FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 september 2020

Stel je vragen mbt aanpak coronavirus aan Mark en Hugo zelf !

Alle stuurlui aan wal met een twitteraccount opgelet! Komende woensdag 9 september beantwoorden Mark Rutte en Hugo de Jonge jullie vragen over de aanpak via  Facebook en YouTube. 

Heb je geen twitteraccount, dan stel ik de vragen wel voor jullie! 

Indien er heel veel vragen hier binnenkomen, zoek ik er een aantal uit.

Woensdag rond 13 u zullen de antwoorden volgen via Facebook  en Youtube.

De atwoorden op alle binnengekomen vragen;

Update 8 september  23.17 uur (hoop dat mijn avatar niet al te serieus genomen wordt door Hugo en Mark)
De vragen zijn gesteld, nu afwachten of we rond 13 uur morgen aan antwoord mogen ontvangen :-)

Moord op willekeurig slachtoffer, eis 10 jaar cel en TBS

Jurick Felipa zou vandaag precies 31 jaar zijn geworden, maar in plaats van dat de nabestaanden dat konden vieren, stonden zij vandaag oog in oog met verdachte Glen S. Hij stak op op 5 juli vorig jaar Felipa dood in de Warmoesstraat. Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor S. 'Geen enkele straf zou goed maken wat wij doorstaan', vertelt de zus van het slachtoffer aan AT5

Een messteek maakte een einde aan het leven van de 29-jarige Jurick Felipa. 'Berekend, wreed en vooral meedogenloos werd er gestoken op mijn kind, mijn lieve kleine ventje', vertelt de moeder van Felipa. Ze is erg verdrietig, maar ook woedend dat de beelden van de steekpartij in no time op sociale media worden gedeeld. 'Men ging over lijken', vertelt ze.

Steekpartij
Op de bewuste dag fietst Jurick Felipa vanuit de Oudebrugsteeg de Warmoesstraat op. Daar loopt op dat moment Glen S. Ze kruisen elkaar op kleine afstand. Volgens getuigen roept S. iets naar Felipa, waarop het slachtoffer zijn fiets wegzet. Hij loopt op S. af, die vrijwel direct met een mes begint te steken. Felipa probeert zichzelf te verdedigen door zijn rugzak en zonnebril op de verdachte te gooien, maar S. blijft steekbewegingen maken. Als een getuige er tussen komt, loopt S. weg en stort Felipa in op straat. Hij overlijdt aan zijn verwondingen.

Rechtzaak
De dodelijke steekpartij is vastgelegd op camerabeelden. De officier refereerde tijdens de zitting vandaag aan die beelden die ook in de zittingszaal werden getoond. Duidelijk is te zien dat de verdachte opgefokt door de Warmoesstraat loopt, terwijl het slachtoffer ontspannen komt aangefietst. Uiteindelijk is te zien op beeld dat de verdachte tot driemaal toe het slachtoffer steekt, Jurick Felipa overlijdt te plekke. Vlak na de steekpartij kan de verdachte worden aangehouden. Bij zijn aanhouding valt er een mes uit zijn broek en blijkt hij nog een mes bij zich te dragen in een buideltasje.

Op grond van dit dossier kan wettig en overtuigend worden bewezen dat het verdachte is die het slachtoffer heeft doodgestoken. “Dit feit dient, wat betreft het openbaar ministerie, te worden gekwalificeerd als doodslag. Door op deze wijze aan te vallen en met volle kracht in iemand borst te steken kan worden gezegd dat je vol opzet hebt op de dood van die ander. Door zo met een mes te handelen kan worden gezegd dat je willens en wetens handelt en echt de wil hebt gehad iemand te doden”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. Voor voorbedachte rade – noodzakelijk voor een veroordeling voor moord - is onvoldoende bewijs.

Uit het onderzoek is geen enkele aanwijzing naar voren gekomen dat verdachte en slachtoffer elkaar kenden. Het onderzoek heeft – tot frustratie van de nabestaanden maar ook van het politieteam en het OM – niks opgeleverd over het motief. De verdachte heeft zich ten aanzien van het delict altijd op zijn zwijgrecht beroepen. Tot op de dag van vandaag is het dan ook niet duidelijk wat de aanleiding is geweest. Met als gevolg dat de ouders van het slachtoffer hun zoon moeten missen en zijn zus haar ‘grote stoere broer’ zonder ook maar enige verklaring van de verdachte daarvoor te hebben gekregen.

De verdachte heeft eerder aangegeven uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Daarvoor is echter geen enkele aanwijzing. “Dit is een schoolvoorbeeld van een situatie waarin verdachte de agressor is, waarin verdachte aanvalt en waarin verdachte zonder enig aanleiding dodelijk geweld toepast”, aldus de officier.

S. heeft een lang strafblad. Hij heeft vaker in detentie gezeten. 'Mishandeling van politie, bedreigingen, poging zware mishandeling', zo somt de officier van justitie op. Ook bedreigde hij eerder de dag van de steekpartij een ander slachtoffer met een mes in Almere. S. werd tegen zijn wil in het Pieter Baan Centrum geobserveerd. Psychologen zijn het er over eens dat hij een stoornis heeft of zelfs meerdere, maar kunnen er niet de vinger op leggen welke. 

Eis
Alleen een forse gevangenisstraf is wat het OM betreft onvoldoende. Om in de toekomst dergelijke ernstige feiten te voorkomen is een intensieve behandeling noodzakelijk. Daarom eiste de officier naast een celstraf van tien jaar ook het opleggen van een TBS-maatregel.

