FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 april 2020

Toeterende Tilburgers voor Europees voetbal Willem II

Willem II gaat de Europa League in. Dat heeft de KNVB vrijdagmiddag bekendgemaakt, nu de Eredivisie definitief niet wordt uitgespeeld vanwege het coronavirus. En dat vieren de supporters in Tilburg met luid getoeter vanuit hun auto's.

In 2005 was de Tilburgse club voor het laatst actief op het hoogste niveau. Toen was AS Monaco de tegenstander in de toenmalige Europa Cup II. Nu mag de ploeg van trainer Adrie Koster zich opmaken voor de voorronde van de Europa League. En daar zijn de supporters maar wat blij mee. Het getoeter in het stadscentrum is oorverdovend. Uitzinnige supporters trekken door de straten, te voet en in de auto. Flink wat handhavers hielden de boel in de gaten.

"Volkomen terecht”, meent Joost van der Werf, die verschillende documentaires over de Tricolores maakte. "We hebben het verdiend. Willem II staat vijfde met het leuke voetbal dat ze spelen, met een stadion dat leeft en een publiek dat leeft. Hoe vervelend ik het voor FC Utrecht ook vind. Voor ons is het een opsteker.”  Niemand weet hoe die Europese competitie er dan uit komt te zien en of er met publiek gespeeld mag worden? Dat is afwachten, beaamt Van der Werf, maar: "Het is zonde om daar nu de feestvreugde door te laten bederven.”

Kabinet zet financiŽle steun klaar voor KLM

De Nederlandse overheid is voornemens tussen de twee en vier miljard euro aan financiële steun aan KLM te verlenen. De steun is noodzakelijk voor KLM om deze moeilijke en onzekere tijd door te komen. Als gevolg van reisbeperkingen staat ruim 90 procent van de vloot aan de grond. De precieze structuur van de steun wordt op dit moment uitgewerkt en bestaat naar verwachting uit een garantie en een lening.

Het kabinet zal in ruil voor financiële steun voorwaarden aan KLM stellen. Wat het kabinet betreft betekent dit dat gedurende de periode van steunverlening KLM geen dividend uitkeert en geen bonussen toekent. Verder zal het kabinet daarnaast om een loonoffer van het personeel vragen, waarbij de sterkte schouders de zwaarste lasten dragen. KLM dient verder een bijdrage te leveren aan duurzaamheid en hinderbeperking, bijvoorbeeld door het aantal nachtvluchten terug te brengen.

Het kabinet verwacht van moedermaatschappij Air France-KLM en beide dochtermaatschappijen KLM en Air France dat ze via een op te stellen herstructureringsplan maatregelen nemen die de zekerheid bieden dat ze een rol van betekenis kunnen blijven spelen in een zwaar concurrerende internationale luchtvaartmarkt.

De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) hebben de Tweede Kamer op 24 april 2020 met een brief geïnformeerd over de intentie van het kabinet steun aan KLM te verlenen. Ook de Franse staat heeft haar financiële steun, gericht op Air France, bekendgemaakt. De afgelopen periode is er intensief contact geweest tussen de Nederlandse en Franse staat, en met Air France-KLM en KLM over wat nodig is om de onderneming financieel te steunen. Tegelijkertijd voert de Nederlandse staat gesprekken met de Europese Commissie om de benodigde goedkeuring voor de steunmaatregelen te verkrijgen.

De steun aan KLM is nu belangrijk, aldus Hoekstra. “We hebben steeds aangegeven er alles aan te doen om Air France-KLM door deze crisis heen te helpen. De positie van luchthaven Schiphol en zijn belangrijkste gebruiker KLM zijn van groot belang voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid.’’ Van Nieuwenhuizen; “‘Een sterk KLM is onmisbaar voor onze mainport Schiphol. Direct en indirect zijn ruim 100 duizend banen gemoeid met de luchthaven. Het uitgebreide netwerk van Europese en intercontinentale bestemmingen van onze nationale luchtvaartmaatschappij is daarbij essentieel. Door deze steun aan KLM zorgen we dat Schiphol zijn belangrijke positie behoudt en Nederland bereikbaar blijft.”

Om die reden kocht het kabinet vorig jaar 14% van de aandelen in Air France-KLM. Het kabinet deed dit om het publieke belang van KLM en Schiphol voor Nederland beter te kunnen behartigen. De steun die het kabinet nu verleent, levert een belangrijke bijdrage aan dit doel.

De komende tijd wordt de precieze vormgeving van de steunmaatregel nader uitgewerkt en worden de voorwaarden in overleg met KLM afgesproken. Dat ook het bedrijf offers zal moeten brengen, vindt Hoekstra verantwoord en redelijk. “Ik realiseer me dat dit geen makkelijke boodschap is voor KLM. Maar het gaat om belastinggeld van ons allemaal dat nu nodig is om de financiële positie van KLM te versterken.’’

Trials of Mana is nu beschikbaar

Square Enix heeft Trials of Mana uitgebracht en vieren dat met een launchtrailer. Deze game is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc via Steam.

Trials of Mana werd oorspronkelijk in 1995 als Seiken Densetsu 3 uitgebracht in Japan. Door zelf een gezelschap samen te stellen van drie uit zes unieke personages, vormen spelers hun eigen avontuur, waarbij ze de klasses van hun personages kunnen upgraden naar sterkere vormen, meer dan 300 verschillende vaardigheden kunnen leren en een wereld vol geheimen en mysteriën kunnen ontdekken. Daarnaast kunnen spelers na het voltooien van de game een nieuw speelbaar hoofdstuk ontdekken dat niet voorkwam in de originele versie. In dit nieuwe hoofdstuk kunnen spelers nieuwe klasses ontgrendelen en een nieuwe dreiging het hoofd bieden.

Onze indruk kun je lezen in de review van Trials of Mana.

Crossover met NieR-serie keert terug in Final Fantasy XIV: Shadowbringers Patch 5.3

De volgende grote update voor Final Fantasy XIV: Shadowbringers, Patch 5.3 - Reflections in Crystal werd vandaag besproken in een Letter from the Producer LIVE-uitzending.

Patch 5.3 brengt een vervolg op de Shadowbringers-verhaallijn en introduceert het volgende hoofdstuk in de YoRHa: Dark Apocalypse alliance raid-serie, bedacht door de Nier-producers. Daarnaast wordt het hoofdscenario van de originele game, A Realm Reborn, in Patch 5.3 aangepakt, om nieuwkomers een verbeterde ervaring te bieden.

Producer en director Naoki Yoshida deelde meer details over de content die spelers in Patch 5.3 kunnen verwachten:

 • Nieuwe hoofdscenario-quests – Het is tijd voor de laatste act van de hoofdscenario-questline van Final Fantasy XIV: Shadowbringers.
 • Update voor hoofdscenario-questline: A Realm Reborn – De hoofdscenario-questline in A Realm Reborn wordt aangepast om nieuwe spelers een meer gestroomlijnde ervaring te bieden. Daarnaast kunnen spelers na het voltooien van de “The Ultima Weapon”-quest met hun personage vliegen in A Realm Reborn.
 • Nieuwe YoRHa: Dark Apocalypse alliance raid – Volgend op The Copied Factory uit Patch 5.1 zal deze volgende door NieR geïnspireerde alliance raid, getiteld The Puppets Bunker, de mysteriën van de mechanische levensvormen van de First verder ontrafelen.
 • Nieuwe dungeon: The Heroes’ Gauntlet – Spelers kunnen deze nieuwe uitdaging samen met andere spelers overwinnen, of samenwerkend met een groep non-speler-personages, gebruikmakend van het Trust-systeem.
 • Nieuwe trial: Groepen van acht spelers kunnen een uitdagend nieuw trial-gevecht proberen op de moeilijkheidsniveaus normal en extreme.
 • Updates voor Save the Queen-questline – Spelers kunnen de wapens verbeteren die ze verkregen in het eerste hoofdstuk van deze doorgaande quest-serie en een gloednieuw gebied verkennen. Daarnaast wordt nieuwe content voor grootschalige gevechten toegevoegd als onderdeel van de update.
 • Nieuwe “Chronicles of a New Era”-quest: The Sorrow of Welt – Spelers kunnen genieten van een verhalende ervaring die deel uitmaakt van de Ruby Weapon-serie en eindigt in een speciaal event-gevecht.
 • Ishgard Restoration-update – Na de inspanningen van de Skybuilders begint de derde fase van restauratie. Daarnaast keren de Skybuilder Rankings terug, die spelers nieuwe items laat craften en de top-restaurateurs beloont met nieuwe achievements.
 • Nieuwe Beast Tribe-quests – Een nieuwe, op crafters gerichte questline met de dwergen.
 • Nieuwe updates voor de Game+ – Het bijgewerkte hoofdscenario voor A Realm Reborn en andere quests komen beschikbaar voor spelers die ze opnieuw willen beleven, met behoud van hun huidige personage en level.
 • Nieuwe gevechtscontent: Unreal Trials – Spelers kunnen het opnemen tegen de versterkte primals van eerdere uitbreidingen die nu klaar zijn om te vechten tegen level 80-helden. Unreal Trials bevatten elk één primal-gevecht dat verandert met elke patch, beginnend met Shiva in Patch 5.3. Door elke week de primal te verslaan, krijgen spelers de kans om een nieuwe mini-game te voltooien, waarbij spelers die zegevieren worden beloond met tokens die ze kunnen inwisselen voor prijzen.
 • Crafter & Gatherer-updates – Er zijn diverse updates voor crafters en gatherers, waaronder nieuwe custom deliveries, updates voor Rowena's House of Splendors, en een update voor de Skysteel Tools-questline.
 • Job-aanpassingen voor PvE en PvP, systeem-updates, en meer.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers - Patch 5.3 (Foto: Square Enix)

Borderlands 3 krijgt Mayhem Mode 2.0 en seizoensgebonden event

Vanaf vandaag evolueert Mayhem Mode 2.0 de post-campaign gameplay van Borderlands 3, terwijl Revenge of the Cartels spelers nieuwe tijdgebonden activiteiten en loot biedt.

Mayhem Mode ontgrendel je wanneer je klaar bent met de Borderlands 3-campaign. Hiermee kan je de moeilijkheidsgraad van het spel opschroeven in ruil voor betere loot. Met de Mayhem 2.0 update wordt die ervaring aanzienlijk gevarieerder, langer en lucratiever. De statistieken van de wapens die door vijanden gedropt zijn verbeteren als je je een weg omhoog werkt door de Mayhem levels. Ook bestaat er vanaf Mayhem level 6 een kans dat bepaalde bazen één van de acht gloednieuwe Legendary-wapens laten vallen.

Er zijn nu meer dan 25 nieuwe game-changing modificaties voor Mayhem Mode. Deze variëren van leuke en zelfs behulpzame modifiers, zoals een modus genaamd Galaxy Brain, tot meer uitdagende modificaties zoals Drone Ranger, die Healing Drones spawnt om vijanden te ondersteunen. Elke modifier is beoordeeld als Easy, Medium, Hard of Very Hard en elk van de 10 moeilijkheidsgraden in Mayhem 2.0 maakt gebruik van een specifieke mix van deze classificaties, hoewel de modificaties zelf willekeurig worden geselecteerd vanuit de eerder genoemde moeilijkheidsgraden.

