FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 augustus 2019

Uitslagen derde voorronde Champions League en Europa League

Naast de ontmoeting tussen PAOK Saloniki en Ajax werden er dinsdag nog vier wedstrijden gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. In de derde voorronde van de Europa League stonden drie wedstrijden op het programma.

Uitslagen Champions League dinsdag
APOEL Nicosia - Qarabağ 1-2
PAOK Saloniki - Ajax 2-2
Dinamo Zagreb - Ferencváros 1-1
Club Brugge - Dinamo Kiev 1-0
Rode Ster Belgrado - FC Kopenhagen 1-1

Uitslagen Europa League dinsdag
Ararat-Armenia - Saburtalo 1-2
Riga - HJK 1-1
Sutjeska - Linfield 1-2

'Tottenham en Juventus bereiken akkoord over Dybala voor 70 miljoen euro'

Tottenham Hotspur heeft een akkoord bereikt met Juventus over een transfer van Paulo Dybala naar Engeland. Dat verzekert de Italiaanse transferspecialist Gianluca Di Marzio dinsdagavond. The Spurs kunnen Dybala voor een bedrag van 70 miljoen euro overnemen van Juventus, maar zullen eerst nog wel tot een persoonlijk akkoord met de Argentijnse aanvaller moeten komen.

Het is echter nog zeker geen uitgemaakte zaak dat Dybala ook daadwerkelijk naar Tottenham zal verkassen. In een eerder stadium was Juventus immers ook al bereid om de spits naar Manchester United te laten vertrekken, maar Dybala zette toen zelf een streep door die transfer.

Juventus had de Argentijns international graag zien vertrekken om zo ruimte te creëren voor Romelu Lukaku, de gedroomde aanwinst van trainer Maurizio Sarri. Mogelijk komt Juventus echter alsnog van Dybala af en toucheert men zo alsnog een fraaie transfersom.

Tottenham is namelijk bereid om 70 miljoen euro te betalen voor de naar verluidt bij Juventus uit de gratie geraakte creatieveling. Hij zag eerder geen heil in een overgang naar Manchester United, maar Italiaanse media denken dat de aanwezigheid van Mauricio Pochettino bij Tottenham Dybala weleens naar het eiland zou kunnen trekken.

Pochettino is net als Dybala afkomstig uit Argentinië en zou zelfs al telefonisch met de 25-jarige linkspoot gesproken hebben. Eerder meldde Sky Sports al dat Tottenham de beste papieren zou hebben om Philippe Coutinho op te pikken bij Barcelona, maar Dybala lijkt dus transferdoelwit nummer één van the Spurs.

Halve finalisten WK korfbal zijn bekend

Het Nederlandse korfbalteam heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WK korfbal in Zuid-Afrika. Naast Nederland hebben ook België, Taiwan en China de halve finale bereikt.

Op weg naar de halve finale won Nederland in de kwartfinale met 25-9 van Duitsland. In die halve finale is China de tegenstander. Het Chinese team versloeg dinsdag Portugal met 25-21. De andere halve finale gaat tussen België en Taiwan.

Kwartfinales dinsdag
China - Portual 25-21
Taiwan - Suriname 20-18
België - Tsjechië 27-10
Nederland - Duitsland 25-9

Halve finales donderdag
Taiwan - België
Nederland - China

Ajax herpakt zich en boekt hoopgevend resultaat in Griekenland

Ajax heeft dinsdagavond uiteindelijk een prima resultaat weten te boeken in Griekenland. In de eerste confrontatie in het tweeluik met PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League keek de ploeg van Erik ten Hag bij rust tegen een 2-1 achterstand aan. Dankzij een treffer van Klaas-Jan Huntelaar na de thee heeft Ajax echter een goede uitgangspositie voor de return: 2-2. Het tweede duel wordt volgende week dinsdag in de Johan Cruijff ArenA afgewerkt.

Ten Hag besloot onder anderen een basisplaats in te ruimen voor Noussair Mazraoui en Kasper Dolberg. Eerstgenoemde speler werd op het middenveld naast Daley Blind en Donny van de Beek geposteerd, nadat hij vorig seizoen vooral als rechtsback fungeerde bij de Amsterdammers. Dolberg behield het vertrouwen van Ten Hag. De Deense spits krijgt de laatste tijd veel kritiek te verwerken vanwege zijn spel, maar dinsdagavond vormde de aanvaller samen met Hakim Ziyech en Dusan Tadic toch de aanval van Ajax.

In een rustige openingsfase nam Ajax het initiatief en dat leidde al snel tot de openingstreffer. Ziyech mocht na negen minuten aanleggen voor een vrije trap en de bal van de Marokkaans international ging via het hoofd van verdediger Dimitris Giannoulis tegen de touwen: 0-1. Daarna kwam PAOK er regelmatig gevaarlijk uit via onder anderen Diego Biseswar, maar André Onane met simpele reddingen en ook Joel Veltman met een tackle zorgden ervoor dat de bezoekers geen snelle comeback om de oren kregen.

PAOK Saloniki werd naarmate het duel vorderde sterker en kwam uiteindelijk ook aan de gelijkmaker. Biseswar brak door en speelde de bal naar Giannoulis, die op zijn beurt de in het strafschopgebied vrijstaande Chuba Akpom bediende: 1-1. Ajax was opeens de kluts volledig kwijt, met tot gevolg dat ook de 2-1 viel. Biseswar had een goede vrije trap in huis, waarbij de bal via het hoofd van Leo Matos achter Onana kwam: 2-1. Ajax hielde daarna de schade beperkt en wist dat het in de tweede helft uit een ander vaatje moest tappen.

In de tweede helft zette Ajax aan en dat leidde op een ietwat gelukkige wijze tot de 2-2. Klaas-Jan Huntelaar, die in het eerste bedrijf de geblesseerde Dolberg had vervangen, kreeg door slecht wegwerken van Fernando Varela de bal tegen zich aan gespeeld en zag de bal vervolgens in het doel belanden: 2-2. Ajax bleef dominant en kreeg nog enkele goede kansen. Huntelaar, Van de Beek en Razvan Marin hadden nog de mogelijkheid de 2-3 te produceren, maar PAOK hield stand.

Ajax herpakt zich en boekt hoopgevend resultaat in Griekenland (Ajax herpakt zich en boekt hoopgevend resultaat in Griekenland (Pro Shots / Intime)
Ajax herpakt zich en boekt hoopgevend resultaat in Griekenland (Ajax herpakt zich en boekt hoopgevend resultaat in Griekenland (Pro Shots / Intime)

Goede start voor Brouwer/Meeuwsen en Stubbe/Ramond-Van Iersel op EK beachvolleybal

De duo's Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Joy Stubbe/Marleen Ramond-Van Iersel hebben hun eerste groepswedstrijd op het Europees kampioenschap beachvolleybal in Moskou gewonnen. Christiaan Varenhorst/Steven van de Velde verloren hun eerste duel.

Het als twaalfde geplaatste duo Brouwer en Meeuwsen won in drie sets van de Oostenrijkers Clemens Doppler en Alexander Horst: 16-21, 21-18 en 15-12. Het andere Nederlandse team op het EK bestaande uit Varenhorst en Van de Velde verloor met 16-21, 21-19 en 15-11 van het Zwitserse duo Adrian Heidrich en Mirco Gerson.

De als elfde geplaatste Stubbe en Ramond-Van Iersel wonnen met 21-18 en 21-17 van de Russinnen Ksenia Dabizja en Darja Roedych.

Gewiekste werknemer trok miljoenen weg van bloemenveiling

Ruim 4,3 miljoen euro werd in negen maanden tijd door een werknemer weggesluisd van de rekeningen van bloemenveiling Royal FloraHolland. Dat gebeurde op zeer gewiekste wijze, want de werknemer had zelf niet direct toegang tot het geld. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 3 jaar cel.

