FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 september 2019

Fenomenale Fraser-Pryce wereldkampioene op 100 meter

Atlete Dafne Schippers heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Doha nipt geplaatst voor de finale van de 100 meter. De Nederlandse kwam in haar halve finale als derde over de finish in 11,07 seconden, genoeg om met enkele honderdsten nog door te mogen als een van de tijdsnelsten.

De ogen zullen in de finale vooral op de favorieten gericht zijn. Shelly-Ann Fraser-Pryce maakte met 10,81 weer grote indruk, ook de Britse Dina Asher-Smith deed het met 10,87 bijzonder goed. Diezelfde tijd was er voor de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, terwijl olympisch kampioene Elaine Thompson uit Jamaica tot 11,00 kwam. De finale volgt om 22.20 uur Nederlandse tijd.

Op de 200 meter bij de mannen plaatste Taymir Burnet zich keurig voor de halve finales. Met 20,37 eindigde hij in zijn reeks als derde en dat was genoeg voor de volgende ronde. Opvallende uitvallers waren er niet echt, hoewel Alonso Edward uit Panama niet startte en Christian Coleman uit de VS op voorhand al aangaf niet te starten. Met 20,06 en 20,08 waren de Brit Adam Gemili en de Ecuadoriaan Alex Quiñonez het snelste, maar de Amerikaan Noah Lyles blijft de topfavoriet.

Update 21.49 uur
De finale haalde ze wel, maar daarin zal Schippers niet in actie komen. De Nederlandse heeft aangegeven tijdens de halve finales een liesblessure opgelopen te hebben en hoopt op tijd hersteld te zijn om maandag de series van de 200 meter te lopen.

Update 22.26 uur
Fraser-Pryce heeft op uiterst indrukwekkende wijze de wereldtitel gepakt. De Jamaicaanse voormalig olympisch kampioene ging er als een speer vandoor en snelde over de finish in 10,71 seconden, de gedeeld twaalfde tijd ooit gelopen - slechts vijf vrouwen, inclusief Fraser-Pryce zelf, waren ooit sneller.

Met een nieuw Brits record van 10,83 pakte Asher-Smith zoals verwacht het zilver, Ta Lou completeerde het ijzersterke, maar redelijk verwachte podium met 10,90 tellen, voor Thompson (10,93).

Schippers trekt zich terug van WK-finale 100 meter (Pro Shots/Action Images)
Schippers trekt zich terug van WK-finale 100 meter (Pro Shots/Action Images)

Man krijgt 4 jaar voor overvallen op drankkoeriers

De rechtbank heeft een 28-jarige man tot vier jaar cel veroordeeld voor het plegen van twee gewelddadige overvallen op koeriers van een drankbezorgingsdienst in Amsterdam. Ook moet hij 6300 euro schadevergoeding betalen.

De man pleegde beide overvallen in augustus 2018 en werkte hierbij samen met anderen. De daders plaatsten 's nachts bestellingen bij de bezorgingsdienst en lokten de koeriers bij aankomst uit hun bestelbusjes.

Het slachtoffer van de eerste overval werd gevraagd een fles wodka te pakken en werd vervolgens van achter aangevallen. Toen hij op de grond lag werd hij meerdere malen geslagen en geschopt. Vervolgens werd hij vastgehouden en beroofd van 700 euro avondopbrengst, flessen sterke drank en zijn smartphone, schoudertas en zonnebril.

De tweede overval werd enkele weken later gepleegd. Ook dit keer werd een koerier van hetzelfde bezorgingsbedrijf hard toegetakeld. Zo sloegen de daders hem met een uit het bestelbusje gepakte fles drank op zijn hoofd. Achteraf kwam het slachtoffer erachter dat zij 18 pakjes sigaretten, geld en een mobiel pinapparaat uit het busje hadden gestolen.

Bewijsmateriaal
Op het plaats delict werd een petje met DNA-materiaal en de telefoon waarmee de bestellingen werden gedaan gevonden. Zowel het DNA-materiaal als het telefoonnummer konden worden gekoppeld aan de 28-jarige man.

De rechtbank acht het op grond van onder meer dit materiaal, en verschillende verklaringen van getuigen en de slachtoffers, bewezen dat hij schuldig is aan de twee overvallen waarbij hij ook geweld gebruikte. Ook liep de man nog in een proeftijd, waardoor hij de zes maanden gevangenisstraf die hem eerder voorwaardelijk was opgelegd alsnog uit moet zitten.

Van der Poel: "Ik was ineens leeg"

Lang zag het er vanmiddag goed uit voor WK-favoriet Mathieu van der Poel, hij was kilometers land één van de motoren van de beslissende kopgroep. Toch spatte de Nederlandse droom in het begin van de laatste ronde uit één, Van der Poel moest plotseling de kopgroep laten gaan en leek hij helemaal op.

"Ik was ineens leeg, maar voelde me eerder vrij goed. Ik denk niet dat ik mezelf iets kan verwijten. Ik zat met de juiste groep mee dus dat was prima. Ik had niet het idee dat ik een fout maakte of te weinig had gegeten of gedronken. Ik kon ineens niets meer en moest het wiel laten." Zo vertelde Van der Poel aan de verzamelde pers.

"Het weer had er sowieso mee te maken, al was dat voor iedereen hetzelfde. Het was een slopende wedstrijd, enorm koud ook. Toen ik moest passen, was het nog een vrij lang stuk om alleen te doen, maar ik wilde 'm wel uitrijden. Ik neem mezelf niets kwalijk. Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar ik heb niet nét naast de wereldtitel gegrepen. Ik was vandaag gewoon niet goed genoeg", zo lezen we op AD.nl.

Van der Poel: "Ik was ineens leeg" (Pro Shots / George Deswijzen)
Van der Poel: "Ik was ineens leeg" (Pro Shots / George Deswijzen)

Verstappen vond race saai

Het was een weinig enerverende race voor Max Verstappen vanmiddag in Sochi. De Nederlander startte op een negende plek en kwam als vierde over de eindstreep.

"Het was een tamelijk saaie race. We kwamen bij de start overal goed doorheen. Ik zat wat vast in bocht twee, maar verder was het oké. In het begin had iedereen in mijn buurt DRS, dus kon ik er niet echt voorbij, maar op een gegeven moment lukte dat prima", aldus de Red Bull-coureur na afloop zo lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander was realistisch over zijn eindklassering. "We waren niet snel genoeg. Het zijn helaas niet de meest competitieve weken geweest, maar dat hoort er soms bij."

Verstappen keek ook alvast vooruit naar de volgende grand prix, de wedstrijd in Japan. "Ik kijk er zeker naar uit, maar je moet geen valse hoop creëren. We komen gewoon tekort en ik verwacht niet dat dat ineens een magisch weekend gaat worden. We moeten dus nog wel aan de slag."

Ruime zege handbalsters op Griekenland

In de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2020 hebben de Nederlandse handbalvrouwen met ruime cijfers van Griekenland gewonnen. In het Griekse Kozani was de eindstand 18-43.

Griekenland gaf in de beginfase goede tegenstand. Na de 4-4 stelde Oranje echter orde op zaken. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade scoorde zeven keer op rij door Inger Smits, Danick Snelder, twee keer Laura van der Heijden, Bo van Wetering, opnieuw Smits en wederom Snelder: 4-11.

In het laatste kwartier van de eerste helft ging Nederland op dezelfde voet verder. Wel was de Nederlandse verdediging net als afgelopen donderdag tegen Oostenrijk opnieuw matig. Bij rust was het 13-21.

Nu rust was de verdediging een stuk beter in orde en hoefde Oranje maar vijf doelpunten te incasseren. Na zestig minuten spelen was het 18-43.

De EK-kwalificatie wordt in maart 2020 hervat met twee wedstrijden tegen Spanje.

Lachgasverkoper Deniz ▄resin maand lang 'verbannen uit eigen stad'

Lachgasverkoper Deniz Üresin mag voorlopig niet in het centrum van Amsterdam komen. Burgemeester Halsema heeft hem een gebiedsverbod van een maand opgelegd. Niet wegens de verkoop van lachgas, maar vanwege de Wet Wapens en munitie.

Hij zou, volgens de brieven die hij van de gemeente heeft gekregen, twee keer een "verboden voorwerp" bij zich hebben gehad. Dat viel onder de categorie "voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij zijn bestemd om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen en die niet onder een van de andere categorieën vallen."

Handschoenen
Üresin zegt dat het om zijn handschoenen gaat. "Dit is dus wapens en munitie blijkbaar. Dit zijn motorcrosshandschoenen, die gebruik je als je op een scooter, motor, fiets rijdt. Het beschermt je knokkels voor schade en dergelijke dingen eromheen. Het is niet iets wat wettelijk strafbaar is. Maar iemand heeft er wel een notitie van gemaakt. Ze creëren allerlei redenen."

Volgens Üresin, die al meerdere nachten in de cel doorbracht, heeft hij door de politie een blauw oog gekregen. "Dit is te danken aan de politie. Het is niet de eerste keer." De politie kan dit niet bevestigen omdat die niet op individuele gevallen ingaat, zegt een woordvoerder.

Niet illegaal
"Ik ben verbannen uit mijn stad", concludeert Üresin. "Ik mag niet eens meer gaan borrelen. Maar lachgas is niet illegaal. Als de gemeente mij op iets wil aanpakken dan moeten ze lekker naar Brussel gaan. Dan moeten ze zorgen dat lachgas niet meer onder de Warenwet valt. Maar zolang het net als pizza of cola gaat, wat kan ik eraan doen dan? Waarom wordt mijn slimme ondernemerschap dan kapotgemaakt door mijn eigen overheid?"

Üresin zegt niet op te geven. "Onze juridische strijd blijft doorgaan Halsema. We zijn nog niet klaar."


FOK! sportfoto-onderschrift week 39

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is aKboR met het volgende onderschrift: "Use "The force""

De opgave van deze week:

Verstappen zit in Singapore ineens in een hele andere bolide, wat is hier gaande? (Pro Shots / Michael Potts)
Verstappen zit in Singapore ineens in een hele andere bolide, wat is hier gaande? (Pro Shots / Michael Potts)

Automobilist negeert rode kruizen en knalt bijna op politieauto

Een automobilist is vannacht bij de Coentunnel met hoge snelheid dwars door de ravage van een eerder gebeurd ongeluk gereden. De bestuurder reed met bijna 100 kilometer per uur rakelings langs een auto van de verkeerspolitie.

Dit gebeurde op de verbindingslus vanuit de Coentunnel richting de A8. Hulpdiensten hadden deze verbindingslus helemaal afgezet in verband met een eenzijdig ongeluk dat even daarvoor had plaatsgevonden. Daarbij botste een auto tegen de vangrails op.

Enkele momenten nadat agenten van de verkeerspolitie de verbindingslus hadden afgezet zagen zij een auto met hoge snelheid naderen. "Hij reed met onverminderde snelheid door de ravage, rakelings langs een dienstauto", meldt Team Hoofdwegen op Twitter.

Een woordvoerder laat weten dat er niemand gewond is geraakt. De doorgereden bestuurder kon niet meteen staande worden gehouden, maar zal binnenkort het proces-verbaal thuis ontvangen.

Bmx'ster Smulders oppermachtig bij laatste twee wereldbekerwedstrijden: Kimmann wint bij de mannen

BMX'ster Laura Smulders heeft de laatste twee wereldbekerwedstrijden in Argentinië op haar naam geschreven. De Nederlandse pakte ook de winst in het wereldbekerklassement. Ook bij de mannen was er succes voor Nederland. Niek Kimmann was al zeker van het wereldbekerklassement, maar in de laatste wereldbeker van het seizoen pakte hij ook de winst.

In Santiago del Estero was Smulders oppermachtig in de laatste twee wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Ze was oppermachtig in beide races. Ze won zowel de negende als de tiende wereldbekerwedstrijd met meer dan zeven tiende voorsprong op de Russische Natalia Afremova, die twee keer tweede werd. Felicia Stancil werd in beide gevallen derde.

Bij de mannen ging de laatste wereldbeker van het seizoen naar Kimmann. De Nederlander had het wereldbekerklassement op zijn naam geschreven, maar nam toch een beetje revanche voor zijn tegenvallende 29ste plaats in de voorlaatste wereldbeker. Kimmann won voor de Zwitser David Graf en thuisrijder Gonzalo Molina. Wereldkampioen Twan van Gendt kwam niet verder dan een tiende plaats.

