Verdachte onder strenge voorwaarden geschorst uit voorlopige hechtenis

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een man die wordt verdacht van geweldsdelicten en witwassen wordt geschorst uit zijn voorlopige hechtenis. Zijn advocaat had dit verzoek ingediend vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde hem in 2018 tot 6 jaar gevangenisstraf. De man zelf en het OM zijn tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan, deze zaak loopt nog.

Persoonlijke omstandigheden
De advocaat van de man heeft het verzoek tot schorsing ingediend vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Zo kampen de man zelf en enkele van zijn gezinsleden met gezondheidsproblemen. Daarnaast behoort hij tot een risicogroep in verband met het coronavirus. En er is op korte termijn nog geen zicht op een uitspraak in de hoger beroepzaak.

Opheffing of schorsing voorlopige hechtenis
De advocaat van de man had een verzoek gedaan tot opheffing van de voorlopige hechtenis, en als dat zou worden afgewezen, tot schorsing. Bij opheffing van de voorlopige hechtenis kunnen geen voorwaarden worden opgelegd aan de verdachte. Dat is bij een schorsing wel het geval. Opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis betekent niet dat de strafzaak beëindigd is. Het hof wijst het verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis af omdat de verdenking en bezwaren nog steeds aanwezig zijn.

De man heeft nu ongeveer 3 jaar en 3 maanden in voorlopige hechtenis doorgebracht. De datum waarop hij in aanmerking kan komen voor een vervroegde in vrijheidsstelling komt steeds dichterbij. In de hoger beroepzaak is nader onderzoek bevolen, waaronder het horen van getuigen. Een deel van die verhoren is nog niet verricht. Het hof vindt dat door deze omstandigheden en de eerder genoemde persoonlijke omstandigheden de schorsing toegewezen moet worden. De verdachte zal daarom op 1 mei 2020 om 13.00 uur worden geschorst uit voorlopige hechtenis.

Strenge voorwaarden
Het hof heeft strenge voorwaarden gekoppeld aan de schorsing. Zo moet de verdachte onder meer een enkelband dragen en op vooraf vastgestelde tijdstippen aanwezig zijn op zijn verblijfadres. Ook mag hij niet naar het buitenland reizen. Daarnaast mag hij op geen enkele manier contact hebben met meer dan 30 personen. De man moet ook aan alle oproepen van justitie gevolg geven en zich op de dag van de einduitspraak melden bij het Paleis van Justitie in ‘s-Hertogenbosch.

Update 13:01 uur:
Volgens NOS Teletekst gaat het om Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender. Hij zou kampen met hartklachten. Op 1 mei mag hij de gevangenis verlaten.