FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 juni 2020

NBA 2K21 teaset drie cover-atleten

2K Games heeft vandaag aangekondigd dat er drie NBA 2K21 cover-atleten zullen zijn die van 30 juni tot 2 juli worden onthuld. Daarnaast zullen er tot 30 juni dagelijks content-onthullingen voor NBA 2K21 worden gedaan op het nieuwe, officiële NBA 2K TikTok kanaal.

Om de spits alvast af te bijten heeft Anthony Davis, de cover-atleet van de NBA 2K20 standaard editie, eerder vandaag de fakkel overgedragen aan de NBA 2K21 cover-atleten met de eerste post op het NBA 2K TikTok kanaal.

Voor de volgende generatie zal NBA 2K21 verbeterde laadsnelheden, verbeterde graphics en meer content hebben. Spelers kunnen nieuwe gamefuncties, gamemodi, merkpartnerschappen, sociale evenementen en een nieuwe soundtrack met meer muziek dan ooit verwachten. Meer informatie zal er in de loop naar release volgen.

Meer Marvel's Avengers in eerste 'War Table'-livestream

Uitgever Square Enix en ontwikkelaars Crystal Dynamics en Eidos Montreal hebben vandaag een nieuwe verhaaltrailer, War Zones-trailer en gameplayvideo van Marvel's Avengers laten zien tijdens de eerste 'War Table'-livestream.

Marvel's Avengers biedt spelers een combinatie van Hero Missions en War Zones. Hero-missies zijn alleen voor één speler en maken deel uit van de eerste campagne. Ze zijn ontworpen om de unieke vaardigheden van elke held te laten zien terwijl je je groeiende selectie weer in elkaar zet. De gameplaytrailer laat Thor zien in een Hero Mission met de naam 'Once an Avenger'. Hij vecht daarin met blikseminslagen, een spervuur van Mjolnir-aanvallen en vele andere bekende aanvallen terwijl de AI soms even helpt met Avengers-teamgenoten.

Crystal Dynamics onthulde meer informatie over War Zones, de teamgebaseerde missies van de game, inclusief hun structuur en hoe de Avengers nog krachtiger worden door samen te werken. War Zones kunnen solo worden gespeeld met AI-helden, of in co-op met maximaal vier spelers. De stream onthulde ook meer van de wereld van de game, van AIM's onderzoeksfaciliteiten tot een vervallen Helicarrier, die allemaal door spelers kunnen worden verkend om nieuwe beloningen, uitrusting en ervaringspunten te verdienen.

Er is genoeg te customizen aan je helden. Hoewel elke Super Hero trouw blijft aan zijn unieke krachtsets, heeft elk de flexibiliteit om anders te spelen op basis van de uitrusting waarmee je ze uitrust en de vaardigheden die je inschakelt. Elke held heeft dynamische combo-systemen, heroïsche moves en kenmerkende movesets om te ontgrendelen en aan te passen. Er zijn er veel geïnspireerd op klassieke moves uit de 80-jarige geschiedenis, maar sommige zijn voor deze game bedacht. Spelers kunnen helden ook aanpassen met klassieke en geheel nieuwe originele outfits geïnspireerd op meer dan 80 jaar Marvel-geschiedenis, waaronder Iron Man's pak uit de Original Sin-verhaallijn uit 2014.

Marvel's Avengers krijgt na release nog meer content. De makers bouwen het verhaal uit met nieuwe bedreigingen, nieuwe helden, nieuwe gebieden en nieuwe verhaallijnen. Deze content is allemaal gratis.

Marvel's Avengers komt op 4 september uit voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia en eind dit jaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X.

Supportersvereniging Ajax pissig: 'Zitten niet in het Concertgebouw'

Vanaf 1 september kan er weer gevoetbald worden met publiek. Dat heeft het kabinet vanavond bekend gemaakt. Wel mogen de stadions maar voor een derde gevuld zijn, want supporters moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Beter dan niks, zou je kunnen denken. Toch ziet de supportersvereniging van Ajax niets in het plan.

Lees ook: Versoepeling corona-richtlijnen

"We zien dat eigenlijk niet voor ons", zegt Fabian Nagtzaam, directeur van de supportersvereniging, over stadions die voor een derde gevuld zijn. "In eerste instantie zou je zeggen: fijn dat er weer mensen naar het stadion kunnen. Maar wij zijn hier al maanden mee bezig als supportersvereniging. Als je ziet welke maatregelen er genomen moeten worden, is dat geen oplossing voor de Arena."

Proeftuin
Een van de problemen is volgens Nagtzaam het verdelen van de beschikbare plekken. "Je kan niet tegen Henk zeggen: je mag wel naar Ajax-Feyenoord en Piet niet. En Piet mag wel naar Ajax-RKC en Henk niet. Dat is niet te doen. Daarnaast moet iedereen op anderhalve meter blijven."

Lees ook: Supporters weer welkom in stadion

En of die anderhalve meter afstand houden in de Johan Cruijff Arena lukt, is de vraag. Om daarachter te komen is het stadion door de gemeente aangewezen als zogenaamde proeftuin. Ook gaat er onderzocht worden wat de ideale aankomst- en vertrektijden van bezoekers zijn en hoe de looproutes in het stadion geoptimaliseerd kunnen worden.

'Volle stadions in september'
Proeftuin of niet, de supportersvereniging heeft in elk geval al een plan klaarliggen waarmee moet worden toegewerkt naar volle stadions vanaf begin september. "Wat ons betreft worden de maatregelen een maand naar voren geschoven. Dus in augustus tijdens de oefencampagne zou je al moeten testen", vertelt Nagtzaam

"Dus de eerste helft van augustus bijvoorbeeld 10 duizend mensen het stadion in, de tweede helft van augustus 20 duizend. Die kan je volgen, die kan je allemaal testen. En je weet precies waar ze hebben gezeten, want ze hebben een kaartje gekocht. Als daar geen uitbraken zijn, zouden we medio september weer gewoon kunnen gaan beginnen met een vol stadion wat ons betreft."

Geen spreekkoren
Maar voorlopig lijken het dus gedeeltelijk gevulde stadions te worden. Andere voorwaarde om weer open te mogen is dat spreekkoren niet zijn toegestaan. Dit om het besmettingsgevaar te minimaliseren. Maar een Arena zonder supportersgezang is onmogelijk volgens Nagtzaam.

"We zitten niet in het concertgebouw hier in Amsterdam, we luisteren niet naar de tweede symfonie van Mozart, dat betekent dus dat je je ploeg wil aanmoedigen en dat betekent dat mensen zingen hier op de tribune. Dat zal je niet kunnen voorkomen, dat zal je niet kunnen handhaven."

Reactie Ajax
"Als dit het proces naar een vol stadion versnelt, dan is het goed nieuws. Want een volle Arena is natuurlijk ons doel", laat een woordvoerder van Ajax in een reactie weten aan AT5.

"En wij willen liever geen onderscheid maken tussen supporters, wie wel en wie niet mag komen. We hebben ongeveer 40 duizend seizoenkaarten verkocht. Aan de andere kant wil je ook niet dat de ene club wel door fans kan worden gesteund en een andere club in een leeg stadion blijft spelen. Samen met de Arena en de supportersdelegaties gaan we bekijken hoe we het beste met deze situatie om kunnen gaan."

