FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 juli 2020

Imponerende Durrant stuurt De Zwaan naar huis; Clemens stunt tegen titelverdediger Cross

Jeffrey de Zwaan is er zondag niet in geslaagd om de tweede ronde van de World Matchplay te bereiken. De Zuid-Hollander had de eerste ronde weinig in te brengen tegen Glen Durrant. Het werd 10-3.

De 24-jarige De Zwaan liep al snel achter de feiten aan, nadat hij in de derde leg werd gebroken en met 4-1 achter kwam. The Black Cobra maakte één break ongedaan, maar pakte vervolgens nog maar één leg. Durrant liet een fraai gemiddelde van 106,93 per drie pijlen noteren, terwijl De Zwaan daar 95,14 tegenover stelde. Op de dubbels was de Nederlander niet scherp, want hij miste zeven van zijn tien pogingen.

Twee jaar geleden haalde De Zwaan nog de halve finales van de World Matchplay. Door zijn uitschakeling in de eerste ronde zal dalen op de wereldranglijst. Hij begon het toernooi als 21e op de wereldranglijst. Durrant neemt het in zijn volgende partij op tegen regerend wereldkampioen Peter Wright of de Portugees José de Sousa. Zij verschijnen later op de avond aan de oche.

De eerste verrassing op de World Matchplay kwam op naam van debutant Gabriel Clemens. Hij stuntte met een zege op titelverdediger Rob Cross. Het werd 10-8. Het is voor de tweede keer dat een titelverdediger in de eerste ronde van de World Matchplay naar huisgestuurd wordt. Voltage treedt in de voetsporen van Colin Lloyd, die in 2006 als verdedigend kampioen gelijk verloor van Steve Maish.

Cross speelde vooral in de beginfase als een titelverdediger onwaardig. Bij het ingaan van de eerste sessie (3-2 in het voordeel van Clemens) gooiden beide spelers een gemiddelde van onder de tachtig. Het gemiddelde steeg uiteindelijk wel naar de negentig. Clemens nam steeds meer de overhand en dat leidde tot een break voorsprong na een veertiendarter in de dertiende leg. De Duitser behield izjn voorsprong. Met een 118-finish (9-8) bleef Cross in de wedstrijd en de Engelsman kreeg zelfs kansen om een verlenging af te dwingen. De oud-wereldkampioen liet zijn drie kansen op dubbel achttien liggen en zag Clemens zijn derde matchdart benutten via dubbel acht.

De eerste partij van de avond ging tussen Mensur Suljovic en Jamie Hughes. Suljovic won na verlenging met 12-10. 

Uitslagen World Matchplay - Eerste ronde - 19 juli 2020
Mensur Suljovic (100.47) 12-10 (101.13) Jamie Hughes
Glen Durrant (106.93) 10-3 (96.71) Jeffrey de Zwaan
Rob Cross (94.40) 8-10 (89.22) Gabriel Clemens
Peter Wright (98.94) 10-8 (96.21) Jose de Sousa
Michael Smith (101.02) 10-3 (91.10) Jonny Clayton

Update 23.20 uur

Peter Wright heeft zich gekwalificeerd voor de tweede ronde op de World Matchplay. De wereldkampioen had het echter niet makkelijk tegen Jose de Sousa. Wright had zijn handen vol aan de Portugese debutant en won met 10-8 van De Sousa, die in de eindfase een 5-8 voorsprong uit handen gaf tegen Snakebite.

Arsenal treft Chelsea in finale FA Cup

Chelsea heeft zondagavond de finale bereikt van de FA Cup. De Londense club versloeg in de halve finale Manchester United met 1-3.

Vanwege een hoofdblessure van Manchester United-verdediger Bailly lag het spel lange tijd stil. Na ruim tien minuten in de blessuretijd kwam Chelsea op voorsprong dankzij een doelpunt van Giroud. 

Direct na rust scoorde Mount de 0-2. De oud-speler van Vitesse profiteerde van een fout van doelman De Gea. De achterstand van Manchester werd nog groter nadat Maguire een voorzet van Alonso naast zijn eigen doelman De Gea werkte. Vijf minuten voor bepaalde Fernandes via een strafschop de eindstand op 1-3.

De finale tussen Arsenal en Chelsea wordt op zaterdag 1 augustus gespeeld op Wembley.

Amerikanen te gast bij CBRN-centrum in Vught

Reservisten van het Amerikaanse 773rd Civil Support Team uit Kaiserslautern in Duitsland waren te gast bij het centrum voor chemische, biologisch, radiologische en nucleaire oorlogvoering in Vught. De afspraak om samen te oefenen bestond al langer, maar moest vanwege corona worden uitgesteld. Tot nu.

De Amerikanen oefenden samen met hun Nederlandse collega's bij een gefingeerd incident aan boord van een schip in de haven van 's-Gravendeel. 

Volgens kapitein Tom Martens van het CBRN-centrum waren de Amerikanen zeer geïnteresseerd in de Nederlandse manier van werken en de ingezette specialisten.

Maj. Ralph Scott, commandant van 773rd Civil Support Team, was vooral erg onder de indruk van de samenwerking tussen burgerautoriteiten en defensie. Scott: "Defensie leverde technische expertise en personeel maar het grootste deel van het materiaal kwam vanuit de burgerautoriteiten. Deze laatste waren in en hielden nadrukkelijk het bevel over de inzet van het militaire personeel."

CBRN oefening op een schip (foto: U.S. Army Reserve)
CBRN oefening op een schip (foto: U.S. Army Reserve)

CBRN oefening op een schip (foto: U.S. Army Reserve)
CBRN oefening op een schip (foto: U.S. Army Reserve)

CBRN oefening op een schip (foto: U.S. Army Reserve)
CBRN oefening op een schip (foto: U.S. Army Reserve)

CBRN oefening op een schip (foto: U.S. Army Reserve)
CBRN oefening op een schip (foto: U.S. Army Reserve)

Distributiecentrum Bol.com overvallen

Het distributiecentrum van Bol.com aan de Pakketweg in Waalwijk is zondag 19 juli overvallen. Meerdere gewapende daders bedreigden twee beveiligingsmedewerkers. De medewerkers raakten niet gewond. Het is nog onduidelijk of er iets is buit gemaakt. De daders zijn nog voortvluchtig.

