FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 mei 2021

Chelsea wint voor de tweede keer de Champions League

Chelsea heeft voor het eerst sinds 2012 weer de Champions League gewonnen. In een geheel Engelse finale won de Londense club met 1-0 van Manchester City met 1-0 dankzij een doelpunt vlak voor rust van Kai Harvetz.

De wedstrijd in het Estádio do Dragão in Porto begon leuk. Na zeven minuten kreeg Manchester City de eerste mogelijkheid om de score te openen. Na een goede uittrap van keeper Ederson zette hij Raheem Sterling alleen voor de keeper, maar door een slechte aanname verprutste de flankaanvaller de kans. Aan de andere kant kreeg Timo Werner tot tweemaal de kans te openen, alleen de Duitse spits was niet gelukkig in zijn acties.

City had met het meeste balbezit de wedstrijd redelijk onder controle, maar de ploeg van trainer Pep Guardiola had moeite om kansen te creëren tegen het sterk verdedigende Chelsea. Toch had Phil Foden op het half uur spelen de beste kans voor Manchester City, alleen zijn inzet werd geblokkeerd door Antonio Rüdiger.

Het leek een doelpuntloze eerste helft te worden, maar vlak voor rust kwam Chelsea op voorsprong. Na een prachtbal van oud-Vitesse Mason Mount opende Kai Havertz de score. Hij passeerde Ederson en schoot raak in een leeg goal.

In de tweede helft kregen we een zelfde soort spelbeeld. Manchester City probeerde het wel, alleen kon de ploeg geen kansen creëren tegen een sterk verdedigend Chelsea. Na een klein uur kreeg City nog een tegenvaller te verwerken. Aanvoerder Kevin de Bruyne, de creatieve man bij City, moest het veld verlaten met een blessure.

Zonder De Bruyne kreeg City nauwelijks grote kansen meer. Chelsea-captain César Azpilicueta kon een voorzet van Mahrez nét voor Ilkay Gündogan wegwerken, maar de allergrootste mogelijkheid was aan de andere kant. De ingevallen Christian Pulisic kreeg de kan op de 0-2, alleen schoot hij net voorlangs. Guardiola bracht met een kwartier voor tijd nog Sergio Agüero nog in, maar de ploeg uit Manchester werd niet meer echt gevaarlijk. In blessuretijd was Mahrez nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot ging net over.

En zo pakte Chelsea de tweede Champions League-trofee in tien jaar tijd. En werd trainer Thomas Tuchel, die vorig seizoen (in augustus) nog met Paris Saint-Germain de finale verloor van Bayern München, de derde Duitse coach op rij die de Champions League wist te winnen na Jürgen Klopp (met Liverpool) en Hansi Flick (met Bayern München). Manchester City moet nog altijd wachten op de eerste Champions League.

Van Lienden probeerde via Omtzigt nog een megaorder mondkapjes binnen te slepen

Sywert van Lienden heeft via Pieter Omtzigt geprobeerd een extra megaorder voor mondkapjes binnen te slepen. Het CDA-Kamerlid gaf de aanbieding van zijn partijgenoot door aan premier Mark Rutte. Van Lienden meldde niet dat hij toen al commerciële belangen had via een eigen bedrijf. Meer hierover in het Algemeen Dagblad.

E.coli-bacterie gevonden in kraanwater Zuid-Oost-Brabant

Vanmiddag is in het drinkwater van enkele Brabantse dorpen de E. coli bacterie aangetroffen. Brabant Water verstuurde daarover rond 16.00 uur een NL-alert.

Het waterbedrijf geeft het advies is om eerst het water drie minuten te laten koken voordat het voor consumptie kan worden gebruikt. Het gaat om de dorpen Hooge Mierde, Lage Mierde, Hapert, Hulsel, Reusel en Bladel. Naar verwachting zal het probleem zondagmiddag verholpen zijn.

De E. coli bacterie staat bekend als de poepbacterie en komt voor in de darmen van mens en dier. Brabant Water heeft nog geen idee hoe de poepbacterie in het drinkwater terecht is gekomen. Brabant Water gaat de waterleidingen schoonspoelen, hierdoor kan er tijdelijk bruin water uit de kraan komen en/of de waterdruk wat minder zijn.

Taakstraf moeder voor borstvoeding geven tijdens cocaïnegebruik

Een tien weken oude baby uit Haaksbergen kreeg cocaïne binnen via de borstvoeding en werd zo het slachtoffer van mishandeling. Zijn 35-jarige moeder maakte zich hiernaast schuldig aan het in hulpeloze toestand brengen van de zuigeling. Zij is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar.

De vader en moeder gebruikten geregeld cocaïne. Drie minderjarige kinderen, waaronder de baby, zijn ondergebracht bij pleeggezinnen. Het gezin was bekend bij instanties.

Afkickverschijnselen
De feiten kwamen aan het licht toen een politieman op 24 oktober 2019 in de buurt van de woning in Haaksbergen moest zijn. Hij hoorde een kind boven roepen en huilen, is na enige tijd op een ladder geklommen en zag door de ramen het oudste kindje (3) zonder kleren in een slaapkamer. Vervolgens werd besloten om de drie jonge kinderen met spoed uit hun ouderlijk huis te plaatsen. Het ging om twee meisjes van 3 en bijna 2 jaar oud, en het 10 weken oude jongetje. Bij het pleeggezin vertoonde de baby afkickverschijnselen. Hij was erg onrustig, schokte met zijn lijfje en zweette veel. In zijn urine bleken sporen van cocaïne te zitten. De afkickverschijnselen duidden erop dat de baby meer dan incidenteel cocaïne binnenkreeg.

Laconiek
De rechtbank rekent het de vrouw aan dat zij niet inziet wat zij verkeerd heeft gedaan. Zij ontkent dat ze cocaïne gebruikte toen zij de baby borstvoeding gaf, reageert laconiek op de aangetroffen drugs in de urine van haar zoontje en wekt de indruk dat ze het niet serieus neemt. In ieder geval stelt zij het welzijn van de baby niet voorop. Deze indruk wordt versterkt doordat zij geen hulp wil en zelf geen problemen ervaart.

