EK: Denemarken ten koste van TsjechiŽ naar halve eindstrijd

Denemarken heeft de halve finales bereikt van het EK voetbal. In Bakoe, in een wedstrijd geleidt door de Nederlandse arbiter Björn Kuipers, werd Tsjechië met 2-1 verslagen.

In de vijfde minuut was het Denemarken dat op voorsprong kwam. Het was Delaney die vrij stond en uit een hoekschop de bal in het Tsjechische doel kopte. Denemarken was sterker, ook omdat de Tsjechen een beetje lamgeslagen waren door de vroege treffer.In de dertiende minuut een grote kans op de 2-0. Damsgaard werd de diepte ingestuurd. Hij kon echter niet genoeg kracht achter de bal zetten om Vaclik te verschalken.

De Tsjechen kwamen beter in het spel. Holes kreeg schuin voor het Deense doel een kans, maar doelman Schmeichel bracht redding. In de 31e minuut miste de kopbal van Celutska op een haar na het Deense doel. Naarmate de eerste helft vorderde nam de druk van Tsjechen toe. De Denen kwamen er af en toe wel gevaarlijk uit. Vestergaard kruiste naar Damsgaard en die verraste met een forse knal in plaats van een voorzet en dwong Vaclik tot een redding. In de 43e minuut verdubbelde Denemarken de voorsprong. Na een voorzet van Mæhle met buitenkant voet tikte Dolsberg de 2-0 binnen. Dit was ook de ruststand.

De Tsjechen kwamen sterk uit de kleedkamer. Invaller Krmencik en Barak bestookten het Deense doel, maar Schmeichel stond op zijn plek. In de 49e minuut kwamen de Tsjechen op 1-2. Het was Schick met zijn vijfde dit EK die zijn land weer terug in de wedstrijd bracht en Schmeichel kansloos liet. Denemarken kwam weer wat beter in de wedstrijd, maar de Tsjechen waren een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. Zo kreeg Jankto een kans toen de bal in zijn voeten valt maar hij knalde op Kjaer die de bal wegwerkte.

Poulsen kreeg in de 78e minuut een kans om de wedstrijd definitief te beslissen, maar het harde schot werd gekeerd door Vaclik. Bij de Tsjechen leek het vat bijna leeg te zijn, terwijl Denemarken gevaarlijker werd. Tsjechië kwam nog wel met een slotoffensief en zette alles op alles om de gelijkmaker te maken en een verlenging eruit te slepen. Echte grote kansen waren er echter niet meer.

De tegenstander van Denemarken in de halve finale komt uit de wedstrijd die om 21:00 wordt gespeeld tussen Oekraïne en Engeland.