De 28-jarige verdachte verwerkte voor de bloemenveiling boekingen en transacties. "Dat ging gepaard met vertrouwen," zei de officier van justitie op zitting, "omdat de bloemenveiling daghandel faciliteert. Die gaat gepaard met aanzienlijke betalingen die op zeer korte termijn moeten worden afgehandeld. Het is ondoenlijk om alle transacties te controleren."

In juli vorig jaar past de verdachte de naam van een oude klantenrelatie aan en koppelde zijn eigen bankrekeningnummer eraan. Vervolgens deed hij een aantal ingrepen in het boekhoudsysteem, waardoor geld naar zijn rekening zou worden overgemaakt. Er werd 82 keer geld overgeboekt, in totaal 4,3 miljoen euro.

Geld uitgegeven
Het geld werd door de verdachte overgemaakt van zijn rekening naar een account waarmee hij online kon gokken. Toen melding werd gemaakt van de grote bedragen die daarop werden gestort, kwam de oplichting van zijn werkgever aan het licht.

De man heeft al het geld uitgegeven, vooral aan zijn gokverslaving. Er kon maar een kleine 90.000 euro worden teruggehaald. Het Openbaar Ministerie vindt dat de verdachte de rest moest terugbetalen. "De omvang van het bedrag betekent niet zonder meer dat verdachte dat niet kan," zei de officier van justitie.

Buitencategorie
Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een oplichting "in de buitencategorie". Niet alleen vanwege de omvang van het bedrag, maar ook door de gewiekstheid van verdachte. "Hij moest handelingen verrichten om de fraude te laten slagen," legde de officier van justitie op zitting uit. "Aanpassingen in het systeem en boekhoudkundige trucs die de verdachte heeft uitgedacht en uitgevoerd waren dusdanig, dat de fraude onopgemerkt bleef."

De verdachte maakte grof misbruik van het vertrouwen dat in hem was gesteld. De nodige handelingen verrichte hij gewoon op kantoor, onder werktijd, tussen zijn collega's die van niets wisten.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie eiste tegen de verdachte drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Een van de voorwaarden zou moeten zijn dat verdachte wordt verboden deel te nemen aan kansspelen en dat hij zich laat behandelen voor zijn gokverslaving.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Ook een lesbisch koppel mishandeld tijdens Pride: 'Ik bloedde en zij was in paniek'

Na het homostel dat zondag werd uitgescholden en bespuugd in een Uber, heeft zich opnieuw een koppel gemeld dat zegt te zijn mishandeld. De twee vrouwen liepen zaterdagochtend hand in hand over straat na een Pride-feest en werden door twee jongens op een scooter geïntimideerd en vervolgens geslagen.

De twee vrouwen, Ana en Katya, liepen zaterdagochtend terug naar huis toen bij de Zuiderkerk twee jongens op een scooter hen de weg blokkeerden. Ze zeiden vulgaire en beledigende dingen. Ook vroegen ze: "Can we join?"

Ana, een Braziliaanse, vertelt dat ze op dat moment al geïrriteerd was. Juist omdat het die avond niet de eerste keer was dat ze werden aangesproken. Daarom zei ze "Just go! Just go!". Die reactie viel niet goed: een van de jongens stapte van de scooter en ging vlak voor haar staan. Terugdeinzen deed ze niet, waarop de jongen haar sloeg.

Ook haar vriendin, de Russische Katya, kreeg klappen en ging zelfs even out. Ze werd tegen een muur geduwd en werd onder andere op haar neus geslagen. "Ik bloedde en Katya was in paniek. Ik heb haar vastgehouden en we hebben een Uber gepakt naar het ziekenhuis", vertelt Ana.

Aangifte
In plaats van de politie te bellen of de situatie te melden, besloten ze dus rechtstreeks naar het ziekenhuis te gaan. Aangifte doen, 112 bellen of het inschakelen van een andere vorm van hulp kwam in eerste instantie niet in ze op. Maar ook nadat vrienden erop aandrongen dat ze naar de politie moesten gaan, twijfelden ze.

"We twijfelden heel erg. Het is ook misschien een LHBTI-gemeenschapsding. We voelen ons niet zeker en leggen de schuld bij onszelf", aldus Katya. Ook Ana herkent zich daarin: "Ik voelde me ook schuldig. Mensen zeggen: 'Je had gewoon door moeten lopen.' Daarom wilde ik niet naar de politie. Maar vrienden hebben ons uiteindelijk overtuigd."

Achteraf gezien zijn ze blij dat ze toch aangifte hebben gedaan: "We werden doorverwezen naar Roze in Blauw. Zij hielpen ons, vroegen of we oke waren en zeiden ons dat we onszelf niets kwalijk moeten nemen. Het is niet normaal en het is belangrijk om het te melden, zodat mensen weten dat het nog steeds gebeurt."

De politie is een groot onderzoek gestart en bekijken camerabeelden uit de omgeving, in de hoop meer aanwijzingen te kunnen vinden die kunnen leiden naar de daders.

'Feyenoord denkt aan voormalig Ajacied en zet streep door Karsdorp'

Feyenoord zoekt naar defensieve versterkingen, omdat Jeremiah St. Juste naar verluidt op het punt staat om over te stappen naar FSV Mainz 05. Kenny Tete en Daryl Janmaat staan volgens RTV Rijnmond op het lijstje van technisch directeur Sjaak Troost, terwijl Rick Kardorp niet langer een optie lijkt te zijn.

Tete besloot afgelopen weekeinde om Feyenoord te gaan volgen op Instagram, wat al snel de geruchten voedde over de komst van de verdediger van Olympique Lyon. Mede door de ophef op social media heeft de ex-Ajacied Feyenoord weer ontvolgd.

RTV Rijnmond-verslaggever Sinclair Bischop weet echter uit betrouwbare bron dat er meer speelt. "Via bronnen rond De Kuip begrijp ik dat hij wel op een lijstje staat."

Feyenoord heeft volgens de journalist van de regionale omroep meer ijzers in het vuur. "We weten dat Feyenoord graag rechtsback Daryl Janmaat terug wil halen, maar daar zal een fikse transfersom voor betaald moeten worden. Maar wil Feyenoord dat wel? Hij is al wat ouder (dertig jaar, red.) en kan niet meer afgeschreven worden. Ook Karsdorp werd genoemd, maar hij zal zeker niet komen."

Janmaat, die over een aflopend contract beschikt bij Watford, sprak zich onlangs bij Ziggo Sport uit over een eventuele terugkeer bij Feyenoord. "Uiteindelijk is het aan twee partijen die er samen uit moeten komen. Dat is voorlopig nog niet het geval." Karsdorp werd in de Italiaanse media gelinkt aan een terugkeer bij Feyenoord, al lijkt dat er niet meer in te zitten voor de vleugelverdediger. Tete is in Lyon lang niet altijd verzekerd van een basisplaats, waardoor een comeback in de Eredivisie een optie lijkt te zijn.

Van Duijn pakt zilver op EK schoonspringen

Schoonspringster Celine van Duijn is er niet in geslaagd om de Europese titel op de tien meter toren te prolongeren. In Kiev werd de 26-jarige tweede achter de Oekraïense Sofia Lyskoen.

Van Duijn won in 2018 verrassend de EK-titel. Die prestatie kon ze op dit EK niet herhalen. Lyskoen kreeg in eigen land van de jury 330 punten. Met 304,50 punten bleef Van Duijn daar ruim achter. Het brons ging naar Joelia Timosjinina. De Russische scoorde slechts 0,05 punten minder dan Van Duijn.

“In het schoonspringen gebeurt het zelden dat je het ene jaar wint en het jaar erop ook nog zilver haalt”, aldus bondscoach Edwin Jongejans. “Ze heeft laten zien dat vorig jaar geen toevalstreffer was.”