'Dikke van Dale deugt weer'

Auteur Wim Daniëls heeft de Dikke van Dale behoed voor een grote ramp. Nadat de reclame-inkomsten rond het tv-programma Veronica Inside na een rel rond racisme kelderden, leek hetzelfde voor 'De Dikke' te gaan gebeuren. Reden? Mogelijk racistische, maar toch zeker niet-gebruikte taal in 's lands Dodebomendatabase der Nederlandsche Taal.

Daniëls ontdekte tijdens een gezellig avondje 'Van Dale lezen' het woord 'kafferwoord'. Na een verder zoektocht bleken Kaffers 'Bantoenegers in Zuidoost-Afrika' te zijn. Interessant nietwaar?

Zijn honger naar kennis was nog niet gestild, want wat zag zijn oog toen hij ging kijken naar de betekenis van 'neger'? Eén van de betekenissen bleek de uitdrukkking 'een neger van een vent', een Nederlandse uitdrukking voor 'een hatelijk persoon'. Interessant nietwaar?

Kwetsend, maar waarom stond deze uitdrukking überhaupt in de Dikke van Dale? De uitdrukking kwam de schrijver van taalboeken, literaire verhalenbundels, romans en  woordenboeken niet bekend voor, zijn kennissenkring kende de uitdrukking ook niet en oude kranten gebruikten deze term niet. Interessant nietwaar?

Daniëls, vaste columnist bij het radioprogramma Spijkers met koppen, zette zijn bevindingen op Twitter en de hoofdredacteur van de Dikke van Dale, Ton den Boon, beloofde Daniëls tijdens een interview voor de Vlaamse radio 1 dat hij de uitdrukking 'een neger van een vent' uit de nieuwe versie van de Van Dale zou halen. Tegelijkertijd haalt hij ook meteen maar de woorden 'kafferwoord' en 'Bantoeneger' uit het woordenboek.

Iets wat hij al van plan was, zo erkende Den Boon voor de Vlaamse radio.


Bron: Facebookpagina van Wim Daniëls

Project CARS 3 racet 28 augustus over de streep

Bandai Namco en Slightly Mad Studios kondigen aan dat Project CARS 3 vanaf 28 augustus 2020 verkrijgbaar zal zijn op PlayStation 4, Xbox One en pc.

De nieuwe racegame zal elementen bevatten die de fans verwachten: het grootste wagenpark ooit uit de franchise, nieuwe circuits (inclusief dat van de Braziliaanse Grand Prix, Interlagos en de wegen van Toscane), naast een carrièremodus. Project CARS 3 introduceert tevens wagenupgrades, tuning- en personalisatiemogelijkheden voor zowel wagen als piloot, en verbeterde assists om nieuwkomers te verwelkomen in de racewereld.

Versoepeling corona-richtlijnen

Volgens de Rijksoverheid kunnen we opnieuw we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. Er start een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen.

De weg uit de coronacrisis is ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:

  • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was vaak uw handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
  • Die aanpak werkt. De piek aan besmettingen is voorbij, het virus hebben we onder controle gekregen. We kunnen uitgebreid testen en intensief bron- en contactonderzoek doen. Zo zijn we in staat snel en gericht bij te sturen en verspreiding van het virus tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.

Afstand houden, geeft ruimte aan elkaar
Het is nu van cruciaal belang om alert en waakzaam te blijven. Wie klachten heeft, blijft thuis en laat zich testen. Want alleen zo behouden we volgens de overheid de ruimte die we samen hebben verdiend. Vanaf 1 juli gelden onderstaande algemene regels voor binnen en buiten. Regels die recht doen aan wat we inmiddels weten over de verspreiding van het virus.

Algemene regels voor activiteiten binnen

  • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
  • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
  • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
  • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.
  • Algemene regels voor activiteiten buiten
  • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
  • Maximaal 250 personen (exclusief personeel).
  • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats.
  • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
  • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.

Vervoer

  • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
  • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
  • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
  • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

Kinderen en jongeren

  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
  • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen, die na de zomervakantie weer volledig open gaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.
  • Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.

 Uitzonderingen

  • De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:
  • contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
  • mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
  • sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
  • Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.
  • Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies.
  • Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Tot slot
Als de situatie het toelaat en het virus onder controle blijft, dan kunnen op termijn discotheken en nachtclubs open. Rond 1 september wordt dit opnieuw bekeken. Ondertussen wordt wereldwijd gewerkt aan medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. Uiteindelijk moet dat leiden tot het opheffen van de algemene regels, zoals het 1,5 meter afstand houden. Maar zolang het virus er is, zullen we ons volgens de overheid aan de algemene regels moeten houden. Samen houden we vol. Want corona onder controle houden, dat kunnen we alleen samen.

Supporters weer welkom in stadion

Goed nieuws voor de voetbalfans, ook al is de competitie afgelopen. Vanaf 1 juli zijn toeschouwers weer welkom bij wedstrijden in het betaald voetbal, al zitten daar wel wat voorwaarden aan. Premier Rutte liet dit vanavond weten.

Zo is zingen en juichen op de tribunes niet toegestaan vanwege het besmettingsgevaar. Ook in en rond de stadions geldt de anderhalvemeterregel.

Als de fans zich aan de regels houden, dan kunnen de stadions voor ongeveer een derde gevuld worden. Op 11 september start de competitie weer. Voor die tijd speelt het Nederlands elftal nog twee wedstrijden in de Nations League.

Marathon New York gaat niet door

Vanwege de coronapandemie is er dit jaar geen marathon van New York. Eerder werden ook al de marathons van onder meer Rotterdam, Parijs, Tokio, Boston, Londen en Berlijn geschrapt en/of uitgesteld.

Op 1 november zou de 50e editie van de marathon van New York worden gelopen. In 2019 haalden maar liefst 53.640 deelnemers de eindstreep, wat een wereldrecord betekende. De 50e editie wordt nu met een jaar uitgesteld en staat nu voor 7 november 2021 op het programma.

Vorige week werd bekend dat de US Open, ook in New York, wel doorgaat. Er zijn echter geen toeschouwers welkom bij het tennistoernooi.

Vragen van de PVV in het coronadebat

Geert Wilders en Fleur Agema hebben wat vragen voorbereid voor het laatste coronadebat op 25 juno dit jaar. Zo wil de PVV graag weten of wetenschappers nog kibbelen over de vraag of frisse lucht en ventileren helpt tegen coronabesmetting.

Maar behalve vragen over fitties tussen hoogopgeleiden is de PVV ook benieuwd of er in Nederland al onderzoek is gedaan naar naar besmetting via microdruppels (aerogene transmissie). Ook of er verschil is in besmetting door grote en kleine druppels. En zo ja, kunnen we dat onderzoek ontvangen en zo nee, waarom niet.

De PVV wil ook graag weten hoe het met de besmettingsgraad staat. En die dan wel gaarne gecorrigeerd naar vals-positieven. Uiteraard is de PVV ook benieuwd naar het percentage gemeenten, ziekenhuizen en verpleeghuizen die inmiddels coronavrij zijn. Daarnaast wil de PVV graag het Pienter onderzoek 2020 van het RIVM krijgen.

