FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 september 2019

Warholm wereldkampioen op hoogtepunt WK atletiek

Op het wereldkampioenschap atletiek in Doha heeft Karsten Warholm zijn wereldtitel op de 400 meter horden met succes verdedigd. Het beloofde hét hoogtepunt van het WK te worden, want met Warholm, de Qatarees Abderrahman Samba en de Amerikaan Rai Benjamin liepen drie van de vier snelste mannen ooit de finale.

Warholm begon weer geweldig en wist het sterk door te trekken, alleen Benjamin kon volgen. Meer zat er niet in en met een licht tegenvallende 47,42 pakte de Noor het goud, voor de 47,66 van Benjamin. Samba moest van ver komen en met 48,03 wist hij na enkele maanden blessureleed toch nog het brons weg te kapen voor Kyron McMaster van de Britse Maagdeneilanden.

Hoogspringster Mariya Lasitskene was de topfavoriete voor goud, maar de Russische moest er bijzonder hard voor vechten. Ook de Amerikaanse Vashti Cunningham en het jonge Oekraïnse duo Yaroslava Mahuchikh en Yuliya Levchenko sprong over twee meter, waar het voor Levchenko en Cunningham eindigde.

De andere twee gingen beiden in één keer over 2,02 meter, waarna Lasitskene de 2,04 meter eveneens in één poging haalde: acht uit acht was haar stand op dat moment. Mahuchikh deed het in haar derde poging en sprong een nieuw wereldjuniorenrecord, maar daarmee hield ze het voor gezien: Lasitskene was niet meer bij te halen en na drie mislukte pogingen op 2,08 meter was Lasitskene wederom wereldkampioen.

De 800 meter leverde bijzonder verrassend goud op voor de Oegandese Halimah Nakaayi, die zich in de halve finales met enig worstelen naar de finale liep. In de eindstrijd leek de Amerikaanse favoriete Ajee Wilson te winnen, maar Nakaayi kwam er in de laatste honderd meter overheen en snelde in 1:58,04 minuten naar het goud. Achter de Oegandese werd Wilson nog gepasseerd door landgenote Raevyn Rogers, die met een ziedende eindsprint nét te laat kwam en in 1:58,18 zilver pakte.

De Zweedse favoriet Daniel Ståhl pakte het goud bij het discuswerpen, wat een ietwat matige finale werd. Met 67,59 meter bleef hij ver van de 'magische' 70-metergrens vandaan, terwijl zijn Jamaicaanse uitdager Fedrick Dacres met 66,94 meter zilver pakte. Brons ging naar Oostenrijk: Lukas Weisshaidinger eindigde met 66,82 meter als derde op een van dé klassieke atletiekonderdelen.

Edris wereldkampioen 5000m na prachtige finale, Chepkoech haalt uit

Op het wereldkampioenschap atletiek in het Qatarese Doha heeft Muktar Edris opnieuw de wereldtitel gepakt op de 5000 meter. De Ethiopiër onttroonde Mo Farah twee jaar geleden in diens eigen Londen en liet nu na een matig jaar zien perfect gepiekt te hebben.

De Kenianen speelden geen enkele rol van betekenis, het ging vooral tussen de Ethiopiërs, de gebroeders Jakob, Filip en Henrik Ingebrigtsen en de Canadees Mohammad Ahmed en Amerikaan Paul Chelimo. In de slotfase opende de jongste van de Noorse broers, Jakob, de aanval en hij trok de groep flink uit elkaar. De Ethiopiërs en Ahmed konden volgen en walsten in de slotronde over de jonge Europees kampioen heen. Edris sprintte landgenoot Selemon Barega er vervolgens uit en won goud in 12:58,85 minuten, voor Barega en Ahmed.

In de halve finales van de 200 meter liep Taymir Burnet met 20,34 seconden een prima persoonlijk record, maar zijn vierde plek was niet genoeg om de finale te bereiken. Oud-wereldkampioen Yohan Blake eindigde met 20,37 zelfs achter hem en ligt er dus ook uit, de Amerikaanse topfavoriet Noah Lyles maakte met een ogenschijnlijk simpele 19,86 de beste indruk.

Update 21.10 uur
Op de 3000 meter steeplechase was er maar één grote favoriete en die maakte het helemaal waar: wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech vertrok verschroeiend snel en lag zelfs even onder het schema van haar wereldrecord. Dat zat er niet in, maar met 8:57,84 was er wel zonder twijfel goud voor de Keniaanse, terwijl Emma Coburn in een Pan-Amerikaans record van 9:02,35 het zilver pakte. De Duitse Gesa Felicitas Krause liep een ijzersterke wedstrijd en pakte in 9:03,30 verrassend brons.

Van Gerwen wint Euro Tour-ranking; vier Nederlanders naar EK

Michael van Gerwen heeft opnieuw de ranking van het Euro Tour gewonnen. De Vlijmenaar eindigde met 138.000 pond bovenaan de ranglijst. Van Gerwen won vier van de dertien toernooien en haalde ook nog eens drie keer de finale. 

Ian White eindigde als tweede achter Van Gerwen met 94.000 pond. White won twee toernooien en verloof ook nog een twee finales. Gerwyn Price werd derde met 75.000 pond, gevolgd door Daryl Gurney (68.000), Dave Chisnall (62.000) en Mensur Suljovic (61.500).

Van Gerwen heeft zijn topklassering vooral te danken aan zijn sterke start van het seizoen. De nummer één van de wereld won vier van de eerste vijf Euro Tour-toernooien. Daarna wist Mighty Mike geen enkele van de resterende acht evenementen te winnen. Wel verloor de huidige wereldkampioen de finales in Zwolle, Wenen en Mannheim.

Afgelopen weekend werd de wereldkampioen in de achtste finales van de Gibraltar Darts Trophy uitgeschakeld door Nathan Aspinall. Dat was de derde keer dat Van Gerwen niet voorbij de laatste zestien wist te komen op de Euro Tour dit jaar. Eerder dit seizoen verloor hij tweemaal in een vroeg stadium van Keegan Brown.

Jermaine Wattimena eindigde als tweede Nederlander op de lijst met een 23ste plaats, kort voor Jeffrey de Zwaan (26) en Vincent van der Voort (27). De vier Nederlanders staan in de 32 van de Euro Tour en plaatsen zich daarmee voor het Europees kampioenschap eind oktober in Göttingen. Danny Noppert eindigde 34e en piste net naast te pot. Raymond van Barneveld vinden we terug op plaats 42. 

Loting EK Darts
(1) Michael van Gerwen v (32) Ross Smith
(16) Glen Durrant v (17) Ricky Evans
(8) Joe Cullen v (25) Mervyn King
(9) Rob Cross v (24) Darren Webster

(5) Dave Chisnall v (28) Dimitri Van den Bergh
(12) James Wade v (21) Jonny Clayton
(4) Daryl Gurney v (29) William O'Connor
(13) Adrian Lewis v (20) Simon Whitlock

(2) Ian White v (31) Michael Smith
(15) Keegan Brown v (18) Stephen Bunting
(7) Peter Wright v (26) Jeffrey de Zwaan
(10) Jamie Hughes v (23) Jermaine Wattimena

(6) Mensur Suljovic v (27) Vincent van der Voort
(11) Krzysztof Ratajski v (22) Chris Dobey
(3) Gerwyn Price v (30) Ted Evetts
(14) Nathan Aspinall v (19) Steve Beaton

FC Twente loot Wolfsburg in Champions League

De voetbalsters van FC Twente gaan het in de achtste finales van de Champions League opnemen tegen VfL Wolfsburg. De Enschedese ploeg begint op 16 of 17 oktober met een uitduel en twee weken later is de return in Enschede.

Wolfsburg won de Champions League in 2013 en 2014. Vorig jaar verloor het in de kwartfinales van latere winnaar Lyon. Bij de Duitsers zit Nederlands international Dominique Bloodworth in de selectie. FC Twente moest een voorronde een toernooi spelen om zich te kwalificeren voor het hoofdschema van de Champions League. De Tukkers rekenden in de eerste ronde van de Champions League over twee duels af met Sankt Pölten uit Oostenrijk (5-4).

Twente oefende de afgelopen jaren al een paar keer tegen Wolfsburg. In 2018 waren de Duitsers in de stromende regen in Oostenrijk met 4-0 te sterk. Afgelopen winter, begin januari 2019, verloor Twente het oefenduel in Duitsland met 5-0. 

Loting achtste finales Champions League
Glasgow City - Brøndby
FC Barcelona - FC Minsk
BIIK Kazygurt - FC Bayern München
Lyon - Fortuna Hjørring
PSG - Breidablik
Wolfburg - FC Twente
Slavia Praag - Arsenal
Manchester City - Atlético Madrid

Negen Nederlandse darters geplaatst voor het BDO WK

Zeven Nederlandse darters en twee dartsters hebben zich geplaatst voor het wereldkampioenschap darts van de BDO, dat in januari voor het eerst in de O2 Arena in Londen gespeeld wordt.

Bij de heren hebben Wesley Harms, Richard Veenstra, Martijn Kleermaker en Willem Mandigers een beschermde status verworven voor de loting. Chris Landman, Dennie Olde Kalter en Gino Vos hebben zich eveneens geplaatst voor het BDO WK. Martin Adams maakt na een jaar afwezigheid zijn rentree. Ook bekende namen als Scott Mitchell, Jim Williams, Andy Hamilton, Gary Robson en Scott Waites zijn van de partij. De pas dertienjarige Leighton Bennett wist zich ook via het circuit te plaatsen voor het herentoernooi.

Namens België doen Mario Vandenbogaerde en Brian Raman mee. Laatstgenoemde moet het toernooi wel in de voorronde starten. Ross Montgomery en Aaron Turner zitten nog in de wachtkamer wat betreft plaatsing. Hun deelname wacht af van doorgang van het Aziatische kwalificatietoernooi en het verloop van de World Masters.

Aileen de Graaf en Sharon Prins geplaatst voor het WK. Zij krijgen concurrentie van onder meer Lisa Ashton, Anastasia Dobromyslova en titelverdediger Mikuru Suzuki. De 15-jarige Beau Greaves maakt haar debuut op dit toernooi, nadat zij afgelopen seizoen meerdere toernooien wist te winnen bij de dames.

Vorige maand werd bekend dat het BDO WK verhuist van het iconische Lakeside-complex naar een bijzaal in de O2 in Londen. Het deelnemersveld wordt op 28 oktober compleet gemaakt, wanneer het laatste kwalificatietoernooi op het programma staat. Bij de heren zijn nog vier startplekken te verdienen, terwijl er nog twee plekken over zijn bij de dames.

Heren - top-16 plaatsingslijst
1 Wesley Harms (Nederland) 415
2 Jim Williams (Wales) 368
3 Richard Veenstra (Nederland) 353
4 Dave Parletti (Engeland) 311
5 Wayne Warren (Wales) 310
6 Nick Kenny (Wales) 301
7 Martijn Kleermaker (Nederland) 298
8 Willem Mandigers (Nederland) 275
9 Scott Mitchell (Engeland) 268
10 Adam Smith-Neale (Engeland) 233
11 Mario Vandenbogaerde (België) 232
12 Andy Hamilton (Engeland) 217
13 = David Evans (Engeland) 212
13 = Gary Robson (Engeland) 212
15 Ryan Hogarth (Schotland) 202
16 Scott Waites (Engeland) 199

Nummers 17-24 BDO-ranking (eerste ronde)
17 Gary Stone (Schotland) 197
18 Leighton Bennett (Engeland) 192
19 Chris Landman (Nederland) 190
20 Michael Unterbuchner (Duitsland) 187
21 Dennie Olde Kalter (Nederland) 185
22 Gino Vos (Nederland) 181
23 Martin Adams (Engeland) 180
24 Sebastian Steyer (Polen) 178

Nummers 25-28 (voorronde)
25 Simon Stainton (Engeland) 176
26 Brian Raman (België) 172
26 = Ross Montgomery (Schotland) 172 (indien er geen Aziatische qualifier is)
28 = Aaron Turner (Engeland) 165 (Indien World Masters-kampioen zich al geplaatst heeft)

Regionale Qualifiers
Baltic: Andreas Harrysson (Zweden)
British: Paul Hogan (Engeland)
Canada: David Cameron (Canada)
Eastern Europe: Gabriel Pascaru (Romanië)
New Zealand: Darren Herewini (Nieuw-Zeeland)
USA: Joe Chaney (Verenigde Staten)
Western Europe: Thibault Tricole (Frankrijk)
Australia: Justin Thompson (Australië)

Dames - top-8 plaatsingslijst
1 Lisa Ashton (Engeland) 433
2 Mikuru Suzuki (Japan) 383
3 Aileen de Graaf (Nederland) 370
4 Fallon Sherrock (Engeland) 368
5 Deta Hedman (Engeland) 356
6 Beau Greaves (Engeland) 355
7 Anastasia Dobromyslova (Rusland) 339
8 Lorraine Winstanley (Engeland) 337

Nummers 9-14 damesranking
9 Laura Turner (Engeland) 326
10 Maria O’Brien (Engeland) 280
11 Casey Gallagher (Engeland) 274
12 Paula Jacklin (Engeland) 251
13 Sharon Prins (Nederland) 245
14 Trina Gulliver (Engeland) 239 (Indien World Masters-kampioen zich al geplaatst heeft)

Man is huisraad zat en smijt het naar buiten

Een man heeft gisteravond zijn complete huisraad vanuit een bovenverdieping aan de Diamantstraat in Amsterdam naar beneden gegooid. Tijdens zijn aanhouding reageerde de verdachte agressief naar omstanders en raakte een agent gewond.