Uit de eerste verklaringen van de beveiligers blijkt dat de overval zondagochtend omstreeks 09.00 uur heeft plaatsgevonden. De daders zijn het bedrijfspand binnengedrongen en zijn er geruime tijd aanwezig geweest. De bedreigde medewerkers sloegen rond 14.50 uur alarm waarna de politie direct met meerdere eenheden ter plaatse ging. In de omgeving is nog naar de daders gezocht maar ze werden niet aangetroffen.

Ter plekke hebben rechercheurs sporenonderzoek gedaan en verklaringen van medewerkers opgenomen en worden camerabeelden uitgekeken. Het rechercheonderzoek is in volle gang. De politie is nog op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp.

Da's pech, pakket weg? (zo, die grap is vast gemaakt )

Sassoli: "de beslissingen die we nemen zullen de Unie voor decennia hervormen"

David Sassoli zei tegen EU-leiders dat herstelplannen ambitieus moeten zijn en waarschuwde dat goedkeuring van de nieuwe begroting door het Parlement niet vanzelfsprekend is.

De voorzitter van het Parlement sprak tijdens de opening van de EU-top op 17 juli om een akkoord te vinden onder de nationale regeringen over de volgende EU-meerjarenbegroting, inclusief maatregelen voor het herstel van Europa na de coronapandemie.

“De gesprekken en beslissingen zullen essentieel zijn om onze Unie herop te bouwen voor de komende decennia,” zei Sassoli. Hij zei dat er geen weg terug is na de Covid-19-crisis. “De pandemie heeft ons nieuwe verantwoordelijkheden en verplichtingen gegeven: de verantwoordelijkheid om keuzes te maken en de plicht om dit in het belang te doen van velen, niet van enkelen. Als dit onze opdracht is, wordt het duidelijk waar we moeten investeren: in de groene economie, volksgezondheid, onderwijs en in digitale, democratische en sociale rechten.”

Sassoli zei dat het herstelplan moet helpen om de economie te transformeren en de toenemende ongelijkheid aan te pakken: “Het herstelplan moet in verhouding zijn met onze ambities.” Hij zei dat het Parlement de financiering steunt die de Europese Commissie heeft voorgesteld, inclusief de voorgestelde verdeling tussen subsidies en leningen. De voorzitter vroeg ook naar de introductie van eigen middelen en om kortingen voor sommige lidstaten af te schaffen, die hij “oneerlijk en moeilijk om te rechtvaardigen” noemde.

Sassoli herinnerde EU-leiders eraan dat de goedkeuring van het Parlement voor de begroting essentieel is. “Het is ondenkbaar dat Europa, dat een akkoord bereikt over een gezamenlijke respons op de crisis, het Parlement buiten spel zou zetten.” De voorzitter zei ook nog dat het Parlement “teleurgesteld” was over het begrotingsvoorstel van de Raad tijdens de top: “Als we Europa willen herstellen, hebben we stabiele financiering nodig op lange termijn. Dit is een vereiste voor de goedkeuring van het Parlement.”

Sassoli benadrukte het belang van solidariteit tijdens de huidige crisis: “Europa is naar elkaar toegegroeid op basis van gemeenschappelijke waarden. Laten we Europa niet reduceren tot een continentale geldautomaat.” Hij voegde eraan toe: “Het Parlement zal alleen zijn goedkeuring geven als de prioriteiten die ik vandaag vernoemd heb, ingevuld worden."

David Sassoli (foto: Europees Parlement)
David Sassoli (foto: Europees Parlement)

Arrestatieteam bevrijdt ontvoerde man uit auto

Een arrestatieteam van de politie heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een ontvoering. De actie is door een omstander gefilmd. In totaal zijn er zes verdachten opgepakt.


Arrestatieteam bevrijdt man (Bron: YouTube/AT5)

Het slachtoffer was zaterdagmiddag in Amsterdam-West ontvoerd en gegijzeld. Volgens een woordvoerder van de politie waren er meerdere verdachten bij betrokken. Een observatieteam kwam de twee auto's waarin zij reden vannacht op het spoor.

Klemgereden
Een van de twee auto's werd rond 01.30 uur op de Marnixstraat klemgereden door een arrestatieteam. Het slachtoffer zat in die auto en kon bevrijd worden. Drie verdachten, die ook in de auto zaten, werden opgepakt.

Voorbijgangers hadden niet meteen door dat het om een politieactie ging. Op beelden die AT5 ontving is te zien dat een van de omstanders zijn jas uittrekt en op de politieagenten af rent. Daarna lijkt hij een van hen aan te raken en wordt hij meteen door een lid van het arrestatieteam op de grond geduwd. "Opzouten, weg hier", roept de politieman.

Zeer ongewenst
Volgens de politie had de man geen idee wat er aan de hand was. "Het werd hem snel duidelijk dat hij iets deed dat zeer ongewenst was."

Een andere omstander laat weten dat de actie erg snel ging en dat de auto's van het arrestatieteam vlak daarvoor met hoge snelheid achter de verdachte aan reden. "De snelheden waren levensgevaarlijk zo dicht bij het Leidseplein."

Tweede auto
Een tweede auto werd zaterdagnacht ter hoogte van het politiebureau Lijnbaansgracht klemgereden. Daar werden nog drie verdachten aangehouden. De zes zijn overgebracht naar het politiebureau, ze mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Naar het motief van de ontvoering wordt nog onderzoek gedaan. Ook in Brabant is er zaterdag in verband met deze ontvoering een incident geweest. Het ontvoerde slachtoffer hoefde niet naar het ziekenhuis.

F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Lewis Hamilton heeft de Formule 1 Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. Zijn Mercedes-team domineerde in Budapest het hele weekend, maar Max Verstappen snoepte dankzij een zeer goede start de tweede plaats weg voor de zwarte bolide van Valtteri Bottas.

