering van de waterkwaliteit de afgelopen jaren uitgebleven. De droogte van 2018-2020 heeft daar evenmin goed aan gedaan. De opgave is dan ook nog steeds groot. Bij meer dan de helft van de landbouwbedrijven in de zuidelijke zand- en lössregio is de nitraatconcentratie te hoog in het bovenste deel van het grondwater. Een groot deel van de oppervlaktewateren in Nederland – sloten, beken, meren, rivieren - voldoet nog niet aan de gewenste kwaliteit volgens de normen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW), mede door teveel meststoffen uit de landbouw.

Werken aan waterkwaliteit
Waterkwaliteit is een grensoverschrijdende opgave. Daarom maken alle EU-lidstaten een vierjaarlijks programma voor landbouwpraktijken om hun waterkwaliteit op orde te brengen volgens de Europese Nitraatrichtlijn. Volgens die richtlijn mag er niet meer dan 50 ml nitraat per liter water uitspoelen uit de wortelzone van landbouwgrond naar het grondwater.

Bij waterkwaliteit speelt hetzelfde probleem als we kennen van de stikstofproblematiek: sommige organismen zijn gebaat bij veel stikstof (en fosfor), en kunnen door hun toename andere soorten verdringen. Stikstof en fosfor zorgen in het oppervlaktewater voor algvorming of kroosbedekking en als dat teveel gebeurt, dringt er onvoldoende zonlicht door voor de waterplanten. Als deze gaan rotten, onttrekt dat zuurstof aan het water waardoor vissen sterven. Door deze kettingreactie verdwijnt de diversiteit aan leven in het oppervlaktewater.

Duurzame bouwplannen en verplichte bufferzones
Om het tij voor de waterkwaliteit te keren, wordt in het ontwerp 7e actieprogramma als belangrijke maatregel voorgesteld om met ingang van 2023 duurzame bouwplannen te verplichten. Daarin wordt verplichte rotatie van rustgewassen en het toepassen van vanggewassen geleidelijk ingevoerd.

Ook wordt voorgesteld om langs sloten bredere bufferstroken te verplichten die niet bemest en bespoten mogen worden. Vanwege de regionaal sterk uiteenlopende effectiviteit, is het voornemen om waterschappen de bevoegdheid te geven om te bepalen waar deze bufferstroken achterwege kunnen blijven. De maatregelen zullen behalve aan de waterkwaliteit, ook ten goede komen aan de bodemkwaliteit.

Daarnaast komt er in het voorgestelde maatregelenpakket wel extra ruimte voor het uitrijden van strorijke mest, waarmee de bodemkwaliteit verbeterd wordt. 

Milieueffect van het ontwerp 7e actieprogramma
De Milieueffectrapportage laat zien dat de doelen voor de grondwaterkwaliteit met het ontwerp 7e actieprogramma gehaald kunnen worden. Maar, voor de oppervlaktewaterkwaliteit worden de doelen nog niet gehaald. LNV start, in samenwerking IenW verder onderzoek naar aanvullende maatregelen om het doelbereik voor oppervlaktewater te verhogen. Daarbij wordt ook de verbinding gezocht met het stikstofdossier, omdat daar kansen liggen voor een integrale aanpak.

Economische impact
Wat de economische impact is van dit maatregelenpakket wordt momenteel onderzocht. LNV wil samen met de hele keten bekijken hoe mogelijke kosten kunnen worden opgevangen en de boer een goed verdienmodel kan behouden. Daarnaast bekijkt LNV hoe we door financiering uit het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) boeren kunnen ondersteunen om de benodigde duurzame omslag te maken.

Publieke consultatie
Het ontwerp 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn is nu gepubliceerd voor publieke consultatie. Alle belangstellende kunnen tot 18 oktober reageren op het voorstel. Hier vindt u alle benodigde informatie.

