Dierenbelangenorganisaties willen verbod op inzet honden en paarden bij conflicten

Dierenbelangenorganisaties (Animal Rights, 1037againstanimalcruelty, Verzamelpunt acties tegen dierenleed, Animal Earth, Veggie Squad, Comité Dierennoodhulp, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft, Diervriendelijk Nederland en Bite Back) roepen de politie en overheid op om te stoppen met het inzetten van dieren - honden en paarden - bij conflictsituaties.

“Waar men in het verleden in ieder geval nog respect voor politiehonden en -paarden leek op te kunnen brengen, zien we bij de recente rellen rondom de corona maatregelen of het vuurwerkverbod dat grof geweld direct tegen de dieren gericht wordt,” zegt woordvoerder Erwin Vermeulen. “Waar politiepersoneel kiest voor dit beroep en daarmee accepteert in dergelijke situaties terecht te kunnen komen hebben de honden en paarden hierin geen keuze.”

Vorige week zondag zette de politie paarden in om rellende demonstranten van het Museumplein te verwijderen. Daarbij werd een politiepaard zwaar mishandeld met een ploertendoder - een wapenstok met een loden kop erop. Gisteren was op beelden te zien hoe een paard tegen de vlakte ging in het centrum van Eindhoven en in paniek het hazepad koos. In oktober 2019 reed een protestboer in Groningen een politiepaard aan met zijn trekker. Zomaar wat voorbeelden, op YouTube staan er talloze.

“Een gedegen training is geen vervanging voor keuzevrijheid en beschermt niet tegen zwaar vuurwerk, ploertendoders of trekkers,” zegt Vermeulen. ”De ruiterij is uit de moderne legers verdwenen. Het is tijd dat dieren ook bij de politie vervangen worden door gemotoriseerde vervoersmiddelen en innovatieve technologieën.”

“Dit is voor de dierenbelangenorganisaties ook een principiële zaak. Dit zijn conflicten tussen mensen, die door mensen opgelost moeten worden. De honden en paarden hebben hier part noch deel aan en kunnen alleen maar verliezen, bijvoorbeeld hun leven.”