OM eist gevangenisstraf na dodelijk ongeval op A2

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een celstraf geëist van 8 maanden tegen een 45-jarige man uit Zaltbommel. Hij zou op 5 juli 2019 in de avondspits op de snelweg A2 in Beesd een dodelijk ongeval hebben veroorzaakt omdat hij append achter het stuur van zijn auto zat.

De man zou zonder te remmen met een snelheid tussen de 124 en 133 kilometer per uur op een nagenoeg stilstaande file zijn ingereden. Op het moment van het ongeval werd op de matrixborden boven de snelweg een maximumsnelheid aangegeven van vijftig kilometer per uur. De verdachte kwam uit de richting van Utrecht en reed richting Den Bosch. Een 24-jarige vrouw kwam als gevolg van het ongeval om het leven.

Het OM verwijt de man dat hij ‘zeer onvoorzichtig, onoplettend en/of onachtzaam’ heeft gereden. Uit de verkeersongevallenanalyse (VOA) is gebleken dat de verdachte een groot aantal handelingen - onder meer het typen, openen, doorsturen van foto’s en filmpjes en Whatsappberichten - heeft verricht op zijn mobiele telefoon terwijl hij harder reed dan volgens de matrixborden was toegestaan. Getuigen gaven aan dat het ‘echt hard’ ging.

In de drie minuten voorafgaand aan het ongeval blijkt hij zijn mobiele telefoon veelvuldig te hebben gebruikt; hij verstuurde onder meer een foto en filmpjes. In de laatste 37 seconden voor het ongeval heeft de man zijn scherm 34 keer aangeraakt, grotendeels terwijl het bericht-invoervenster van Whatsapp open stond.

Het OM gaat ervan uit dat hij tijdens deze 37 seconden niet op de weg heeft gekeken, maar enkel op het scherm van zijn telefoon. "Als je in de avondspits zó druk bezig bent met je telefoon, dan is het niet de vraag óf er een ongeluk gaat gebeuren, maar wánneer", stelde de officier. "De verdachte is volledig meegezogen in de verleidingen van zijn smartphone. Ondanks alle MoNo-campagnes blijft afleiding door smartphonegebruik een levensgroot gevaar in het verkeer. In deze zaak speelde mogelijk ook nog mee dat verdachte in zijn onderbewuste ook nog heeft vertrouwd op het Adaptive Cruise Control-systeem van zijn auto. Dit is een techniek waarbij de auto zelf afstand moet houden van voorgangers. Maar het blijkt maar weer dat al die techniek niet onfeilbaar is en het de bestuurder zèlf is die op en top scherp moet blijven als hij veilig aan het verkeer wil deelnemen."

Behalve een celstraf heeft de officier ook een ontzegging van de rijbevoegdheid geëist voor de periode van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Zr.Ms. Karel Doorman keert terug in Nederland na corona-inzet in het Caribisch gebied

Zr.Ms. Karel Doorman keert op vrijdag 26 juni na tweeënhalve maand terug in haar thuishaven Den Helder. Het schip en haar bemanning zijn sinds 24 april ingezet in het Caribisch gebied ter ondersteuning van de lokale autoriteiten in de strijd tegen het coronavirus.

Onder de noemer ‘Carib Support’ zijn er diverse vormen van ondersteuning geleverd waaronder transport, maritieme grensbewaking en openbare ordemaatregelen. De inzet van medische capaciteiten was uiteindelijk niet benodigd.

De geëmbarkeerde eenheden zoals de 48 mariniers van het 12e Raiding Squadron en de twee Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht zijn gedurende de inzet veelvuldig ingezet. Zo ondersteunden mariniers op Sint Maarten de lokale autoriteiten bij het handhaven van de openbare ordemaatregelen. De helikopters hebben bijgedragen aan de maritieme grensbewaking.

Daarnaast heeft Zr.Ms. Karel Doorman diverse malen een bevoorrading op zee uitgevoerd met het stationsschip Zr.Ms. Zeeland waarbij zij van brandstof werd voorzien. Tot slot was er een bijzondere ontmoeting met varende eenheden van de Franse en Britse marines die ook voor nationale corona-inzet in het gebied aanwezig waren.

Dankzij de aanwezigheid van het marineschip was er direct een veelzijdig inzetbare capaciteit voorhanden, zodra dat nodig was. De komende tijd blijft Defensie de civiele autoriteiten in het Caribisch gebied ondersteunen met andere eenheden. Deze zorgen onder meer voor medische ondersteuning, voedseltransporten en maritieme grensbewaking. De aankomst in Den Helder zal door de coronamaatregelen een sober karakter hebben. Waar de kade normaal vol staat met familie en vrienden is dit nu niet mogelijk.

Aankomst Zr.Ms Karel Doorman op Sint Maarten (foto: Tim van Dijk Ministerie van Defensie)
Aankomst Zr.Ms Karel Doorman op Sint Maarten (foto: Tim van Dijk Ministerie van Defensie)

Aankomst Zr.Ms Karel Doorman op Sint Maarten (foto: Tim van Dijk Ministerie van Defensie)
Aankomst Zr.Ms Karel Doorman op Sint Maarten (foto: Tim van Dijk Ministerie van Defensie)

Cuphead krijgt eigen serie op Netflix

De run-and-gun platformer Cuphead die in 2017 uitkwam voor Xbox One en pc krijgt een eigen show op Netflix. Dat maakte Variety bekend op basis van MIFA-presentaties over onderhanden werken.

"Chaotisch ren-spring-schiet-en-vliegwerk, boss fights die weinig onderdoen van menig bullet hell-game en dat allemaal in een fantastisch kleurrijke old-school cartoonsetting, met op de achtergrond nostalgische Jazz-klanken uit de jaren dertig. Welkom bij Cuphead!", zo luidde de introductie van de FOK!review van deze voortreffelijke game. De titel kreeg destijds vooral positieve reacties op de '1930s rubber hose' animatiestijl, geïnspireerd door de stijl van Max Fleischer, bedenker van figuren als Betty Boop en Popeye.

Netflix werkt samen met King Features Syndicate aan "The Cuphead Show", terwijl co-producers Dave Wasson en Cosmo Segurson zijn aangewezen om de game tot leven te brengen op het witte doek. Een releasedatum is nog niet bekend.

Sneijder zeer openhartig: 'De fles wodka werd mijn grootste vriend'

Vrijdag verschijnt het boek Sneijder, het levensverhaal van Wesley Sneijder, opgetekend door journalist Kees Jansma. In een voorpublicatie van Voetbal International vertelt de recordinternational van Oranje over zijn jaren bij Real Madrid, waar hij vanaf 2007 twee seizoenen actief was. Zowel op sportief als persoonlijk vlak beleefde de oud-middenvelder veel pieken en dalen.

Sportief ging de oud-prof goed van start. In zijn eerste seizoen bij Real kwam hij tot 38 duels, 9 doelpunten en 9 assists. "Ik merkte alleen niet dat ik mezelf heel erg overgaf aan het Madrileense nachtleven."

"Ik was jong, genoot van het succes en de aandacht. Daar moet het fout zijn gegaan - later. Geen drugs, maar wel drank en rock-'n-roll. Daar raakte ik aan gewend, als een van de sterren van De Koninklijke", aldus Sneijder, die als Real-speler aanbeden werd.