COVID-19: 2.151 positief getesten en 3 doden, totaal 1.956.348 en 18.040

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.151 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.956.348 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 38 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 462 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 17 patiënten opgenomen, er liggen nu 220 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.040 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Eerste elektrische binnenvaartschip met verwisselbare ZES-pack in gebruik

Het eerste Nederlandse binnenvaartschip dat vaart op verwisselbare elektrische batterijen is in gebruik genomen. De ‘Alphenaar’ hoeft niet lange tijd aan de stekker te liggen om de accu's te laden, maar kan tijdens het laden en lossen een opgeladen batterij aan boord hijsen en zo de reis voortzetten. Het elektrische schip gaat tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk varen voor bierbrouwer Heineken en kan zo'n zes uur varen op een geladen batterij. Zo meldt het AD.

Update 16.20 uur: Op verzoek van user Innisdemon wat meer informatie over de gebruikte batterijen en hoe ze aan boord worden gebracht.

Het nutteloze feitje van de dag: lekker lang planken

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

"De plank is een statische fitnessoefening waarbij je je hele lichaam aanspant. Terwijl je op je voeten en ellebogen steunt, houd je je lichaam zo recht als een plank", velen van ons zullen deze soms wat pijnlijke fitnessoefening gedaan hebben en na verloop van tijd wordt het toch wat oncomfortabel. Maar wist je dat de wereldrecordhouder planken echt absurd lang in de plank-positie 'gelegen' heeft? Daniel Scali hield het maar liefst 9 uur 30 minuten en 1 seconde vol. We zijn benieuwd welke fitte FOK!ker wat gaat verbeteren.

Bottas verlaat Mercedes en tekent bij Alfa Romeo

Formule 1-coureur Valtteri Bottas is bezig aan zijn laatste seizoen bij het team van Mercedes. De Fin heeft een contract getekend bij Alfa Romeo, waar met het vertrek van Kimi Räikkönen volgend jaar een plekje vrij is.

De toekomst van Bottas bij Mercedes was al lange tijd onzeker, zeker nu hij dit jaar niet alleen door teamgenoot Lewis Hamilton, maar ook Red Bull-coureur Max Verstappen keer op keer om de oren gereden wordt.

Bottas stapte begin 2017 in bij Mercedes, na vier seizoenen gereden te hebben bij het destijds nog uitstekende Williams. Daar werd hij vierde, vijfde en achtste in de titelstrijd en behaalde hij een fraaie reeks podiumplaatsen, bij Mercedes won hij uiteraard de nodige races en werd hij logischerwijze ook twee keer vicewereldkampioen.

In een statement over zijn transfer houdt Bottas het bij de standaardzaken. Een nieuw hoofdstuk in zijn leven komt eraan, vol ambitie, bedankjes aan Mercedes, we kennen het allemaal wel van dit soort moves.

Twee vragen omtrent dit verhaal staan nu nog open: wie vervangt Bottas en wie zit er naast hem bij Alfa Romeo? George Russell lijkt met afstand de beste kans te hebben op het tweede Mercedesstoeltje, terwijl onder meer Nyck de Vries genoemd wordt als grote kanshebber bij Alfa Romeo.

Tweespalt loonbod CAO academische ziekenhuizen: FNV wil staking, NU91 positief

FNV Zorg & Welzijn en NU’91 zijn het oneens over het eindbod van de NFU voor een nieuwe cao. NU’91 legt het bod positief voor aan haar leden, maar de FNV bereidt een staking voor bij zoveel mogelijk umc’s tegelijk. Die moet 28 september plaatsvinden.

FNV vindt het eindbod waarmee de NFU zondagavond kwam “teleurstellend”. De umc’s wilen in hun voorstel voor een nieuwe tweejarige cao vooral de middengroepen (verpleging en verzorging, schalen 7 tot en met 10) meer salaris geven: onder meer 3,5 procent meer loon, een eenmalige uitkering en verlenging van loonschalen. De NFU bood aanvankelijk 0% meer loon, maar kwam gisteravond over de brug met het aanbod om werknemers in de functies verpleging en verzorging, klinisch ondersteunend, klinisch (mede)behandelen en analytisch in de schalen 7 tot en met 10 (plus doktersassistenten) op 1 augustus volgend jaar een structurele loonsverhoging van 3,5 procent. Lees verder bij Skipr. 