Andere mishandelingen niet bewezen
De man en vrouw zijn vrijgesproken van andere vormen van mishandeling of in hulpeloze toestand brengen van hun kinderen. Daarvoor bevat het dossier onvoldoende bewijs. Het openbaar ministerie verdacht het stel onder andere van het onthouden van medische zorg. Ook van het langere tijd opsluiten van de kinderen zijn de man en vrouw vrijgesproken.

Man mishandelde moeder
De 40-jarige man is wel veroordeeld voor het meerdere keren mishandelen van zijn eigen moeder, wapenbezit en de diefstal van een portemonnee. Daarvoor legt de rechtbank hem een celstraf op van 2 maanden.

1. FC Köln vernedert Holstein Kiel en blijft in Bundesliga

1. FC Köln speelt ook volgend seizoen in de Bundesliga. De nummer zestien van het afgelopen seizoen won in een knotsgekke return in de nacompetitie met 1-5 bij Holstein Kiel.

Nadat Holstein Kiel afgelopen woensdag de heenwedstrijd met 1-0 had gewonnen, moest Köln winnen. Al na drie minuten opende verdediger Jonas Hector met een knappe kopbal de score namens Köln.

De vreugde bij Die Geißböcke was echter van korte duur, want één minuut later kopte middenvelder Lee Jae-Sung de 1-1 op het bord. Maar Köln kwam al snel weer met een reactie, want in een tijdsbestek van slechts zeven minuten sloeg aanvaller Sebastian Andersson maar liefst twee keer toe. Zowel in de 6e minuut als in de 13e minuut was het raak op aangeven van middenvelder Florian Kainz.

Vlak voor rust werd de voorsprong zelfs groter. Verdediger Rafael Czichos zorgde met een knappe uithaal van net buiten het zestienmetergebied ook nog voor de 1-4. In de tweede helft bleef een offensief van Holstein uit. Köln sloeg nog wel een keer toe, dankzij een treffer van middenvelder Ellyes Skhiri in de slotfase. Zo speelt Köln ook volgend seizoen ‘gewoon’ in de Bundesliga. Bij de uitploeg speelde verdediger Kingsley Ehizibue de gehele wedstrijd mee.

Vietnam waarschuwt voor nieuwe COVID-19-variant

Na de Britse en Indiase coronavirusvarianten (met hogere besmettingspercentages), is nu een nieuwe zorgelijke virusmutatie aangetroffen in Vietnam.

Het is een combinatie van de Britse en Indiase virusmutant en is zeer besmettelijk, waarschuwt de minister van Volksgezondheid Nguyen Thanh Long volgens staatsmedia.

De Vietnamese autoriteiten hebben gemeld dat ze een nieuwe variant van het coronavirus hebben ontdekt. Het is een combinatie van de Indiase en Britse virusstammen, zei de minister van Volksgezondheid 

Kenmerkend voor deze nieuwe variant is dat hij zich snel door de lucht verspreidt, aldus de minister. Na infectie neemt de virale lading in de keel van de patiënt zeer snel toe en verspreidt zich vervolgens over een zeer wijd gebied. Long kon niet zeggen hoeveel mensen in Vietnam zijn besmet met de Vietnamese variant.

Het land heeft 97 miljoen inwoners, en heeft tot dit voorjaar succesvol COVID-19 weten in te dammen. Maar nu worstelt Vietnam sinds eind april met een stijging van het aantal COVID-19 infecties, goed voor meer dan de helft van de in totaal 6.856 geregistreerde gevallen. Tot nu toe zijn er 47 doden gevallen. In het land zijn nu een miljoen mensen ingeënt. De uitrol van vaccins wordt nu uitgebreid en men hoopt tegen het einde van het jaar kudde-immuniteit te bereiken, aldus de minister van Volksgezondheid.

Autoriteiten hebben mensen en bedrijven opgeroepen om geld te doneren om vaccins te kopen, terwijl ambassades en internationale organisaties zijn benaderd voor hulp, meldden staatsmedia. Het land heeft nog bijna 2 miljoen doses van het Oxford/AstraZeneca-vaccin over, maar zei dat het meer dan 30 miljoen doses van de Pfizer/BioNTech-injectie kocht.

Vietnam is ook in gesprek met Rusland om Spoetnik V te produceren, volgens staatsmedia, en werkt aan een vaccin van eigen bodem.

Brentford FC na 74 jaar terug op hoogste niveau in Engeland

Brentford FC keert na 74 jaar terug op het hoogste niveau in Engeland.  De club uit Londen won zaterdag in de finale van de play-offs om promotie op Wembley simpel van Swansea City. Het werd 2-0. De wedstrijd is ook wel bekend als de wedstrijd 178 miljoen pond. De garandeerde inkomsten in drie jaar, mocht de club na één seizoen Premier League weer degraderen. 

The Bees en The Swans sloten het reguliere seizoen in het Championship respectievelijk af als derde en vierde, waardoor ze zich plaatsten voor de halve finale van de play-offs. Daarin won Brentford op spectaculaire wijze van AFC Bournemouth, terwijl Swansea afrekende met Barnsley. Zodoende stonden beide ploegen zaterdagmiddag op Wembley tegenover elkaar in de finale om het derde en laatste Premier League-ticket.

Al vroeg kwam de wedstrijd op Wembley op gang. Swansea-keeper Freddie Woodman vloerde Bryan Muembo, waardoor Ivan Toney al na tien minuten een penalty binnenschoot: 1-0.

Middenvelder Emiliano Marcondes maakte tien minuten later de 2-0 voor The Bees, dat daarmee op rozen zat. Een schitterend schot bleek onhoudbaar voor Woodman. Na rust deed Swansea er alles aan om terug te komen, maar dit lukte niet echt. Promotie was daardoor een feit voor Brentford, dat in 2009 nog in de League Two op het vierde niveau speelde.

Door de zege heeft Brentford bovendien afgerekend met bijzondere statistiek. Sinds 1991 plaatste de club in totaal tien keer voor play-offs om promotie uit een van de divisies onder de Premier League. Alle negen keren gingen mis. De meest recente dreun was vorig jaar, toen Fulham in een spectaculaire finale met 1-2 won, alle goals vielen in de verlenging.