Revenge of the Cartels is een gratis in-game evenement loopt van 23 april tot en met 4 juni en bevat een nieuw gebied, nieuwe vijandelijke types, tijdgebonden uitdagingen en natuurlijk tonnen gear om te verzamelen, inclusief nieuwe Legendaries en Anointments. Naast de nieuwe loot van elke bende, introduceert Revenge of the Cartels ook 18 nieuwe tijdgebonden Challenges die je kunt voltooien om cosmetische beloningen te verdienen.

In zijn verdere studie van de menselijke gewoontes heeft jouw Saurische bemanningslid Maurice zich vermengd met de verkeerde menigte en is hij nu iets verschuldigd aan Joey Ultraviolet, de kingpin van het Eridiumkartel. Om Maurice's geschubde huid te redden, moet je het gevecht aangaan met Joey en zijn bendes in Villa Ultraviolet, een schuilplaats met uitzicht op een tropisch paradijs.

Tijdens het evenement kunnen er overal in het heelal neongloeiende vijanden van het kartel op de loer liggen. Schakel deze Operatives en hun back-up, die unieke vijanden op Badass-level kunnen bevatten, uit en je zult uiteindelijk de coördinaten van die tropische schuilplaats vrijspelen. Eenmaal daar moet je je een weg banen door hordes Eridium-kartelleden die tot één van de drie verschillende bendes behoren. Elke bende heeft zijn eigen Underbosses en zijn eigen Legendarische loot, dus meerdere bezoeken aan Villa Ultraviolet zijn zeker aan te raden.

Politie houdt tweede verdachte zendmastbranden aan

De politie Midden-Nederland heeft vrijdagochtend in samenwerking met de Landelijke Eenheid een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de zendmastbranden. Het gaat om een 24-jarige man uit Swifterbant. Hij wordt verdacht van het in brand steken van een zendmast in Dronten. De man zit nu vast voor verhoor. De politie onderzoekt of hij bij meerdere branden betrokken is geweest.

Op 10 april werd een zendmast in brand gestoken aan de Guldendreef in Dronten. Er ontstond een hevige brand en de zendmast werd volledig verwoest. De recherche van Eenheid Midden-Nederland startte een rechercheonderzoek en stelde bewakingsbeelden veilig.

In Opsporing Verzocht werd aandacht besteed aan deze zaak, net als aan de andere branden. Na uitvoerig recherchewerk en met behulp van tips van kijkers achterhaalde de politie de identiteit van de verdachte. Deze verdachte werd vanochtend dus aangehouden. De politie sluit meerdere aanhoudingen voor deze brand niet uit.

De afgelopen weken woedden er in maar liefst 18 branden in zendmasten. De politie gaat in al die gevallen uit van brandstichting. De Landelijke Recherche, onder gezag van het Landelijk Parket, onderzoekt of sprake is van enige vorm van georganiseerd verband. Zij werkt daarin nauw samen met de betreffende regionale eenheden.

De politie gaat verder met het onderzoek naar de andere branden en roept burgers op bij eventuele verdachte situaties bij een mast gelijk 112 te bellen en filmbeelden te maken.

Het in brand steken van de zendmasten is zorgelijk en onacceptabel. De eventuele impact van de uitval van de zendmasten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daardoor voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten. Dat de politie de brandstichtingen stopt, de verdachten opspoort en eventueel hun netwerk blootlegt, is dan ook van groot belang.

Doraemon: Story of Seasons komt naar PlayStation 4

Bandai Namco kondigt aan dat Doraemon: Story of Seasons op 4 september verschijnt voor PlayStation 4.

Spelers zullen zowel Doraemon als Nobita Nobi en zijn vrienden kunnen volgen op een avontuur waarbij ze samen een boerderij uit de grond stampen. Met de hulp van Doraemons gadgets kunnen spelers van bekende Story of Seasons-activiteiten genieten zoals gewassen groeien, de boerderij runnen, op insecten jagen, de buurt verkennen en meer. Het is ook van belang een sterke band te creëren met de andere inwoners.

Doraemon: Story of Seasons is al beschikbaar op Nintendo Switch en pc.

Pokťmon krijgt 23ste seizoen

The Pokémon Company International heeft bekendgemaakt dat het 23e seizoen van de Pokémon-animatieserie binnenkort te zien zal zijn. Dit nieuwe avontuur heet Pokémon Reizen: De Serie.

Pokémon Trainer Ash Ketchum heeft een nieuw plan opgevat: de wereld ingaan, want in 22 seizoenen heeft hij nog niet genoeg gezien. Maar eerst gaan hij en zijn partner Pikachu op weg voor de opening van het Cerise Laboratory, een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met het ontrafelen van de mysteries van Pokémon in elke regio. Ash ontmoet Goh, een jongen die ook belangstelling voor Pokémon heeft. Beide jongens zijn dolblij wanneer Professor Cerise hun vraagt officiële onderzoekers te worden. Ash wil nog steeds Pokémon Master worden en Goh wil van elke Pokémon (inclusief de Mythical Mew) één exemplaar vangen, dus ze hebben weer veel te ontdekken.

Pokémon Reizen: De Serie is vanaf 28 juni iedere zondagochtend om 8.00 uur te zien op RTL7/B.O.Z.

Rond geitenhouderijen vaker longontsteking

Wie in een gebied woont met veel intensieve veehouderij, heeft meer kans op een longontsteking. Dat geldt vooral voor mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen. Dat blijkt uit onderzoek in plattelandsgemeenten in Utrecht, Gelderland en Overijssel. Uit eerder onderzoek in Limburg en Noord-Brabant (2009-2016) kwamen meerdere jaren achtereen vergelijkbare resultaten.

Longontsteking en geitenhouderijen
Dat mensen die in een gebied wonen met veel intensieve veehouderij vaker longonsteking krijgen, blijkt uit een vergelijking van plattelandsgemeenten in verschillende regio’s van Nederland. Bij deze vergelijking zijn aantallen patiënten met longontsteking vanuit huisartspraktijken gebruikt. De onderzoekers hebben ook inwoners van plattelandsgemeenten met veel veehouderij in Utrecht, Gelderland en Overijssel onderling vergeleken. Hieruit komt naar voren dat longontsteking iets vaker voorkomt bij mensen die bij geitenhouderijen wonen. Het gaat vooral om mensen die binnen een afstand van 1 à 2 kilometer van een geitenhouderij wonen.

Het aantal extra longontstekingen rond geitenhouderijen is in dit onderzoek klein (10-50 gevallen per 100.000 inwoners), maar in Nederland wonen 1,7 miljoen mensen op minder dan 2 km kilometer afstand van een geitenhouderij. Dat betekent dat als we het doorrekenen naar heel Nederland, het toch om veel mensen gaat.

Oorzaak onduidelijk
Waarom longontsteking vaker voorkomt bij mensen die rond een geitenhouderij wonen is onbekend. Mogelijk zijn er verschillende oorzaken. Het onderzoek hiernaar loopt nu en is waarschijnlijk eind 2021 klaar.

Vrouw lag vermoedelijk langere tijd dood in huis

In een woning aan de Gratamastraat in Rotterdam-Alexander is donderdagmiddag een overleden vrouw aangetroffen. Het onderzoek naar de identiteit is nog gaande, maar vermoedelijk betreft het de bewoonster en is ze niet recent overleden. Meerdere rechercheurs onderzoeken de zaak.

Sinds 19 maart van dit jaar stond de vrouw als vermist bekend bij de politie. Onderzoek naar haar verblijfplaats leidde naar de woning aan de Gratamastraat waar het lichaam werd gevonden. Forensisch experts stelden sporen veilig in de woning en brachten de situatie nauwkeurig in kaart, terwijl agenten een buurtonderzoek startten. De nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Een team van rechercheurs buigt zich over de zaak. Dat is in volle gang en moet meer duidelijkheid geven over onder andere de identiteit van de vrouw, over hoe lang ze in de woning lag en onder welke omstandigheden ze om het leven is gekomen. Mensen met informatie worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie in de Gratamastraat (afbeelding: Politie)
Politie in de Gratamastraat (afbeelding: Politie)

Kabinet komt met regeling voor deelgezag en draagmoederschap

Er komt een regeling voor deelgezag voor opvoeders. Personen die een belangrijke rol spelen in de dagelijkse verzorging en opvoeding van een kind, zoals de grootouders, een stiefouder of een ander familielid, krijgen straks de bevoegdheid en verantwoordelijkheid om samen met de ouders beslissingen te nemen. Dit is de kern van een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming dat via internet in consultatie is gegaan.

Steeds meer kinderen groeien op in nieuwe gezinsvormen, met meer dan twee ouders die voor hen zorgen. Minister Dekker: ‘Deelgezag sluit daarbij aan: op een manier die pragmatisch is, bescherming biedt en erkenning geeft. Deelgezag is bijvoorbeeld een uitkomst voor een vader die samen met zijn nieuwe partner voor zijn kinderen gaat zorgen.’

Herkenbaar
Nu is het voor buitenstaanders niet altijd duidelijk wat de rol is van die andere opvoeders. Wie zorgt er voor het kind en wie mag welke beslissingen nemen? Voor huisarts en leerkracht moet helder zijn met wie ze kunnen praten over het kind. Deelgezag biedt hiervoor een oplossing en zorgt ervoor dat ouders samen met maximaal twee andere personen ook naar buiten herkenbaar de verantwoordelijkheid dragen voor de dagelijkse beslissingen over de opvoeding en verzorging.

Beslissingen
Die dagelijkse beslissingen gaan bijvoorbeeld over de bedtijden, sportactiviteiten, speelafspraken, helpen bij het maken van huiswerk, grenzen stellen en corrigeren. Over grote beslissingen moeten opvoeders met deelgezag op de hoogte worden gesteld en mogen zij adviseren. Denk bijvoorbeeld aan de inschrijving op een school, het instemmen met een (ingrijpende) medische behandeling of het openen van een bankrekening. De uiteindelijk beslissing hierover blijft aan de ouders van het kind. Deelgezagdragers krijgen ook een recht op informatie van bijvoorbeeld leraren op school.

Draagmoederschap
Om het familierecht beter te laten aansluiten bij ontwikkelingen in de samenleving komt minister Dekker ook met een wetsvoorstel over draagmoederschap. Dat biedt mensen met een kinderwens de mogelijkheid om ouders van een kind te worden. Vaak is het een laatste redmiddel.

Op dit moment is er geen regeling en dat brengt risico’s met zich mee, zowel voor het kind en de wensouders als voor de draagmoeder. Zo is er vanaf de geboorte bijvoorbeeld geen zekerheid over vragen als wie uiteindelijk de ouders van het kind zijn, wie het verzorgt en opvoedt, welke geslachtsnaam het zal dragen en welke nationaliteit het zal hebben. Daarom komt er een regeling voor alle vormen van draagmoederschap die meer bescherming biedt aan het kind, de draagmoeder en toekomstige ouders.

Ook kunnen wensouders uitwijken naar het buitenland, waardoor zij de dupe kunnen worden van misstanden. Een draagmoeder kan te maken krijgen met druk om zwanger te worden en het kind af te staan en zij kan slachtoffer worden van uitbuiting. Wensouders kunnen zich terugtrekken waardoor zij achterblijft met een kind dat ze niet voor zichzelf wilde.