Eerste 'verkeershufter' berecht in Den Haag

Slingerend en onnodig langzaam over een N-weg en onder invloed van lachgas. Een 25-jarige man uit Zoetermeer bracht op 8 april het andere verkeer behoorlijk in gevaar. Hij werd vandaag als eerste in Den Haag berecht volgens een nieuwe wet, gericht op mensen die zich schuldig maken aan "roekeloosheid in het verkeer".
In de volksmond: "verkeershufters".

De verdachte slingerde op 8 april met 30 km/u over de beide rijstroken van de N470, terwijl hij met van alles bezig was. Onder meer zijn telefoon terwijl hij ook nog een ballon lachgas had in zijn handen had.
Levensgevaarlijk voor het andere verkeer, dat daar gewoon met de toegestane 70 km/u kwam aanrijden. De roekeloze rijder had de pech dat een van de andere verkeersdeelnemers een agent in een onopvallende auto was.

De agent zette de verdachte aan de kant en merkte meteen dat deze onder invloed was. De verdachte had kennelijk net een shot lachgas binnen, want hij reageerde verdwaasd en viel bij het uitstappen tegen zijn auto aan.

Meer geluk dan wijsheid
Sinds begin dit jaar is een nieuwe wet van kracht die maakt dat weggebruikers die zich roekeloos gedragen zwaarder kunnen worden gestraft, ook als ze geen brokken maken. Voordien zat er nog een flink verschil tussen straffen in zaken waar het wel of juist niet was misgegaan. Terwijl het vaak meer geluk dan wijsheid was als er geen ongelukken waren gebeurd.

Ook in deze zaak is dat aan de orde, vindt de officier van justitie. Door het gedrag van verdachte is een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Zijn gedrag was onvoorspelbaar, waardoor anderen - die harder reden - plots moesten remmen of uitwijken. Dat er niemand op een andere auto is gereden, mag een klein wonder heten.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om de verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van 6 weken en een rijontzegging van 9 maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

EK veldlopen afgelast vanwege COVID-19 en financiële risico’s

Het EK veldlopen op 13 december in Dublin is afgelast. Naast eventuele verspreiding van COVID-19 is de Ierse atletiekbond ook bang voor een financieel debacle.

De kosten voor het organiseren van het EK zouden deels gedekt worden door duizenden toeschouwers, echter vanwege maatregelen om verspreiding van COVID-19 te voorkomen zijn deze niet welkom. Door het wegvallen van de inkomsten verwacht men een financieel debacle.

Blind krijgt groen licht van medici en keert terug op het trainingsveld

Daley Blind heeft van de medici groen licht gekregen en traint weer volledig mee met Ajax. De 30-jarige verdediger ging twee weken geleden tijdens de oefenwedstrijd tegen Hertha BSC naar de grond. Later werd bekend dat zijn inwendige defibrillator (ICD) was afgegaan.

Uit de onderzoeken die Blind heeft ondergaan hebben de medici geconcludeerd dat hij weer volledig mee kan trainen. Vorige weer is hij daarmee gefaseerd begonnen.

Voor Blind was het de tweede keer dat hij in een wedstrijd naar de grond ging. In het Champions League-duel met Valencia in december moest hij om dezelfde reden gewisseld worden. Oorzaak toen was een ontstoken hartspier, waarna gekozen is om een ICD te plaatsen.

Ackermann opnieuw de beste in sprint Tirreno-Adriatico

Pascal Ackermann heeft na de eerste rit ook de tweede etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De snelle Duitser van Bora-hansgrohe was opnieuw Fernando Gaviria te snel af in een massasprint. Rick Zabel legde beslag op de derde plaats. In het algemeen klassement blijft Ackermann na de winst aan de leiding staan voor Gaviria.

De tweede rit in de Tirreno-Adriatico van Camaiore naar Follonica kende een simpel verloop. Lange tijd reden er vier Italianen voorop en nadat het viertal in de laatste vijftien kilometer werden ingelopen was het opnieuw aan de sprinters in de Italiaanse rittenkoers.

In de sprint was het opnieuw Ackermann die de snelste was. De snelle Duitser van Bora-hansgrohe won nipt voor Gaviria, die opnieuw genoegen moest nemen met een tweede plaats. Mike Teunissen die na knieproblemen hier zijn rentree maakt in het wielerpeloton sprintte naar een verdienstelijke tiende plaats.

Tour: Etappe 11 - Wederom een kans voor de sprinters

Nadat gisteren etappe 10 eindigde in een massasprint, is ook vandaag de kans heel groot dat in de elfde etappe een sprinter er met de dagwinst vandoor gaat.

De etappe van vandaag is niet compleet vlak. Ongeveer halverwege moet een colletje van de vierde categorie, de Cote de Cherveux, worden bedwongen. Voor een uitgebreide beschrijving van de etappe verwijzen we weer door naar het werk van Rellende_Rotscholie

De 11e etappe start om 13.25 uur en de race finisht naar verwachting rond de klok van 17.30 uur.

Gouden Koets naar Amsterdam Museum

De Gouden Koets is sinds 2016 in restauratie. Na afronding hiervan in 2021 zal het rijtuig, net als destijds de gerestaureerde Glazen Koets in 2015, te bezichtigen zijn door het publiek.

De gerestaureerde koets wordt door het Koninklijk Staldepartement en de Koninklijke Verzamelingen tijdelijk in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum voor de tentoonstelling ‘Gouden Koets - Geschenk van Amsterdam’. De tentoonstelling opent in juni en zal te zien zijn tot november.