"Alles wat je uitvreet wordt met de mantel der liefde bedekt. Ook als ik lam over straat rolde en duizenden euro's uitgaf, of rondjes gaf aan de hele zaak. Ik kan niet zeggen dat ik voldoende weerstand bood. Ik liet me ook fêteren, er was altijd wel een medespeler in de buurt, meestal Guti."

Voetballend ging het nog goed, maar privé ging het mis bij Sneijder. Hij ging scheiden van zijn eerste vrouw Ramona Streekstra. "Ik had het grote leven ontdekt. En het boterde al een hele tijd niet meer. Uit elkaar gegroeid, heet dat dan."

De scheiding was financieel snel geregeld. "Ik bleef alleen achter en zag die kleine, Jessey, veel minder. Klote. En ik kan slecht alleen zijn. Waarom zou je trouwens alleen zijn als je genoeg vrienden hebt om vrije tijd mee door te brengen?"

"Ik had alleen niet in de gaten dat de fles wodka mijn grootste vriend werd. Ik werd er wel op gewezen, onder anderen door Robben en Van Nistelrooij. Die hamerden op discipline. Dat ik het zo niet lang zou volhouden."

Sneijder vond uiteindelijk in Yolanthe Cabau van Kasbergen een nieuwe liefde. Op een ochtend zat hij in het koffiebarretje tegenover zijn huis toen opeens de boulevardpers binnenstormde. "Waar is ze? Ik wist bij God niet waar ze het over hadden, over wie ze het hadden."

"Tegen fotograaf Leo Vogelzang zei ik alleen dat ik Yolanthe Cabau erg leuk vond, maar zij was al bezet. Leo vertelde dat dat niet meer het geval was, ze woonde alleen nog een paar weken met haar ex in hetzelfde huis."

"Heb jij niet haar nummer voor me?, vroeg ik. Geef ik niet, zei hij. 'Als het ooit wat wordt tussen ons, krijg jij wat exclusieve foto's'. Zo is dat gegaan."

De oud-middenvelder belde Yolanthe op en vertelde haar dat ze hem erg leuk leek. "Ze was net uit een relatie. Ze wilde tot rust komen. Volgens mij was het een vrij nietszeggend gesprek."

"Ik probeerde haar nieuwsgierig naar mij te maken. Aanvankelijk reageerde ze niet overdreven enthousiast, maar uiteindelijk belden we twee uur per dag met elkaar en die gesprekken sleepten mij erdoorheen."

Zijn tweede seizoen bij Real verliep naar eigen zeggen 'dramatisch'. Sneijder, die in zijn tweede jaar tot 28 wedstrijden, 2 goals en 3 assists kwam, was 'minder goed en scherp, minder geconcentreerd'.

"Mijn houding was Real Madrid-onwaardig. Ik loog mezelf voor dat het goed ging en hield me staande door mijn voetbalintelligentie. Fysiek zakte ik weg. Ik liep minder, verbloemde veel met mijn techniek en mijn traptechniek."

Need for Speed: Hot Pursuit remaster op komst

EA liet eerder al weten dat het dit jaar nog 7 games uitbrengt op Nintendo Switch. FIFA 21, Apex Legends, Burnout Paradise en Lost In Random zijn al officieel bevestigd. Nu denkt met de namen van de andere drie games ook te hebben.

Het gaat om een nieuwe indie game, Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville en een remaster van Need for Speed: Hot Pursuit. Het gaat om de remaster van de game uit 2010 en moet ook op andere consoles en pc verschijnen.


'Supporters per 1 september weer welkom in Nederlandse stadions'

De Nederlandse clubs kunnen per 1 september weer fans ontvangen, zo weet De Telegraaf woensdagochtend te melden. De ochtendkrant baseert dit bericht op een advies van het Outbreak Management Team aan de regering.

Wel moeten de clubs de anderhalve meter-maatregelen blijven handhaven en zijn ook spreekkoren niet toegestaan vanwege het gevaar op een besmetting met het coronavirus.

De Telegraaf houdt wel een kleine slag om de arm, aangezien het kabinet woensdag nog moet instemmen met het advies van het Outbreak Management Team.

Zodra dit het geval is, kunnen de Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs zich gaan opmaken voor het ontvangen van supporters. In dat geval kunnen zij ongeveer een derde van hun stadioncapaciteit benutten.

Het is de bedoeling dat de competitie in Nederland op 11 september hervat zal worden. Daarvoor worden er echter mogelijk ook al wedstrijden gespeeld, aangezien Oranje op 4 en 7 september in de Nations League moet spelen.

Polen en Italië zullen dan de tegenstanders zijn en bij die wedstrijden kan het stadion ook voor een derde gevuld worden.

Om te bepalen welke fans er welkom zijn en welke niet, wordt er naar alle waarschijnlijkheid geloot door zowel de KNVB als de clubs.

De voetbalbond gaat overigens later deze week opnieuw in gesprek met Minister voor Medische Zorg en Sport Martin van Rijn over de laatste financiële details van het zogenaamde 'Deltaplan' van 140 miljoen euro.

Pokémon krijgt eigen Moba in vorm van Pokémon Unite

The Pokémon Company kondigt samen met Tencent Pokémon Unite aan, een moba binnen het Pokémon-universum. De game is in ontwikkeling voor Nintendo Switch en smartdevices.

In Pokémon Unite speel je vijf-tegen-vijf gevechten. Je kiest een Pokémon die altijd begint op level 1. Door wilde Pokémon te verslaan en vangen kun je levels krijgen, evolueren en nieuwe moves leren. Het doel is om binnen bepaalde tijd meer punten te verzamelen dan je tegenstander.

Punten verzamel je door wilde Pokémon te verslaan en te deponeren op één van vijf vriendelijke punten op de map. Uiteraard kun je ook tegenstanders verslaan om op die manier elkaar te dwarsbomen. Elke Pokémon kan uiteindelijk zijn eigen en unieke 'Unite Moves' leren, denk aan een soort ultimate.

Pokémon Unite wordt free-to-play en ondersteunt cross-play tussen Switch en smartdevices. Een release date is nog niet gegeven.

FBI: 'strop' in NASCAR-garage is misverstand

Even leek het erop dat de Amerikaanse NASCAR-coureur Darrell 'Bubba' Wallace zondag rondom de wederom spectaculaire Geico 500 op de Talladega Superspeedway bedreigd werd. Er zou een strop gevonden zijn in zijn garage, en gezien zijn betrokkenheid bij het verbieden van de Confederate-vlag en het niet als uiterst tolerant bekend staan van de staat Alabama was een racistisch dreigement niet bepaald ondenkbaar.

De FBI werd erbij gehaald, maar die hebben inmiddels de conclusie getrokken dat een en ander gelukkig berust op een misverstand. Het ging niet om een strop, maar om een losgeraakt stuk touw dat in de garage gebruikt wordt. Vorig jaar was dat in diezelfde garage ook al aanwezig, zo bleek uit videobeelden, terwijl meer dan een week voor de race niemand kon weten dat Wallace die garage toebedeeld zou krijgen.