Ondanks het mislopen van de EK-titel had Van Duijn toch wat te vieren in Kiev. De schoonspringster werd door de Europese zwembond LEN uitgeroepen tot beste vrouwelijke schoonspringer van 2018.

Zwangere vrouw mishandeld, politie zoekt getuigen

Op zaterdag 20 juli werd er bij de Kiss and Ride van een muziekfestival in het Amsterdamse Bos een zwangere vrouw mishandeld. De politie is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer zette omstreeks 17:15 uur iemand af bij de Kiss en Ride van het muziekfestival en toen zij terug reed liep er een groep van ongeveer acht jongens voor haar op de weg. Een aantal van deze jongens ging niet aan de kant en toen een van de jongens tegen haar auto aankwam werd de vrouw bedreigd. Één van de jongens opende het bijrijdersportier en trapt, ondanks dat de vrouw riep dat ze zwanger was, een aantal keer in op het slachtoffer.

De vrouw stapte haar auto uit en een omstander schiet schoot te hulp en belde de politie. Een aantal van de jongens trapte nog een paar keer in op haar auto en toen ging de groep er vandoor.

De groep bestond uit ongeveer zes licht getinte jongens en twee jongens met lichte huidskleur in de leeftijd van 20 tot 25 jaar oud. De verdachte die op de vrouw heeft ingetrapt is door haar omschreven als een man met lichte huidskleur, tusssen de 20 en 25 jaar oud en tussen de 1.75 en 1.80 meter lang. Hij heeft donker blond haar dat aan de zijkant opgeschoren is met een lok half voor zijn ogen. Hij droeg een fel groen gekleurd shirt en een spijkerbroek. 

De recherche doet onderzoek naar de mishandeling en de vernieling en is op zoek naar getuigen die iets gezien dan wel gehoord hebben. Heeft u informatie of behoorde je tot de groep jongens? Neem dan contact op via 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Borderlands-serie bereikt 48 miljoen verkochte games

Borderlands is een populaire franchise waarvan in september na jaren wachten eindelijk deel 3 beschikbaar komt. In totaal is de serie, momenteel bestaande uit drie games, 48 miljoen keer verkocht.

Het beste verkopende deel in de serie is Borderlands 2, die maar liefst 22 miljoen keer over de toonbank is gegaan. Sinds mei zijn er meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht, ongetwijfeld in verband met de sterke aanbiedingen en gratis DLC die de game koppelt aan deel 3.

Het is dan ook niet verrassend dat uitgever Take-Two veel vertrouwen heeft in Borderlands 3. Het wordt ongetwijfeld één van de bestverkopende games van 2019.

Malen verlengt contact bij PSV met vijf jaar

PSV heeft het contract van Donyell Malen opengebroken tot medio 2024, eerder liep het contract van de aanvaller tot 2020. PSV was al een tijdje met de aanvaller in gesprek over een nieuwe verbintenis. "Ik weet zeker dat ik hier nog veel kan leren”, zegt de jeugdinternational van Oranje.

Malen gaf recent al diverse keren aan dat het wel goed zou komen met zijn contractverlenging. Hij heeft nu daad bij het woord gevoegd. Voor Malen liggen dit seizoen bij PSV veel kansen om definitief door te breken als basisspeler. Spits Luuk de Jong is al vertrokken; daarnaast is het bijzonder onrustig rond Hirving Lozano, Steven Bergwijn en Gaston Pereiro.

Technisch manager John de Jong van PSV is onder de indruk van de ontwikkeling van Malen: "Donyell heeft in korte tijd flinke stappen gezet en het is duidelijk dat hij zijn plafond nog niet heeft bereikt. Hij is snel, vaardig en doelgericht. Dat is een combinatie die je niet vaak tegenkomt."

Malen staat voor zijn derde seizoen bij PSV, dat hem medio 2017 overnam van Arsenal. Het afgelopen seizoen was hij hoofdzakelijk als invaller als goed voor tien doelpunten. "Speeltijd moet je zelf afdwingen”, stelt Malen realistisch. "Als voetballer heb je niets te eisen, je moet laten zien dat je er klaar voor bent. Iedere dag weer. Bij een club als PSV is er veel concurrentie en daar houd ik van. Dat maakt me beter."

Grandia HD Collection krijgt datum in augustus

Vorig jaar werd in de zomer de Grandia HD Collection aangekondigd, een HD-port van de eerste twee games in de serie voor Nintendo Switch. Sindsdien werd er zeer weinig informatie gegeven, tot vandaag.

Ontwikkelaar Game Arts en uitgever GungHo Online maken namelijk bekend dat de game op 16 augustus beschikbaar is in de Nintendo eShop. Een snelle release dus voor de fans die toch al lang in het duister zijn gehouden. De HD-ports bieden verbeterde graphics en opties voor Engelse en de originele Japanse audio.

Wielrenners eren overleden Lambrecht in Ronde van Polen

De vierde etappe van de Ronde van Polen stond in het teken van een eerbetoon aan de overleden wielrenner Bjorg Lambrecht. De 22-jarige Belg overleed maandag na een zware valpartij.

De etappe over 133 kilometer werd in geneutraliseerde vorm verreden. Lambrecht's naaste collega's bij Lotto-Soudal reden de eerste 48 kilometer aan kop van het peloton. Vervolgens wisselden de overige deelnemende ploegen elkaar af. In de slotfase was het opnieuw Lotto-Soudal aan kop. Na de finish was er een minuut stilte voor de talentvolle klimmer.

Hans Wiegel getroffen door licht herseninfarct

VVD-prominent Hans Wiegel is thuis getroffen door een klein herseninfarct. Dat bevestigt hij zelf tegen over het Algemeen Dagblad. Wiegel ligt nog in het ziekenhuis en zal de komende tijd intensief moeten revalideren.

Wiegel  was partijleider van de VVD van 1971 tot 1982 en was vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken in het Kabinet-Van Agt I van 1977 tot 1981.
 
Wiegel begon zijn politieke loopbaan als interim-penningmeester bij de Gooise JOVD, de jongerenorganisatie gelieerd aan de VVD, en stroomde binnen korte tijd door tot voorzitter van de afdeling 't Gooi. Na in 1965 landelijk voorzitter van de JOVD te zijn geworden, ging hij in 1967 voor de VVD naar de Tweede Kamer. Zijn politieke mentor in die tijd was de bekende VVD-senator Harm van Riel.

In 1971 bracht hij het tot voorman van de VVD en in 1972 was hij lijsttrekker voor de partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Hij werd bekend als een vurig bestrijder van het kabinet-Den Uyl dat hij onder andere verweet te veel geld uit te geven. Legendarisch waren zijn felle redevoeringen in de Kamer tegen toenmalig PvdA-premier Joop den Uyl.

In het eerste kabinet-Van Agt was Wiegel minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier. Als minister was Wiegel onder meer verantwoordelijk voor wetten waarin zaken zoals het rechtstreeks kunnen kiezen van Nederlandse leden van het Europees Parlement, het instellen van de Nationale ombudsman en het verplicht stellen van een Gemeentelijk rampenplan werden geregeld.

Na zijn periode als minister, en een korte tijd in de Tweede Kamer, vertrok Wiegel uit de landelijke politiek om per 16 juni 1982 commissaris van de Koningin in de provincie Friesland te worden. Deze functie vervulde hij 12 jaar. Hij kreeg de bijnamen Het orakel uit Ljouwert (of Leeuwarden) en De grote ijsmeester.

In 1986 weigerde Wiegel, onder druk van de Friese Staten, een tijdelijke terugkeer naar Den Haag als minister van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet Lubbers, na de plotselinge dood van Koos Rietkerk. Ook in 1993 en 2002 heeft hij nog eens een rentree overwogen.