Dankzij een succesvolle tiende poging is Brentford dus de derde promovendus geworden: Norwich City en Watford FC maakten al rechtstreeks de stap naar de Premier League. De drie clubs nemen de posities in van Sheffield United, West Bromwich Albion en Fulham, die zijn gedegradeerd. 

Bosz nieuwe trainer Olympique Lyon

Peter Bosz is de nieuwe hoofdtrainer van Olympique Lyon. De 57-jarige Bosz tekent een contract voor twee jaar bij de Franse topclub.

Bosz is de opvolger van Rudi García, die na het mislopen van Champions League-voetbal vertrok bij Lyon. Bosz zat zonder werk nadat hij in maart werd ontslagen bij Bayer Leverkusen. Bosz is de eerste Nederlandse hoofdtrainer actief zal zijn in de Franse competitie.

Als speler was Bosz ook actief in de Franse competitie. Tussen 1988 en 1991 was hij actief bij Toulon.

Bij Olympique Lyon komt Bosz Oranje-international Memphis Depay niet meer tegen. De aanvaller koos ervoor om zijn aflopende contract bij de club niet te verlengen.

Ritzege Caruso,Bernal zo goed als zeker van eindzege

Damiano Caruso heeft de twintigste etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan streed met Bardet voor de dagzege, en wist de Fransman in de laatste twee kilometer te lossen. Rozetruidrager Bernal moest 24 tellen toegeven en daarmee is hij zo goed als zeker van de eindzege deze Giro.

Vanuit de start was het weer onrustig. Negen man sloegen een klein gaatje onder wie Taco van der Hoorn. Hun maximale voorsprong was echter nog geen minuut omdat het onrustig bleef in het peloton. Uiteindelijk keerde de rust weer terug in het peloton en kreeg de kopgroep alsnog de zegen.

De eerste beklimming van de dag was de Passo San Bernardino van de eerste categorie, 23,7 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2. De voorsprong van de kopgroep was een kleine vier minuten. Tijdens het begin van de beklimming viel de kopgroep uit elkaar. Het waren Vervaeke en Grossschartner die een gaatje sloegen. Albanese en Visconti wisten zich later bij het duo aan te sluiten en acht kilometer onder de top voegde ook Pellaud zich weer bij de koplopers. Het tempo in het peloton ging onder leiding van DSM, de ploeg van Bardet, flink omhoog waardoor de achterstand op de koplopers snel terugliep.

Albanese was als eerste boven, het peloton volgde op 50 tellen en in de afdaling werd het verschil steeds kleiner. Bardet en twee van zijn ploeggenoten namen in de afdaling afstand van het peloton waar Ineos de dans leidde. Bardet, de nummer zes, en zijn ploeggenoten Hamilton en Storer wisten aan te sluiten bij de kopgroep en even later ook Bilbao en Caruso, de nummer twee in het algemeen klassement, van Bahrain.

De volgende beklimming was de Splügenpass, een klim van 8,9 kilometer en een gemiddelde stijging van 7,3 procent. Het verschil van de kopgroep met Bardet en Carusso met het peloton, dat langzaam uitdunde, was 24 seconden. Dat liep heel langzaam op. Het was Storer die als eerste boven kwam, het peloton volgde op iets meer dan 40 tellen.

De slotklim volgde op twaalf kilometer van de streep, de Alpe Motta. De groep met favorieten werd steeds kleiner en op drie kilometer van de streep was de voorsprong van Caruso en Bardet nog vijftien tellen. Een kilometer later was het enkel Caruso nog die aan kop reed en hij wist vooraan te blijven. Bernal was inmiddels ook alleen over en uiteindelijk kwam hij als tweede over de streep.

Blamage volleyballers, tweede nederlaag in Nations League

De Nederlandse volleyballers zijn bepaald niet best begonnen aan de Nations League. In het Italiaanse Rimini ging het openingsduel vrijdag verloren tegen Rusland, zaterdag was Japan te sterk.

De nederlaag tegen de Russen was nog wel te overzien; de ploeg haalde sinds 1996 op alle Olympische Spelen minstens de halve finales. Nederland wist de derde set van de Russen af te troeven en bleef verder aardig bij, maar met 19-25, 22-25, 25-18, 20-25 was Rusland gewoon te sterk.

Nederland had op grote toernooien al decennialang alleen maar gewonnen van Japan en na twee tamelijk spannende sets (25-22, 25-23) leek het ook dit keer die kant op te gaan. Nederland begon prima aan set drie, maar op 8-4 stortte het ineens op bijzonder pijnlijke wijze in. Japan kwam langszij, nam het over en wist met twee simpele sets de wedstrijd te pakken: 25-22, 25-23, 22-25, 17-25, 8-15.

COVID-19: 3438 nieuwe besmettingen en 8 doden, totaal 1.644.699 en 17.615

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3438 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.644.699 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 93 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 853 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 17 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 499 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.615 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Verstappen verwacht sterk Mercedes in Baku

In aanloop naar de Grand Prix van Azerbeidzjan blikt Max Verstappen terug op zijn eerste overwinning in Monaco, daarnaast keek hij vooruit naar de wedstrijd in Baku. De Red Bull-coureur geeft aan dat het goed voelt om eerste in de WK-stand te staan maar dat het daadwerkelijk winnen van de wereldtitel het enige is wat telt. 

"Het was een heel goed weekend", zo blikt de Nederlander op Verstappen.nl terug op de Grand Prix van Monaco. "Ik had daar natuurlijk nog nooit op het podium gestaan, dus het was erg mooi om de overwinning te pakken. Aan de leiding gaan in het kampioenschap voelt goed, maar daar moeten we aan het einde van de laatste race staan, dat is het enige dat telt. Waar we nu staan, voelt goed en het toont natuurlijk dat we het jaar goed zijn begonnen. Maar we moeten blijven pushen omdat we nog moeten verbeteren en het beter moeten doen. Niemand is ooit perfect of staat stil in deze sport. Tot dusver hebben enkel kleine fouten gemaakt, maar niets groots en daarom staan we momenteel de eerste. Maar we weten allemaal dat het heel snel kan veranderen."