Voor Red Bull Racing was het een zwaar weekend in Hongarije en het drama werd nog groter toen Verstappen in de ronde richting de grid op een natte baan de muur in ging. De Nederlander zette zijn beschadigde bolide op de grid, waarna het team de stuurstang net op tijd wist te repareren. Het hele veld vertrok op intermediates, terwijl Kevin Magnussen op natweerbanden de opwarmronde begon. De Deen kwam samen met zijn Haas-teamgenoot Romain Grosjean al voor de start binnen voor slicks.

De start zelf verliep voor Hamilton zonder problemen, maar niet voor teamgenoot Bottas die slecht weg was en terugviel naar plek zes, achter Lance Stroll, Verstappen en de Ferrari's van Sebastian Vettel en Charles Leclerc. Omdat de baan snel opdroogde kwamen de coureurs snel naar binnen voor nieuw rubber, waarbij Verstappen een van de laatsten was. Deze beslissing legde hem geen windeieren, want de Nederlander vond zich terug op plek twee, voor Magnussen en Grosjean die optimaal profiteerden van hun vroege stop.

Een van de rijders die niet profiteerde was Leclerc die door Ferrari op de zachtste banden was gezet, terwijl de rest van het veld op de mediums en harde banden reed. Het rubber van de Monegask was er snel aan en hij zakte langzaam maar zeker door het veld heen. Voor Bottas gold de omgekeerde richting, want de Fin was na zijn slechte start bezig aan een opmars. Deze bracht hem in eerste instantie op plek vier waar hij klem zat achter Stroll.

Dit betekende goed nieuws voor Verstappen die hiermee een flink gat kon slaan met zijn achtervolgers. Iets verder naar achteren wist ook Albon enkele plaatsen te winnen, terwijl de rijders van Haas wat terugvielen. Ferrari haalde Vettel na 31 ronden weg achter Grosjean voor zijn tweede stop, terwijl Mercedes Bottas op die manier bevrijdde van Stroll.

Bottas zette op de nieuwe banden meteen de snelste rondetijden neer, waarna Red Bull Verstappen binnenhaalde om het gevaar af te wenden. Het team van de Nederlander kon niet voorkomen dat teamgenoot Albon door Vettel gepasseerd werd. Bij Verstappen lukte het wel, want hoewel Bottas sneller was en het gat dichtreed kwam de Fin Verstappen niet voorbij.

Mercedes probeerde hierna de strategie van vorig jaar opnieuw uit, toen het Hamilton laat binnenhaalde voor een stop om Verstappen te verschalken. Toen lukte het en ditmaal wilden ze met Bottas hetzelfde doen. Verstappen had ditmaal echter wat meer leven in zijn banden dan destijds, waardoor het gat minder snel gedicht werd.

Na 70 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Verstappen die hiermee het maximale heeft gehaald uit een weekend dat dramatisch leek te verlopen. Bottas werd met de pijlsnelle Mercedes derde, voor Stroll die een goed weekend afsloot met plek vier. Albon haalde in de slotfase Vettel nog in en was de laatste die niet op een ronde werd gezet. Vettel haalde goede punten binnen voor Ferrari, voor Sergio Perez, Daniel Ricciardo en Magnussen die hiermee de eerste punten van het jaar voor Haas pakte. Het laatste punt was voor Carlos Sainz die een groot deel van de race in gevecht was met Leclerc. Pierre Gasly had het hele weekend motorische problemen en was tijdens de race de enige uitvaller door problemen met de krachtbron.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:40:08.202
2 M. Verstappen Red Bull +8.702
3 V. Bottas Mercedes +9.452
4 L. Stroll Racing Point +57.579
5 A. Albon Red Bull +1:18.316
6 S. Vettel Ferrari +1 ronde
7 S. Pérez Racing Point +1 ronde
8 D. Ricciardo Renault +1 ronde
9 K. Magnussen Haas +1 ronde
10 C. Sainz Jr. McLaren +1 ronde
11 C. Leclerc Ferrari +1 ronde
12 D. Kvyat AlphaTauri +1 ronde
13 L. Norris McLaren +1 ronde
14 E. Ocon Renault +1 ronde
15 R. Grosjean Haas +1 ronde
16 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
17 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
18 G. Russell Williams +1 ronde
19 N. Latifi Williams +5 ronden
DNF P. Gasly AlphaTauri +55 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 63
2 Valtteri Bottas Mercedes 58
3 Max Verstappen Red Bull 33
4 Lando Norris McLaren 26
5 Alex Albon Red Bull 22
6 Sergio Perez Racing Point 22
7 Charles Leclerc Ferrari 18
8 Lance Stroll Racing Point 18
9 Carlos Sainz Jr. McLaren 14
10 Sebastian Vettel Ferrari 9
11 Daniel Ricciardo Renault 8
12 Pierre Gasly AlphaTauri 6
13 Esteban Ocon Renault 4
14 Kevin Magnussen Haas 2
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
16 Daniil Kvyat AlphaTauri 1
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 0
18 Nicholas Latifi Williams 0
19 Romain Grosjean Haas 0
20 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 121
2 Red Bull 55
3 McLaren 40
4 Racing Point 40
5 Ferrari 27
6 Renault 12
7 AlphaTauri 7
8 Alfa Romeo 2
9 Haas 2
10 Williams 0

Historische MotoGP-zege Quartararo, wereldse inhaalrace Marquez eindigt in tranen

In Jerez de la Frontera is eindelijk het seizoen in de MotoGP geopend. Op het warme asfalt in Spanje werden eindelijk de eerste racerondjes gedraaid, wat een prima race bleek te worden.

De eerste poleposition van het jaar was voor Fabio Quartararo, die met Maverick Viñales en Marc Marquez op de eerste rij vertrok. Viñales pakte bij de start de leiding, voor Marquez en Quartararo, die de Pramac Ducati's van Jack Miller en Francesco Bagnaia achter zich aan kreeg. Ook Andrea Dovizioso zat er op zijn fabrieks-Ducati goed bij, net als de KTM's van Pol Espargaro en debutant Brad Binder.

