FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 maart 2020

Biatlonkoningin Mäkäräinen stopt ermee: "Ik ga deze familie missen"

Het was een bizarre dag in de biatlonwereld. De World Cup-finales werden afgelast, in het Finse Kontiolahti werd zowel bij de mannen als de vrouwen een geweldige strijd om de eindwinst uitgevochten en legende Martin Fourcade won zijn allerlaatste wedstrijd. Ook bij de vrouwen nam iemand afscheid en dat gaat raar worden: biatlon zónder koningin Kaisa Mäkäräinen.

Mäkäräinen betrad de World Cup aan het einde van het seizoen 2004/05, in de jaren daarna kwam ze gestaag naar voren en in haar derde en vierde volledige seizoen sloot ze het klassement af als dertiende en veertiende. In december 2010 brak de Finse dan echt door: bij de seizoensopening in Östersund won ze de sprint én achtervolging, in maart werd ze wereldkampioene op de achtervolging en in dat seizoen pakte ze voor het eerst het eindklassement in de World Cup.

In de jaren daarna was Mäkäräinen altijd een van de absolute toppers in het biatlon. In 2013/14 pakte ze nog eens de eindzege in de World Cup, onder meer door vier zeges, allemaal in maart en drie daarvan in haar eigen Kontiolahti. Het jaar erna leverde nog meer zeges op, maar Darya Domracheva was iets constanter en troefde de Finse af in het eindklassement. In 2017/18 was er een derde grote kristallen bokaal voor Mäkäräinen, die in december 2018 nog eens drie wedstrijden won.

De olympische medaille bleef uit
Op WK's bleef het wat goud betreft bij die ene zege in 2011, waar ze eerder zilver pakte op de sprint. Daarnaast was er nog vier keer brons, waaronder drie keer op de massastart. Op de Olympische Spelen mocht het steeds niet lukken: Vancouver kwam een jaar te vroeg, in Sochi werd ze zesde en negende en in Pyeongchang had ze het heilige vuur nét niet. Ze werd er wel zesde, opvallend genoeg op de gemengde estafette, terwijl Finland in de breedte juist helemaal niet zo sterk is.

Een olympische medaille ontbrak dus nog en dat is waarom mensen de hoop hadden dat Kappa nog door zou gaan tot en met Beijing 2022. Voor de 37-jarige Finse is het echter mooi geweest: met in totaal 27 World Cup-zeges en maar liefst 85 podiumplekken maakt de koningin van het biatlon, geroemd om haar kenmerkende fantastische slotronde, een einde aan haar carrière. Een tranentrekkertje in Kontiolahti, want weinigen zijn zo geliefd als de altijd bescheiden en uiterst sympathieke Mäkäräinen.

Emoties
Na afloop van haar laatste wedstrijd was Mäkäräinen, die blij was dat haar laatste schietbeurt zonder misser verliep, zaterdag uiteraard flink emotioneel. Haar antwoord op de vraag wat ze het meest zou gaan missen sprak boekdelen: "Mijn vrienden, al die meiden waar ik tegen gestreden heb. De biatlonwereld is een hele speciale familie en ik weet zeker dat ik hen het meest zal missen", zo vocht ze tegen (meer) tranen. We zullen Koningin Kaisa gaan missen.

Mäkäräinen neemt afscheid

COVID-19: Spanje in lockdown, wereldwijd 150.000 besmettingen

Sinds gisteren zijn 155 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 959. 

Sinds gisteren 2 patiënten overleden aan COVID-19. Dit betrof oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn er nu 12 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn 136 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Vandaag zijn minder nieuwe positieve testen gemeld dan gisteren. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien.

Update 21.00 uur:
In Italië is het aantal besmettingen met het COVID-19 SARS-CoV-2 coronavirus wederom flink gestegen, er zijn 3497 nieuwe gevallen bijgekomen waarmee het totaal op 21.157 komt. Ook zijn er 175 mensen overleden als gevolg van het virus, daarmee komt het aantal doden op 1441. Iran stijgt tot 12.729 besmetting met 1365 nieuwe gevallen en het dodental stijgt met 97 naar 611.

Spanje meldde ook weer veel nieuwe besmettingen waardoor het totaal tot boven de 6300 is gestegen met daarbij 195 doden. Het land zit al deels in een lockdown en is momenteel aan het beslissen of ze het voor het hele land willen invoeren. Het Verenigd Koninkrijk meldt ook een forse stijging, met 342 nieuwe besmettingen en 10 doden komt het totaal daar nu op 1140 besmettingen en 21 doden.

Duitsland voert vanaf heden grenscontroles uit, zowel voor auto's als voor treinen. Mensen met ziekteverschijnselen worden niet toegelaten als ze uit het buitenland komen. Duitsers met ziekteverschijnselen worden naar plaatselijke gezondheidsinstanties verwezen. Er zijn tot nu toe 4181 besmettingen bekend in Duitsland.

Wereldwijd is het aantal besmettingen inmiddels ruim de 150.000 gepasseerd en zijn er circa 5800 mensen overleden aan het virus. De afgelopen 24 uur zijn er ook in veel nieuwe landen de eerste besmettingen gemeld. Het gaat onder andere over Suriname, Aruba, Kenia, Kazachstan, Ghana, Venezuela, Uruguay, Ethiopië en Soedan.  

Er is gelukkig ook nog een klein beetje goed nieuws te melden. Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht zeggen dat ze een antilichaam hebben gevonden tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Kanttekening daarbij is wel dat er nog getest moet worden op mensen wat waarschijnlijk nog maanden gaat duren.

Update 21.10 uur:
Spanje was nog aan het beslissen maar zetten het gehele land in lockdown.

Update 21.50 uur:
Vandaag liggen er tussen de veertig en vijftig coronapatiënten in kritieke toestand op de Nederlandse intensive cares. "Meer dan de helft van die patiënten is onder de vijftig jaar. Er zitten ook jongeren bij." Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers, in een interview met het Algemeen Dagblad.

Eerder vanavond berichtte RTL Nieuws over een 16-jarige jongen uit Breda, die besmet is met het coronavirus en op dit moment op de intensive care van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis ligt.

