FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 juli 2020

Kom niet naar de Wallen, het is te druk

De gemeente Amsterdam doet een klemmend beroep om vooral niet naar de Wallen te komen. Het is te druk en bezoekers kunnen niet voldoende afstand van elkaar houden. Tijdelijk worden enkele straten afgesloten.

Hoewel er maatregelen zijn genomen, is het aan het begin van de avond al onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden op de Wallen.

Maatregelen
De gemeente kondigde eerder al aan maatregelen te zullen nemen op de Wallen in de avond. Zo moeten de bezoekers afstand van elkaar kunnen houden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De bezoekers kunnen bijvoorbeeld maar één richting op lopen. En er staan veertig hosts en verkeersregelaars klaar om de stromen te begeleiden en om in te grijpen als het te druk wordt. Dan worden bijvoorbeeld bepaalde straten afgesloten, zoals nu gebeurt.

ChristenUnie-raadslid Don Ceder nam aan het begin van de avond zelf een kijkje. Het viel me niet mee, zegt hij tegen AT5. "Het is nog begin van de avond, dus relatief rustiger dan later op de avond. Maar toen zag je al dat afstand houden simpelweg niet lukt op veel stukken."

Van Gerwen net te sterk voor Dolan op World Matchplay; Wattimena uitgeschakeld

De World Matchplay is begonnen. Niet vanuit Blackpool, maar vanuit Milton Keynes in een lege zaal. Darter Simon Whitlock heeft zich als eerste speler verzekerd van een plek bij de laatste zestien. Hij rekende eenvoudig af met debutant Ryan Joyce. Dit bericht krijgt na iedere wedstrijd een update. 

Simon Whitlock (89.96) 10-4 (90.11) Ryan Joyce
De start was al meteen voor Whitlock, met onder meer twee vijftiendarters kwam hij 3-0 voorsprong. Joyce kwam voor de eerste pauze echter terug tot 3-2 en bracht daarmee de spanning terug. Whitlock kon na de pauze uitlopen naar 7-2, waarna Joyce nog iets van de achterstand af te halen door terug te komen tot 8-4. Verder kwam de Engelsman echter niet en The Wizard besloot de partij in de veertiende leg met een dertiendarter.

De Australiër speelt in de tweede ronde mogelijk tegen Michael van Gerwen. Dan moet de nummer één van de wereld eerst wel zien te winnen van Brendan Dolan.

Krzysztof Ratajski (107.53) 10-4 (96.47) Jermaine Wattimena
Jermaine Wattimena is zaterdag uitgeschakeld in de eerste ronde van de World Matchplay. De Nederlandse darter was in de lege Marshall Arena niet opgewassen tegen de als dertiende geplaatste Krzysztof Ratajski. Het werd 10-4. De 32-jarige Wattimena begon met een break aan de partij, maar verloor daarna vier legs op rij. De nummer 23 van de wereldranglijst kwam nog terug tot 4-3, maar won vervolgens nog maar één leg.

Ratajski (43) maakte indruk met een gemiddelde van 107,5 punten per drie pijlen en raakte ook 50 procent van zijn dubbels. Wattimena kwam tot een gemiddelde van 96,5.

James Wade (96.58) 12-10 (99.45) Keegan Brown
James Wade heeft zich ten koste van Keegan Brown geplaatst voor tweede ronde. The Machine had wel een verlenging nodig. Na de eerste pauze leek er niets aan de hand voor Wade, die een 4-1 voorsprong pakte met een gemiddelde van 113. De linkshandige darter kwam echter dramatisch uit de onderbreking. Zijn gemiddelde zakte snel naar laag in de 90 en Brown won vijf legs op rij. 

Met een 107-finish in de vijftiende leg kwam Wade echter toch weer op voorsprong, maar deze break leverde hij in de achttiende leg weer in na een knappe twaalfdarter van Brown. Het werd 9-9 en de eerste verlenging van dit toernooi. In de 21e leg strafte Wade een mindere leg van zijn landgenoot af met een veertiendarter, waarna hij een leg later de winst pakte met een dertiendarter in zijn eigen leg.

Michael van Gerwen (99.82) 10-7 (91.88) Brendan Dolan
Michael van Gerwen heeft zaterdag de tweede ronde bereikt. De Nederlander worstelde met zichzelf, waar won wel van Brendan Dolan. Het werd 10-7. De Brabander die vorige week bij de terugkeer van het 'echte' darts twee keer toernooi won op de Summer Series, was niet in topvorm tegen Dolan. De nummer één van de wereld kwam met moeite op een 5-2 voorsprong, maar liet de Noord-Ier terugkomen tot 5-5.

Na een pauze brak de Brabander direct en kwam hij op 7-5, maar Dolan profiteerde van een paar gemiste dubbels en trok de stand weer gelijk: 7-7. Een nieuwe demarrage van Van Gerwen, die de laatste drie legs won, bleek uiteindelijk genoeg.

Mighty Mike, die ontevreden met zijn hoofd schudde nadat zijn matchdart raak was gegaan, kwam tot een gemiddelde van iets minder dan 100 punten per drie pijlen. Op de dubbels noteerde hij 10 op 26. Van Gerwen neemt het dinsdag in de tweede ronde op tegen Simon Whitlock.

Gary Anderson (90.59) 10-5 (87.41) Justin Pipe
Het was nog de vraag of Justin Pipe wel af zou reizen naar Milton Keynes. Hij verliet de Summer Series afwezig vanwege een armblessure, maar hij was toch van de partij Tegen Gary Anderson bood hij in het begin nog goed tegenstand. Het was Pipe die bij de eerste onderbreking de voorsprong pakte met een 122-finish op de bull.

Anderson moest in de achtervolging en boog de achterstand om naar een voorsprong, maar bij de tweede onderbreking was het gewoon 5-5. In het tweede deel van de partij gaf Pipe niet meer thuis. Anderson schakelde bij en met onder andere een 120 en 112-finish won de Schot de volgende vijf legs. Het werd 10-5. 

Snorfietser met tulband moet gewoon helm dragen

Ook inwoners die tulbanden dragen, moeten gewoon een helm op als ze met de snorfiets de weg op gaan. Dat oordeelt de rechtbank van Amsterdam. Een Amsterdammer met tulband spande een rechtszaak aan omdat hij geen helm wil dragen vanwege zijn geloof, maar krijgt ongelijk.