In de derde ronde opende Marquez succesvol de aanval op Viñales, terwijl Miller voorbij Quartararo de derde plek pakte. Marquez probeerde een gat te slaan en dat ging niet zo goed: hij gleed weg, bleef dankzij een klassieke wondersave overeind, maar viel na zijn tripje door het grind wel terug tot de zestiende plek...pal voor de deur van zijn broertje en teamgenoot Alex Marquez.

Quartararo pakte ondertussen Miller weer terug, niet veel later gingen beide heren voorbij Viñales. Marquez knokte zich naar de tiende plek en reed nota bene de snelste raceronde, dus kon nog zeker niet afgeschreven worden. Miguel Oliveira en de niet al te rappe Valentino Rossi moesten er snel aan geloven, de net door Espargaro ingehaalde Franco Morbidelli werd het volgende slachtoffer.

Morbidelli en Bagnaia werden in krap twee bochten al de volgende slachtoffers van de geweldige comeback van Marquez, die het vizier op Espargaro kon richten. Ook daar had hij geen kind aan, de volgende mocht het proberen dus: Dovizioso hield het zo'n drie bochten vol, alvorens de wereldkampioen zijn Honda er zonder grote problemen binnendoor drukte.

Voorin werd Miller gepakt door Viñales en de Australiër moest met Marquez in aantocht vrezen voor zijn derde plek. Dat werd dan eindelijk een beetje een uitdaging voor Marquez, die zelfs even zag dat zijn aanval gepareerd werd, hoewel hij uiteraard wel toe kon slaan. Viñales moest de volgende worden...maar toen ging het fout: Marquez pushte nét iets te hard en ging hard onderuit het grind in, het einde van een fantastische inhaalrace.

De zege van Quartararo kwam - zeker na het wegvallen van Marquez - totaal niet meer in gevaar en zowel de jonge Fransman als het Petronas Yamaha-team van Wilco Zeelenberg konden hun allereerste MotoGP-zege bijschrijven, tevens de allereerste Franse zege in de hoogste klasse sinds Regis Laconi in 1999. Viñales eindigde als derde, voor Dovizioso, Miller, Morbidelli, Espargaro en Bagnaia.

Robben nog niet fit voor eerste groepstraining

FC Groningen heeft morgen zijn eerste groepstraining van het seizoen en deze zal live worden uitgezonden door RTV Noord en FOX Sports. Dit is natuurlijk met maar één reden, de rentree van Arjen Robben. Die is echter nog niet fit moet de training aan zich voorbij laten gaan.

Dit is besloten na fysieke tests die alle spelers de afgelopen week ondergingen. "Op basis hiervan heeft de staf in overleg met de speler onder meer besloten dat Arjen Robben maandag niet het veld opgaat om aan de groepstraining deel te nemen. De club wil geen enkel risico met hem nemen", zo luidt het statement op de clubwebsite.

Ook Robben zelf baalt:  "We zijn met z’n allen heel optimistisch en positief gestemd. Ik voorop. Dat is onveranderd, maar ik had in mijn hoofd om maandag aan te sluiten bij de groep. De specialisten binnen de club hebben geadviseerd dit niet te doen. Ik had me maandag graag met mijn teamgenoten laten zien, maar tegelijkertijd is het vele malen belangrijker dat ik er bij de start van het seizoen sta, dan bij de eerste groepstraining. We willen liever twee dagen later dingen doen die we in deze fase van het werken aan de comeback verantwoord vinden, dan één dag te vroeg. Ik snap dat met name de supporters mij graag maandag op het veld hadden willen zien, maar zoals ik me nu voel gaan ze me nog vaak genoeg in actie zien en dat is uiteindelijk het grote doel.”

Ten Voorde weer op Porsche Supercup-podium, Van Lagen baalt

Ook het seizoen in de Porsche Supercup is weer volop bezig en zondag was het tijd voor de race op de Hungaroring, waar het na een vochtige ochtend inmiddels droog was. Zes Nederlanders stonden op de grid en dat leverde voor Larry ten Voorde een podiumplek op.

Dylan Pereira begon op poleposition en de Luxemburger hield in bocht één een aanval van de Turk Ayhancan Güven af. Ten Voorde begon als vijfde en werkte zich gelijk langs Marvin Klein naar plek drie werkte - Leon Köhler ontbrak op zijn vierde plek op de grid. Al snel kwam de safety car de baan op: de 49-jarige Philipp Sager spinde op het rechte stuk de muur in.

Na de herstart deed Güven nog een poging bij Pereira, opnieuw zonder succes, terwijl Jaap van Lagen vanaf plek negen inmiddels op de zesde stek reed, achter Jaxon Evans. Ten Voorde moest ondertussen alle zeilen bijzetten om Klein van het lijf te houden, terwijl Van Lagen van het getouwtrek profiteerde door Evans voorbij te steken.

Ruim drie ronden voor het einde deed Evans een poging bij Van Lagen, wat resulteerde in contact en uiteindelijk een lekke voorband en uitvalbeurt voor de Nederlander, terwijl Jean-Baptiste Simmenauer profiteerde en de vijfde plek in handen pakte. Evans kreeg er wel rap een drivethroughpenalty voor, maar daar had Van Lagen uiteraard niks meer aan.

De winst van Pereira kwam niet meer in gevaar, net als de tweede plek van Güven. Op vrij ruime afstand hield Ten Voorde de Fransman Klein van het lijf en pakte hij de derde podiumplek. Max van Splunteren, Daan van Kuijk, Lucas Groeneveld en Jesse van Kuijk werden negende, tiende, elfde en twaalfde.

Foppen loopt Nederlands record op 5 km

In Nijmegen heeft atleet Mike Foppen een Nederlands record op de 5.000 meter op de weg gelopen. In het Goffertpark kwam de 23-jarige Nijmegenaar tot een tijd van dertien minuten en 31 seconden.