Zekerheid
Straks zijn de wensouders vanaf de geboorte van het kind de juridische ouders. Nu is dat nog de draagmoeder. Onder de nieuwe regeling bekijkt de rechter vooraf of aan alle voorwaarden voor draagmoederschap is voldaan. Dit biedt zekerheid over bijvoorbeeld naam en nationaliteit vanaf de geboorte, en biedt bescherming tegen verkoop van het kind. Het beschermt de draagmoeder tegen oneigenlijke druk. En het biedt de wensouders de garantie van een keuze voor verantwoord draagmoederschap in eigen land. Vóórdat de draagmoeder en de wensouders een verzoek bij de rechter kunnen indienen voor toestemming, moeten zij voorlichting en counseling volgen. Dit zorgt ervoor dat alle betrokkenen weten waaraan ze beginnen.

Register
Ieder kind moet kunnen weten waar hij of zij vandaan komt, van wie hij of zij biologisch afstamt. Dat is van belang voor de ontwikkeling van de identiteit van het kind. Of het kind nu is geadopteerd, geboren uit een draagmoeder of verwekt met donorzaad. Deze informatie moet altijd makkelijk te vinden zijn, juist om problemen voor kinderen te voorkomen. Nu zijn deze gegevens soms onvolledig en moeilijk te achterhalen. Daarom komt er nu één loket, waar alle beschikbare informatie over identiteit en oorsprong is op te vragen.

Draagmoederschapsbank
Verder is het streven dat wensouders en vrouwen die als draagmoeder voor een ander een kind willen krijgen, bij één centrale instantie terecht kunnen. Met het mogelijk maken van deze “draagmoederschapsbank” (zonder winstoogmerk) komt het kabinet tegemoet aan een in de praktijk bestaande wens. Ook kan hiermee worden voorkomen dat wensouders naar het buitenland gaan.

Eindelijk! Statiegeld op kleine plastic flesjes voor minder zwerfafval

1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen.

Van Veldhoven: “De coronacrisis is de hoogste prioriteit. Tegelijkertijd blijf ik me ook op andere terreinen inzetten voor een gezonde en schone toekomst. Waaronder het tegengaan van plastic soep en zwerfafval. Er is ongeveer een jaar voorbereidingstijd nodig, daarom geven we nu duidelijkheid aan alle partijen.”

Plastic soep tegengaan
Met dit besluit komt een einde aan 20 jaar discussie over statiegeld op plastic flesjes. Van Veldhoven hanteerde een tweesporen aanpak waarin het doel (minder zwerfafval) in plaats van het middel (statiegeld) voorop werd gesteld. Eerst zijn in 2018 afspraken gemaakt met het bedrijfsleven en de VNG om het aantal kleine plastic flesjes dat in het milieu belandt met 70-90% af te laten nemen. Als dit niet werd behaald, zou statiegeld ingevoerd worden. Dat is nu het geval. Door statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren, wil van Veldhoven de plastic flesjes uit ons milieu weren. Jaarlijks gaan zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, zo’n 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd.

Horeca en kleine bedrijven vrijgesteld
Bij zo’n 12.000 verkopers kunnen de flesjes straks worden ingeleverd: in supermarkten (> 200 m2), via cateraars, op treinstations met bemande verkooppunten en bij grote tankstations langs de weg. Horeca en kleine bedrijven zijn uitgesloten van de verplichting kleine flesjes in te zamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen daarnaast vrijwillig kiezen voor een innamepunt. Producenten zijn verantwoordelijk voor het nieuwe statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten. Een uitvoeringsorganisatie wordt opgezet om alle inzamelaars het komende jaar te helpen bij de uitrol van het statiegeldsysteem. Zo moeten er nieuwe inzamelmachines komen, apparaten die de flesjes plat maken en moet het transport en sorteren worden geregeld. Alle corona voorzorgsmaatregelen worden hierbij uiteraard in acht genomen.

Blikjes
De volgende stap die van Veldhoven tegen het zwerfafval zet, is het aantal blikjes in het milieu verminderen. Van Veldhoven hanteert een vergelijkbare aanpak als bij flesjes. In het najaar van 2021 moet 70-90% minder blikjes in het zwerfaval zijn gerealiseerd. Lukt dat niet, volgt ook statiegeld op blikjes. Van Veldhoven: “Ik vind dat linksom of rechtsom het aantal blikjes in het zwerfafval sterk moet afnemen. Hierover ben ik in gesprek met het bedrijfsleven en de VNG. Het voorbereiden van de wet- en regelgeving voor statiegeld op blikjes hebben we inmiddels gestart, zodat dit klaarligt mochten we overgaan tot invoering van statiegeld op blikjes.” In het najaar van 2021 volgt hierover een besluit. Ondertussen start de overheid samen met het bedrijfsleven een gezamenlijke campagne om zwerfafval tegen te gaan. Want de meest effectieve manier van tegengaan van zwerfafval blijft dat mensen hun afval niet in het milieu gooien.

Slang ontsnapt uit terrarium in Roermond

Een Californische King Cobra-slang is vermoedelijk donderdag al ontsnapt uit het terrarium in een woning aan de Veldstraat in Roermond. De eigenaar belde vrijdag de politie dat hij het beest in de woning niet meer heeft aangetroffen.

De cobra-slang zou giftig kunnen zijn, en daarom is de oproep aan inwoners: zien jullie de slang, onderneem zelf geen actie maar bel de politie via 112. Het gaat om een 80 cm lange slang met gele strepen. De eigenaar geeft aan dat hij vermoedelijk door een gaatje in zijn terrarium is weten te ontsnappen. In het hele huis is gezocht maar het dier is niet aangetroffen.

De politie heeft in de omgeving uitgekeken naar het dier maar de zoektocht is inmiddels gestopt. Omdat het dier mogelijk al langer dan 24 uur weg is, is de vraag in welk gebied de slang zich bevindt. Daarnaast heeft het Operationeel Centrum van de politie contact met een slangenexpert, die wordt ingezet wanneer de slang wordt aangetroffen.

Update 17:35 uur
Kennelijk is er onduidelijkheid over om wat voor soort slang het nou gaat. Volgens een slangenexpert zou het om een niet-giftig beest gaan in ieder geval. Desalniettemin blijft het verzoek om 112 te bellen bij het aantreffen van het beest staan aldus de politie op Twitter. 

KNVB beslist: Ajax nummer ťťn, geen Europees voetbal voor FC Utrecht

De KNVB heeft Ajax aangewezen als nummer één in de eredivisie, maar mogen zich geen landskampioen noemen. Ook AZ, Feyenoord en Willem II mogen Europa in.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot de huidige stand op de ranglijst aan te houden voor de verdeling van Europese tickets. De UEFA adviseerde de nationale bonden donderdag al zo dicht mogelijk bij de competitiestand te blijven.

Daarom spelen Ajax en AZ in de (voorronde van de) Champions League en gaan Feyenoord, PSV en Willem II de Europa League in. Het grootste slachtoffer van de besluitvorming van de KNVB lijkt FC Utrecht te zijn. Utrecht had nog één inhaalwedstrijd te goed en had bij winst op gelijke hoogte kunnen met Willem II.

Daarnaast had FC Utrecht zich ook nog geplaatst voor de KNVB-Beker, maar zoals het er nu naar uitziet grijpt Utrecht overal naast.

Blijf thuis met Bandai-Namco: gratis Pac-Man Championship Edition 2

Pac-Man Championship Edition 2 is van 24 april tot en met 10 mei gratis. Je kunt de game downloaden op Steam, PSN of Xbox Live. Bandai Namco geeft de game weg zodat je tijdens de COVID-19 quarantaine weer iets leuks te spelen hebt.

Pac-Man Championship Edition 2 is een arcade-game die niet helemaal speelt zoals de klassieke games van weleer. De game is een stuk sneller en iets meer gestructureerd over wat voor pad je als Pac-Man het beste kunt nemen. Het kwam oorspronkelijk in 2016 uit.

ADO en RKC blijven in eredivisie, geen promotie Cambuur en De Graafschap

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft besloten dat er dit seizoen geen promotie/degradatie wordt toegepast. ADO Den Haag en RKC Waalwijk blijven daardoor volgend seizoen in de Eredivisie. SC Cambuur en De Graafschap moeten minstens nog één jaar in de Keuken Kampioen Divisie spelen.

Volgens het AD was een meerderheid van de clubs juist voor promotie en degradatie. Het Bestuur Betaald Voetbal ging niet mee met de clubs en koos ervoor dat er geen promotie/degradatie wordt toegepast, waardoor de huidige eredivisieteams ook volgend seizoen in de eredivisie spelen.

NFL: Uitslag eerste ronde NFL Draft 2020

De eerste ronde van de NFL Draft 2020 is gisteren succesvol afgerond. In verband met de coronacrisis werd de draft niet in Las Vegas gehouden, maar werd er gebruik gemaakt van videoverbindingen om contact te leggen met de werknemers en spelers thuis.

De Cincinnati Bengals, die als eerste mochten kiezen, gingen zoals verwacht voor quarterback Joe Burrow (LSU). Hij wist vorig seizoen zijn team naar een nationale titel te leiden en was de absolute favoriet om als eerste gekozen te worden. Als tweede werd defensive-end Chase Young (Alabama) gekozen door de Washington Redskins. Vervolgens werd cornerback Jeff Okudah (Ohio State) gedraft door de Detroit Lions.

Het was opvallend dat veel teams een quarterback kozen. Drie van de eerste zes keuzes waren quarterbacks. Naast de Bengals die voor Burrow kozen gingen de Miami Dolphins voor Tua Tagovailoa (Alabama) en de Los Angeles Chargers voor Justin Herbert (Oregon).

Een grote verrassing was de keuze van de Green Bay Packers. De Packers ruilden hun 30ste en 136ste plek voor de 26ste plek van de Miami Dolphins en kozen voor quarterback Jordan Love (Utah State). De Packers, die met Aaron Rodgers een sterspeler als quarterback hebben, zorgden zo voor de grootste verrassing van dag 1. De verwachting is dat Love de komende jaren wordt klaargestoomd om de rol van Rodgers over te nemen.

 Top 10 NFL Draft 2020 – Round 1

#1 Cincinnati Bengals – Joe Burrow (LSU) – Quarterback

#2 Washington Redskins – Chase Young (Ohio State) – Defensive End

#3 Detroit Lions – Jeff Okudah (Ohio State) – Cornerback

#4 New York Giants – Andrew Thomas (Georgia) – Offensive Line

#5 Miami Dolphins – Tua Tagovailoa (Alabama) – Quarterback

#6 Los Angeles Chargers – Justin Herbert (Oregon) – Quarterback

#7 Carolina Panthers – Derrick Brown (Auburn) – Defensive Line

#8 Arizona Cardinals – Isaiah Simmons (Clemson) – Linebacker / Safety

#9 Jacksonville Jaguars – CJ Henderson (Florida) – Cornerback

#10 Cleveland Browns – Jedrick Wills (Alabama) - Offensive Line

 Volledige uitslag is hier te vinden

Deurwaarders mogen tijdelijk stukken afgeven via brievenbus

Gerechtsdeurwaarders mogen gedurende de coronacrisis hun stukken afgeven door deze in iemands brievenbus te doen, zonder dat het ten koste gaat van de rechtsgeldigheid van deze stukken. De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming ingestemd met deze maatregel die via een spoedwet wordt ingevoerd.