Leden van vakbond FNV, werkzaam in de academisch medische centra (UMC), bereiden zich voor op een staking – een zogenaamde zondagsdienst, waarbij geen planbare zorg wordt uitgevoerd – op dinsdag 28 september. Op het eerste gezicht vindt FNV Zorg & Welzijn het eindbod dat de NFU een paar uur voor het verstrijken van het ultimatum neerlegde, zeer teleurstellend.

'Remaster Alan Wake verschijnt begin oktober'

Volgens de Aziatische retailer Rakuten Taiwan verschijnt de remaster van Alan Wake mogelijk al op 5 oktober. De veelbesproken remaster van Remedy's Xbox 360-hitgame was al eerder gelekt maar een officiële aankondiging blijft nog altijd uit.

In juni dit jaar lekte Alan Wake Remastered al even kort via EpicData, een website die updates bijhoudt voor de gamedatabase van Epics Game Store. Helaas weten we verder nog heel weinig aangezien er vanuit Remedy of Epic zelf nog niets is verklapt. Het blijft vooralsnog dus bij speculatie, maar wel met steeds hardnekkerige aanwijzingen. Volgens game-analyst Daniel Ahmad wordt Alan Wake Remastered deze week aangekondigd, mogelijk tijdens de PlayStation Showcase aanstaande donderdag.

Fans speculeren dat met de remaster de aandacht opnieuw gevestigd wordt op de Alan Wake-franchise en daarmee hopelijk ook een tweede deel in aantocht is. De Finse ontwikkelstudio heeft eerder al wel te kennen gegeven dat ze werken aan een nieuwe 'major game' die gesponsord wordt door Epic Games. In juli 2019 kreeg Remedy Entertainment officieel de uitgeversrechten voor Alan Wake terug van Microsoft. Naar verluidt verschijnt de remaster voor PS4, PS5 en Xbox Series X|S.

'OMT adviseert om bij coronabesmetting niet meer hele klassen weg te sturen'

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het ministerie van Volksgezondheid om niet meer hele klassen naar huis te sturen als er een coronabesmetting is. Ook over andere versoepelingen binnen het primair onderwijs wordt gesproken. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy in Trouw.

De optie om niet de hele klas weg te sturen stond al in een eerder advies, maar dat werd toen niet door het ministerie overgenomen. De thuisblijfregel zorgt voor problemen op de basisscholen in Amsterdam: vorige week bleek dat er tientallen klassen al thuis zaten. Illy noemt dat voor alle betrokkenen ‘uiterst ongelukkig’, zo lezen op de site van AT5.

Het OMT-lid vindt het nu verantwoord om in het primair onderwijs te versoepelen vanwege de 'inmiddels behoorlijke vaccinatiegraad in Nederland'. Minister Hugo de Jonge kondigt op 20 september nieuwe maatregelen aan. Volgens Illy is het verantwoord om dan de versoepelingen door te voeren, omdat er volgens hem dan geen vakantiegangers meer terugkeren uit risicolanden.

G20 ministers van Volksgezondheid: verdeling C19-vaccins moet eerlijker

De ministers van Volksgezondheid van ’s werelds 20 toonaangevende economieën zijn zondag in Rome overeengekomen te werken aan een rechtvaardigere verdeling van Covid-19-vaccins. De sessie over vaccins past in een tweedaags overleg in het kader van de internationale aanpak van de coronapandemie.

Het G20-overleg kwam op een moment waarop welvarende landen overwegen een derde coronaprik te geven aan kwetsbaren en een klein aantal landen daar zelfs al mee is begonnen. In deze landen zijn veel mensen volledig ingeënt, terwijl elders op de wereld nog niet alle risicogroepen een vaccin hebben kunnen krijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat landen tot eind september geen derde prikken zetten, zodat in alle landen ter wereld minstens 10 procent van de bevolking kan worden ingeënt. Lees verder bij Skipr.

Götze verlengt contract bij PSV met twee jaar

Opvallend nieuws uit Eindhoven deze ochtend, Mario Götze heeft zijn contract bij PSV tot en met de zomer van 2024 verlengd. Tijdens de transferperiode was er vanuit diverse clubs interesse in de Duitse aanvaller, toch besloot de oud-wereldkampioen zijn tot de zomer van 2022 lopende verbintenis in Enidhoven te verlengen.