Moordenaar Derk Wiersum waarschijnlijk gevlucht in witte bestelauto

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de gewelddadige dood van de advocaat Derk Wiersum, gaat er vanuit dat een witte bestelauto is gebruikt als vluchtauto. Uit verklaringen en op bekeken videobeelden is te zien dat direct na het neerschieten, op woensdag 18 september 2019, van Wiersum een witte bestelauto, lijkend op een Fiat Doblo, wegrijdt vanuit de omgeving van Imstenrade. Op de Van Boshuishuizenstraat in Buitenveldert is de bewuste auto op beelden te zien. De rechercheurs houden er ernstig rekening mee dat er op dat moment twee personen in zitten.

Normaal gesproken wordt een vluchtauto na een dusdanig ernstig feit ergens in brand gestoken om sporen te wissen. In de periode na dit ernstige misdrijf is er nergens een soortgelijke auto brandend of verbrand aangetroffen. Het rechercheteam dat sinds het doodschieten van Derk Wiersum onophoudelijk met het onderzoek bezig is, is op zoek naar meer informatie over de gebruikte vluchtauto en de twee inzittenden.

Heeft u informatie over de bewuste auto en de mogelijke verdachten neem dan contact op met de Opsporing stiplijn 0800-6070, u kunt ook anoniem bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Voor een vertrouwelijk gesprek kunt u contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen via 079-3458999.

Moordenaar Derk Wiersum waarschijnlijk gevlucht in witte bestelauto (Afbeelding: Politie)
Moordenaar Derk Wiersum waarschijnlijk gevlucht in witte bestelauto (Afbeelding: Politie)

Harde woorden van Miedema: "I don't really give a shit"

Vivianne Miedema heeft weinig begrip voor haar afwezigheid in de FIFPro World XI voor vrouwelijke voetballers. De aanvalster van Arsenal behoorde tot de vijftien genomineerden voor een plek in de voorhoede, maar uiteindelijk viel de keuze op Alex Morgan (Verenigde Staten, Orlando Pride), Megan Rapinoe (Verenigde Staen, Reign FC) en Marta Vieira (Brazilië, Orlando Pride).

Miedema eindigde uiteindelijk als negende van de vijftien genomineerden. Lieke Martens van Barcelona werd zevende. Beide speelsters reikten met Oranje tot de finale van het WK, waarin de Verenigde Staten te sterk bleken. Morgan en Rapinoe werden gedeeld topscorer op het WK met zes doelpunten. Miedema maakte er drie en Martens scoorde tweemaal. Uiteindelijk was keepster Sari van Veenendaal de enige Nederlandse speelster in de World XI.

Het elftal wordt samengesteld door duizenden speelsters die zijn aangesloten bij vakbond FIFPro. Miedema stelt in gesprek met Arseblog dat de populariteit van speelsters leidend is bij de keuze. "Ik denk dat we allemaal wel weten dat het draait om populariteit. Ik post niet veel op Instagram of Twitter, dus daar is het waarschijnlijk misgegaan. I don't really give a shit om individuele awards om eerlijk te zijn, maar ik vind het een grote grap."

Miedema behoorde tevens tot de kanshebbers voor de award voor Best FIFA Women's Player. Ze viel net buiten de top drie: samen met Amandine Henry van Olympique Lyon deelde ze de vierde plaats met een totaal van 23 punten.

Lucy Bronze (Engeland, Olympique Lyon) en Morgan werden respectievelijk derde en tweede; Rapinoe ging ervandoor met de prestigieuze bokaal.

OM heeft veel meer geld beschikbaar voor tipgevers Ridouan Taghi

Het Openbaar Ministerie heeft al veel meer geld beschikbaar voor tipgevers die de politie naar Ridouan Taghi kunnen leiden. Dat vertelde procureur-generaal Gerrit van der Burg vandaag bij WNL op Zondag.

Officieel is het tipgeld nu 100.000 euro, dat is het maximale bedrag dat voor een gouden tip mag worden uitgekeerd. Over de hoogte daarvan is sinds de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum discussie ontstaan. Critici menen dat het bedrag lang niet hoog genoeg is om iemand over te halen de verblijfplaats van Taghi te delen omdat degene vermoedelijk groot gevaar loopt.

Meer geld beschikbaar
Van der Burg zegt dat er nu al veel meer geld beschikbaar is voor tipgevers en getuigen. Hij denkt dat de gouden tip uit de omgeving van Taghi zal komen. 'De kans dat een willekeurige voorbijganger hem tegenkomt op straat, is nihil. We gaan ervan uit dat hij ondergedoken zit en dat hij zijn sporen heeft uitgewist. Maar we gaan er ook vanuit dat hij contact heeft met mensen.'

Daarom heeft het OM nu al een hoger bedrag beschikbaar voor tipgevers die naar de crimineel kunnen leiden. Hoe hoog dat bedrag precies is, vertelde Van der Burg niet. Maar het zou zeker kunnen gaan om een bedrag met zes nullen. 'Over geld is te spreken met ons, ook over hogere bedragen.'

Meer nodig dan alleen geld
Volgens Van der Burg is het bovendien goed mogelijk dat er meer nodig is dan alleen geld. 'Geld is niet alles, het moet maatwerk zijn.' Zo kan een tipgever beveiliging of een nieuwe identiteit nodig hebben. 'Dat zijn zaken waar we niet via de media over praten, maar achter de schermen is daar wel aandacht voor.'

Het OM zegt dat er aanwijzingen zijn dat Taghi zich in de Golfregio bevindt. Een specifieke plek wil het OM niet noemen. Eerder meldde De Telegraaf dat hij in Dubai zou zitten. 'We zitten er achteraan, we zitten zeker niet op een dood spoor. Reken maar dat er een vasthoudend team achter hem aan zit.'

Uitslag Feyenoord - FC Twente

Feyenoord weet na een reeks tegenslagen weer wat winnen is. De Rotterdammers verloren in de afgelopen anderhalve week van Rangers FC in de Europa League en AZ in de Eredivisie, terwijl er tussendoor ook nog gelijkgespeeld werd tegen FC Emmen. Zondag volgde echter het antwoord van de manschappen van Jaap Stam met een overtuigende 5-1 overwinning op FC Twente en Feyenoord stijgt door die zege over de Tukkers heen naar de zesde plek, op een punt achter nummer vijf FC Utrecht. FC Twente blijft op de zevende plaats staan.

Stam veranderde zijn ploeg op drie plekken ten opzichte van het elftal dat donderdag met 0-3 van AZ verloor. Rick Karsdorp en Leroy Fer maakten hun rentree, terwijl Sam Larsson voorin mocht beginnen in plaats van Luciano Narsingh. Hoewel FC Twente via Keito Nakamura voor het eerste gevaar voor het doel zorgde, was de openingsfase verder voor Feyenoord. Na zes minuten was Karsdorp net op tijd bij de bal op het middenveld om de in de afgelopen dagen veelbesproken Steven Berghuis te bedienen, waarna de aanvaller naar binnen sneed en met links raak schoot.

Feyenoord bleef daarna de bovenliggende partij, maar bracht zichzelf toch in de problemen. Een slechte pass van Jens Toornstra werd namelijk opgepikt door de tegenstander en Aitor Cantalapiedra prikte uiteindelijk de gelijkmaker binnen. De Rotterdammers lieten zich hier echter niet door van de wijs brengen en Larsson schoot, op aangeven van de als gelegenheidsspits een prima indruk makende Luis Sinisterra, zijn ploeg drie minuten na de gelijkmaker weer op voorsprong.

De thuisploeg speelde de eerste helft daarna zonder al te veel problemen uit, al kreeg het vlak voor de onderbreking nog wel een domper te verwerken toen Orkun Kökçü niet verder kon. Hij werd vervangen door Renato Tapia, die tegen AZ nog een basisplaats had. Via Larsson en Berghuis waren er na de thee al snel twee aardige mogelijkheden voor Feyenoord, maar Joël Drommel had hier nog tweemaal een passend antwoord op. De doelman was even later echter kansloos toen Larsson na een goede actie op links doorbrak en hij zijn voorzet via FC Twente-aanvoerder Peet Bijen in het doel zag ploffen.

Feyenoord hield daarna de voet op het gas en liep al snel verder uit toen Larsson de bal op kon pikken op het Twentse middenveld. Zijn pass stelde Tapia daarop in staat om uit te halen, maar de invaller kreeg de bal niet voorbij Drommel. De doelman had echter de pech dat Sinisterra op de goede plek stond om de rebound binnen te werken en hij leek daarmee de eindstand op 4-1 te bepalen. In de slotfase was het echter toch nog een keer raak toen Drommel de bal bij het uitverdedigen tegen Larsson aan schoot en de Zweed zo zijn tweede goal van de wedstrijd bezorgde.

Feyenoord

5 - 1

FC Twente

 6' Berghuis
 26' Larsson
 55' Bijen (eigen doelpunt)
 67' Sinisterra
 88' Larsson
   23' Cantalapiedra
 
 Gele kaart: Sinisterra, (Feyenoord), Selahi,Vuckic, (FC Twente)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 32.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp (Geertruida/77)
Botteghin

Haps
Kökcü (Tapia/44)
Fer (Burger/80)
Toornstra
Berghuis
Sinisterra
Larsson
  Drommel
Pleguezuelo
Bijen
Schenk
Verdonk
Selahi (Berggreen/56)
O.Busquets (Roemeratoe/63)
Espinosa
Cantalapiedra
Vuckic
Nakamura (Zekhnini/60)

Nederland wint Motocross of Nations voor eigen publiek

Nederland heeft zondag de Motocross of Nations gewonnen. Op het TT Circuit in Assen was het Nederlandse team bestaande uit Glenn Coldenhoff, Jeffrey Herlings en Calvin Vlaanderen met afstand het beste team. Het is voor het eerst in de historie dat Nederland het officieuze WK voor landenteams wint.

De afgelopen drie edities werd Nederland tweede achter Frankrijk. Dit jaar hoopte men voor eigen publiek eindelijk te winnen. Met twee zeges voor Coldenhoff, een tweede en vierde plaats voor Herlings en voor Vlaanderen twee tiende plaatsen waarvan één resultaat als schrapresultaat telde werd dat doel ruimschoots behaald. Op ruime afstand pakte Belgie het zilver. Het brons was voor Groot-Brittannië.

Uitslag race 1 (MXGP + MX2)
1. Tim Gajser (SLO)
2. Jeffrey Herlings (NED)
3. Jorge Prado (SPA)
4. Jeremy Seewer (ZWI)
5. Gautier Paulin (FRA)
6. Jeremy van Horebeek (BEL)
7. Ivo Monticelli (ITA)
8. Thomas Kjer Olsen (DEN)
9. Hakon Frederiksen (NOR)
10. Calvin Vlaanderen (NED)

Uitslag race 2 (MXGP + Open)
1. Glenn Coldenhoff (NED)
2. Pauls Jonass (LET)
3. Shaun Simpson (GBR)
4. Harri Kullas (EST)
5. Zachary Osborne (USA)
6. Jordi Tixier (FRA)
7. Jago Geerts (BEL)
8. Thomas Kjer Olsen (DEN)
9. Dennis Ullrich (GER)
10. Calvin Vlaanderen (NED)

Uitslag race 3 (MXGP + Open)
1. Glenn Coldenhoff (NED)
2. Tim Gajser (SLO)
3. Pauls Jonass (LET)
4. Jeffrey Herlings (NED)
5. Jeremy Seewer (ZWI)
6. Jeremy van Horebeek (BEL)
7. Jorge Prado (SPA)
8. Jason Anderson (USA)
9. Nathan Watson (GBR)
10. Shaun Simpson (GBR)

Klassement
1. Nederland 18 punten
2. België 47 "
3. Groot-Brittannië 58 "
4. Estland 64 "
5. Frankrijk 68 "

Vips wint laatste F3-race van het jaar

Jüri Vips heeft de laatste Formule 3-race van het jaar gewonnen. In de straten van het olympisch park in Sochi was de Est van start tot finish de beste, terwijl om het kampioenschap niet meer gestreden werd: Robert Shwartzman had de titel zaterdag al gepakt.

Voor de start ging het al fout voor Jehan Daruvala: de nummer twee in de titelstrijd kwam niet weg voor de opwarmronde en moest vanuit de pitstraat starten. Polesitter Jüri Vips kende de beste start en werd gevolgd door Jake Hughes, Leonardo Pulcini, Pedro Piquet en Marcus Armstrong.

Na een kwart van de race opende Pulcini de aanval op Hughes, maar dat ging fout voor de Italiaan: Hughes tikte hem in de rondte en Pulcini kon inpakken. Hughes kwam er ook niet lekker vanaf en zag zowel Piquet als Armstrong langszij komen, waarbij de Nieuw-Zeelander de tweede plek van Piquet pakte.

Kort voor het einde schoof kampioen Shwartzman op naar de derde plek: Piquet viel stil. Daar bleef het bij en dus pakte Vips de winst, voor Armstrong, die dankzij de snelste ronde de tweede plek in de titelstrijd overnam van Daruvala. Shwartzman completeerde het podium voor eigen publiek.