Nacht van Wiegel
Van 1995 tot 2000 was Wiegel lid van de Eerste Kamer. Hij was in de nacht van 18 mei op 19 mei 1999 verantwoordelijk voor wat de Nacht van Wiegel is gaan heten toen hij tegen een wetsvoorstel voor een correctief referendum stemde (naar eigen zeggen zou op de achtergrond zijn vrouw hierin een beslissende invloed hebben gehad). Na een debat van 16 uur werd het op 19 mei, 1:30 uur 's nachts, in stemming gebracht.

Alhoewel vooraf door velen werd gedacht dat het voorstel voldoende stemmen zou halen, bleek de tegenstem van Wiegel de nekslag. Wiegel was de enige overgebleven senator van vijf senatoren, die ook in 1997 tegen stemden en dreigden het referendum te verwerpen, die tegenstemde. Dit leidde tot een korte kabinetscrisis van het tweede Paarse kabinet.

'Derde bod van PSV resulteert in gewenst resultaat bij Duitse degradant'

Chris Gloster wordt al geruime tijd in verband gebracht met een overstap naar PSV en de Eindhovenaren lijken nu eindelijk beet te hebben. Diverse Duitse media, waaronder Sport Buzzer, berichten dinsdagmiddag dat Hannover 96 akkoord is gegaan met een bod op de Amerikaanse linksback.

De vorig seizoen uit de Bundesliga gedegradeerde Roten zouden twee eerdere aanbiedingen uit Eindhoven af hebben gewezen. Hannover zou nu echter een bod van 250 duizend euro op Gloster hebben geaccepteerd en de negentienjarige verdediger wil zelf ook graag de overstap maken naar de Eredivisie.

De jeugdinternational van de Verenigde Staten heeft Hannover naar verluidt laten weten in afwachting van zijn transfer liever niet meer met de hoofdmacht mee te willen trainen, waardoor hij zich voorlopig bij de Onder-23 zal melden. Gloster is pas een jaar actief in Duitsland, nadat Hannover hem vorig seizoen oppikte bij de New York Red Bulls Academy.

De jongeling kwam afgelopen seizoen zestien keer in actie namens het tweede elftal van Hannover in de Regionalliga Nord. Bij PSV zal hij worden gezien als de langetermijnopvolger van Angeliño, die eerder deze zomer werd teruggekocht door Manchester City. PSV haalde al wel Valencia-verdediger Toni Lato op huurbasis binnen, terwijl de van OGC Nice overgenomen Olivier Boscagli ook linksachterin uit de voeten kan.

'Berghuis krijgt jaarsalaris van circa twee miljoen euro'

Mino Raiola heeft ervoor gezorgd dat Steven Berghuis nu een riant salaris heeft bij Feyenoord. Berghuis verlengde zijn contract in De Kuip onlangs tot medio 2022 en volgens Voetbal International heeft zaakwaarnemer Mino Raiola ervoor gezorgd dat de vleugelaanvaller voortaan een jaarsalaris van circa twee miljoen euro opstrijkt. Daarnaast is er naar verluidt een bepaling in de verbintenis opgenomen waarin staat dat Feyenoord zich vanaf volgend jaar zomer soepel dient op te stellen bij interesse van buitenlandse clubs.

Met de contractverlenging kwam een einde aan de geruchten over een overgang richting PSV. Berghuis benadrukt echter tegenover het weekblad dat hij een verhuizing richting Eindhoven nooit serieus heeft overwogen. "PSV had belangstelling. Maar tegelijkertijd eigenlijk ook weer niet. Mijn zaakwaarnemers hebben wel met de club gesproken, over hoe of wat. Maar Feyenoord was vanaf het begin duidelijk dat ze me niet aan PSV wilden verkopen. Zodoende is het uiteindelijk nooit tot een keuze gekomen."

De oude verbintenis van Berghuis in De Kuip liep door tot medio 2021. De 27-jarige buitenspeler speelde eerder voor Watford en sluit niet uit dat hij op termijn aan een tweede buitenlands avontuur begint. "Ik heb nog wel de ambitie om in het buitenland te spelen", zei Berghuis maandag tegen het Algemeen Dagblad.

Feyenoord nam Berghuis in 2016 op huurbasis over van Watford, dat de vleugelspits een jaar later definitief verkocht aan de Rotterdamse club. Berghuis veroverde in drie seizoenen bij Feyenoord eenmaal de landstitel en TOTO KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal en staat op 45 doelpunten en 37 assists in 121 officiële wedstrijden.

Ricciardo niet eens met wedstrijdleiding om Magnussen niet te bestraffen

Volgens Daniel Ricciardo veranderde Kevin Magnussen tijdens de Grand Prix van Hongarije meerdere keren van lijn tijdens het remmen. De Australische Formule 1-coureur is het niet eens met de beslissing van de wedstrijdleiding om de Haas-coureur hiervoor niet te bestraffen.

“De eerste twee keer liet ik het gaan, ik zei er niets van via de radio”, vertelt Ricciardo aan Motorsport.com. “Ik wil niet iemand zijn die zich dan meteen op de radio meldt. Ik wilde hem best een beetje agressief laten zijn. Maar toen waren er een paar momenten waarop hij van lijn veranderde in de remzone. Ik koos de binnenkant, maar vervolgens remde hij en kwam hij ook zoveel mogelijk naar binnen. Toen had ik wel zoiets van: ik moet er iets van zeggen. Voor mij was het zeker 'moving under braking', iets dat we niet echt kunnen waarderen.”

De wedstrijdleiding gaf alleen een waarschuwing aan Magnussen. Op verzoek van zijn team is Ricciardo na afloop geen verhaal gaan halen bij de Deen: “Ik kreeg het advies een paar keer diep adem te halen en het te laten gaan. Het is oké, het is racen. Het is echter wel iets waar we het als rijders over eens zijn en met de stewards bespreken. Hij bewoog meer dan twee keer in de remzone. Ik heb gehoord dat hij een waarschuwing heeft gekregen, maar een waarschuwing is niet genoeg.”

Ricciardo beseft dat Renault en hijzelf de hand in eigen boezem moeten steken: “Ik raakte op sommige momenten een beetje gefrustreerd door Kevin, maar eerlijk gezegd kan je dat verwachten als je achteraan start. In plaats van gefrustreerd te zijn over Kevin moeten we naar onszelf kijken. Als we ons plaatsen voor Q3, zoals ook zou moeten, dan hebben we waarschijnlijk minder last van dit soort problemen.”

Haase en Koolhof zorgen voor verrassing op tennistoernooi van Montreal

Tennissers Robin Haase en Wesley Koolhof hebben in de eerste ronde van het dubbelspeltoernooi van Montreal verrassend het als eerste geplaatste duo Juan Sebastian Cabal en Robert Farah verslagen.

Voor Haase en Koolhof was het pas de tweede wedstrijd waar ze samen op de baan stonden. In mei bereikten ze de finale van het toernooi in Monaco. Het Nederlandse duo won met met 7-5, 7-6 (4) van Cabal en Farah. Het Colombiaanse duo won in juli de dubbelspeltitel op Wimbledon.

Cocu krijgt bij Derby County gezelschap van speler-coach Rooney

Wayne Rooney keert over een halfjaar terug op de Engelse velden. Derby County maakt dinsdagmiddag via de officiële kanalen bekend dat de aanvaller van DC United vanaf januari het shirt van the Rams zal dragen. Rooney, die naast speler ook als coach aan de slag zal gaan bij Derby, heeft een contract tot de zomer van 2021, inclusief een optie voor nog een seizoen, getekend bij de werkgever van manager Phillip Cocu.

"Rooney is een extreem getalenteerde topvoetballer", looft Cocu de kersverse aanwinst. "Het is geweldig dat hij voor Derby County heeft gekozen. Wayne heeft een hoop te bieden, op het veld maar ook daarbuiten. Hij heeft een geweldige loopbaan achter de rug als clubspeler en als international van Engeland en kan dus een hoop voor ons betekenen. Om een speler van een dergelijk kaliber binnenkort in ons midden te hebben is echt geweldig."