"PSV is een fijne club en ik kan hier werken onder een uitstekende coach en begeleidende staf. Daarnaast is de energie die rondom ons team hangt erg prettig. Het totale plaatje klopt en daarom ben ik erg blij dat ik mijn voetbalcarrière hier kan vervolgen", aldus Götze.

"De basis daarvoor is deze zomer gelegd. Het zal een grote uitdaging zijn om het niveau dat we hebben aangetikt tien maanden lang vast te houden, maar dat is wel het doel dat ik mezelf heb gesteld. We kunnen ons nog verder ontwikkelen en daar wil ik graag onderdeel van uitmaken", zo vult de Duitser aan.

Directeur voetbalzaken John de Jong is uiteraard zeer opgetogen met de contractverlenging. "Het is geen geheim dat Mario een bepalende speler voor het team en in het realiseren van onze ambities is. Er was ons veel aan gelegen om hem langer voor PSV te behouden."

"In de laatste dagen van het transferwindow hebben verschillende clubs serieuze belangstelling voor hem getoond”, vervolgt De Jong. “Enkele daarvan zijn actief in het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League. Ondanks zijn wens om op dat podium te spelen, kiest Mario voor PSV. Hij wil prijzen winnen met de club. Die ambitie delen wij en wij zijn vanzelfsprekend ontzettend blij dat hij zijn toekomst hier ziet", aldus de Jong.

Supermarkten Plus en Coop gaan fuseren, alle 550 winkels krijgen de naam Plus

De supermarkten Plus en Coop willen samen verder. Met een fusie worden de twee firma's de derde grootste supermarkt van het land. De beide grootgrutters maakten maandag hun fusievoornemen bekend. Samen hebben ze 550 winkels in Nederland, een marktaandeel van ruim 10 procent. Albert Heijn en Jumbo zijn groter met respectievelijk 985 en 685 winkels. Lees verder bij DvhN.

Monsieur Cannibale vertrekt na 33 jaar uit Efteling, gisteravond het laatste ritje

De Eftelingattractie Monsieur Cannibale verdwijnt na 33 jaar uit het park. Zondagavond tussen 21.00 en 22.30 uur maakten liefhebbers en fans optimaal van de gelegenheid gebruik om nog één laatste ritje te maken in de kookpottenmolen. De attractie wordt de komende maanden verbouwd tot ‘Sirocco’, een thema waarin Sindbad de Zeeman een hoofdrol krijgt.  Zo meldt de Gelderlander.

 

Wit-Russisch oppositielid Maria Kolesnikova veroordeeld tot 11 jaar cel

De Wit-Russische oppositieactivist Maria Kolesnikova is door een rechtbank veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf.

Dit is gemeld door de Wit-Russische staatsmedia. Aanklagers beschuldigden Kolesnikova van het creëren van een extremistische groepering om de macht in het land over te kunnen nemen. De advocaat Maxim Znak die tegelijkertijd met Kolesnikova werd opgepakt is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

Kolesnikowa had de aantijgingen bij voorbaat als "absurd" afgedaan. Ze is een van de symbolische figuren van de protestbeweging in Wit-Rusland en werd bijna een jaar geleden gearresteerd tijdens de voortdurende demonstraties tegen Loekasjenko. Haar arrestatie is internationaal fel bekritiseerd. 

Schansspringer Granerud slaat dubbelslag in Grand Prix

Schansspringer Halvor Egner Granerud heeft in de Zomer Grand Prix uitstekende zaken gedaan. De Noor pakte in het Kazachse Schuchinsk een dubbele zege op de kleine schans aldaar en gaat aan de leiding in het klassement na vijf wedstrijden - de eerste drie sloeg hij over, maar de top-4 was in Kazachstan dan weer afwezig.

Wedstrijd één
In de eerste wedstrijd was Halvor Egner Granerud vrij duidelijk de sterkste. Hij pakte in de eerste ronde de leiding, met alleen landgenoot Marius Lindvik in de buurt, en vergrootte zijn voorsprong in de finaleronde. Lindvik werd achter Granerud tweede door de Bulgaar Vladimir Zografski nog net achter zich te houden, hoewel Zografski ook tevreden kon zijn met een zeldzame podiumplek.

