Last onder dwangsom voor Stichting Stepwork GGZ

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Stepwork GGZ een last onder dwangsom opgelegd. Deze stichting uit Assen biedt ggz-behandeling aan ongeveer 600 cliënten. De kwaliteit van de zorg schiet tekort op het gebied van medicatieveiligheid.

De inspectie ziet dat de zorg bij Stepwork op een belangrijk onderdeel, namelijk op het punt van een verantwoorde en veilige omgang met medicatie, niet voldoet aan de getoetste wet- en regelgeving, normen, richtlijnen en standaarden. Voor het voorschrijven van medicatie gebruikt Stepwork een zogeheten Elektronisch Voorschrijfsysteem. In dit systeem zijn niet alle actuele en relevante medicatiegegevens opgenomen. De persoon die de medicatie voorschrijft heeft hierdoor geen actuele medicatiegegevens van de cliënt.

Om die reden gaf de inspectie in mei 2020 een aanwijzing, een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat Stepwork nog steeds niet voldoet aan de daarin genoemde norm. Om te zorgen dat Stepwork alsnog voldoet aan de aanwijzing, legt de inspectie een last onder dwangsom op.

Als Stepwork niet op uiterlijk 22 oktober 2020 voldoet aan de norm, moet zij een geldbedrag (dwangsom) betalen van € 20.000,-.

De inspectie volgt de naleving nauwlettend. Voldoet Stepwork niet aan de last onder dwangsom, dan kan de inspectie een tweede last onder dwangsom of een cliëntstop (verzwarende aanwijzing) opleggen.