Uitslag AZ - Heracles Almelo

AZ blijft aansluiting houden met Ajax en PSV. De Alkmaarders wonnen vandaag met 2-0 van Heracles Almelo.

Aan het begin van de wedstrijd was het AZ dat naar openingen zocht maar deed dat in een laag tempo. Daarnaast hield Heracles de deur potdicht. AZ werd wel sterker naarmate de eerste helft vorderde. Zo kregen Boadu en Idrissi allebei kansen op een doelpunt. Een paar minuten voor de rust werdt Heracles gered door de lat én de paal na een inzet van Dani de Wit. En ook het meer dan prima keepwerk van Blaswich zorgde ervoor dat de club uit Almelo niet op een grote achterstond stond. Na de eerste helft stond het dan ook nog 0-0.

Een paar minuten in de tweede helft was Orestis Kiomourtzoglouineens dichtbij de openingstreffer voor Heracles. Marco Bizot redde echter met de vingertoppen. In de 55e minuut kwam AZ dan alsnog op voorsprong. Jonas Svensson werd onderuitgehaald door Alexander Merkel. Arbiter Van Boekel gaf de Alkmaarders een penalty hiervoor en Koopmeiners schoot raak vanaf elf meter. Twee minuten later was Heracles dicht bij de 1-1. Silvester van der Water kwam echter twee teenlengtes tekort bij een scherpe voorzet.

In het vervolg kabbelde de wedstrijd een beetje door. Dessers was dicht bij de 1-1 voor Heracles, maar de spits schoot in kansrijke positie naast via een AZ-verdediger. AZ speelde de wedstrijd rustig uit, ook met het oog op de wedstrijd tegen Manchester United komende donderdag. Vlak voor tijd werd het nog 2-0 nadat Calvin Stengs de bal in de korte hoek schoot

AZ

2 - 0

Heracles Almelo

55' Koopmeiners(pen)
88' Stengs
   
 
Gele kaart: Wijndal, Midtsjö, (AZ), Pröpper, Breukers, Merkel, (Heracles Almelo)
 

Arbiter: Van Boekel

 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Wuytens
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners
Gudmundsson (Stengs/28)
Boadu (Sugawara/75)
Idrissi (Aboukhlal/82)
  Blaswich
Breukers
Pröpper
Knoester
Czyborra
Kiomourtzoglou
Mauro Júnior (Cijntje/73)
Merkel
v.d.Water (Dos Santos/73)
Dessers
Konings

Pedersen verrast Trentin en pakt wereldtitel

Mads Pedersen is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Deen was de Italiaan Trentin verrassend de baas in de sprint. Het brons ging naar de Zwitser Kung. Matthieu van der Poel maakte ook deel uit van de kopgroep maar moest in de laatste ronde lossen vanwege mogelijk een hongerklop.

Het parcours van de wegwedstrijd bij de mannen was aangepast vanwege de slechte weersomstandigheden. In het noordelijk deel van de route waren de beklimmingen van Buttertubs en Grinton Moor geschrapt vanwege overvloedige regenval. Dat scheelde 50 kilometer fietsen.

Er ontstond een interessante kopgroep met niet de minste namen: Roglic en Polanc (Slv), Carapaz (Ecu), Quintana (Col), Koch (Dui), Cort (Den), Bodnar (Pol), Dillier (Zwi), Vakoc (Tsj), Houle (Can) en Howes (VS). Hun maximale voorsprong was rond de vier minuten, maar daarna liep het langzaam terug. De kopgroep van elf werd in de eerste lokale ronde door Harrogate opgeslokt door het peloton. Ondertussen stapten er veel renners af waaronder de wereldkampioen van vorig jaar Valverde. In het peloton reed Weening lang voorop. Mollema, Terpstra, Teunissen en Van der Poel zaten ook voorin.

De Amerikaan Craddock besloot op 67 kilometer van de meet weg te rijden uit het uitgedunde peloton. Hij kreeg gezelschap van de Zwitser Kung. Het duo sloeg een gaatje van een halve minuut. Pedersen sloot even later aan, terwijl Craddock moest lossen. Teunissen was ook uit het peloton ontsnapt op jacht naar het duo en even later ging ook Moscon er vandoor. De verschillen waren niet groot. Teunissen wist aan te sluiten bij Kung en Pedersen en even later Moscon ook. Op 33 kilometer van de streep moest Teunissen lossen. Trentin en Van der Poel waren inmiddels uit het peloton weggereden en sloten bij de kop aan. Het verschil met het peloton was oplopen tot driekwart minuut.

Vlak na het ingaan van de laatste ronde moest Van der Poel plotseling lossen, mogelijk vanwege een hongerklop. De vier overige koplopers gingen gewoon door. Op zes kilometer van de streep kon Moscon het tempo niet meer bijbenen en moest de andere drie laten gaan. Sagan reed op vier kilometer van de streep nog weg uit het peloton, maar de drievoudig wereldkampioen was te laat met aanvallen om nog een rol van betekenis te spelen. De drie vooraan gingen uitmaken wie de opvolger van Alejandro Valverde werd. In de eindsprint was het Trentin die aanging en leek te gaan winnen, maar Pedersen ging hem vlak voor de finish voorbij.


Het was afzien voor het peloton in de regen vandaag (Pro Shots / George Deswijzen)

Volleybalsters sluiten World Cup af met verlies

De Nederlandse volleybalsters hebben de World Cup afgesloten met een nederlaag tegen gastland Japan. In Osaka ging de ploeg van bondscoach Jamie Morrison met 3-1 onderuit: 25-18, 27-25, 24-26 en 25-21.

De Nederlandse ploeg sluit het toernooi af met vijf overwinningen en zes nederlagen en eindigt als achtste. De eindzege gaat naar China dat alle elf wedstrijden won en slechts drie sets verloor. Oranje leek al in de derde set te gaan verliezen tegen Japan. Een challenge van de bondscoach op 24-23 voorkwam de zege van Japan in 3-0. De Nederlandse speelsters pakten vervolgens de volgende twee punten en de set.

In de vierde set begonnen de volleybalsters goed, maar nam de Japan het initiatief over en pakte een marge van drie punten. Die voorsprong werd niet meer weggegeven. 

Marianne Thieme (PvdD) verlaat Tweede Kamer

Dat meldt de Telegraaf. De Fractievoorzitter en mede-oprichter van de Partij voor de Dieren zou komende dinsdag al vertrekken. Haar (tijdelijke) opvolger zou Esther Ouwehand zijn. Dit werd bekendgemaakt tijdens een ledenbijeenkomst in Den Haag.

Thieme: "Afgelopen mei, na de 24e succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging.

Uitslag PEC Zwolle - PSV

Op het gladde kunstgras in het regenachtige Zwolle heeft PSV zondagmiddag drie punten gepakt. Op bezoek bij PEC Zwolle maakte het team van trainer Mark van Bommel geen fout tegen en won het met 0-4 door doelpunten van Pablo Rosario, Donyell Malen, Ritsu Doan en Érick Gutiérerez. De Eindhovenaren kwamen nauwelijks in de problemen en komen door de overwinning in punten weer op gelijke hoogte met koploper Ajax. Het uitvallen van Armindo Bruma is het enige smetje op de zege van PSV.

PSV speelde niet groots op het gladde veld in Zwolle. De thuisploeg speelde compact, zakte in en liet het initiatief aan de bezoekers, waarbij Jorrit Hendrix vrij werd gelaten in de opbouw. Trainer John Stegeman gaf zijn ploeg de opdracht mee om te wachten op fouten bij PSV en dat leverde in de eerste helft een grote kans op voor Reza Ghoochannejhad. Na slordig balverlies van Nick Viergever in de opbouw kwam de spits van PEC Zwolle oog in oog te staan met Jeroen Zoet. De doelman van PSV redde knap op de inzet van de Iraanse aanvaller.

De ploeg van Van Bommel moest het doen met een aantal kleine kansen. Steven Bergwijn was er nog het dichtst bij vanuit een combinatie met Michal Sadílek. Van dichtbij stuitte hij op Xavier Mous. De doelman van Zwolle zag er even later niet goed uit toen Rosario de score opende. De aanvoerder van PSV kon vrij uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied op aangeven van Bruma. Rosario plaatste de bal in de hoek en de bal leek houdbaar, maar niet voor Mous. Niet lang daarna kreeg Donyell Malen nog een goede kans om PSV op een 0-2 voorsprong te schieten. Na goed voorbereidend werk van Bruma voorkwam Sam Kersten dat Malen kon scoren.

PEC Zwolle begon uitstekend aan de tweede helft en ging op jacht naar de gelijkmaker. Mustafa Saymak kreeg een goede mogelijkheid. Hij kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied, dacht geen moment na en schoot net naast het doel van Jeroen Zoet. PSV bleef overeind en nam het initiatief over en dat moest het doen zonder Bruma. De Portugese buitenspeler raakte geblesseerd en werd vlak na rust gewisseld voor Doan. Met de Japanner binnen de lijnen had PSV weinig te duchten van PEC Zwolle, daar de energie weg leek te vloeien bij de thuisploeg.

Met nog ruim twintig minuten op de klok sloeg PSV toe. Malen had weinig ruimte nodig om uit te halen en verschalkte Mous in de korte hoek, wat zijn achtste doelpunt van het seizoen betekende. Opnieuw zag de doelman van Zwolle er niet goed uit. De bal leek houdbaar, maar kreeg op het natte kunstgras extra snelheid mee waardoor Mous voor de tweede keer deze middag geen redding kon brengen. Niet lang daarna moest de sluitpost opnieuw vissen toen Doan uithaalde. De invaller scoorde in de verre hoek en bracht de stand op 0-3. Het betekende zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst.

De wedstrijd was beslist en dus koos Van Bommel om een aantal van zijn belangrijke spelers te wisselen. Bergwijn kreeg in de tweede helft een lelijke overtreding te verwerken en werd direct na het derde doelpunt gewisseld, al was de aanvaller daar zichtbaar niet blij mee. Tien minuten voor tijd werd ook Mohamed Ihattaren naar de kant gehaald ten faveure van Gutiérrez, die zijn rentree maakte nadat hij enige tijd aan de kant stond met een handblessure. In het slot van de wedstrijd bepaalde de Mexicaanse invaller de eindstand op 0-4. Zodoende keert PSV met drie punten op zak huiswaarts en kan het vizier gericht op het duel van aanstaande donderdag in de Europa League met Rosenborg BK.


PEC Zwolle-speler Pelle Clement in duel met PSV-speler Ritsu Doan (Pro Shots / Niels Boersema)

PEC Zwolle

0 - 4

PSV

     39' Rosario
 68' Malen
 72' Doan
 90+4' Gutiérrez
 
 Gele kaart: Hamer, (PEC Zwolle), Viergever, Zoet, Gakpo, (PSV)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.482
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
Hamer
Lachman
Kersten
v.Wermeskerken
Saymak (Huiberts/90)
Thy (Bruns/73)
Clement
Bel Hassani (v.Crooy/73)
Ghoochannejhad
Johnsen
  Zoet
Dumfries
Baumgartl
Viergever
Sadílek
Rosario
Ihattaren (Gutiérrez/ 79)
Hendrix
Bruma (Doan/51)
Malen
Bergwijn (Gakpo/74)

Uitslag FC Utrecht - Willem II

FC Utrecht heeft met tien man Willem II in eigen huis verslagen. Na een rode kaart voor Leon Guwara, waren de Domstedelingen tegen de Tilburgers nog steeds de betere ploeg. Willem Janssen bezorgde de formatie van coach John van den Brom uiteindelijk de zege, die in blessuretijd nog wat werd verfraaid door Gyrano Kerk. Het werd 2-0.

 FC Utrecht klimt naar de vijfde plaats in de Eredivisie, terwijl Willem II genoegen moeten nemen met plek acht. 

FC Utrecht

2 - 0

Willem II

 87' Janssen
 90+4' Kerk
   
 
 Gele kaart: Abass (FC Utrecht), Pavlidis,Saddiki, Köhlert,Holmén, (Willem II)
 Rode kaart: Guwara (51) (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19419
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
Guwara
Ramselaar (Emanuelson/ 78)
Maher
Gustafson
Kerk
v.d.Streek (v.d.Maarel/55)
Abass (Troupée/89)
  Wellenreuther
Heerkens (Gladon/90)
Holmén
Peters
Nelom
Saddiki (Nieuwkoop/71)
Vrousai (Ndayishimiye/83)
Llonch
Nunnely
Pavlidis
Köhlert

F1: Uitslag Grand Prix van Rusland

Lewis Hamilton heeft gezegevierd in de Grand Prix van Rusland. De Brit kwam op het circuit van Sochi met de Mercedes na 53 ronden iets eerder over de streep dan teamgenoot Valtteri Bottas en Charles Leclerc met de Ferrari. Max Verstappen eindigde met de Red Bull op plek vier.