Deurwaarders hoeven niet steeds eerst aan te bellen om hun stukken – de zogenoemde exploten, bijvoorbeeld een dagvaarding of een vonnis – aan iemand persoonlijk in handen te geven, als zij oordelen dat dit door de RIVM-richtlijnen niet verantwoord en zonder besmettingsgevaar kan.

Gezien de rechtsgevolgen die de wet aan het ‘betekenen’ van de exploten verbindt, is het zowel voor personen voor wie het stuk bestemd is als voor deurwaarders van groot belang dat er zekerheid bestaat over de rechtsgeldigheid van deze manier van stukken overhandigen.

De Rijksministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State van het Koninkrijk te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State van het Koninkrijk worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Extra geld voor aanpak ondermijnende criminaliteit, gevangenissen en asiel

Het kabinet heeft in de voorjaarsnota 2020 extra geld vrijgemaakt voor de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Ook komen meer middelen beschikbaar voor het gevangeniswezen, forensische zorg en de asielketen. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die minister Hoekstra van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op grond van door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) geraamde toenemende capaciteitsbehoefte in gevangenissen, forensische zorg en justitiële jeugd wordt daarvoor extra geld uitgetrokken. Het gaat om een bedrag oplopend tot 274 miljoen euro structureel in 2025. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gaat nu vooral verder door met het actief werven van personeel om de toenemende instroom op te vangen. Voor forensische zorg zullen meer plekken worden ingekocht. Er zal onderzoek gedaan worden naar de oorzaken van de stijging van de kosten en de mogelijkheden om deze te beheersen.

Voor asiel wordt 143 miljoen euro toegevoegd aan de begroting in 2020 en dat bedrag loopt in de jaren daarna af naar ruim 20 miljoen in 2025. De meerjarige budgetten van COA, IND, de DT&V en de Raad voor de Rechtspraak zijn verhoogd als gevolg van de hoger dan verwachte asielinstroom en de oplopende verblijfsduur in de asielopvang. De geraamde kosten van de dwangsommen bij de IND worden binnen de begroting van Justitie en Veiligheid opgevangen.

Aanpak ondermijnende criminaliteit
Het breed offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit is een beleidsintensivering van het kabinet. Hiervoor komt 141 miljoen euro ter beschikking in 2021 en in de jaren daarna wordt dat 150 miljoen euro structureel. Vorig jaar was al bij najaarsnota voor de jaren 2019 en 2020 110 miljoen euro incidenteel vrijgemaakt in de aanpak van de criminele (drugs)industrie en het weerbaarder maken van onze samenleving en legale economie tegen het gif van crimineel geld, bedreigingen, intimidaties en liquidaties waardoor ondermijning dreigt. Dit ingezette breed offensief door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kan nu met structureel geld verder worden uitgebouwd.

Zo zijn eerder dit jaar de eerste mensen begonnen aan de opbouw van het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) dat bestaat uit dedicated specialisten van de politie, Openbaar Ministerie, FIOD, KMar, Douane en Belastingdienst. Het MIT kan nu met structureel geld uitgroeien naar een zelfstandige team van specialisten op het gebied van intelligence en digitale, internationale en financiële opsporing. Het (inter)nationaal opererende team is aanvullend op andere bestaande diensten en zal zich toeleggen op het blootleggen en verstoren van criminele bedrijfsprocessen; bijvoorbeeld in de logistiek en op financieel terrein. Het gaat uiteindelijk om het oprollen van criminele netwerken en het afpakken van criminele vermogens; ofwel het afbreken van machtsposities van criminele kopstukken en hun facilitators.

Daarnaast wordt met het structurele geld de komende jaren het stelsel van bewaken en beveiligen en de getuigenbescherming duurzaam versterkt. Voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit is een belangrijke voorwaarde dat veiligheid en weerbaarheid wordt geboden aan getuigen en cruciale beroepsgroepen die zich inzetten voor de democratische rechtsstaat, zoals lokale bestuurders, rechters, officieren van justitie, agenten, advocaten en journalisten.

Verder is er incidenteel geld in 2021 en 2022 beschikbaar voor de lokale en regionale aanpak in het breed offensief tegen ondermijning. Daarbovenop worden nu met behulp van de incidentele middelen uit de najaarsnota projecten in wijken opgestart om te voorkomen dat kwetsbare personen en vooral jongeren worden geïntimideerd en/of verleid om af te glijden naar de criminaliteit.

Bijna een half miljard extra naar onderwijs

Het kabinet maakt structureel 481 miljoen euro vrij voor het onderwijs. Met een extra bedrag van circa 450 miljoen euro uit de algemene middelen wordt de financiële tegenvaller gedekt, die was ontstaan door hogere aantallen leerlingen en studenten dan verwacht. Voor de landelijke aanpak van het lerarentekort komt er 32 miljoen euro extra. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. “We zijn erg blij dat in deze moeilijke tijd vanwege het coronavirus, toch een flink bedrag naar het onderwijs gaat”, zeggen onderwijsministers Van Engelshoven en Slob.

Aanpak lerarentekort
Voor de landelijke aanpak van het lerarentekort trekt het kabinet dit jaar 29 miljoen euro extra uit en structureel 32 miljoen euro, bovenop de eerdere investeringen. Hoe dit geld precies wordt besteed, zal nader worden uitgewerkt.

Ramingen
Het verschil tussen de geraamde aantallen leerlingen en studenten en de daadwerkelijke aantallen is dit jaar groter dan anders. Dat komt vooral door de nieuwe bevolkingsprognose van het CBS uit december 2019. In die nieuwe prognose zit voor het eerst de aanname dat het migratiesaldo hoger blijft, waar eerst werd uitgegaan van een tijdelijke piek. De hogere migratie vertaalt zich ook in meer leerlingen en studenten in het Nederlandse onderwijs. Als er meer leerlingen en studenten zijn dan verwacht levert dit een financiële tegenvaller. Dit jaar bedraagt de tegenvaller 510 miljoen euro voor de begroting van OCW.

Tegenvaller opgevangen
Door de tegenvaller bijna helemaal op te vangen met circa 450 miljoen euro uit de algemene middelen kiest het kabinet ervoor de bekostiging van het onderwijs ongemoeid te laten. De overige 60 miljoen euro wordt binnen de eigen begroting opgelost door de inzet van de eindejaarsmarge, onderuitputting van diverse posten en de loon- en prijsbijstelling op subsidies.

Handballers kunnen WK vergeten vanwege afgelasting play-offs

Vanwege het coronavirus heeft de Europese handbalbond EHF besloten om geen play-offs te houden en de veertien beste Europese landen naar het WK van januari 2021 in Egypte te sturen. Door de afgelasting kan Nederland zich niet meer plaatsen voor het WK.

Tijdens het EK van afgelopen januari werd Nederland derde in groep C. Door dit resultaat was Oranje geplaatst voor de play-offs van de kwalificatie voor het WK. In een play-off over twee wedstrijden zou Nederland het op moeten nemen tegen Oostenrijk. Bij winst, wat zeker binnen de mogelijkheden had gelegen, waren de handballers zeker van deelname in Egypte.

Jurysporten, voetbal en paarden mogen van olympisch programma volgens FOK!kers

Vier weken geleden startten we met de nieuwe rubriek 'FOK!sport discussie van de dag', daarin discussiëren we wekelijks over sport en de hot topics in de sportwereld. Vandaag blikken we nog even terug op die discussie van vorige week en morgen is er weer een vers onderwerp waarmee jullie het weekend in kunnen.

"Welke olympische sporten of onderdelen mogen geschrapt worden?", was de vraag van afgelopen weekend en jullie waren redelijk eensgezind. Jurysporten, voetbal en paardensport worden het meest genoemd als mogelijke afvallers.

Jurysporten zijn de sportliefhebbers op het forum al jarenlang een doorn in het oog en ook hier blijken ze weinig populair. "Ik ben geen fan van jurysporten", zo is TargaFlorio meteen duidelijk. Sp3c zoekt iets meer nuance: "alle jury sporten mogen wel weg wmb maar hoeft niet."

Vooral paardrijden kan op weinig steun onder de FOK!kers rekenen. "Paardensport mag het wel bij springen en eventing houden, dressuur kan dan weg", zo weet heywoodu zijn aversie jegens jurysporten ook naar de paarden door te trekken. En ook WAvanBuuren deelt deze mening: "paardrijden, in ieder geval dat belachelijke dressuur." Ouwesok heeft het ook niet op deze sport en heeft meteen een oplossing: "Bij nagenoeg alle olympische disciplines zie je min of meer getrainde atleten hun kunstje doen. Paardensport vormt hierop een uitzondering, daar zie je paarden zich helemaal uit de naad werken met een persoon erop die dat paard middels wat stimulansen de goeie richting op probeert te laten lopen", zo verduidelijkt hij zijn bezwaar. "Verander de disciplines zodanig dat ze zonder paard uitgevoerd moeten worden, dus dat de ruiter zelf over de hindernissen mag springen, door waterbakken mag rennen en al dan niet op muziek dingen mag doen waarbij zijn benen al dan niet in de knoop raken. Wie dan goud wint heeft er ook echt voor moeten werken," aldus Ouwesok.

SiGNe denkt ook aan het welzijn van de paarden. "Military bijv gaan ook paarden dood, staan dierenartsen naast de baan al klaar met een spuitje voor als een paard z'n poot breekt. En het springen en dressuur is het 't paard dat 't werk doet, plus het reizen is ook een hoop stress voor die beesten. Vooral als ze moeten vliegen, moeten ze ook in quarantaine enzo. Laat die beesten gewoon lekker in de wei staan, evt recratief op rijden, niet mee sporten."

Voetbal is ook een onderdeel dat niet bij iedereen even populair is. "Je laat de beste per sport meedoen en anders niet. Overigens wel begrijpelijk dat ze dat niet doen maar dan dus schrappen", aldus WAvanBuren. "Als de beste sporters niet mee kunnen doen vanwege hun leeftijd is het nooit een volwaardig toernooi", zo sluit rubbereend hierop aan. En ook Loei heeft er geen probleem als de sport zou verdwijnen van het olympisch programma: "sowieso voetbal, er zijn al meer dan genoeg voetbalevenementen, en daarvan is de olympische toch wel de minst belangrijke."

Ook vinden veel users dat er bij bepaalde sporten onderdelen van die sport geschrapt mogen worden. "Wat ik zou aanpassen zijn al die sporten waarin je als sporter 15 medailles kan halen door in principe hetzelfde te doen maar dan langer of korter of wat dan ook", aldus sp3c. Ghost101101 gaat hier meteen op door: "dat laatste betreft dan vooral baanzwemmen. Schoolslag, borstcrawl, rugslag, vlinderslag, wisselslag en verschillende estafettevarianten. Inderdaad allemaal flauwekul. Bij schaatsen, atletiek e.d. wordt ook niet gezegd je mag alleen die en die techniek gebruiken. Ze moeten gewoon zeggen: dit is de afstand en je ziet maar hoe je er komt."