"We hadden het donderdag moeilijk in de vrije training, maar het Red Bull Racing-team heeft veel werk verzet om ervoor te zorgen dat de auto op zaterdag een stuk beter was. Aan het begin van het weekend hadden we het niet helemaal goed voor elkaar. Het was niet allemaal gemakkelijk, maar de data is heel goed geanalyseerd en we wisten de auto voor de kwalificatie weer erg competitief te krijgen, zodat we de strijd aan konden gaan", zo vertelt Verstappen.

"Het is ook heel gemakkelijk om een fout te maken in Monaco. Je moet ronde na ronde gefocust blijven, maar afgelopen zondag voelde het erg goed om de race te leiden en te controleren. Ik was niet van plan om mijn eerste overwinning in Monaco weg te verprutsen, dat is zeker", zo besluit de leider in het WK zijn analyse.

De volgende race zal in de straten van Baku verreden worden. Tot nu was Verstappen er niet erg succesvol, met de botsing met Daniel Ricciardo al dieptepunt. "De baan is okay, maar waarschijnlijk niet mijn favoriet als ik eerlijk ben. Ik heb daar nog nooit op het podium gestaan, dus het is tijd om daar verandering in te brengen. Het is afwachten hoe competitief we zijn, maar ik verwacht wel dat Mercedes daar sterk voor de dag komt."

Het nutteloze feitje van de dag: Tom & Jerry met andere namen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de tekenfilmfiguurtjes Tom & Jerry wel, maar wist je dat je eerst een andere naam hadden? In de eerste aflevering 'Puss Gets the Boot' uit 1940 heetten ze Jasper en Jinx. Vanaf de tweede aflevering werden de namen aangepast in Tom & Jerry.

WHO: doneer eerst COVID-19 vaccins aan arme landen, daarna vaccinatie jongeren

De Wereldgezondheidsorganisatie tempert de hoop dat er snel een einde komt aan de coronapandemie, zolang er niet over de hele wereld 'efficiënt' wordt gevaccineerd.

WHO Europa-directeur Kluge vertelde het persbureau AFP dat de pandemie pas voorbij zal zijn als met de vaccinatie een minimale dekking van 70 procent is bereikt. Kluge klaagde dat de distributie van vaccins in Europa nog steeds te traag verloopt.

WHO-directeur-generaal Tedros bekritiseert rijke landen voor het willen starten met het vaccineren van jongere en minder kwetsbare bevolkingsgroepen. Het extreem beperkte aantal COVID-19 vaccindoses moet in plaats daarvan worden gedeeld met armere landen, zodat zij hun gezondheidswerkers en andere mensen met een hoog risico kunnen beschermen. Tedros riep daarom op tot donaties van vaccins aan het Covax-programma van de Verenigde Naties, dat vaccins distribueert naar arme landen.

De EU-landen zouden binnenkort kunnen beginnen met het vaccineren van 12- tot 15-jarigen. Het Geneesmiddelenbureau van de EU heeft vandaag aanbevolen de vaccingoedkeuring van Biontech en Pfizer uit te breiden tot deze leeftijdsgroep. De goedkeuring van de Europese Commissie wordt als een vormkwestie beschouwd.

112-stalker aangehouden

Een 28-jarige Oosterhouter is zaterdag 29 mei 2021 omstreeks 03.20 uur in zijn woning in de wijk Oosterheide aangehouden omdat hij diverse keren 112 belde terwijl er niets aan de hand was.

Agenten gingen vannacht naar een adres in de wijk Oosterheide omdat vandaar uit verschillende keren zonder noodzaak 112 gebeld was. De dienders waarschuwden de bewoner dat bij het alarmnummer niet moet bellen als er niets aan de hand is en dat hij bij herhaling zou worden gearresteerd. Hij zat tijdens het gesprek constant met een ballon gevuld met lachgas aan zijn mond. De politiemensen gingen na de waarschuwing aan de bewoner verder met hun surveillance.

Hardleers
Tien minuten later hoorden zij van de centralist van de meldkamer dat dezelfde man opnieuw zomaar 112 belde. Hierop is de bewoner, een 28-jarige Oosterhouter aangehouden ter zake het opzettelijk en zonder noodzaak gebruik maken van een alarmnummer voor publieke diensten (artikel 142 wetboek van strafrecht).

Ajaxfans voor de rechter voor ernstige misdragingen in Schotse pubs (2015)

De rechtbank begint maandag aan de inhoudelijke behandeling van het proces tegen 15 Ajax-supporters die zich ernstig zouden hebben misdragen rondom het Europa League-duel Celtic - Ajax in het Schotse Glasgow, eind 2015. Zeker acht mensen raakten daarbij gewond, van wie sommigen ernstig. Advocaten van een aantal verdachten stellen dat hun cliënten niet te herkennen zijn op de camerabeelden. Zo meldt AT5.

Terwijl het gros van de supporters donderdagavond 26 november de aftrap in spanning afwacht, beleeft een select groepje zo z’n eigen voorbeschouwing van de wedstrijd. Op camerabeelden is te zien hoe enkele tientallen fans - volgens justitie notoire hooligans - zich ongeveer een uur voor aanvang van het duel door de Schotse straten richting het stadion begeven.

Uit een reconstructie blijkt dat deze groep die avond een doelgerichte aanval uitvoert op bezoekers van verschillende pubs, op een paar kilometer van het stadion. De vaste klanten van deze kroegen zijn volgens de politie supporters van Celtic. De Nederlandse hooligans zouden een palet aan wapens bij zich hebben gehad: knuppels, stokken, metalen stangen, flessen en glazen. Zes mannen lopen ernstige verwondingen op aan hun gezicht en hoofd. Twee anderen raken lichtgewond.

Eén van de pubs waar wordt gevochten is The Emerald Isle. Rond 19.00 uur die avond vallen in het zwart geklede personen de kroeg binnen. “De groep viel klanten in de pub aan, waarbij ze iedereen die in de weg stond herhaaldelijk schopten en sloegen”, beschrijft een getuige, die zelf ook gewond is geraakt.