"Ik ben erg blij met de kans die Derby County mij biedt", aldus Rooney. "Ik kijk ernaar uit om vanaf januari met Phillip Cocu en zijn staf te gaan samenwerken en hoop een grote bijdrage te kunnen leveren. Ik kan niet wachten om iedereen bij de club te ontmoeten, met name de supporters van Derby."

Rooney begon zijn loopbaan bij Everton, dat de aanvaller in 2004 aan Manchester United verkocht. Via een tweede periode bij Everton kwam de ervaren spits bij DC United terecht. Bij the Mancunians veroverde de aanvaller eenmaal de Champions League en vijf keer de Engelse landstitel. Hij verliet Old Trafford met 253 doelpunten in 559 duels, wat hem topscorer aller tijden van United maakte. Daarnaast is Rooney met 53 treffers in 120 interlands all-time topscorer van de Engelse nationale ploeg.

Eindhovenaar opgepakt voor meerdere verkrachtingen

De politie hield maandagochtend kort na middernacht een 25-jarige Eindhovenaar aan in een zedenonderzoek. De man wordt verdacht van twee verkrachtingen in Eindhoven en in Valkenswaard in de afgelopen week.

Het onderzoek startte nadat een 23-jarige Française zich woensdag 31 juli bij de politie meldde. De vrouw deed aangifte van verkrachting. Zij verklaarde in de vroege ochtend van 31 juli op weg te zijn gegaan naar een hotel. Op de Hertogstraat in Eindhoven werd zij aangesproken door een onbekende man op een scooter die haar aanbood haar naar haar hotel te brengen.

De man reed echter met de vrouw richting Gennepper Parken in het Eindhovense Stadsdeel Stratum. Ter hoogte van het Tongelreeppad zou de man haar met geweld de bosjes in hebben getrokken en hebben verkracht. Het slachtoffer liep diverse kneuzingen over haar hele lichaam op.

Tweede verkrachting
Afgelopen zondag meldde zich een tweede slachtoffer van een verkrachting, een 15-jarig meisje. Zij verklaarde op zondag 4 augustus rond 6.30 uur door een jonge man te zijn gedwongen om achterop zijn scooter te springen nadat hij haar had bedreigd en geslagen in een steegje in het centrum van Valkenswaard. Hij zou vervolgens met het slachtoffer naar een bosperceel aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard zijn gereden, waar hij haar met geweld verkrachtte. Het meisje liep onder meer verwondingen in haar gezicht op.

Derde incident
Eerder die zondagochtend werd ook nog een 23-jarige vrouw op de Vestdijk in Eindhoven aangesproken door een man op een scooter. Hij had een vergelijkbaar signalement als de verdachte van het eerste incident. De vrouw fietste door, waarop de man haar bleef volgen. Zij bereikte snel haar huis, ging naar binnen en kon zo de man afschudden.

Aanhouding
De signalementen en de manier waarop de vrouwen werden benaderd kwamen in alle drie de zaken overeen. De recherche deed zondag ook in Valkenswaard sporenonderzoek en zette alles op alles om de identiteit van de verdachte te achterhalen. Dit leidde maandag kort na middernacht tot de aanhouding van een 25-jarige Eindhovenaar in zijn woning. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Meld je als je deze werkwijze herkent
Het rechercheteam sluit niet uit dat er meer vrouwen zijn lastig gevallen door dezelfde dader. Het gaat om een man met een donkere huidskleur die zich verplaatst op een grijze Vespa scooter (retromodel) met een schermpje voorop. Hij sprak vrouwen aan en probeerde ze mee te lokken op zijn scooter. De politie roept vrouwen, die ook door de man zijn benaderd of lastig gevallen, op om alsnog aangifte te doen.

Specifieke getuigen
Ook zijn ze op zoek naar een aantal specifieke getuigen. Op het moment dat het 15-jarige meisje op zondagochtend 4 augustus verkracht werd in de omgeving van de Eindhovenseweg in Valkenswaard passeerde een fietser die hen aansprak. Ook kwamen twee vrouwen in een auto voorbij rijden die iets riepen. Het rechercheteam is dringend op zoek naar deze getuigen.

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Man ontdekt motordiefstal op vakantie dankzij GPS

De eigenaar van twee motoren keek wel heel vreemd op toen een van zijn motoren zich verplaatste richting Rotterdam, terwijl hij zelf ruim 1600 kilometer van zijn woning in Dirksland zat. De man belde direct de politie, waardoor de motoren snel konden worden teruggevonden.

De man was samen met zijn vrouw op vakantie en had in de motoren een GPS-zender geplaatst. Toen hij zag dat een van de motoren zich verplaatste richting Rotterdam, belde hij direct de politie. hij gaf aan dat hij een gps-zenderl had gemonteerd in de motor en dat daarop te zien was dat de motor nu stilstond in Rotterdam, ter hoogte van de Boogschutterstraat.

Agenten in Rotterdam besloten hierop te gaan kijken bij de woning. In de woning in Rotterdam trof men enkele motoren aan waaronder de motor met de GPS uit Dirksland. De verdachten waren al druk bezig onderdelen uit de motor te halen. Een 24-jarige en 25-jarige man zijn aangehouden.

Gevangenisstraf voor brandstichting in eigen woning

Een 30-jarige man is vandaag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden waarvan 7 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man kreeg deze straf voor het stichten van brand in zijn eigen woning in Holtum in januari van dit jaar. Bij deze brand ontstond geen gevaar voor anderen of voor andere huizen. Alleen de woning en inboedel van de man en zijn inmiddels ex-vriendin raakten beschadigd.

Wanhoopsdaad
Uit de opgemaakte rapportages blijkt dat de man middenin de maatschappij stond en schijnbaar zijn leven prima op orde had. Toch bleek het niet goed te gaan met hem. Hij stond onder forse psychische druk. Die psychische overbelasting heeft hem in een depressie doen belanden. Onder invloed van die depressie en ontremd door alcoholgebruik, heeft hij vervolgens na een nachtelijke ruzie met zijn vriendin zelfmoord willen plegen door brand te stichten in hun gezamenlijke woning.

De woning, die na een verbouwing van 4 jaar, eindelijk klaar was om er samen met zijn vriendin te wonen en verder aan hun toekomst te bouwen. Door de brandstichting is niet alleen een deel van de woning en de inboedel verwoest, maar ook de relatie met zijn vriendin is dusdanig beschadigd dat hun wegen zich hebben gescheiden. De gevolgen van die ene wanhoopsdaad zijn immens. Niet alleen voor de verdachte, maar ook voor zijn vriendin. De keuze die de verdachte die nacht heeft gemaakt, heeft ook haar enorm getroffen.

Wat verder meeweegt
Gelet op de psychische omstandigheden waaronder de verdachte tot zijn daad is gekomen, kan hem de brandstichting verminderd worden toegerekend. Daarom is het passend om aan de verdachte een minder hoge straf op te leggen dan aan iemand die –populair gezegd– met zijn volle verstand brand sticht. Ook betrekt de rechtbank bij haar overwegingen dat de verdachte niemand pijn wilde doen of wilde schaden met de brandstichting, behalve zichzelf. Uit het dossier blijkt dat er geen levensgevaar voor personen is geweest of gevaar voor de omliggende woningen.

Straf gelijk aan eis
Dit alles tegen elkaar afwegend, acht de rechtbank de eis van de officier van justitie een passende afdoening in deze zaak. De rechtbank veroordeelt de man conform die eis. Gedurende de proeftijd moet de man zich laten begeleiden door de reclassering, moet hij zich laten behandelen voor zijn psychische problematiek en mag hij geen alcohol gebruiken. Die voorwaarden zijn gelijk aan het advies van de psycholoog en de reclassering, om te voorkomen dat de verdachte in de toekomst opnieuw in de fout gaat. Aan zijn ex-vriendin moet de man een schadevergoeding betalen van 3.836,03 euro.