Leclerc startte vanaf poleposition, maar het was teamgenoot Sebastian Vettel die in de lange run naar de eerse chicane de slipstream te pakken kreeg en de Monegask inhaalde. Daarachter sloot Hamilton aan, met in zijn kielzog Carlos Sainz en Valtteri Bottas. Verstappen bleef op plek negen, maar achter hem ging het mis. Antonio Giovinazzi ging in de mangel bij Romain Grosjean en Daniel Ricciardo. De Italiaan kon verder, maar Grosjean belandde in de bandenstapels en Ricciardo liep een lekke band op. Een safety car volgde.

Nadat deze naar binnen gegaan was trokken Vettel en Leclerc direct een gaatje met Hamilton die op zijn beurt veel voorsprong nam op Bottas die inmiddels Sainz was gepasseerd. Verstappen begon langzaam maar zeker aan zijn inhaalrace en verschalkte net voor de safety car Nico Hülkenberg voor plek acht en erna moesten Sergio Perez, Lando Norris en Sainz er aan geloven. Na het passeren van die laatste bedroeg het gat met Bottas al twintig seconden.

Verder naar achteren moest Kimi Räikkönen een drive through maken na een valse start. De Fin had overigens geen voordeel van het te vroeg weg zijn, want hij stopte en was vervolgens traag weg. Hülkenberg die op de rand van de punten reed zag zijn stop mislukken, omdat de Renault in de pits van de krik viel. Hij leverde hierdoor kostbare seconden in.

De eerse van de toppers die stopte was Leclerc in ronde 23. De Monegask kreeg zo van Ferrari enkele ronden om voluit te gaan om zo zijn poleposition alsnog te verzilveren. Vettel moest langer buiten blijven, terwijl de Mercedessen op de mediums gestart waren en hun stint zo lang mogelijk wilden maken.

Vetel ging in ronde 27 naar binnen en kwam na Leclerc weer naar buiten, maar lang genoot de Duitser niet van zijn virtuele tweede plek. Door een probleem moest hij de Ferrari aan de kant zetten, waarna de raceleiding een virtuele safety car instelde. Dit zorgde ervoor dat Mercedes Hamilton en Bottas binnenhaalde voor hun stop, terwijl Red Bull met Verstappen hetzelfde deed. Na de stop lag Hamilton eerste, voor Leclerc, Bottas en Verstappen.

Niet veel later schoot George Russell met de Williams de bandenstapels in, waarna een safety car volgde. Teamgenoot Robert Kubica werd hierna door het team binnengehaald. Ferrari haalde Leclerc binnen voor zijn tweede stop, wat Bottas de tweede plek gaf. Na de herstart probeerde de Monegask er alles aan om de Fin in te halen, maar slaagde hier niet in. Verstappen kon net niet aanhaken bij dit duo.

Daarachter waren mooie gevechten en wist de uit de pits gestarte Alexander Albon langzaam maar zeker op te klimmen tot de Thai vijf ronden voor het einde de vijfde plek afpakte van Sainz. Iets daarachter deed Hülkenberg verwoede pogingen om Norris te pakken, maar slaagde hier niet in.

Na 53 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Bottas en Leclerc. Verstappen eindigde als vierde, voor Albon, Sainz, Sergio Perez, Norris, Kevin Magnussen, die een vif seconden straf kreeg vanwege het afsteken van de eerste bocht, en Hülkenberg.

Hamilton zegeviert in Rusland (Pro Shots/Imago)
Hamilton zegeviert in Rusland (Pro Shots/Imago)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:33:38.992
2 V. Bottas Mercedes +3.829
3 C. Leclerc Ferrari +5.212
4 M. Verstappen Red Bull +14.210
5 A. Albon Red Bull +38.348
6 C. Sainz Jr. McLaren +45.889
7 S. Pérez Racing Point +48.728
8 L. Norris McLaren +57.749
9 K. Magnussen Haas +58.779
10 N. Hulkenberg Renault +59.841
11 L. Stroll Racing Point +1:00.821
12 D. Kvyat Toro Rosso +1:02.496
13 K. Räikkönen Alfa Romeo +1:08.910
14 P. Gasly Toro Rosso +1:10.076
15 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1:13.346
DNF R. Kubica Williams +25 ronden
DNF G. Russell Williams +26 ronden
DNF S. Vettel Ferrari +27 ronden
DNF D. Ricciardo Renault +29 ronden
DNF R. Grosjean Haas +53 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 322
2 Valtteri Bottas Mercedes 249
3 Charles Leclerc Ferrari 215
4 Max Verstappen Red Bull 212
5 Sebastian Vettel Ferrari 194
6 Pierre Gasly Toro Rosso 69
7 Carlos Sainz Jr. McLaren 66
8 Alex Albon Red Bull 52
9 Lando Norris McLaren 35
10 Daniel Ricciardo Renault 34
11 Nico Hülkenberg Renault 34
12 Daniil Kvyat Toro Rosso 33
13 Sergio Perez Racing Point 33
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 31
15 Kevin Magnussen Haas 20
16 Lance Stroll Racing Point 19
17 Romain Grosjean Haas 8
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 4
19 Robert Kubica Williams 1
20 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 571
2 Ferrari 409
3 Red Bull 311
4 McLaren 101
5 Renault 68
6 Toro Rosso 55
7 Racing Point 52
8 Alfa Romeo 35
9 Haas 28
10 Williams 1

Forse kritiek op Hazard: "Kan er al gezegd worden dat hij slecht is?"

De stadsderby tussen Atlético Madrid en Real Madrid in LaLiga was zaterdagavond een grote teleurstelling. De spelers van Diego Simeone en Zinédine Zidane kwamen niet alleen niet tot scoren, maar de individuele acties waren ook nog eens op één hand te tellen. Het kwam in het Wanda Metropolitano vooral aan op strijd. Eden Hazard mocht voor de tweede keer in competitieverband in de basis van de Koninklijke aantreden, maar ook de topaankoop kon zich niet aan de sportieve malaise onttrekken. "Kan er al gezegd worden dat Eden Hazard slecht is?", zo klinkt de open en kritische vraag in de analyse van Marca.

"Iedereen wacht nog steeds op Hazard. De periode van gewenning is voorbij. De mogelijke excuses over een gebrek aan ritme, de voorbereiding of vorm ook. Er moet veel meer worden geëist van een voetballer die honderd miljoen euro heeft gekost. Of meer. Of iets."

"In het Wanda Metropolitano verscheen niet de voetballer die in de Premier League schitterde, maar een voetballer die niet in het ritme mee kon, die verlegen was in de persoonlijke duels en inactief in het vijandelijke doelgebied."

De meest verkochte sportkrant van Spanje concludeert: "Real Madrid was Karim Benzema en niet veel meer. Wellicht Toni Kroos." Ook andere media zijn eenzelfde mening toebedeeld. 'Een grijze wedstrijd van Hazard', luidt het oordeel van AS.

"Hij liet slechts één keer zijn klasse zien, in een duel met Stefan Savic in de eerste helft. Hij is nog verwijderd van zijn beste fysieke vorm en dat zal hem parten blijven spelen als hij via zijn diagonale klassiekers blijft proberen om op doel te schieten."

In de optiek van AS was Kroos de beste speler op het veld. "Real Madrid speelde in het ritme dat hij bepaalde. Korte passes, lange passes. Hij gaf een show weg." Sport deelde Hazard de allerlaagste beoordeling uit: een drie.

"De grootste deceptie van de avond", zo verzekert de sportkrant uit Catalonië. "Hij was amper bij het spel betrokken en zodra hij dat wél was, was het niet noemenswaardig. Hij kwam niet verder dan zijn klassieke bewegingen aan de linkerkant waarmee hij niemand verrast."

"Hij is nog steeds niet de Hazard van Chelsea", merkt ook Mundo Deportivo op. "Hij laat druppelsgewijs zijn kwaliteiten zien, maar hij is niet doorslaggevend en zeker niet de Galactico waar het madridismo op hoopte."

Ook ElDesmarque deelt Hazard een drie uit. "Grijs. De blikken waren op hem gericht, evenals de ballen die hij van zijn ploeggenoten kreeg. De magie van de Belg trad echter niet ten tonele."

Achtervolging van drankrijder in Hoorn

Vanmorgen hield de politie na een achtervolging een 29-jarige man uit Hoorn aan in verband met het rijden onder invloed van alcohol.

Omstreeks 04.30 uur zag de politie een auto rijden in de binnenstad van Hoorn. De rijstijl van de bestuurder viel zodanig op, dat de politie de man wilde controleren. De man reed namelijk met hoge snelheid door het publiek dat juist de horecabedrijven had verlaten.

Toen de politie hem een stopteken gaf, reageerde hij door gas te geven en er vandoor te gaan. De politie ging er achteraan en constateerde dat de bestuurder op sommige weggedeeltes ruim 130 km per uur reed. Uiteindelijk stopte de bestuurder op de Pastoor Nuijenstraat.

De bestuurder bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 820 ug/l. Dat is bijna vier maal het toegestane maximum van 220 ug/l.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt wegens zijn te hoge snelheid en het rijden onder invloed van alcohol. De auto is in beslag genomen.

Parkeerbeheer moet politie bellen na zien afgeplakt kenteken

Het afplakken van kentekens is een zaak voor de politie en valt buiten de bevoegdheid van Parkeerbeheer.

Dat laat de gemeente Amsterdam weten in antwoord op vragen van de VVD. De partij had gehoord dat er in Buitenveldert regelmatig kentekens van auto's worden afgeplakt, om zo te voorkomen dat de eigenaren boetes krijgen omdat ze niet betaald hebben voor het parkeren. Onder meer taxichauffeurs zouden zich er schuldig aan maken.

Incidenteel
De gemeente laat weten dat het niet bekend is hoe vaak er de afgelopen tijd met een afgeplakt kenteken is geparkeerd. Het zou 'incidenteel' worden gezien door handhavers. Over de buurt waar de VVD op doelt zijn twee klachten binnengekomen. 'Op basis van deze twee klachten kan geen algemeen beeld opgebouwd worden.'

Degene die de klachten indiende kreeg vervolgens te horen dat Parkeerbeheer daar zelf niets aan kon doen. 'De behandelend ambtenaar  heeft aan de melder gemeld dat dit buiten de bevoegdheid van de gemeente valt en zal in de toekomst melden dat ze hierover contact moeten opnemen met de politie', schrijft de gemeente.

Algemene nummer
Als een handhaver zelf of op foto's van de scanauto ziet dat een kenteken is afgeplakt, dan meldt hij dat aan collega's in de zogeheten 'regiekamer'. Zij bellen dan weer het algemene nummer van de politie.

De gemeente weet dan ook niet of er straffen zijn uitgedeeld wegens het afplakken van kentekens. 'Deze informatie is alleen bekend bij het Openbaar Ministerie (OM). Het OM gaat over handhaving door politiemedewerkers.'

Uitslag RKC Waalwijk - Vitesse

Vitesse heeft zondagmiddag het uitduel bij RKC Waalwijk met 2-1 gewonnen.

Ondanks dat Vitesse de veel betere ploeg was stond het bij rust slechts 0-1 voor. Na rust kreeg Vitesse-verdediger Lelieveld als snel een rode kaart voor een overtreding op Elbers. De daaropvolgende strafschop werd door Leemans benut. Het beslissende derde doelpunt van de wedstrijd was opnieuw een strafschop. Nieuwpoort tikte Tannane aan in het strafschopgebied. Diezelfde Tannane schoot de bal vervolgens binnen vanaf de penaltystip.

RKC Waalwijk

1 - 2

Vitesse

 52' Leemans(pen)    16' Dicko
 77' Tannane (pen)
 
 Gele kaart: Vente, Leemans, (RKC Waalwijk),
 Rode kaart: , Lelieveld (52) (Vitesse)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Meulensteen
Delcroix
Quasten (L. Nieuwpoort/43)
H. Mulder
Spierings
Leemans (Tahiri/82)
Daneels (Bakari/86)
Vente
Elbers
  Pasveer
Lelieveld
Doekhi
Obispo
Clark
Tannane (Foor/82)
Bazoer
Bero
Linssen (Dasa/57)
Matavz
Dicko (Grot/65)

Asterion eerste Nederlandse qualifier DreamHack Rotterdam

Dit jaar is het esportevenement DreamHack voor het eerst in Nederland. De beste teams zijn uitgenodigd om elkaar in oktober weg te spelen in Ahoy Rotterdam. Het eerste Nederlandse Counter-Strike: Global Offensive team dat zich hiervoor weet te plaatsen is verrassend genoeg Asterion.