Verder zijn er nog een aantal persoonlijke wensen zoals WAvanBuren die vindt dat gewichtheffen wegens de dopingproblemen daar wel weg kan. Multani ziet andere mogelijkheden om te schrappen: "Pistoolschieten en boogschieten vind ik niet echt sporten voor de Olympische Spelen. Darten zou dan wat mij betreft nog meer aanspraak maken op een plek." SiGNe vindt dat skateboarden weg kan omdat het een hobby is en geen sport.

Tenslotte zijn we nog mensen die het heel rigoureus aan willen pakken. BekiekUtMoar wil dat alleen de atletiek over blijft, de rest kan weg. Scherpschutter lijkt terug te willen naar de klassieke Spelen: "alle sporten behalve speerwerpen, kogelstoten en discus werpen." Finger050 kiest voor de meest duidelijke oplossing: alle sporten schrappen.

Iedereen bedankt voor het deelnemen aan de deze editie van 'FOK!sport discussie van de dag', vandaag komt er nieuwe editie online.

Jurysporten, voetbal en paarden mogen van olympisch programma volgens FOK!kers (Pro Shots / Bildbyran)
Jurysporten, voetbal en paarden mogen van olympisch programma volgens FOK!kers (Pro Shots / Bildbyran)

COVID-19: 806 nieuwe besmettingen en 112 doden, totaal 36.535 en 4289

Tot en met 24 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 36.535 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 806 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 10.281 (+123) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 112 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 4289 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Lintjesregen 2020: Vanwege het Coronavirus in gewijzigde vorm

Traditiegetrouw wordt ook dit jaar de verjaardag van de Koning voorafgegaan door de lintjesregen, op vrijdag 24 april. Op deze dag ontvangen burgers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse samenleving een Koninklijke onderscheiding. Door het coronavirus heeft de lintjesregen dit jaar een ander karakter.

De burgemeesters zullen in de ochtend persoonlijk telefonisch contact opnemen met de 3060 te decoreren burgers om hen te vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om hen te benoemen in een ridderorde. In het Caribisch deel van het Koninkrijk nemen de gouverneurs en gezaghebbers contact op met de gedecoreerden en in het buitenland is dat de taak van de ambassadeurs.

De uitreiking van de bijbehorende versierselen kan vanwege het coronavirus niet plaatsvinden op 24 april. Er zal gezocht worden naar één landelijk moment waarop dat alsnog kan gebeuren, in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s van de gedecoreerden. Wanneer dit zal zijn, is mede afhankelijk van het verloop van het coronavirus.

Voor de lintjesregen 2020 heeft het Kapittel voor de Civiele Orden zich als adviesorgaan van de Nederlandse regering gebogen over 3325 voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen die zijn ingediend door burgers en maatschappelijke organisaties, vanuit de samenleving dus. 11 personen worden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en 3049 personen worden benoemd tot één van de graden in de Orde van Oranje-Nassau. In het Caribisch deel van het Koninkrijk krijgen 45 personen een Koninklijke onderscheiding. Over 265 voorstellen is uiteindelijk een negatief advies uitgebracht.

NS onderzoekt mogelijkheden en draagvlak coronamaatregelen

NS en de TU Delft starten vandaag een grootschalig onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het huidige en toekomstige reisgedrag van reizigers. Zo’n 100.000 NS-reizigers worden benaderd om hun mening te geven en ervaringen te delen. Reizen ze minder? Werken zij straks vaker thuis of nemen zij vaker de auto? In het onderzoek peilt NS ook de bereidheid van reizigers om zich vooraf aan te melden voor een treinreis. Een reiziger krijgt dan vooraf te zien welke trein druk is en welke niet. Het aantal reizigers zou zo beter op de beperkte treincapaciteit afgestemd kunnen worden.

Door de intelligente lockdown daalde het aantal treinreizigers de afgelopen weken tot ongeveer 7% ten opzichte van normaal. Wanneer in de toekomst het openbare leven stap voor stap kan worden hervat, zal er meer en meer beroep worden gedaan op het OV. Een trein heeft door de coronamaatregelen echter maar een capaciteit van 20% tot 25% ten opzichte van normaal.

Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur van NS: “NS houdt Nederland bereikbaar, ook nu de omstandigheden lastig zijn. Door de coronamaatregelen kunnen we veel minder reizigers vervoeren dan normaal. We willen reizigers graag zekerheid bieden dat er voor noodzakelijke reizen voldoende ruimte blijft om veilig te reizen. Daarnaast is er een groot maatschappelijk belang om prioriteit te geven aan reizigers met vitale beroepen, zoals zorgmedewerkers. We moeten daarom nadenken over maatregelen die we in normale omstandigheden niet snel zouden overwegen. Maar die brengen ook dilemma’s met zich mee, als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid, gastvrijheid en privacy. En het legt een belangrijke verantwoordelijkheid bij reizigers: het werkt alleen als iedereen meedoet. We gaan daarom zorgvuldig te werk. De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijk vertrekpunt.”

Testen met stickers en looproutes
Ook in treinen zal NS de komende weken diverse maatregelen testen om het makkelijker te maken om voldoende afstand te houden. Deze praktijktesten moeten uitwijzen of deze maatregelen reizigers voldoende helpen om afstand te bewaren: "Hierbij plaatsen we stickers op de vloer om de 1,5 meter afstand te markeren, maken we op de stoelen duidelijk waar je kunt zitten en werken we met plastic schermen. We testen of deze stickers en schermen werken en wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de reiniging en het onderhoud van een trein."

Reizigers betrekken
Tjalling Smit: “De mening van de reiziger is hierin erg belangrijk. Het klantonderzoek en de praktijktesten gaan ons helpen om stap voor stap toe te werken naar een OV dat weer door zoveel mogelijk reizigers gebruikt kan worden. We trekken samen op met het ministerie van IenW, ProRail en andere vervoerders en betrekken reizigers en reizigersorganisaties bij de plannen die we maken om treinen en stations in recordtempo voor te bereiden. We moeten het samen doen. Voorop staat dat onze medewerkers en reizigers veilig zijn en voldoende afstand kunnen bewaren. En dat Nederland voor noodzakelijke reizen op NS kan blijven rekenen.”

Onderzoeksleider Mark van Hagen van NS: “Om inzicht te krijgen in zowel de korte- als de langetermijneffecten van de coronacrisis, worden reizigers de komende periode op meerdere momenten bevraagd. We onderzoeken wat de effecten zijn op hun reisgedrag en in hoeverre ze mogelijkheden zien om thuis te werken of om hun reizen te spreiden. Ook zullen we aanvullend onderzoek doen naar specifieke maatregelen om voldoende afstand te bewaren, zoals het vooraf aanmelden voor een treinreis. De TU Delft gebruikt deze inzichten voor wetenschappelijke publicaties, zodat de kennis ook beschikbaar komt voor een breder publiek .”

TU Delft onderzoekster Danique Ton werkt met haar collega’s van het Smart Public Transport Lab en het Active Modes Lab aan dit project: “Het is mooi om te zien dat we met behulp van onze wetenschappelijke methoden inzichten kunnen krijgen in mogelijke veranderingen in reisgedrag van mensen. Met die inzichten kunnen we de NS en de hele OV-sector helpen zich optimaal aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.”

Militaire helikopters blussen voor 5e dag op rij

Ook vandaag zet de luchtmacht weer Chinook- en Cougar-transporthelikopters in om brand te bestrijden. Dat gebeurt inmiddels voor de 5e dag op rij, in eerste instantie alleen boven het natuurgebied de Deurnsche Peel. Daar is het vuur onder controle. Vandaag is Nationaal Park Meinweg in Herkenbosch ‘hotspot’.

Sinds woensdagmiddag vliegen 2 Chinooks en 1 Cougar boven het Limburgse land. De helikopters ondersteunen bij het verder afblussen van kleine vuurhaarden, die via de grond moeilijk bereikbaar zijn. De militaire toestellen storten via een zogenoemde bambi bucket grote hoeveelheden water naar beneden. Een Chinook dropt maximaal 10.000 liter per keer, een Cougar ongeveer 2.500 liter. Die laatste is vanwege de wendbaarheid goed geschikt voor precisie-drops. De Chinook richt zich als massief werkpaard op grote brandende oppervlakten.

Staaltje goede samenwerking
Overigens zijn niet alleen vliegende bemanningen van ’s morgens vroeg tot ongeveer 22.00 uur in touw. Ook op de grond zijn steeds militairen ingezet, die vormen een zogenoemd Mobile Air Operations Team. Dit coördineert onder meer de inzet en heeft daarvoor contact met zowel de brandweer als de vlieger over de te blussen plek.

Verder vervulde in Herkenbosch de landmacht een prominente rol. Met een Leopard-2-berginstank (Buffel) en een Leopard 2-geniedoorbraaksysteem (Kodiak) hebben militairen van woensdag op donderdagnacht een 400 meter lange en 25 meter brede brandgang gegraven om verspreiding van het vuur tegen te gaan. Al met al ging het om een uitstekend staaltje van goede samenwerking, zo viel op de grond te horen.

"Als het erop aankomt..."
Voor de brandweer, de landmachtmilitairen, het Mobile Air Operations Team en de vliegende bemanningen was er tijdens het bluswerk dan ook veel lof uit de omgeving. Dat bleek uit bijvoorbeeld schriftelijke dankbetuigingen, tekeningen, goed gevulde koelboxen en zelfs taarten. Dat waardeerden de militairen, die vol overgave helpen. “We willen zoveel als mogelijk blussen, het maximale uit de kist halen.”, zegt een van de vliegers. “Als het er op aan komt, zijn we er van en gaan we ervoor.”

De eerste dagen vlogen militaire toestellen, soms wel 4 tegelijk boven het natuurgebied de Deurnsche Peel. Inmiddels vliegt de luchtmacht alleen boven Limburg, naar verwachting is dit de laatste dag.

Hoewel zowel in Brabant als in Limburg het sein ‘brand meester’ is gegeven gaat het nablussen nog een tijdje door.

Brandbestrijding Deurnsche Peelbrand. (Afbeelding: Defensie)
Brandbestrijding Deurnsche Peelbrand. (Afbeelding: Defensie)Chinook boven Deurnsche Peel. (Afbeelding: Defensie)
Chinook boven Deurnsche Peel. (Afbeelding: Defensie)

Oversterfte neemt af, ook in verpleeg- en verzorgingshuizen

Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dagelijks publiceert. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM monitoren de sterftecijfers in Nederland. Niet alle mensen die in Nederland overlijden zijn getest op COVID-19. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek - dus ongeacht de doodsoorzaak - ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland.

Sinds een aantal weken wordt er een oversterfte geconstateerd. De opkomende hogere sterfte valt samen met het begin van de corona-epidemie in Nederland. Een aanzienlijk deel van de oversterfte is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat is wordt later duidelijk in de doodsoorzakenregistratie. In de derde week van april neemt de oversterfte af blijkt uit gegevens van het CBS en het RIVM.

