Moord op willekeurig slachtoffer, eis 10 jaar cel en TBS

Jippie

Jurick Felipa zou vandaag precies 31 jaar zijn geworden, maar in plaats van dat de nabestaanden dat konden vieren, stonden zij vandaag oog in oog met verdachte Glen S. Hij stak op op 5 juli vorig jaar Felipa dood in de Warmoesstraat. Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor S. 'Geen enkele straf zou goed maken wat wij doorstaan', vertelt de zus van het slachtoffer aan AT5

Een messteek maakte een einde aan het leven van de 29-jarige Jurick Felipa. 'Berekend, wreed en vooral meedogenloos werd er gestoken op mijn kind, mijn lieve kleine ventje', vertelt de moeder van Felipa. Ze is erg verdrietig, maar ook woedend dat de beelden van de steekpartij in no time op sociale media worden gedeeld. 'Men ging over lijken', vertelt ze.

Steekpartij
Op de bewuste dag fietst Jurick Felipa vanuit de Oudebrugsteeg de Warmoesstraat op. Daar loopt op dat moment Glen S. Ze kruisen elkaar op kleine afstand. Volgens getuigen roept S. iets naar Felipa, waarop het slachtoffer zijn fiets wegzet. Hij loopt op S. af, die vrijwel direct met een mes begint te steken. Felipa probeert zichzelf te verdedigen door zijn rugzak en zonnebril op de verdachte te gooien, maar S. blijft steekbewegingen maken. Als een getuige er tussen komt, loopt S. weg en stort Felipa in op straat. Hij overlijdt aan zijn verwondingen.

Rechtzaak
De dodelijke steekpartij is vastgelegd op camerabeelden. De officier refereerde tijdens de zitting vandaag aan die beelden die ook in de zittingszaal werden getoond. Duidelijk is te zien dat de verdachte opgefokt door de Warmoesstraat loopt, terwijl het slachtoffer ontspannen komt aangefietst. Uiteindelijk is te zien op beeld dat de verdachte tot driemaal toe het slachtoffer steekt, Jurick Felipa overlijdt te plekke. Vlak na de steekpartij kan de verdachte worden aangehouden. Bij zijn aanhouding valt er een mes uit zijn broek en blijkt hij nog een mes bij zich te dragen in een buideltasje.

Op grond van dit dossier kan wettig en overtuigend worden bewezen dat het verdachte is die het slachtoffer heeft doodgestoken. “Dit feit dient, wat betreft het openbaar ministerie, te worden gekwalificeerd als doodslag. Door op deze wijze aan te vallen en met volle kracht in iemand borst te steken kan worden gezegd dat je vol opzet hebt op de dood van die ander. Door zo met een mes te handelen kan worden gezegd dat je willens en wetens handelt en echt de wil hebt gehad iemand te doden”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. Voor voorbedachte rade – noodzakelijk voor een veroordeling voor moord - is onvoldoende bewijs.

Uit het onderzoek is geen enkele aanwijzing naar voren gekomen dat verdachte en slachtoffer elkaar kenden. Het onderzoek heeft – tot frustratie van de nabestaanden maar ook van het politieteam en het OM – niks opgeleverd over het motief. De verdachte heeft zich ten aanzien van het delict altijd op zijn zwijgrecht beroepen. Tot op de dag van vandaag is het dan ook niet duidelijk wat de aanleiding is geweest. Met als gevolg dat de ouders van het slachtoffer hun zoon moeten missen en zijn zus haar ‘grote stoere broer’ zonder ook maar enige verklaring van de verdachte daarvoor te hebben gekregen.

De verdachte heeft eerder aangegeven uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Daarvoor is echter geen enkele aanwijzing. “Dit is een schoolvoorbeeld van een situatie waarin verdachte de agressor is, waarin verdachte aanvalt en waarin verdachte zonder enig aanleiding dodelijk geweld toepast”, aldus de officier.

S. heeft een lang strafblad. Hij heeft vaker in detentie gezeten. 'Mishandeling van politie, bedreigingen, poging zware mishandeling', zo somt de officier van justitie op. Ook bedreigde hij eerder de dag van de steekpartij een ander slachtoffer met een mes in Almere. S. werd tegen zijn wil in het Pieter Baan Centrum geobserveerd. Psychologen zijn het er over eens dat hij een stoornis heeft of zelfs meerdere, maar kunnen er niet de vinger op leggen welke. 

Eis
Alleen een forse gevangenisstraf is wat het OM betreft onvoldoende. Om in de toekomst dergelijke ernstige feiten te voorkomen is een intensieve behandeling noodzakelijk. Daarom eiste de officier naast een celstraf van tien jaar ook het opleggen van een TBS-maatregel.