Niet de betreffende tulband (Foto: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Sinds vorig jaar april zijn snorfietsers in grote delen van de stad van het fietspad naar de weg verbannen. Omdat ze nu tussen de auto's rijden, voerde de gemeente gelijkertijd een helmplicht in.

Godsdienstvrijheid
Maar dat vond deze inwoner niks. Hij had volgens hem goede redenen om een ontheffing van die helmplicht te krijgen. Zo wil hij de tulband niet af doen vanwege zijn geloof in het sikhisme. En geen enkele helm paste over zijn tulband heen, meent hij. Verplicht een helm dragen, zou daarom een beperking van zijn godsdienstvrijheid zijn.

Bovendien, de tulband die gemaakt is met 5 tot 7 meter doek, is volgens hem zo dik dat het al bescherming biedt.

Niet meewerken
Maar de gemeente wil niet aan zijn verzoek meewerken. Een ontheffing zou volgens de gemeente alleen kunnen als er specifieke persoonlijke omstandigheden zijn. En die zijn er nu niet, stelt de gemeente. Deze inwoner is immers niet uitsluitend aangewezen op de snorfiets om van a naar b te gaan. Hij kan ook met de auto, fiets of openbaar vervoer.

De rechtbank oordeelt nu dat de gemeente gelijk heeft. Zijn godsdienstvrijheid wordt niet beperkt omdat de gemeente de weggebruiker niet verplicht tot het afzetten van de tulband. De gemeente stelt alleen voorwaarden deelname aan het verkeer, oordeelt de rechtbank.

'De zorg is meer dan billen wassen'

Veel jongeren hebben afgelopen tijd hun bijbaantje in de horeca zien verdwijnen. Ook vlogger en influencer uit het Kraaiennest in Amsterdam QuatroByVeks (26) kent veel vrienden die nu zonder werk zitten. Hij werkt zelf in de zorg en wil hen laten zien dat daar echt genoeg te doen is. 'Veel mensen hebben vooroordelen. De zorg is meer dan billen wassen.'

Een regenachtige dag bij zorginstelling Fokus Wonen in Gein. Hier wonen mensen met een lichamelijke beperking zo zelfstandig mogelijk in hun eigen woning, maar met ondersteuning van zorgmedewerkers. Een van die medewerkers is QuatroByVeks, de naam waaronder deze 26-jarige vlogger uit Amsterdam-Zuidoost op Youtube en Instagram van zich laat horen. In zijn vlogs gaat hij bijvoorbeeld met de scooter naar Frankrijk, maar naast zijn online avonturen is hij al een aantal jaar werkzaam in de zorg.

Zijn eerste cliënt van vandaag is Frank, die vanaf zijn veertigste kampt met een spierziekte waardoor hij hulp nodig heeft bij het opstaan. Voor de gelegenheid heeft QuatroByVeks vandaag zijn vriend David meegenomen naar zijn werk. Zo wil hij hem laten zien dat de zorg meer is dan de vele vooroordelen die hij hier vaak over hoort. Vooralsnog is David niet heel enthousiast: 'Ik vind die mensen die dat werk doen echt helden, maar voor mij is het niks.'

In de Amsterdamse Poort hoort QuatroByVeks dezelfde geluiden. Zo zegt een meisje: 'Ik vind het vies, ik heb smetvrees.' Haar vriendin denkt dat 'zorgen voor oude mensen' niks voor haar is. Een andere dame, die zelf als verpleger werkt, vertelt: 'Mensen zien het alleen als billen wassen of zien het als onderdanig of smerig.' Jammer, vindt QuatroByVeks, en een gemiste kans voor wie nu zonder werk zit. 'De zorg gaat altijd door en daar is behoefte aan mensen.'

Zo is bij de instelling waar hij werkt een diploma niet eens nodig, eventueel benodigde cursussen komen vanuit de organisatie. Hanneke Dijkkamp, manager bij Fokus Wonen, merkt wel dat nu veel mensen hun werk kwijtraken, er meer animo is voor de vacatures. Toch is er nog steeds ruimte voor nieuwe mensen. 'Ook voor mijn vrienden die nu zonder werk zitten?', vraagt QuatroByVeks. Dijkkamp: 'Nodig mensen van harte uit. Ik zeg niet dat ik voor iedereen plek heb, maar niet geschoten, is altijd mis.'

Frank is inmiddels aangekleed, uit bed en zit aan de koffie. Hij noemt het werk dat de medewerkers bij hem doen heel afwisselend. 'Ze kunnen een boterham maken, een ei bakken, een vuilniszak buiten zetten.' Als QuatroByVeks hem voorhoudt dat veel jongeren bevooroordeeld zijn over werken in de zorg, reageert hij: 'Het is een stuk uitgebreider dan een pilsje onder een vat houden en 'm op de bar zetten. Ze zouden het gewoon eens moeten proberen.'

Als het werk bij Frank erop zit, is QuatroByVeks natuurlijk erg benieuwd of zijn vriend David nu van mening is veranderd. Maar nee. 'Het is nog steeds niks voor mij', stelt hij. 'Het is juist voor mensen als jou gemaakt. Jij weet hoe je met die mensen om moet gaan. Ik ben een lui persoon, je kan niet op mij bouwen.'

Toch is zijn beeld van de zorg wel wat breder geworden dan 'alleen maar billen vegen'. En daar is QuatroByVeks toch blij mee. 'Je beeld is in ieder geval geswitcht.'

Verpleegkundige krijgt voorrang op sociale huurwoning

De gemeente Amsterdam heeft dit jaar onterecht een verzoek van een verpleegkundige om voorrang te krijgen voor een huurwoning afgewezen. Dat heeft de voorzieningenrechter vorige week geoordeeld.

De verpleegkundige werkt in een verpleeghuis van een zorginstelling in de stad. Daar verzorgt en begeleidt hij negen bewoners. Hij woont nu tijdelijk in een studio, maar omdat hij daar eind juli uit moet deed hij een aanvraag voor de voorrangsregeling voor huurwoningen voor zorg- en onderwijspersoneel. De gemeente wees die aanvraag op 30 april van dit jaar af.

