COVID-19: 5836* nieuwe besmettingen en 21 doden, totaal 1.502.107 en 17.169

Let op: Door een storing hebben de GGD’en niet alle meldingen van positieve testen kunnen doorgeven aan het RIVM. De cijfers die vandaag worden weergegeven zijn daarom een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5836 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.502.107 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 260 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1827 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 60 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 811 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 21 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.169 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Update 19.19 uur: GGD telefonisch weer bereikbaar, nog wel storing online
Mensen die zich willen laten testen of laten vaccineren kunnen in veel gevallen weer telefonisch contact opnemen met de GGD. Online een afspraak maken is nog steeds niet mogelijk. De GGD kampt sinds vanmorgen met een storing op de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl.

Rond 18.00 uur waren de telefonische problemen opgelost, meldt koepelorganisatie GGD GHOR op Twitter.