Ollongren & Jorritsma: Het is onder meer de schuld van de media, maar we komen mee debatteren

Ook het CDA sluit zich aan bij het verzoek van PVV, PvdA, SP, GroenLinks, FvD, PvdD en CU om een debat over de formatieblunder van Kajsa Ollongren. De meerderheid van de Tweede Kamer eist tekst en uitleg. Vooral voor het CDA bevatte het papier onder Ollongrens arm pijnlijke teksten. Premier Rutte betoogde gisteravond dat uitleg niet meer zou volgen, dat valt juist slecht bij andere partijen. Meer hierover in De Stentor.

Zie ook: Ollongren en Jorritsma stoppen als verkenner na lekken formatiestuk

Update 17.30 uur: De twee nieuwe verkenners Van Ark en Koolmees hebben een soort van verklaring gegeven waarin zij meedelen dat de gisteren door Ollongren per abuis getoonde aantekeningen een inventariserende voorbereidingsnotitie betrof. De notities met betrekking tot een lid van de Tweede Kamer is geen weergave van de gevoerde gesprekken met de lijsttrekkers. De passage zou berusten op inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media. Ze schrijven ook dat de oud-verkenners Ollongren en Jorritsma zich bereid verklaard hebben de kamer verder te informeren over deze kwestie door middel van een brief en deze mondeling in een debat toe te willen lichten.

Update 12.05 uur: Zojuist heeft Sigrid Kaag ook laten weten dat zij een debat met Ollongren en Jorritsma steunt. Rutte lijkt er nog geen zin in te hebben.

Eerdere berichtgeving: 

Gisteravond liet premier Rutte  - ook namens D66-leider Sigrid Kaag - weten dat hij noch Kaag met de verkenners over Omtzigt gesproken heeft. Ook liet Rutte alvast weten dat daarover geen uitleg zal volgen, omdat er inmiddels andere verkenners zijn aangesteld. Het spreekt voor zich dat deze woorden slecht vallen bij andere partijen. Zij willen gewoon antwoorden op de vragen die de blunder van Ollongren bij hun heeft opgeroepen. Het CDA heeft al laten weten dat ze ‘de onderste steen boven' willen hebben.