Volgens diezelfde getuige, die zes hechtingen in zijn hoofd krijgt, schakelt de groep even later over op glazen, flessen en stenen. Enkele aanwezigen zouden gewapend zijn met gummiknuppels “van hetzelfde soort als waarmee de politie in het Verenigd Koninkrijk is bewapend.” De politie moet het doen met de getuigenverklaringen; er is geen camerabeeld uit deze pub beschikbaar.

In het zwart gekleed
Op straat hangen wel beveiligingscamera’s. Uit die beelden valt op te maken dat de groep supporters zijn weg vervolgt richting de volgende pub: Bar 67. Volgens de politie zijn sommige in het zwart geklede verdachten te herkennen als ze de kroeg binnengaan. Een andere camera registreert korte tijd later de groep supporters op een straathoek.

Weer een paar minuten later breekt de volgende vechtpartij uit, dit keer bij Hoops Bar. Als een aantal stamgasten naar buiten komt om poolshoogte te nemen, ontstaat er meteen een gevecht. Een getuige beschrijft hoe het personeel de deuren van de kroeg nog dicht proberen te houden, maar dat blijkt tevergeefs.

Verschillende supporters zijn volgens een getuige in het bezit van stangen. Eén iemand rent rond met een tuinhark. De glazen en flessen vliegen binnen het café in. De vechtpartij, die zowel binnen als buiten plaatsvindt, wordt vastgelegd door in totaal zes bewakingscamera’s. Op de beelden is te zien dat er over en weer met spullen wordt gegooid. Een aantal mannen gaat elkaar ook te lijf met stokken.

Eén van de slachtoffers loopt een gebroken kaak en gebroken jukbeen op. Hij verliest ook enkele tanden. De kaak van weer een ander slachtoffer blijkt op zes plekken gebroken. Na een operatie gaat hij door het leven met een aantal metalen plaatjes en schroeven in zijn gebit.

Een deel van de groep supporters wordt iets later die avond op straat staande gehouden en gefouilleerd. Het gaat om in totaal 15 mannen, van wie er twee zich weigeren te identificeren. Schotse politiemensen zien dat enkele verdachten zelf ook verwondingen hebben aan hun gezicht. Later blijkt dat slechts 4 van de 15 aangehouden Ajax-supporters een kaartje voor de wedstrijd bij zich hadden.

"Extreme geweldpleging"
Op basis van camerabeelden, eerder die avond in een kroeg, constateert de politie dat de 15 aangehouden verdachten onderdeel uitmaakten van de ongeveer 40 hooligans die later die avond door verschillende camera's zijn vastgelegd. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan ordeverstoringen en “extreme geweldpleging”, waarbij 6 personen ernstige verwondingen hebben opgelopen.

De vijftien verdachten moeten zich maandag voor de rechter verantwoorden. De rechtbank trekt er vanwege corona drie dagen voor uit. De vijftien mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging in vereniging. "Daarbij gaat het om geweld tegen goederen of personen door een groep personen. Het maakt dan niet uit of iemand die deel uitmaakt van de groep ook daadwerkelijk zelf geweld pleegt", laat een woordvoerder van het OM weten.

"Camerabeelden te vaag"
De politie stelt de verdachten te hebben herkend aan de hand van camerabeelden, maar dat wordt betwist door sommige advocaten.

"Ik vind dat er bezwaren kleven aan de vermeende herkenningen door politieagenten uit Schotland. Naar mijn mening zijn veel verdachten op de beelden namelijk niet te herkennen", reageert Johan Mühren, die één van de hooligans bijstaat. "Als de rechtbank het daar mee eens is, dan zullen die verdachten moeten worden vrijgesproken."

Ook advocaat Christan Visser, die twee verdachten bijstaat, stelt dat zijn cliënten niet te herkennen zijn op basis van de beelden in het dossier. "Ik vind dat die herkenningen nogal dubieus zijn, met name rondom de vechtpartijen zelf. De beelden waar de incidenten plaats zouden hebben gevonden, zijn heel slecht. Je kunt daar nauwelijks mensen op herkennen", aldus Visser.


Horror-platformer Little Nightmares gratis op Steam

De spannende puzzel/adventuregame Little Nightmares is tijdelijk free-to-keep op Steam. Tot en met morgenavond 19:00 uur kun je de game gratis downloaden via Steam en mag je hem voor altijd houden.

Je moet in Little Nightmares zien te ontsnappen uit The Maw, een mysterieus schip dat wordt bewoond door gecorrumpeerde zielen die op zoek zijn naar hun volgende maaltijd. De gameplay is een mix van platforming, puzzels oplossen en vluchten voor allerhande gespuis. Bekijk de trailer hieronder; voor de Steam-pagina klik hier.

Van Dissel noemt vierde coronagolf onwaarschijnlijk: 'Maar we zijn er nog niet'

Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT), acht een vierde golf onwaarschijnlijk. "Maar we moeten niet denken dat we er al zijn", zegt hij tegen NRC. Volgens van Dissel is de coronacrisis nog niet bijna voorbij.  Van Dissel wil een stuk verder zijn met vaccineren voordat hij het sein 'brand meester’ geeft. Meer hierover in het AD.

Rusland waarschuwt Disney voor 'schadelijke' animatie Out met gay hoofdpersoon

De Russische censuur heeft de Walt Disney Company gewaarschuwd om de korte animatiefilm 'Out' niet in Rusland uit te brengen. Het tekenfilmpje, dat over een man gaat die op het punt staat zijn ouders te vertellen dat hij homo is, is naar de Russische regels schadelijk voor kinderen. Zo meldt het AD.

Roskomnadzor, de Russische mediawaakhond, heeft het bedrijf een brief gestuurd waarin wordt gesteld dat het filmpje informatie verspreidt die in strijd is met de familiewaarden en niet-traditionele seksuele relaties promoot.