Op het moment dat de man zijn inboedel op straat gooide, kwam een deel van het meubilair terecht op een geparkeerde auto. Het voertuig is daardoor volledig vernield, meldt de politie op Facebook.

Nadat de politie ter plaatse was, reageerde de verdachte niet op vragen van de agenten en gedroeg hij zich agressief naar omstanders.

Agressief
De politie besloot de man aan te houden, maar hij verzette zich hierbij hevig. De verdachte reageerde gewelddadig en probeerde tijdens zijn aanhouding een oog uit te drukken van een van de agenten.

Uiteindelijk wist de politie de man te overmeesteren. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar een cellencomplex. De agent raakte lichtgewond aan zijn arm en oog.

Wereldkampioene Schippers trekt zich terug van 200 meter, De Witte door

Atlete Dafne Schippers heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Doha afgemeld voor de series van de 200 meter. De regerend dubbel wereldkampioene liet een dag eerder de finale op de 100 meter al schieten, want in de halve finales liep ze een liesblessure op.

Maandag stonden de series van de 200 meter al op het programma, waar Schippers weliswaar zeker niet de favoriete, maar wel een van de gevaarlijke outsiders was. Dat kwam er dus niet van, want de Nederlandse trok zich vooraf terug. Geweldige tijden werden er verder nog niet gelopen, met 22,32 was de Britse Dina Asher-Smith de snelste in de series.

Op de 400 meter plaatste Lisanne de Witte zich voor de halve finales. Ze kwam in haar serie in 51,31 seconden als vierde over de meet en kon als een van de tijdsnelsten nog vrij ruim door. Echt noemenswaardige afvallers waren er in de series niet.

Red Dead Redemption 2 krijgt voorlopig geen singleplayer DLC

Rockstar werkt op dit moment niet aan singleplayer DLC voor Red Dead Redemption 2. Rockstar geeft in een interview met VG247 aan dat ze op dit moment alleen aandacht hebben voor Read Dead Online.

"We zijn of dit moment 100% gefocust op online. Er is er ontzettend veel te doen. We hopen ook dat we alles wat een speler leuk vindt aan singleplayer kunnen brengen naar de online wereld", aldus Katie Pica, een producent van het online component. "We houden van singleplayer, iets dat bewezen wordt door het gigantisch verhaal en de epiloog van Red Dead Redemption 2. Wij hopen de torenhoge ambitie van de singleplayer ervaring te kunnen evenaren met Red Dead Online".

Kantoorpersoneel Roda JC komt massaal in opstand tegen Garcia de la Vega

De weerstand tegen Mauricio Garcia de la Vega bij Roda JC Kerkrade wordt alsmaar groter. Maandag heeft het voltallige kantoorpersoneel van de club zich ziekgemeld, zo melden diverse Limburgse media. De medewerkers weigeren nog langer te werken voor de omstreden directeur annex geldschieter.

Garcia de la Vega ligt zwaar onder vuur in Kerkrade. Vrijdagavond werd de Mexicaanse zakenman door supporters het stadion van Roda JC uitgejaagd tijdens de wedstrijd tegen De Graafschap (1-1).

De fans zouden ontevreden zijn over Garcia de la Vega, omdat hij ondanks beloftes geen geld in de club zou steken. Garcia de la Vega verliet gedwongen het Parkstad Limburg Stadion en deed later aangifte vanwege mishandeling en bedreiging.

Maandag was Garcia de la Vega volgens 1Limburg kortstondig in het stadion, maar de directeur vertrok toen hij zag dat het kantoorpersoneel niet aanwezig was. Volgens De Limburger liet de Mexicaan zich nog wel zien bij de training van Roda JC, waar hij de spelers begroette en zelfs een kort praatje maakte met de aanwezige supporters.

Roda JC is naar verluidt bezig om alweer afscheid te nemen van Garcia de la Vega. Voormalig clubeigenaar Frits Schrouff, die de aandelen overdeed aan de Mexicaan, is al enige tijd bezig om een vertrekregeling te bespreken. Het tweetal zou zelfs dicht bij een akkoord zijn geweest, totdat de supporters van Roda JC de deal vrijdag doorkruisten door Garcia de la Vega het stadion uit te jagen.

Boeren verzamelen zich in Den Haag

Morgen uiten boeren en tuinders door heel Nederland hun verontwaardiging over het politieke debat dat over de rug van de sector wordt gevoerd. Agrariërs vragen onder de noemer #trotsopdeboer bij de demonstratie in Den Haag en met publieksacties van Groningen tot Zeeland tot Limburg aandacht voor hun bijdrage aan de maatschappij.

LTO Nederland deelt de zorg en verontwaardiging: "Te vaak is de maatschappelijke waardering voor onze sector het slachtoffer van stemmingmakerij om politiek gewin. Samen met de regionale organisaties steunen we daarom leden die een statement willen maken met bijvoorbeeld een open dag op hun bedrijf of een publieksactie in hun gemeente. Voor leden die naar Den Haag willen afreizen is door de lokale afdelingen en regionale organisaties busvervoer georganiseerd."

LTO Nederland hoopt dat politiek Den Haag het signaal dat boeren en tuinders morgen geven serieus neemt. De maatschappelijke waardering voor de sector is groot, het is zorgelijk dat dit zo vaak niet terug te horen is in het politieke debat. Boeren en tuinders protesteren ertegen dat zij door een kleine groep steeds maar weer weggezet worden als een probleem in plaats van een oplossing voor bijvoorbeeld voedselvoorziening, natuurbeheer en een groene leefomgeving. Proefballonnen waarmee het bestaansrecht van de helft van de veehouderij in twijfel wordt getrokken komen hard aan.

Drie aanhoudingen voor schietpartij Rotterdam

Zondagavond raakte een man zwaargewond tijdens een schietincident op de Nieuwe Binnenweg. Of de kogels voor hem bedoeld waren, is nog onderwerp van onderzoek. De politie heeft de gewonde man aangehouden evenals twee andere mannen. De politie heeft een groot onderzoeksteam opgestart en is op zoek naar getuigen en camerabeelden.

De 26-jarige Rotterdammer stond voor een café op de Nieuwe Binnenweg toen hij even voor half tien ’s avonds werd geraakt. Hij is na eerste behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat nog onduidelijk is wat er precies gebeurd is, is het slachtoffer ook aangehouden. De politie komt graag meer te weten over de toedracht van het schietincident en vraagt mensen die meer weten, dit te melden. Dat kan ook anoniem op 0800-7000 of via het Team Criminele Inlichtingen op 079-3458 999.

Diezelfde zondagavond werd een andere man met een schotwond bij een ziekenhuis in Rotterdam binnengebracht. Deze man is samen met de andere man, die bij hem was, aangehouden. De politie onderzoekt hoe deze man gewond is geraakt en of dit een relatie heeft tot de schietpartij op de Nieuwe Binnenweg. Ook in dit geval is de politie benieuwd of er mensen zijn die hier meer van weten.

Een mogelijke relatie met het schietincident op de Nieuwe Binnenweg wordt ook onderzocht als het gaat om twee autobranden op het Henegouwerplein. Kwart voor één ’s nachts gaan twee auto’s op het Henegouwerplein bij de kruising met de Beukelsdijk in vlammen op. De politie komt graag in contact met mensen die hebben gezien dat deze auto’s zijn neergezet, aangestoken of die gisteravond of vannacht personen bij deze auto’s hebben gezien.

Douane onderschept 1500 kilo cocaïne

De Douane heeft zondag tijdens een controle in de Rotterdamse haven ruim 1500 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container geladen met bananen en was afkomstig uit Colombia.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Tijd voor een goude ouwe dus maar.

Cuphead is 5 miljoen keer verkocht

Van indiegame Cuphead zijn inmiddels vijf miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft ontwikkelaar Studio MDHR aangekondigd. Cuphead kwam in 2017 voor Xbox One een pc en is eerder dit jaar ook voor de Switch uitgekomen. De game valt gelijk op door de cartoony jaren 20 animatie en jazzy muziek.

Cuphead is ook nog lang niet klaar. De game krijgt in 2020 een grote DLC-uitbreiding en er komt zelfs een Netflix serie gebaseerd op de game.

Antifa blokkeert zebrapad voor bejaard stel

De brute extreem-linkse organisatie Antifa toonde dit weekend weer eens zijn ware kleuren, nadat verschillende leden van de organisatie een ouder echtpaar het zebrapad blokkeerden. Dit stoere akkefietje gebeurde tijdens een protest bij het Mohawk College in Ontario, Canada.

Een oudere vrouw met een rollator staat naast haar man en probeert over te steken, terwijl een horde van Antifa-sukkels herhaaldelijk roepen "Nazi-tuig van onze straten af." Op een gegeven moment wanneer de, tevens bejaarde, echtgenoot het opgewonden Antifa-vrouwtje probeert te kalmeren, schreeuwt ze direct "Raak me verdomme niet aan!!"

Antifa probeerde, als het stel fascisten die ze zijn, de vrijheid van meningsuiting van een aantal conservatieve sprekers in te dammen. Komiek en politiek commentator Dave Rubin en Canadees parlementslid Maxime Bernier zouden zondag op het college spreken.

Een aantal weken geleden raakte journalist Andy Ngo zwaar gewond na een afstraffing door een Antifa-menigte in Portland. Ngo werd naar een ziekenhuis gebracht waar onder andere een zware hersenschudding werd geconstateerd. Tevens werd zijn foto-apparatuur bij de demonstratie gestolen door Antifa-tuig.

Lees ook: Conservatieve journalist door Antifa gemolesteerd

De aanval op Ngo was de laatste in een reeks van gewelddadige aanvallen op conservatieven die zich de afgelopen zes maanden hebben voltrokken in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten.

De media bleven grotendeels stil na de aanvallen, evenals de kandidaten van de Democratische Partij voor de komende presidentsverkiezingen in 2020. Sommige leden van de media, zoals presentator Chris Cuomo van CNN, stonden zelfs positief tegenover Antifa. Cuomo zei dat ze 'tegen haat vochten'.

Of het ouder stel inderdaad een stel oude nazi's bleken, verteld het verhaal overigens niet.

Borderlands 3 ziet er goed uit met Limbo-mod

De pc-versie van Borderlands 3 krijgt natuurlijk al wat mods. Met name de onderstaande Limbo-mod van modder Yeti oogt letterlijk leuk. Met deze mod kun je de game eruit laten zien zoals de indie klassieker Limbo. Plotseling krijgt de kleurrijke Borderlands 3 een monochroom uiterlijk. Opvallend daarbij is dat de game nog steeds goed speelbaar. Bekijk hoe het eruit ziet in het filmpje hieronder of download de mod hier.

Borderlands 3 kwam eerder deze maand uit voor PS4, Xbox One en pc.

My Hero One's Justice 2 komt in 2020

My Hero One’s Justice 2 komt in 2020 uit voor PlayStation 4, Xbox One, Switch, en pc. Dat heeft uitgever Bandai Namco aangekondigd. Dit is een sequel op de game die gebaseerd is op de populaire anime en manga My Hero Academia.

De nieuwe game voegt uiteraard personages toe die in het aankomende vierde seizoen van de anime worden geintroduceerd. Denk met name aan Overhaul.

Brain Training aangekondigd voor Nintendo Switch

De Switch krijgt een Brain Training-game, dat heeft Nintendo bekendgemaakt. Vooralsnog is de game alleen nog voor Japan aangekondigd. Het komt daar al op 27 december uit. Ongetwijfeld volgt er ook een release in het Westen. Brain Training was op de originele Nintendo DS ongekend populair. De game is in essentie een puzzelgame die je allerlei toets-achtige problemen voorlegt.

De nieuwe Switch-versie krijgt oefeningen die je met de IR sensor moet uitvoeren en competitieve opdrachten voor twee spelers. Bekijk alvast de Japanse trailer hieronder. Verder zijn er ook online leaderboards en zelfs online toernooien.

Leiden Centraal wordt de poort naar Leidens Ontzet

Het NS Station Leiden Centraal wordt de poort naar Leidens Ontzet. De ingang aan de centrumzijde wordt omgetoverd tot een stadspoort, geïnspireerd op de Koepoort. 2 oktober wordt voor het station het startsein gegeven voor de kermis van Leidens Ontzet. Om 13.15 uur zal voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging samen met Stationsmanager Hidde Barneveld van NS de poort openen. Vervolgens zal de kermis losbarsten.

Op het station komen reizigers al helemaal in de sfeer van Leidens Ontzet. In de stationshal zullen de rood-witte kleuren van de stad volop te zien zijn. Daarnaast is er informatie over het programma beschikbaar. Op woensdag 2 oktober wordt de stationspoort om 13.15 uur geopend, onder het toeziend oog van de Spaanse overheersers, gespeeld door de Leydse KluchtenCompagnie.

Op 3 oktober deelt NS gratis snoepsleutels uit aan de bezoekers van de Sleutelstad. Daarnaast kan iedereen op de foto bij de stationspoort. “Samen met de 3 October Vereeniging willen we Leidens Ontzet al op het station laten starten”, zegt Stationsmanager Hidde Barneveld. En dan ook nog met een link naar de gebeurtenissen in 1574 door de Koepoort weer een plek in de stad te geven.”

