Toeterende Tilburgers voor Europees voetbal Willem II

Willem II gaat de Europa League in. Dat heeft de KNVB vrijdagmiddag bekendgemaakt, nu de Eredivisie definitief niet wordt uitgespeeld vanwege het coronavirus. En dat vieren de supporters in Tilburg met luid getoeter vanuit hun auto's.

In 2005 was de Tilburgse club voor het laatst actief op het hoogste niveau. Toen was AS Monaco de tegenstander in de toenmalige Europa Cup II. Nu mag de ploeg van trainer Adrie Koster zich opmaken voor de voorronde van de Europa League. En daar zijn de supporters maar wat blij mee. Het getoeter in het stadscentrum is oorverdovend. Uitzinnige supporters trekken door de straten, te voet en in de auto. Flink wat handhavers hielden de boel in de gaten.

"Volkomen terecht”, meent Joost van der Werf, die verschillende documentaires over de Tricolores maakte. "We hebben het verdiend. Willem II staat vijfde met het leuke voetbal dat ze spelen, met een stadion dat leeft en een publiek dat leeft. Hoe vervelend ik het voor FC Utrecht ook vind. Voor ons is het een opsteker.”  Niemand weet hoe die Europese competitie er dan uit komt te zien en of er met publiek gespeeld mag worden? Dat is afwachten, beaamt Van der Werf, maar: "Het is zonde om daar nu de feestvreugde door te laten bederven.”