De Gouden Koets werd in 1898 door de inwoners van Amsterdam geschonken aan Koningin Wilhelmina, toen zij op 18-jarige leeftijd werd ingehuldigd. Er werkten meer dan twaalfhonderd ambachtslieden aan de koets. Zo hielpen de weesmeisjes uit het Burgerweeshuis, de huidige locatie van het Amsterdam Museum, mee aan het borduren van de kussens in de koets.

Het volledig gerestaureerde rijtuig wordt in een glazen behuizing op de binnenplaats van het museum geplaatst. Onderdeel van de tentoonstelling is een breed publieksprogramma, waarbij bezoekers, geïnteresseerden en deskundigen kunnen meepraten over uiteenlopende thema’s die verbonden zijn met de Gouden Koets als Nederlands cultureel erfgoed. Hierin is ook aandacht voor verschillende perspectieven op de geschiedenis.

Naast de rijtoer op Prinsjesdag was de Gouden Koets in 2015 kort voor aanvang van de restauratie nog te zien tijdens het evenement 'Paardenkracht en Autopracht' op Nationaal Museum Paleis Het Loo.

Bennett sprint naar ritzege in Tour

Sam Bennett heeft de tiende etappe in de Tour de France gewonnen. Na 168,5 kilometer koersen, van île d'Oleron naar Île de Ré, was de Noord-Ier de snelste in de massasprint. Bennett nam overigens de groene trui over van Peter Sagan. Primoz Roglic start ook morgen in de gele trui. 

Het waren de Zwitsers Stefan Küng en Michael Schär die op avontuur gingen en zij leken voorlopig de zegen te krijgen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de twee minuten maar het liep daarna terug mede omdat het hard ging in het peloton. Het duo werd dan ook 100 kilometer voor de streep teruggepakt. De renners van Deceuninck reden snoeihard door en het peloton brak. Niet lang daarna vond er achter in het peloton een valpartij plaats. Onder meer Gesink, Bennett en Kuss van Jumbo waren daarbij betrokken. Op Sam Bewley na, die afstapte, kon iedereen zijn weg vervolgen.

Op zo´n 90 kilometer voor de finish leek de rust weer teruggekeerd in het peloton en hierdoor kon de groep die op achterstand reed weer terugkeren. 65 kilometer voor de streep was er wederom een valpartij in het peloton ditmaal op een rotonde. Onder meer Guillaume Martin en de Sloveen Pogacar, de nummers drie en zeven in het algemeen klassement, behoorden nu tot de slachtoffers. Iedereen kon echter weer terug op de fiets stappen en uiteindelijk weer bij het pelooton aansluiten.

De tussensprint op 40 kilometer van de streep werd gewonnen door Trentin die Sagan voorbleef. Het bleef nerveus in het peloton ook met het oog op het ontstaan van mogelijke waaiers. Zo´n 25 kilometer te gaan ging het mede door het tempo van Sunweb hard, een aantal renners moest hierdoor lossen. Zo´n zes kilometer later begon het open stuk. De klassementsrenners zaten allemaal goed voorin, maar veel renners moesten lossen. Niet lang daarna was er wederom een valpartij in het peloton. Onder meer Alaphilippe ging tegen de grond.

Inmiddels was het peloton voorbij de open vlakte. Rustig aan werd er niet meer gedaan want het was tijd voor de sprintersploegen. Bennett kwam al vroeg op kop en stond die plek niet meer af. Hij bleef Ewan en Sagan voor.

Agenten niet vervolgd om doodschieten ontsnapte TBS-er

De agenten die op zondag 1 maart 2020 in het Gelderse Ochten een ontsnapte TBS-er op zijn vlucht doodschoten, worden niet strafrechtelijk vervolgd. De TBS-er werd dodelijk getroffen door één van de schoten. Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de agenten volgens de ambtsinstructie hebben gehandeld.

De Kijvelanden
De TBS-er ontsnapte die middag samen met een andere gedetineerde uit Forensisch Psychiatrisch Centrum ‘De Kijvelanden’ in het Zuid-Hollandse Poortugaal. Ze bedreigden eerst met een mes en een vuurwapen een personeelslid en gijzelden buiten de TBS-kliniek een taxichauffeur. Door snel optreden van de opsporingsdiensten kon het taxibusje waarin de mannen zaten worden getraceerd op de snelweg A15. Toen het ontsnapte tweetal doorkreeg dat de politie hen op de hielen zat, vluchtten ze de taxi uit en renden een industrieterrein op. Eén van de mannen schoot daarbij meerdere keren gericht op agenten. De politie schoot daarop terug waardoor de schutter dodelijk getroffen werd. Achteraf bleek dat de man een wapen met knalpatronen gebruikt had en geen echt vuurwapen.

Rijksrecherche
Er is door de Rijksrecherche uitgebreid onderzoek gedaan naar het schietincident. De betrokken agenten zijn gehoord en er is gesproken met getuigen. Dat is standaard het geval als agenten hun dienstwapen hebben gebruikt. De situatie op het industrieterrein was tijdens het vuurgevecht zeer hectisch en levensbedreigend voor de agenten. Gezien de snelheid waarop de gebeurtenissen elkaar opvolgden, was het voor de politie niet mogelijk om naar een ander middel dan hun vuurwapen te grijpen om de ontsnapte TBS-er te stoppen.

Alle betrokkenen zijn inmiddels van deze beslissing op de hoogte gebracht.

Ook Darwin onder vergrootglas na BLM-protesten

In een tijd waarin Black Lives Matter-protesten machtiger zijn dan gezondheidsregels rondom de grootste pandemie in de wereldgeschiedenis, gaat het Natural History Museum in Londen zijn catalogus nog eens haarfijn doorkammen op elk teken van racisme en kolonialisme.