COVID-19: 'De wereld draait door, maar dan anders'

Het is treurig gesteld in Nederland dankzij COVID-19. Van alles en iedereen is in de complete paniekmodus geschoten: vervoerders zoals onder andere Connexxion in de regio Noord-Holland, het GVB in Amsterdam en de RET in Rotterdam nemen maatregelen zodat buschauffeurs en conducteurs zo min mogelijk contact hebben met passagiers. Je wordt onherroepelijk verwezen naar de achteringang en losse kaartverkoop is niet meer mogelijk. (Foto 1) 

Horecazaken door het hele land (met uitzondering van Zeeland, waar de Belgen vrolijk op visite komen) luiden de noodklok: publiek blijft massaal weg, er wordt te weinig verdiend om het personeel te kunnen betalen. Zo was Paviljoen Malieveld in Den Haag de zaak volledig leeg (Foto 2), en ook De Generaal in Baarn merkte een aanzienlijke terugloop in de klandizie. Café Ruig in Utrecht, wat doorgaans een zeer drukbezochte kroeg is dankzij (het is allemaal de schuld van) de Rabobank-personeelsleden aan de overkant was doodstil. 

Ondertussen plunderen paniekerige Nederlanders de supermarkten, waardoor er een logistiek probleem is ontstaan: de supermarkten roepen dan ook gezamenlijk op om gewoon normaal boodschappen te doen.  Inmiddels heeft de Jumbo een limiet ingesteld per persoon voor bepaalde producten, zodat er ook voor andere klanten nog genoeg te kopen valt. Bij Albert Heijn hoef je tot eind maart niet meer aan te kloppen voor thuisbezorgen; alles is volgeboekt. 

Tot slot roepen steeds meer zaken op tot het betalen met pin, om op die manier fysiek contact zo veel mogelijk te vermijden. (Foto 3). Inmiddels heeft Diergaarde Blijdorp in Rotterdam besloten om alleen voor abonnementhouders de deuren te openen. Toeristen zijn dus niet meer welkom. 

Maatregelen tegen verspreiding COVID-19  (Foto: FOK!)
Maatregelen tegen verspreiding COVID-19 - contact verboten! (Foto: FOK!)Maatregelen tegen verspreiding COVID-19  (Foto: FOK!)
Maatregelen tegen verspreiding COVID-19 - Paviljoen Malieveld is leeg (Foto: FOK!)Maatregelen tegen verspreiding COVID-19  (Foto: FOK!)
Maatregelen tegen verspreiding COVID-19 - pinnen bitte jah! (Foto: FOK!)

COVID-19: Dorstige Belgen komen in Nederland zuipen

In België zijn vanwege de coronaviruspaniekperikelen alle café's en restaurants gesloten. Tot grote woede van grensbewoners komen de dorstige Belgen in Nederlandse kroegen hun feestjes vieren en hun Belgische coronavirus verspreiden.

"We komen hier wel vaker", zegt de Belg Stefaan Haerens in Sluis. "Maar nu zijn we toch speciaal naar Nederland gekomen omdat de zaken hier open zijn. Corona? Laat mij maar genieten van mijn frisse Chouffe. Volgende week is Nederland misschien aan de beurt en kunnen we nergens nog heen. We willen er hier gewoon nog een gezellige dag van maken. Want ik vrees dat het de komende weken gedaan zal zijn."

Het Belgische Europese parlementslid Kris Peeters vindt het allemaal de eigen schuld van de Nederlanders die het volgens hem 'niet serieus genoeg nemen'. Ook eist hij een strengere Europese coördinatie.

Nederlanders die thuis voor de ramen met mondkapje op en een stapel toiletpapier tot aan het plafond de intocht van feestende Belgen triest aanzien, duiken direct hun ontsmette telefoon op om via Twitter hun ongenoegen te doen.

"Mijn ouders wonen in Zeeuws-Vlaanderen, en mijn pa heeft 2 maanden ternauwernood een longontsteking overleefd... ik vind het doodeng", schrijft iemand.

Poetin tekent nieuwe wet: kan aanblijven tot 2036

De Russische leider Vladimir Poetin heeft een wetsvoorstel ondertekend dat hem nog twaalf jaar extra aan de macht kan houden. Critici noemen deze actie een staatsgreep, op een moment dat de vrees voor verspreiding van het coronavirus massademonstraties onmogelijk maakt.


Vladimir Poetin (Foto: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Het wetsvoorstel bevat bijna vierhonderd wijzigingen in de Russische grondwet. Onder hen een amendement dat de telling van de presidentiële ambtstermijnen van Poetin weer op nul zou zetten. Volgens de huidige wet moet de Russische leider in 2024 zijn functie neerleggen. Indien goedgekeurd, zou de nieuwe wetgeving hem voor nog eens twee termijnen van ieder zes jaar in functie houden, waardoor hij mogelijk aan de macht blijft tot 2036.

De 67-jarige leider was van 2000 tot 2008 tweemaal president na twee termijnen van vier jaar. De presidentiële termijn werd daarna verlengd tot zes jaar en Poetin werd herkozen in 2012 en 2018.

Het wetsvoorstel zou ook de macht van het presidentschap versterken, het homohuwelijk in Rusland verbieden en 'het geloof in God' als een belangrijke Russische waarde beschouwen.

Ondanks het samenscholingsverbod vanwege de coronaviruscrisis gingen toch enkele tientallen demonstranten de straat op. De politie arresteerde 49 demonstranten en zei dat de demonstratie niet goedgekeurd was.

Griekse ventilatoren tegen Turks traangas tijdens migrantencrisis

De Grieken zijn al weken bezig met het verdedigen van hun grenzen tegen hordes migranten die de Europese Unie (EU) willen binnenkomen, nadat Turkije besloten heeft ze geen onderdak meer te willen verlenen vanwege een Syrische aanval op Turkse troepen in Syrië.