Voorwaarden
Dat deed de gemeente omdat de man nu een zelfstandige woonruimte heeft en binnen een straal van twintig kilometer van de locatie waar hij werkt woont. Volgens de voorwaarden, die zijn opgesteld omdat het aantal sociale huurwoningen klein is, mag dat niet. De verpleegkundige maakte bezwaar per post, belde meerdere keren en diende nog een keer bezwaar in per email. De gemeente heeft dat bezwaar nog niet behandeld, daarom stapte hij naar de rechter.

Tijdens de zitting, die vanwege het coronavirus via een videoverbinding plaatsvond, zei de verpleegkundige dat de aanvraag spoedeisend is omdat hij dakloos dreigt te worden. Als hij voor augustus geen woning vindt in Amsterdam, dan moet hij bij zijn moeder in gaan wonen. Daardoor zal hij vanwege de reistijd problemen krijgen om van en naar zijn werk te komen en zal hij zijn baan moeten opzeggen.

Opzeggen
De gemeente noemt het echter niet aannemelijk dat hij zijn woonruimte eind juli al uit moet. Volgens de wet zou een huurcontract voor bepaalde tijd namelijk niet automatisch aflopen, maar moet de verhuurder de huurovereenkomst eerst opzeggen. Daarbij zou een opzegtermijn van drie maanden gelden. Als de huurovereenkomst niet voor de afgesproken tijd wordt opgezegd, zou het automatisch een huurcontract voor onbepaalde tijd worden.

Volgens de voorzieningenrechter is dat in dit geval echter niet relevant, omdat het wel aannemelijk is dat de verpleegkundige zijn studio eind juli verlaten moet hebben. Het zou 'onzorgvuldig' zijn als de gemeente zou eisen dat de man eerst nog een procedure voert tegen de huidige verhuurder. Verder voldoet de verpleegkundige aan de voorwaarden en zijn er geen aanwijzingen dat hij misbruik maakt van de regeling.

Toegelaten
Omdat het bezwaar een redelijke kans van slagen heeft, moet de gemeente totdat er een beslissing over zijn bezwaarschrift is genomen de verpleegkundige behandelen alsof hij is toegelaten tot de voorrangsregeling.

Quartararo pakt eerste MotoGP-pole 2020

Het MotoGP-seizoen 2020 gaat dit weekeinde éindelijk van start. De Moto3 en Moto2 begonnen in maart in Qatar al, want zij waren daar al aanwezig, terwijl het MotoGP-circus er niet naartoe kon reizen - vervolgens werd alles afgelast en opgeschoven.

Op het circuit van Jerez de la Frontera stond zaterdag de kwalificatie op het programma en dat leverde de jonge Fransman Fabio Quartararo op zijn Petronas Yamaha alweer zijn achtste poleposition op. Hij bleek 0,139 seconden sneller dan Maverick Viñales van het fabrieksteam van Yamaha, terwijl wereldkampioen Marc Marquez zijn Honda op 0,157 seconden zette.

De Pramac Ducati-coureurs kenden een sterke dag: Francesco Bagnaia pakte op 0,250 seconden knap de vierde plek, voor teamgenoot Jack Miller (+0,748), die LCR Honda-rijder Cal Crutchlow één duizendste voor wist te blijven. Pol Espargaro (KTM), Andrea Dovizioso (Ducati) en Alex Rins (Suzuki) vormen de derde startrij, voor Franco Morbidelli, Valentino Rossi (beiden Yamaha) en Joan Mir (Suzuki).

Jorge Martin pakte later in de middag zijn allereerste Moto2-pole, nadat hij na het behalen van de Moto3-wereldtitel in 2018 overstapte naar de tussenklasse. De Spanjaard van Red Bull KTM Ajo was 0,181 seconden sneller dan landgenoot Jorge Navarro, terwijl de crashgrage Brit Sam Lowes op 0,300 seconden de eerste rij completeert. Luca Marini, Marco Bezzecchi en Aron Canet starten vanaf rij twee, Bo Bendsneyder kwam er al het hele weekeinde totaal niet aan te pas en vertrekt als 22e.

De pole in de Moto3 werd een prooi voor Tatsuki Suzuki, die ook in Qatar al vanaf plek één vertrok. De Japanner was 0,195 seconden sneller dan Andrea Migno, met de Brit John McPhee (+0,307) op de derde plek. De tweede startrij wordt gevormd door Raul Fernandez, Celestino Vietti en Jeremy Alcoba.

De Braziliaan Eric Granado pakte tot slot de poleposition in de elektrische MotoE-klasse, waar hij de Duitser Lukas Tulovic met 0,191 tellen aftroefde. De Zwitser Dominique Aegerter (+0,256) pakte de derde plek, voor de Italiaan Matteo Ferrari (+0,325), vorig jaar de eerste MotoE-kampioen.

De racedag wordt zondag geopend door de heren en dame in de MotoE, waar het licht om 10.05 uur op groen gaat. Vervolgens volgt de Moto3 om 11.00 uur, de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur.

Derksen en Gijp willen Hélène Hendriks als presentator

Derksen en Gijp willen niet meer verder met Genee en hem vervangen voor Hélène Hendriks bij Veronica Inside. Vind jij haar een goede vervanger?

Johan Derksen de politiek in?

Onlangs heeft Henk Otten de partij Forum Voor Democratie vaarwel gezegd en Baudet verlaten. Nu heeft hij een nieuwe partij en zou graag Johan Derksen willen toevoegen als lijstduwer. Zou jij op De Snor stemmen? 

Shwartzman ongenaakbaar in F2 na briljante strategie

De hoofdrace van het Formule 2-weekeinde op de Hungaroring heeft behoorlijk wat lekker racen opgeleverd. Men leek zich flink te vergissen in het slijtageniveau van de twee bandencompounds en dat zorgde ervoor dat een goede strategie toch iets minder goed bleek.

Bij de start behield polesitter Callum Ilott de leiding, hoewel Dan Ticktum vanaf plek vier behoorlijk aanvallend startte. Mick Schumacher en Christian Lundgaard sloten aan, voor Luca Ghiotto, de van plek elf gestartte kampioenschapsleider Robert Shwartzman, Jack Aitken en de van plek drie slecht vertrokken Zhou Guanyu.

Een schuiver van Roy Nissany bracht de safety car even naar buiten, maar al snel konden we door. Dat duurde niet lang: Lundgaard reed zijn linkervoorband stuk op Ghiotto, waarna Artem Markelov door Marcus Armstrong - die teamgenoot Lundgaard wilde ontwijken - ook nog eens de bandenstapel in geduwd werd, met een nieuw safety car-optreden als gevolg.