Sinds 1 januari dit jaar was het record vacant. De Nederlandse atletiekbond schrapte toen alle records na een reglementswijziging van de internationale atletiekfederatie. Voor die tijd stond het Nederlandse record op naam van Kamiel Maase. Maase liep in 1997 in Los Angeles naar dertien minuten en 46 seconden. Diezelfde Maase liep in 2002 in Berlijn het Nederlands record op de baan: dertien minuten en dertien seconden.

Er was overigens van tevoren geen ruchtbaarheid aan de wedstrijd gegeven, omdat men bang was voor te veel publiek.

Marini overtuigend naar Moto2-zege in Jerez, Bendsneyder kansloos

Op het circuit van Jerez de la Frontera is ook het Moto2-seizoen weer hervat, na de maandenlange COVID-19-pauze. In tegenstelling tot de Moto3-race van de ochtend werd het niet echt een daverend spektakel, maar dat kon de pret niet drukken voor Valentino Rossi's halfbroertje Luca Marini.

Met Jorge Martin, Jorge Navarro en Sam Lowes op front row werden de lichten op groen gezet. Martin vertrok sterk, Navarro ging in de eerste bocht al onderuit, Aron Canet en Marini werkten zich langs Lowes de podiumplaatsen op.

Marini was lekker bezig en ging snel voorbij Martin naar de leiding, waarna de Spanjaard ook teamgenoot Tetsuta Nagashima langszij zag komen. Marco Bezzecchi kon achter Martin mee op de vierde plek, Canet, Marcel Schrötter en Lowes probeerden aan te haken.

Met vijftien ronden te gaan stuiterde Bezzecchi het grind in, kort nadat hij de derde plek van Martin over had genomen, niet veel later gevolgd door een crash van Schrötter. Halverwege de race waren de gaten voorin fors: Marini op kop, Nagashima erachter, dan Martin en op twee seconden Lowes en de zijnen.

De vierde GP-zege van Marini kwam niet meer in gevaar, Nagashima pakte na zijn winst in Qatar een tweede podiumplek en op ruime afstand wist Martin in de strijd om de laatste podiumplek Lowes van het lijf te houden. Bo Bendsneyder kwam er totaal niet aan te pas en finishte de race ook niet.

Moto3-race Jerez beslist in chaotische laatste bocht

Op het Spaanse asfalt van het circuit van Jerez de la Frontera is het seizoen in de Moto3 eindelijk hervat, nadat de COVID-19-pandemie ervoor zorgde dat het na de openingsrace in Qatar - begin maart alweer - stil werd gelegd.

Tatsuki Suzuki, Andrea Migno en John McPhee vertrokken vanaf de eerste rij, Carlos Tatay en Dennis Foggia lagen na een halve bocht al in het grind en konden inpakken. Suzuki pakte bij de start de leiding, Migno en Romano Fenati volgden, met Albert Arenas, Celestino Vietti en Jeremy Alcoba daar weer achter.

De Moto3 zou de Moto3 niet zijn als de boel niet om de haverklap veranderd, maar na een kwart van de race reed Vietti in elk geval op kop, voor Migno en de ook naar voren gekomen Tony Arbolino. Arenas en Fenati volgden, Gabriel Rodrigo zat er inmiddels ook bij en Suzuki was wat teruggevallen tot voor Alcoba.

Arbolino nam halverwege even de leiding in handen, Arenas deed dat ook en Sergio Garcia werd bestraft: hij kwam van de 31e plek naar de kopgroep, maar kwam buiten de baan en moest de zogenaamde long lap-penalty nemen. Met vier ronden te gaan nam McPhee de eerste plek over, terwijl ook Darryn Binder zich voorin meldde.

In de voorlaatste ronde moest ook Alcoba vanaf de kopgroep een long lap-penalty nemen, terwijl Ai Ogura voorin mee kwam doen. Voor Binder eindigde het daar: de Zuid-Afrikaan ging weer eens onderuit. In de slotronde viel er weer geen peil op te trekken: McPhee had de kop, voor Arbolino en Arenas, die in de laatste bocht binnendoor kwam. Ogura kwam eruit naar plek twee, Arbolino werd derde en McPhee schoof in de laatste bocht onderuit.

F2-race wordt zinderende thriller op Hungaroring

De sprintrace in de Formule 2 op de Hungaroring heeft zondagochtend voor flink veel spanning gezorgd. Niet iedereen had dezelfde bandenstrategie in de race waar een pitstop níet verplicht is en dat zorgde voor een zinderende ontknoping.

Callum Ilott vertrok net als zaterdag van poleposition, nadat hij in die race als achtste eindigde. Hij had Louis Deletraz naast en Jehan Daruvala en Felipe Drugovich achter zich, maar sloeg gelijk een fors gat. Luca Ghiotto knokte zich naar plek twee, voor Deletraz, Nikita Mazepin, Dan Ticktum, Mick Schumacher en Robert Shwartzman, de winnaar van zaterdag - Drugovich kwam vreselijk slecht weg en lag al snel twintigste.

Ticktum zakte met een probleem snel terug, Schumacher kwam op gang en ging na zeven ronden voorbij Mazepin naar plek vier. Deletraz reed - in tegenstelling tot de mannen om hem heen - op zachte banden en kwam in de problemen: hij werd gepasseerd door Schumacher en Mazepin, waarna ook Shwartzman er voorbij ging en Deletraz een nieuw setje hardere banden kwam halen. Ilott reed zo halverwege nog voorop, Ghiotto reed er een paar tellen achter, Schumacher, Mazepin en Shwartzman zaten op een dikke tien seconden.

Een paar ronden later kwam Schumacher zijn banden inruilen voor nieuwe, zachte banden, wat Ilott elf ronden voor het einde ook deed, net als Shwartzman. Ghiotto bleef een stuk langer buiten en had met zeven ronden te gaan 25 seconden voorsprong op Giuliano Alesi - ook nog niet gestopt - en 31 seconden op Ilott, die zo'n vier seconden per rondje won. Schumacher, Deletraz en Schwartzman reden op hun nieuwere banden simpel langs Alesi in de strijd om plek drie, Ilott reed in rap tempo richting Ghiotto.