Griekse ventilatoren tegen Turks traangas (Bron: YouTube)

De standvastige houding van de Grieken kan niet op goedkeuring rekenen van de Turkse bevelhebbers en deze zijn dan ook vastbesloten de migranten te helpen Turkije te verlaten. De migranten worden door ongeveer duizend Turkse troepen geholpen met onder andere traangasaanvallen om de Grieken op afstand te houden.

De Grieken zijn echter niet voor één gat te vangen en hebben een aantal enorme ventilatoren, die normaalgesproken wordt gebruikt bij parachute-trainingen, op trucks gezet en naar de grens gereden. Deze ventilatoren jagen het traangas weer terug de Turkse grens over.

De grenswachten staan overigens niet meer alleen in hun strijd tegen de migranten. Ook jagers en boeren uit de buurt helpen mee om de migranten in Turkije te houden. In totaal zijn driehonderd lokale Grieken bezig met het voorzien van brood, koffie en water voor de grenswachten. Boeren besproeien de migranten en laten de grond rond de grens vollopen met water, zodat de sompige ondergrond het moeilijker maakt om de grens te bereiken. Daarnaast doven de door de migranten gegooide molotovcoctails snel zonder al teveel schade aan te richten.

Inmiddels hebben de heldhaftige Grieken al een tsunami van ongeveer 42.000 migranten belet om de EU binnen te komen. Slechts een paar honderd is het gelukt om de grens over te steken. Van de 252 gearresteerde illegalen blijkt slechts vier procent ook daadwerkelijk een Syrische vluchteling te zijn. Ruim zestig procent is Pakistaans en negentien procent is Afghaan. Vijf procent is Turks...

 
Turken jagen terugkerende migranten terug naar Griekse grens (Bron: YouTube)

Zinderende ontknoping biatlonseizoen en World Cup-strijd

In het Finse Kontiolahti is het internationale biatlonseizoen tot een einde gekomen. De laatste World Cup-wedstrijd - na de afgelasting van zondag en de World Cup-finales van volgende week - was de achtervolging bij de vrouwen, waar nog volle bak gestreden werd om de eindwinst in de World Cup.

Na winst in de sprint begon Denise Herrmann als eerste, landgenote Franziska Preuss volgde twintig tellen later. Na nog eens twaalf seconden mocht Tiril Eckhoff eraan beginnen, gevolgd door Lisa Vittozzi (+0:37) en Marketa Davidova (+0:43). Herrmann leverde met twee missers haar plek én een halve minuut in bij de foutloze Preuss, Vittozzi (één misser) kwam er met de foutloze Française Julia Simon achteraan. Eckhoff viel met twee missers al terug naar plek acht, World Cup-concurrente Dorothea Wierer - gestart als negentiende - pakte alvast vijf plekken, ondanks één misser.

Bij de tweede schietbeurt stond vooral in het begin een flink windje, waar Preuss en daarna ook Herrmann niet mee om konden gaan: vier missers voor beide dames. Davidova bleef dit keer foutloos en nam de leiding over, Vittozzi schoof met één misser door naar plek twee op 22 seconden, vlak voor Simon. Eckhoff schoot één keer mis, maar schoof door naar plek vijf, Wierer kwam als negende haar strafronde uit. Een interessante situatie, want met die stand stonden de twee in de World Cup-stand op exact hetzelfde aantal punten.

De eerste staande schietbeurt gooide de boel wéér overhoop: dit keer ging leidster Davidova drie keer de fout in. Uitgerekend Eckhoff, doorgaans geen geweldige schutter, schoot nu wel vijf keer raak en nam de leiding over, voor Simon en Monika Hojnisz. Wierer noteerde nog twee missers en viel terug naar plek zestien, waardoor de World Cup-eindzege ineens bijzonder dicht in de buurt was voor Eckhoff. Zo kwamen de dames aan bij de laatste schietbeurt, waar Eckhoff de eindzege binnen kon schieten...en ineens kon alles weer door het putje gespoeld worden.

Eckhoff schoot drie keer mis en Wierer hield het daarachter bij één misser. De Italiaanse ging als elfde de slotronde in, op een paar tellen en twee plekken gevolgd door Eckhoff, die daarmee de eindwinst bijna zeker uit handen gaf. Simon hield het ondertussen bij twee missers en zij ging op weg naar een indrukwekkende zege, want Vittozzi was op een halve minuut pas de eerste achtervolgster. Ver achter Simon, die haar eerste World Cup-zege pakte, streden Selina Gasparin en Vittozzi om plek twee, waarbij thuisheldin Kaisa Mäkäräinen in haar allerlaatste race jacht maakte op het podium.

Voor de emotionele Mäkäräinen lukte dat helaas net niet, Gasparin werd tweede en Vittozzi derde. Eckhoff pakte Wierer nog in het sprintje om de tiende plek, maar dat maakte niet meer uit: de Italiaanse ging er met de eindwinst vandoor en verdedigde haar titel zo als eerste vrouw sinds Magdalena Forsberg in 2002.

Man probeert vrouw aan te randen na aanrijding

De politie is op zoek naar een fietser die mogelijk getuige is geweest van een aanranding die afgelopen nacht plaats vond op de Oude Vlissingseweg in Middelburg. Tegen 04:00 uur fietste het slachtoffer, een 24 jarige inwoonster van Breda, vanuit het centrum van Middelburg over de Oude Vlissingseweg. Daar voelde zij op enig moment dat ze van achteren werd aangereden. Hierdoor kwam ze ten val. Toen ze opkeek stond er een man naast haar die in het Engels vroeg of hij haar kon helpen.

Ondertussen kwam hij zeer dicht bij haar staan, probeerde haar te kussen en greep hij onder haar kleding. De jonge vrouw wist hem echter af te weren en weg te komen. Eenmaal thuis belde ze de politie en deed aangifte. Daarbij vertelde ze dat er tijdens het voorval een getuige langs was gefietst. De politie is daarom op zoek naar deze getuige. De politie verzoekt deze specifieke getuige contact op te nemen met de politie via 0900-884.