Koepoort
De Koepoort is een voormalige stadspoort en werd vlak voor het beleg van Leiden in 1572 met aarde gevuld en buiten gebruik gesteld. In de nacht van 2 op 3 oktober verzwakte een deel van de Leidse stadsmuur bij de Koepoort. Door de doorgestoken dijken steeg het water, waarop de Spanjaarden in paniek vluchtten. Na het Leidens Ontzet is de poort weer in gebruik genomen.

Vlakbij de Koepoort varen de Geuzen de stad via de Vliet binnen. Voor de uitgehongerde Leidenaren hebben ze haring en wittebrood mee genomen. Het ontzet is een feit: de stad is bevrijd!

In 1671 besloot het stadsbestuur de Koepoort geheel te slopen en opnieuw op te bouwen naar een ontwerp van Willem van der Helm. Nadat in 1861 de Koepoortsgracht gedempt was en hernoemd werd tot Doezastraat werd in 1864 de Koepoort gesloopt.

Extra (lange) treinen
NS maakt verschillende treinen langer zodat bezoekers van Leidens Ontzet ook weer thuis kunnen komen. Daarnaast rijdt er in de nacht van 3 op 4 oktober een extra sprinter om 02.01 uur naar Rotterdam. Omdat de nachttreinen op woensdag en donderdag Delft niet aandoen, zet NS extra nachtbussen in tussen Den Haag Holland Spoor, Delft en Rotterdam.

NS raadt altijd aan de reisplanner te raadplegen op NS.nl of in de app.

Vrouw overleden in Tilburg, partner aangehouden

De politie onderzoekt een mogelijk geweldsmisdrijf waarbij een vrouw om het leven is gekomen. Er is een verdachte aangehouden.

Op maandag 30 september 2019 om 8. 00 uur kwam er bij het Operationeel Centrum een melding binnen van een reanimatie van een vrouw in een woning aan de Kastrupstraat in Tilburg. Hulpdiensten, vooral medisch, werden naar de woning gestuurd. Een traumahelikopter met een arts aan boord landde in de omgeving.

Overleden
Woordvoerder Eric Passchier: "Ondanks de reanimatie overleed de vrouw. Omdat niet duidelijk was of het hier om een ongeval of een mogelijk geweldsmisdrijf ging startte de politie een onderzoek. De partner van de vrouw, met wie zij daar onder andere samenwoonde, werd aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het overlijden van de vrouw. Hij is naar het bureau gebracht en hij krijgt een advocaat toegewezen. Hij wordt als verdachte gehoord om uitsluitsel te krijgen over de toedracht. Ook twee medebewoners van het pand zijn als getuige meegegaan naar het bureau. Indien nodig zullen ze slachtofferhulp aangeboden krijgen. Het adres komt voor in de politiesystemen omdat we daar vaker geweest zijn. In verband met de privacy kan de reden daarvan niet gecommuniceerd worden."

Onderzoek
Hij vervolgt: "Forensische en tactische rechercheur zijn toen begonnen met hun onderzoek. Het huis is met schermen afgezet. In de woning is onder leiding van een Rechter Commissaris huiszoeking gedaan. Het wachten is onder andere op de uitslag van een samenwerking tussen de Forensische opsporing en gespecialiseerde artsen over de doodsoorzaak. Dan weten we of het om een misdrijf gaat of dat er sprake is van een natuurlijk overlijden."

Rechercheteam onderzoekt overlijden vrouw

De recherche onderzoekt het overlijden van een 39-jarige vrouw die zondag 29 september in haar woning aan de Hogezijde in Den Haag werd gevonden. Het rechercheteam onderzoekt of de vrouw door geweld om het leven is gekomen.

Een familielid trof de vrouw zondagmiddag rond 14:00 uur aan in de woning en belde de politie. Agenten gingen samen met de ambulancedienst naar de woning. De woning werd als een plaats delict aangemerkt en forensisch specialisten startten een uitgebreid onderzoek in de woning.

De politie is op zoek naar mensen die iets weten, gehoord of gezien hebben. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Rutte ontvangt premier Laschet van Noordrijn-Westfalen

Minister-president Rutte ontvangt op dinsdag 1 oktober 2019 de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen voor een gesprek op het ministerie van Algemene Zaken.

De ontmoeting vindt plaats in het kader van de intensieve samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen op verschillende terreinen, waaronder infrastructuur, grensoverschrijdende veiligheid en de energietransitie.

Start proces in drugsonderzoek 'Bhutia'

Op woensdag 2 oktober start het proces tegen vijftien verdachten in een groot onderzoek naar de handel in harddrugs en chemicaliën die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. De officier van justitie in onderzoek “Bhutia” spreekt van een grote zaak en blikt vooruit: “Wij hebben hier te maken met verdachten die puur uit financieel gewin heel ver zijn gegaan in hun criminele activiteiten”, zo vertelt Erna Vrijhoeven.

In de zomer van 2017 kreeg de politie zicht op een groep die zich bezig hield met de handel in. Al gauw bleek het te gaan om een omvangrijke handel met tal van spelers. Een deel daarvan werd op 31 januari 2018 opgepakt tijdens een grote actiedag. Die donderdag werden op vijftien locaties in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland invallen gedaan. Grote hoeveelheden chemicaliën voor de productie van synthetische drugs werden gevonden, net als vele duizenden euro’s aan crimineel geld.

Vervolg
Ook na de actiedag ging het onderzoek verder en kregen politie en Openbaar Ministerie nog meer zicht op de groep criminelen achter deze handel. Een handel die volgende de officier van justitie moet worden aangepakt: “Dit soort criminaliteit wordt vaak gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat niet zelden gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Niet voor niet is de aanpak van ondermijnende criminaliteit een prioriteit voor het OM. Deze zaak is daar een goed voorbeeld daarvan”, zo blikt Vrijhoeven een dag voor het proces vooruit.

Meerdere zittingsdagen
Gelet op de omvang van de zaak en het aantal van vijftien verdachten, zijn er zittingsdagen op 2, 3, 8 en 9 oktober. De rechtbank doet vermoedelijk op 6 november uitspraak.

Hielprik test vanaf 1 oktober op drie extra ziekten

Op 1 oktober 2019 worden drie ernstige, zeldzame stofwisselingsziekten toegevoegd aan de hielprik. Dit zijn propion acidemie (PA), methylmalon acidemie (MMA) en carnitine palmitoyltransferase deficiëntie type 1 (CPT1). Daarnaast start een regionale pilot voor de screening op de ernstige stofwisselingsziekte adrenoleukodystrophy (ALD Adrenoleukodystrophy ). Het totaal aantal ziekten waarop het hielprikbloed vanaf 1 oktober 2019 landelijk wordt onderzocht is dan 22. Op dit moment is dat nog 19.

Stofwisselingsziekten PA, MMA en CPT1
Kinderen met de stofwisselingsziekte PA of MMA zijn niet in staat om een bepaald aminozuur af te breken. Daardoor bouwen bepaalde stoffen zich te hoog in het lichaam op en worden andere stoffen juist te weinig gevormd. Zonder behandeling kunnen deze ziekten snel een dodelijke afloop hebben. Maar als deze ziekten tijdig worden ontdekt en een patiënt een aangepast dieet volgt, kan iemand vaak een normaal leven leiden. De derde stofwisselingsziekte, CPT1, is een vetzuuroxidatiestoornis. Kinderen met deze ziekte hebben problemen met de verbranding van vet in het lichaam. Ook de behandeling van deze ziekte bestaat uit een aangepast dieet.

Regionale pilot screening op ALD
ALD Adrenoleukodystrophy is een ernstige, aangeboren stofwisselingsziekte. De screening op ALD vindt eerst plaats in de vorm van een regionale pilot. De reden hiervoor is dat ervaring moet worden opgedaan met de complexe screeningsmethode. Pas daarna kan de ziekte worden toegevoegd aan de reguliere, landelijke screening. De pilot loopt van 1 oktober 2019 tot 1 oktober 2020. In die periode kunnen pasgeborenen in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Flevoland via de hielprik getest worden op de behandelbare vormen van ALD. De pilot heeft de naam SCAN-studie (Screening op ALD in Nederland).

Behandelbare vormen van ALD
De meeste jongens met ALD Adrenoleukodystrophy ontwikkelt op jonge leeftijd ernstige schade aan de hersenen en/of de bijnieren. Deze vormen van ALD zijn behandelbaar. Meisjes met ALD hebben op jonge leeftijd geen klachten, maar kunnen wel na hun veertigste jaar klachten ontwikkelen van het ruggenmerg. Deze vorm van ALD is niet behandelbaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten alleen te testen op de behandelbare vormen van ALD. De SCAN-studie is daarom gericht op het opsporen van ALD bij jongens. Voor de SCAN-studie en voor de uitbreiding van de hielprik met PA, MMA en CPT1, is geen extra bloedafname nodig. De SCAN-studie wordt uitgevoerd door de ALD-groep van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De landelijke hielprikscreening wordt in de komende jaren verder uitgebreid. Volgens de planning wordt het hielprikbloed eind 2022 op 31 ziekten onderzocht.

OM eist 20 jaar voor kofferbakmoord

In 2005 werd in de kofferbak van een brandende auto in een natuurgebied in Oostvoorne het lichaam van de 35-jarige Caroline van Toledo gevonden. Ook in haar woning in Oostvoorne bleek die nacht brand te zijn gesticht. Tegen de man die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor haar dood eiste de officier van justitie vandaag 20 jaar gevangenisstraf.

Op zaterdagochtend 3 september 2005 gaat de politie na een 112 melding naar de Molendijk in Oostvoorne. Daar aangekomen blijkt er brand te zijn in een woning, het huis van Caroline van Toledo. Haar auto staat niet meer op het erf en haar hond is verdwenen. De voordeur staat open, het raam van de deur is stuk. Nog geen half uur later komt er een melding van een bermbrand. Dat blijkt een autobrand. In de kofferbak wordt een stoffelijk overschot aangetroffen. Al snel ontstaat het vermoeden dat dit wel eens het lichaam van Caroline van Toledo zou kunnen zijn. Dit wordt ook bevestigd.

Onderzoek
De politie start onmiddellijk een groot onderzoek. Uit sectie op het lichaam blijkt dat de vrouw is overleden ten gevolge van de brand. Tijdens deze brand moet zij nog in leven zijn geweest, zo blijkt uit onderzoek van het NFI. Naast sectie is er ook sporenonderzoek uitgevoerd in de woning, de auto en op het lichaam van het slachtoffer. Daarnaast vindt er DNA-onderzoek plaats, maar omdat dat in 2005 nog niet zo uitgebreid was als nu, levert dat geen duidelijk DNA-spoor op.

Al snel blijkt dat er –terwijl de branden nog worden geblust- op 3 september gepind is met de pas van het slachtoffer. Op de beelden is een pinner te zien met een trui aan en een gebreide muts op. Naar beide kledingstukken is onderzoek gedaan, wat leidde naar een destijds 29-jarige man uit Brielle. Ook verklaringen van getuigen leiden naar deze man. In 2007 wordt hij aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Caroline. De verdachte zit negen maanden in voorarrest, maar de rechtbank vindt het bewijsmateriaal onvoldoende en hij komt weer vrij.

DNA-spoor
Ondertussen zit het OM niet stil en loopt het onderzoek door. In 2010 wordt besloten om opnieuw DNA-onderzoek te laten plaatsvinden, in verband met vernieuwde technieken. Uit dat onderzoek komt een DNA-spoor naar voren dat weer wijst op de betrokkenheid van verdachte. Op grond daarvan wordt dezelfde, inmiddels 40-jarige verdachte, weer aangehouden.

Naast het hernieuwde DNA-onderzoek komen er in de loop der jaren ook meerdere getuigen naar voren. Zij verklaren allen hetzelfde: de verdachte heeft hen persoonlijkverteld dat hij de dood van Caroline op zijn geweten heeft.

Op grond van het nieuwe DNA-spoor en de aanvullende getuigenverklaringen, bovenop het bewijs dat er al lag is het volgens het OM aannemelijk dat de Briellenaar verantwoordelijk is voor de dood van Caroline van Toledo. Daarnaast wijst ook het forensisch bewijs naar onze verdachte. Volgens het OM is er sprake van moord en niet van doodslag: “Het slachtoffer leefde nog toen de auto in brand werd gestoken. Het feit dat verdachte daar wetenschap van had, duidt op voorbedachte rade. Daarnaast: Als verdachte er van overtuigd was dat het slachtoffer al overleden is, waarom heeft hij haar dan vastgebonden?”

Waarom de vrouw dood moest is en blijft een raadsel. Mede gezien het feit dat de verdachte op zitting weigert openheid van zaken te geven rekent het OM verdachte zwaar aan dat hij de familie ook nu nog in onzekerheid laat over de precieze gebeurtenissen van de bewuste nacht. “Dat is onverteerbaar, wreed en onnodig,” aldus de officier vandaag op zitting.

Gewelddadige dood
Volgens de officier van justitie moet de verdachte een lange tijd de gevangenis in voor de gruwelijke moord op Caroline: “Het verlies van Caroline heeft een zichtbaar diepe wond in de familie veroorzaakt, een wond die nooit meer zal helen. Het gaat hier om een extreem wrede daad, waar alleen een lange celstraf passend is.”

