WHO: doneer eerst COVID-19 vaccins aan arme landen, daarna vaccinatie jongeren

De Wereldgezondheidsorganisatie tempert de hoop dat er snel een einde komt aan de coronapandemie, zolang er niet over de hele wereld 'efficiënt' wordt gevaccineerd.

WHO Europa-directeur Kluge vertelde het persbureau AFP dat de pandemie pas voorbij zal zijn als met de vaccinatie een minimale dekking van 70 procent is bereikt. Kluge klaagde dat de distributie van vaccins in Europa nog steeds te traag verloopt.

WHO-directeur-generaal Tedros bekritiseert rijke landen voor het willen starten met het vaccineren van jongere en minder kwetsbare bevolkingsgroepen. Het extreem beperkte aantal COVID-19 vaccindoses moet in plaats daarvan worden gedeeld met armere landen, zodat zij hun gezondheidswerkers en andere mensen met een hoog risico kunnen beschermen. Tedros riep daarom op tot donaties van vaccins aan het Covax-programma van de Verenigde Naties, dat vaccins distribueert naar arme landen.

De EU-landen zouden binnenkort kunnen beginnen met het vaccineren van 12- tot 15-jarigen. Het Geneesmiddelenbureau van de EU heeft vandaag aanbevolen de vaccingoedkeuring van Biontech en Pfizer uit te breiden tot deze leeftijdsgroep. De goedkeuring van de Europese Commissie wordt als een vormkwestie beschouwd.