Overigens valt Wallace zelf hooguit te verwijten dat hij niet even wat meer op onderzoek uit is gegaan, alvorens zich uit te spreken over de situatie. Hij kreeg namelijk van een teamlid te horen dat er een strop in de garage gevonden was, waarna men tot de niet geheel vreemde, maar uiteindelijk gelukkig onjuiste conclusie kwam. Positief is dan weer wel dat de gehele NASCAR-grid voor de race samenkwam ter ondersteuning van Wallace, wat sowieso een mooi moment opleverde.

Op social media zijn de reacties allemaal niet zo verrassend: een groot deel steunt Wallace, een ander deel komt niet verder dan uitspraken als "Je kunt niet eens rijden!", voorbijgaand aan het feit dat een dikke twintig coureurs achter hem staan in de ranglijst, en het eveneens onjuiste "Je bedriegt de boel!", waar men zelfs de daadwerkelijke leugenaar Jussie Smollett bij weet te trekken.

Tussen 1986 en 2012 reed Mike Skinner bijna driehonderd races in de NASCAR Cup Series, zijn zoon Dustin Skinner kwam rond het hele Wallace-gebeuren niet echt lekker in het nieuws. "Ik juich voor degene die de strop in de garage heeft gelegd. Ze hadden hem aan Wallace moeten binden en hem rond moeten rijden!", aldus Skinner, goed voor welgeteld één deelname aan een race op het derde niveau. Papa Mike liet al weten een beetje boos te zijn op Dustin en diens verwijzing naar een weinig gezellige nigger drag.

Wallace reageert

COVID-19: 83 nieuwe besmettingen en 2 doden, totaal 49.804 en 6097

Tot en met 24 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 49.804 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 83 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.859 (+6) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6097 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Fiscale stimulering elektrische auto's te duur

Fiscale stimulering van elektrische auto’s blijft een relatief duur instrument om CO2-uitstoot te verminderen, ondanks de versoberingen in 2019 en 2020. De Algemene Rekenkamer beveelt aan om te bezien of het wenselijk is om de huidige fiscale stimulering van elektrische auto’s voort te zetten.

De Algemene Rekenkamer heeft van elf elektrische auto’s 'de belastingderving per bespaarde ton CO2 berekend', afgezet tegen benzine- of dieselauto’s die een alternatief voor de nul-emissieauto’s kunnen zijn.

De 'belastingderving per bespaarde ton CO2' is in 2019 en 2020 fors lager dan in 2018 door de versoberingen van de fiscale voordelen. Maar de bedragen liggen nog steeds ruim boven het niveau van bijvoorbeeld de prijs van CO2-emissierechten (23 euro per ton CO2).

Ook vergeleken met het maximale subsidiebedrag van 300 euro per vermeden ton CO2 dat de minister van Economische Zaken en Klimaat in 2020 hanteert, blijft sprake van relatief hoge bedragen.

Aanbevelingen fiscale voordelen elektrische auto’s
De Algemene Rekenkamer beveelt de staatssecretaris van Financiën aan om te bezien of voortzetting van fiscale instrumenten voor elektrische personenauto’s wenselijk is. Als het beleid wordt voortgezet, is het raadzaam om een norm vast te stellen voor 'de belastingderving per vermeden ton CO2' en ook rekening te houden met de huidige disbalans tussen ondernemers en particulieren.

Nu genieten vooral zakelijke rijders van de belastingvoordelen voor nul-emissieauto’s. Het verschil met particuliere autobezitters is wel kleiner geworden na de fiscale versoberingen in 2019 en 2020.

Verbreding van beleidsdoelstellingen
In reactie op deze aanbevelingen geeft de staatssecretaris aan dat stimulering van elektrische auto’s ook gericht is op andere doelen dan luchtkwaliteit en klimaat zoals innovatie, verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en minder geluidsoverlast.

De Algemene Rekenkamer merkt daarbij op dat het zicht op de effectiviteit van beleid wordt bemoeilijkt als de beleidsdoelstellingen in de loop der tijd worden uitgebreid of bijgesteld. De staatssecretaris reageert daarnaast niet expliciet op de aanbeveling om te bezien of het wenselijk is om de fiscale stimulering van nul-emissieauto‘s voort te zetten.

Geen prikkels voor schonere bestelauto’s
Uit het onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt ook dat veel geld gemoeid is met fiscale voordelen voor bestelauto’s. Het gaat dan vooral om bestelauto’s van ondernemers. De totale belastingderving (BPM en Motorrijtuigenbelasting) bedroeg in 2019 ruim 1,7 miljard euro.

Bestelauto’s rijden meestal op diesel en zijn verantwoordelijk voor een substantieel deel van de totale uitstoot van CO2, stikstofoxiden en fijnstof door het wegverkeer. De huidige bijzondere fiscale regelingen voor bestelauto’s dragen niet bij aan luchtkwaliteits- en klimaatdoelen van de autobelastingen.

De Algemene Rekenkamer beveelt de staatssecretaris van Financiën aan de begrote derving aan BPM-inkomsten van bestelauto's in de Miljoenennota op te nemen en geeft in overweging om de bijzondere regelingen voor bestelauto’s te herzien met als doel fiscale prikkels te introduceren die stimuleren om te kiezen voor modellen met een lagere uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. De staatssecretaris neemt deze aanbevelingen van de Rekenkamer over.


MLB-seizoen sterk ingekort, maar niet afgelast

Het seizoen in de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie MLB gaat er toch 'gewoon' komen, nadat de seizoensstart door de COVID-19-pandemie uit werd gesteld. Wel wordt het reguliere seizoen fors ingekort.

Normaal gesproken spelen de teams allemaal 162 wedstrijden in het reguliere seizoen, alle partijen zijn nu akkoord gegaan met 60 stuks. Op 23 of 24 juli gaat het seizoen van start, op 27 september eindigt het en twee dagen later gaan de play-offs met tien teams van start. Die culmineren uiteindelijk in de World Series, die op 20 oktober beginnen en maximaal tot de 28e duren.

De afgelopen tijd werd flink discussie gevoerd tussen de MLB, de teams en de spelersvakbond, met name over het aantal wedstrijden en het salaris van de spelers. Bij een ingekort seizoen verdienen ze ook minder.

Puzzelen met Catherine op Switch

Catherine: Full Body komt 7 juli uit voor Nintendo Switch. Dat wordt weer met schapen praten en klimmen voor je leven om niet te worden gegrepen door bizarre monsters.

In Catherine: Full Body speel je Vincent, een jonge man die op een punt staat een volgende stap in zijn langdurige relatie te nemen. Of niet, want hij komt dit keer zelfs twee andere potentiele vrouwen tegen. In zijn slaap krijgt hij telkens heftige nachtmerries waarin hij gevangen wordt genomen in een afbrokkelende toren van puzzelblokken. Hij zal moeten klimmen voor zijn leven omdat hij anders gegrepen wordt door monsters die de toren afbreken. Door gebruik te maken van speciale blokken moet je snel genoeg aan de top van een toren komen om weer wakker te kunnen worden.

Amiibo van Persona 5's Joker aangekondigd

Nintendo heeft een amiibo van Joker, de hoofdpersoon van Persona 5 die in Super Smash Bros.Ultimate speelbaar is, aangekondigd. De releasedatum is nog niet specifieker dan "ergens in de herfst van 2020".