Het werd een zinderende slotfase, waarin Ilott zijn halve minuut achterstand met zeer rasse schreden verkleinde. Het was echter niet genoeg: Ghiotto hield precies stand - de race had geen bocht langer moeten duren - en kon een zege bijschrijven, voor Ilott en Schumacher, die Shwartzman achter zich hield.

24 bekeuringen bij 'Toer ff normaal' controles

Agenten hebben zaterdag in totaal 24 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles in het centrum van Tilburg, de Burgemeester Letschertweg en de Vierbundersweg in Dongen.

Agenten controleerden overdag en in de avond op verschillende plekken in Tilburg en omgeving motorrijders en andere weggebruikers. Zes motorrijders kregen een boete voor het onnodig produceren van geluid, 3 motorrijders reden te hard en van 1 motor was het kenteken niet leesbaar. Daarnaast kregen 12 andere weggebruikers een bekeuring voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden, en drie voor overige verkeersfeiten.

De politie krijgt steeds vaker meldingen van wijkbewoners van overlast en verkeersgevaarlijke situaties veroorzaakt door motorrijders. Buurtbewoners melden vooral geluidsoverlast en asociaal rijgedrag, zoals met zeer hoge snelheid over de weg racen, wheelies maken, negeren van rood verkeerslicht, niet stoppen voor een voetgangersoversteekplaats, spookrijden en rechts inhalen.

De politie gaat de komende maanden extra en strenger controleren op de snelheid van de motorrijders en het naleven van de verkeersregels en het veroorzaken van geluidsoverlast. Wie de regels overtreedt, wordt gecontroleerd en kan een proces verbaal krijgen. Met de extra controles wil de politie wil de verkeersveiligheid verbeteren en de motorrijders bewust maken van hun rijgedrag.

Fun met Funda #206 - Militaire precisie in Ede

In Ede vinden we op de voormalige Prins Maurits kazerne dit prachtige pand dat voorheen van de Koninklijke Marechaussee is geweest. Het KMAR-gebouw fungeerde als politiepost toen Ede nog een garnizoensplaats was. Dit is nog zichtbaar door onder andere de aanwezigheid van cellen en een verhoorkamer.

Mocht je dit pandje willen kopen moet je wel van goede huizen komen, de gemeente Ede stelt nogal wat eisen aan de koper. Desalniettemin een pareltje om even te bekijken. Mocht je interesse hebben, dan dien je je voor 23 juli 12:00 uur aanstaande schriftelijk of per email te melden bij bij de makelaar. Inschrijvingen die na die tijd binnenkomen worden niet in behandeling genomen. De vraagprijs voor dit juweeltje is vastgesteld op 470.000 euro. 

Militaire precisie in Ede  (Foto: Funda)
Militaire precisie in Ede (Foto: Funda)

Granado opent MotoE-seizoen met ruime zege

Op het circuit van Jerez de la Frontera is het MotoE-seizoen van start gegaan. De eerste race van het tweede jaar in de elektrische motorsportklasse werd een prooi voor Eric Granado, die de hele race domineerde.

De Braziliaan Granado vertrok vanaf poleposition, met Lukas Tulovic en Dominique Aegerter ernaast en Tulovic pakte bij de start de leiding - hoewel Granado snel terugsloeg.

Al snel trok Granado een groot gat naar Tulovic, die zelf aangevallen werd door kampioen Matteo Ferrari. De Italiaan nam Tulovic te grazen, maar Granado was al veel te ver weg.

Granado kwam niet meer in gevaar, Ferrari eindigde als tweede en de Zwitserse GP-veteraan Aegerter reed in de slotfase nog langs Tulovic naar de laatste podiumplek.

Oppermachtige Viscaal wordt F3-zege uit handen getrokken

De tweede Formule 3-race van het weekeinde op de Hungaroring heeft weer genoeg stof tot discussie opgeleverd. Bent Viscaal was met afstand de beste, maar de Nederlander werd door de wedstrijdleiding fors tegengewerkt.

De race ging op een vochtige Hungaroring van start met David Beckmann op poleposition, Clement Novalak ernaast en Dennis Hauger en Alex Peroni daar weer achter - Richard Verschoor en Viscaal vertrokken vanaf zeven en acht, nadat Logan Sargeant zaterdag zijn derde plek wegens een tijdstraf verloor en de Nederlanders zo opschoven, Viscaal's eerste podiumplek.

Beckmann behield bij de start de leiding, maar Hauger opende volle bak de aanval, met succes voor de Noorse Red Bull-junior. Novalak en Sargeant volgden, Verschoor steeg naar de vijfde plek. Viscaal reed zich een stuk later langs Oscar Piastri naar plek zes, waarna Liam Lawson wederom uitviel - zaterdag verzorgde hij een fors oliespoor - en voor de safety car zorgde.

Na de herstart had Viscaal het mes tussen de tanden: Sargeant moest er op knappe wijze aan geloven en ook Novalak hield het niet langer dan één bocht vol tegen de Nederlander, die zo op plek drie reed. Verschoor werd dan weer gepakt door Piastri, nadat hij zich flink verremde. Voor Viscaal kwam er al snel slecht nieuws: hij kreeg een ongelukkige tijdstraf van vijf seconden, doordat hij in de buurt reed van Igor Fraga, die na een eigen fout spinde.

Viscaal moest extra stampen om het podium te kunnen behouden en dat deed hij: Beckmann werd buitenom te grazen genomen door de ontketende Nederlander. Hij keek al snel naar Hauger en een paar bochten later had hij de Noor in zijn spiegels en reed Viscaal voorop, terwijl Verschoor de snel terugvallende Novalak passeerde. Viscaal reed ondertussen het hele veld op een hoop en bouwde genoeg voorsprong op om zijn tijdstraf voorlopig te neutraliseren.

Viscaal mocht schijnbaar niet winnen, want de veruit snelste coureur van de dag kreeg nóg een tijdstraf van vijf seconden omdat hij in een duel buiten de baan terecht was gekomen. Beckmann, die zich met een forse doch onbestrafte beuk langs Hauger werkte, kreeg zo de virtuele leiding in zijn schoot geworpen, Piastri reed voorbij Hauger naar plek drie - Hauger reed dik tien tellen achter Viscaal, die dus nog wel op het podium bleef.