Beelden, afbeeldingen en kamers met een 'problematische naam' worden herbeoordeeld en zo nodig hernoemd, verwijderd óf er wordt een bordje met uitleg geplaatst dat het eigenlijk allemaal niet zo slecht bedoeld is.


Darwinkarikatuur als aap (Foto: GraphicaArtis/Getty Images)

Volgens documenten in bezit van The Sunday Telegraph (betaalmuur) wordt het personeel opgeroepen om 'naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten, op zoek te gaan naar museumstukken die mogelijk iemand zou kunnen kwetsen'. Misschien dat het hele museum dus binnenkort helemaal leeg staat. Gelukkig zijn musea in London gratis te bezoeken overigens, met dank aan het gehele Britse volk dat hiervoor belasting betaalt en daarnaast de nodige vrijwillige donaties.

Het museum stelt dat het 'minder racistisch' wil overkomen en één van de collecties die voornamelijk onder het vergrootglas komt te liggen is die van Charles Darwin, de vader van de evolutietheorie en de blanke man die wereldberoemd werd met zijn in 1859 geschreven boek On the Origin of  Species, waarin hij zijn theorie ontvouwt dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. 

Volgens het museum was de reis van Darwin naar de Galapagos Eilanden, waar hij zijn grootste ontdekkingen deed, een 'koloniaal wetenschappelijke expeditie', voornamelijk bedoeld om 'grotere Britse controle over die regio's te verkrijgen'.

Oprichter museum
Ook een mede-oprichter van het British Museum, Sir Hans Sloane, werd in augustus door dat museum verketterd als 'slaveneigenaar' en zijn standbeeld is daardoor inmiddels uit het museum verwijderd. Het standbeeld van Darwin dat pontificaal in de grote hal van het Natural History Museum staat, loopt met de huidige maatstaven dan vast grote kans om ook als 'problematisch' herlabeld te worden.

Om nog maar te zwijgen wat er staat te gebeuren met zijn nalatenschap, die internationaal gezien wordt als als één van de belangrijkste wetenschappelijke werken in de geschiedenis. Excuus: blanke geschiedenis.

Michael Dixon, museumdirecteur, vertelt het als volgt: "De Black Lives Matter-beweging heeft aangetoond dat we méér moeten doen en snéller moeten handelen, dus als eerste stap zijn we begonnen met een instellingsbrede herziening van naamgeving en herkenning. We willen leren en onszelf opvoeden, in het besef dat meer begrip en bewustzijn over diversiteit en inclusie essentieel zijn."

Het museum laat weten dat dankzij de strijd tegen politiegeweld in de Verenigde Staten collecties van grote ontdekkingsreizigers zoals James Cook en de Zweed Carl Linnaeus ook onder een vergrootglas liggen.

De tijd dat we baanbrekende wetenschappers op een voetstuk plaatsen is immers voorbij.

Hyrule Warriors: Age of Calamity aangekondigd

Nintendo en Koei Tecmo kondigen samen Hyrule Warriors: Age of Calamity aan. De game speelt zich honderd jaar voor de gebeurtenissen uit Breath of the Wild af.

Dit betekent dat we de grote calamity mee gaan maken die in Breath of the Wild de wereld in verval wierp. De game maakt gebruikt van de assets uit Breath of the Wild en combineert die met de bekende Musou-gameplay. In de game speel je onder andere met Link en de Champions.

Het Zelda-team is actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van Age of Calamity. Lang hoeven we niet te wachten op de game. Hyrule Warriors: Age of Calamity komt uit op 20 november.

Met dank aan Notorious_Roy voor het melden van dit nieuws op het Forum!

Rollercoaster Tycoon 3 Complete Edition naar pc en Switch

Frontier Developments heeft vandaag RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition aangekondigd. Deze game wordt gepubliceerd onder het nieuwe Frontier Foundry-gameslabel.

RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition bevat verbeterde graphics, aangepaste besturing en de uitbreidingspakketten Soaked! en Wild!. In de game is het de bedoeling dat je een echte tycoon wordt en een managementcarrière begint waarbij je parkfinanciën, winkeldiensten en personeel beheert. Er zijn tientallen scenario's om te volbrengen. je kunt je park uitbouwen met meer dan 300 unieke achtbanen en attracties, 500 landschapsstukken, 60 winkels en diensten en 20 dieren om te fokken en groot te brengen.

Wil je niet aan scenarios vastzitten en geen geldzorgen hebben dan is er de Sandbox-modus. Met Soaked! en Wild! kun je respectievelijk waterparken en dieren toevoegen. RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition is opnieuw ontworpen voor de Nintendo Switch, inclusief nieuwe besturing. De pc-versie is voor het eerst in breedbeeld, met volledige 1080p-resolutie en verbeterde compatibiliteit voor nieuwe pc-hardware.

RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition komt 24 september uit op Nintendo Switch en pc via Steam en de Epic Store.

Random Pics van de Dag #97

Vandaag iets later dan gepland, waarvoor excuus, maar elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

COVID-19: 5427 nieuwe besmettingen en 17 doden, totaal 76.548 en 6244

Het aantal positieve tests op COVID-19 in Nederland is deze week gestegen ten opzichte van vorige week. Het aantal besmettingen afgelopen week (2 september 10.01 uur t/m 8 september 10.00 uur) is 5427. In totaal zijn er 76.548 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Van deze patiënten zijn er de afgelopen week 43 opgenomen in het ziekenhuis, 14 minder dan vorige week. Tot nu toe zijn er 12.225 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 17 patiënten overleden aan COVID-19, 7 minder dan afgelopen week. Er zijn in totaal 6244 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Afgelopen week hebben 180.182 mensen zich laten testen in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten, iets meer dan de week ervoor. Hierdoor is het percentage positieve testen op landelijk niveau deze week gestegen naar 2,8%. Het reproductiegetal is gestegen en ligt op 1,17. Dat betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen 117 anderen besmetten. 