'Ziyech wil Chelsea overhalen dure teamgenoot van Ajax te strikken'

Hakim Ziyech zou André Onana graag naar Chelsea zien verkassen. De aanvallende middenvelder van Ajax verlaat de Amsterdammers komende zomer voor een dienstverband bij the Blues en volgens de Daily Mail hoopt de Marokkaans international dat Onana ook de oversteek maakt. Naar verluidt zou Ziyech proberen Chelsea te overtuigen de doelman van Ajax te strikken. Manager Frank Lampard is allesbehalve overtuigd van de kwaliteiten van Kepa Arrizabalaga.

De duurste doelman ter wereld produceerde dit seizoen flink wat blunders, waardoor de Engelsman besloot in te grijpen en Willy Caballero op doel te zetten.

In de laatste duels met Everton en Liverpool stond Kepa weer in de basis, maar dit neemt niet weg dat Lampard flink twijfelt over de Spanjaard.

Diverse namen werden door de perikelen bij Chelsea gelinkt aan een transfer naar de Londenaren. Naast onder anderen Nick Pope van Burnley en Jan Oblak van Atlético Madrid zou ook Onana op het lijstje staan.

Onana, die ook op de radar van onder meer Barcelona en Tottenham Hotspur staat, zou zelf azen op een transfer naar de Premier League komende transferperiode.

Ziyech is goed bevriend met Onana en zou de international van Kameroen graag in het shirt van Chelsea zien. De spelmaker van Ajax zou hopen Chelsea te kunnen overtuigen om in zee te gaan met de 23-jarige keeper, die tot medio 2022 vastligt in de Johan Cruijff ArenA.

De verwachting is dat Onana tussen de 45 en 55 miljoen euro moet kosten, aldus de Britse krant.

Rapport vliegtuigcrash Sala: piloot beschikte niet over juiste licentie

David Ibbotson, de piloot van het vliegtuig dat vorig jaar neerstortte waarbij Emiliano Sala om het leven kwam, had het toestel nooit mogen besturen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de piloot niet over de juiste papieren beschikte, zo blijkt uit het rapport dat vrijdag naar buiten is gekomen. Bij het ongeval kwam behalve Sala ook de piloot zelf om het leven.

Ibbotson was niet bekwaam omdat hij een training om 's nachts te vliegen niet had afgerond. Zijn licentie stond bovendien niet toe om betaald te worden voor het vervoeren van passagiers, zo meldt de Air Accidents Investigation Branch.

Volgens het rapport kreeg Ibbotson tijdens de vlucht te maken met koolmonoxide-vergiftiging. Deze werd veroorzaakt door een storing in de uitlaatpijp waardoor gas via het verwarmingssysteem de cabine binnendrong.

Het rapport wijst uit dat Ibbotson, die geen commerciële vluchten mocht maken, voor een alternatieve route koos om slecht weer te ontwijken, vlak voordat het vliegtuig neerstortte.

Hij zou hierbij de controle over het vliegtuig kwijt zijn geraakt, mede door de koolmonoxide-vergiftiging. Het toestel kwam op zijn kop in het water terecht met een snelheid van ruim 450 kilometer per uur.

In het rapport staat verder dat Sala waarschijnlijk buiten bewustzijn is geweest tijdens de crash door de koolmonoxide-vergiftiging. Twee dagen na het ongeval werd het lichaam van de Argentijnse spits gevonden.

Sala had net een transfer van Nantes naar Cardiff City afgerond en was op weg naar zijn nieuwe club. Het lichaam van de piloot is nooit teruggevonden.

Man breekt auto open om bier te drinken en spullen mee te jatten

Buurtbewoners hebben vrijdagavond in Sprang-Capelle een auto-inbreker betrapt. Ze volgden hem en belden de politie. Om 19:50 uur kwam er een melding binnen bij het operationeel centrum. Enkele buurtbewoners van de Loonsestraat liepen achter een auto-inbreker aan. Meerdere surveillance-eenheden werden die kant op gestuurd. Op de Loonsestraat troffen ze een groepje mensen. Een van deze mensen was in beschonken toestand en wilde weglopen.

Dat bleek een 24-jarige inwoner van Rotterdam te zijn. De anderen wezen hem aan als verdachte van de auto-inbraak. De getuigen hadden gezien dat de man een auto openbrak en rustig in die auto zijn bier op ging zitten drinken. Daarna was hij weer weggelopen met de getuigen rustig achter hem aan. De man werd aangehouden. In zijn rugzak bleken spullen uit de auto te zitten. Die konden meteen terug naar de eigenaar. De verdachte is ingesloten.

Schachmann wint Parijs-Nice, Quintana de beste in slotrit

Maximilian Schachmann heeft de ingekorte versie van Parijs-Nice gewonnen. In de laatste rit met de klim naar Valdeblore La Colmiane, een klim van zestien kilometer, werd hij nog even bedreigd door Tiesj Benoot, maar hij hield achttien seconden voorsprong op de Belg van Sunweb. De ritwinst in de slotrit ging naar Nairo Quintana.

Eigenlijk zou Parijs-Nice zondag eindigen, maar vanwege het coronavirus waren de renners niet welkom in Nice en werd de oorspronkelijke slotrit geschrapt. Daardoor eindigde de Franse rittenkoers vandaag in Valdeblore La Colmiane.

Vanuit de start waren er verschillende aanvalspogingen, met daarbij de klassementsmannen zich al vroeg lieten zien. De ploeg van klassementsleider Maximilian Schachmann liet dat niet gebeuren al snel werd de gevaarlijke kopgroep teruggehaald. Daarna zou er een kopgroep van zes ontstaan. Julian Alaphilippe, Anthony Perez, Aurélien Paret-Peintre, Thomas De Gendt, Nicolas Edet en Alberto Bettiol waren de namen in de kopgroep.

Het zestal nam een voorsprong van maximaal drie minuten op het peloton, waardoor Alaphilippe virtueel aan de leiding stond. Bora-hansgrohe, de ploeg van Schachmann, wist samen met Arkéa Samsic en EF Pro Cycling de voorsprong bij de voet richting de minuut te brengen, waardoor Alaphilippe niet meer in de virtuele gele trui stond.