Joker was het eerste DLC-personage dat op 17 april 2019 voor Super Smash Bros. Ultimate werd uitgebracht. Een ander DLC-personage uit de game dat een amiibo-figuur zal krijgen, is Dragon Quest’s Hero.

Amiibo Joker boxed

FOK! Wat eten we vandaag? #curry

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we creatief doen met Curry!   Thaise Curry, Indiase Curry, een Curry met vlees, vis, kip of een vegetarische Curry. De mogelijkheden zijn eindeloos! Zelf ga ik voor een snelle rijst kip kerrie met ananas, want ik ben pas laat thuis vanavond, en heb dan geen zin meer om te experimenteren  

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de hamvraag van vandaag: wat is jouw favoriete curryrecept?

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Volgende Maximus Cup Tetris 99 in teken van Xenoblade

Het is tijd voor een nieuwe Maximus Cup in Tetris 99. Dit keer staat de cup in het teken van Xenoblade Chronicles: Definitive Edition. Door tijdens het evenement minstens honderd punten te behalen, kun je het uiterlijk en de muziek gebaseerd op deze game vrijspelen.

De punten behaal je door tijdens het evenement Tetris 99 te spelen en hoog te plaatsen. De Maximus Cup begint op 3 juli en loopt tot en met 6 juli. Succes!

Clubhouse Games: 51 Worldwide Classics

Clubhouse Games: 51 Worldwide Classics is een grote verzameling van bekende en klassieke Westerse en Japanse bordspellen met daarbovenop ook nog een selectie aan minigames. Nintendo-ontwikkelaar NDcube (verantwoordelijk voor de Mario Party-games) heeft het geheel tevens in een mooi jasje gestoken. Aan kwantiteit dus geen gebrek, maar de kwaliteit van veel games blijkt twijfelachtig.

NVWA: extra toezicht op dierenwelzijn bij hoge temperaturen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren tijdens de komende warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Vanwege de verwachte aanhoudende hoge temperaturen treedt vanaf 24 juni 2020 ook het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen in werking.

De overheid en het bedrijfsleven hebben in het Nationaal plan afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden (lagere bezettingsgraad) en dat er extra aandacht wordt besteed aan ventilatie of andere koelingsmogelijkheden. Dierenartsen van de NVWA kunnen op warme dagen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren, zodat er op de koele momenten van de dag of nacht met dieren kan worden gereden.

Ook kunnen er op slachterijen aangepaste keuringstijden aangevraagd worden indien ter plaatse extreme temperaturen verwacht worden, zodat aanvoer van slachtdieren op het heetst van de dag vermeden kan worden.

Maximum temperatuur bij transporten
De Europese Commissie heeft lidstaten vorig jaar al opgeroepen geen lange transporten (transporten langer dan 8 uur) toe te staan als de voorspelde temperatuur onderweg boven de 30 graden Celsius is. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft aangegeven hier gehoor aan te willen geven, daarom kijkt de NVWA kritisch of deze grens onderweg niet wordt overschreden. Bij deze transporten mag de temperatuur in de veewagen niet oplopen boven de 30 graden met een maximale uitloop van +5 graden. Indien blijkt dat de temperatuur onderweg boven deze temperatuur opgelopen is, is dit een overtreding van de vereisten van de Europese Transportverordening, waartegen opgetreden kan worden.

In het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen was al afgesproken dat er geen vervoer van dieren bij een temperatuur van 35 graden of hoger plaats zal vinden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft deze afspraak ook in een beleidsregel vastgelegd die binnenkort in zal gaan. Dan is al het vervoer van dieren op Nederlands grondgebied bij een temperatuur van 35 graden of hoger verboden. Zodra deze regel van kracht is zal de NVWA hier ook op gaan handhaven. Dat neemt uiteraard niet weg dat ook bij buitentemperaturen onder de 35 graden onnodig lijden als gevolg van hittestress kan optreden bij dieren die worden vervoerd. De NVWA voert daarom bij extreme temperaturen (vanaf 27 graden in De Bilt) extra controles uit en treedt handhavend op als er sprake is van hittestress en lijden van dieren door het vervoer onder warme omstandigheden.

Handhaving door de NVWA
Op dit moment handhaaft de NVWA op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 1/2005 (de Transportverordening) en op basis van de nationale regels voor dierenwelzijn uit de Wet Dieren en treedt op als er sprake is van vermijdbaar lijden van dieren tijdens transport of bij aanvoer op een slachthuis. Omdat het Nationaal plan geen wet- en regelgeving is, kan de NVWA niet handhaven op het plan zelf of op de maatregelen van de bijbehorende sectorprotocollen.

Dieren in de stal
Houders van dieren zijn verplicht hun dieren te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Bijvoorbeeld door bij hoge temperaturen beschutting te bieden tegen felle zon. Ook moeten de dieren de beschikking hebben over voldoende water om te drinken. Stallen voor pluimvee en varkens zijn in de regel geïsoleerd en uitgerust met ventilatiesystemen. Deze moeten ook bij extreme temperaturen in staat zijn de temperatuur in de stal binnen aanvaardbare grenzen te houden.

Meldingen over dieren met mogelijke hittestress in de wei of op stal worden op risico geanalyseerd. Als naar het oordeel van de inspecteur het dierenwelzijn (mogelijk) in het geding is, kan de houder van de dieren telefonisch gemaand worden maatregelen te treffen. Indien noodzakelijk kan de NVWA een inspectie uitvoeren.

Hobbydierhouders en evenementen
Ook voor vervoer van dieren door hobbydierhouders en vervoer van paarden naar evenementen zijn de dierenwelzijnsregels van toepassing. Er is geen specifieke regelgeving die het organiseren van evenementen bij bepaalde temperaturen verbiedt, maar houders van dieren en organisatoren moeten tijdens evenementen natuurlijk wel zorgen dat de regels voor dierenwelzijn nageleefd worden (voorkomen van hittestress, zorgen voor voldoende verkoeling en voldoende drinkwater, et cetera). Het is dus de verantwoordelijkheid van houders en organisatoren van evenementen om te beoordelen of een evenement op verantwoorde wijze door kan gaan.

Parlement roept op tot een betere bescherming van grens- en seizoenarbeiders

Er is meer actie nodig om de gezondheid, veiligheid en werkomstandigheden van grens- en seizoenarbeiders te verzekeren, zegt het Europees Parlement.

Op 19 juni keurde het Parlement een resolutie goed over de situatie van grens- en seizoenarbeiders in de context van de Covid-19-crisis, maar ook voor de situatie daarna, met aandacht voor mobiliteit, precaire werkomstandigheden en een gebrek aan veiligheidsmaatregelen. EP-leden roepen op tot een betere bescherming en gelijke sociale zekerheid en arbeidsrechten voor alle arbeiders.

Met de sluiting van de interne grenzen, beperkingen op bewegingsvrijheid en de opschorting van vele economische activiteiten, heeft de coronapandemie bestaande tekortkomingen aan het licht gebracht.

Vele mobiele arbeiders zijn cruciaal voor de voorziening van essentiële goederen en diensten in belangrijke economische sectoren zoals landbouw en voedselproductie, sociale diensten, gezondheidsvoorziening, de bouwsector en vervoer. Ze kunnen ook een belangrijke rol spelen in de aanloop naar economisch herstel na de pandemie. 