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Geen corona in Tourpeloton, Prudhomme wel besmet

Jumbo-Visma gaat vandaag gewoon van start in de tiende etappe van de Tour de France. In de wielerploeg is niemand positief getest op corona en de ploeg met geletruidrager Primoz Roglic is eerder vanochtend naar de start van de etappe van vandaag vertrokken.

Nog niet alle uitslagen van de coronatests van de wielerploegen zijn bekend. Overigens werd bij het hotel van Deceuninck-Quick-Step vanmorgen een lid van de begeleiding met een ambulance van de organisatie opgehaald. Dit bleek omdat er een fout in het lab was gemaakt bij het testen gisteren. De hertest vandaag was negatief.

Volgens het protocol dat vooraf is afgesproken is dat bij twee besmettingen binnen een ploeg het hele team naar huis moet. Op de tweede rustdag volgende week wordt opnieuw iedereen getest.

Al sinds een paar dagen voor de start van de Tour leven de renners en andere teamleden in een soort van bubbel. Overigens is er wel vrees voor besmetting door toeschouwers omdat op de bergen veel mensen staan die geen mondkapje op hebben.

Update 11:54 uur

De ASO, de organisatie van de Tour de France, heeft bekendgemaakt dat er geen renners positief is getest op corona. Dit betekent dat alle renners zometeen gewoon van start kunnen gaan.

Update 12:44

Tourbaas Christian Prudhomme heeft wel positief getest op het coronavirus, zo meldt persbureau AFP. Hij wordt nu voor minstens een week vervangen door François Lemarchand. Daarnaast zijn er vier stafleden van vier verschillende ploegen positief getest. Dat heeft echter geen gevolgen voor de koers omdat de regel is dat een ploeg pas bij twee besmettingen uit de Tour wordt gehaald.

Update 13:00 uur

De vier stafleden die positief hebben getest zijn van INEOS-Grenadiers, Mitchelton-Scott, Cofidis en AG2R La Mondiale. Dit meldt het AD. Ook een technisch medewerker van de organisatie is positief getest op corona. Alle vijf hebben ze de 'bubbel' moeten verlaten.


Aangifte tegen anti-Zwarte Piet-uitspraken Akwasi

Terwijl het Openbaar Ministerie (OM) blijkbaar maanden nodig heeft om te bepalen of de 'ik ga Zwarte Piet hoogstpersoonlijk in zijn gezicht trappen'-uitspraak van woordkunstenaar Akwasi, die hij in juni deed, überhaupt strafbaar is, zijn twee Nederlanders het gedrag van de nazaat van Ghanese slavenhandelaren helemaal zat.

Deze week kwamen namelijk oude uitspraken van Akwasi naar boven die niets aan de verbeelding overlieten. "Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord", of "Zwarte Piet moet dood man. Serieus", gevolgd door de lieve oproep "Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen?"

Deze tweets werden na ontdekking razendsnel verwijderd en in een verklaring liet Awkasi weten dat hij zich 'deze tweets niet meer kon herinneren'. Vlak daarna was het Twitter-account niet meer toegankelijk.

'Aanzetten tot geweld'
De 56-jarige Rick uit Heerlen is het trage onderzoekstempo van het OM inmiddels zat en heeft nu officieel aangifte gedaan tegen meneer de woordkunstenaar. "Akwasi maakt zich schuldig aan het creëren van een zeer ongezond en gewelddadig klimaat”, valt te lezen in zijn aangifte. "Dit is geen vrijheid van mening, maar een regelrechte bedreiging, racisme, haatzaaien en oproepen en aanzetten tot geweld."

Ook de 44-jarige Marcel gaat aangifte doen. "Ik voel mij persoonlijk bedreigd door deze uitspraken omdat ik vaak Zwarte Piet gespeeld heb en ik ben bang dat we in de toekomst niet langer veilig zullen zijn tijdens Sinterklaasintochten. Achter de schmink zit een Nederlandse man of vrouw met familie, kinderen en kleinkinderen”, valt te lezen in zijn aangifte.

"Dit heeft helemaal niets meer met de Zwarte Pietendiscussie te maken, maar een oproep tot een aanslag en er hoeft maar één iemand naar hem te luisteren en het is te laat", zo vindt hij.

'Prijs op het hoofd van Sinterklaas'
Akwasi mag dan wel zijn Zwarte Piet-tweets hebben verwijderd, maar zijn Sinterklaas-tweets stonden nog mooi in zijn geschiedenis. Vlak voordat de succesvolle rapper zijn Twitter-account verwijderde, werden deze nog even veiliggesteld.

'Vijfhonderd euro voor wie Sinterklaas doodschiet', is daar te lezen... Duidelijker kan het niet.

PVV: ‘Van het gas af is van het padje af’

Geert Wilders en Alexander Kops van de PVV zetten in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad de effectiviteit en kosten-baten van het heilige verduurzamingshuisje van het kabinet in een globale context.

De uitkomst is dat een gasvrij Nederland qua oppervlakte en uitstoot op wereldniveau 0,35 procent bijdraagt aan de Co2 uitstoot. De verregaande zeer ingrijpende en zeer dure maatregelen die het kabinet nastreeft resulteert in 0,00007 graden beperking van de globale opwarming in 2030.