'Feyenoord dreigt St. Juste op korte termijn kwijt te raken'

Feyenoord lijkt Jeremiah St. Juste op korte termijn kwijt te raken. Voetbal International en het Algemeen Dagblad melden dinsdagmiddag namelijk dat de verdediger op het punt staat om de overstap te maken naar FSV Mainz 05, waar hij een ploeggenoot kan worden van ex-Feyenoorder Jean-Paul Boëtius.

"Er is verregaande interesse van die club, ja", bevestigt het management van St. Juste in gesprek met het Algemeen Dagblad. De verdediger, die een meerjarig contract kan gaan tekenen in Mainz, staat ook in de belangstelling van andere clubs uit de Bundesliga en de Franse Ligue 1. Als hij inderdaad voor een overstap richting de Bundesliga kiest, zal het zijn eerste buitenlandse avontuur worden. Feyenoord betaalde sc Heerenveen twee jaar geleden nog een kleine vijf miljoen euro voor de 22-jarige St. Juste.

Welke transfersom er precies op tafel gelegd zal worden door de nummer twaalf van het afgelopen Bundesliga-seizoen, of een van de andere gegadigden, is nog niet duidelijk. St. Juste ligt momenteel nog tot medio 2021 vast in De Kuip. De centrale verdediger annex rechtsback kwam vooralsnog tot vijftig officiële wedstrijden in dienst van de Rotterdammers.

Als St. Juste daadwerkelijk op korte termijn bij Feyenoord vertrekt, verliest de ploeg van trainer Jaap Stam de derde basisspeler van het afgelopen seizoen. Tonny Vilhena vertrok eerder deze zomer al naar het Russische FK Krasnodar, terwijl Robin van Persie met pensioen ging. Daartegenover staat tot nu toe de komst van Nick Marsman, Leroy Fer, Liam Kelly en Luciano Narsingh.

Straf en behandeling geëist voor steekpartij Koningsnacht

Tijdens Koningsnacht dit jaar vond er een steekincident plaats op het Janskerkhof in Utrecht. Die avond om kwart over elf zagen agenten dat er een schermutseling plaatsvond. Een jongeman bleek te zijn gestoken; de 18-jarige verdachte kon op heterdaad worden aangehouden. Vandaag eiste de officier van justitie, die poging doodslag bewezen achtte, een taakstraf en een grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem. Ook moet hij behandeld worden voor zijn problematiek.

Aanleiding tot het incident was de vraag van de verdachte om een ballon. De drie jongens die met ballonnen met lachgas op het Janskerkhof stonden, wilden die niet geven omdat ze zojuist waren gewaarschuwd door de politie en geen problemen wilden. Over wat er daarna gebeurde waren er twee lezingen. De verdachte verklaarde dat er een gevecht ontstond, dat hij daarbij op de grond terecht kwam, werd geslagen en zich bedreigd voelde. Daarop trok hij het mes, klapte het uit en zwaaide ermee in het rond. Hij wilde dat het geweld stopte en had niet de bedoeling om iemand te raken.

Volgens de aangever en ook andere getuigen ging de verdachte ‘drammen’ toen hem de ballon werd geweigerd. Hij werd agressief, trok een mes en stak het slachtoffer ‘uit het niets’. De aangever pakte het mes af, gooide het weg en daarna vond het gevecht plaats. De verdachte wist weg te komen en werd kort daarop aangehouden door de politie.

De officier van justitie legde beide scenario’s langs het bewijs en kwam tot de conclusie dat de verklaring van de aangever aannemelijk is en die van verdachte niet. Daarmee vond ze poging doodslag bewezen. De jongen werd geraakt in de hals, vlakbij de halsslagader. “Dit had zo anders af kunnen lopen”, hield ze de verdachte voor, “en dan had ik gesprekken gevoerd met nabestaanden.”

Gezien de problematiek van de verdachte werd het jeugdstrafrecht toegepast. De officier van justitie eiste werkstraf van 200 uur en een grotendeels voorwaardelijke celstraf, 245 dagen waarvan 200 dagen voorwaardelijk. De verdachte is in het verleden slachtoffer geworden van openlijk geweld waarbij hij ernstig gewond raakte; dit speelde een rol bij het incident op 26 april. Ook heeft hij sinds jonge leeftijd te kampen met fysieke en psychische klachten wat zijn leven nadelig heeft beïnvloed.

Al met al hebben de deskundigen geadviseerd hem als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. De officier nam dit advies over en vroeg als bijzondere voorwaarden een ambulante behandeling, een meldplicht en een contactverbod met de aangever. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Celstraffen voor afpersing bij seksafspraken

Een 32-jarige vrouw is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De vrouw heeft twee mannen afgeperst en een derde slachtoffer geprobeerd af te persen. Bij die poging was ook haar vriend betrokken. Hij is veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden.

Seksadvertenties
De vrouw lokte de slachtoffers met een seksdate voor geld naar verschillende Utrechtse woningen. Het eerste slachtoffer zat op de bank in de woning toen er plotseling twee onbekende mannen binnenkwamen. Die hebben hem toen onder bedreiging 250 euro afhandig gemaakt. Een tweede slachtoffer werd door de vrouw verzocht om bij aankomst direct 600 euro te betalen. Daarop verliet de man de woning. Eenmaal buiten werd hij door twee mannen met geweld van 310 euro beroofd.

Bij een derde poging tot afpersing was de 25-jarige vriend betrokken. Hij maakte – uit naam van zijn vriendin - via WhatsApp een afspraak met het slachtoffer. Toen het slachtoffer in de woning kwam, stonden er drie mannen voor zijn neus, waaronder de 25-jarige vriend. Die stompte het slachtoffer en schreeuwde dat hij 500 euro moest overmaken. Ook werd zijn telefoon vernield toen hij 112 belde.

Strafmaat
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank ook rekening met het feit dat dit soort strafbare feiten vaak niet aan het licht komen omdat de slachtoffers door angst of schaamte geen aangifte doen. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van de officier van justitie. Bij de vrouw legt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden op, waaronder reclasseringstoezicht en een behandeling voor haar GHB-verslaving.

Gevangenisstraf voor seksueel misbruik dochter

De rechtbank veroordeelt een 43-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek voor het jarenlang seksueel misbruiken van zijn eigen dochter. De man krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar opgelegd. Ook wordt de man na het uitzitten van zijn straf klinisch behandeld.

De rechtbank oordeelt dat de man grenzen is overgegaan, dit had nooit mogen gebeuren. De man heeft door zijn handelen het vertrouwen dat zijn dochter in hem mocht hebben op een zeer ernstige manier beschadigd. De man hield op geen enkele manier rekening met de gevolgen van het misbruik op de (seksuele) ontwikkeling van zijn dochter en liet zich leiden door zijn eigen behoeftes.

Behandeling en lange proeftijd
Door de officier van justitie was een gevangenisstraf van 6 jaar geëist. De rechtbank oordeelt dat dit in principe een passende straf is, maar dat zij toch aanleiding ziet om een lagere gevangenisstraf op te leggen. De rechtbank vindt het namelijk heel belangrijk dat de man na zijn detentie klinisch wordt behandeld. De verwachting is dat deze behandeling lang zal duren en in die zin ook vrijheidsbeperkend zal werken. Om toezicht te kunnen houden op de behandelvoortgang en als stok achter de deur, legt de rechtbank een proeftijd van 5 jaar op.

Man betast jongens in zwembad: taakstraf plus behandeling

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 48-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 403 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk, en een maximale taakstraf van 240 uur. Hij betastte tijdens het zwemmen een aantal jongens en had kinderporno in bezit.