Homoseksualiteit is in Rusland niet strafbaar gesteld. Maar vanaf 2013 is er wel een verbod op het propaganda maken voor niet-traditionele seksuele waarden. Volgens de Russische overheid zouden jongeren op verkeerde gedachten kunnen komen als in media, films en boeken homoseksuele personages worden besproken en/of afgebeeld. De wetgeving is wereldwijd veroordeeld door verschillende mensenrechtenorganisaties.

Out is de eerste film van Disney en Pixar met een homoseksueel hoofdpersonage en heeft een Oscarnominatie in de wacht gesleept. De animatie, is in de VS en Europa al enige tijd op streamingdienst Disney+ te zien. Disney heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging.

Giro: Etappe 20 - De laatste keer klimmen, nog één aanval?

De negentiende etappe van de Giro d'Italia werd er één voor Simon Yates, rozetruidrager Egan Bernal hield zich vrij aardig staande. Dat moet hij nog één dag doen wat klimmen betreft, maar het wordt vandaag wel zwaar in de laatste rit in lijn.

De renners starten in Verbania en finishen 164 kilometer later op de Alpe Motta. De eerste 75 kilometer zijn tamelijk vlak, maar daarna barst het los, te beginnen met een ellenlange klim. Daarna volgen nog twee kortere klimmen, maar die zijn niet per se makkelijker - de finish ligt op de slotklim.

Rellende_Rotscholier heeft ook deze rit hier weer uitgebreid voorbeschouwd, daar verwijzen we graag weer naar door. Uiteraard zitten Jeroen en Karsten op Eurosport vanaf het begin klaar, we starten even voor half één. De finish wordt dan tussen vijf en half zes verwacht, zo ongeveer.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Sprintster Fraser-Pryce snel op 100m Doha, Benjamin schittert over horden

In het Qatarese Doha is de tweede Diamond League-avond van het atletiekseizoen afgewerkt. Nederlandse deelname was er dit keer niet, maar er stonden wel genoeg mooie wedstrijden op het programma.

400m horden mannen
Favoriet Rai Benjamin had het bepaald niet makkelijk: de Amerikaan werd flink uitgedaagd door de Braziliaan Alison dos Santos en Kyron McMaster van de Britse Maagdeneilanden. In de laatste meters was Benjamin toch de sterkste, hij won in een meetingrecord van 47,38 seconden, voor de 47,57 - een nieuw Zuid-Amerikaans record - van Dos Santos en de 47,82 van McMaster.

800m vrouwen
De eerste helft ging niet geweldig snel, maar met een meter of 200 te gaan trok Faith Kipyegon de gashendel volle bak open. De Keniaanse ging verschroeiend hard en snelde naar een indrukwekkende 1:58,26 minuten, ruim voor de Jamaicaanse Natoya Goule (1:59,70) en de Marokkaanse Rababe Arafi (1:59,83).

Discuswerpen vrouwen
De Amerikaanse Valarie Allman was de beste in de eerste vijf ronden, maar in het 'moderne' format tellen die niet mee: de top-3 na vijf pogingen krijgt een zesde beurt en alleen die telt. Zo ging de winst met een erg matige 61,35 meter naar de Cubaanse Yaime Perez, voor Allman, die op 58,58 meter bleef steken - in poging vier gooide ze nog 65,57 meter. De Kroatische Sandra Perkovic ging zeldzaam de fout in en werd zonder afstand derde.

1500m mannen
Zoals wel vaker maakte Timothy Cheruiyot een ijzersterke indruk: in de slotfase trapte de Keniaan het gaspedaal in en met 3:30,48 minuten pakte hij een keurige overwinning. De Australiër Stewart McSweyn werd in 3:31,57 tweede, voor de Marokkaan Soufiane El Bakkali (3:31,95), doorgaans een actief op de steeplechase.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Een Amerikaans 1-2'tje, aangevoerd door Katie Nageotte. Ze sprong over 4,84 meter en deed dat zonder fouten, landgenote Sandi Morris ging één keer de mist in voor ze die hoogte ook haalde. Op 4,90 meter ging het voor beiden drie keer mis, de Britse Holly Bradshaw werd met 4,74 meter derde.

200m mannen
Het werd een strijd op prima niveau en dan vooral tussen de Amerikaan Kenny Bednarek en de Canadees André de Grasse. Bednarek liep weer een dijk van een bocht, De Grasse kwam er op het rechte stuk zo goed als naast...maar met 19,88 seconden ging de winst toch naar Bednarek, één honderdste voor De Grasse - plek drie was in 20,25 voor De Grasse's landgenoot Aaron Brown.

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas benaderde onlangs het stokoude wereldrecord en de Venezolaanse was nu ook de beste, zowel in de eerste vijf ronden als in de beslissende finaleronde. Daarin sprong ze naar 15,11 meter, ruim genoeg om te winnen van de Jamaicaanse dames Kimberly Williams (14,45m) en Shanieka Ricketts (geen afstand), die in de eerdere pogingen nog tot 14,69 en 14,98 kwamen.

3000m steeplechase vrouwen
Een Keniaans duel tussen Norah Jeruto en Hyvin Kiyeng werd bij de laatste waterbak beslist: Kiyeng kwam niet goed neer en nam een duik. Jeruto snelde naar 9:00,67 minuten en de winst, voor het Ethiopisch record van Mekides Abebe (9:02,52) en de Bahreinse Winfred Yavi (9:02,64).

800m mannen
De Brit Daniel Rowden maakte in de tweede helft het tempo, maar met de finish in zicht denderde de Keniaan Wycliffe Kinyamal er overheen en naar de winst in 1:43,91 minuten. Zijn landgenoot Ferguson Rotich werd in 1:44,45 tweede, Rowden hield met 1:44,60 en een derde plek nog wel keurig stand.

400m mannen
Ook hier leek het een Amerikaanse strijd te worden en wel tussen Michael Norman en Fred Kerley. Met een beste wereldjaarprestatie van 44,27 seconden ging de winst wel naar Norman, maar plek twee was voor de Colombiaan Anthony Zambrano (44,57), drie honderdsten voor Kerley, die voormalig olympisch kampioen Kirani James dan weer met één honderdste klopte.