Aardgas is de schoonste van alle fossiele brandstoffen en heeft een veel hoger rendement dan de door het kabinet aanbeden warmtepomp. Ook is de aanschaf van een gasgestookte CV-ketel vele duizenden euro’s goedkoper dan een warmtepomp. Daar komt ook bij dat een warmtepomp en elektrische kookplaat enorm veel elektriciteit verbruiken waardoor er een zeer kostbare verzwaring en vervanging van het huidige complete elektriciteitsnet nodig is. Tevens vereist het zeer lage rendement van de warmtepomp een investering van enkele tienduizenden tot honderdduizend euro in isolatie van bestaande woningen.

Opvallend is dat in buurland Duitsland er juist subsidie gegeven wordt om op aardgas over te stappen en gasnetten aan te leggen waar in Nederland het hoogwaardige kwalitatieve betrouwbare gasnet afgedankt wordt.

De PVV heeft een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving bestudeerd. Daaruit blijkt dat de mooie beloftes rond het terugverdienen van de zeer forse investeringen door een lagere energieprijs niet haalbaar zijn. Het financiële rendement is nihil tot zelfs negatief wat betekent dat de verduurzamingsschuld nooit afgelost kan worden.

Stoppen met die waanzin” is het advies van de PVV.

Update: Prijs Xbox Series S bekendgemaakt

Het lijkt erop dat de releasedatum van de nieuwe Xbox Series X en S zijn gelekt.  Microsoft- Insider Brad Sams gooide een plaatje online waarop de nieuwe Xbox Series S te zien zou zijn, samen met de uiteindelijke prijs en releasedatum. Reserveer alvast 299 en 499 dollar van je bankrekening op 10 november 2020.

De leak zou al door Windows Central bevestigd zijn, een grootheid wat betreft Microsoft gerelateerde producten. Op de twitter van Xbox werd er vanochtend een meme geplaatst die het bekend staat dat een gerucht geheel of deels op waarheid berust, maar het is natuurlijk geen officiële bevestiging.

Update: Op de twitterfeed van Xbox is zojuist bekendgemaakt dat de prijs van de Xbox Series S klopt en er binnenkort meer nieuws aan zit te komen!

Nederland standby voor QRA Benelux

Van donderdag 10 september tot en met donderdag 14 januari 2021 neemt de Nederlandse luchtmacht de taak voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg over. Deze taak wordt gezamenlijk en afwisselend uitgevoerd door Nederland en België.
Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Er staan permanent twee F-16 jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. Nederland en België leveren bij toerbeurt Quick Reaction Alert- (QRA-) jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes. Vliegbasis Volkel vervult de taak in de periodes 10 t/m 24 september en 19 november t/m 14 januari 2021. Leeuwarden is verantwoordelijk voor de periode 24 september t/m 19 november.

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. Deze taak wordt in Nederland onder controle van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) uitgevoerd. Deze eenheid monitort 24/7 het Nederlandse luchtruim en maakt hierbij gebruik van militaire radars. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS NM opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder toestemming of ongezien het luchtruim wil betreden, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt nauw samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, zodat tijdig kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Tennisser Rojer naar halve finales US Open

Tennisser Jean-Julien Rojer staat in de halve finales van de US Open. De Nederlander, wederom spelend met zijn vaste Roemeense kompaan Horia Tecau, schakelde de Indiër Rohan Bopanna en de Canadees Denis Shapovalov uit.

Het werden twee spannende sets in New York, maar Rojer en Tecau bleken twee keer net iets te sterk: 7-5, 7-5. Het duo won de US Open al in 2017 en pakte twee jaar daarvoor ook de titel op Wimbledon.

US Open: Kenin sneuvelt, Williams na topduel door

Tennisser Sofia Kenin ligt uit de US Open. In de achtste finales ging de nummer twee van de plaatsingslijst en winnares van de Australian Open met 6-3, 6-3 verrassend onderuit tegen de als zestiende geplaatste Belgische Elise Mertens.

Zesvoudig winnares Serena Williams, als derde geplaatst en op jacht naar Margaret Court's record van 24 Grand Slam-titels in het enkelspel, staat wel in de kwartfinales. In en bij vlagen geweldig duel schakelde ze de Griekse Maria Sakkari (15) met 6-3, 6-7 (6), 6-3 uit.

Viktoria Azarenka is weer echt op de oude weg terug: de Wit-Russische, dit jaar ongeplaatst, stuurde Karolina Muchova (20) met 5-7, 6-1, 6-4 terug naar Tsjechië. De Bulgaarse Tsvetana Pironkoa is in topvorm en maakte dat verder waar door de Française Alizé Cornet met 6-4, 6-7 (5), 6-3 te verslaan.

Bokser Herring verdedigt wereldtitel na diskwalificatie Oquendo

Bokser Jamel Herring heeft in Las Vegas zijn WBO-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg) met succes kunnen verdedigen. Semper Fi (21-2) zag hoe zijn Filipijnse opponent Jonathan Oquendo na acht ronden gediskwalificeerd werd voor constante hoofdstoten.

In Los Angeles stond de Regular WBA-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) op het spel. Deze was vacant en de Cubaan Yordenis Ugas (25-4) mocht er voor vechten tegen de Amerikaan Abel Ramos (26-3. Ugas maakte vooral perfect gebruik van zijn double jab, waar Ramos simpelweg niet tegen opgewassen was, hoewel de Cubaan het uiteindelijk wel 'slechts' met een split decision won.