Op de klim van 16,1 kilometer met een gemiddelde van 6,2% moest Alaphilippe snel passen bij De Gendt. De Belg van Lotto Soudal hield lang een voorsprong vast van rond de anderhalve minuut, maar nadat Trek-Segafredo versnelde op de klim voor Vicenzo Nibali ging de voorsprong naar beneden. De voorsprong van De Gendt zakte naar de veertig seconden, waarna Nairo Quintana op vier kilometer er vandoor ging met een indrukwekkende versnelling.

De Colombiaanse klimmer kwam al snel bij De Gendt en liet hem direct achter en reed vervolgens naar de winst in de slotetappe van Parijs-Nice. Achter Quintana was er ook nog volop strijd voor het algemeen klassement. Tiesj Benoot, de nummer twee van het algemeen klassement en ritwinnaar van de zesde etappe, zorgde met een aanval voor de nodige problemen bij klassementsleider Schachmann, maar de Duitser hield in de laatste kilometers stand en won Parijs-Nice met achttien seconden voorsprong de ingekorte versie van Parijs-Nice. Benoot werd tweede in het klassement. Sergio Higuita is de nummer drie in het algemeen klassement.

Schachmann wint Parijs-Nice (Pro Shots / SIPA USA)
Schachmann wint Parijs-Nice (Pro Shots / SIPA USA)

Fourcade: biatlonfenomeen stopt na jaren dominantie

Hij is zonder twijfel één van 's werelds beste biatleten ooit en eigenlijk ook wel een van de beste wintersporters van in elk geval de afgelopen twee decennia: Martin Fourcade. De Fransman won werkelijk alles, maar kondigde vrijdag aan dat hij er na dit seizoen mee stopt.

Dit seizoen wordt zaterdag afgesloten in het Finse Kontiolahti, waar de achtervolging op het programma staat - de wedstrijden van zondag zijn afgelast, net als de World Cup-finale in Oslo. Fourcade strijdt nog om de World Cup-titel met de Noor Johannes Thingnes Bø, met wie hij de afgelopen seizoenen regelmatig prachtige duels uitvocht.

Update 14.35 uur
De wedstrijd zit erop, voor een uitgebreid verslag verwijzen we u door naar dit bericht. Fourcade stopt met tachtig zeges in de World Cup en won zeven keer het eindklassement: van 2011/12 tot en met 2017/18 was hij niet te verslaan. Leuk detail: op 14 maart 2010 won Fourcade voor het eerst in de World Cup, een achtervolging in Kontiolahti. Op 14 maart 2020 sloot hij zijn carrière af met een zege, een achtervolging in Kontiolahti.

Tussendoor won hij nog eens zeven olympische medailles, waaronder twee keer goud in Sochi en drie keer in Pyeongchang. Op WK's waren er maar liefst 28 medailles, waaronder dertien keer goud. Afgelopen maand pakte hij in Antholz de wereldtitels op de individuele wedstrijd en in de estafette, met name die laatste was beslissend: Frankrijk pakte voor het eerst in negentien jaar de titel en voor Fourcade was dat het moment waarop hij besloot te stoppen.

Adieu, Martin.

Fourcade: biatlonfenomeen stopt na jaren dominantie (WikiCommons/Steffen Prößdorf)
Fourcade: biatlonfenomeen stopt na jaren dominantie (WikiCommons/Steffen Prößdorf)

Biatlonlegende Fourcade neemt afscheid met zege na zinderende strijd

In het Finse Kontiolahti is het World Cup-seizoen voor de biatleten afgesloten. Na het afgelasten van de World Cup-finales in Oslo en de zondag in Kontiolahti was alleen de achtervolging nog over, waarbij het om twee dingen ging: het afscheid van legende Martin Fourcade en de strijd om de eindzege in de World Cup.

Johannes Thingnes Bø mocht na zijn winst in de sprint van donderdag als eerste beginnen, de afscheid nemende Martin Fourcade vertrok na 21 seconden als tweede en kreeg gelijk gezelschap van landgenoot Emilien Jacquelin. Bø leverde bij de eerste schietbeurt een goede tien seconden in op de twee Fransen, maar net als dat duo bleef hij wel foutloos.

Fourcade en Jacquelin sloten voor de tweede schietbeurt aan en daar ging Bø met één misser de fout in, waardoor de twee Fransen een gaatje konden slaan. Met het oog op de eindzege in de World Cup had Fourcade dat ook nodig, maar hij had óók posities nodig en Bø dook wel gewoon ruimschoots als derde de volgende ronde in. In die positie, uitgaande van winst van Fourcade, mocht Bø nog één plek verliezen om de titel te pakken.

De eerste staande schietbeurt leverde dan weer een misser op voor Fourcade én Jacquelin, waardoor Bø een kans had...maar die greep hij niet. Sterker nog, de Noor schoot maar liefst drie keer mis en zo werd de World Cup-strijd in één klap uiterst interessant. Quentin Fillon Maillet - landgenoot van de twee koplopers - schoof voorbij Bø, net als de Duitser Arnd Peiffer. Bø lag zo op de vijfde plek en virtueel was Fourcade de leider.

Fourcade en Jacquelin arriveerden bij de allerlaatste schietbeurt uit de carrière van de legende en dat werd geen beste: hij schoot er twee mis, Jacquelin zelfs drie. Fillon Maillet rook zo ineens zijn kans...maar zijn laatste schot ging mis. Bø had zo weer een goede kans en schoot vijf keer raak, waardoor hij met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de titel pakte: Fourcade ging als laatste de slotronde in, Jacquelin en Fillon Maillet volgden op 14 en 21 seconden, met een van achteren onbedreigde Bø daar vlak achter.

Achter de ongenaakbare Fourcade probeerden zijn landgenoten álles om Bø van het lijf te houden, maar de top-4 en daarmee de eindzege was binnen voor de Noor. Fourcade kwam voor het laatst over de finish voor zijn 80e World Cup-zege, met daarnaast zeven World Cup-eindzeges, vijf keer olympisch goud en dertien wereldtitels. Fillon Maillet sprintte naar plek twee, Jacquelin maakte het podium compleet en Bø liet het - nadat hij achterom keek - verder lopen: hij werd vierde en pakte de World Cup.