Deze arbeiders worden vaak in dienst genomen via kortetermijncontracten, met weinig werkzekerheid en onvoldoende of soms zelfs geen sociale zekerheid. Arbeiders met dergelijke kortetermijnopdrachten wonen bovendien vaak in groepsaccommodatie waar de regels rond sociale afstanden moeilijk na te leven zijn.

Arbeidsinspecteurs hebben herhaaldelijk schendingen van de mensenrechten vastgesteld op het vlak van werktijden, leefomstandigheden, gezondheid en veiligheid op de werkplek, ondanks het feit dat mobiele arbeiders op dezelfde manier behandeld moeten worden als binnenlandse werknemers.

Wat wil het Europees Parlement?
Het Parlement wil de correcte uitvoering van bestaande EU-wetten en een betere coördinatie onder lidstaten om de gelijke behandeling en bescherming van grens- en seizoenarbeiders te garanderen, inclusief:

  • Vrijwaring van de gezondheid, veiligheid en eerlijke werkomstandigheden van arbeiders, inclusief degelijke huisvesting, onafhankelijk van hun loon
  • Identificering van eventuele tekortkomingen in EU- en nationale wetgevingen en een mogelijke herziening van de huidige wettelijke kaders
  • Uitbreiding van de nationale en grensoverschrijdende arbeidsinspecties
  • Oplossingen om wanpraktijken op het gebied van onderaanneming aan te pakken en de verzekering dat de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) volledig operationeel is
  • Verzekering dat arbeiders volledig op de hoogte zijn van hun rechten en verplichtingen in een taal die ze begrijpen, en op de hoogte zijn van de risico’s en veiligheidsmaatregelen die moeten genomen worden
  • Een snelle overeenkomst over de herziene regels rond de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels, die momenteel worden onderhandeld tussen het Parlement, de Raad en de Commissie, om sociale fraude aan te pakken.

De resolutie dringt ook aan bij de lidstaten - die het nog niet gedaan hebben - om zo snel mogelijk alle reisbeperkingen op te heffen voor grensarbeiders om arbeidstekorten in belangrijke sectoren te vermijden.

Na een oproep van de Europese Raad eind maart, stelde de Commissie op 30 maart richtlijnen op voor een gecoördineerde aanpak op EU-niveau en om te verzekeren dat mobiele werknemers - voornamelijk essentiële beroepen in de strijd tegen Covid-19 – op hun werkplek kunnen geraken. Het voorzag een niet-uitputtende lijst van essentiële werknemers zoals zorgpersoneel, dienstverleners in de kinderopvang en ouderenzorg, wetenschappers in de gezondheidssector en arbeiders in de voedingssector, voor wie een soepele en snelle grensovergang – inclusief een aangepaste gezondheidsscreening - gegarandeerd moet worden.

Op 26 mei, besprak de commissie werkgelegenheid meldingen van precaire werkomstandigheden van grensarbeiders met het Kroatische voorzitterschap, de Commissie en de Europese Arbeidsautoriteit. Op de plenaire zitting van 18 juni debatteerden EP-leden uitgebreid over deze kwestie voorafgaand aan de stemming hierover.

Volgende stappen
Naar alle verwachting zal de Europese Commissie op de oproep van het Europees Parlement reageren met nieuwe specifieke richtlijnen om grens- en seizoenarbeiders te beschermen in de context van Covid-19.

FOK! Wat een weer: tropisch!

Vannacht was het helder met vooral in het zuidwesten ook wat sluierbewolking. Het koelde af naar waardes tussen 11°C in het noorden en 16°C in het zuidwesten. De noordoostenwind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Overdag is er volop zon en wordt het zeer warm met een maximumtemperatuur die uiteenloopt van 26°C op de Wadden tot ongeveer 31°C in de zuidelijke helft van het land. Er staat een matige oostenwind. Aan zee draait de wind in de middag naar noordoost.

De nacht naar donderdag verloopt helder met een minimimumtemperatuur rond 16°C. De oostelijke wind is zwak.

Donderdag overdag is er veel zon. Wel ontstaan later enkele stapelwolken. De maximumtemperatuur ligt tussen de 26°C in het Waddengebied tot lokaal 31°C landinwaarts. De oostelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De rosse metselbij die een bijenhotel in vliegt (Foto: Klapmongeaul)
De rosse metselbij die een bijenhotel invliegt (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitstoot CO2 fors lager in het eerste kwartaal van 2020

De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 8,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Volgens de tweede berekening kromp het bruto binnenlands product (bbp) in dezelfde periode met 0,2 procent. De afname van de CO2-uitstoot komt vooral doordat de energiebedrijven bij hun productie minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet.

Ook de impact van de coronacrisis was zichtbaar in de CO2-uitstoot. Zo was de CO2-uitstoot luchtvaart in het eerste kwartaal 11 procent lager dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot. Het eerste kwartaal van 2020 was zachter dan dat van 2019. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot in het eerste kwartaal 7,5 procent lager dan een jaar eerder.

Lagere CO2-uitstoot energiebedrijven
In het eerste kwartaal van 2020 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer 20 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze bedrijven waren in het eerste kwartaal goed voor 23 procent van de totale uitstoot. Elektriciteitsbedrijven hebben bij hun productie minder steenkool en meer aardgas ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool. De elektriciteitsproductie van de elektriciteitsproducenten was lager dan in het eerste kwartaal van 2020 terwijl er juist meer elektriciteit werd geïmporteerd. Ook de productie van wind- en zonne-energie was hoger dan in het eerste kwartaal van 2019.

Lagere CO2-uitstoot transportsector
De CO2- uitstoot van de transportsector lag in het eerste kwartaal 7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de toegevoegde waarde was lager in deze periode. De uitstoot van de luchtvaart en wegvervoer was fors lager, als gevolg van de coronacrisis waren er vooral in maart minder vervoersbewegingen. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 10 procent.

CO2-uitstoot huishoudens en dienstverlening lager
De CO2-uitstoot van huishoudens was 6 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Huishoudens verstookten minder aardgas voor verwarming van woningen vanwege het zachte winterweer en de emissies door autogebruik waren eveneens lager. Vanwege de covid-19-uitbraak riep het kabinet op om zoveel mogelijk thuis te blijven en indien mogelijk thuis te werken. In het eerste kwartaal bedroeg de CO2-uitstoot van huishoudens 22 procent van het totaal. Verder was de CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, die goed is voor 11 procent van de CO2-uitstoot, 6 procent lager dan in het eerste kwartaal 2019.

Landbouw en industrie stoten minder CO2 uit
In het eerste kwartaal was de CO2-uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid 2,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit cluster was in het eerste kwartaal van 2020 goed voor ruim een derde van de totale uitstoot. De emissies daalden o.a. in de landbouw, de chemische industrie en de basismetaalindustrie.

Nieuwe pro-skaters in Tony Hawk's Pro Skater 1 and 2

In Tony Hawk's Pro Skater 1 and 2 worden enkele pro-skaters van nu toegevoegd aan de line-up van originele skaters. Deze zullen hun eigen, kenmerkende trucs met zich mee brengen. Nyjah Huston, Leo Baker, Leticia Bufoni, Aori Nishimura, Lizzie Armanto, Shane O’Neill, Riley Hawk en Tyshawn Jones zijn straks te vinden in de remaster.