Bij de herstart kwam Ticktum vanaf plek twee linea recta zijn pitstop maken, waardoor Ilott een ronde later ook zijn stop al kwam maken. Ghiotto wachtte wat langer en kwam achter Ticktum terecht, nog twee rondjes later gevolgd door Schumacher, die voor Ilott de baan op kwam - hoewel de Brit hem met warme banden wel snel te pakken nam.

Ruim achter Ilott en Schumacher duelleerden Ghiotto en Ticktum met elkaar, waar de Italiaan als beste uit kwam. Niet veel later nam Schumacher Ilott alsnog te grazen, terwijl Ticktum snel terugviel en ook gepakt werd door Zhou en Louis Deletraz. Shwartzman hield het tempo hoog genoeg om Schumacher en co op dezelfde afstad te houden en met tien ronden te gaan kwam hij pas binnen.

Shwartzman kwam achter Schumacher, Ilott en - nadat hij zich verremde - Ghiotto terecht, terwijl alleen zijn Russische landgenoot Nikita Mazepin nog naar binnen moest. Dat gebeurde een ronde later - Mazepin kwam op plek elf de baan op - en daarmee reed Schumacher aan de leiding en was iedereen voorzien van de benodigde banden.

Shwartzman maakte korte metten met Ghiotto en ook Ilott moest er rap aan geloven, waarna Ghiotto de Brit dan weer van plek drie stootte. Shwartzman was in één ronde vier seconden sneller dan Schumacher en pakte dan ook met speels gemak de leiding in handen op zijn nieuwere en zachtere banden. Nog eens een rondje later had Shwartzman al meer dan zes (!) seconden voorsprong, dus de winnaar was duidelijk.

Mazepin reed zich op zijn hagelnieuwe banden ook als een dolle naar voren: Deletraz, Zhou en Ilott hadden geen schijn van kans en de Rus ging op weg naar de derde plek van Ghiotto. Dat kostte ook al weinig moeite, waarna Schumacher het volgende doelwit werd. Jehan Daruvala en Felipe Drugovich, ook laat gestopt, werkten zich ondertussen ook naar voren en reden al de top-7 binnen.

Schumacher had ook al totaal geen kans tegen Mazepin, waardoor het een Russisch 1-2'tje ging worden. Schumacher kon wel stand houden op de derde plek en werd meer dan twintig seconden achter Shwartzman de man die het podium completeerde.

Om 11.10 uur gaat zondagochtend de sprintrace van start, wederom live op Ziggo Sport.

Agenten gewond geraakt bij aanhouding

Twee politieagenten zijn op zaterdagochtend 18 juli rond 00.50 uur gewond geraakt bij een aanhouding. Een andere agent werd bedreigd. De verdachte, een 41- jarige man uit Den Haag werd aangehouden.

Rond 00.10 uur kregen agenten een melding dat er op de Loevesteinlaan ter hoogte van de Genemuidenstraat in Den Haag een man met een baksteen een bromfiets vernielde. De melder gaf verder een signalement van deze man en verklaarde dat de man inmiddels was opgestapt op de bromfiets en zonder verlichting was weggereden in de richting van de Loevesteinlaan. Na een zoektocht in de directe omgeving zagen agenten de man in de Genemuidenstraat rijden. De agenten gaven de man een stopteken, die hij negeerde. Korte tijd later zagen de agenten op de hoek van de Loevesteinlaan met de Melis Stokelaan de bromfiets op de grond liggen, de man stond er naast. Daarop hielden de agenten de 41- jarige man staande. 

De man was direct verbaal zeer agressief tegen de agenten. Plotseling gaf de man een vuistslag in het gezicht van één van de agenten. De agent viel vervolgens hard op zijn rug, kwam op de grond terecht en raakte gewond aan beide armen en gezicht. 

De andere agent probeerde de verdachte verder onder controle te houden en gebruikte daarbij pepperspray. De verdachte rende vervolgens het Melis Stokepark in. Toen één van de agenten de noodknop van zijn portofoon had ingedrukt kwamen meerdere agenten ter hulp. Ook bij de tweede poging de verdachte aan te houden bleef deze zich enorm verzetten en was verbaal zeer agressief. De verdachte maakte daarbij schoppende bewegingen in de richting van de agenten. 

Toen de man geboeid voor transport naar een politieauto werd gebracht zag hij kans om een agent een harde koopstoot te geven. Deze agent voelde direct een hevige pijn in zijn gezicht. De agent werd vervoerd naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis bleek de agent een hersenschudding en een zwelling in het gezicht te hebben opgelopen. De beide gewonde agenten hebben aangifte gedaan van mishandeling, de andere agent heeft aangifte gedaan van bedreiging. Naar omstandigheden gaat het redelijk met de politieagenten. De recherche onderzoekt de zaak. 

De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Ook als er aanwijzingen zijn dat het geweld is gepleegd onder invloed van alcohol of drugs, kunnen verdachten zwaardere straffen krijgen.

F1: Mercedes haalt uit in kwalificatie, Verstappen P7

Mercedes heeft een mokerslag uitgedeeld tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije. Het Brits/Duitse Formule 1-team zette met een 1.13,447 voor Lewis Hamilton een absoluut polerecord neer. Valtteri Bottas kwam een tiende tekort, terwijl Lance Stroll op bijna een seconde de derde tijd neerzette. Max Verstappen kwam tot slechts de zevende tijd.

Omdat regen dreigde gingen alle coureurs, met Verstappen voorop, direct naar buiten in Q1. Mercedes zette de toon en Alex Albon zat met de Red Bull op de wip. Helemaal toen Williams met supersnelle tijden iedereen de duimschroeven aandraaide en het hele veld een tweede run moest maken. De Racing Points kwamen bovendrijven, waarna ook anderen grote sprongen in tijden maakten. Nadat de kruitdampen opgetrokken waren lagen Kevin Magnussen, Danill Kvyat, Romain Grosjean, Antonio Giovinazzi en Kimi Räikkönen er uit, terwijl Nicholas Latifi verrassend door was naar deel twee.

