‘Kabinet draait KLM met aangescherpte coronamaatregelen de nek om’

Met de nieuwste eisen over COVID-19 testen voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. 'Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.' Meer hierover in het AD.

Het kabinet liet tijdens de laatste persconferentie weten dat zowel passagiers als cabinepersoneel voorafgaand aan een vlucht naar Nederland naast een COVID-19-PCRtest ook een COVID-19-sneltest moeten ondergaan. KLM besloot daarop alle intercontinentale en sommige Europese vluchten te moeten schrappen. De luchtvaartmaatschappij wil zo voorkomen dat indien het cabinepersoneel een positieve COVID-19-test heeft ze de medewerkers moeten achterlaten in een ver land. 'Vanuit goed werkgeverschap laten wij nooit crew achter in het buitenland', aldus een woordvoerder.

Vakbond De Unie waarschuwt het kabinet dat als KLM haar langeafstandsvluchten moet schrappen, dit duizenden banen kan gaan kosten. 'En het levert de Nederlandse economie extreme schade op', zegt vakbond voorzitter Reinier Castelein.

Het stoort Castelein dat bij de aangescherpte maatregelen wel is gedacht aan de honden die moeten worden uitgelaten. 'Maar dat ook KLM-bemanning valt onder het testbeleid voor inreizenden werd verzwegen. Daarnaast: het reisverbod vanuit Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en heel Zuid-Amerika grijpt sowieso rechtstreeks in op de toekomst van KLM en haar duizenden werknemers. Dat wordt kennelijk op de koop toe genomen: nul aandacht daarvoor tot nu'.

De aangescherpte coronamaatregelen voor het reizen luiden als volgt:
Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Daarom is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden.

Het kabinet treft extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers. Het vliegverbod gaat ook gelden voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Daarnaast moeten alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen ook vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Deze test is maximaal 4 uur oud bij het aan het boord gaan. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn, zal naar verwachting in de praktijk de dubbele testverplichting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land. Dat betekent dat het voor sommige mensen moeilijk wordt om naar huis te komen. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.