Parkeerbeheer moet politie bellen na zien afgeplakt kenteken

Het afplakken van kentekens is een zaak voor de politie en valt buiten de bevoegdheid van Parkeerbeheer.

Dat laat de gemeente Amsterdam weten in antwoord op vragen van de VVD. De partij had gehoord dat er in Buitenveldert regelmatig kentekens van auto's worden afgeplakt, om zo te voorkomen dat de eigenaren boetes krijgen omdat ze niet betaald hebben voor het parkeren. Onder meer taxichauffeurs zouden zich er schuldig aan maken.

Incidenteel
De gemeente laat weten dat het niet bekend is hoe vaak er de afgelopen tijd met een afgeplakt kenteken is geparkeerd. Het zou 'incidenteel' worden gezien door handhavers. Over de buurt waar de VVD op doelt zijn twee klachten binnengekomen. 'Op basis van deze twee klachten kan geen algemeen beeld opgebouwd worden.'

Degene die de klachten indiende kreeg vervolgens te horen dat Parkeerbeheer daar zelf niets aan kon doen. 'De behandelend ambtenaar  heeft aan de melder gemeld dat dit buiten de bevoegdheid van de gemeente valt en zal in de toekomst melden dat ze hierover contact moeten opnemen met de politie', schrijft de gemeente.

Algemene nummer
Als een handhaver zelf of op foto's van de scanauto ziet dat een kenteken is afgeplakt, dan meldt hij dat aan collega's in de zogeheten 'regiekamer'. Zij bellen dan weer het algemene nummer van de politie.

De gemeente weet dan ook niet of er straffen zijn uitgedeeld wegens het afplakken van kentekens. 'Deze informatie is alleen bekend bij het Openbaar Ministerie (OM). Het OM gaat over handhaving door politiemedewerkers.'