Daarin liet Mercedes geen spaan heel van de concurrentie. Met een ronderecord van 1.14,2 zette Hamilton ruim de snelste tijd neer en dat op mediums. Dit deed de Brit net als teamgenoot Bottas en de Racing Points van Stroll en Sergio Perez. De rest van de coureurs probeerde het op softs, waarbij de strijd om plek tien spannend was. De Ferrari's zaten dit keer wel beide aan de goede kant van de streep. Dat gold niet voor Daniel Ricciardo, George Russell, Albon, Esteban Ocon en Latifi.

In Q3 toonde Hamilton zich met een 1.13,6 meteen oppermachtig, terwijl Bottas tot een 1.13,9 kwam. Stroll zette in de eerste run de derde tijd neer, voor Verstappen, terwijl Perez zijn tijd afgenomen zag worden vanwege het overschrijden van de limieten van de baan. In de tweede run scherpte Hamilton de tijd aan naar 1.13,447 op een tiende gevolgd door Bottas. Stroll was de enige die binnen een seconde van dit duo wist te blijven, terwijl Perez naar plek vier doorschoof, voor de Ferrari's van Sebastian Vettel en Charles Leclerc. Verstappen verbeterde zich niet en eindigde zo als zevende, voor Lando Norris, Carlos Sainz en Pierre Gasly die door motorproblemen niet meer in actie kwam.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:14.907 1:14.261 1:13.447 22
2 V. Bottas Mercedes 1:14.474 1:14.530 1:13.554 20
3 L. Stroll Racing Point 1:14.895 1:15.176 1:14.377 22
4 S. Pérez Racing Point 1:15.681 1:15.394 1:14.545 22
5 S. Vettel Ferrari 1:15.455 1:15.131 1:14.774 20
6 C. Leclerc Ferrari 1:15.793 1:15.006 1:14.817 20
7 M. Verstappen Red Bull 1:15.495 1:14.976 1:14.849 21
8 L. Norris McLaren 1:15.444 1:15.085 1:14.966 20
9 C. Sainz Jr. McLaren 1:15.281 1:15.267 1:15.027 21
10 P. Gasly AlphaTauri 1:15.767 1:15.508 geen tijd 14
11 D. Ricciardo Renault 1:15.848 1:15.661   14
12 G. Russell Williams 1:15.585 1:15.698   14
13 A. Albon Red Bull 1:15.722 1:15.715   16
14 E. Ocon Renault 1:15.719 1:15.742   14
15 N. Latifi Williams 1:16.105 1:16.544   14
16 K. Magnussen Haas 1:16.152     9
17 D. Kvyat AlphaTauri 1:16.204     9
18 R. Grosjean Haas 1:16.407     8
19 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:16.506     12
20 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:16.614     12

Slachtoffer mishandeling overleden

De bewoner van het pand aan de Roserije in Maastricht die zaterdag 27 juni in zijn woning werd belaagd en de volgende dag werd gevonden, is vrijdagavond 17 juli bezweken aan zijn verwondingen.

De man werd 28 juni ernstig verwond in zijn woning aangetroffen. Hij bleek te zijn mishandeld.

Het programma Opsporing Verzocht besteedde 7 juli jl. aandacht aan de zaak. De politie heeft inmiddels twee verdachten in de zaak aangehouden.

Dronken voetganger valt in slaap op vluchtstrook A2

Een voetganger nam gisteren een ongebruikelijke en gevaarlijke route naar Zuidoost, die hij blijkbaar toch iets te lang vond duren. 

De man was volgens de politie 'dermate onder invloed' dat hij besloot over de vluchtstrook van de A10 en de A2 te lopen. Hij raakte echter de weg kwijt en viel daarna op de vluchtstrook in slaap.

Agenten hebben de man opgepakt wegens openbare dronkenschap.

Kunstschaatsster Alexandrovskaya (20) overleden

Kunstschaatsster Ekaterina Alexandrovskaya is overleden. Naar verluidt heeft de in Rusland geboren Australische zelf een einde aan haar leven gemaakt, slechts 20 jaren jong.

Alexandrovskaya werd in 2017 samen met de Australiër Harley Windsor wereldkampioene junioren in het paarrijden. Samen waren ze in 2018 van de partij op de Olympische Spelen in Pyeongchang, waar ze als achttiende eindigden.

In het post-olympische seizoen zette het duo een aantal prima resultaten neer, na blessureleed lukte dat ook vorig seizoen twee keer: zevende op Skate America, negende op de Nebelhorn Trophy.

De blessures van Alexandrovskaya keerden echter terug en in februari besloten de twee hun partnerschap te beëindigen, terwijl Alexandrovskaya haar carrière helemaal afsloot. Windsor reageerde op Instagram geschokt: "Ik voel me ziek, op iets als dit kun je je nooit voorbereiden."

Het duo in actie tijdens Skate America

Atlete Bol verplettert Nederlands record op 400m horden

Atlete Femke Bol heeft tijdens testwedstrijden op sportcentrum Papendal de wedstrijd van haar leven gelopen. Het pas 20-jarige toptalent snelde naar een tijd van 53,79 seconden en verpletterde daarmee het oude Nederlandse record.

Ester Goossens liep in 1998 in Boedapest een tijd van 54,62 seconden, waar Bol twee weken geleden al onderdoor dook. Haar 54,47 werd echter niet erkend: ze had maar één tegenstander in haar serie, zaterdagmiddag waren dat er twee, de minimale eis.

De tijd van Bol is niet alleen nationaal bijzonder sterk: wereldwijd liepen in de afgelopen 4,5 jaar slechts elf vrouwen sneller dan de jonge Nederlandse, die zich vorig jaar al plaatste voor de Spelen van Tokyo.

Bottas snelste in derde vrije training Hongarije

Valtteri Bottas heeft de snelste tijd gereden in de derde vrije training voor de Grand Prix van Hongarije. De Fin kwam op het circuit van Budapest tot een tijd van 1.15,437 waarmee hij iets sneller was dan Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton en de Racing Point van Sergio Perez. Max Verstappen kwam tot de zesde plek.

Op het asfalt lag bij bocht 1 en 2 een enorme lading poeder omdat in de voorafgaande F3-race een coureur een motor opgeblazen had en veel olie op het asfalt achtergelaten had. De eerste die er overheen durfde was Kimi Räikkönen die de eerste vrije training niet gereden had. De rest wachtte nog even af.