In de week van donderdag 9 april tot en met woensdag 15 april 2020 was de totale sterfte in Nederland sterk verhoogd (sterfte binnen 2 weken gerapporteerd - rondom 97% gerapporteerd). In totaal zijn 4.500 sterfgevallen gemeld, gewoonlijk verwachten we in deze tijd van het jaar tussen de 2.654 en 2.959 sterfgevallen. Dat is tussen 1.541 en 1.846 meer sterfgevallen dan we zouden verwachten. Dit is ongeveer twee keer hoger dan de gemelde sterfte aan laboratoriumbevestigde COVID-19 in diezelfde week (876). De sterfte was licht verhoogd in de leeftijdsgroep 55-64 jaar en sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 65-74 jaar en 75 jaar en ouder.

Universal en LEGO slaan handen ineen voor vijf jaar

Na inmiddels een aardige reeks aan LEGO-films die in de bioscopen zijn verschenen, is er een nieuwe speler ten tonele verschenen. Universal en The LEGO Group gaan samen een contract aan voor vijf jaar. Dit meldt Deadline.

The LEGO Movie uit 2014 zorgde voor de lancering van grote LEGO-bioscoopfilms en een franchise was geboren. Tot dan toe waren er eigenlijk alleen nog maar kleinere televisiespecials uitgekomen en LEGO-versies van bioscoopfilms verschenen als videogames. Er volgden een spinoff-film voor LEGO Batman en een vervolg, The LEGO Movie 2: The Second Part. Die film wist niet te voldoen aan de verwachtingen en haalde flink minder geld binnen dan zijn voorganger. In totaal was deze franchise goed voor 1,1 miljard dollar wereldwijd.

Deze tegenvallende resultaten op het witte doek zorgden ervoor dat een project dat bij Warner Bros. nog op de tekentafel lag geschrapt werd van de releasekalender. De beslissing om het project te annuleren zorgde ervoor dat er een kans kwam voor een andere studio om te onderhandelen over een eventuele samenwerking en eigenlijk zette Warner Bros. zichzelf daar mee buiten spel. Universal zag de ruimte en dus is er nu een overeenkomst getekend voor de duur van vijf jaar. 

Het is een interessante keuze, omdat Universal verwacht een nieuwe financiële en creatieve injectie te gaan ondernemen. Daarbij wil de studio een aantal van haar eigen franchises, zoals de Jurassic World-reeks, de LEGO-transformatie laten ondergaan.  

Jill Wilfert, hoofd entertainment van The LEGO Group laat in een verklaring weten: "Universal's bezieling voor entertainment en unieke verhalen maakt de studio de perfecte partner om mee samen te werken, terwijl we een nieuwe fase in gaan van films maken."

De rechten van de andere LEGO-films zullen bij Warner Bros. blijven. Het is nog niet bekend wanneer de eerste film moet uitkomen die deel uitmaakt van de deal. 

Verdachte onder strenge voorwaarden geschorst uit voorlopige hechtenis

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een man die wordt verdacht van geweldsdelicten en witwassen wordt geschorst uit zijn voorlopige hechtenis. Zijn advocaat had dit verzoek ingediend vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde hem in 2018 tot 6 jaar gevangenisstraf. De man zelf en het OM zijn tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan, deze zaak loopt nog.

Persoonlijke omstandigheden
De advocaat van de man heeft het verzoek tot schorsing ingediend vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Zo kampen de man zelf en enkele van zijn gezinsleden met gezondheidsproblemen. Daarnaast behoort hij tot een risicogroep in verband met het coronavirus. En er is op korte termijn nog geen zicht op een uitspraak in de hoger beroepzaak.

Opheffing of schorsing voorlopige hechtenis
De advocaat van de man had een verzoek gedaan tot opheffing van de voorlopige hechtenis, en als dat zou worden afgewezen, tot schorsing. Bij opheffing van de voorlopige hechtenis kunnen geen voorwaarden worden opgelegd aan de verdachte. Dat is bij een schorsing wel het geval. Opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis betekent niet dat de strafzaak beëindigd is. Het hof wijst het verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis af omdat de verdenking en bezwaren nog steeds aanwezig zijn.

De man heeft nu ongeveer 3 jaar en 3 maanden in voorlopige hechtenis doorgebracht. De datum waarop hij in aanmerking kan komen voor een vervroegde in vrijheidsstelling komt steeds dichterbij. In de hoger beroepzaak is nader onderzoek bevolen, waaronder het horen van getuigen. Een deel van die verhoren is nog niet verricht. Het hof vindt dat door deze omstandigheden en de eerder genoemde persoonlijke omstandigheden de schorsing toegewezen moet worden. De verdachte zal daarom op 1 mei 2020 om 13.00 uur worden geschorst uit voorlopige hechtenis.

Strenge voorwaarden
Het hof heeft strenge voorwaarden gekoppeld aan de schorsing. Zo moet de verdachte onder meer een enkelband dragen en op vooraf vastgestelde tijdstippen aanwezig zijn op zijn verblijfadres. Ook mag hij niet naar het buitenland reizen. Daarnaast mag hij op geen enkele manier contact hebben met meer dan 30 personen. De man moet ook aan alle oproepen van justitie gevolg geven en zich op de dag van de einduitspraak melden bij het Paleis van Justitie in ‘s-Hertogenbosch.

Update 13:01 uur:
Volgens NOS Teletekst gaat het om Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender. Hij zou kampen met hartklachten. Op 1 mei mag hij de gevangenis verlaten.

Vervolg Scary Stories to Tell in the Dark in ontwikkeling

Het wordt weer tijd om enge verhalen te vertellen. Een vervolg op Scary Stories to Tell in the Dark is momenteel in ontwikkeling. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De film kwam uit in 2019 en was wereldwijd een kleinschalig succes in de bioscopen. Het team achter de film bestond uit André Øvredal (The Autopsy of Jane Doe) als regisseur, Kevin Hageman en Dan Hageman die het script schreven en niemand minder dan Guilermo del Toro (Pan's Labyrinth, The Shape of Water) die verantwoordelijk was voor het screenplay. Hoogstwaarschijnlijk keren dezelfde heren terug voor het vervolg. 

De Hageman-broers werkten al eerder samen met Del Toro voor de Netflix-animatieserie Trollhunters.

Scary Stories was gebaseerd op een verzameling korte verhalen van de hand van Alvin Schwartz. De bron is nog lang niet uitgeput. Schwartz schreef drie verhalencollecties die ieder bestaan uit 25 tot 29 verhalen, waar er voor de eerste film maar een aantal van zijn gebruikt.

Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Vervolg Scary Stories to Tell in the Dark in ontwikkeling (Foto: NPR)
Vervolg Scary Stories to Tell in the Dark in ontwikkeling (Foto: NPR)

2 verdachten aangehouden in onderzoeken naar schietincidenten

De recherche heeft in de lopende onderzoeken naar schietincidenten in Den Helder twee verdachten aangehouden. In de onderzoeken naar de schietincidenten in Den Helder die plaatsvonden in de periode van 15 maart tot 5 april, hebben rechercheurs op woensdag 22 april een 21-jarige man woonachtig buiten Den Helder aangehouden en op donderdag 23 april een 21-jarige inwoner uit Den Helder.

Ook hebben er twee doorzoekingen plaatsgevonden. In het belang van het onderzoek kunnen nog geen mededelingen worden gedaan om welke schietincidenten het gaat. Bij de doorzoekingen zijn geen vuurwapens gevonden. De recherche zet het onderzoek voort.

Boekreview: ' Held op Zee'

Begin vorig jaar, op 22 februari om precies te zijn, kreeg ik voor FOK! een persbericht binnen dat Bruno Bruins (destijds minister voor Sport) zeezeiler Mark Slats zou verwelkomen in Scheveningen. Mark had meegedaan aan de Golden Globe race, een solo-zeilrace rond de wereld. Mark eindigde na 214 dagen als tweede in Les Sables d’Olonne in Frankrijk. Impulsief als ik ben besloot ik naar Scheveningen af te reizen om hem binnen te zien zeilen, ook al had ik op dat moment nog nooit van hem, of uberhaupt van die hele zeilrace gehoord.

Auto botst op pijlwagen; drie personen naar ziekenhuis

Donderdagavond heeft rond 23.45 uur een verkeersongeval plaatsgevonden op de Provincialeweg N247 ter hoogte van Middelie. Hierbij botste een personenauto met twee inzittenden tegen een pijlwagen die daar stond in verband met wegwerkzaamheden.

De bestuurder, een 27-jarige man uit Medemblik, en zijn bijrijder, een 20-jarige man uit Medemblik, werden door de brandweer uit de auto bevrijd en met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het rijbewijs van de Medemblikker is ingevorderd. In het ziekenhuis werd bloed van de bestuurder afgenomen om vast te stellen of hij onder invloed van verdovende middelen heeft gereden.

Ook de bestuurder van de pijlwagen, een 48-jarige man uit Culemborg, moest door de brandweer uit zijn voertuig gehaald worden. De Culemborger werd eveneens ter controle vervoerd naar het ziekenhuis maar bleek geen letsel te hebben. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Lokale chapters vallen niet onder verbod op Bandidos Holland

Lokale Nederlandse chapters vallen niet onder het verbod van Bandidos Motorcycle Club (BMC) Holland. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Bovendien heeft het OM niet aannemelijk gemaakt dat een wereldwijde Bandidos-organisatie bestaat.

De zaak
De zaak gaat over het verbieden van Bandidos Motorclubs. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in een civiele procedure bij de rechter twee verzoeken gedaan. Het eerste verzoek had betrekking op het verbieden en ontbinden van BMC Holland wegens handelen in strijd met de openbare orde. In het tweede verzoek heeft het OM de rechter verzocht te verklaren dat het doel of de werkzaamheid van de buitenlandse corporatie BMC Internationaal in strijd is met de openbare orde. Zo’n verklaring zou ertoe leiden dat degenen die betrokken zijn bij BMC Internationaal een strafbaar feit plegen. Een verbod of ontbinding van een buitenlandse corporatie is niet mogelijk.

Uitspraak gerechtshof
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden wees op 18 december 2018 het eerste verzoek van het OM toe. Het hof oordeelde kort gezegd dat BMC Holland een zelfstandige (informele) vereniging is waarbij sprake is van rivaliteit met andere motorclubs en waarbij geweld wordt toegepast, ook in de openbare ruimte. Ook krijgen leden die de club willen verlaten te maken met geweld en dreiging van geweld. De uitingen en gedragingen van BMC Holland, die plaatsvinden in deze sfeer en cultuur van geweld en dreiging van geweld, maken dat sprake is van een werkzaamheid in strijd met de openbare orde. Het gerechtshof besliste dan ook BMC Holland te verbieden en te ontbinden. Het gevolg van de uitspraak was dat BMC Holland niet langer bestaat en dat het verboden is om lid te zijn van BMC Holland of om de werkzaamheid van BMC Holland voort te zetten. BMC Holland heeft zich daarbij neergelegd. De Hoge Raad hoefde dus niet over dit verbod te oordelen.

Volgens het hof heeft het verbod van BMC Holland geen betrekking op andere zelfstandige (lokale) Bandidos-motorclubs, de zogenoemde chapters, in Nederland.

Naar aanleiding van het verzoek van het OM om te verklaren dat doel en werkzaamheid van BMC International in strijd zijn met de openbare orde, oordeelde het hof dat het OM niet aannemelijk heeft gemaakt dat er een wereldwijde BMC-organisatie bestaat. Hoewel over de hele wereld Bandidos-motorclubs bestaan en actief zijn, is volgens het hof niet komen vast te staan dat er sprake is van een wereldwijde Bandidos-organisatie die als een zelfstandige eenheid naar buiten optreedt. Om die reden wees het hof het tweede verzoek van het OM af.

