'Huispoema' uit appartement New York gehaald

Dat Amerikanen van grote poezebeesten houden, hebben we kunnen zien in de Netflix-documentaire "Tiger King". Het is echter geen goed idee om de roofdieren in een huurappartement in de grote stad te houden. Ook de eigenaar van een poema heeft dat op een gegeven moment bemerkt.

In New York City is een poema uit een appartement opgehaald. De elf maanden oude, 80-pond vrouwelijke grote kat werd vorige week meegenomen in een gezamenlijke actie door dierenrechtenactivisten, politieagenten en dierentuinmedewerkers, en de eigenaar deed vrijwillig afstand van het dier, volgens de dierenwelzijnsorganisatie Humane Society of The United States. In het weekend werd de poema genaamd Sasha in eerste instantie opgevangen en verzorgd in de Bronx Zoo. Nu is ze op weg naar een opvangcentrum in Turpentine Creek in de Amerikaanse staat Arkansas, waar grote katachtigen hun leven lang worden beschermd en verzorgd.

Directeur Dierenbescherming Kelly Donithan zei dat de poema relatief veel mazzel had dat het baasje zich achteraf realiseerde dat een wilde kat toch niet geschikt is om in een appartement te worden gehouden. Wildlife hoorde nergens anders dan in de wilde natuur. De directeur van de milieuorganisatie 'Basil Seggos' voegde er aan toe: "In het wild levende dieren zoals poema's zijn geen huisdieren. Hoewel poema's er schattig en knuffelig uitzien als ze nog jong en klein zijn, kunnen deze dieren onberekenbaarbaar en gevaarlijk worden."

Niet het eerste geval
In New York zijn er naar verluidt meerdere gevallen bekend waarin wilde en gevaarlijke dieren in particuliere huizen werden gehouden. In 2003 bevrijdde de politie van New York met de hulp van het personeel van de Bronx Zoo een volwassen tijger uit een appartement in Harlem. Een jaar later werd een kind in Suffolk County, New York, aangevallen door het luipaard van zijn vader.

Poema's leven in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn de op drie na grootste katachtigen ter wereld, na tijgers, leeuwen en jaguars. Poema's kunnen in het wild tot 100 kilogram wegen, schouderhoogte bereiken tot 90 centimeter, meer dan vijf meter springen en rennen met snelheden tot 70 kilometer per uur. Ze voeden zich voornamelijk met zoogdieren.