Asterion DreamHack

Afgelopen zaterdag was de qualifier voor de Benelux. Alle grote namen zoals Defusekids en Sector One waren van de partij. De gedoodverfde favoriet Defusekids verloren in de halve finale na verlenging van One One Esport: 19 - 22. De tank was toen zeker leeg, want Asterion maakte er in de finale twee keer 16 – 5 van. Extra opmerkelijk, omdat Asterion noodgedwongen met twee invallers moest spelen.

De captain Bernard "Bernard" Stornebrink zei na afloop: “Ik had niet verwacht dat we ons zouden kwalificeren maar hier staan we dan. Waanzinnige prestatie van onze vervangers Thomas en Luzuh. Jammer genoeg konden Pat  [Patrick "Pat" van der Bijl] en blackie [Steven "blackie" Groeneveld] niet meespelen." Esports Director Amon Havers: “Ik kan niet trotser zijn op de CS:GO jongens! Enkele maanden terug hadden we het nog moeilijk in kampioenschappen als ESEA Main en ESL Dutch. Nu zijn we in staat om alle Benelux teams in te halen en ons te kwalificeren voor het meest prestigieuze toernooi van deze regio. Ik kan niet wachten om te zien waar we volgend jaar kunnen staan.”

Asterion DreamHack

Het winnende team van Asterion bestaat uit Bernard “Bernard” Stornebrink, Joseph “Luzuh” Loose, Mark “NexFox” Breetveld, Thomas “Thomas” Utting en Nino “NiNo” Roos. Zij mogen het tijdens DreamHack Rotterdam gaan opnemen tegen het Kazakhstaanse AVANGAR, het Duitse CR4ZY, de Russische DreamEaters, de Russische forZe, het Deense Heroic, het Finse HAVU Gaming en het Turkse Beşiktaş Esports. Dit laatste team is bijzonder omdat het uit allemaal dames bestaat, waaronder onze eigen Nederlandse Petra “Petra” Stoker. DreamHack Rotterdam is van 18 tot 20 oktober.

UFC: lokale favoriet machteloos tegen afstraffing, zware avond Bahadurzada

De UFC streek neer in het mooie Kopenhagen voor wat algemeen gezien wordt als de zoveelste typische Europese 'card'; eentje zonder aantrekkelijke namen waar over het algemeen weinig van wordt verwacht. Toch kunnen dit soort MMA-gala's voor verrassingen zorgen, waar vooral de lokale vechters voor hun kansen vechten.


UFC Copenhagen (Foto: Getty)

Hoofdpartij van de avond was die tussen de middengewichten Jack Hermansson en Jared Cannonier. De Zweed Hermansson doet het lekker in de UFC en is, voorafgaand aan dit gala, al vier gevechten achtereen ongeslagen, met als hoogtepunt een mooie overwinning op de sterke Jacare.

Tegenstander Cannonier heeft de zoete smaak der overwinning ook al weer een tijdje geproefd. Na twee verloren partijen gaat Cannonier in Denemarken voor zijn derde achtereenvolgende overwinning. De voormalig zwaargewicht vecht nu twee gewichtsklassen lager en dat bevalt The Killa Gorilla blijbaar prima.

Hermansson begon furieus aan het gevecht en hij leek Cannonier al vroeg in het gevecht opzij te willen zetten. Met een spectaculaire suplex wist hij de sterke Cannonier op de grond te krijgen, zonder daar overigens een mooi grondvoordeel uit te slepen. De lompsterke Cannonier wist zich telkens weer uit de grip van Hermansson los te breken om het gevecht vooral staande te houden.


Mooie suplex van Hermansson (Foto: Getty)

De vuisten van Cannonier gaven de Zweed de boodschap dat hij vooral niet te dichtbij moest komen en het gevaar op take-downs werd daardoor minder voor de Texaan, die gedurende de eerste ronde een heerlijk ritme begon te krijgen.

Het begin van de tweede ronde werd daardoor het einde van het gevecht. Hermansson gaf direct veel druk, waardoor Cannonier niet veel anders kon dan zijn vuisten te laten spreken. Een keiharde upper-cut raakte de Zweed vol op het gezicht nét op het moment dat hij vol voor de take-down ging. Het gevecht belandde inderdaad op de grond, maar niet zoals Hermansson voor zich zag op het moment dat hij de take-down wilde inzetten.

Een hyperagressieve Cannonier ontlaadde een enorm aantal zware stoten op het lichaam en hoofd van de op de grond liggende Zweed en scheidsrechter Marc Goddard kon gewoon niets anders doen dan de Zweed in bescherming te nemen en het gevecht af te blazen. Een mooie TKO-overwinning voor Cannonier die ook nog eens een mooie bonus verdiende met dit optreden. 

"Er zijn veel mensen die me afschreven, waarschijnlijk omdat ze me niet kennen, omdat ik niet zo'n grote mond heb", schreeuwde Cannonier. "Ik gebruik mijn mond niet om mensen te laten weten hoe ik vecht. Je moet me in de gaten houden om te weten hoe ik mijn ding doe."

"Dus hoe meer jullie me ontwijken, hoe beter ik word en hoe moeilijker het zal worden om me te verslaan. Uiteindelijk zullen ze me voor de kampioensgordel tegenkomen. Ze kunnen maar beter die gordel snel winnen, voordat ik te goed word voor iedereen."

De verliezende Scandinaviër verexcuseerde zich voor zijn 'thuispubliek'. "Het spijt me heel erg als ik mensen vandaag in de steek heb gelaten", zei hij. "Ik ga naar huis, doe mijn huiswerk en zorg ervoor dat het niet meer gebeurt."

Siyar Bahadurzada vs Ismail Naurdiev
Ergens diep weggestopt op de pre-card van UFC Copenhagen vocht de Nederlander Bahadurzada zijn achtste UFC-gevecht tegen de Oostenrijker Naurdiev. Na in december 2018 na jurybesluit verloren te hebben van Curtis Millender, mocht The Great eindelijk weer eens de octagon betreden en wel tegen een opkomend talent op het UFC-rooster.

Beide vechters hadden hun laatste partij verloren, en dat was aan het begin van het gevecht goed te merken. Beiden bleven hun tegenstander van een afstandje aftasten met low-kicks en stoten, Naurdiev bleef al snel een overwicht te genereren.

In de tweede ronde wist Naurdiev de Nederlander op de grond te krijgen en daarmee een groot voordeel in punten te scoren. Ook in de derde ronde wist de Oostenrijker Bahadurzada op de grond te werken om daarna niet meer los te laten. Een overtuigende overwinning van Naurdiev, die vertaald werd in een overduidelijke juryscore.

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg hier het FOK! MMA-forum.

Volledige uitslag UFC Fight Night 160: Copenhagen en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Jared Cannonier verslaat Jack Hermansson na TKO (stoten, ronde 2)
Mark Madsen verslaat Danilo Belluardo na TKO (stoten, ronde 1)
Gilbert Burns verslaat Gunnar Nelson na jurybesluit (29-28 x3)
Ion Cutelaba verslaat Khalil Rountree na TKO (stoten, ronde 1)
Ovince Saint Preux verslaat Michal Oleksiejczuk na opgave (verwurging, ronde 2)
Nicolas Dalby verslaat Alex Oliveira na jurybesluit (29-28 x3)
John Phillips verslaat Alen Amedovski na knockout (stoten, ronde 1)
Makhmud Muradov verslaat Alessio Di Chirico na jurybesluit (29-28 x3)
Ismail Naurdiev verslaat Siyar Bahadurzada na jurybesluit (30-26, 30-25 x2)
Giga Chikadze verslaat Brandon Davis na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Lina Länsberg verslaat Macy Chiasson na jurybesluit (29-27 x2, 29-28)
Marc Diakiese verslaat Lando Vannata na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Jack Shore verslaat Nohelin Hernandez na jurybesluit (verwurging, ronde 3)

'Transfer van uitblinkende Ídegaard kwestie van tijd'

Real Sociedad mag zich koploper van LaLiga noemen als zondag het uitduel met Sevilla wordt gewonnen. Het team van trainer Imanol Alguacil is een van de revelaties in het nog prille begin van het Spaanse seizoen en daar heeft Martin Ödegaard een groot aandeel in. De van Real Madrid gehuurde middenvelder staat na acht officiële duels op twee doelpunten en twee assists en verdeelt het spel op vaak oogstrelende wijze. Engelse media schrijven zondag dat Wolverhampton Wanderers de progressie van Ödegaard nauwlettend in de gaten houdt. Scouts van de Premier League-club zouden regelmatig wedstrijden van de Basken bijwonen om de twintigjarige Noors international in actie te zien.

Wolverhampton Wanderers is matig aan het nieuwe seizoen in de Premier League begonnen en de verwachting is dat de club zich in januari in aanvallend opzicht zal willen versterken. Volgens de laatste berichten uit Engeland zou Real Madrid bereidwillig zijn om Ödegaard voor een bedrag van minimaal 25 miljoen euro van de hand te doen, ondanks een contract tot medio 2023. Dat is naar verluidt een bedrag dat binnen de financiële huishouding van the Wolves past.

Het is echter maar de vraag hoe serieus deze berichtgeving is, daar in Spanje de laatste weken steeds vaker wordt geroepen dat Real Madrid een fout heeft gemaakt door Ödegaard opnieuw te verhuren. De Noor werd eerder tijdelijk bij SC Heerenveen en Vitesse gestald.

Ofschoon Ödegaard goed in het tenue van Vitesse presteerde, had Zinédine Zidane geen plaats voor de Noor in zijn A-selectie. Voorzitter Florentino Pérez weigerde medewerking te verlenen aan een definitief vertrek van de speler die hij in 2015 met veel moeite naar Spanje kon halen. Ajax kreeg onder meer nul op het rekest. Zodoende opteerden beide partijen voor een binnenlandse verhuur en dat is vooralsnog een onverdeeld succes. Het is ook de vraag of een voortijdig vertrek van Ödegaard uit San Sebastián contractueel überhaupt mogelijk is.

Real Madrid is voorlopig koploper van LaLiga, met vijftien punten uit zeven duels, maar er is veel kritiek op de manier waarop het team speelt én Zidane zijn team laat spelen. In zijn tweede periode in het Santiago Bernabéu als trainer kiest hij veelal voor oudgedienden en hebben de nieuwelingen niet veel uitzicht op speeltijd. De frisheid ontbreekt en de eerste serieuze wedstrijd van het seizoen, het Champions League-duel met Paris Saint-Germain, ging kansloos met 3-0 verloren. Real Madrid schoot zelfs niet één keer gericht op doel.

AtlÚtico Madrid en Real Madrid doen alleen Barcelona een plezier

De stadsderby tussen Atlético Madrid en Real Madrid in LaLiga heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd. De Madrileense topclubs hielden elkaar op een doelpuntloos gelijkspel en spelen daar regerend landskampioen Barcelona mee in de kaart: 0-0. Real Madrid overnacht als koploper van de Spaanse competitie, met vijftien punten uit zeven duels, terwijl Atlético een punt minder heeft. Barcelona, dat eerder op de dag van Getafe (0-2) won, heeft tot dusver dertien punten verzameld.

In de eerste helft waren de teams van Diego Simeone en Zinédine Zidane aan elkaar gewaagd, met Joao Félix als beste Colchonero en Toni Kroos als beste Merengue. De stadsgenoten respecteerden elkaar, maar speelden tegelijkertijd in een relatief hoog tempo.

De eerste kans was voor Joao Félix die de bal na een rush richting het zestienmetergebied van Thibaut Courtois voorlangs schoot. Real Madrid kwam in het eerste half uur niet verder dan een schot van Gareth Bale over het doel van Jan Oblak, al dan niet aangeraakt door Renan Lodi.

In de laatste vijftien minuten voor rust nam de intensiteit aan beide kanten toe en zagen de fans in het Wanda Metropolitano ook ietwat meer gevaar voor de doelen. Oblak moest tot het uiterste gaan om Kroos van het scoren af te houden en een hernieuwde poging van Joao Félix ging wederom naast het doel van de Koninklijke .

Voor Diego Costa en Karim Benzema was de eerste helft er een om snel te vergeten. Het compacte spel van beide teams zorgde ervoor dat de spitsen alleen de bal aanraakten als men het strafschopgebied verliet.

De ploegen kwamen na rust traag op gang. De voor Vitolo ingevallen Ángel Correa kopte de bal over het doel van Courtois en een schot van Bale eindigde hoog in de tribunes. Geen van beide teams domineerde en de tactiek was dan ook een fout van de tegenstander proberen af te straffen.