Cassatie
Het OM was het hier niet mee eens en stelde beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad heeft vandaag over het tweede verzoek van het OM beslist dat het hof Arnhem-Leeuwarden heeft kunnen oordelen dat het OM niet aannemelijk heeft gemaakt dat er een wereldwijde BMC-organisatie bestaat. Daarom kon het hof niet verklaren dat het doel of de werkzaamheid van BMC Internationaal in strijd is met de openbare orde.

Ook blijft het oordeel van het hof in stand dat de lokale Nederlandse chapters van de Bandidos Motorcycle Club niet onder het verbod van Bandidos Holland vallen. De chapters zijn zelfstandige informele verenigingen en hebben dus rechtspersoonlijkheid. Het gevolg hiervan is dat het verbod van BMC Holland zich niet uitstrekt tot de lokale Nederlandse chapters. De wet bepaalt uitdrukkelijk dat ‘een rechtspersoon waarvan de werkzaamheid in strijd is met de openbare orde’ op verzoek van het OM verboden wordt verklaard en wordt ontbonden. Dit betekent volgens de Hoge Raad – ook in het licht van het grondrecht van vrijheid van vereniging – dat uitsluitend de rechtspersoon waartegen het verzoek van het OM gericht is, verboden kan worden en kan worden ontbonden. Toewijzing van een dergelijk verzoek heeft dus niet tot gevolg dat daarmee een andere rechtspersoon wordt verboden, ook niet als die andere rechtspersoon een afdeling is van de hoofdvereniging.

Dit betekent dat het OM ten aanzien van iedere afzonderlijke rechtspersoon die het wil laten verbieden, een verzoek tot verbodenverklaring moet doen.

De Hoge Raad volgt met zijn uitspraak niet het advies van de advocaat-generaal. Zijn advies hield in dat het verbod ook de Nederlandse chapters trof omdat die volgens hem geen zelfstandige rechtspersonen waren. Ook was hij van oordeel dat het hof niet goed had bekeken of een wereldwijde Bandidos-organisatie bestaat.

Final Fantasy XII op PS4 en pc ontvangt update

Final Fantasy XII: The Zodiac Age voor PS4 en pc krijgen eindelijk de update waarmee ze gelijk komen te staan aan de nieuwere Xbox One- en Switch-versies. Met de update krijg je de optie om je gekozen jobs te resetten en krijg je de mogelijkheid om drie Gambit sets op te slaan. Bij de pc-versie is ook nog Denuvo eindelijk weggehaald.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age is een uitgebreide remaster op de PS2-game. Naast verbeterde graphics kreeg de game ook veel gameplay-tweaks.

Battlefield V krijgt deze zomer laatste content-update

Battlefield V krijgt in juni de laatste content-update. Dat heeft ontwikkelaar DICE aangekondigd. De Zweedse ontwikkelaar gaat zich daarna meer op andere projecten focussen. De game blijft na de zomer-update wel community activiteiten en updates tegen valsspelers, maar geen nieuwe maps en wapens meer.

Battlefield V kwam in 2018 uit voor PS5, Xbox One en pc. De populaire multiplayer-shooter krijg daarna allerlei gratis uitbreidingen.

Fietser steekt wandelaar in Breda, politie zoekt getuigen

Een 38-jarige Poolse man raakte donderdagavond op de Teteringsedijk in Breda gewond. Een voorbijrijdende fietser stak hem een aantal keer met een scherp voorwerp. Het slachtoffer liep hierdoor oppervlakkige verwondingen op.

De man liep rond 20.45 uur ter hoogte van de Esso vanuit de richting van de Tilburgseweg in de richting van de Sint Ignatiusstraat. Op dat moment reed er een fietser voorbij en stak hem in zijn arm en rug. Hierop ontstond er tussen het tweetal een ruzie. De dader, een Poolse man met rossig haar en een baard, fietste vervolgens weg.

De gewonde man vroeg in de omgeving om de hulpdiensten te bellen. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis aan zijn verwondingen geholpen en mocht daarna weer naar huis. Ondanks dat het slachtoffer de dader eerder had gezien en zijn gezicht herkende, weet hij niet wat zijn naam is. De politie nam zijn aangifte op.

Mensen met meer informatie wordt verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Trump: injecties met desinfecterend materiaal tegen corona

Trump heeft zich weer eens van zijn slimste kant laten zien. In reactie op onderzoek dat aantoont dat sterk UV licht het virus binnen een minuut doodt als het zich in speeksel bevindt en dat het virus met desinfecterend materiaal nog sneller sterft in speeksel besloot hij te suggereren dat het misschien wel slim zou zijn om te kijken of het met desinfecterend materiaal injecteren van mensen het virus zou kunnen verslaan.

Op zich heeft hij niet letterlijk mensen aangeraden dit te doen, maar wil hij dat er onderzoek naar gedaan wordt door doktoren, maar om dit tegen het volk te roepen als wereldleider is natuurlijk al niet heel slim. Zo is het natuurlijk wachten tot de eerste gekkies zichzelf injecteren met dettol.

Koningsdagconcert Davina Michelle en Snelle in Rijksmuseum

Davina Michelle en Snelle verzorgen aanstaande maandag in het Rijksmuseum in Amsterdam gezamenlijk het ING Koningsdagconcert. Het is een speciaal concert om heel Nederland in deze lastige tijd een hart onder de riem te steken. Het optreden zal verrassingen bevatten en wordt online voor alle – 17 miljoen – Nederlanders uitgezonden vanaf 09:00 uur via YouTube. ING is trotse hoofdsponsor van het Rijksmuseum en samen maken zij al 15 jaar lang kunst en geschiedenis toegankelijk voor een zo groot mogelijk publiek.

Het is voor het eerst dat Davina Michelle en Snelle weer samen optreden sinds het moment dat zij de hit ’15 miljoen mensen’ herschreven. De artiesten twijfelden niet toen het verzoek van ING kwam om iets bijzonders te doen.

Snelle: “Ik ben enorm vereerd dat we zijn gevraagd om iets moois te doen op Koningsdag. Het is fantastisch dat we in het Rijksmuseum tussen de meesterwerken mogen optreden.” Davina Michelle vult aan: “Natuurlijk zal het raar zijn om in deze schitterende omgeving te staan zonder publiek maar we hopen op deze manier iets moois te geven aan heel Nederland op Koningsdag. Het voelt goed om juist op deze dag nog een keer onze versie van het lied ’15 miljoen mensen’ te spelen”.

Vertrouwen in de toekomst
Initiatiefnemer van dit concert is ING, dat hiervoor de samenwerking opzocht met Snelle, Davina Michelle en het Rijksmuseum. “Het online concert is een hart onder de riem voor alle Nederlanders op een nationale feestdag die in de huidige omstandigheden heel anders verloopt dan anders”, zegt Tjitske Benedictus, hoofd sponsoring van ING Nederland. “We willen van Koningsdag 2020 toch iets bijzonders maken voor en met 17 miljoen Nederlanders. Feestelijk, vol vertrouwen en met inspiratie voor onze gezamenlijke toekomst. We gaan samen vooruit.”

17 miljoen mensen
Het nummer ’17 miljoen mensen’ van Davina Michelle en Snelle staat al enkele weken bovenaan de hitlijsten. Het is een cover van de klassieker ‘15 miljoen mensen’ van Jochem Fluitsma en Eric van Tijn met een tekst van Frank Pels, die door een reclamespot voor de Postbank (1996) wereldberoemd werd in Nederland. Het nummer zit sindsdien in het DNA van ING en van de Nederlanders.

Het concert is maandag 27 april op 09:00 uur te volgen via het YouTube kanaal van de ING

Verzamelwet COVID-19 Justitie en Veiligheid treedt in werking

De spoedwet op het terrein van Justitie en Veiligheid treedt vandaag - 24 april 2020 – in werking. Deze tijdelijke wet treft een aantal voorzieningen die noodzakelijk zijn in verband met de uitbraak van COVID-19.

Zo regelt deze wet onder meer dat het opstellen van testamenten bij de notaris of jaarvergaderingen van rechtspersonen tijdelijk ook op afstand kan plaatsvinden, door gebruik te maken van elektronische communicatie­middelen. Ook maakt deze wet het mogelijk om speeksel af te nemen bij personen die bijvoorbeeld door kuchen of spugen dreigen agenten met corona te besmetten.

SLOOTRAGE! Ruzie op de Leidse grachten

In Leiden ging het er weer eens heet aan toe. In een van de grachten snijdt een man in een boot schijnbaar een andere man in een boot af en die pikt dat niet en zet de achtervolging in, schreeuwend dat de ander moet stoppen en niet moet 'doordouwen'. Een duidelijke vorm van slootrage dus.

Gelukkig blijkt later dat de schreeuwlelijk al 40 jaar vaart, dus dan weten we wel wie er gelijk heeft natuurlijk.

Voor Beter OV: 'Toegangsapp voor OV is slecht idee'

Voor Beter OV neemt afstand van de suggestie dat een speciale app een middel zou kunnen zijn om drukte in het OV tegen te gaan. Deze app is niets meer dan een technische uitwerking van een eerder geopperde OV-vergunningspas, waar ook branche-organisatie OVNL al afstand van nam..

Naast grote privacyproblemen die aan deze app kleven, en de slechte reputatie die het OV heeft op het vlak van privacy (denk aan het tegen de beloften in delen van OV-chipkaartgegevens met de overheid) zijn er meerdere redenen te noemen waarom zo’n app een slecht idee is.

Allereerst moet worden geconstateerd dat het nog nooit is gelukt om een serieuze app te lanceren die vlekkeloos werkt in grootschalig OV. Te denken valt aan het fiasco bij pogingen de OV-chipkaart te vervangen door een smartphone. Dus onduidelijk is, hoe zo’n systeem kan worden gebruikt om naast de OV-chipkaart de poortjes op stations te openen. In ieder geval zal het niet lukken om zo’n systeem op korte termijn aan de praat te krijgen.

Daarnaast is lang niet iedere OV-gebruiker in het bezit van een smartphone, terwijl juist veel OV-gebruikers werken in laagbetaalde-maar-wezenlijke beroepen, zoals de schoonmaakbranche of de thuiszorg.

Controle op het juiste gebruik van de app, en het niet reizen zonder zo’n app is ondoenlijk. Passagiers stappen bij tram en bus achterin in, buiten het zicht van de chauffeur. Op de treinen voeren conducteurs hun controletaken niet uit, ze houden zich op in eersteklascoupés of machinistencabines.

Voorts is het ondoenlijk om te komen tot een rigide verdeling van mensen/beroepen die wel of juist niet met het OV zouden mogen reizen. Zo’n verdeling is ook niet nodig: het overgrote deel van de Nederlandse bevolking onthoudt zich nu al van onnodig OV-gebruik. Waar capaciteitsgebrek ontstaat is dat nu telkens het gevolg van de inzet van onnodig korte treinen, niet van een overdaad aan passagiers.