Wedstrijd twee
Ook in de tweede wedstrijd was Granerud een maat te groot voor de rest. In de eerste ronde bleef het Russische toptalent Danil Sadreev nog dicht in de buurt, maar hij viel wat terug in de finaleronde en werd derde, samen met Lindvik. Granerud behield de leiding en won voor Robert Johansson, waardoor er drie Noren op het podium stonden, samen met Sadreev en voor diens landgenoten Roman Trofimov en Mikhail Nazarov.
Komend weekeinde wordt er gesprongen in het Russische Chaikovsky.

Nederlander beboet voor het stelen van strandzand en kiezels op Sardinië

De Italiaanse douane heeft op Sardinië drie toeristen betrapt die zand en kiezels als souvenirs mee naar huis wilden nemen. Het gaat om een Nederlander, een Roemeen en een Zwitser. De administratieve boetes zullen liggen tussen de 500 tot 3000 euro omdat het meenemen van ‘natuurlijk erfgoed’ verboden is. Zo meldt de Stentor.

De Nederlander werd vorige week gesnapt door de douane op het vliegveld van Olbia-Costa Smeralda (smaragdkust). Hij had 1,1 kilo strandzand en 3 kilo kiezels bij zich. De financiële politie legde hem een boete op, maar het bedrag moet nog bepaald worden.

Kabinet overweegt onteigening grond boeren wegens stikstofuitstoot

Het kabinet heeft ingrijpende plannen op tafel liggen om de stikstofuitstoot door de landbouwsector terug te dringen. Er zijn plannen doorgerekend om de productierechten van boeren op te kopen en ook om landbouwgrond op te kopen. Bij die laatste optie is onteigening van grond geen taboe. Zo meldt de Stentor.

Het PBL heeft een aantal plannen voor het kabinet doorgerekend. Het scenario om de productierechten van boeren op te kopen zou de overheid zo’n 9 miljard euro gaan kosten. Als hiernaast ook de grond van de boeren zou worden opgekocht, stijgen de kosten naar een geschatte 17 miljard euro. In dat laatste plan is het onteigenen van grond die in bezit is van de boeren niet uit te sluiten om het behalen van de stikstofdoelen mogelijk te maken, stelt het PBL.

MH17-proces gaat emotionele fase in: nabestaanden aan het woord

Het strafproces over het neerschieten van vlucht MH17 wordt vandaag hervat met de verklaringen van nabestaanden van de slachtoffers. Bij de ramp met het vliegtuig van Malaysian Airlines kwamen op 17 juli 2014 alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren bijna 200 Nederlanders. De rechtbank heeft de komende drie weken gereserveerd voor de verklaringen van 91 nabestaanden. Volg de zaak in het liveblog bij de Stentor.

De door het OM van betrokkenheid bij de MH17 ramp verdachte Igor Girkin, Sergej Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Chartsjenko zijn niet aanwezig in de rechtzaal.

Downhiller Vergier wint zinderende World Cup Lenzerheide, Frans 1-2-3-4'tje

In het Zwitserse Lenzerheide kwamen tijdens de World Cup mountainbiken ook de beste downhillers ter wereld in actie. Dat leverde weer sensationele runs op, vooral bij de mannen was het een zinderende strijd.

De Brit Laurie Greenland gooide een spectaculaire rit neer en noteerde met afstand de snelste tijd. De pas 20-jarige Franse sensatie Thibaut Daprela maakte daar echter korte metten mee en dook bijna negen tienden van een seconde onder Greenland's tijd door met een zinderende run.

Viervoudig wereldkampioen Loïc Bruni ging bovenin verschroeiend hard naar beneden, maar zijn voorsprong op landgenoot Daprela slonk van anderhalve seconde alsmaar verder...tot hij aan de finish nog 0,173 seconden over had. De volgende Fransman, Amaury Pierron, maakte het enorm spannend, maar landde in de voorlaatste sprong nét niet perfect en kwam vlak achter Daprela terecht.