Politie schiet agressieve hond dood

Vrijdagavond rond 18:40 uur heeft de politie geschoten op een agressieve hond aan het Willem-Alexanderplantsoen in Beverwijk. De hond viel een 35-jarige vrouw uit Beverwijk aan. Zij liep verwondingen op aan arm en nek.

De vrouw liep met de hond toen hij haar plotseling aanviel. Omstanders schoten haar te hulp en probeerden de hond van haar af te krijgen met behulp van een stok. De hond liet los en wilde één van de omstanders aanvallen, maar kon verjaagd worden. Daarna ging de hond weer terug naar het slachtoffer.

Agenten kwamen aan bij het incident en zagen dat de hond zich nog steeds agressief gedroeg richting het slachtoffer. Zij gaf aan veel pijn te hebben en durfde niet te bewegen uit angst dat de hond weer zou aanvallen. De agent loste een waarschuwingsschot om de hond weg te jagen. Toen de hond opnieuw in de richting het slachtoffer bewoog, besloot de agent gericht op de hond te schieten om hem uit te schakelen. Helaas is de hond daarbij overleden. De vrouw is door ambulancepersoneel behandeld aan haar verwondingen.

Het schietincident wordt door de afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) onderzocht.

Snowboardcrossers sluiten seizoen af mét wedstrijd

In deze tijd van doffe ellende wat sport betreft - alles wordt links en rechts geannuleerd wegens de COVID-19-dreiging - was het in het Zwitserse Veysonnaz vrijdag toch nog een beetje feest. Wel zonder publiek natuurlijk, maar de snowboardcrossers konden hun seizoen er in elk geval afsluiten met een wedstrijd en het was nog eens de geplande seizoensfinale ook.

Vrouwen
Nog voor de dames de eerste bocht bereikten lag de Tsjechische Eva Samkova al op haar rug. Belle Brockhoff nam vervolgens de leiding en de Australische leek er lange tijd met de winst vandoor te gaan. Toch opende Chloe Trespeuch de aanval en die actie van de Française zette de deur open voor de Italiaanse olympisch kampioene en kersvers World Cup-winnares Michela Moioli. De drie stevenden samen op de finish af en Moioli drukte haar board als eerste over de streep, voor Trespeuch en Brockhoff.

Mannen
Bij de start namen de Italiaan Lorenzo Sommariva en de Oostenrijker Alessandro Hämmerle de leiding - een mooi beeld, want juist die twee vochten om de eindwinst in de World Cup. Het ging er vrij hevig aan toe en daardoor kon Sommariva's landgenoot Omar Visintin onderdoor duiken. Hämmerle passeerde hem in de slotfase alsnog en pakte de winst én de eindzege in de World Cup, Visintin werd tweede en Sommariva moest zijn derde plek nog inleveren aan de Australiër Adam Dickson, die zo voor het eerst een World Cup-podium mocht betreden.

Glenn de Blois zat in de eerste ronde in de heat bij Visintin én Hämmerle, een schier onmogelijke opgave dus voor de Nederlander, die zijn seizoen daar dan ook beëindigd zag worden. 

Met uitzetting bedreigde Daniël Buter hoort binnen drie weken of hij mag blijven

De in Amsterdam geboren en getogen Daniël Buter (19) hoort over een paar weken of hij een Nederlands paspoort krijgt, of wordt uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, het land waar zijn ouders zijn geboren. Dat zegt hij in een nieuwe aflevering van het AT5 programma De Straten: Binnenskamers.

De 19-jarige Daniël werd vorig jaar november landelijk bekend nadat zijn vrienden een petitie startten om zijn vrijlating. Op 7 november 2019 werd hij door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) opgepakt omdat hij geen paspoort had. Daar kwam hij achter nadat hij zich wilde inschrijven voor een nieuwe opleiding.

Door fouten van zijn ouders en van de gemeente kreeg hij nooit zijn eigen paspoort. Wel had hij al een burgerservicenummer omdat hij ingeschreven stond op het paspoort van zijn vader, maar ook dat werd met terugwerkende kracht ingenomen.

Door dat nummer kon hij wel naar de basis- en middelbare school, maar om verder te studeren had hij toch echt een paspoort nodig. Dat kreeg hij niet. De gemeente maakte daarom melding bij de IND.

Daniël zat vervolgens vier weken in detentie in Rotterdam, waar hij naar eigen zeggen amper zijn cel uitkwam. Zo ging hij niet naar de gym en ging hij in al die weken maar vier keer naar buiten. 'Het is niet dat ik me niet veilig voelde of zo, maar ik vond de sfeer buiten niet leuk.'

'Ik zat heel vaak in mijn kamer en keek vaak tv, de tijd gaat best wel langzaam. En ik belde elke dag naar mijn vriendin of naar mijn beste vrienden, om te vragen hoe het ging met ze. Maar eigenlijk heb je dat de dag ervoor al gedaan, dus weet je al hoe het gaat met ze.'

Na vier weken in het detentiecentrum vertelt een beveiliger hem over een artikel 8 van Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een aanvraag op basis van dit artikel zorgt er vervolgens voor dat hij snel wordt vrijgelaten.

Als hij de aanvraag eerder had gedaan, had hij dan minder lang vastgezeten? 'Daar dacht ik nog over na en ik denk het wel, het is late informatie. (...) Pas toen ik erachter kwam dat zo'n aanvraag mogelijk was, dacht ik van: "Waarom heb je dat niet eerder gezegd?"' Hij vroeg aan niemand waarom het zo lang duurde voordat hij op de hoogte werd gesteld van de aanvraag. De 19-jarige was enorm blij om vrij te zijn en wilde daar zo snel mogelijk weg.