Omdat er sprake is van een misdrijf dat plaatsvond in 2005, moet er rekening worden gehouden met de maximale tijdelijke straf uit die tijd, 20 jaar. Gezien de bijzondere ernst van het feit, al het leed dat verdachte vooral de nabestaanden heeft aangedaan en zijn bestaande strafblad heeft de officier die maximale gevangenisstraf geëist. Daarnaast heeft de officier de rechtbank verzocht de verdachte vandaag gevangen te nemen, omdat hij de voorwaarden van de schorsing voorlopige hechtenis meerdere malen heeft geschonden.

Nederland introduceert E10

Automobilisten kunnen vanaf 1 oktober op veel meer plekken groenere benzine tanken: E10. E10 bevat een hoger percentage biobrandstoffen, en is daarmee beter voor het klimaat. Veel auto’s – maar niet alle - zijn al geschikt voor E10, een brandstof die tussen de 7,5 en 10% bio-ethanol bevat.

Tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine zijn vanaf 1 oktober verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. De andere helft blijft beschikbaar voor andere soorten benzine, bijvoorbeeld E5. Tankstations met infrastructuur voor maar één soort benzine blijven vrij in de keuze wat zij aanbieden.

Veel auto’s zijn geschikt om op E10 te rijden. Meer informatie daarover is te vinden in de handleiding van de auto en bij nieuwe auto’s ook achterop het klepje van de brandstoftank. Automobilisten die twijfelen of hun auto geschikt is voor E10-benzine kunnen dat controleren op www.e10-check.nl.

Nieuwe ontwikkelingen in de productie van medische radionucliden

Er is aanvullende informatie op het nieuwsbericht van 5 juli 2019 en het bijbehorende rapport over de productie van medische radionucliden. Uit dit rapport bleek dat het sluiten en niet opvolgen van de huidige Nederlandse reactor die medische radionucliden produceert, de leveringszekerheid wereldwijd in gevaar brengt. In Amerika wordt gebouwd aan het SHINE-project: een installatie voor het produceren van medische radionucliden. Deze installatie is een gevorderd nieuwbouwproject en SHINE heeft aangegeven ook een vestiging in Europa te willen openen. Het SHINE-concept is geen complete vervanging van een reactor die medische radionucliden maakt, maar beoogt wel op termijn van enkele jaren een aantal belangrijke radionucliden te produceren waaronder molybdeen-99.

SHINE geeft zelf aan dat een tweede fabriek in Europa al in 2025 al grote hoeveelheden molybdeen-99 op de markt zal kunnen brengen. Dit is mogelijk wat optimistisch. Naast molybdeen-99 beoogt het SHINE-concept ook radionucliden zoals jodium-131 te leveren, dat is een therapeutisch radionuclide voor de behandeling van schildklierkanker. SHINE geeft zelf aan ook binnenkort lutetium aan ziekenhuizen te kunnen leveren, gebruikmakend van bestralingen in reactoren. Op de langere duur verwacht SHINE deze bestralingen zelf te kunnen uitvoeren. We verwachten niet dat met het SHINE-concept binnen tientallen jaren mogelijk zal zijn het hele palet aan reactor-geproduceerde medische radionucliden te maken. Het SHINE-concept is daarmee geen complete vervanging van een reactor die medische radionucliden maakt.

Medische radionucliden (ook medische isotopen genoemd) zijn radioactieve stoffen die gebruikt kunnen worden om een diagnose te stellen. Ook kunnen ze verschillende soorten kanker behandelen of pijn bestrijden bij terminale patiënten, zogenoemde therapeutische radionucliden. De meeste medische radionucliden worden in Europa gemaakt in zes kernreactoren, waarvan er één in Nederland staat (de HFR).

15 maanden cel geëist voor het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle 15 maanden cel geëist tegen een verdachte van illegaal vuurwerk. Het OM verwijt de verdachte het voorhanden hebben van een grote hoeveelheid in Polen besteld illegaal vuurwerk.

Het onderzoek naar deze verdachte kwam voort uit een ander omvangrijk vuurwerkonderzoek. Verdachte bestelde volgens het OM tenminste 17 keer vuurwerk in Polen en liet dit thuis en later bij zijn schoonouders afleveren om het vervolgens met zijn eigen, niet voor vuurwerk bestemde, auto te vervoeren naar een opslaglocatie in Groningen. Dit betekent dat een aanrijding een massa-explosie midden op de snelweg tot gevolg had kunnen hebben. Het gaat in totaal om een grote hoeveelheid Shells, lawinepijlen en knalvuurwerk zoals Cobra’s. Zwaar vuurwerk waarvan het verboden is dat een ander dan een persoon met gespecialiseerde kennis dat voorhanden heeft.

Massa-explosief
Verdachte heeft door zijn handelen zichzelf evenals verschillende argeloze burgers en werknemers van PostNL in gevaar gebracht. Dit vuurwerk kan massa-explosief reageren. Dat betekent dat als er één stuk vuurwerk afgaat de hele partij explodeert. Het spreekt voor zich dat de kans op dodelijk of zwaar letsel aanwezig was. Beschadiging van een woning of ander materieel ligt ook voor de hand. Er is dus sprake geweest van een levensgevaarlijke situatie.

Ernst van de feiten en strafeis
“Het eerste vuurwerkslachtoffer van 2019 is alweer gevallen. Dat was het bericht dat ik onderweg naar de rechtbank op de radio hoorde. Een jonge jongen is de rest van zijn leven getekend door één stuk illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is, in handen van een niet-professionele en daartoe bevoegde deskundige, een tikkende vuurwerkbom. Nog gevaarlijker wordt het als iemand, zoals deze verdachte, besluit om dit zware vuurwerk te bestellen in het buitenland en dit vuurwerk te laten verzenden per post. Daarmee brengt hij argeloze derden in levensgevaar. Met deze hoeveelheid vuurwerk had verdachte de hele woonwijk kunnen opblazen,” aldus de officier. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar vindt zij hier dan ook op zijn plaats. Ook eist de officier de bijzondere voorwaarde dat verdachte voorlichting gaat geven op middelbare scholen, samen met de politie.

De rechtbank doet op 14 oktober 2019 uitspraak.

Hoogbejaarde vrouw bestolen na babbeltruc

Een 90-jarige dame uit Maassluis is zondagmiddag het slachtoffer geworden van een lelijke babbeltruc. Met een smoes dat zij bij de Thuiszorg ging werken, praatte een meisje zich binnen bij de vrouw. Toen zij vertrok miste het slachtoffer geld, sieraden, een pinpas en waardevolle papieren.

Rond kwart over drie belde de verdachte bij het slachtoffer aan, bij haar woning aan het Vondelpark, met de smoes dat zij maandag bij de Thuiszorg zou gaan werken. Hiermee overrompelde zij het slachtoffer zo dat ze vervolgens de woning binnen mocht. Na een gesprek over huishoudelijke zaken ging de vrouw er plotseling vandoor. Kort daarna ontdekte het slachtoffer dat zij was bestolen.

De verdachte is een dame van rond de 20 jaar oud. Ongeveer 1.68 lang en een donker uiterlijk. Zij heeft half lang zwart haar en donkere ogen en sprak perfect Nederlands. De politie vraagt getuigen en of mensen die ook slachtoffer zijn van de bewuste vrouw zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Duizenden mensen gecontroleerd bij internationale actie tegen drugs

Politie- en Douanediensten uit Nederland, België en Frankrijk hebben van 19 tot en met 21 september een internationale actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en drugstoerisme. Bij de actie zijn enkele duizenden mensen gecontroleerd en meer dan tweehonderd van hen waren in het bezit van drugs.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijk Eenheid controleerden samen met hun buitenlandse collega’s aan boord van de Thalys op de internationale spoorverbinding van Rotterdam naar Parijs en aan weerszijden van de grensovergangen met België werd in samenwerking met de regionale eenheden en de Belgische politie gecontroleerd.

Thalys
In de Thalys in Frankrijk werden meerdere personen bekeurd voor het bezit van drugs. Een van de verdachten was net geland vanuit Frans Guyana. De man met de Congolese nationaliteit had 44 bolletjes cocaïne in zijn koffer en nog 15 bolletjes in zijn lichaam. Na een bezoek aan het ziekenhuis bleek het om in totaal 729 gram cocaïne te gaan. Op de laatste dag van de actie op de trein naar Antwerpen werden bij 15 controles meer dan 200 gram hennep in beslag genomen.

A2
Op de A2 bij Eijsden werden op 19 september twee verdachten aangehouden voor overtreding van de Opiumwet, Wet wapens en Munitie en voor witwassen. De politie trof in hun auto vier tasers, een alarmpistool, pepperspray, een ploertendoder, klapmessen, een grote hoeveelheid geld, softdrugs en vijf dure horloges aan. Verder zijn daar ook twee bij de politie bekende personen uit Gouda gecontroleerd. Zij reden in een gehuurde auto met Franse handelaarskentekens. Deze mogen in Nederland niet gevoerd worden en de kentekens zijn daarom in beslag genomen.

A16
In de omgeving van de A16 controleerden medewerkers van de Landelijke Eenheid samen met de Belgische politie op vrijdag 20 september een auto waarin na enig speurwerk een verborgen ruimte werd aangetroffen met ongeveer 300 gram cocaïne en vijfduizend euro in kleine biljetten. De beide Belgische mannen werden aangehouden en alles (inclusief auto) werd in beslag genomen. Even later werd een Belgische auto gecontroleerd waarvan de eigenaar nog een gevangenisstraf van 135 dagen in Nederland diende uit te zitten. De man zat inderdaad in de auto en werd aangehouden. In zijn auto werd ook nog een nephandvuurwapen en een kleine hoeveelheid XTC-pillen en hasj aangetroffen. Een Portugese bestuurder werd ook die nacht aangehouden omdat hij in Nederland nog 180 dagen moest zitten in opdracht van de rechter.

Duizenden mensen gecontroleerd bij internationale actie tegen drugs (Afbeelding: Politie)
Duizenden mensen gecontroleerd bij internationale actie tegen drugs (Afbeelding: Politie)

Gebruik bestrijdingsmiddelen door consumenten blijft gelijk

De overheid wil dat particulieren minder chemische bestrijdingsmiddelen (biociden) gebruiken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarom bestudeerd hoe vaak particulieren gebruik maken van deze middelen. Ook is gekeken welke bestrijdingsmiddelen zij gebruiken. De analyse van het RIVM is gebaseerd op verkoopcijfers van marktonderzoeksbureau GfK en op enquêtes onder consumenten.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen in 2017 evenveel chemische bestrijdingsmiddelen hebben gebruikt om groene aanslag (algengroei) te verwijderen en muizen en ratten te bestrijden, als in de jaren daarvoor. Het gaat hierbij om een tussentijdse rapportage. De eindrapportage wordt in 2019 verwacht en gaat over de periode tot en met 2018.

Muizen en ratten
Ongeveer 40 procent van de mensen die actie onderneemt tegen muizen of ratten gebruikt hiervoor bestrijdingsmiddelen (rodenticiden). Van de mensen die actie ondernemen tegen muizen huurt 2 procent een professional in voor de bestrijding. Voor ratten is dat 20 procent. Ook muizen- en rattenvallen worden veel door particulieren gebruikt. Het is opmerkelijk dat mensen die in actie komen tegen ratten bestrijdingsmiddelen gebruiken. Particulier gebruik van dit soort bestrijdingsmiddelen (rodenticiden) tegen ratten is namelijk niet toegestaan. Ook is het niet toegestaan om middelen die zijn toegelaten tegen muizen te gebruiken tegen ratten. De genoemde resultaten zijn echter indicatief, vanwege het lage aantal respondenten (12 van de 667 geënquêteerde personen gebruiken bestrijdingsmiddelen tegen ratten).

Groene aanslag
43 procent van de Nederlanders met een tuin en/of verharding gebruikt chemische middelen om groene aanslag te bestrijden. De gebruikte chemische middelen zijn zowel huishoudelijke middelen, zoals azijn, als specifieke bestrijdingsmiddelen (biociden). De consument kiest vooral voor azijn, maar koopt ook biociden tegen groene aanslag.

Verkooppunten
Bijna alle bestrijdingsmiddelen worden door de particulier gekocht in een winkel, en bijna niet via internet. Goede voorlichting aan consumenten over niet-chemische bestrijding van groene aanslag, muizen en ratten in tuincentra en bouwmarkten zou het gebruik van biociden kunnen verminderen. Hier hebben wij geen onderzoek naar verricht.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

NVWA spreekt fokkers kortsnuitige katten aan

De NVWA heeft controles uitgevoerd bij 2 fokkers van kortsnuitige katten, zogenoemde ‘Peke Face Perzen’. Tijdens die controles is vastgesteld dat de fokkers niet hebben voorkomen dat schadelijke (uiterlijke) kenmerken zijn doorgegeven. Dit is in strijd met artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren: de fokker moet zoveel mogelijk voorkomen dat uiterlijke kenmerken schadelijke gevolgen hebben voor het welzijn of gezondheid van de nakomelingen. Deze constatering heeft geleid tot schriftelijke waarschuwingen. Om overtredingen in de toekomst te voorkomen moet de fokker zijn fokbeleid aanpassen.