Herring - Oquendo

Ugas - Ramos

Start pneumokokkenprik ouderen

Ouderen worden sneller en erger ziek door pneumokokken. Zij kunnen een ernstige ziekte krijgen zoals longontsteking. Daarom krijgt iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 in het najaar van 2020 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik.

Pneumokokken
Pneumokokken zijn bacteriën. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder er ziek van te zijn. Oudere mensen kunnen er erg ziek van worden, omdat zij minder weerstand hebben. Jaarlijks worden ongeveer 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen in het ziekenhuis. Van hen overlijden ongeveer 900 personen. De meest voorkomende pneumokokkenziekte bij ouderen is een (ernstige) longontsteking. Maar je kan er ook een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking van krijgen.

Pneumokokkenprik voor ouderen
De Gezondheidsraad heeft in 2018 geadviseerd om volwassenen van 60 tot 80 jaar te vaccineren tegen pneumokokken. Met een pneumokokkenprik wordt deze kwetsbare groep beter beschermd en minder snel ziek door pneumokokken. Op basis van recent advies van de Gezondheidsraad en de beschikbare vaccins wordt iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 dit najaar uitgenodigd voor vaccinatie.

Voor de griepprik en de pneumokokkenprik worden voor een deel dezelfde mensen uitgenodigd. Als iemand beide prikken wil, worden de prikken meestal tegelijk gegeven.

De beste bescherming tegen pneumokokken
De pneumokokkenprik voor ouderen beschermt tegen de meest voorkomende pneumokokken bij deze groep. Van de 6.000 mensen van 60 jaar en ouder die jaarlijks worden opgenomen in het ziekenhuis, kan de pneumokokkenprik op termijn 800 opnames en 120 sterfgevallen per jaar voorkomen.

Tour: Etappe 10 - Van eiland naar eiland

De eerste rustdag in de Tour de France zit erop, vandaag volgt eigenlijk een soort van tweede. Een klein kansje op waaiers, maar verder wordt het in principe allemaal niet zo boeiend vandaag.

De heren rijden iets minder dan 170 kilometer en gaan van het Île d'Olerón naar het Île de Ré, een rit die nagenoeg volledig vlak is. Rellende_Rotscholier heeft er nog wel wat van kunnen maken, hier te lezen.

Rond half twee begint de etappe, Eurosport is er gelijk bij. Om kwart voor drie, een uur na het einde van de neutralisatie, schakelen ook de NOS en Sporza in en de finish staat tussen 17.20 en 17.40 uur gepland.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

FOK! Wat een weer: Bewolkt?

Vandaag is het overwegend bewolkt en vooral in het noorden en westen valt af en toe motregen. In de middag kan de zon in het uiterste noorden soms doorbreken. De zuidwestenwind is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig. De middagtemperatuur ligt rond 20°C.

Komende nacht is er veel bewolking en vooral in het noorden valt er lokaal motregen. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. De zuidwestenwind is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Morgen overdag is het bewolkt en valt er vooral in het noorden af en toe motregen. In het zuidoosten is het het grootste deel van de dag droog en kan de zon nog even te zien zijn. In de avond trekt de neerslag zuidoostwaarts en breiden opklaringen zich uit over het land. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C op de Waddeneilanden tot lokaal 23°C in het zuidoosten. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidwestenwind. In de loop van de dag wordt de wind overal westelijk, in de avond noordwestelijk. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mooi zonnetje, paar dagen geleden. (Foto: Scherpschutter)
Mooi zonnetje, foto van zondagavond. (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NASCAR: Playoffs beginnen met klassieke Southern 500

Het is één van de zogenaamde kroonjuwelen in de NASCAR Cup Series: de Southern 500 in Darlington, dit jaar zelfs de allerlangste race van het jaar én de eerste race van de playoffs. Zondagavond werd deze verreden, 367 ronden kreeg men voor de kiezen.

De zestien playoffcoureurs mochten vooraan starten, met Chase Elliott en Denny Hamlin op de eerste rij, gevolgd door William Byron, Alex Bowman, Brad Keselowski en Martin Truex Jr. Elliott behield de leiding tot aan de competition caution, Truex zat erachter.

Na zo'n tachtig ronden kwam de eerste echte caution: Keselowski tikte Aric Almirola aan en leek zijn band daarbij te beschadigen, waardoor hij vervolgens de muur aantikte, alvorens na een stop wel door te kunnen. Truex nam in de pitstraat de leiding over van Elliott, die tot dan vrij dominant was.

Truex nam gedurende het restant van de eerste stage de leiding over en pakte overtuigend de stagewinst, voor Jimmie Johnson, Elliott en Hamlin. Ryan Blaney kwam bij de herstart gelijk naar binnen met een probleem, vermoedelijk ging er bij de pitstop iets mis, terwijl Truex, Elliott en Hamlin voorop reden.

Een spin van Bubba Wallace zorgde in het tweede deel van stage twee voor een caution, wat voorin weinig veranderde. Truex bleef onbedreigd aan de leiding en won de tweede stage ook, voor Hamlin, Kevin Harvick en Bowman. Hamlin pakte bij de pitstops de leiding over bij het ingaan van de laatste 130 ronden.

De hoogtepunten van de Southern 500

John Hunter Nemechek crashte niet veel later en zorgde voor een nieuwe caution, waarin Truex en Kyle Busch de eerste plekken pakten. Hamlin verloor met iets minder dan zestig ronden te gaan flink wat tijd, doordat hij slechts met moeite de pitstraat wist te bereiken - andere coureurs zaten in de weg en Johnson gaf hem een tikje.