Beetje bij beetje probeert hij de draad weer op te pakken. Onder andere door zich vol op zijn muziek te storten. Daniël is producer, maakt beats en is als dj actief in verschillende Amsterdamse clubs. Daarnaast zorgt hij voor zijn oma en opa, die beiden erg ziek zijn. 'Mijn opa heeft suikerziekte, polio en een tumor in zijn been. Mijn oma heeft hartklachten, ze heeft al meerdere infarcten gehad.'

Ondertussen leeft Daniël nog steeds in onzekerheid. Vier maanden terug is er een nieuwe aanvraag gedaan voor een paspoort, maar daar heeft hij nog steeds geen uitslag van. Hij moest twee keer op gesprek komen om zijn situatie en dagelijkse leven aan het IND te verantwoorden.

Over drie weken hoort hij dan echt of hij in Nederland mag blijven of naar de Dominicaanse Republiek moet. 'Ik ben wel zenuwachtig, misschien zeggen ze wel nee. Het voelt alsof ik de hele tijd wordt opgejaagd door ze.'

'Maar ik denk wel dat het goed gaat komen en als het niet goed komt, ga ik er weer achteraan. (...) En als alles goed komt, ga ik toch een feestje geven!'

COVID-19: De impact op Defensie

De impact van COVID-19 wordt steeds groter. Uiteraard is Defensie zich bewust van de risico’s en worden maatregelen genomen die passen bij de situatie.

Van al de medewerkers wordt gevraagd zich te houden aan door de overheid gestelde maatregelen. COVID-19 heeft ook invloed op oefeningen en missies. Zo werd vandaag duidelijk dat de internationale oefening Defender Europe in ons land wordt aangepast. De geplande verplaatsing van Amerikaanse eenheden door Nederland gaat niet door.

Ook de NAVO-winteroefening Cold Response 2020, met de Nederlandse bijdrage vanaf Zr.Ms. Johan de Witt, is gestopt. De Nederlandse trainingsmissie in Irak staat op pauze, als preventieve maatregel op verzoek van de Iraakse en Koerdische autoriteiten. Frisian Flag, één van de grootste luchtverdedigingsoefeningen in Europa, zal niet doorgaan.

Lees hier de Defensiekrant, voor een antwoord op de meest prangende vragen over COVID-19 in relatie tot de krijgsmacht.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

3 tegen 1: Middelburger (18) beroofd van telefoon en Airpods

Een 18 jarige inwoner van Middelburg werd afgelopen nacht slachtoffer van een straatroof toen drie jongens uit een groepje van zes hem dwongen zijn telefoon en Airpods af te geven. Dat gebeurde nabij de draaibrug in Oost-Souburg.

De aangever fietste daar in de nacht van vrijdag op zaterdag even na half een toen hij nabij de fietstunnel een groepje van zes personen zag staan. In eerste instantie fietste hij daar voorbij, maar al snel merkte hij dat drie personen uit die groep achter hem aan rende en zijn fiets vastpakte.

Zij vroegen hem om zijn telefoon en om geld. Ook pakte een van hen zijn oordopjes (Airpods) uit zijn oren. Onder dwang in elkaar geslagen te worden moest de aangever vervolgens zijn telefoon ontgrendelen. Daarna liet het drietal hem weer gaan.

Werving collegelid voor Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer start op 14 maart 2020 met de werving van een nieuw collegelid. Aanleiding is het aanstaande vertrek van mevrouw Francine Giskes uit het bestuur van dit Hoog College van Staat. Zij zal medio oktober haar werkzaamheden neerleggen.

Met het plaatsen van een vacaturetekst op de website www.rekenkamer.nl en diverse andere media start de wervingsprocedure. Wie belangstelling heeft voor deze bestuurlijke functie kan zich melden. De Algemene Rekenkamer maakt een eerste selectie uit de gegadigden en zal een aanbevelingslijst met 4 namen naar de Tweede Kamer sturen en bekend maken. Een speciale werkgroep van Kamerleden zal vervolgens een eigen voordracht van 3 kandidaten voorbereiden. Hierover zal in de Tweede Kamer gestemd worden. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal vervolgens op basis van die voordracht een besluit in de ministerraad voorbereiden.

Een collegelid van de Algemene Rekenkamer wordt bij koninklijk besluit voor het leven benoemd. Dit college bestaat uit 3 personen.

COVID-19: Ander onderwijs dan normaal

De volksgezondheid staat voorop voor kinderen, jongeren, leraren en ander onderwijspersoneel. Het RIVM toont overtuigend aan dat het sluiten van alle scholen daar niet aan bijdraagt. De gezondheidsrisico’s voor kinderen en jongeren zijn laag. Kinderen en jongeren spelen een geringe rol in het voortgaan van de uitbraak van het virus. Het advies van het RIVM blijft staan. De voortgang van onderwijs aan kinderen en jongeren is heel belangrijk, of ze nu thuis zitten of op school. In deze crisistijd moet daarbij worden nagedacht over andere manieren om het beste onderwijs te organiseren. Dit schrijven onderwijsministers Slob en Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer die ingaat op de situatie voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Het coronavirus COVID-19 kan leiden tot situaties waarbij met minder leerlingen of studenten, leraren en overig onderwijspersoneel het onderwijs anders georganiseerd moet gaan worden.

In die gevallen hebben de volgende zaken prioriteit:

  • onderwijs aan leerlingen in eindexamensituaties in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs;
  • het onderwijs aan de groep 8-leerlingen, die worden voorbereid op het vervolgonderwijs;
  • onderwijs en opvang bieden aan kinderen van ouders in die moeten kunnen blijven werken zoals zorgpersoneel en hulpverleners
  • Als kinderen en jongeren thuis komen te zitten, wordt er zoveel mogelijk ook voor hen onderwijs georganiseerd. Scholen worden hierbij ondersteund om zo goed mogelijk in deze omstandigheden het onderwijs te blijven organiseren. Hiervoor kunnen de scholen (gedeeltelijk) online onderwijs organiseren. Dit betekent dat scholen langs deze lijnen invulling kunnen geven aan het donderdag uitgebrachte advies.

