Steeds meer toeristen getroffen door knokkelkoorts in Azië

Er is een toename van de ziekte dengue (ook wel knokkelkoorts) in een groot aantal Aziatische landen. Ook Nederlandse toeristen worden getroffen door de ziekte die verspreid wordt via muggen. Op dit moment is er een toename van dengue te zien in Bangladesh, Cambodja, India, Laos, de Marshall eilanden, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en op de Filipijnen.

Het Rode Kruis krijgt enkele meldingen van Nederlandse backpackers die getroffen zijn door de ziekte. Alarmcentrale Eurocross ziet een verdubbeling van het aantal meldingen van Nederlandse vakantiegangers die zijn opgenomen vanwege de ziekte ten opzichte van vorig jaar. ,,Dit jaar tellen we 56 opnames. Vorig jaar waren dat er 25 in dezelfde periode”, zegt Suzan de Wit van Eurocross.

Dengue verspreidt zich via muggen. Nu het regenseizoen is in delen van Azië verspreidt de ziekte zich sneller. De muggen planten voort doordat zij broeden in stilstaand water en vuilnishopen. Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de situatie, aangezien het regenseizoen pas is gestart. We zien dat de ziekte weer meer opduikt, zo is er op de Marshall eilanden voor het eerst sinds 2011 weer sprake van dengue.

Bloedtekort
De toename van het aantal dengue gevallen zorgt ervoor dat er in een aantal landen tekort is aan bloed, dat in een aantal gevallen nodig is bij de behandeling van de ziekte. In Bangladesh heeft het Rode Kruis een 24-uurs hotline opengezet waar bloed aangevraagd kan worden voor denguepatiënten. Het Filipijnse Rode Kruis heeft extra bloed gestuurd naar gebieden die zwaar getroffen zijn. De 93 bloedbanken van het Filipijnse Rode Kruis werken nu twee keer zo hard om aan de vraag tegemoet te komen.

Op de Filipijnen is dengue uitgeroepen tot een epidemie, zo’n 168.000 mensen kregen de ziekte tot nu toe, ruim 600 mensen overleden door dengue. Ziekenhuizen kunnen de toestroom aan patiënten niet goed aan. Het Rode Kruis heeft mobiele klinieken ingezet om de extra patiënten te kunnen helpen.

Voorkomen
In de getroffen landen heeft het Rode Kruis bewustwordingscampagnes opgezet over de ziekte. Er is voorlichting over hoe je infectie met dengue kan voorkomen en wanneer je medische hulp moet inschakelen. Er is directe actie nodig om de verspreiding van de ziekte te stoppen. Het is daarbij belangrijk dat mensen zichzelf beschermen tegen de muggen. Snel medische hulp zoeken is belangrijk wanneer iemand hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid of pijn in de gewrichten heeft.

Toeristen
Om dengue te voorkomen kunnen reizigers zich het beste goed insmeren met muggenwerende middelen, zoals DEET, en bedekkende kleding dragen. Het is ook verstandig om onder een muskietennet te slapen. De muggen die dengue overbrengen zijn veelal overdag actief, dus wie overdag slaapt, kan ook beter een muskietennet gebruiken. Eurocross adviseert reizigers bij vermoeden van dengue een arts te bezoeken. Bloedonderzoek is namelijk nodig om de diagnose te kunnen stellen. Zieke reizigers kunnen contact opnemen met de alarmcentrale voor verder (medisch) advies en hulp.