In de laatste twintig minuten kwam het duel wat meer los. Een inzet van de voor Fede Valverde ingevallen Luka Modric ging voorlangs en een kopbal van Saul Ñiguez bij de eerste paal na een hoekschop ging over het doel van Courtois.

De allergrootste kans van de tweede helft was voor Benzema. Een kopbal van de Fransman leek in de rechterhoek te verdwijnen, maar Oblak ging gestrekt en voorkwam ternauwernood een winnend doelpunt.

In de laatste minuten was het merendeel van de spelers duidelijk vermoeid van de krachtsinspanningen en leidde het gemis aan individuele acties uiteindelijk tot een doelpuntloos gelijkspel.

Overige uitslagen Primera Division zaterdag
Athletic de Bilbao - Valencia 0-1
Getafe - Barcelona 0-2
Granada - Leganés 1-0
Atlético Madrid - Real Madrid 0-0

Jaar na ramp Sulawesi: nog altijd 57.000 mensen dakloos

Er zijn nog altijd 57.000 mensen dakloos, precies één jaar na de driedubbele natuurramp op Sulawesi. Zij leven in tijdelijke verblijven, nadat zij vorig jaar hun huis kwijtraakten toen het eiland getroffen werd door aardbevingen, een tsunami en aardverschuivingen. Tienduizenden mensen leven in onzekerheid waar en wanneer zij kunnen starten met de herbouw van hun huis.

“In het afgelopen jaar hebben de medewerkers en vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis noodgoederen zoals voedsel, hygiënepakketten, muskietennetten en dekens uitgedeeld aan 108.000 mensen en veilig drinkwater aan 280.000 mensen”, zegt hoofd rampenmanagement, Arifin M. Hadi van het Indonesische Rode Kruis: “Inmiddels richten we ons vooral op het weerbaarder maken van de inwoners. Wij leren hen veiligere en sterkere huizen te bouwen en permanente watervoorzieningen. Ook worden gezondheidscentra herbouwd. En we geven mensen een nieuwe toekomst door vee en boten te geven, zodat ze zelf weer in een inkomen kunnen voorzien.”

Hoofd van het Internationale Rode Kruis in Indonesië Jan Gelfand: “Wij hopen dat de overheid haar inspanningen verdriedubbelt om de getroffen gebieden in kaart te brengen en de duizenden families die nog in kampen en tijdelijke verblijven wonen te helpen met het bouwen van huizen en infrastructuur die bestand is tegen toekomstige rampen. Families hebben onze hulp nodig om deze ramp te overwinnen.”

Voorbereidingen op nieuwe rampen
Het Rode Kruis richt zich de komende jaren op langetermijnactiviteiten. De hulporganisatie wil hiermee 90.000 mensen bereiken in 24 getroffen gemeenschappen in Palu, Sigi en Donggala. Er komen trainingen om veiligere huizen te bouwen en er wordt hulp geboden bij het vinden van nieuw werk. Ook bewustzijnscampagnes over gezondheid en hygiëne en voorbereidingen op nieuwe rampen vallen hieronder. Deze activiteiten lopen door tot 2021.

Op 28 september 2018 werd Sulawesi getroffen door een driedubbele natuurramp: twee aardbevingen, een tsunami en daarna een heleboel aardverschuivingen. Ruim 4300 mensen overleefden de ramp niet en meer dan 103.000 huizen werden vernietigd. Zo’n 1.400 vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis staken de handen uit de mouwen in de eerste weken, nadat Sulawesi getroffen was door deze natuurramp. Gezien de omvang van deze ramp werden ook speciale internationale noodhulpteams ingezet.

'Van Bronckhorst wel degelijk in beeld als opvolger van Guardiola'

Een opvallend bericht eerder deze maand: Giovanni van Bronckhorst is sinds de zomer in dienst van Manchester City. In Manchester krijgt de voormalig trainer van Feyenoord de kans om zich binnen de totale organisatie van de City Football Group verder te ontwikkelen als trainer. Beide partijen spraken af dat de Nederlander zich in eerste instantie gaat verdiepen in de totale voetbalorganisatie, zodat hij kennis maakt met de filosofie, maar Engelse media denken inmiddels dat er meer achter de samenwerking zit.

De kranten in Engeland schrijven zondag dat Manchester City zich achter de schermen aan het voorbereiden is voor life after Pep Guardiola. De Premier League-club omschreef de samenwerking met de voormalig Oranje-international eerder als 'een informeel akkoord', maar volgens de laatste berichten heeft hij inmiddels een contract ondertekend en staat hij nu op de loonlijst van the Citizens.

De ex-trainer van Feyenoord heeft de intentie om in Manchester te blijven als hij kan aantonen dat hij een meerwaarde voor de club is. Van Bronckhorst werkt nauw samen met Brian Marwood, directeur Global Football binnen de City Football Group. De Nederlander, die in het verleden voor Arsenal speelde in de Premier League, kwam bij de club in beeld toen hij in Manchester een stage afwerkte voor de cursus Coach Betaald Voetbal.

Hij maakte de clubleiding van Manchester City nieuwsgierig en na zijn vertrek bij Feyenoord kwamen de partijen tot een informeel akkoord. Van Bronckhorst leert nu hoe de club op bestuurlijk niveau wordt geleid, hoe het extensieve scoutingsnetwerk in elkaar steekt en hoe alle trainers, van de jeugd tot aan Guardiola zelf, met elkaar samenwerken. Ook krijgt hij inzicht op de manier waarop Manchester City, goed voor een jaarlijkse omzet van minimaal 650 miljoen euro, commercieel wordt geleid.

De inspanningen van de club hebben mogelijk een ander doel, zo stellen de media. De voornamelijk Spaanse bestuursleden van Manchester City willen voorkomen dat de club met eenzelfde situatie als Manchester United te maken krijgt na het vertrek van Sir Alex Ferguson. De stadsgenoot is inmiddels bezig aan zijn vierde trainer na de aftocht van de Schot en de sportieve prestaties vallen in het niet bij die van the Citizens.

Het is hoe dan ook geen uitgemaakte zaak dat Van Bronckhorst het takenpakket van Guardiola overneemt als diens contract medio 2021, of eerder of later, ten einde loopt. Patrick Vieira werd in het verleden immers eveneens in de armen gesloten. De oud-middenvelder maakte aan de hand van toentertijd algemeen directeur Garry Cook nader kennis met de club en was daarna trainer van diverse jeugdelftallen.

De Fransman werd daarna trainer van zusterclub New York City FC, maar verliet de City Football Group vorig jaar toen hij een aanbieding van OGC Nice kreeg. Guardiola's assistent Mikel Arteta is eveneens een kandidaat, terwijl ook voormalig City-captain Vincent Kompany een outsider zal zijn als hij de problemen bij Anderlecht de baas is.

Van Bronckhorst heeft naar verluidt wel de beste papieren als hij intern een goede ontwikkeling doormaakt. Hij kent Guardiola al jaren, deelt diens voetbalfilosofie en is daarnaast ook een goede bekende van algemeen directeur Ferran Soriano en technisch directeur Txiki Begiristain. Beiden waren in het verleden werkzaam voor Barcelona en zijn samen met voorzitter Khaldoon Al Mubarak de beleidsbepalers in het Etihad Stadium.

Allen zijn naar verluidt onder de indruk van de wijze waarop Van Bronckhorst ondanks beperkte middelen toch de nodige prijzen bij Feyenoord in de wacht sleepte.

16-jarigen opgepakt voor verboden wapenbezit

Politieagenten hielden zaterdagavond in Rotterdam in en rond een tram negen jongeren aan die kennelijk er op uit waren om een ruzie met een andere groep jongeren uit te vechten. Meerdere jongeren waren daarbij in het bezit van diverse steekwapens.

Omstreeks 23.00 uur kreeg de politie informatie dat er sprake was van een op handen zijnde confrontatie met groepen jongeren. Het incident zou ontstaan op de Verboomstraat waarbij tientallen jongeren waren betrokken. De politie zette meerdere eenheden in om de jongeren op te sporen. Meerdere jongeren werden in Charlois staande gehouden en gecontroleerd. In een RET tram werd vervolgens een grote groep jongeren gespot. De tram werd stilgezet en alle aanwezige jongeren werden staande gehouden en op basis van de Wet Wapens en Munitie gecontroleerd. Twee jongeren (leeftijd 16 jaar) bleken in het bezit van een mes of steekwapen. Zij werden direct aangehouden. Zeven andere jongeren in de leeftijd tussen 15 en 17 jaar oud werden ook aangehouden omdat zij zich niet konden legitimeren.

Onder stoelen en banken
In onder stoelen en banken in de tram, maar ook op straat werden zeven messen aangetroffen. De politie identificeerde alle personen die bij het incident betrokken waren. Na bestudering van onder andere camerabeelden uit de tram verwacht de politie dat er een koppeling kan worden gemaakt met de vondst van de wapens en de jongeren in de tram.

De politie maakte meerdere processen verbaal op voor onder andere verboden wapenbezit. De RET maakte naheffingen op ter zake het reizen zonder geldig plaatsbewijs. De twee 16-jarige verdachten zitten nog vast, alle andere verdachten werden in de loop van de nacht weer in vrijheid gesteld. De politie stelt een nader onderzoek in.

Aanhoudingen wegens verboden wapenbezit (Foto: Politie)
Aanhoudingen wegens verboden wapenbezit (Foto: Politie)

Ballator MMA: Mousasi wint gekooid schaakspel

Bellator pakte het weekend uit met twee MMA-gala's. Op vrijdag een volle 'fight card' tijdens Bellator 227 in Dublin gevolgd door Bellator 228 op zaterdag in Los Angeles. Gegard Mousasi vocht de hoofdpartij op zaterdag tegen een andere MMA-legende, Lyoto Machida.

Dit gevecht was een rematch van een eerder gevecht dat, toen nog onder de UFC-vlag, Mousasi in 2014 na een prachtige tweestrijd jammergenoeg nipt verloor. Dat verlies was een zwarte vlek op het cv van de Nederlander en Bellator gunde Mousasi en Machida een tweede ronde.


Gegard Mousasi (Foto: Getty)

Mousasi was duidelijk waarom hij dat eerste gevecht verloor: Machida houdt er van dat zijn tegenstander druk zet en hem volgt, Mousasi trapte daar in hun eerste gevecht vol in en speelde het spel van zijn opponent mee. De in zijn element zijnde Braziliaan kon daardoor de overwinning uit het vuur slepen. 

Zaterdagavond zag het publiek een andere Mousasi, eentje die geduld had en zich niet liet meeslepen door het afwachtende spel van Machida. De scherpe counters van de Braziliaan waren schaars, vooral omdat Mousasi geduld had en zijn tegenstander het initiatief gunde. Iets waar Machida niet goed mee om kan gaan. Daardoor leek het gevecht gedurende de drie ronden, voor de buitenstaander, een saai schaakspel.

Mousasi was scherper met zijn vuisten, raakte Machida een aantal keer op het hoofd. Machida scoorde zijn punten van afstand met de benen op het lichaam van de Nederlander. Slechts aan het einde van de derde en laatste ronde ging het gevecht los. Mousasi raakte Machida hard en de Braziliaan viel daardoor op het canvas, een losgeslagen Mousasi op zich neer zien komend.

Machida verdedigde zich prima en Mousasi kon geen direct voordeel uit het grondwerk halen. Even werd het nog spannend toen Machida Mousasi in een verwurging te pakken kreeg, maar de laatste dertig seconden van de partij wist de Nederlander zijn adem prima in te houden.

Twee van de drie juryleden vonden dat Mousasi het schaakspel gewonnen had om zo de score tussen beide MMA-grootheden weer gelijk te trekken.

Mousasi hoopt op een rematch tegen Rafael Lovato Jr., maar niet voordat hij de vechter die zijn kampioensgordel eerder dit jaar afnam beschuldigde van steroïdengebruik.

"Kijk naar hem, vergelijk eens foto's van een aantal jaar geleden met nu. Dáár moeten jullie journalisten over schrijven!" aldus een lachende Mousasi. "Hij ziet eruit als een paard. Tijdens het wegen had ie enorme tepels, als van een vrouw. Hij kon een baby voeden met zulke tepels. Jullie zeggen dat ik misschien een slechte verliezer ben, maar....ach, misschien ben ik ook wel een slechte verliezer..." 

Mousasi was slim genoeg om de rematch met de kampioen niet direct te eisen. "Dat laat ik over aan mijn manager", eindigde hij de discussie.

Wil je meepraten over Bellator of MMA in het algemeen? Volg hier het FOK! MMA-forum.

