Oakland start met basis-inkomen, slegs vir nie-blankes

In het progressieve paradijs Oakland, gelegen aan de zonnige westkust van de Verenigde Staten, krijgen gezinnen die minder dan 59.000 dollar verdienen een extraatje. Vijfhonderd dollar per maand krijgen deze 'armen' van de lokale overheid. Alleen niet als je blank bent.

Het Oakland Resilient Families programma garandeert dat gezinnen in totaal 9000 dollar krijgen. Uit statistieken blijkt dat blanke gezinnen driemaal zoveel verdienen als zwarte gezinnen.

"De armoede die we zien komt niet door persoonlijke mislukking, maar systemische mislukking", zo meent burgemeester Libby Schaff. "Een basisinkomen is één van de meest succesvolle middelen om ongelijkheid te bestrijden."

Op sociale media ging een bom af na deze mededeling. "Het is klote om arm te zijn, voor blank én zwart", is de meestgehoorde klacht. Anderen betwijfelen de rechtmatigheid van het uitdelen van gratis geld op basis van huidskleur.

In de regio Oakland verdienen blanke gezinnen gemiddeld 110.000 dollar, Aziaten 75.000 dollar, Latino's 65.000 dollar en zwarten 37.500 dollar. Om aan het programma te kunnen meedoen moet je ook nog een kind jonger dan 18 hebben en minder dan 59k verdienen. Een baan is geen vereiste en er wordt ook geen tegenprestatie verwacht.

Inmiddels zijn meerdere van dit soort initiatieven in de VS gestart.