Tweespalt loonbod CAO academische ziekenhuizen: FNV wil staking, NU91 positief

Jippie

FNV Zorg & Welzijn en NU’91 zijn het oneens over het eindbod van de NFU voor een nieuwe cao. NU’91 legt het bod positief voor aan haar leden, maar de FNV bereidt een staking voor bij zoveel mogelijk umc’s tegelijk. Die moet 28 september plaatsvinden.

FNV vindt het eindbod waarmee de NFU zondagavond kwam “teleurstellend”. De umc’s wilen in hun voorstel voor een nieuwe tweejarige cao vooral de middengroepen (verpleging en verzorging, schalen 7 tot en met 10) meer salaris geven: onder meer 3,5 procent meer loon, een eenmalige uitkering en verlenging van loonschalen. De NFU bood aanvankelijk 0% meer loon, maar kwam gisteravond over de brug met het aanbod om werknemers in de functies verpleging en verzorging, klinisch ondersteunend, klinisch (mede)behandelen en analytisch in de schalen 7 tot en met 10 (plus doktersassistenten) op 1 augustus volgend jaar een structurele loonsverhoging van 3,5 procent. Lees verder bij Skipr. 

Leden van vakbond FNV, werkzaam in de academisch medische centra (UMC), bereiden zich voor op een staking – een zogenaamde zondagsdienst, waarbij geen planbare zorg wordt uitgevoerd – op dinsdag 28 september. Op het eerste gezicht vindt FNV Zorg & Welzijn het eindbod dat de NFU een paar uur voor het verstrijken van het ultimatum neerlegde, zeer teleurstellend.