Een korte caution wegens wat troep op de baan gaf Elliott een perfecte kans om zijn pitstop te maken en de leiding vast te houden, voor Truex en Harvick. Laatstgenoemde haakte af, Elliott en Truex sloegen samen een gat en duelleerden om de leidende positie in de slotfase van de race, waar achterblijvers ook even in de weg zaten.

Twaalf ronden voor het einde waren de banden van Truex op en moest hij naar binnen, kort nadat de twee elkaar en de muur even pittig raakten. Harvick en Austin Dillon - die achteraan was gestart - dichtten het gat en namen Elliott ondertussen te grazen, terwijl ook Joey Logano nog van de partij was.

De zege van Harvick kwam niet meer in gevaar en de veteraan pakte zijn achtste zege van het jaar, voor Dillon, die in de slotbocht nog even een alles-of-niets-aanval plaatste. Elliott en Truex eindigden als 20e en 22e.

Elliott en Truex in de clinch

Tijdens coronacrisis tot 90 procent minder check-ins openbaar vervoer

Tijdens de coronacrisis is het aantal check-ins in het openbaar vervoer tot 90 procent per dag afgenomen vergeleken met een jaar eerder. Op 7 juli, de eerste dinsdag waarop er weer met het openbaar vervoer gereisd mocht worden, was het aantal check-ins ongeveer de helft van het aantal op een vergelijkbare dinsdag in 2019. Dit blijkt uit de meest recente cijfers over inchecktransacties met de OV-chipkaart, samengesteld door het CBS en Translink.

In dit artikel wordt gekeken naar het aantal ov-inchecks op dinsdagen. Als vergelijkingsmateriaal wordt het gemiddelde aantal inchecks genomen van dinsdagen in dezelfde maand van 2019. De hoogste en de laagste waarde tellen niet mee in dat gemiddelde.

Op 10 maart, de laatste dinsdag voor de lockdown, bedroeg het aantal check-ins 4,73 miljoen in het ov, vergelijkbaar met een gemiddelde dinsdag in 2019. Omdat één reiziger meerdere malen kan inchecken, is het aantal check-ins hoger dan het aantal reizigers. Op donderdag 12 maart werd de lockdown afgekondigd: heel Nederland moest, indien mogelijk, thuiswerken. Reizen met het ov was alleen toegestaan als het een cruciale reis betrof.

Op dinsdag 17 maart waren er 1,01 miljoen check-ins in het openbaar vervoer, 79 procent minder dan op een gemiddelde dinsdag in 2019. Nadat de scholen, horeca en sportclubs moesten sluiten, daalde het aantal check-ins verder tot 560.000 op 31 maart. Op dinsdag 5 mei, Bevrijdingsdag en dit jaar voor veel werknemers een vrije dag, werden 460.000 check-ins geregistreerd. Dit is 90 procent minder dan in 2019 en tevens het laagste aantal op een dinsdag na de lockdown.

Toename check-ins na 5 mei
Na 5 mei nam het aantal check-ins op dinsdagen weer toe. Op dinsdag 26 mei was het aantal (1,04 miljoen) vergelijkbaar met dat van dinsdag 17 maart. Op dinsdag 30 juni bedroeg het aantal check-ins 1,62 miljoen. Nadat per 1 juli iedereen weer met het ov mocht reizen, waren er op de eerste dinsdag erna (7 juli) 1,68 miljoen check-ins. Dit is ongeveer de helft van het aantal check-ins op een vergelijkbare dinsdag in 2019.

Rustige spits
Op dinsdag 10 maart, de laatste dinsdag voor de lockdown, waren er in de ochtendspits tussen 8 en 9 uur 565.300 check-ins en in de avondspits tussen 17 en 18 uur 479.300 check-ins. Op dinsdag 17 maart, na het ingaan van de lockdown, waren er tussen 8 en 9 uur 64.200 check-ins en tussen 17 en 18 uur 91.400. Er is nog steeds een spitspatroon zichtbaar, maar het is een stuk rustiger dan voor de lockdown.

Op de dinsdag voor de lockdown ligt de piek in de ochtendspits tussen 8 en 9 uur, gevolgd door het uur tussen 7 en 8. Na de lockdown verschoof de piek in de ochtend naar het uur tussen 7 en 8, gevolgd door het uur tussen 8 en 9. Ook ’s middags was er een lichte verschuiving van de avondspits van het uur tussen 17 en 18 naar het uur tussen 16 en 17. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat mensen die in cruciale beroepen werken over het algemeen vroeger starten met hun werk en vaker in diensten werken. Ook kan het zijn dat mensen er bewust voor kozen om in de coronacrisis buiten de spits te reizen om de drukte te vermijden. Vanaf dinsdag 19 mei waren er tussen 8 en 9 uur weer iets meer check-ins dan tussen 7 en 8 uur.

Opstart na vakantieperiode
Het aantal check-ins was op 14 juli nog verder gestegen vergeleken met de dinsdag ervoor, die dag waren er 1,77 miljoen check-ins. Op dinsdag 21 juli nam het aantal check-ins weer af. Dit kwam onder andere door de school- en bouwvakvakanties. Het aantal check-ins lag die dag 55 procent lager dan op een vergelijkbare dinsdag in 2019. Op dinsdag 25 augustus, bij het aflopen van de zomervakanties, waren er 1,95 miljoen check-ins, het hoogste aantal tot die dag. Dit is 32 procent lager dan op een vergelijkbare dinsdag in 2019.

Dit artikel is gebaseerd op data uit de OV-monitor tot en met dinsdag 25 augustus.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.