Volledige resultaten Bellator 228 en daarna nog wat hoogtepunten van het weekend:
Gegard Mousasi verslaat Lyoto Machida na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27)
Patricio “Pitbull” Freire verslaat Juan Archuleta na jurybesluit (49-46 x2, 50-45)
A.J. McKee verslaat Georgi Karakhanyan na knockout (stoten, ronde 1)
Darrion Caldwell verslaat Henry Corrales na jurybesluit (29-27, 30-27 x2)
Daniel Weichel verslaat Saul Rogers na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
A.J. Agazarm verslaat Jonathan Quiroz na jurybesluit (29-28 x3)
Ava Knight verslaat Shannon Goughary na TKO (stoten, ronde 3)
Antonio McKee verslaat William Sriyapai na TKO (stoten, ronde 2)
Johnny Cisneros verslaat Mike Jasper na TKO (stoten, ronde 2)
Leandro Higo verslaat Shawn Bunch na opgave (verwurginng, ronde 2)
Weber Almeida verslaat Castle Williams na TKO (stoten, ronde 2)
Joshua Jones verslaat Dominic Clark na opgave (verwurging, ronde 1)
James Barnes verslaat David Duran na opgave (verwurging, ronde 2)

Agent breekt neus bij scheiden vechtersbazen

Een politieman is zondagochtend rond 04.30 uur gewond geraakt bij een ruzie en heeft daarbij zijn neus gebroken. De verdachte, een 17- jarige man uit Den Haag werd direct aangehouden.

Rond 04.30 uur kregen agenten een melding dat er tijdens de horecanacht in Zoetermeer op het Oostwaarts een ruzie was ontstaan tussen verschillende personen. Toen de agenten op de locatie aankwamen zagen zij een groep jongeren onenigheid met elkaar hebben. Toen twee mannen ruzie met elkaar kregen stapte een agent op hen af en probeerde ze uit elkaar te halen.

Zonder aanleiding en onverwacht sloeg een van de mannen de agent met een harde vuistslag vol in zijn gezicht. De neus van de agent begon direct te bloeden. De 17- jarige verdachte werd aangehouden en verzette zich hierbij. De agent is voor behandeling naar het ziekenhuis gegaan en daar bleek zijn neus gebroken te zijn. De aangehouden man wordt gehoord en de politie onderzoekt de zaak nader.

Albert Heijn rolbevestigt vrouwclichÚ in reclame

Welke romcomcliche's kun jij bedenken als het gaat om werkende vrouwen anno 2019? Ik begin wel: ze heeft een luie, domme man, zorgt voor kinderen die ze naar school en paardrijles en voetbal moet brengen en altijd net iets te laat is, ze doet boodschappen en flikkert snel wat in haar karretje en kookt overdreven maaltijden terwijl haar man als een zoutzak op de bank zit. Oh ja, en ze heeft ook nog een belangrijke functie in een bedrijf. En dat alles gebeurt rennend en vliegend en puffend en stuntelend. 

Rolbevestigend, nietwaar? En dat is precies wat de nieuwe reclame van Albert Heijn is. De opvolger van filiaalchef Harry Piekema heet Ilse (Randy Fokke uit Sluipschutters) die elke romcomcliché uit Soof, Gooise Vrouwen, Alles is Liefde, Mannenharten en nog duizend Nederlandse speelfilms mag naspelen. Marjet Heins van Adformatie schreef er een goede column over (deze!) waarin ze stelt boos en verdrietig te zijn over het beeld dat hier wordt geschetst. Piekema mocht de olijke filiaalchef zijn, Ilse is daarentegen moeder en getrouwd met een luie zak hooi. 

 

Nitraat ontploft in hand, vingers afgerukt

Op zaterdagavond raakte een 17-jarige jongen uit Wervershoof ernstig gewond bij een vuurwerkongeval. Omstreeks 22.45 uur was het slachtoffer met enkele vrienden de straat op gegaan in Bovenkarspel. Op de Oranje Nassaustraat had het slachtoffer vuurwerk afgestoken.

Op het moment dat hij, vermoedelijk, een nitraat af wilde steken ontplofte dit in zijn hand. Hierdoor ontstond zwaar letsel aan zijn hand, waarbij enkele vingers werden afgerukt. Hij werd vervoerd naar het ziekenhuis voor behandeling.

Het afgestoken vuurwerk was vermoedelijk een nitraat. Het gaat hierbij om gevaarlijk illegaal zwaar vuurwerk, waarvan het gebruik in Nederland verboden is.

Vrouwen met geweld beroofd, daders gezocht

In de nacht van zaterdag op zondag 29 september werden twee vrouwen van 21 en 27 jaar uit Eindhoven beroofd van hun scooter en fiets. Dit gebeurde rond 02.15 uur ter hoogte van het fietstunneltje aan de Peter Zuidlaan in Veldhoven.

Onder bedreiging van een mes en een taser werden zij gedwongen alles af te geven wat zij bij zich hadden. Ook hun scooter en fiets moesten ze afgeven. Een van de vrouwen liep verwondingen op in haar zij nadat ze werd gestoken met het mes. De verwondingen vielen gelukkig mee, maar moesten wel behandeld worden in het ziekenhuis. Na behandeling mocht zij het ziekenhuis weer verlaten.

De twee daders vluchtten met de scooter en fiets richting de Blaarthemseweg. Zowel de scooter als de fiets werden een paar uur later in de omgeving aangetroffen.

Van een van de daders is er een signalement. Het gaat om een licht getinte man met zwart haar en donkere ogen. Hij droeg een blauwe/ groene zakdoek voor de mond. Hij is 1.70m lang en normaal/ slank van postuur. Hij droeg een donkere broek, donkere trui zonder opdruk, zwart gebreide handschoenen en sprak Nederlands met straattaal. Ook de tweede dader sprak met straattaal.

De poliie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt getuigen van straatroof in Arnhem

Rond middernacht is er een oudere vrouw in Arnhem op straat beroofd. De vrouw liep over de Lisdoddelaan toen ze twee jongens met een scooter zag. Een van de jongens rende op haar af en pakte haar tas.

De 65-jarige vrouw bleef haar tas echter vasthouden en riep hard om hulp. Door het duwen en trekken viel de vrouw in de bosjes. Buurtbewoners schoten te hulp, waardoor de daders er vandoor gingen. Tot nu toe is van een van de daders een signalement bekend: een licht getinte man van rond de 20 jaar, ongeveer 1.70m lang en hij had een grijs jack met capuchon aan.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Agent geslagen bij aanhouden 17-jarige messentrekker

Op zondagmorgen hield de politie een 27-jarige vrouw uit Castricum aan wegens mishandeling van een politieman. Een 17-jarige jongen uit Heemskerk werd aangehouden wegens bedreiging en verboden wapenbezit.

Omstreeks 02.30 uur, bij het uitgaan van de horeca in het centrum van Castricum, ontstond buiten op straat een vechtpartij. Binnen de groep van vechtenden stond een 17-jarige jongen uit Heemskerk te zwaaien met een groot ‘Rambo’mes. De politie stond echter dicht bij de jongen en hij werd snel naar de grond gewerkt. Het mes kon worden afgepakt en in beslag worden genomen.

Toen de politie bezig was de jongen met het mes aan te houden, kwam vanuit het publiek een man op de politie aflopen die vermoedelijk probeerde de aangehouden man te ontzetten. De opdringerige omstander werd weggeduwd. Hij kwam echter weer terug en er ontstond een worsteling waarbij de politieman en omstander op de grond terecht kwamen.

Plotseling kwam er een vrouw aanlopen, die de politieman beetpakte en hem meerdere malen hard in het gezicht sloeg. De vrouw werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat zij onder invloed van alcohol verkeerde.

Steekpartij om sigaret, 2 gewonden en 6 arrestaties

Op zondagmorgen hield de politie in totaal zes personen aan wegens ernstige mishandeling op het station aan de Zuider Stationsweg in Bloemendaal. De verdachten zijn jongens van 17 (2x) en 18 jaar oud uit Amsterdam, jongens van 14 en 16 jaar oud uit Haarlem en een 18-jarig meisje uit Amsterdam.

Omstreeks 00.35 uur kreeg de politie melding van een vechtpartij tussen twee groepen op het station. Hierbij zou iemand gestoken zijn. Ter plaatse zag de politie het groepje van zes personen weglopen. Zij konden ter plaatse nog worden aangehouden. De verdachten zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Ter plaatse trof de politie ook een 21-jarige man aan. Hij had verwondingen aan zijn hoofd. Ook bleek een 20-jarige man gewond te zijn. Hij had een steekwond aan een been. Beide slachtoffers moesten voor behandeling worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Uit een eerste onderzoek komt naar voren dat de groep verdachten en de slachtoffers elkaar op het station zijn tegen gekomen. Een van de verdachten vroeg aan het groepje (waaronder de slachtoffers) om een sigaret. Toen deze weigerden ontstond er vrijwel direct een vechtpartij.

De politie stelt een onderzoek in naar het gebeuren en naar de individuele rollen van de zes verdachten.

Auto te water, bestuurder overleden

Zaterdagavond is op de A17 richting Rotterdam een automobilist bij een eenzijdig ongeval om het leven gekomen. De politie onderzoekt de oorzaak van het tragische ongeval.

Rond 19.25 uur ontvingen de hulpdiensten een melding dat naast de afrit richting Moerdijk een auto op zijn kop in de sloot lag. Onmiddellijk gingen politie, ambulancedienst en brandweer met spoed naar de snelweg toe. De afrit werd afgesloten. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen, deze landde in de buurt van het ongeluk.

Een slachtoffer werd uit de auto bevrijd. Helaas overleed hij ter plaatse. Het gaat om een 39-jarige man uit Noordhoek (Moerdijk). Omdat niet duidelijk was of zich nog meer slachtoffers in de auto bevonden, hebben duikers de auto onderzocht. Er werd verder niemand aangetroffen.

De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Zo worden getuigen verhoord en een sporenonderzoek ingesteld. De auto wordt door een bergingsbedrijf uit het water getakeld.

Nederland bemachtigt zetel in VN luchtvaartorganisatie

Op de algemene vergadering van de VN luchtvaartorganisatie ICAO is er in grote meerderheid gestemd voor de Nederlandse kandidaat, waardoor Nederland de komende drie jaar een vaste zetel in de raad krijgt. De Nederlandse vertegenwoordiger oefent als lid van dit dagelijkse bestuur direct invloed uit op het ICAO beleid en kan daarmee de luchtvaartbelangen van het Koninkrijk der Nederlanden behartigen.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) was afgelopen woensdag bij de 40ste ICAO Assembly in Montreal om de Nederlandse kandidatuur te bepleiten. Ze benadrukte in haar speech bij de opening van de algemene vergadering het belang van een goede internationale samenwerking. Niet alleen in belang van een veilige burgerluchtvaart, maar vooral ook om werk te maken van een duurzamere luchtvaartsector. Met deze raadszetel kan Nederland nu van binnenuit zorgen dat veiligheid bovenaan de agenda blijft staan en er daarnaast meer focus komt op verduurzaming.

ICAO maakt internationaal afspraken en ontwikkelt standaarden die zorgen voor een veilige en geordende ontwikkeling van het luchtverkeer. Nederland is één van de 193 landen die zijn aangesloten en vertegenwoordigt binnen ICAO zowel de Nederlandse belangen als die van de overzeese gebieden van het koninkrijk.

WK wielrennen: Parcours ingekort, start nu om 10.00

De UCI heeft besloten om twee beklimmingen uit het parcours te halen bij de wegwedstrijd van het WK wielrennen. Vanwege de zware regen zijn de beklimmingen van Buttertubs en Grinton Moor geschrapt. In plaats van 285 kilometer moeten de renners 261 kilometer afwerken.

Door het schrappen van de twee beklimmingen is de start met twintig minuten uitgesteld. Eerst zouden de renners om 09.40 starten, maar nu mogen de renners om 10.00 (Nederlandse tijd) van start. Door de aanpassing zal nu in plaats van zeven plaatselijke rondes negen rondes van 13,8 kilometer worden afgewerkt.

Moeder en kind ernstig gewond bij woningbrand

Een vijfjarig meisje en haar 30-jarige moeder zijn zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een brand in een woning in Brunssum.

De vermoedelijke oorzaak is dat het kind langs een brandende kaars is gelopen en dat daarbij haar kleding vlam heeft gevat. Het kind liep hierbij ernstige brandwonden op. De moeder liep vervolgens ook brandwonden op. Het kind is per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Bochum (D) vervoerd en de moeder ging per ambulance naar het ziekenhuis in Heerlen. Over hun toestand is momenteel verder niks bekend. Volgens politieonderzoek heeft er geen strafbaar feit plaatsgevonden.