De verdachte was in augustus 2018 in een zwembad in ’s-Hertogenbosch en greep daar 3 jongens (11 en 13 jaar) in hun kruis toen zij langs hem zwommen. Na zijn aanhouding bleek de man bovendien kinderporno in bezit te hebben.

De jongens zijn erg geschrokken van het incident. Eén van hen vroeg zich in al zijn onschuld nog af of het wellicht per ongeluk gebeurde. Voor de rechter bekende de verdachte evenwel dat hij dit welbewust en met seksuele bedoelingen deed. Hij bekommerde zich op dat moment op geen enkele wijze om de psychische en emotionele gevolgen voor de kinderen. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat de verdachte al langere tijd weet dat hij pedoseksuele gevoelens heeft en eerder is veroordeeld voor soortgelijke delicten, maar dat hij geen hulp zocht toen hij constateerde dat het opnieuw niet goed met hem ging.

Inmiddels heeft de verdachte zelf hulp gezocht en ondergaat hij een behandeling voor zijn problemen. Ook lichtte hij mensen in zijn netwerk in, zodat zij hem kunnen steunen bij het voorkomen van herhaling. De rechtbank vindt het van groot belang dat de verdachte op deze ingezette weg doorgaat. Een langdurige onvoorwaardelijke celstraf zou dit alles onnodig kunnen doorkruisen. Daarom legt de rechtbank, naast de 43 dagen cel die de verdachte al heeft uitgezeten in voorarrest, een voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Als de verdachte zich niet aan de voorwaarden houdt, hangt hem nog een celstraf van 360 dagen boven zijn hoofd. Deze voorwaarden houden onder meer in dat hij doorgaat met zijn behandeling en zich laat begeleiden door de reclassering. Daarnaast mag hij 2 jaar niet in het zwembad in ’s-Hertogenbosch komen. Vanwege de ernst van het delict vindt de rechtbank dat niet alleen met deze deels voorwaardelijke celstraf kan worden volstaan. Daarom legt zij ook een taakstraf van 240 uur op.

Gezinsmoord voorkomen: jarenlange celstraf geëist

In de vroege ochtend van woensdag 28 november 2018 worden bewoners van de Eindhovense wijk Genderbeemd tegen 7.45 uur opgeschrikt door een felle woningbrand aan de Ravensdonk. Met veel geluk weet de brandweer een vader en zijn drie jonge kinderen te redden. Ruim acht maanden later stond dezelfde vader vandaag voor de rechter. Hij wordt verdacht van poging tot moord op zijn drie kinderen en moet daarom volgens het Openbaar Ministerie jaren de cel in.

Direct nadat de man en de kinderen die ochtend zijn gered, start de recherche een groot onderzoek naar de oorzaak van de brand, die bij de openhaard begon. Al gauw ontstaat een vermoeden van brandstichting en na technisch onderzoek blijkt daar inderdaad sprake van te zijn. Door een opeenstapeling van andere twijfelachtige omstandigheden wordt de dan 31-jarige vader als verdachte aangemerkt: “Zo werden er in zijn internetgeschiedenis aanwijzingen gevonden dat hij uit het leven wilde stappen. Die wens zou voortkomen uit een problematische scheiding. Ook zou hij de kinderen te weinig zien”, zo vertelt officier van justitie Erna Vrijhoeven.

Rookmelder
Ze wees in haar requisitoir verder op een belangrijke conclusie uit het technische onderzoek: “Het bleek dat er met een rookmelder op de eerste etage was geknoeid. Daardoor werd die tijdens de brand niet geactiveerd. Wij denken onder meer op basis van een verklaring van zijn oudste zoontje dat de verdachte hiervoor verantwoordelijk is.” Samen met zijn drie kinderen sliep de man die nacht op de zolder. Iets dat normaal gesproken niet gebeurde en de officier denkt dat dit geen toeval is: “Zijn keuze om juist die nacht samen op zolder te gaan slapen met de drie kinderen past bij de invulling van het opzettelijk handelen. Ook dit duidt op actieve betrokkenheid van verdachte bij opzettelijke brandstichting.”

Welbewust
Uit al deze feiten en omstandigheden kan volgens het Openbaar Ministerie worden afgeleid dat verdachte welbewust en met voorbedachte rade brand heeft gesticht in zijn woning terwijl zijn kinderen lagen te slapen. Vrijhoeven: “Meneer blijft tot op de dag van vandaag zijn betrokkenheid ontkennen. Hij weigert verantwoordelijkheid voor zijn handelen te nemen en dat rekenen bij hem zeer aan. De kinderen konden enkel met hulp van de brandweer in veiligheid worden gebracht. Door de brand en de ontstane rookontwikkeling is ook een levensgevaarlijke situatie ontstaan voor de buren van verdachte.”

Vrijhoeven eiste een gevangenisstraf voor de duur van acht jaren en TBS met dwangverpleging omdat uit onderzoek blijkt dat de vader verminderd toerekeningsvatbaar was. De gebeurtenissen hebben een enorme indruk gemaakt op de betrokken kinderen zodat gesproken kan worden van psychisch letsel. Daarom wil de officier van justitie ook dat de verdachte een bedrag van zeker 10.000 euro smartengeld betaalt aan ieder kind.

Verkeerde man besneden, 20.000 pond schadevergoeding

De 70-jarige Brit Terry Brazier ging vorig jaar naar het ziekenhuis in Leicester voor een blaasoperatie: er zou wat Botox ingespoten worden, een procedure om incontinentie tegen te gaan.

Een en ander ging niet helemaal goed en plots had Terry geen voorhuid meer: hij was besneden. "Dat was wel een verrassing", reageerde de man. Hij lijkt er zelf niet eens enorm door van slag te zijn, maar wilde het toch aankaarten. "Het had ook slechter uit kunnen pakken, ze hadden bij iemand een fout lichaamsdeel kunnen amputeren", doelde hij op het niet uitvoeren van de nodige controles.

Meneer heeft nu 20.000 pond schadevergoeding toegewezen gekregen en laat het daar verder ook bij, mede omdat hij zichzelf ook 'een klein beetje schuldig' vond: "Ik was druk aan het praten met de verpleegkundigen en had helemaal niet door dat er iets anders stond te gebeuren dan een blaasonderzoek", aldus de man. "Formeel is besnijden heel normaal, maar als iemand er niet om heeft gevraagd wordt het toch even anders."

Lotto-Soudal blijft in Ronde van Polen na overlijden Lambrecht

Lotto Soudal, de ploeg van de omgekomen renner Bjorg Lambrecht (22), gaat van start tijdens de vierde etappe van de Ronde van Polen. De ploeg maakte dat vanochtend bekend om de laatste eer aan hun overleden ploeggenoot te bewijzen.

De vierde etappe van de Ronde van Polen wordt dinsdag geneutraliseerd verreden. Het peloton rijden gezamenlijk naar de finish, waarna de renners van Lotto Soudal als eerste over de finish zullen rijden.

Maandag overleed Lambrecht aan de gevolgen van een zware val in de derde etappe. Halverwege de etappe van Chorzów naar Zabrze kwam de jonge Belg hard ten val op een betonnen duiker. Lambrecht werd gereanimeerd en werd via een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis is de wielrenner van Lotto Soudal overleden aan de gevolgen van interne bloedingen.

Lambrecht was een groot Belgisch klimtalent en hij werd vorig jaar tweede op het WK voor beloften. Dit jaar kende de jonge Belg zijn echte doorbraak bij de profs. In de Amstel Gold Race werd hij al knap zesde en een paar dagen werd hij vierde in de Waalse Pijl. In het Critérium du Dauphiné won hij nog het jongerenklassement en werd hij twaalfde in het eindklassement.