Ook dat viel echter snel weg: Matteo Nannini crashte en zorgde voor de safety car, waardoor de in totaal tien seconden Viscaal ver terug gooiden. Beckmann werd zo redelijk dubieus uitgeroepen als winnaar, voor Piastri en Hauger, die zo alsnog het podium op mazzelde. Verschoor werd vijfde, Viscaal zeventiende - hoewel hij aankondigde linea recta naar de raceleiding te zullen stappen - een kansloze zet, want protest aandienen tegen een tijdstraf kan niet.

FOK! Wat eten we vandaag? #IJs

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we creatief doen met ijs! Schepijs, waterijs, softijs, ijstaart, ijs met fruit, ijs in een hoorntje, slagroomijs, ijs met slagroom, yoghurtijs, ijs op een stokje, sorbetijs of een ijswafel: je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat al lang! 

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de ijsvraag van vandaag: wat is jouw favoriete ijsje?

IJS! (Afbeelding: Pixabay)
IJS! (Afbeelding: Pixabay)

Slachtoffer steekpartij opgepakt voor drugsbezit

Een 24-jarige man uit Roosendaal raakte zaterdagavond gewond nadat hij vermoedelijk is gestoken na een verkeersconflict. Een 63-jarige vrouw en een 37-jarige man uit Etten-Leur zijn aangehouden. Later op de avond werden slachtoffer en twee inzittenden aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet.

Rond 21.30 uur ontstond op de parkeerplaats aan de Vossendaal in Etten-Leur een ruzie tussen het slachtoffer en de verdachten over de schadeafhandeling na een aanrijding. De vrouw zou daarbij het slachtoffer hebben gestoken. Omdat de precieze toedracht onduidelijk is werden de vrouw en de man aangehouden en overgebracht naar een politiecel voor verder onderzoek.

Nadat het slachtoffer was behandeld aan zijn steekwond heeft hij op het politiebureau aangifte gedaan van poging tot doodslag. Agenten hadden toen zij onderzoek deden naar het steekincident een henneplucht geroken vanuit de auto van het slachtoffer. In de auto troffen zij soft- en harddrugs aan. De 24-jarige Roosendaler en twee andere inzittenden, een 26-jarige man en een 20-jarige vrouw, werden vervolgens aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet. De politie doet in beide zaken, het steekincident en het aantreffen van drugs, verder onderzoek.

Man opgepakt na mishandeling

De politie arresteerde zaterdagnacht rond 23:45 uur op het Amaliaplein in Wemeldinge een 24-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats op verdenking van mishandeling. De politie kreeg een melding van een vechtpartij op de Prinses Julianastraat.

Bij de vechtpartij raakte één persoon gewond. Deze persoon, een bekende van de verdachte, wilde echter geen aangifte doen. De dader wordt echter, gezien het letsel van de mishandelde persoon, ambtshalve vervolgd door de politie. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich waardoor de politie pepperspray moest gebruiken. De man zit vast voor verhoor.

Arsenal klopt Manchester City en staat in finale FA Cup

Arsenal heeft zaterdag als eerste ploeg de finale van de FA Cup bereikt. De Londenaren waren in de halve finale op Wembley dankzij twee treffers van Pierre-Emerick Aubameyang met 2-0 te sterk voor de cuphouder.

Aubameyang opende in de negentiende minuut de score voor Arsenal op het voor publiek gesloten Wembley. Dat was een klap voor Manchester City, dat het zeer lastig had met Arsenal. Pas na de rust kwamen de grote kansen voor de titelhouder. Kevin De Bruyne krulde een vrije trap net naast en Raheem Sterling schoof van dichtbij naast. Ook Aymeric Laporte werd gevaarlijk door een afstandsschot net naast te knallen.

Na de rust draaide Man. City de druimschroeven aan, maar het was Arsenal dat weer trefzeker was. Een kleine twintig minuten voor tijd was Aubameyang opnieuw trefzeker. Drie jaar geleden stond Arsenal voor het laatst in de FA Cup-finale en toen won de ploeg met 2-1 van Chelsea. De Gunners zijn met dertien titels recordhouder. City won de FA Cup vorig jaar nog door Watford in de eindstrijd met 6-0 te verslaan.

De andere halve finale gaat zondag tussen Manchester United en Chelsea. De finale is op 1 augustus. 

Verkeerscontrole voor veilige zomervakantie levert 23 bekeuringen op

Team Verkeer organiseerde op zaterdag 18 juli op het parkeerterrein Peulwijk langs de A4 bij Den Hoorn een algemene recreatiecontrole. Hierbij controleren ze de technische staat van campers, caravans en aanhangwagens, maar ook de belading. Overbelading is een veel voorkomende oorzaak van verkeersongevallen.

Inspectie
Automobilisten met een camper, caravan of vouwwagen werden willekeurig door motoragenten van de weg gehaald en begeleid naar de controleplaats. Daar werden de voertuigen geïnspecteerd. Gelet werd op de rijtechnische staat van de combinatie, maar bijvoorbeeld ook op verlichting, remmen, gewicht en de bandenspanning. De politie keek ook of rijbewijzen en de kentekenbewijzen kloppen. Dat wil zeggen: mag deze bestuurder met deze combinatie rijden en zijn de vereiste papieren in orde.

Bewustzijn creëren
Het doel van de controle is vooral om bewustzijn te creëren bij vakantiegangers: zorg dat je camper, caravan of vouwwagen vóór vertrek in orde is en je veilig de vakantie ingaat.

Goed voorbereid op reis
Het merendeel van de combinaties was in orde en zij konden snel weer hun reis hervatten. Toch bleek niet iedereen alles in orde te hebben tijdens de controle. In totaal werden er bij deze controle drieëntwintig processen-verbaal uitgereikt ondermeer voor het tonen van een onjuist rijbewijs, te zware belading, gladde banden, losbreekinrichting en onjuiste achterverlichting.