Uiterlijke kenmerken
De Peke Face Pers kan uiterlijke kenmerken hebben die schadelijke gevolgen hebben voor het welzijn en/of de gezondheid van het dier en de nakomelingen, zoals kortsnuitigheid. Bij de gecontroleerde fokkers is vastgesteld dat de gebruikte fokdieren kortsnuitig zijn (brachycefalie) en uiterlijke kenmerken hebben die het welzijn en de gezondheid van de dieren benadelen.

Historisch was de Perzische kat een zwaargebouwde, stevige kat met een rond gezicht en grote ogen. In het midden van de vorige eeuw is het ras met een steeds kortere neus gefokt. Er is een tweedeling gekomen tussen de traditionele Perzische kat met de (iets) langere neus (Doll face Persian) en de moderne showkwaliteit Pers (Peke face Persian). De rasstandaard voor de showkatten is hierop aangepast.

Kortschedelig
Er zijn wereldwijd meerdere verenigingen voor kattenliefhebbers, ieder met hun eigen rasstandaard. De standaarden van de grootste verenigingen eisen allen dat in profiel het voorhoofd, de neus en de kin in een rechte lijn liggen, en dat een duidelijke “stop” (overgang van neus naar voorhoofd) tussen de ogen moet liggen. Het selecteren voor deze kortere neus gaat gepaard met een verkorting en vervorming van de schedel. Dieren met deze kenmerken worden samengevat onder de term “brachycefaal”, of “kortschedelig”.

Aandoeningen
De vorm van de schedel bij brachycefale katten is ernstig veranderd in vergelijking met de schedel van katten met een “normale” neuslengte. De schedel is verbreed, en de bovenkaak is verkort en naar boven gekanteld. De onderkaak is ook verkort, maar iets minder dan de bovenkaak, waardoor de onderkaak naar boven opbuigt. De inwendige structuren die in en rond de neus, bek en keel aanwezig zijn worden verdrongen doordat er niet voldoende plaats meer is. Dit kan resulteren in een aantal aandoeningen bij de brachycefale kat die het welzijn aantasten, zoals moeilijk ademen, hoorbare ademgeluiden, tranen van de ogen, huidontsteking in de huidplooien rondom de neus, moeilijk kunnen eten en tandaandoeningen.

De controles zijn uitgevoerd na handhavingsverzoeken van Dier&Recht. Tijdens de controle is ook gekeken naar de verzorging van de dieren. Deze was in orde. Eerder heeft de NVWA een schriftelijke waarschuwing gegeven aan een fokker van Sphynx Bambino katten. Dit najaar worden controles uitgevoerd bij fokkers van kortsnuitige honden.

Nature trekt klimaatstudie in, PVV stelt kamervragen

Nu het wetenschapsblad Nature een alarmerende klimaatstudie heeft ingetrokken, omdat het gebaseerd zou zijn op statistische onjuistheden, willen de PVV-leden Geert Wilders en Alexander Kops van de Minister van Economische Zaken en Klimaat weten of hij met dit bericht bekend is.  Uit de studie zou gebleken zijn dat de zeespiegel sneller zou stijgen, wat dus niet blijkt te kloppen, aldus de PVV in een persbericht. 

Verder willen ze weten of hij de mening, dat mensen continu bang worden gemaakt met doembeelden over klimaatverandering, waar helemaal niks van blijkt te kloppen, deelt. Ook vragen ze of hij de conclusie, dat allerlei rampzalige voorspellingen in het verleden over de stijgende zeespiegel nooit zijn uitgekomen, deelt en zo niet waarom niet. 

Tot slot willen ze weten of hij bereid is niet langer mee te doen aan deze klimaatbangmakerij, te stoppen met zo'n eigen klimaatagenda en de burger niet langer op kosten te jagen en zo niet, waarom niet. 

De Boer en Atlanta United weten een-na-laatste wedstrijd niet te winnen

Atlanta United is er in de nacht van zondag op maandag niet in geslaagd om de nederlaag tegen New York City FC van vorige week van zich af te spelen. Ondanks legio kansen in de slotfase kwam de ploeg van Frank de Boer namelijk niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Montreal Impact. Het FC Cincinnati van Ron Jans speelde op zijn beurt met dezelfde cijfers gelijk tegen Orlando City.

Montreal Impact - Atlanta United 1-1
De Boer moest het nog steeds zonder zijn geblesseerde sterspeler Josef Martínez stellen en Atlanta had in de eerste helft moeite om tot kansen te komen. Brandon Vazquez was voor rust nog het dichtst bij de openingstreffer, maar hij zag zijn poging over het doel van Clément Diop vliegen.

De bezoekers kwamen echter goed de kleedkamer uit en het duurde niet lang voordat the Five Stripes de openingstreffer op het scorebord konden zetten. Julian Gressel was namelijk het eindstation van een mooie aanval waar ook Pity Martínez en Emerson Hyndman bij betrokken waren en hij brak uiteindelijk de ban.

Dat leek lange tijd genoeg voor de overwinning, maar tien minuten voor tijd maakte voormalig Barcelona- en Ajax-aanvaller Bojan Krkic er toch 1-1 van. Ondanks goede kansen voor Ezequiel Barco en Tito Villalba slaagde Atlanta er vervolgens niet meer in om te scoren.

Daardoor leverde de een-na-laatste wedstrijd van het reguliere seizoen opnieuw puntverlies op. De Boer en zijn ploeg, die al zeker zijn van deelname aan de play-offs, eindigen het seizoen zondagavond tegen New England Revolution.

FC Cincinnati - Orlando City 1-1
Voor Ron Jans en FC Cincinnati valt er in de laatste wedstrijden van het seizoen weinig eer meer te behalen. De hekkensluiter ontving nummer een-na-laatst Orlando City, dat met een voorsprong van veertien punten het onderlinge duel in ging.

Cincinnati kwam via Allan Cruz vlak voor rust op voorsprong en het leek erop dat de thuisploeg de zevende overwinning van het seizoen bij mocht gaan schrijven.

In de blessuretijd volgde echter de gelijkmaker van Benji Michel, waardoor de marge van veertien punten intact bleef. Cincinnati speelt zijn laatste wedstrijd over een week tegen DC United.

RIVM treft zorgelijke stoffen aan in stookoliemonsters zeeschepen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de meetresultaten van brandstofmonsters van 50 zeeschepen in de Rotterdamse haven geanalyseerd en geïnterpreteerd. Dit is gedaan in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT Inspectie Leefomgeving en Transport ). De ILT wil duidelijkheid over de chemische samenstelling van stookolie om te kunnen beoordelen of de uitstoot van zeeschepen een risico vormt voor het milieu.

In 2017 en 2018 werden brandstofmonsters van 50 zeeschepen in de Rotterdamse haven verzameld en onderzocht. Het ging om brandstofmonsters van zeeschepen die van buiten Europa kwamen. Nadat laboratoria de chemische samenstelling van de monsters hadden bepaald, heeft het RIVM deze meetresultaten geanalyseerd en geïnterpreteerd. De chemische samenstelling van de stookolie laat voor een aantal stoffen een normaal beeld zien. Zo voldoet de concentratie zwavel in alle monsters aan de norm. De onderzochte stookoliemonsters blijken ook schadelijke stoffen te bevatten en stoffen die als zeer zorgwekkende stoffen (ZZS zeer zorgwekkende stoffen ) zijn aangemerkt. Binnen Europa is afgesproken om het gebruik van deze stoffen terug te dringen.

De aangetroffen zeer zorgwekkende stoffen zijn onder andere lood(verbindingen), trichlooretheen en cyclododecatrieen. Deze stoffen mogen op grond van internationale regelgeving niet in stookolie zitten. De schadelijke polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), zoals naftaleen en benzo(a)pyreen, zitten in stookolie omdat ze van nature in ruwe aardolie voorkomen. Deze stoffen zijn echter in zeer hoge gehalten in de stookolie van enkele zeeschepen aangetroffen. Daardoor is de samenstelling van deze stookolie anders dan je zou verwachten bij een productieproces van stookolie, zoals is toegestaan vanuit internationale regelgeving.

De samenstelling van stookolie kan sterk variëren. Dit komt vooral door het productieproces. Ruwe aardolie wordt in een raffinaderij verhit en afgekoeld om verschillende soorten aardolieproducten te maken. Aan de restantolie die na dit proces ‘overblijft’, worden organische vloeistoffen toegevoegd om deze als stookolie te kunnen gebruiken. Hoewel dit bijmengen nodig is, is vaak niet duidelijk welke stoffen worden toegevoegd en of deze zijn toegestaan.

Grote onrust bij AC Milan na slechtste start van trainer in dertig jaar

AC Milan ging zondagavond in eigen stadion met 1-3 onderuit tegen Fiorentina. Met zes punten uit zes duels is de zestiende plaats de tussenbalans. Door de uitermate tegenvallende seizoensstart staat de positie van de pas net aangestelde trainer Marco Giampaolo alweer ter discussie, maar technisch directeur Paolo Maldini neemt het in gesprek met Sky Italia op voor de oefenmeester.

Volgens berichten in de Italiaanse media zou AC Milan Andriy Shevchenko reeds hebben benaderd om Giampaolo op te volgen. De oud-aanvaller werkt sinds 2016 als bondscoach van Oekraïne. Ook Rudi Garcia en Claudio Ranieri worden momenteel in verband gebracht met AC Milan.

Afgaande op de woorden van Maldini kunnen die geruchten naar het rijk der fabelen worden verwezen. "We hebben de trainer gekozen, we zullen hem verdedigen en het is goed om hem een beetje de tijd te geven. Het was bij ons bekend dat er enkele problemen zouden ontstaan, al hadden we niet verwacht om vier van onze eerste zes wedstrijden te verliezen. Het voetbal is ook niet goed genoeg."

"Op dit moment lijkt het misschien alsof er geen licht aan het einde van de tunnel is. Maar zoals de trainer heeft uitgelegd, is er een uitgang als er hard gewerkt wordt. We weten dat we vertrouwen op een jonge selectie en het is duidelijk dat er nu druk op de trainer kan ontstaan", gaat Maldini verder.

"Natuurlijk is dit de schuld van de spelers, de club, de trainer, iedereen. Afgelopen seizoen hebben we op één punt plaatsing voor de Champions League gemist. De fans hebben ons altijd enorm gesteund."

De supporters van AC Milan protesteerden zondagavond tegen de gang van zaken bij de club. "Dat begrijp ik wel. We moeten allemaal de verantwoordelijkheid dragen. Voorlopig zijn we pas zes speeldagen bezig en er is nog niks verloren. In het voetbal kunnen situaties razendsnel veranderen", stelt de technisch directeur van de Italiaanse topclub.

Dat Giampaolo de afgelopen weken al van systeem veranderde, zegt Maldini niks. "Hij heeft al met heel veel verschillende systemen gewerkt. Voetbal kan je niet terugbrengen tot nummers en vormen. Je moet kunnen bedenken hoe we de situatie kunnen omdraaien, om obstakels te omzeilen. Dat is niet alleen aan de trainer, maar ook aan de spelers."

Giampaolo kwam afgelopen zomer over van Sampdoria en werd in Milaan de opvolger van Gennaro Gattuso. De 52-jarige Italiaan werd de eerste trainer in dertig jaar met vier nederlagen in zijn eerste zes wedstrijden bij AC Milan. "Ik neem de verantwoordelijkheid, maar ik wil blijven vooruitkijken omdat ik geloof in mijn ideeën. Ik heb me geërgerd aan het feit dat het leek alsof dit team geen enkele keer samen heeft getraind. Je kan verliezen, maar niet op deze manier. Ik moet het beste uit de spelers halen en zorgen dat ze zo snel mogelijk een eenheid vormen."

"Als je niet kan spelen met de stijl en kwaliteit van Milan, moet het in ieder geval een solide team zijn", stelt de oefenmeester, voor wiens ploeg nu volgende week zaterdag de uitwedstrijd tegen Genoa op het programma staat.

Hij kan begrijpen dat er onvrede heerst onder de supporters van i Rossoneri. "De fans zijn andere dingen gewend, dus ze hebben absoluut het recht om te protesteren."

Larsson: "Dat ik vaker moet spelen als nu is duidelijk"

Feyenoord won zondagmiddag in eigen stadion met 5-1 van FC Twente. Grote man aan de zijde van de Rotterdammers was Sam Larsson, die twee doelpunten voor zijn rekening nam en een behoorlijk aandeel had in de eigen treffer van Peet Bijen.

Larsson noemt het in gesprek met het Algemeen Dagblad 'vervelend' dat het er niet altijd op een dergelijke manier bij hem uitkomt. "Als het minder goed gaat, is het makkelijk om over mij te zeggen dat het 'shit' is."

"Dat ik vaker moet spelen als nu is duidelijk. Dat heb ik in me. Hoe de media en de fans daar over praten maakt mij niet uit. Het is vooral voor mezelf vervelend dat het er niet altijd uitkomt", zegt Larsson, die zich overigens niet meer 'gezocht' voelt dan andere spelers.

"Maar zo gaat dat met spelers die risico's nemen. Dat is niet alleen hier, maar het gebeurt vaak met voetbalsupporters.Als je de beslissende pass wilt geven en het gaat fout, ben je aan de beurt. Natuurlijk is dat niet leuk. Ik heb het liever elke week zoals nu", gaat de Zweedse aanvaller verder.

Na afloop van het duel met FC Twente deed hij de televisie-interviews in het Nederlands. "Dan kan iedereen stoppen met zeuren: 'Hij woont al vijf jaar in Nederland, maar spreekt nog geen Nederlands'. Heel het land verstaat Engels toch? Ik geef in het Engels nu eenmaal betere antwoorden."