Onder hen was Max Verstappen die een compleet veranderde auto had ten opzichte van de eerste vrije trainingen. Zijn team Red Bull heeft de hele nacht doorgewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Helemaal vlekkeloos ging het niet, want de Nederlander spinde een keer. Uiteindelijk klokte Verstappen een tijd van 1.16,084 en de zesde tijd.

Snelste man was Bottas die met 1.15,437 nipt sneller dan Hamilton. Even later reed Perez met de roze Mercedes naar de derde tijd, voor Charles Leclerc die Ferrari hiermee een lichtpuntje bezorgde.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:15.437 18
2 L. Hamilton Mercedes 1:15.479 20
3 S. Pérez Racing Point 1:15.589 16
4 C. Leclerc Ferrari 1:15.781 19
5 L. Stroll Racing Point 1:16.033 15
6 M. Verstappen Red Bull 1:16.084 18
7 L. Norris McLaren 1:16.193 18
8 S. Vettel Ferrari 1:16.351 18
9 P. Gasly AlphaTauri 1:16.453 20
10 D. Ricciardo Renault 1:16.508 14
11 C. Sainz Jr. McLaren 1:16.545 21
12 A. Albon Red Bull 1:16.582 19
13 E. Ocon Renault 1:16.706 20
14 G. Russell Williams 1:16.847 23
15 R. Grosjean Haas 1:16.866 15
16 K. Magnussen Haas 1:17.086 14
17 D. Kvyat AlphaTauri 1:17.292 15
18 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:17.496 20
19 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:17.527 25
20 N. Latifi Williams 1:17.650 17

Toptalent Pourchaire haalt uit in F3, Nederlanders in top-5

De eerste van twee Formule 3-races op de Hungaroring heeft zaterdagochtend voor flink wat gedoe gezorgd. Een beetje vochtige baan, olie op de baan, lekker racen: het was de moeite van het kijken waard.

Met Aleksander Smolyar op poleposition en Logan Sargeant ernaast sprongen de lichten op groen, maar in bocht één ging het al niet goed. Sargeant ging er veel te enthousiast in en tikte Smolyar in de rondte, waarna ook de van plek vier en vijf gestartte Frederik Vesti en Calan Williams in de daaropvolgende chaos stil kwamen te staan.

Theo Pourchaire pakte vanaf plek drie de leiding, voor de op plek zes gestartte Oscar Piastri, Sargeant en de zelfs vanaf elf vertrokken Liam Lawson. Bent Viscaal werkte zich van plek negen even de top-3 in, maar glibberde op de vochtige baan terug naar de zesde stek, twee plekken voor Richard Verschoor, die zo per saldo precies niks won.

De boel werd vrij rap opgeruimd en zo konden we dan echt gaan racen, met Pourchaire voorop. Het duurde niet lang, want Lawson's auto gaf met een flink brandend oliespoor de geest en dat moest toch even opgeruimd worden. Viscaal schoof zo op naar plek vijf, Verschoor pakte Max Fewtrell en lag zesde. De race werd met de rode vlag stilgelegd na zeven ronden en dus was het wachten.

Het lange wachten leverde wel allerlei nuttige informatie op. Zo hoorden we dat David Schumacher een zak tuinaarde open moest scheuren, waarop zijn team hem vertelde dat hij dan maar zo snel mogelijk moest rijden. "Dan kun je eerder naar het toilet", klonk het lachend. Na een dik half uur konden we vanachter de safety car weer door, waarbij Verschoor de aanval op land- en teamgenoot Viscaal opende.

Na een foutje van Viscaal kon Verschoor er voorbij, waarna laatstgenoemde een paar ronden later Sebastian Fernandez verschalkte voor plek vier - iets wat Viscaal een ronde later herhaalde voor plek vijf. Viscaal verschalkte in de slotronde zelfs Verschoor nog en werd vierde, veruit zijn beste prestatie in de F3. De pas 16-jarige Pourchaire was ongenaakbaar en won met enorm verschil voor Piastri en Sargeant.

Zondag volgt om 09.45 uur de tweede race, ook weer live te zien op Ziggo Sport.

Historische kathedraal Nantes in brand

In het Franse Nantes staat een middeleeuwse kathedraal in brand. Op beelden is te zien hoe de vlammen uit de Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes slaan.

Het bouwwerk heeft een lange geschiedenis: de eerste steen werd gelegd in 1434, in de honderd volgende jaren werd een groot deel van de structuur gebouwd. In de eerste helft van de zeventiende eeuw werd nog een deel voltooid, waarna de nodige problemen - zoals ruimtegebrek en de plaatsing van de stadsmuren - ervoor zorgden dat het bouwwerk uiteindelijk pas in 1891 werd afgerond.

In de Tweede Wereldoorlog bracht een geallieerd bombardement grote schade toe aan de kathedraal. In 1972 woedde al een grote brand op het dak, waarbij een groot deel van het houtwerk verloren ging. De restauratie, een van de grootsten die ooit zijn uitgevoerd, duurde destijds dertien jaar.

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag zaterdag 18 juli 2020, de 200e dag van dit jaar. Op Texel is het vandaag Dag van het Texelse schaap en het is vandaag Mandeladag. Jarig is onder andere Vin Diesel de we kennen vanuit diverse fils, de meest bekende "The fast and the furious". Ook is het 102 jaar geleden dat Nelson Mandela werd geboren.

Mandeladag.
Deze man behoeft geen introductie. Zijn 90e verjaardag werd groots gevierd in 2008 waar ook deze dag is uitgeroepen. Maar wat houdt deze dag in? Deze dag gaat niet enkel om hem maar ook om jou. Zijn altruïstische daden moeten worden herdacht door vandaag zelf 67 minuten iets goeds te doen voor een ander, 67 jaar heeft hij gestreden voor vrijheid. Vrijheid die we mogen vieren. 

Dag van het Texelse schaap.
De Texelaar, zoals de schaap wordt genoemd kreeg in 1909 een stamboek. Een Texelaar heeft een sprekende kop en is een middelgroot, ruim gebouwd schaap. De wol wordt omschreven als fijn en gestapeld. Vandaag in Den Burg, wordt de schaap in het zonnetje gezet en zijn er activiteiten rondom de Texelaar. Zo worden er demonstraties schapenscheren gegeven en kan je kennis maken met Texelse schapenproducten. Het Texels kampioenschap schapen scheren en -melken vindt op deze dag ook plaats. En zeg eens eerlijk, wat is er lekkerder dan op een dag als deze er op uit te gaan?