FOK! Wat een weer: eigenwijs weer

Welcome!  

Het weer gedroeg zich eigenwijs. Dat wil zeggen dat het weer niet deed wat ik had voorspeld. Ik kondigde aan dat er zo'n beetje 20 km uit de kust vandaan bewolking zou ontstaan. Niet dus. Ik zit hier 11 km van de kust vandaan en het was een grotendeels bewolkte dag. Datzelfde was ook het geval in grote delen van Noord-Holland en Zuidwest Friesland. Uiteindelijk trok het zeewindfrontje, want dat was het, ook verder landinwaarts en kregen ook andere gebieden met bewolking te maken. Het kwam zelfs tot een paar buitjes! Op veel plaatsen was het echter gewoon een mooie zomerdag met maxima tot bijna 27 graden.

Wat viel ons verder op? Een opmerkelijke temperatuursdaling aan zee, ook die had ik gisteren niet voorzien. Eerst was het in Zeeland kil met laaghangende bewolking, maar bij het draaien van de wind naar west zakte de temperatuur opvallend fors langs de hele westkust. Rond 18.00 was het nog maar 18 graden in een strook van Den Helder naar Scheveningen. Hier in Haarlem zakte het kwik van 23 naar 19 graden. Blijkbaar was de zeewind toch sterker dan gedacht.

Vandaag krijgen we een vergelijkbare dag als gisteren. Al denk ik dat er geen zeewindfront ontstaat, zodat er overal flinke perioden met zon zijn. In de loop van de middag neemt de bewolking in het westen toe. Dit komt omdat er een zwakke storing nadert. In de avond kan er in Noord-Holland, Friesland en de Wadden een beetje regen vallen. Ik verwacht echter geen grote hoeveelheden. Elders blijft het droog. De meeste zon vinden we dan in het zuiden en oosten. De maxima liggen tussen de 21 graden op Texel en Terschelling tot nog zo'n 27 in Brabant en Limburg. De wind is matig en komt uit een westelijke richting.

Komende week is het droog, maar een stuk koeler. 

Fijne zondag!  

Meer weer op FOK!

Graanveld (Foto: Scherpschutter)
Een graanveld en een mooi kerkje in Zeeland. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Twee zwaargewonden bij ongeval op de A73

Zaterdagnacht rond 2:30 uur raakten op de A73 richting Venray ten hoogte van Grubbenvorst door nog onbekende oorzaak twee auto's van de weg. Eén van de auto's stond in brand, de brandweer moest het vuur blussen. Bij het ongeval vielen in totaal vijf slachtoffers. 

De slachtoffers zijn allemaal met letsel naar het ziekenhuis vervoerd. Twee van de slachtoffers hebben vermoedelijk ernstig letsel. Er is ook een traumahelikopter ter plaatse geweest, maar de gewonden zijn per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De weg is afgesloten voor het verkeer. Dit kan nog enige tijd duren.

Tweede IndyCar-race Iowa brengt eindelijk winst voor Newgarden

Op de Iowa Speedway is alweer de vierde race in een week tijd verreden in de IndyCar Series, de eerste dubbele double header in de geschiedenis van de klasse. Na de vrijdagrace volgde uiteraard de zaterdagrace, waarin het uiteindelijk niet echt spannend werd.

Met kampioen Josef Newgarden op poleposition en Will Power ernaast werd het groen gevlagd, met Rinus van Kalmthout op de vijftiende plek. Zo kabbelde de race gestaag voort, tot de pitstopdans na iets minder dan vijftig ronden geopend werd door Takuma Sato, Simon Pagenaud - de winnaar van zaterdag - en Colton Herta, met ook Felix Rosenqvist erbij, net als Van Kalmthout.

Newgarden en Power volgden zo'n tien ronden later en nadat ook Graham Rahal binnen was geweest zat de eerste pitstopronde erop: Newgarden reed nog altijd op kop, Pato O'Ward stak voorbij Power naar plek twee en Van Kalmthout reed op de elfde plek. Newgarden en O'Ward reden langzaam maar zeker flink weg bij Daly en Power, waarna de kop van het veld na zo'n 110 ronden de tweede stop al maakte.

De tweede stop van Van Kalmthout ging niet best: een wiel zat niet vast en hij kwam niet op gang, waardoor hij flink wat tijd verloor. Al snel volgde een caution: Ed Carpenter, Van Kalmthout's teambaas, reed de muur in. Graham Rahal en Alex Palou hadden hun tweede stop nog niet gemaakt en konden zo min of meer een gratis stop maken tijdens de caution, wat natuurlijk kansen bood voor de heren.

Op Newgarden, O'Ward en Power na kwam iedereen in de ronde van de leider binnen voor een 'gratis' pitstop, waarbij Rahal, Simon Pagenaud en Ryan Hunter-Reay de best of the rest vormden. Met minder dan tachtig ronden te gaan volgde weer een serie stops en bepaald niet voor het eerst dit seizoen ging het fout voor O'Ward: de Mexicaan kwam nauwelijks weg en verloor erg veel tijd, waardoor Newgarden ineens ademruimte had.

Niet veel later viel Hunter-Reay na een knullige spin stil: caution, terwijl rookie Oliver Askew aan de leiding lag, omdat hij zijn stop nog net niet gemaakt had - een perfecte kans voor de jonge Arrow McLaren-rijder. Dat gold overigens ook voor Alexander Rossi, die op plek vier reed en zijn stop ook nog niet gemaakt had. Met Newgarden, Power, Daly en Rahal voorop konden we dan weer door, Askew en Rossi waren op tien en elf de eersten met nieuwe banden.

Daly kwam met dertig ronden te gaan ineens nog naar binnen voor vers rubber, Newgarden had de touwtjes vooraan stevig in handen. Power en Rahal werden niet op een hoop gereden, maar kwamen er ook niet echt meer aan te pas en dus boekte Newgarden zijn eerste zege van het jaar - de eerste polesitter ooit die op Iowa won. Van Kalmthout kon zich niet herstellen van zijn pitprobleem en eindigde als zeventiende.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.