De situatie rondom het coronavirus COVID-19 en de maatregelen hebben geleid tot veel zorgen en emoties bij scholen en ouders. De ministers hebben begrip voor deze zorgen. Daarom zijn zij in gesprek gegaan met sectorraden en vakbonden om zo snel mogelijk meer duidelijkheid te geven over hoe deze maatregelen voor het onderwijs ingevuld kunnen worden.

Faciliteren van docenten en overig onderwijspersoneel van wie nu meer wordt gevraagd, afstandsonderwijs en regionale samenwerking zijn voorbeelden van zaken die de onderwijsministers nu samen met de sectorraden en bonden verder gaan uitwerken. Vanuit de mbo-instellingen is daarnaast aangeboden te onderzoeken hoe studenten in te zetten zijn om kinderen op te vangen, met name de kinderen van ouders die moeten kunnen blijven werken.

FOK! Wat een weer: zon en vrijwel droog

De dag begint in het noordoosten en oosten met plaatselijke gladheid en in het midden met dichte mist. De gladheid verdwijnt en de mist lost op. Verder schijnt de zon geregeld, alleen in het zuidwesten en zuiden komt wat meer bewolking voor waar hier en daar wat lichte regen uit valt. Ook ontstaan enkele stapelwolken. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind is zwak tot matig uit een zuidoostelijke richting. In de loop van de dag wordt de wind zuidelijk en matig, aan de kust vrij krachtig en later op de dag in het Waddengebied mogelijk krachtig.

In de avond en nacht naar zondag is het grotendeels bewolkt. Het blijft overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De zuidelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig.

Zondag overdag is het overwegend bewolkt en droog. De maximumtemperatuur varieert van 11°C aan de kust tot lokaal 15°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

COVID-19 beëindigt ook langlaufseizoen voortijdig, Bolshunov en Johaug kampioenen

Het is allemaal niet zo verrassend meer, maar ook het langlaufen zit er wat de World Cup betreft voor dit seizoen op dankzij de COVID-19-dreiging. Na de wedstrijden in Oslo van afgelopen weekeinde trok men naar Noord-Amerika voor een drieluik in achtereenvolgens Quebec, Minneapolis en Canmore, maar dat zit er niet meer in.

De wedstrijden in het Amerikaanse Minneapolis - sprint en langere afstand - werden wegens het inreisverbod naar de VS als eerste geannuleerd. Vervolgens ging er ook een streep door de wedstrijden in het Canadese Canmore, waar het seizoen volgende week afgesloten moest worden met nog twee afstandswedstrijden en een gemengde estafette.

Zo bleef alleen Quebec voor dit weekeinde over: een klassieke sprint op zaterdag, een sprint in vrije stijl op zondag. Veel topteams als Noorwegen, Finland, Zweden en Duitsland besloten al om het te laten voor wat het was en nadat zelfs Canada voor eigen publiek niet in actie zou komen was het welletjes geweest en ging er ook een streep door Quebec.

De Noren maakten al voor het officiële afgelasten bekend dat zij niet af zouden reizen en daarmee was de eindwinst in de World Cup een feit voor de Rus Alexander Bolshunov, die dit seizoen met ijzeren vuist regeerde. Hij won de Tour de Ski, twee skiatlons, de 50km klassiek in Oslo, de vrij epische 34 kilometer lange Ski Tour-etappe in Meråker en nog drie wedstrijden over 15 kilometer - klassiek én vrije stijl.

Bolshunov won het klassement voor de eerste keer, nadat hij vorig seizoen tweede werd, de Noorse Therese Johaug deed dat voor de derde keer. Zoals gebruikelijk was ze op de langere afstanden weer nauwelijks te kloppen, behalve toen Frida Karlsson in Oslo beter was op de 30 kilometer klassiek. Ze won de Tour de Ski, de Ski Tour en de lijst is verder véél te lang om op te noemen, dus ga er maar van uit dat Johaug bizar veel won.

Beurzen veren terug na uitroepen corona-noodtoestand

Beurzen in de VS beleefden vrijdag een opleving nadat de Amerikaanse regering de coronavirus-uitbraak tot nationale noodtoestand bestempelde. Dat was een gevolg van toezeggingen dat er zeker 50 miljard dollar vrijkomt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eerder deze week leed Wall Street de grootste verliezen sinds 1987. Europese beurzen veerden overigens al eerder terug.

Investeerders leven ondertussen nog wel met de vrees dat economieën in recessie kunnen raken vanwege de pandemie, omdat bedrijvigheid wordt verstoord, evenementen worden uit- dan wel afgesteld en onder meer scholen dichtgaan om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Veel beurzen zagen de afgelopen dagen meer dan twintig procent van hun waarde in rook opgaan, en dat is een stevige indicatie voor een komende recessie.

De Europese Unie riep vrijdag een investeringspakket ter waarde van 37 miljard euro in het leven om het ergste economische leed te bestrijden, aldus de BBC.

Beurzen veren terug na corona-noodtoestand (Twitter) In de VS werken de Democraten ondertussen aan een ziektewetsvoorstel voor door het virus getroffen werknemers, maar dat lijkt weinig kans te maken omdat de Republikeinen - die een meerderheid in de Senaat hebben - dat niet willen steunen. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zal de verstoring door het virus in vergelijking met de beurscrash van 1987 slechts van korte duur zijn, en zal de regering lokale overheden van geld voorzien om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

De reacties van verschillende Europese overheden op de uitbraak lopen ondertussen nogal uiteen. Ierland sloot donderdag alle onderwijsinstellingen voor minimaal twee weken en cancelde tevens de St. Patrick's Day-parades voor komende dinsdag, en in het Verenigd Koninkrijk zijn de plaatselijke verkiezingen die voor mei stonden gepland uitgesteld. Duitsland overweegt zelfs om bepaalde bedrijven deels te nationaliseren om een komende crisis af te wenden.

In Nederland zijn dit soort verordeningen er vooralsnog niet, maar de Wereldgezondheidsorganisatie stelt ondertussen bij monde van directeur-generaal Tedros Adhanom wel dat Europa inmiddels het epicentrum van de pandemie is geworden, en roept op tot "aggressieve maatregelen" - waaronder sociale isolatie - om levens te redden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.