Voor Beter OV ziet wel mogelijkheden om te komen tot tijdvakken per type reiziger, al zal zulks ook niet al te rigide kunnen worden toegepast, denk aan een ziekenhuisafspraak in een tijdvak dat is gereserveerd voor woon-werkverkeer. Maar een moreel beroep op reizigers -een soort gentleman’s agreement tussen reizigers en vervoerbedrijven- zou kunnen werken, net zoals nu reeds het geval is.

1,5 meter maatschappij zorgt voor extreme stijging in aantal boekingen van vakantiehuizen in Nederland

Nu het ‘nieuwe normaal’ en de huidige lockdowns een zomervakantie over de grens onzeker maken, ziet Belvilla het aantal boekingen van vakantiehuizen in eigen land bijna verdubbelen. Belvilla, onderdeel van OYO Vacation Homes en specialist op het gebied van vakantiehuizen, ziet een toename van 40% ten opzichte van het aantal boekingen vorig jaar rond deze tijd. En dat is flink. Vakantieminnend Nederland viert de zomervakantie en masse lokaal. Provincies als Gelderland en Limburg zijn in trek. Niet heel vreemd, want met een vakantiehuis in deze streken heb je alle ruimte en privacy, kan je genieten van de natuur en met de auto ben je er zo.

Wereldwijd zijn er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De grens over reizen is daarmee voorlopig een ‘no go’. Wanneer het weer wel mag, weet niemand en daarmee omarmt Nederland ons eigen kikkerlandje als de zomervakantiebestemming van dit jaar. Na een lange periode veelal thuis te zitten, verlangen velen ernaar om er echt even tussenuit te gaan. Verblijven in een vakantiehuis waar je met eigen auto heen kunt rijden, is dan een aantrekkelijke optie. Belvilla ziet nu al een stijging van 40% in boekingen in Nederland in vergelijking met het jaar daarvoor. Een opvallende stijging, omdat de zomervakantie nog een eind weg is. De specialist op het gebied van vakantiehuizen verwacht dat nog meer mensen willen boeken en dat dit percentage dan ook nog verder zal groeien.

Populaire provincies voor 1,5 meter vakantie
Met name in de laatste twee tot drie weken ziet Belvilla een significante stijging van boekingen voor heel Nederland. Vooral de provincies, Gelderland, Zeeland, Overijssel, Noord-Holland en Limburg zijn populair. Drukke steden en plekken hebben nu niet de voorkeur. Er ligt een grote behoefte aan een plek waar je in alle ruimte kan genieten, zonder dat men zich druk hoeft te maken over de 1,5 meter afstand. Met de auto ben je zo op je vakantiebestemming.

Vooruitblik: Nederland wordt voorkeursbestemming
Als populaire vakantielanden zoals Italië, Frankrijk en Spanje weer ‘opengaan’, zal dit naar verwachting heel langzaam gaan. Hanita van der Meer, Brand PR Director bij Belvilla: “De verwachting is dat Nederlanders dit jaar liever dichter bij huis vakantie vieren. Maar ook wanneer we langzaam wel weer onze koffers mogen pakken voor een trip over de grens, zal dit met kleine stapjes gaan. Niet iedereen zal weer meteen verder weg willen of durven gaan. We zien ook dat bijvoorbeeld diverse regeringen in andere landen hun bevolking aanspoort om in hun eigen land te blijven deze zomer.”

Een vakantiehuis biedt alle gemakken, net als thuis. Belvilla heeft een flink aantal vakantiewoningen aan de kust en in mooie natuurgebieden waar je de vakantie kunt doorbrengen en kunt genieten van een totaal andere omgeving. Veiligheid en gezondheid staat voorop: Belvilla houdt zich aan de maatregelen van de overheid en vakantiehuizen worden goed schoongemaakt.

Van vals spel beschuldigde Klaasen pakt ternauwernood groepswinst op PDC Home Tour

Jelle Klaasen heeft zich donderdag als tweede Nederlander geplaatst voor de tweede fase van de PDC Home Tour. De Brabander werd ternauwernood winnaar van groep 7 op het nieuwe digitale dartstoernooi.

Klaasen leek na zeges op Gavin Carlin (5-2) en Gabriel Clemens (5-3) zich simpel te plaatsen voor de volgende ronde, maar hij verslikte zich in zijn laatste partij in Ryan Meikle (4-5 na een 4-2-voorsprong). Hij was daardoor afhankelijk van het resultaat van het duel tussen Clemens en Carlin, maar kon uiteindelijk opgelucht ademhalen.

De nummer 48 van de wereld zag namelijk dat Clemens er niet in slaagde om een ruime overwinning te boeken - de hoogst gepositioneerde speler van de avond (38) - en hield Meikle, die ook vier punten verzamelde, op basis ven het legsaldo onder zich (+4 tegenover +3).

Klaasen werd in zijn partij tegen Clemens nog wel door een aantal kijkers beschuldigd van valsspelen. Hij riep zelf bij een 1-0-voorsprong dat hij tops had gegooid, maar door het wazige beeld leek de pijl erbuiten. Klaasen reageerde na afloop op Twitter met een foto als bewijs dat de pijl wel degelijk in de dubbel zat.

Klaasen is de tweede Nederlander die verder gaat naar de tweede fase van de Home Tour. Geert Nentjes lukte dat al eerder door met drie zeges bovenaan te eindigen in groep 4. Hoe het format na de 32 groepen eruit komt te zien is nog altijd niet duidelijk. Naast Klaasen en Nentjes zijn ook Jamie Lewis, Luke Woodhouse, Dave Chisnall, Nick Kenny en Ryan Searle verzekerd van de tweede fase.

PDC Home Tour

Gabriel Clemens (93.82) 5-3 (90.07) Ryan Meikle
Jelle Klaasen (85.36) 5-2 (85.05) Gavin Carlin
Ryan Meikle (86.97) 5-1 (86.85) Gavin Carlin
Gabriel Clemens (93.03) 5-3 (96.21) Jelle Klaasen
Jelle Klaasen (92.67) 4-5 (94.57) Ryan Meikle
Gavin Carlin (87.39) 4-5 (89.77) Gabriel Clemens

De impact van het coronavirus in Afrika kan verpletterend zijn

Het coronavirus in Afrika kan vernietigend zijn; de respons van Europa moet over onze grenzen reiken, zegt voorzitter van de ontwikkelingscommissie Tomas Tobé. Gezien de kwetsbaarheid van de gezondheidszorg in vele ontwikkelingslanden, kan het coronavirus verwoestende gevolgen hebben, waarschuwen leden van de Parlementaire ontwikkelingscommissie.

De EU werkt hard om de lidstaten te steunen en de economische impact in Europa te beperken, maar het coronavirus is een pandemie en kent geen grenzen. In een resolutie van 17 april, heeft het Parlement de noodzaak voor internationale samenwerking, solidariteit en een sterker UN-systeem benadrukt, in het bijzonder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Globale EU-respons op Covid-19
De EU lanceerde op 8 april “Team-Europa”, een pakket van meer dan €20 miljard om de meest kwetsbare landen te helpen in de strijd tegen de pandemie en haar gevolgen, met de nadruk op Afrika en de buurlanden van de EU. Het overgrote deel van de financiering is afkomstig van bestaande middelen en programma’s die nu specifiek voor de strijd tegen het coronavirus worden ingezet.

Het Parlement steunt de inspanningen van de Europese Commissie voor een wereldwijde respons. EP-leden sluiten zich ook aan bij de oproep van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank om de schuldaflossing van de armste landen op te schorten.

Kansspelen in tijden van corona: wat mag (niet)?

De Kansspelautoriteit (Ksa) krijgt in deze tijden van Corona veel vragen over welke kansspelen er (online) mogen worden aangeboden. De vragen komen van ondernemers, maar ook van consumenten. Beide groepen willen van de Ksa weten wat er wel en niet mag.

De Ksa begrijpt uiteraard dat er in deze tijd veel (online) initiatieven zijn op het gebied van kansspelen met als doel mensen uit hun isolement te halen. Vaak gaat het om online bingo’s die goed bedoeld zijn. Maar de kans is ook aanwezig dat mensen met minder mooie motieven hierop inspringen. Daarom wijst de Ksa op de Wet op de kansspelen. Die bepaalt dat een kansspel in principe alleen mag worden aangeboden als daar een vergunning voor is verleend. Dat is niet voor niets: kansspelen zijn risicovolle producten en ze worden soms ook gebruikt door oplichters.

Uitzonderingen
De algemene regel is dat een kansspel waarbij prijzen of premies kunnen worden gewonnen, niet zonder vergunning mogen worden aangeboden. Hierop zijn slechts drie uitzonderingen. De eerste uitzondering is dat een kansspel in besloten kring mag worden aangeboden. Dat is bijvoorbeeld binnen het gezin, binnen een vriendenkring of in een tehuis voor ouderenzorg. Een tweede uitzondering betreft de zogenoemde fysieke kleine kansspelen, zoals bingo’s en rad van fortuin. Die mogen onder een aantal voorwaarden georganiseerd worden, onder meer dat de organisator een vereniging is en dat het spel van tevoren bij de gemeente wordt gemeld. Uiteraard gelden voor fysieke bijeenkomsten ook de huidige richtlijnen van het RIVM op het gebied van 1,5 meter afstand en hygiëne.

Promotioneel kansspel
De laatste uitzondering zijn de zogenoemde promotionele kansspelen. Hierbij brengen organisaties door een kansspel te organiseren, bijvoorbeeld een bingo of een loterij, een product of dienst onder de aandacht. Dit mag alleen als aan de voorwaarden in de Gedragscode promotionele kansspelen wordt voldaan. Die schrijft onder meer voor dat aan deelnemers geen inleg mag worden gevraagd en dat minderjarigen alleen mee mogen doen als er toestemming is van een ouder.

Gezelligheid
Voor alle duidelijkheid: als er met een kansspel geen prijs of premie kan worden gewonnen en het spel puur om de gezelligheid en/of eer wordt gespeeld, is er geen vergunning nodig.

Potje bingo? (afbeelding: Pixabay)
Potje bingo? (afbeelding: Pixabay)

FOK! Wat een weer: code geel om mist in Zeeuws-Vlaanderen en het westen van Noord-Brabant

De eerste uren komt er in het zuidwesten lokaal (dichte) mist voor. In Zeeuws-Vlaanderen en het westen van Noord-Brabant is daarom code geel van kracht. Verder is er vandaag veel zon met wat sluierbewolking. In de middag kunnen er in het uiterste noorden enkele wolkenvelden vanaf zee binnendrijven, maar het blijft droog. De maxima lopen uiteen van 13°C op de Wadden tot 22°C in het zuidoosten. Er staat een overwegend matige noordelijke wind. In het zuidoosten is de wind westelijk, later noordwestelijk.

Komende nacht breiden de wolkenvelden zich naar het zuiden uit, maar mogelijk blijven er in het zuiden en zuidwesten enkele opklaringen aanwezig. De minimumtemperatuur ligt tussen 3°C in opklaringen en 6°C langs de kust. De noordelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdag lossen de meeste wolkenvelden later in de ochtend op en wordt het een zonnige dag. Alleen in het noordelijk kustgebied kunnen enkele wolkenvelden aanwezig blijven. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C op de Wadden tot 19°C in het zuidoosten. De noordelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Aan het Spaarne (Foto: Stephan5)
Aan het Spaarne. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.