Larsson was dit seizoen tot dusver goed voor vier doelpunten en twee assists in twaalf officiële wedstrijden. De aanvaller stelt dat de selectie van Feyenoord zich 'verenigd' voelt, wat de spelers wilden uitstralen door het eerste doelpunt tegen Twente met z'n allen te vieren.

"Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat het makkelijker uitblinken is als individu als het team loopt."

Raad van State oordeelt vernietigend over wetsvoorstel gebarentaal

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over een initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Van Laar en Dik-Faber dat de Nederlandse Gebarentaal als officiële taal erkent. Het advies is op 27 september 2019 openbaar gemaakt.

Doel van het initiatiefwetsvoorstel
In het initiatiefwetsvoorstel wordt de Nederlandse Gebarentaal wettelijk erkend. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties krijgt tot taak om het gebruik van de Nederlandse Gebarentaal in het bestuurlijk verkeer te stimuleren. Verder wordt een adviescollege opgericht, het Orgaan voor de Gebarentaal en Dovencultuur.

Alleen symbolisch of ook praktisch?
Op nut en noodzaak van die maatregelen gaat het initiatiefwetsvoorstel slechts summier in. Niet duidelijk is welke problemen het voorstel op wil lossen. De vraag is of de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal alleen symbolisch is bedoeld, of dat het ook de bedoeling is om doven praktische ondersteuning te bieden. Vooral omdat in het initiatiefwetsvoorstel de praktische gevolgen van de maatregelen grotendeels ontbreken. Als het ook de bedoeling is om praktische maatregelen te treffen, dan zou daar verder op moeten worden ingegaan en zou het initiatiefwetsvoorstel moeten worden uitgebreid, aldus de Afdeling advisering.

Alleen taal of ook cultuur?
Daarnaast is niet duidelijk of het initiatiefwetsvoorstel alleen de Nederlandse Gebarentaal erkent, of ook de Dovencultuur. Letterlijk genomen wordt alleen de taal erkend. Toch wordt ook een orgaan ingesteld dat tot taak heeft de Nederlandse Gebarentaal én de Dovencultuur te bevorderen. Het advies is om uit te leggen wat onder de Dovencultuur moet worden verstaan en waarom die cultuur ondersteuning nodig heeft. Ten slotte wordt de effectiviteit van het op te richten Orgaan voor de Gebarentaal en Dovencultuur niet aannemelijk gemaakt in het initiatiefvoorstel.

IKEA roept MATVRÅ slabbetjes terug om verstikkingsgevaar

IKEA waarschuwt voor MATVRÅ slab blauw en rood (verpakt per 2, artikelnummer 504.269.20). Het drukknoopje van de slab kan loslaten en bij het in de mond nemen en inslikken hiervan bij kleine kinderen verstikking tot gevolg hebben. Klanten wordt verzocht de slabben niet meer te gebruiken en terug te brengen naar een IKEA vestiging. Zij krijgen dan het volledige aankoopbedrag terug of ontvangen alternatieve slabbetjes uit de MATVRÅ serie met fruit- en groentepatroon.

In september 2019 ontving IKEA twee meldingen over het loslaten van het drukknoopje. In extreme gevallen zou dat kunnen leiden tot verstikkingsgevaar. Uit voorzorg is direct een wereldwijde verkoopstop afgekondigd. IKEA: "Om het product om te ruilen of het aankoopbedrag terug te krijgen, is het niet nodig om de kassabon te laten zien. Veiligheid bij kinderen heeft bij ons altijd de hoogste prioriteit. Daarom start IKEA deze terugroepactie."

De Luisterlijn en Incluzio openen speciale 'Eenzaamheidslijn' in Week tegen Eenzaamheid

Op dinsdag 1 oktober openen de Luisterlijn en Incluzio een speciale ‘Eenzaamheidslijn’. Iedereen die zich eenzaam voelt en behoefte heeft aan een praatje of een goed gesprek kan van 1 tot en met 8 oktober bellen met het speciale nummer 085 – 007 77 70. De start van de ‘Eenzaamheidslijn’ wordt bijgewoond door tv-presentator Sander de Kramer en vindt plaats om 13.30 uur in Schiedam.

Behoefte aan eenzaamheidslijn
De Luisterlijn biedt het hele jaar door een luisterend oor en is er voor iedereen die behoefte heeft aan een anoniem gesprek. Eenzaamheid komt daarbij terug in één op de drie gesprekken. Er blijkt een grote behoefte aan een telefoonnummer tegen eenzaamheid. Monique van Bijsterveld, directeur-bestuurder van de Luisterlijn: “Uit onderzoek van Kantar blijkt dat maar liefst tweederde van de Nederlanders vindt dat er een speciaal telefoonnummer moet komen voor mensen die zich eenzaam voelen. In de Week tegen Eenzaamheid is er een speciaal nummer beschikbaar en we hopen dat veel mensen ons ook echt gaan bellen.”

Over Incluzio
Achter de telefoon zitten dit keer niet alleen de vrijwilligers van de Luisterlijn maar de medewerkers van Incluzio. Een organisatie die lokaal actief is in o.a. wijkteams, huizen van de wijk en huishoudelijke hulp. Peter de Visser, algemeen directeur van Incluzio en zorgmanager van het jaar: “Onze medewerkers komen elke dag bij mensen thuis of spreken hen in de buurt. Eenzaamheid, isolement, het gevoel er niet toe te doen is iets wat we regelmatig tegenkomen bij jong en oud. In de buurten waar wij actief zijn werken we er al hard aan om met de buurt hier iets aan te doen. We willen ook landelijk het verschil maken op dit belangrijke onderwerp, vandaar dat we samen met de Luisterlijn dit initiatief hebben genomen. Onze medewerkers weten als geen ander hoe belangrijk een praatje is. Daarom zet een deel van hen zich deze week belangeloos in door de telefoonlijn te bemannen en een praatje te maken met mensen die dat nodig hebben.”

Over de ‘Eenzaamheidslijn’
De ‘Eenzaamheidslijn’ is van 1 tot en met 8 oktober dagelijks geopend van 13.30 uur tot en met 21.30 uur. Iedereen die behoefte heeft aan een praatje of een goed gesprek kan bellen naar 085 – 007 77 70. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar via telefoonnummer 0900-0767.

Staatssecretaris Blokhuis lanceert campagne Borstvoeding werkt!

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat in Nederland het voedrecht werd ingevoerd, waardoor het voor vrouwen gemakkelijker werd om borstvoeding en werk te combineren. Toch blijkt dit nog steeds een uitdaging voor veel vrouwen. Om werkende vrouwen die borstvoeding geven extra te ondersteunen, lanceert het Voedingscentrum de campagne Borstvoeding werkt! Dit gebeurt tijdens de Landelijke Borstvoedingsweek, die op 30 september van start gaat. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) trapt de campagne af door de eerste deurhanger aan de kolfruimte op het ministerie te hangen.

Staatssecretaris Blokhuis: “Het is 100 jaar geleden dat het voedrecht in de wet werd opgenomen. Hoog tijd dus om vrouwen die borstvoeding willen geven, nu ook overal 100% te steunen. Omdat het goed is voor de gezondheid van vrouwen en kinderen. Veel werkgevers hebben het natuurlijk al goed voor elkaar. Maar als dat nog niet zo is, is deze nationale borstvoedingsweek een goed moment om als werkgever je mouwen op te stropen en het snel te regelen!”

Waarom deze campagne
Veel vrouwen willen graag borstvoeding blijven geven als zij gaan werken. Maar ze missen soms faciliteiten en ondersteuning op hun werk. Zoals een geschikte kolfruimte en steun bij collega’s en leidinggevenden. Werkgevers kunnen veel doen om hierbij te helpen. Met de campagne geeft het Voedingscentrum werkgevers handvaten hoe ze hun organisatie borstvoedingsvriendelijker kunnen maken. De campagne is een initiatief van het Voedingscentrum en de Landelijke Borstvoedingsraad (LBR).

Positieve effecten voor werkgevers
Een goed beleid rondom borstvoeding levert een organisatie heel veel op. Werkgevers dragen hiermee bij aan de gezondheid van werknemers en hun baby’s. Dat zorgt onder andere voor minder verzuim. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen zijn de eerste jaren namelijk minder vaak ziek. Ook kan het ondersteunen van medewerkers die borstvoeding (willen) geven het imago van organisaties versterken: intern, maar ook extern.

Borstvoeding en werk op de agenda
In de campagne geeft het Voedingscentrum werkgevers tips om een goed beleid rondom borstvoeding vorm te geven. Goede voorzieningen bieden is belangrijk, maar dat geldt zeker ook voor steun van de werkgever en collega's onderling. Het komt voor dat borstvoeding een lastig bespreekbaar onderwerp is binnen organisaties. Door het onderwerp op de agenda te zetten voelen vrouwen die borstvoeding geven zich beter ondersteund. De kans dat ze langer doorgaan met borstvoeding geven is hierdoor groter. Met alle voordelen die daarbij horen.

Nieuwe materialen
Het Voedingscentrum heeft voor de campagne nieuwe materialen ontwikkeld die werkgevers gratis kunnen bestellen. Zoals een checklist, waarmee werkgevers eenvoudig kunnen zien aan welke punten ze wettelijk moeten voldoen. Ook de deurhanger, gratis te bestellen bij het Voedingscentrum, is onderdeel van de campagne. Die kunnen werkgevers gebruiken om het gesprek met werknemers over borstvoeding makkelijker te maken. Daarnaast is er een campagne op social media, waar het onderwerp onder de aandacht gebracht wordt met de hashtag #borstvoedingwerkt.

Grote 'facilitator' van katvangers aangehouden

De politie heeft dinsdag 24 september 2019 in Rotterdam twee mannen aangehouden in een onderzoek met betrekking tot katvangers. Een 31-jarige inwoner uit die stad met de Roemeense nationaliteit wordt verdacht van mensenhandel en oplichting en een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats met de Roemeense nationaliteit, die in de woning van de eerste verdachte werd aangetroffen, wordt verdacht van oplichting.

Bij de aanpak van mobiel banditisme stuitten medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid ook op het fenomeen ‘katvangers’. Veel verdachten van mobiel banditisme bleken zich namelijk te verplaatsen in auto’s op naam van katvangers. Na verder onderzoek bleek dat deze katvangers personen zijn die vanuit andere landen, vooral Roemenië, naar Nederland komen om hier verschillende goederen op hun naam te registreren. Dit betreffen onder andere voertuigen, telecomabonnementen, bedrijven en bankrekeningen. Hierbij wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een vals adres. Het kennelijke doel van de inzet van deze katvangers is het verhullen van de daadwerkelijke eigenaar van deze goederen om anoniem criminele activiteiten te kunnen ontplooien én het frauderen met onder andere telefoonabonnementen.

Uitbuiting
In het onderzoek dat gestart werd kwam ook naar voren dat een 31-jarige verdachte uit Rotterdam sinds 2016 vermoedelijk optrad als de grote facilitator van tientallen katvangers. Hij haalde ze naar Nederland en met de Roemeense ID-kaart van de katvanger werd hij/zij ingeschreven bij de gemeente en kreeg een BSN-nummer. Vervolgens werd het Roemeense rijbewijs ingeruild voor een Nederlands rijbewijs en met een echt Nederlands identiteitsbewijs op zak kon het echte rondje langs de loketten beginnen. Bankrekeningen werden geopend op naam van de katvanger en auto’s, bedrijven en telefoonabonnementen werden op zijn/haar naam gezet. Uiteindelijk werden de katvangers weer op het vliegtuig naar Roemenië gezet en had de facilitator de macht over de zaken die de katvangers feitelijk op naam hadden staan. De criminelen die uiteindelijk vermogensdelicten plegen met die zaken bleven zo onder de radar. Naast oplichting wordt de Rotterdammer ook van mensenhandel verdacht. De politie vermoedt dat hij de katvangers bijvoorbeeld door misleiding of door misbruik van hun kwetsbare positie naar Nederland heeft gebracht om ze uit te buiten.

Bankpassen
Bij de huiszoeking bij de verdachte die na de aanhouding plaats vond, zijn een grote hoeveelheid administratie, telefoons, enkele computers en tientallen bankpassen en tankpassen in beslag genomen. Ook zijn twee auto’s in beslag genomen die op naam van katvangers stonden.

De 31-jarige verdachte is vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De 32-jarige verdachte is inmiddels heengezonden, maar hij blijft wel verdachte.

Sandra Schuurhof gaat royaltyshow Hart van Oranje presenteren op SBS6

In het nieuwe SBS6-programma ‘Hart van Oranje’ geeft Sandra Schuurhof een kijkje in het dagelijks leven van de Oranjes. Wat gebeurt er achter de gesloten paleisdeuren, wie zoekt de kleding van koningin Máxima uit, hoe hoort het nou echt in koninklijke kringen en is de mediacode nog wel van deze tijd? Sandra reist de wereld over en spreekt het koningspaar en de familieleden op het paleis, bij staatsbezoeken en officiële werkbezoeken. Ook de internationale royalty - met name in Engeland - wordt belicht.