MLB: Alonso verbetert Rookie homerun-record; Verlander gooit 3.000ste strikeout uit carriŔre

Met nog twee wedstrijden te gaan in de reguliere competitie in de MLB heeft Pete Alonso het rookie homerun-record verbeterd. De eerste honkman van de New York Mets sloeg vannacht in de derde inning zijn 53ste homerun van het seizoen.

Daarmee verbetert Alonso het rookie homerunrecord van Aaron Judge. De outfielder van de New York Yankees sloeg in het seizoen 2017 52 homeruns. Voor Alonso is het sowieso al een prachtig jaar won, want tijdens de All-Star break won hij ook al de Home Run Derby. Hij is ook de grootste kandidaat om Rookie of the Year te winnen.

Ook werper Justin Verlander bereikte een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. De pitcher van Houston Astros gooide 300 strikeouts dit seizoen. Dat was voor het eerst dat Verlander daarin slaagde. Hij kwam daarmee uit op een totaal boven de 3.000 strikeouts in zijn carrière en is daarmee de achttiende werper die dat lukt. Nolan Ryan is recordhouder met 5,714 strikeouts in de MLB.

Uitslagen MLB zaterdag:
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 4-9
Kansas City Royals - Minnesota Twins 3-4
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 4-1
Chicago White Sox - Detroit Tigers 7-1 (game 1)
Chicago White Sox - Detroit Tigers 3-4 (game 2)
Washington Nationals - Cleveland Indians 10-7
San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 0-2
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 9-3
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 2-4 (twaalf innings)
New York Mets - Atlanta Braves 3-0
St. Louis Cardinals - Chicago Cubs 6-8
Texas Rangers - New York Yankees 9-4
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 6-5
Colorado Rockies - Milwaukee Brewers 3-2 (tien innings)
Los Angeles Angels - Houston Astros 3-6
Seatlle Mariners - Oakland Athletics 0-1

Man gewond na steekpartij Amsterdam, verdachte aangehouden

Bij een steekpartij aan de Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost is vannacht één man gewond geraakt. De politie heeft de verdachte kunnen aanhouden.

Het slachtoffer werd neergestoken op een grasveldje bij het Meibergpad, even na middernacht. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe ernstig hij gewond is.

Het mes waarmee de verdachte in een tuin werd aangehouden, is in beslag genomen en wordt onderzocht.

FOK! Wat een weer: veel regen en wind

Hallo!

Zoals beloofd trokken er vrijdagavond zware buien over het noordwestelijke deel van het land. Er zaten ook pittige onweersbuien tussen en de regen kwam er met bakken tegelijk uit. Op sommige plekken viel er 10 mm in een paar minuten tijd. Over het algemeen lagen de cijfers in Noord-Holland tussen de 25 en 40 mm. Ook in Friesland viel plaatselijk 20 mm. In de rest van het land bleef het overwegend droog.

Gisteren besloten de buien om ook het binnenland met een bezoekje te vereren. Ook dit waren best wel pittige buien met hier en daar onweer. Uizondering vormde Zeeland. Daar bleef het vrijwel overal droog met geregeld zon.

Vandaag staat er een zeer actieve depressie op het menu. Al in de vroege ochtend bereikt de regen ons land, en dat blijft het langdurig doen. De modellen laten zo'n 10 tot 40 mm zien. Dat wil zeggen 10 in het zuiden tot 40 in het noorden. Met name op passage van het koufront aan het eind van de dag kan het heel stevig doorregenen. Ook kan er dan weer een klap onweer bij zitten. De kans op zon is niet zo groot. Verder wakkert de wind weer fors aan. Langs de kust tot hard en in het binnenland tot (vrij) krachtig.

Kortom een weertje om het binnen gezellig te maken!

Fijne zondag!


Meer weer op FOK!

Regenboog in Bergen Op Zoom (Foto: Maily)
maily zag vrijdagochtend deze fraaie regenboog in Bergen Op Zoom. (Foto: maily)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Razgatlioglu pakt eerste World Superbikes-zege

Toprak Razgatlioglu heeft zijn eerste World Superbikes-zege te pakken. De Turkse Kawasaki-coureur gaat daarmee voorbij aan zijn leermeester Kenan Sofuoglu, een grootheid in het WK Supersport, maar iemand die nooit een WSBK-zege pakte. Razgatlioglu won de eerste race op het Franse Magny-Cours.

Vanaf poleposition pakte Jonathan Rea uiteraard de leiding, Michael van der Mark volgde vanaf plek twee en viel gelijk stevig aan. Leon Haslam volgde, maar zag Tom Sykes al snel binnendoor komen, waarna de BMW-coureur ook Van der Mark te pakken nam.

Sykes was geweldig begonnen en zijn oud-teamgenoot en rivaal Rea moest er rap aan geloven, terwijl Van der Mark Chaz Davies langszij zag komen. Razgatlioglu kwam ook sterk naar voren en ging voorbij Van der Mark, waarna het voor Davies voorbij was: de Welshman schoof met zijn Ducati onderuit bij een poging om Razgatlioglu te pakken.

Om de eerste plek werd ronde na ronde vol geknokt en na Rea en Sykes nam Van der Mark de plek weer over. De Nederlander was halverwege de race de eerste die een klein gaatje kon slaan en dat hield hij vol tot drie ronden voor het einde. Met de winst alsmaar meer in zicht ging het fout: Van der Mark remde zijn Yamaha onderuit en was gezien.

Rea kreeg zo de eerste plek cadeau, Razgatlioglu reed op de tweede plek en ver daarachter streden Loris Baz en de flink teruggezakte Sykes om plek drie. Rea leek zo rustig naar de winst te kunnen rijden, maar Razgatlioglu dacht daar anders over: de Turk zette zijn Kawasaki voorbij die van Rea en pakte zowaar de winst, waarna Sykes het podium completeerde.

De Vries schrijft Nederlandse racegeschiedenis met Formule 2-titel

Nyck de Vries heeft zich laten kronen tot kampioen in de Formule 2. De 24-jarige Fries won op indrukwekkende wijze de hoofdrace in het Russische Sochi en daarmee kon de titel hem niet meer ontgaan. De Vries is de eerste Nederlandse kampioen ooit in de klasse direct onder de Formule 1.

Vanaf poleposition ging De Vries er als een speer vandoor, gevolgd door titelconcurrent Nicholas Latifi. Callum Ilott, Lucas Ghiotto, Zhou Guanyu, Louis Deletraz en Mick Schumacher volgden, terwijl de race al in de eerste ronde voorbij was voor thuisheld Artem Markelov, de vervanger van de op Spa-Francorchamps zo tragisch overleden Anthoine Hubert.

Ghiotto opende na een paar ronden met succes de aanval op Latifi, Zhou kreeg wegens het afsnijden van een bocht vijf seconden aan de broek. Ghiotto's mediumbanden kwamen lekker op temperatuur en na vijf ronden ging de Italiaan zonder veel moeite voorbij de op supersofts rijdende leider De Vries. De Nederlander en Latifi kwamen na zes ronden naar binnen voor een nieuw setje mediumbanden, terwijl De Vries' teamgenoot Nikita Mazepin een fraai duel uitvocht met Schumacher.

Met vier ronden te gaan maakte Ghiotto eindelijk zijn stop, waarbij hij terugviel tot achter De Vries, Latifi én Deletraz. De Italiaan probeerde nog volle bak aan te vallen, maar dat leverde uiteindelijk niks meer op dan een vierde plek. De Vries reed onbedreigd naar een knappe zege en verzekerde zich zo van de titel, Latifi en Deletraz completeerden het podium.

Shwartzman nieuwe Formule 3-kampioen

Robert Shwartzman is de nieuwe kampioen in het FIA Formule 3-kampioenschap, de opvolger van de na vorig jaar gestopte GP3. De Rus wist de eerste race van zijn thuisweekeinde in Sochi niet te winnen, maar dat was ook niet nodig.

Vanaf de derde plek kende Marcus Armstrong de beste start en hij nam zelfs de leiding, voor polesitter Shwartzman, Niko Kari, Leonardo Pulcini en Christian Lundgaard, die de van plek twee vertrokken Jehan Daruvala weer langszij zag komen. Een achterblijver zorgde vrij snel voor een safetycarsituatie, waarna Lundgaard vlak voor de herstart op de langzaam vochtig wordende baan rond werd getikt door Jüri Vips.

Kari nam Shwartzman te grazen bij de herstart, Armstrong behield de leiding. Halverwege de race kwam die positie in gevaar en met een snaarstrakke move nam Kari de Nieuw-Zeelander te grazen. Armstrong probeerde snel terug te slaan, maar dat liep niet helemaal soepel: Shwartzman kwam er voorbij en ook Pulcini schoof een plekje op. Niet veel later kwam F3-debutant David Schumacher in beeld: de zoon van Ralf werd rondgetikt door Keyvan Andres.

Shwartzman was de volgende die het tempo weer lekker te pakken had en Kari moest zijn eerste plek inleveren bij de Rus. Ook Armstrong kwam weer voorbij Kari, daarachter opende Vips met succes de aanval op Hitech-teamgenoot Pulcini, hoewel de Est wel een tien seconden tijdstraf aan de broek had hangen. Armstrong trok in de slotronde nog ten strijde en verschalkte teamgenoot Shwartzman, wat hem de winst opleverde.

Ferrari Academy-collega Shwartzman finishte als tweede, voor Kari, en met een vijfde plek voor Daruvala was dat voor de Rus ruimschoots genoeg om zich tot Formule 3-kampioen te laten kronen.

Suzuki wandelt naar WK-goud na 50 kilometer lange slijtageslag

Yusuke Suzuki heeft zaterdagavond het koningsnummer van het WK atletiek in Doha gewonnen. De Japanner pakte het goud op de 50 kilometer snelwandelen, wat altijd al een ongekende aanslag op het lichaam is, maar zeker in de bloedhete én vochtige omstandigheden in de Qatarese hoofdstad.

Suzuki nam al in de eerste kilometers de leiding en sloeg een gaatje naar een groep achtervolgers, waar wereldrecordhouder Yohann Diniz de oversteek uit wist te maken. Binnen vijf kilometer moest de Fransman echter weer afhaken en al snel stapte hij zelfs uit de race: zijn oversteek bleek hem zeer duur te komen staan.

Niet veel later was het ook voorbij voor Tomohiro Noda uit Japan, een van de leden van de achtervolgende groep. Daar liep ook de Slowaak Matej Toth, maar de olympisch kampioen kreeg het bijzonder zwaar, zakte weg uit die groep en moest in de loop van de wedstrijd óók de strijd staken. De Noor Håvard Haukenes liep lange tijd lekker mee voorin, maar na drie rode kaarten moest hij vijf minuten de strafzone in, waarna hij na nog een rode kaart gediskwalificeerd werd.

Ondertussen kreeg Suzuki het voorin wat lastiger: zijn voorsprong van bijna vier minuten op de Chinees Niu Wenbin slonk en bij de waterpost vertraagde de Japanner met enige regelmaat tot een rustig stapvoets tempo. Niu had wel al twee rode kaarten op zak en kon dus weinig risico nemen, maar hij kwam wel in de buurt.

Toch zat het gevaar vooral áchter de Chinees: de 43-jarige Portugees João Vieira was razendsnel onderweg, net als de jarige Canadees Evan Dunfee. Vieira kwam alsmaar dichter bij Niu in de buurt en nam de Chinees in de laatste kilometers te grazen, waarna ook Dunfee er al snel voorbij vloog.

Een aanval op Suzuki zat er niet meer in: de Japanner leek zijn 'pauzes' perfect berekend te hebben en hield genoeg over. Na een verwoestend zware vier uur, vier minuten en twintig seconden - véél langzamer dan gebruikelijk - pakte hij het goud, 39 tellen voor Vieira, die Dunfee nog maar net van het lijf wist te houden.

Bij de vrouwen ging het goud naar Liang Rui. De Chinese liet landgenote Li Maocuo en de Portugese wereldkampioene Inês Henriques halverwege achter en breidde haar voorsprong vanaf dat moment gestaag uit. Ze won in 4:23.26 uur, dik drie minuten voor Li. Na het wegvallen - en vervolgens uitvallen - van Henriques werkte Eleonora Giorgi de laatste 25 kilometer op plek drie af en de Italiaanse won dan ook het brons.

Donder toch eens op met je klimaatgejank

Afgelopen week was ik bij de klimaatstakingen in Nijmegen en Den Haag. Over Nijmegen schreef ik dit artikel, waarin ik de deelnemers ‘beroepsactivisten’ noemde. Ik was zo vriendelijk om een linkje van het artikel naar de organisator van het evenement in Nijmegen te sturen, en hoewel ik bedankt werd voor het artikel, was de persoon die mij antwoord gaf niet blij dat ik de term beroepsactivisten gebruikt had.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.