Kogelstoten mannen
Met zijn vijfde en laatste reguliere poging maakte Armin Sinancevic forse indruk: hij kwam tot 21,88 meter, een evenaring van zijn eigen Servisch record. In de laatste poging stond alles weer op nul, helaas voor hem: hij stootte over de 22 meter, maar die was ongeldig. De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh won met 'slechts' 21,63 meter, voor de 20,89m van de Kroaat Filip Mihaljevic.

100m vrouwen
De Jamaicaanse veterane Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft de topvorm alweer helemaal te pakken: met een indrukwekkende 10,84 seconden pakte ze de winst, voor de 10,90 van de Nigeriaanse Blessing Okagbare. De amerikaanse Javianne Oliver werd met 11,03 seconden ietwat verrassend derde.

Hoogspringen mannen
Thuisheld Mutaz Essa Barshim duelleerde met de Rus Ilya Ivanyuk, wel op een niveau lager dan men enkele jaren geleden deed. Barshim bleef steken op 2,30 meter, Ivanyuk ging daar wel overheen, pakte ook de 2,33 meter en liet het na Barshim's derde foutsprong verder lopen. De Oekraïner Andriy Protsenko werd met 2,27 meter derde.

3000m vrouwen
Een Keniaans onderonsje, niet geheel onverwacht, maar toch wel met een flink verrassende uitkomst. De winst was na een ijzersterk eindschot namelijk voor Beatrice Chebet, die met 8:27,49 een dikke twintig tellen van haar persoonlijk record liep. Margaret Kimkemboi werd in 8:28,27 tweede, voor landgenotes Lilian Rengeruk (8:28,96) en Hellen Obiri (8:33,98).

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vannacht zijn er brede opklaringen, alleen in het noorden bevindt zich een gebied met lage bewolking. Aan de zuidzijde van deze bewolkingszone is lokaal mist aanwezig. De minimumtemperatuur ligt tussen 6°C in opklaringen in de noordelijke helft van het land en 10°C aan de zuidwestkust. Er staat een zwakke wind uit richtingen tussen noord en noordoost.

In de ochtend lost de mist op en breekt de bewolking. In de middag is er in het noorden en westen veel zon, elders zijn er stapelwolken. In de avond klaart het overal op. De middagtemperaturen lopen uiteen van 13°C op de Wadden tot 21°C in het zuiden. Er staat een matige wind uit richtingen tussen noord en noordoost. In de avond neemt de wind landinwaarts af naar zwak.

In de nacht naar zondag is het helder, in het noorden en midden ontstaat plaatselijk mist en mogelijk komt er lage bewolking van zee. De minima liggen tussen 9°C in het noordelijk kustgebied en 4°C plaatselijk in het noorden en oosten. De wind is zwak uit noord tot noordoost.

Zondag overdag zijn er flinke zonnige perioden en het blijft droog. De maxima liggen tussen 14°C in het Waddengebied en 23°C in het zuidoosten. De wind komt uit noordelijke richtingen en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Ook in Amsterdam was het prachtweer (Foto: DJMO)

Ook in Amsterdam was het prachtweer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Evaluatie toont toegevoegde waarde CoronaMelder aan

De onafhankelijke doorlopende evaluatie, onder leiding van prof. dr. Wolfgang Ebbers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, toont aan dat CoronaMelder een kleine maar merkbare toegevoegde waarde heeft bij het opsporen van besmettingen. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat het potentieel van de notificatieapp bij een heropende samenleving groter is dan tijdens de lockdown.

Aanvulling op BCO
CoronaMelder is een effectieve aanvulling op het Bron- en Contactonderzoek (BCO) van de GGD, hoewel het effect klein is. Er worden meer mensen sneller gevonden met de app die contact hebben gehad met een besmette persoon. Uit de evaluatie blijkt dat een melding van CoronaMelder aanleiding is voor 1 op de 10 testuitslagen die voortkomen uit een vorm van BCO. Voor positieve testuitslagen is dat getal 1 op de 20.

Effect op reproductiegetal
Testen, bron- en contactonderzoek en CoronaMelder hebben gezamenlijk geleid tot een gesimuleerde afname van het reproductiegetal met 12,7 procent. De gesimuleerde afname door CoronaMelder is 0,3 procent. Bij het heropenen van de samenleving neemt het gesimuleerde effect van CoronaMelder licht toe. Gezamenlijk leiden testen, BCO en CoronaMelder dan tot een afname van het reproductiegetal van 8,8 procent, waarvan 0,4 procent door CoronaMelder. Bij een groter aantal gebruikers kan de bijdrage van CoronaMelder aan de afname van het reproductiegetal oplopen tot 2 procent als gebruikers zonder tussenkomst van de GGD hun besmetting kunnen doorgeven in de app.

Minister de Jonge: “We kunnen het virus indammen door zoveel mogelijk besmettingen zo snel mogelijk op te sporen. De evaluatie bevestigt nu dat CoronaMelder daar een belangrijke bijdrage aan levert, juist in een samenleving die we stap voor stap weer openen.”

Cijfers actief gebruik
Onlangs is een privacyvriendelijke methode ontwikkeld om een indicatie te krijgen van het aantal actieve gebruikers. Deze methode houdt in dat geteld wordt hoe vaak, maar niet door wie en wanneer, de lijst met besmette codes door CoronaMelder-apps gedownload wordt. Sinds de landelijke introductie van CoronaMelder in oktober 2020 hebben 4,9 miljoen mensen CoronaMelder gedownload, 28 procent van de Nederlandse bevolking. De indicatie van het percentage actieve gebruikers betreft 60 procent van het aantal downloads. Dit komt neer op bijna 3 miljoen Nederlanders die de app actief gebruiken, ongeveer 17 procent van de Nederlandse bevolking.

Opgespoorde besmettingen
Van de introductie van de app tot en met 23 mei waarschuwden 174.054 mensen anderen over een mogelijke besmetting via de app. In dezelfde periode lieten 188.927 mensen zich testen na een melding van CoronaMelder. Van deze testuitslagen waren 14.154 positief, waarmee ketens van besmettingen zijn doorbroken.