Nelson Mandela (1908-2013) (Foto: Pxhere)
Nelson Mandela (1908-2013) (Foto: Pxhere)

Kanye West photoshopt zichzelf op Mount Rushmore

Dat rapper Kanye West geen gebrek heeft aan eigendunk moge welbekend zijn. De beste man vindt zichzelf het beste dat ooit bestaan heeft en dat maakt hij met enige regelmaat duidelijk.

Naast dat hij zich komend jaar verkiesbaar stelt als president van de Verenigde Staten (je kunt je afvragen of hij nóg slechter zou zijn dan Trump - dat lijkt bijna onmogelijk) heeft hij ook alvast laten doorschemeren hoe legendarisch hij die baan zou vervullen. Hij heeft zich namelijk voor het gemak maar alvast in Mount Rushmore gephotoshopt.

Mount KanyeWestmore
Mount KanyeWestmore

In het enorme uithouwsel in de berg zijn de beeldtenissen van George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln en Theodore Roosevelt te zien en - als het aan Kanye ligt - dus binnenkort ook hijzelf.

Vrouw betrapt neukend stelletje en mept met plank

In Stavropol in het zuid-westen van Rusland heeft een vrouw op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat zij geen prijs stelde op het uitzicht dat ze kreeg toen ze voorbij een berm wandelde. Ze kon namelijk precies zien hoe een stelletje genoot van het meer-dan-twee-kontjes-hoge gras.

Volgens ooggetuigen spotte de vrouw, die lokaal bekend staat als Lady Irina, het stel, pakte een houten plank, stormde erheen en begon het stel stevig te meppen. Een buur filmde het voorval al lachend vanuit zijn flat aan de overkant.

De video vind je hier

Vrouw mept neukend stelletje
Vrouw mept neukend stelletje

Verbod op straatartiesten vanwege toenemende drukte

Straatartiesten mogen voorlopig niet optreden in de Amsterdamse binnenstad. Dat heeft burgemeester Halsema besloten naar aanleiding van de toenemende drukte in de stad. Het verbod zal gelden tot en met 31 oktober.

De burgemeester meent dat de drukte in onder meer het Burgwallengebied dusdanig groot was dat een veilige afstand tussen passanten niet mogelijk was en dat 'naar verwachting in de komende zomervakantieperiode nog meer bezoekers naar Amsterdam zullen komen, waardoor het houden van een veilige afstand in het gehele centrum onder druk komt te staan.'

Bij optredens op onder andere de Dam houden de aanwezigen onvoldoende afstand van elkaar, schrijft de burgemeester verder. 'Straatartiesten- en muzikanten kunnen in de regel geen maatregelen treffen om hun publiek op voldoende afstand van elkaar te houden dan wel publieksstromen van elkaar te scheiden, omdat hun vermaak is gericht op passanten die zich (langdurig) ophouden rond de artiest.'

De burgemeester schrijft verder dat het belang van de artiesten in de stad erkend wordt, maar dat het belang van de bescherming van de volksgezondheid zwaarder weegt.

Eerder werd al bekend dat er de komende dagen extra maatregelen worden genomen vanwege de toenemende drukte in de binnenstad. Er komen extra controles op plekken die veel publiek trekken. Ook worden handhavers en verkeersregelaars ingezet om de bezoekersstromen te begeleiden. Op de Wallen wordt vanaf 18.00 uur eenrichtingsverkeer ingesteld. Als het te druk wordt kunnen stegen daarnaast tijdelijk worden afgesloten voor bezoekers.

Lichaam Duits meisje geborgen

Het lichaam dat gisterenmiddag werd gevonden in de Noordzee nabij een booreiland, is van het Duitse meisje dat sinds vorige week zaterdag vermist werd. Dat bevestigt de politie via Twitter. 

Het meisje raakte vermist nadat ze met haar vader en zusje in de problemen raakte. Haar vader en zusje wisten wel op tijd aan de kant te geraken. Het lichaam is na identificatie overgedragen aan de familie, zo meldt de politie. 

Leeds United na zestien jaar terug in de Premier League

Leeds United heeft zich vrijdag verzekerd van promotie van de Championship naar de Premier League. The Peacocks waren zestien jaar geleden voor het laatst actief op het hoogste niveau in Engeland.

Concurrent West Bromwich Albion verloor vrijdag met 2-1 op bezoek bij Huddersfield Town, waardoor Leeds niet meer buiten de top twee kan vallen. Zowel de kampioen als de nummer twee zullen een stapje hoger op de voetbalperamide mogen zeggen. 

De ploeg van de flamboyante trainer Marcelo Bielsa gaat aan kop met 87 punten uit 44 wedstrijden, gevolgd door West Bromwich Albion (82 uit 45) en Brentford (81). De competitite bestaat uit 46 duels.

In de jaren negentig en begin deze eeuw was Leeds nog een grootmacht in Engeland. In 1992 pakte de club de laatste landstitel voor de invoering van de Premier League en in 2001 werd de halve finale van de Champions League bereikt. Daarna ging het mis. De club degradeerde in 2004 naar de Championship en 2007 weer naar League One. Leeds keerde in 2010 terug naar de Championship en beleefde daarin na vele magere jaren dit keer een topseizoen. Vorig seizoen verprutste Leeds op het laatste moment. Dit seizoen zijn ze wel succesvol. 

Bij Leeds staan de Nederlanders Pascal Struijk, Jay-Roy Grot en Ouasim Bouy onder contract. Onder anderen Jimmy Floyd Hasselbaink, Vurnon Anita en Robert Molenaar speelden in het verleden op Elland Road.

Geen vervolging voor agent die schoot in Haghorst

Bij een incident in Haghorst werd woensdagmiddag 22 april 2020 door de politie geschoten op een verdachte. De man liep eerder met messen rond in het dorp. Het Openbaar Ministerie heeft besloten om geen strafvervolging in te stellen tegen de agent die op de verdachte schoot. Uit onderzoek door de Rijksrecherche is gebleken dat hij handelde uit noodweer.