Marco Louwerens, Directeur Televisie Talpa Network over het nieuwe SBS6-programma: “De baard van onze koning, iedere stap van Meghan Markle, de discussies over de kosten van ons koningshuis. Er gaat geen dag voorbij of er is nieuws over onze eigen Oranjes en buitenlandse koninklijke huizen. Ik denk dan ook dat er absoluut plek is voor een eigentijds royaltyprogramma. Sandra Schuurhof is al jarenlang een expert op dit gebied en samen met haar redactieteam van ervaren royalty-specialisten geloof ik dat zij met ‘Hart van Oranje’ een mooi en goed programma kan toevoegen aan het aanbod op SBS6.”

Sandra Schuurhof voegt toe: “Ik ben heel blij dat we dit royaltyprogramma voor SBS6 gaan maken. Het voelt als een logische nieuwe stap. Er valt nog zo veel meer te vertellen over de wereld van onze koning en koningin. We bieden een kijkje achter de schermen van de royals in binnen- en buitenland.”

Al bijna 20 jaar volgt presentatrice Sandra Schuurhof onze koninklijke familie en hun internationale collega’s. Sandra begint in 2001 als verslaggever met het volgen van het Koninklijk Huis bij RTL Nieuws. In 2012 maakt zij de overstap naar SBS waar Sandra voor Shownieuws en Hart van Nederland verslag doet van alle koninklijke hoogtepunten in binnen- en buitenland. Het huwelijk en de traan, de geboortes van de prinsesjes, de inhuldiging van koning Willem Alexander, staatsbezoeken en de trouwerij van de Britse William en Kate: Sandra is er altijd bij.

‘Hart van Oranje’ is vanaf begin 2020 wekelijks te zien op SBS6.

Overleg over vervolgacties bij Chemours om vastgelopen cao

Vandaag vinden er drie ledenvergaderingen plaats tijdens de vierde stakingsdag bij chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. De aanwezige fabrieksmedewerkers bespreken het vervolg van de staking die op vrijdag 27 september, om 16.00 uur begon. Ze staken omdat niet is voldaan aan hun gestelde cao-eisen. Het is de eerste keer dat in deze fabriek wordt gestaakt. Omdat Chemours na drie stakingsdagen nog niet over de brug is gekomen, bespreken de actievoerders op maandag hoe door te gaan met de acties.

Cao-eisen
FNV Procesindustrie eist 5% loonsverhoging inclusief prijscompensatie, met een bodem van 150 euro per maand. Ook pleit de vakbond voor afschaffing van jeugdschalen tot 23 jaar, een verdubbeling van het ontwikkelbudget naar 800 euro per werknemer en een generatiepact om het werk vol te kunnen houden. Zestigplussers kunnen dan 80% werken, tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw. De vrijgevallen plekken worden dan door nieuw personeel herbezet. Ook moet de cao voor meer mensen gaan gelden. Bij Chemours werken zo’n 500 werknemers, waarbij zo’n 300 werknemers onder de huidige cao vallen.

Nurettin Altundal, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Intern is door het bedrijf gecommuniceerd dat er loon van werkwilligen wordt ingehouden als zij niet volledig kunnen werken of produceren door de staking. Chemours zet hiermee de werknemers tegen elkaar op! Dat vind ik schandalig. Ze moeten luisteren naar de werknemers en ze op geen enkele manier onder druk zetten.’

Tijdens de staking draait de fabriek op een heel laag pitje, zodat de veiligheid kan worden gegarandeerd. Altundal: ‘Alleen de minimale veiligheidsbezetting is er, dat zijn voornamelijk mensen uit de controlekamer en de bedrijfsbrandweer. Bij de productie en in de andere afdelingen van Chemours wordt gestaakt sinds vrijdagmiddag tot en met maandag en mogelijk wordt dit dus verder voortgezet. Tenzij Chemours dan inmiddels naar de eisen van de werknemers heeft geluisterd.’

Little Town Hero-trailer introduceert personages

Little Town Hero is een JRPG die door Pokemon-ontwikkelaar GameFreak wordt gemaakt. De Switch exclusive komt al op 16 oktober uit. De game, die een adviesprijs van 25 krijgt, speelt zich volledig af in een drop. Jouw doel is om dit dorp op te bouwen en te verdedigen. In de nieuwe onderstaande trailer worden veel van de personages in de game even voorgesteld.

De combat en personages van Indivisible

Indivisible is een combinatie van 2D-platformer en actie-RPG van de makers van Skullgirls. De game bevat een vechtsysteem die geïnspireerd is door cult-klassieker Valkyrie Profile. In de nieuwe onderstaande trailer kun je dat vechtsysteem in actie zien en ook de handgetekende personages en animaties vallen op.

Indivisible komt op 8 oktober uit voor PS4, Xbox One en pc. Een Switch-versie moet ook nog dit jaar uitkomen.

Het openingsfilmpje van Minecraft Dungeons

Minecraft Dungeons is de aankomende actie-RPG/dungeon crawler. In deze game kun je niet craften, bouwen of blokken vernietigen. In plaats daarvan ga je samen met vrienden willekeurig gegenereerde dungeons verkennen. Minecraft is een van de grootste games aller tijden, maar de vraag blijft of spin-offs ook succesvol kunnen zijn. Je kunt in ieder geval alvast het openingsfilmpje van de game hieronder bekijken. 

Minecraft Dungeons moet ergens dit jaar uitkomen voor Xbox One, PS4, Switch en pc.

FOK! Wat een weer: buien

Verspreid over het land komen er buien voor, ook schijnt de zon af en toe. In de loop van de dag neemt de buiigheid van het zuidwesten af. In de avond bereikt vervolgens een zone met bewolking en (lichte) regen het zuidwesten. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is noordwestelijk en in de ochtend matig, aan zee krachtig en in het oostelijke Waddengebied eerst nog hard, 7 Bft. In de loop van de dag neemt de wind af naar zwak tot matig en draait daarbij naar zuidwest.

Komende nacht regent het vooral in het midden en noorden. De minima liggen tussen 10°C in het noordoosten en 14°C in het zuidwesten. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, aan de westkust krachtig of hard, 6-7 Bft.

Morgen komen er vooral in de ochtend buien voor, in de middag klaart het van het westen uit op, maar een enkele bui blijft mogelijk. Vanaf de tweede helft van de middag neemt de buienkans vooral in het zuiden van het land weer fors toe. Deze buien kunnen gepaard gaan met onweer en hagel. De maxima liggen rond 17 °C. De wind is zuidwestelijk, matig en aan de kust eerst nog krachtig. In de middag draait de wind op de Wadden naar noord. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

DJMO was in Rotterdam, en uiteraard regende het daar ook...
DJMO was in Rotterdam, en uiteraard regende het daar ook...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Voetballers Zwarte Pijl scoren ook buiten het veld

Voetballers van voetbalvereniging Zwarte Pijl wisten zondag niet alleen in het veld te scoren, maar maakten ook buiten het veld het verschil. Zij overmeesterden een gewapende overvaller die rond 16.45 uur een tankstation aan de Prinsenlaan in Rotterdam trachtte te overvallen.

De 54-jarige Rotterdammer betrad rond 16.45 uur het tankstation, sprong over de balie en bedreigde de aanwezige medewerkster met een mes. Hierbij raakte het 61-jarige slachtoffer lichtgewond. De man deed een greep in de kassa en wilde vervolgens het tankstation verlaten. In zijn vlucht kwam de man echter vast te zitten tussen de schuifdeuren van het tankstation die op het moment dat de man wilde weglopen, dichtgingen.

Op dat moment wilde een voetballer van de nabij gelegen voetbalvereniging Zwarte Pijl het tankstation binnengaan om daar wat te kopen. Hij zag de man die klem zat tussen de schuifdeuren en begreep direct wat hier aan de hand was. Hij riep snel de hulp in van zijn teamgenoten. Zij maakten vanuit het nabij gelegen clubhuis een sprintje richting het tankstation en zo konden zij voorkomen dat de verdachte vroegtijdig het pand kon verlaten. Voor de inmiddels gewaarschuwde politie was het vervolgens een koud kunstje om de man aan te houden. Het hevig geschrokken slachtoffer werd door agenten opgevangen.

Nederland snackt 55 miljoen dieren per jaar

Nederlanders eten jaarlijks ruim elf kilo vleeswaren en –snacks, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Dat is bijna evenveel vlees als we over-consumeren volgens het Voedingscentrum. “Dus ontbijt en lunch vegetarisch! Dat scheelt jaarlijks 55 miljoen dieren.” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier vooruitlopend op het jaarlijkse evenement ‘Eet Geen Dierendag’ op 4 oktober.

We eten meer vlees dan goed voor ons is aldus Wakker Dier. De gemiddelde consumptie is 106 gram vlees per dag; 35 gram meer dan het Voedingscentrum adviseert. Onder andere het Voedingscentrum en RIVM roepen daarom op tot vleesvermindering.

Lichte stijging
Uit onderzoek van Wageningen Economic Research bleek onlangs dat de vleesconsumptie weer licht stijgt. “Een opmerkelijke en verontrustende ontwikkeling,” zegt Hilhorst. “Steeds meer mensen zeggen flexitariër te zijn, maar waarschijnlijk denken zij daarbij vooral aan het avondeten.”

55 miljoen dieren
Nederlanders eten 29 procent van het dagelijkse vlees bij ontbijt, lunch en als tussendoortje, zegt het RIVM. Aan de hand van deze cijfers berekende Wakker Dier hoeveel dieren we eten buiten het avondeten om: 55 miljoen.

Eet Geen Dierendag
Wakker Dier organiseert ieder jaar op 4 oktober Eet Geen Dierendag. Hierbij werkt de organisatie samen met bedrijfscateraars, om bedrijven en werknemers te helpen met vleesvermindering tijdens de lunch. Dit jaar doet onder andere IKEA mee met al haar dertien Nederlandse vestigingen in zowel de klantenrestaurants als medewerkersrestaurant gedurende de hele dag. IKEA heeft in Nederland bijna zesduizend medewerkers en verwelkomt ruim 25 miljoen bezoekers per jaar in de winkels.

 Nederland snackt 55 miljoen dieren per jaar (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Nederland snackt 55 miljoen dieren per jaar (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Meisjes vaker dan jongens op hoogste niveau mbo

Meisjes volgen vaker dan jongens een mbo-opleiding op het hoogste niveau. Van de meisjes die in het studiejaar 2017/’18 jonger waren dan 25 jaar en een mbo-opleiding volgden, deed ongeveer 60 procent een opleiding op het hoogste niveau (mbo-4). Bij jongens lag dat rond de 51 procent. Ongeveer de helft van de meisjes doet een opleiding in de sector zorg en welzijn. Meisjes stromen binnen het mbo vaker dan jongens door naar een hoger niveau. Daarentegen gaan zij minder vaak dan jongens door op het hbo na het behalen van het mbo-4-diploma. Dit blijkt uit de meest recente onderwijscijfers van het CBS.

Jongens volgden op 1 oktober van het studiejaar 2017/’18 vaker dan meisjes een opleiding op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) van een lager niveau. Zo volgde 20,3 procent van de jongens jonger dan 25 jaar een opleiding op het tweede niveau, bij meisjes was dat 13,7 procent. Omgekeerd doen meisjes vaker een mbo-opleiding op het hoogste niveau (mbo-4). Dit heeft mede te maken met het feit dat jongens vaker dan meisjes in het vo de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo volgen, vmbo-b en –k. Vandaaruit wordt vaak doorgestroomd naar het mbo-2-niveau. Meisjes stromen vanuit het vmbo vaker door naar het hoogste niveau van het mbo.

Helft van de meisjes op het mbo in zorg en welzijn
Meisjes kiezen binnen het mbo vaak voor een andere richting dan jongens. De helft van de meisjes tot 25 jaar in het mbo volgde in het studiejaar 2017/’18 een opleiding in de sector zorg en welzijn, bijvoorbeeld een opleiding tot verzorgende. Jongens kozen vooral voor opleidingen in de sector techniek (41 procent) of economie (38 procent).

Na zorg en welzijn was economie ook onder meisjes populair, 30 procent van de meisjes koos voor deze sector. Een opleiding in de sector techniek werd door 12 procent van de meisjes gedaan. De sector landbouw was met 5 procent van de jongens en 6 procent van de meisjes het minst populair.

Vaak stapeling op mbo, vooral door meisjes
Jongeren tot 25 jaar stapelen veel binnen het mbo. Meisjes doen dit wat vaker dan jongens. Ook als ze met een mbo-2 of -3-diploma al een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt hebben behaald, gaan veel mbo’ers door naar een mbo-opleiding van een hoger niveau. Na het behalen van een diploma op het tweede mbo-niveau tijdens het studiejaar 2017/’18, stroomde 64 procent van de meisjes tegenover 52 procent van de jongens door naar een hoger niveau.

Jongens en meisjes die al een mbo-3-diploma hebben stromen even vaak door binnen het mbo (39 procent). Meisjes stromen iets vaker dan jongens door naar een opleiding op mbo-4; jongens kiezen iets vaker voor een (andere) opleiding binnen mbo-3.

Van de meisjes met een diploma van de entreeopleiding stroomde 82 procent door naar een hoger mbo-niveau, bij de jongens was dat 74 procent. Een diploma van de entreeopleiding geldt niet als startkwalificatie. Het is dus ook de bedoeling om hierna nog door te gaan met een andere opleiding.