Professor Ebbers: “Nu de samenleving heropent, zou CoronaMelder een groter potentieel kunnen laten zien dan in periodes van lockdown met weinig sociale interactie. Mensen zullen nu er steeds meer versoepelingen volgen weer vaker ontmoetingen hebben met anderen. De kans dat meer mensen langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hebben met besmette mensen neemt dan toe, al naar gelang hoe snel het vaccineren verloopt en hoe goed de vaccins de samenleving voor het virus beschermen.”

De resultaten van het onderzoek volgen uit de doorlopende evaluatie van CoronaMelder. Het evaluatieteam van CoronaMelder heeft na negen maanden onderzoek een overzicht van elf onderzoeken naar de app opgesteld. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gebruikt de doorlopende evaluatie om CoronaMelder te verbeteren. 

Eerste coronavaccin goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) heeft vrijdag als eerste coronavaccin een positief advies gekregen voor kinderen vanaf 12 jaar. Het vaccin was al voorwaardelijk goedgekeurd en in gebruik voor mensen vanaf 16 jaar. Het advies komt van het beoordelingscomité van het EMA. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité. Wanneer de Europese Commissie het advies overneemt, mag dit vaccin binnen de Europese Unie gebruikt worden voor mensen vanaf 12 jaar.

Het vaccin bestaat uit twee prikken met een interval van 21 dagen tussen beide prikken. Zeven dagen na de tweede prik zijn kinderen maximaal beschermd.

Het vaccin is voor 100% werkzaam
Het vaccin is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid én kwaliteit. De voordelen zijn groter dan de risico’s. Er deden 2.260 kinderen mee aan het onderzoek. De helft van hen kreeg het coronavaccin van Pfizer en de andere helft kreeg een placebo (nepvaccin). Beide groepen kregen twee prikken met 21 dagen ertussen.

In de groep die het echte vaccin kreeg, heeft niemand COVID-19 gekregen na de tweede vaccinatie. In de placebogroep kregen 16 kinderen COVID-19. Dat betekent dat het vaccin in deze studie 100% effectief is gebleken bij kinderen van 12 tot en met 15 jaar oud, maar het werkelijke percentage kan tussen de 75 en 100% liggen.

De immuunreactie die door het vaccin werd opgewekt bij deze groep was vergelijkbaar bij mensen tussen de 16 en 25 jaar die de prik kregen (afgemeten aan de hoeveelheid antilichamen tegen het coronavirus in het bloed).

Onderzoek naar hartontstekingen
Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC kijkt naar een paar gevallen van myocarditis (ontsteking van de hartspier) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje). Deze zeer zeldzame gevallen zijn gemeld na vaccinatie met Comirnaty, vooral bij mensen tussen de 18 en 30 jaar. Op dit moment is er geen indicatie dat deze gevallen zijn veroorzaakt door het vaccin, maar het EMA blijft de gegevens bestuderen.

Ondanks die onzekerheid vindt het geneesmiddelenbeoordelingscomité dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de bijwerkingen bij de leeftijdsgroep 12 tot 15 jaar, in het bijzonder met kinderen die risico lopen op een ernstige vorm van COVID-19.

CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer:"Vandaag is weer een mijlpaal bereikt: er is een eerste coronavaccin voor kinderen vanaf 12 jaar goedgekeurd voor Nederland en Europa. Het is nu aan de Gezondheidsraad en de minister van Volksgezondheid om te kijken of en hoe dit vaccin voor kinderen in de vaccinatiestrategie past."

Bijwerkingen vergelijkbaar met jong volwassenen
De meeste voorkomende bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen bij mensen vanaf 16 jaar. Denk aan pijn op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en spierpijn. Deze bijwerkingen waren meestal niet ernstig en gingen binnen een paar dagen over.

Ondanks dat veel mensen in de studie zaten, zijn sommige zeldzame of late bijwerkingen nooit helemaal uit te sluiten als miljoenen mensen het vaccin krijgen. Daarom wordt de veiligheid van het Pfizer-vaccin bij kinderen, net zoals bij volwassenen, goed in de gaten gehouden. Zo moeten fabrikanten iedere maand een extra veiligheidsrapportage inleveren bij het EMA.

Amerikaans Vuilbroed bij bijen in Groningen vastgesteld

Op 28 mei 2021 is onder een bijenvolk van een imker in de provincie Groningen de ziekte Amerikaans Vuilbroed vastgesteld Amerikaans Vuilbroed is een besmettelijke bijenziekte. Besmette, zieke bijenvolken worden geruimd om te voorkomen dat de ziekte zich verspreid. De ziekte wordt door imkers zelf bestreden.

De NVWA houdt hier toezicht op. Om imkers bij de bestrijding te ondersteunen heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een verplaatsingsverbod voor bijenvolkeren binnen een straal van 3 kilometer rondom de besmette locatie ingesteld. Dit verbod duurt tenminste 30 dagen.

Clayton wint Premier League Darts, Van Gerwen sneuvelt

Darter Jonny Clayton heeft de grootste prijs uit zijn carrière binnen. De Welshman, die vanwege zijn Masters-winst mee mocht doen, schreef vrijdag de Premier League op zijn naam.

Clayton wist zich donderdag in de laatste reguliere wedstrijd als vierde te plaatsen voor de halve finales, waarin hij het opnam tegen Michael van Gerwen. Dat werd een spannend duel, maar op 8-8 sloeg Clayton toe en met een indrukwekkende 121-finish wist hij het vervolgens af te maken: 10-8.

De tweede halve finale ging tussen José de Sousa en Nathan Aspinall en ook dat was spannend, hoewel het niveau niet altijd geweldig was. In de beslissende leg sloegen de zenuwen bij beiden toe, maar De Sousa hield zijn hoofd het koelst en pakte met 10-9 de winst, ondanks een paar gevalletjes van 'creatief' rekenen.

In de finale was de spanning helaas al vrij snel weg. Tot op 7-5 wist De Sousa nog een beetje bij te blijven, maar meer dan dat zat er geen moment in en vanaf dat punt snelde Clayton in no-time naar de titel: 11-5.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.