Celstraf voor personal trainer die seks had met minderjarige

Een 28-jarige man uit Amersfoort is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De verdachte had als 27-jarige seks met een meisje van destijds 14 jaar oud. Hij wist op dat moment dat het meisje minderjarig was.

Personal trainer
De verdachte werkte als personal trainer bij een sportschool. Daar ontmoette hij eind 2017 het slachtoffer voor het eerst. Binnen twee maanden kregen de twee een relatie. Hij wist dat het slachtoffer 14 jaar was, dat ze problemen thuis had en dat ze een kwetsbaar meisje was. De verdachte en het slachtoffer hadden intensief contact met elkaar. De moeder van het meisje was daarvan op de hoogte en vroeg de verdachte het contact te verbreken. Ondanks deze verzoeken en waarschuwingen ging hij door met het contact en het opbouwen van een relatie met het slachtoffer.

Hotelkamer
Het was vervolgens de verdachte die het initiatief nam om in maart 2018 twee keer met het slachtoffer naar een hotelkamer te gaan en daar buiten het zicht van anderen seks met haar te hebben. De rechtbank rekent de verdachte deze berekenende manier van handelen aan. Hij maakte misbruik van de vertrouwensrelatie die er tussen hem en het slachtoffer was en van het op grote leeftijdsverschil gebaseerde overwicht. Hiermee heeft hij ernstig inbreuk gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit van het slachtoffer.

Gevangenisstraf
Volgens de rechtbank heeft de verdachte niet de verantwoordelijkheid genomen die hij als volwassene ten opzichte van dit jonge meisje had moeten nemen. Hij had alleen oog voor zijn eigen behoeften en stond niet stil bij de (psychische) gevolgen van zijn handelen voor het jonge slachtoffer. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan. Net als het feit dat de verdachte ook nu niet zijn verantwoordelijkheid neemt. Hij blijft volhouden dat het slachtoffer en haar hulpverleenster liegen als zij zeggen dat er seks heeft plaatsgevonden. Maar hier gaat de rechtbank niet in mee.

De rechtbank is van oordeel dat er voldoende bewijs is voor de juistheid van de aangifte van het slachtoffer, mede door de verklaring van de hulpverleenster. Die heeft de verdachte in een telefoongesprek met het slachtoffer horen bevestigen dat hij seks met haar heeft gehad. De rechtbank vindt gelet op dit alles een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, een passende straf. Aan het slachtoffer heeft de rechtbank een schadevergoeding van EUR 2.500,- toegekend.