Jongens vaker met mbo-4-diploma naar hbo
Van de jongens tot 25 jaar met een mbo-4-diploma ging na het studiejaar 2017/’18 een groter aandeel (41,1 procent) het volgende jaar naar het hbo dan van de meisjes (37,1 procent). Vanuit het mbo geeft alleen een mbo-4-diploma toegang tot het hoger beroepsonderwijs (hbo). Meisjes stroomden vaker dan jongens uit het (bekostigd) onderwijs (59,2 procent versus 55,3) na het behalen van het mbo-4-diploma. Met een mbo-4-diploma van een opleiding uit de sector economie gingen de jongeren het vaakst direct door naar het hbo; 48,3 procent van de jongens en 44,5 procent van de meisjes uit die sector.

De doorstroom naar het hbo van mbo-4-gediplomeerden is in de loop der jaren gedaald van 44 procent (22.000) in 2010 tot 39 procent (23.000) in 2018. In de periode rond de afschaffing van de basisbeurs (met ingang van het studiejaar 2015/’16) is eerst (in 2013 en 2014) een toename en daarna (in 2015) een afname te zien van het aandeel mbo-4-gediplomeerden dat doorstroomde naar het hbo. Het verschil tussen het aandeel jongens en meisjes is met de invoering van het leenstelsel niet veranderd.

Meer jongens dan meisjes op het mbo
Op 1 oktober van het studiejaar 2017/’18 volgden ongeveer 436.000 jongeren tot 25 jaar een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). In het hoger beroepsonderwijs (hbo) stonden tegelijkertijd iets meer dan 344.000 studenten ingeschreven. In het wetenschappelijk onderwijs (wo, de universiteiten) waren dat er bijna 220.000.

Jongens zijn in het mbo met 53 procent (ongeveer 230.000 leerlingen) van het totaal aantal studenten jonger dan 25 jaar in de meerderheid; in het mbo studeren zo’n 206.000 meisjes. In het hbo en wo waren er, met achtereenvolgens 52 procent en 53 procent van de studenten jonger dan 25 jaar, meer vrouwen.

In het voortgezet onderwijs volgen meisjes vaker dan jongens havo en vwo, waarna ze veelal doorstromen naar hbo en wo. Jongens volgens in het voortgezet onderwijs vaker dan meisjes een opleiding binnen een van de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo (vmbo-b en -k); vandaaruit stroomt bijna iedereen door naar het mbo.

Meerderheid werknemers zorg meldt toename werkdruk

Bijna 44 procent van de werknemers in de zorg- en welzijnssector ervaart een hoge tot zeer hoge werkdruk. Bovendien is die werkdruk volgens bijna 2 op de 3 werknemers in het jaar voorafgaand aan de enquête toegenomen. Ook bijna de helft van de werkgevers in de sector geeft aan dat de werkdruk is opgelopen. Toch is ruim drie kwart van de werknemers in de zorg- en welzijnssector tevreden of zeer tevreden met hun werk. Dat blijkt uit de eerste uitkomsten van de werknemers- en werkgeversenquêtes zorg en welzijn die het CBS dit jaar heeft uitgevoerd voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW).

De eerste meting door het CBS is uitgevoerd in mei en juni van dit jaar. Aan een werknemers- en een werkgeverspanel werden vragen gesteld over de werkbeleving. De panels werden samengesteld door middel van steekproeven uit 1,3 miljoen werknemers en de bijna 130 duizend bedrijven in de zorg- en welzijnssector.

Uit de enquête komt naar voren dat een relatief grote groep een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaart, met percentages die tussen de verschillende branches in de sector zorg en welzijn variëren van 33 tot 53. Meer dan de helft van de werknemers in de sector onderschrijft de stelling ‘Ik heb het gevoel dat ik tijd tekortkom’.

Het CBS heeft uit een andere bron ook cijfers over de ervaren werkdruk door alle werknemers in Nederland. Hoewel cijfers uit deze bronnen niet zonder meer met elkaar mogen worden vergeleken, komt hieruit het beeld naar voren dat werknemers in de zorg- en welzijnssector een bovengemiddelde werkdruk ervaren.

Regeldruk en administratieve lasten verhogen werkdruk
Twee derde van de werknemers en bijna de helft van de werkgevers vinden dat de werkdruk in de 12 maanden voorafgaande aan de enquête is toegenomen. Werkgevers wijten dat voornamelijk aan regeldruk en administratieve lasten. Als andere factoren die de werkdruk opdrijven noemen zij nieuwe of moeilijkere taken, mondigere cliënten en te weinig personeel.

Agressie en geweld komen relatief vaak voor
Werknemers rapporteren relatief vaak dat ze in hun werk worden geconfronteerd met agressie en geweld van patiënten, cliënten of hun familieleden. Twee op de drie hebben daar in het voorafgaande jaar mee te maken gehad. Veelal ging het daarbij om schelden of schreeuwen (in 87 procent van de gevallen), maar ook om lichamelijke agressie (42 procent) en pesten (41 procent). Bedreiging of intimidatie, seksuele intimidatie of discriminatie kwamen minder vaak voor.

Meerderheid waardeert werk
Toch waarderen de werknemers in de zorg- en welzijnssector hun werk. Een overgrote meerderheid (78 procent) is tevreden tot zeer tevreden met hun werk. Ruim 90 procent vindt het werk inhoudelijk leuk en 78 procent vindt de sfeer op de afdeling plezierig.
Over de loopbaanperspectieven is er minder tevredenheid. Minder dan de helft (44 procent) was het eens met de stelling ‘Ik heb voldoende loopbaanperspectieven op mijn werk’.

Hinkstapspringer Taylor wéér wereldkampioen, Liu wandelt naar derde WK-goud

Hinkstapspringer Christian Taylor heeft zich op het WK atletiek in Doha voor de vierde keer laten kronen tot wereldkampioen. De Amerikaanse regerend tweevoudig olympisch kampioen liet weer eens zien als geen ander tegen de druk te kunnen en klopte zijn voornaamste uitdager en landgenoot Will Claye.

De eerste twee sprongen van Taylor gingen mis, maar bij de derde redde hij zijn wedstrijd. Vervolgens sprong hij naar 17,86 en 17,92 meter en dat leverde hem het goud op, voor Claye, die twee keer 17,74 en ook nog 17,72 sprong. Hugues Fabrice Zango zorgde voor een prachtig tafereel: met 17,66 meter in zijn allerlaatste poging pakte de Burkinees als eerste atleet ooit uit zijn land een WK-medaille op een olympisch onderdeel.

Het polsstokhoogspringen bij de vrouwen werd een mooie wedstrijd. De Russische Anzhelika Sidorova ging er met het goud vandoor, nadat ze in haar derde en laatste poging als enige de 4,95 meter wist te slechten. De Amerikaanse Sandri Morris bleef steken op 4,90 meter, Katerina Stefanidi uit Griekenland sloeg 4,90m na één poging over, maar haar 4,85m kon ze niet verbeteren en dus pakte ze brons.

De 20 kilometer snelwandelen bij de vrouwen werd een prooi voor Liu Hong uit China, die wederom na vier jaar goud won: eerder pakte ze de wereldtitels in 2011 en 2015, met ook nog olympisch goud in Rio in 2016 erbij. Na Rio ging ze er tussenuit en werd ze moeder, dit jaar keerde ze terug met onder meer een wereldrecord op de 50 kilometer.

De race in Doha werd overigens gedomineerd door China. Qieyang Shenjie en Yang Liujing zaten net als Yang Jiayu in de kopgroep, hoewel de laatste er met vier snelle rode kaarten ineens uit moest. Liu pakte in 1:32.53 uur ondertussen het goud, Qieyang werd op bijna twintig seconden tweede en hield Yang net achter zich.

Op de gemengde 4x400 meter ging de eerste wereldtitel ooit tot slot naar de Verenigde Staten, die hun gratis kans op extra goud niet lieten liggen. Wil London, Allyson Felix en Courtney Okolo brachten slotloper Michael Cherry in stelling, die de Poolse slotloopster Justyna Swiety met groot verschil voorbij raasde. Met 3:09,34 was er een wereldrecord voor de VS, Jamaica en Bahrein pakten zilver en brons.

Ghiotto klopt De Vries in Sochi, stevige startcrash

Luca Ghiotto heeft de tweede Formule 2-race van het weekeinde in Sochi gewonnen. De Italiaan was kersvers kampioen Nyck de Vries te snel af in een race die enige tijd onderbroken werd.

Polesitter Nikita Mazepin nam bij de start de leiding, maar al uiterst vroeg ging het fout: Louis Deletraz remde een metertje of honderd te laat en raakte zowaar niemand echt hard, maar even verderop schoven Mazepin en Nobuharu Matsushita hard de muur in, nadat Mazepin door Jack Aitken aangetikt werd.

Beide coureurs konden gelukkig relatief ongedeerd uitstappen, maar het zorgde wel voor een langdurige rode vlag. De race werd ingekort tot vijftien ronden en met Ghiotto, Callum Ilott en de van plek acht vertrokken kampioen Nyck de Vries kon de boel dan weer op gang gevlagd worden. De Vries moest even aanzetten, maar met wat kunst- en vliegwerk wist hij Ilott te verschalken.

Daar bleef het verder bij: De Vries voerde de druk in de slotfase nog behoorlijk op bij Ghiotto, maar de Italiaan hield stand en pakte de zege, voor De Vries en Ilott.

Spannend NASCAR-gevecht op Roval zorgt voor eerste afvallers in play-offs

Op de Charlotte Motor Speedway is zondag de derde play-offrace van het jaar in de NASCAR Cup Series verreden. Dat werd gedaan op de vorig jaar debuterende Roval, een combinatie tussen de oval en de road course. Het was het slot van het eerste deel van de play-offs, dus voor vier coureurs zou het doek vallen.

Met William Byron en Alex Bowman op de voorste rij werd de boel op gang gevlagd op de Roval, maar Bowman viel behoorlijk terug en ging aan het einde van de eerste ronde zelfs al de rondte in, terwijl ook Martin Truex Jr bij de lastige chicane veel posities verloor.

Een spin van Ryan Preece, iemand die we alleen zien als hij een caution veroorzaakt, zorgde kort voor het einde van stage één voor een caution. Bij de herstart ging het gelijk in bocht één weer fout met onder meer Jimmy Johnson en, wederom, Bowman, wat uiteraard voor een nieuwe caution zorgde.

Tussen alle chaos door pakte Kyle Larson ineens de stagewinst, terwijl Erik Jones met radiatorproblemen op moest geven, waarmee zijn play-offs voorbij waren. In de tweede stage nam Chase Elliott de leiding in handen, waarbij hij een gat sloeg naar veteranen Kevin Harvick en Kurt Busch.

Het einde van de titelaspiraties van Jones (Bron: YouTube)

Bowman kwam weer in de problemen, dit keer doordat hij Bubba Wallace de muur in duwde: caution. Onder meer Brad Keselowski besloot niet naar binnen te gaan en hij nam de leiding over, waarna hij knokte met Elliott. Die nam de leiding dan toch weer over en pakte de tweede stage, voor Keselowski.

Met Elliott op kop begon de derde en laatste stage, maar een stevige spin van Daniel Hemric zorgde al vrij snel voor de volgende caution. Na een caution volgt uiteraard een herstart en dat ging niet best voor Elliott: de leider verremde zich bij de eerste bocht en schoot rechtdoor de banden in, een bijna exacte kopie van Brad Keselowski's actie vorig jaar.

Elliott gaat rechtdoor in Heartburn Turn (Bron: YouTube)

Door het voorin wegvallen van Elliott nam Harvick de leiding over, voor Martin Truex Jr en Keselowski. Een spin van Ricky Stenhouse Jr gooide weer even roet in het eten en bij de volgende herstart bleef Harvick voorop, terwijl Clint Bowyer van de zevende plek steeg naar de derde, achter Truex.

Ryan Newman vocht verder naar achteren met alles wat hij had om in de play-offs te blijven, maar dat ging fout: Denny Hamlin gaf Chris Buescher voor hem een beuk en Newman kwam daardoor in het gras te staan, wat hem veel posities kostte. Daniel Suarez gleed vervolgens ook het gras in, met een caution als gevolg.

Na de herstart ging het weer een paar bochten goed, tot Chris Buescher en Kurt Busch spinden en voor een tiende caution zorgden. Die duurde vrij lang, want er lag een sloot olie op de baan, maar na een uitgebreide onderbreking werd het veld dan toch weer op gang gevlagd voor de slotfase van zeven ronden.

Wallace was ietwat boos op Bowman (Bron: YouTube)

Voorin nam Elliott de leiding over van Harvick, terwijl vooral Newman en Bowman om elke plek vochten om zo een ronde verder te mogen in de play-offs. Bowman vocht zich zelfs voorbij Harvick naar plek twee, waardoor hij nog één plek nodig had - of één positie verlies voor Newman - om de play-offs te halen.

Elliott behield zijn leidende positie en reed verder vrij onbedreigd naar de winst, voor Bowman. Diens tweede plek betekende dat Newman vijftiende móest worden om in de play-offs te blijven, maar na een remfout werd hij ingehaald door Aric Almirola en daarmee was het voorbij voor de veteraan.

Voor Newman, Almirola, Kurt Busch en Jones zijn de play-offs voorbij, nog twaalf coureurs hebben een kans om de titel te pakken. De eerstvolgende race is op 6 oktober op de Dover International Speedway, de Monster Mile.

Elliott viert feest op de plek waar hij eerder nog flink in de fout ging (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.