Alleen Loris Vergier stond nog boven, een Frans podium was al zeker en hij kon er een Franse top-4 van maken. Vergier won wat tijd op Bruni in het eerste deel, leverde een dikke halve seconde in op het middenstuk, maar pakte alsnog de winst met 0,197 seconden, voor Bruni, Daprela en Pierron. De Nederlander Tristan Botteram was op weg naar een top-30-klassering, maar ging hard onderuit en finishte niet.

Bij de vrouwen was het minder spannend: de Franse wereldkampioene Myriam Nicole stak met kop en schouders boven de rest uit en won met 2,662 seconden voorsprong op de Britse Tahnee Seagrave. De piepjonge Oostenrijkse Valentina Höll, één van de grootste talenten van de laatste jaren, pakte op 6,115 seconden de derde plek.

FOK! Wat een weer: zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is op sluierbewolking na onbewolkt. In de middag neemt de bewolking van het noorden uit toe, maar het zuiden blijft vrij zonnig. In het uiterste noorden kan er lokaal kortdurend lichte regen uit de bewolking vallen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 20°C in het noordelijk kustgebied tot 25°C in het zuiden. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht zijn er nog enkele wolkenvelden. Vooral in het noordoosten en oosten is er een kleine kans op een mistbank. De minima liggen rond 12°C. De wind is zwak en komt uit richtingen tussen oost en zuid.

Dinsdag overdag is het zonnig. De maxima lopen uiteen van 22°C in het noordelijk kustgebied tot 27°C in het zuiden en zuidwesten. De wind is oostelijk en meest zwak. (Bron: KNMI)

 
Werken in Oostenrijk (Foto: Schoonvader van Charged)
De schoonvader van Charged is op werkbezoek in Oostenrijk. (Foto: Schoonvader van Charged.)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Mountainbiker Koretzky sprint Schurter eruit, Richards wint bij de vrouwen

Tijdens de World Cup mountainbiken in het Zwitserse Lenzerheide heeft de Fransman Victor Koretzky de cross-country-wedstrijd gewonnen. Hij klopte kersvers negenvoudig wereldkampioen Nino Schurter in eigen huis, nadat Evie Richards bij de vrouwen de beste was.

Bij de vrouwen was de leiding enige tijd in handen van de Zweedse Jenny Rissveds, die op vrijdag de shorttrackwedstrijd won, en de Française Loana Lecomte, die in de eerste helft van het seizoen met ijzeren vuist regeerde. Ze werden echter bijgehaald door de kersverse Britse wereldkampioene Richards, de Australische Rebecca McConnell, Sina Frei uit Zwitserland en de Nederlandse Anne Tauber.

In de slotfase van de wedstrijd haakte Tauber af, terwijl Richards en McConnell voorin op pad gingen. De jonge Britse sloeg een gat en dat bleek beslissend: McConnell moest op gepaste afstand genoegen nemen met plek twee. Frei was op weg naar de derde plek, tot ze een lekke band kreeg en Rissveds zo voorbij zag komen. Lecomte werd vierde, Frei pas vijfde en Anne Terpstra reed zich nog naar plek zes. Tauber finishte als achtste, Sophie van Berswordt als zestiende.

Hoogtepunten van de shorttrackwedstrijden

Bij de mannen reed vrij lang een forse kopgroep aan het front, die gehalveerd werd door Milan Vader en Mathias Flückiger: de twee raakten elkaar op een smal punt, Vader ging onderuit en blokkeerde de weg even. Zo konden de voorste vijf, inclusief Flückiger, een gat slaan, terwijl Vader en co in de achtervolging moesten.

De Braziliaan Henrique Avancini moest voorin afhaken en duelleerde met Titouan Carod uit Frankrijk om plek vijf, de strijd om de podiumplekken ging tussen Koretzky, Schurter, diens landgenoot Flückiger en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly. Die haakte als eerste af, Flückiger was gezien na een agressieve inhaalmanoeuvre van Schurter.

In een fraaie sprint was Koretzky de Zwitser dan weer de baas en dus pakte de Fransman zijn tweede zege van het jaar, voor Schurter en Flückiger. Vader finishte als 22e, één plek voor David Nordemann.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.