"De skateboarding-scene van tegenwoordig wordt gevormd door een generatie skaters die met de originele Tony Hawk’s Pro Skater-games is opgegroeid", aldus Michelle Bresaw, hoofd product-management en marketing bij Activision. "De wereldberoemde pro-skaters die we aan deze remaster toevoegen namen de tricks en combo’s uit de videogame en maakten ze vervolgens in de werkelijke wereld mogelijk. We zijn er trots op dat de remaster de skatecultuur van tegenwoordig zal vertegenwoordigen met een gevarieerd aanbod aan skaters dat elke gamer zal aanspreken."

Tony Hawk’s Pro Skater 1 and 2 is een remaster van de eerste twee games in de Tony Hawk-franchise. De game bevat de originele levels, tricks en andere dingen. De game bevat ook geliefde features uit andere delen van de originele franchise, dus niet alleen de eerste twee delen, inclusief revert, lip tricks, wall plants en multiplayer-modes om online te spelen. Ook Create-A-Park en Create-A-Skater keren terug. De Create-A-Park-mode biedt dit keer toegang tot een uitgebreide editor die nieuwe aanpassingen mogelijk maakt. Met de Create-A-Skater-mode kunnen spelers hun zelfgemaakte parken online delen met vrienden en hun skaters op verschillende manieren customizen.

Tony Hawk's Pro Skater 1 and 2 komt 4 september uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Wie de game digitaal pre-ordert krijgt op 14 augustus 2020 toegang tot de Warehouse-demo.



Politieagent belaagd en beroofd van wapenstok door groep jongeren in Dordrecht

Een politieman die naar een melding van geluidsoverlast op het Vogelplein in Dordrecht ging, is daar gisterenavond door een grote groep jongeren aangevallen. De agent ging naar het plein omdat daar een auto met geopende deuren stond waar keiharde muziek uit klonk. Om de auto stond een grote groep jongeren.

De politieman sprak de bestuurder aan op de herrie, maar die was daar niet van gediend en nadat de agent de situatie enige minuten verbaal onder controle wist te houden, ging de bestuurder los. De agent kon de meest verschrikkelijke ziektes krijgen. Daarop werd de bestuurder aangezegd dat hij was aangehouden voor belediging.

Wapenstok
De jeugd die om de auto stond bemoeide zich met de situatie en schoot de bestuurder te hulp. Daarop liep het uit de hand. De agent werd door hen van achteren belaagd, hij werd geschopt en er werd een fiets naar hem gegooid. De agent pakte zijn wapenstok en vroeg assistentie van collega’s aan. In het tumult werd de wapenstok van hem afgenomen en daarna zag hij geen andere oplossing dan zijn vuurwapen te pakken. Dat werkte en gelukkig kwamen zijn collega’s hem snel te hulp. De bestuurder, een 35 jarige Hagenaar, is daarna aangehouden.

Getuigen
De politie zoekt getuigen van dit incident en de man die de wapenstok heeft gestolen. Signalement: verdachte had een getinte huidskleur en droeg een wit T-shirt en een witte korte broek. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Rode Kruis: Koel verstandig en denk na over gebruik ventilator bij hitte

Het Rode Kruis roept iedereen op in deze tijd van het coronavirus goed na te denken over het gebruik van een ventilator met het oog op het voorspelde warme weer. Zo kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden. Maar bij gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte wordt geadviseerd dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn, en het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht.

Op dit moment is nog niet wetenschappelijk bewezen of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel een ventilator te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals mechanische ventilatie en/of goed onderhouden airconditioning. Let er dan wel op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene persoon naar de andere gaat.

Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis: “Kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn. Zij zijn vatbaarder voor hitte (uitdroging en oververhitting liggen op de loer), maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen. In deze tijd, waarin opgeroepen wordt drukte te vermijden, willen we mensen waarschuwen om goed na te denken waar ze verkoeling zoeken en hoe.”

Verse lucht
Het Rode Kruis raadt risicogroepen aan uit voorzorg de openbare ruimtes zoveel mogelijk te vermijden, als er een ventilator aanstaat. Als het echt niet anders kan, dan kan de ventilator het best zo geplaatst worden dat de luchtstroom niet direct via personen gaat, maar via een muur. Sowieso is het belangrijk te zorgen voor zoveel mogelijk verse lucht, bijvoorbeeld door een raam open te zetten.

De hulporganisatie raadt iedereen aan extra goed op elkaar te letten bij hitte. Juist in sommige steden kan de temperatuur flink oplopen, ook binnenshuis. Een dagelijkse check bij de mensen die nu extra risico lopen is aan te bevelen. “Juist nu we uit zorg voor elkaar fysieke afstand tot elkaar houden, is het belangrijk om oog te houden voor mogelijke risico’s. Ga na of de ander echt genoeg drinkt, het huis niet te warm wordt en bied eventueel hulp aan tijdens hitte om mensen te ontlasten, zoals door het doen van boodschappen,” legt Breedijk uit.

Vragen over hitte en corona
Met het oog op de voorspelde warme zomer gaan vrijdag burgerhulpverleners van het Rode Kruis Ready2Helpnetwerk langs de deuren in Rotterdam en in Kaag en Braassem in wijken waar veel ouderen wonen. Ze zullen de mensen vragen of ze het nog volhouden in deze tijd en advies geven indien nodig. Ook delen ze folders uit met tips hoe om te gaan met hitte in tijden van corona. Iedereen met vragen over hitte en corona kan terecht bij de Rode Kruis Hulplijn, op werkdagen bereikbaar van 9 tot 17 uur op 070 - 4455 888. Via WhatsApp kunnen ook vragen gesteld worden in andere talen.

Defensie start onderzoek naar zakelijke integriteit

Defensie stelt een leeronderzoek in naar de manier waarop Defensie de samenwerking heeft vormgegeven met het bedrijf Full Circle Compliance. Onderzoekers van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie gaan het leeronderzoek uitvoeren. Het is nog onduidelijk hoeveel tijd het onderzoek in beslag gaat nemen, naar verwachting is dit enkele maanden.

Aanleiding voor het onderzoek is een zakelijk geschil tussen Defensie en Full Circle Compliance waarover ook in de media berichten zijn verschenen. De afgelopen tijd hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen Defensie en Full Circle Compliance. Die hebben de secretaris-generaal van Defensie doen besluiten om een leeronderzoek in te stellen en om aan het bedrijf een voorstel te doen tot arbitrage om het zakelijk geschil te beslechten.

Leeronderzoek
In een leeronderzoek zijn er geen specifieke personen op wie het onderzoek zich richt. Het onderzoek is erop gericht inzichtelijk te krijgen of er sprake is van een cultuur waarbinnen integriteitsschendingen (kunnen) plaatsvinden en hieruit lering te trekken ter voorkoming van schendingen in de toekomst.

Arbitrage
Arbitrage is een alternatief voor een procedure bij de rechtbank. Het is een manier om een conflict op te lossen zonder daarbij de rechter in te schakelen. Deskundigen (arbiters) die door de partijen worden ingeschakeld beslissen over het conflict, en doen een uitspraak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.