Rond 12.30 uur die middag kwamen er meerdere meldingen binnen van een man die met messen rond zou lopen op de Moergestelseweg in Haghorst. Agenten troffen enige tijd later een 22-jarige man uit Polen aan. Hij liep rond met twee messen. Nadat de politie de man aansprak, leek hij aanvankelijk mee te werken. Plotseling begon hij zich los te trekken en bij die schermutseling werd een agent geraakt door een mes. Toen hij het mes richtte op de andere agent, werd er door de gewonde agent gericht op de man geschoten. De verdachte werd geraakt in zijn bil en kon vervolgens worden aangehouden.

De Rijkrecherche heeft het geweld van de politie onderzocht. Daaruit is gebleken dat de agent zich in een plotselinge noodweersituatie bevond. Er is dan ook besloten om geen strafvervolging in te stellen tegen de agent in kwestie.

De betrokken agent is inmiddels geïnformeerd over de beslissing van het Openbaar Ministerie.

FOK! Wat een weer: vrij warm weekend

Mogge!  

Voorlopig zitten jullie aan mij vastgekluisterd, want vrijwel de hele komende tijd ben ik er. Dus dat wordt weer lekker klagen en zeuren komende periode!  

Geintje!

Vrijdag had twee gezichten hier in Haarlem. Eerst was het bewolkt en viel er zelfs een heel klein beetje regen, maar rond half vier brak de zon er door en werd het zelfs helemaal onbewolkt, dus een prachtig einde van de dag. In het binnenland liep dat echter niet zo'n vaart en is het op veel plaatsen nog bewolkt. De opklaringen trekken wel geleidelijk naar het oosten toe.

Afgelopen nacht waren er opklaringen en is het droog. Het is een vrij zachte nacht, maar wel prima slaapbaar met minima tussen de 11 en 16 graden. 

Vandaag begint de dag overal met zonnige perioden. Echter, er gaan stapelwolken ontstaan en die gaan uitsmeren. In het binnenland kan het best wel eens een bewolkte middag worden. Het is nog even afwachten waar precies de grens van de bewolking komt te liggen, maar ik denk zo'n beetje 20 km landinwaarts. De kuststrook lijkt daar van gevrijwaard te blijven en die beleven dan ook een zonnige zaterdag. Het lijkt wel op de meeste plaatsen droog te blijven, maar een enkel spatje sluit ik niet uit. 

Het wordt wel een vrij warme dag met maxima tussen de 23 en 26 graden. In Limburg misschien nog een graadje meer.  Er staat weinig wind.

Tot vanavond!  

Meer weer op FOK!

Zon en stapelwolkjes (Foto: Scherpschutter)
Prachtig weer met landinwaarts stapelwolken. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Deceptie Van Kalmthout in IndyCar-race Iowa

De vierde race van het seizoen in de IndyCar Series is voor Rinus van Kalmthout geëindigd met een deceptie. De Nederlander zat er uitstekend bij, maar juist op dat moment werd hij uit de race geramd door een coureur achter hem.

Veteraan Tony Kanaan, die een gedeeltelijk seizoen rijdt, gaf zichzelf en zijn collega's de opdracht de motoren te starten en met Conor Daly voor het eerst in zijn loopbaan op poleposition - en kampioen Josef Newgarden ernaast - werd het groen even later gezwaaid, terwijl Rinus van Kalmthout vanaf de dertiende plek vertrok.

Newgarden bleef even geduld houden, maar na tien ronden stak hij voorbij Daly, die steeds iets verder terugzakte. Na een ronde of zestig werd de eerste ronde pitstops geopend, Newgarden en Will Power kwamen vrij laat binnen en bij Newgarden ging de stop weer niet geweldig. Power kwam er voorbij en reed vervolgens ook langs tijdelijk virtueel leider Simon Pagenaud, die ruim tien ronden eerder stopte.

Felix Rosenqvist kwam pas na zo'n 85 ronden binnen en verloor aan het einde meer dan twee seconden per rondje op zijn oude banden, maar mogelijk probeerde de Zweed het met slechts twee stops te doen. Takuma Sato was juist zo'n twintig ronden voor de rest naar binnen gekomen en de Japanner had dan ook de leiding in handen, hoewel Power en Newgarden met rasse schreden dichterbij kwamen.

Halverwege de race werd de tweede pitstopserie geopend, met Sato die het toch op plek één vol wist te houden tot hij naar binnen moest - helaas ging zijn stop niet helemaal soepel. Van Kalmthout werkte zich ook lekker naar voren en ging zelfs voorbij aan Power, die op dezelfde strategie zat. Power kwam dan ook naar binnen, snel gevolgd door Newgarden, waardoor Pagenaud en Van Kalmthout voorin reden.

Met ruim honderd ronden te gaan was het ineens klaar voor Power: de veteraan hing zijn auto met een aflopende band in de muur, waardoor leiders Pagenaud en Van Kalmthout, net als Colton Herta, hun tweede stop op een mogelijk perfect moment konden maken. De situatie was door dit alles als volgt: Arrow McLaren-rijders Pato O'Ward en Oliver Askew reden voorop, voor Sato, Alexander Rossi en Daly. Daarachter reden Pagenaud, Van Kalmthout, Herta, Scott Dixon en Marcus Ericsson, die 15 tot 25 ronden nieuwere banden hadden.

Met ineens podiumkansen voor Van Kalmthout konden we door...tot de herstart werd afgeblazen, met niet zulke beste gevolgen: Herta klapte achterop Van Kalmthout en vloog - gelukkig zonder nare gevolgen - de hekken in, maar voor beide heren was de race klaar. Na een lange onderbreking gingen we dan weer door, met O'Ward en Askew voorop en onder meer Rossi, Daly en Ericsson die hun in principe laatste stop onder geel gemaakt hadden.

Pagenaud reed zich rap naar de leiding, O'Ward en Askew kwamen niet veel later binnen - bij O'Ward ging dat alvast niet bepaald lekker. Askew was na zijn stop druk bezig om zijn ronde achterstand goed te maken, wat hij met dertig ronden te gaan voor elkaar kreeg. Leider Pagenaud moest in principe ook nog naar binnen, net als Dixon, terwijl Rossi op plek drie waarschijnlijk het einde van de race zou kunnen halen zonder stop.

Met tien ronden te gaan kreeg Pagenaud te horen dat hij het op brandstof waarschijnlijk tóch ging halen, net als Dixon, die vlak achter hem reed. De twee hielden het inderdaad vol en vanaf de 23e en laatste startplek wist Pagenaud de race op zijn naam te schrijven, voor Dixon en de knap naar voren gereden Askew én O'Ward.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.