NVWA waarschuwt voor salmonella in blauwschimmelkaas

Société des Caves haalt, in overleg met de NVWA, de blauwschimmelkaas Roquefort Société uit de handel: Er zit mogelijk de salmonella bacterie in. Het consumeren van dit product kan mogelijk een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen. De kaas werd onder andere bij de Jumbo en enkele kleinere supermarkten verkocht.

Consumenten wordt verzocht deze producten niet te eten: Roquefort Société tranche (100 g) Uiterste consumptiedatum (zie achterkant verpakking): 27/10/2019 & 03/11/2019 Barcode (zie achterkant verpakking): 3023260001362. Daarnaast kunnen ook Roquefort Société tranche (200 g) Uiterste consumptiedatum (zie achterkant verpakking): 02/12/2019 & 09/12/2019 & 16/12/2019 Barcode (zie achterkant verpakking): 3023260028703, salmonella bevatten. 

Klanten die deze producten gekocht hebben kunnen hun geld terugkrijgen. Dat kan op twee manieren. Het is mogelijk om het etiket van het product met de barcode (streepjescode) en vervaldatum van het product en daarbij uw naam, postadres en bankrekeningnummer te sturen naar volgend postadres : Société des Caves,Mollem 200 (Zoning 5), 1730 Asse (België). 

Per mail is het mogelijk om een foto te sturen met de barcode (streepjescode) en vervaldatum van het product met daarbij uw naam, postadres en bankrekeningnummer naar volgend e-mailadres : recall@roquefort-société.com.

Drietal opgepakt na inbraak in casino

Afgelopen nacht is er na sluitingstijd ingebroken in het casino aan het Larserplein in Lelystad. De inbrekers probeerden er vandoor te gaan, volgens De Stentor probeerden ze via het water te vluchten. 

Met behulp van de hondengeleider en de politieheli zijn er 3 personen aangehouden zonder vaste woon- of verblijfplaats. Er zijn geen goederen buitgemaakt. De politie doet verder onderzoek. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Gameplayverbeteringen van NBA 2K20

2K Games heeft heel wat informatie over NBA 2K20 via de NBA 2K20: Gameplay Blog gegeven. Mike Wang, Gameplay Director van NBA 2K, gaat dieper in op nieuwe features en hoe de game een grote stap voorwaarts is voor de reeks.

Allereerst wordt er ingegaan op de vernieuwd Motion Engine. Vorig jaar werd er al afgeweken van standaard animaties voor al het voetenwerk, maar de nieuwe technologie bracht een aantal uitdagingen met zich mee waardoor een deel van de controle over de animatieselectie kwijt was. Hierdoor waren er situaties waar een deel van de authenticiteit weg was. Kortom, sommige aspecten van beweging zagen er veel beter uit en sommige voelden een stap achteruit. In NBA 2K20 is dat aangepakt. Er is een beter voetenwerk en er is meer variatie in beweging. De spelers hebben een veel beter gevoel voor hun gewicht en planten hun voeten beter.

In NBA 2K20 zul je een knipperend geel effect rond de Stamina-balk zien wanneer het energieniveau van desbetreffende speler onder een bepaalde drempel zakt. Als dat gebeurt wordt deze speler minder snel en veel sneller moe. Het is dus belangrijk wanneer je wilt sprinten met je eerste stap en de Sprint-trigger niet de hele match lang wilt misbruiken. Er zijn nieuwe stijlen en bewegingen toegevoegd. De lijst is te lang om op te noemen, maar er zijn 27 speelstijlen voor jouw MyCareer speler. Het dribbelen is dit keer compleet onder de ProStick gezet, er zijn geen scripted dribble-moves.

Niet alleen aanvallers hebben meer features tot hun beschikking. De makers hebben voor NBA 2K20 een defensief systeem bedacht dat Read & React Defense heet. Bij het bewaken van de bal zien verdedigende spelers een kleine pijl onder de aanvaller die aangeeft waar ze naar toe leunen of proberen te gaan. De pijl verschijnt op verschillende tijdstippen op basis van de attributen van de verdediger, en modelleert de verschillende reactietijden tussen een slechte en een geweldige verdediger. Anticiperen op de beweging van de balhandler en het afsnijden van hun aanval zal veel meer voorspelbare resultaten opleveren, zoals het tegenhouden van de dribbler, het forceren van een pick-up of het veroorzaken van een fumble. Dankzij de upgrade van de motion engine en het verbeterde defensieve voetenwerk, lossen 1-op-1 gevechten nu op een veel voorspelbaardere manier op, waarbij de verschillen tussen slechte en goede verdedigers te zien is. Onder de aanvaller zie je ook een ring. Als die uit een geheel bestaat is de kans klein dat je de bal steelt. Hoe erger de ring een stippellijn heeft dan is de kans groter. Hierdoor zijn Steals voorspelbaarder dan alleen maar op goed geluk de steal-button spammen.

Er zijn nog meer verbeteringen, zoals offball play, betere aanvallende en verdedigende AI en geavanceerdere layup- en dunk-mogelijkheden. Badges en take-overs van het vorige deel zijn terug met upgrades om ze nog unieker te maken. Een compleet overzicht is op de blog van 2K te lezen. NBA 2K20 komt 6 september uit op pc, PlayStation 4, Xbox One en Switch.

Tieners opgepakt voor jatten kapotte scooter

Dankzij een oplettende melder zijn maandagmiddag twee verdachten van 13 en 15 jaar aangehouden voor het stelen van een scooter, die gestald stond op Industrieterrein Katsbogten in Tilburg wegens een defect.

De eigenaar van de scooter had het voertuig daar zondag 4 augustus rond 19.00 uur neergezet omdat deze niet meer werkte. De scooter zou maandag worden opgehaald voor reparatie. De eigenaar kreeg maandagmiddag echter een telefoontje van de politie dat er twee verdachten waren aangehouden die met zijn scooter liepen.

Een melder zag de twee jongens bij de scooter staan en vermoedde dat zij de scooter wilden stelen. Daarop is de politie gebeld en in de richting van de jongens gestuurd. De twee jongemannen liepen met de scooter aan de hand op het fietspad aan de Goirleseweg. Na controle bleek de scooter niet van hen te zijn en zijn ze aangehouden.

Duitse auto werd achtervolgd na ontruiming winkelcentrum

Op de Gooiseweg in Duivendrecht is gisterenavond een achtervolging geëindigd die vanuit Duitsland is ingezet. Volgens een getuige zouden er zo'n twaalf politiewagens, een traumahelikopter, een arrestatieteam en agenten met wapens ter plaatse zijn geweest.

In het Duitse Dinslaken werd een autocontrole uitgevoerd. In het voertuig troffen de agenten een vuurwapen aan. Daarop sloeg de automobilist op de vlucht. De politie zette een achtervolging in.

Een journalist uit Gelderland merkte de achtervolging daar al op. 'Ze reden hier met snelheden van ver boven de 200 km/u over de A12', vertelt hij. De achtervolging is het hele land door gegaan. Van de A30, naar de A12 tot op de A1. Op de A1 botsten een politieauto en een andere auto op elkaar volgens een ooggetuige. 'Ze gaan er allemaal op hoge snelheid vandoor.'

Geschoten
Om de auto tot stilstand te brengen heeft de politie twee keer op de banden geschoten. Op de Gooiseweg kon de politie de auto insluiten. De verdachte is aangehouden en zal waarschijnlijk aan Duitsland worden uitgeleverd. Over de identiteit van de man is verder nog niks bekend.

Explosievendienst
Ook de Explosieven Opruimingsdienst is ter plaatse gekomen. Er zou volgens een getuige een bom in de achterbak van de auto liggen. Dat kon de politie op dit moment niet bevestigen. Het is ook nog niet duidelijk wat ze precies aan het onderzoeken zijn. Het voertuig, dat een Duits kenteken heeft, is in beslag genomen.

Update 12:08 uur
De bestuurder van de Duitse auto die gisteravond werd klemgereden op de Gooiseweg, lijkt volgens de politie te maken te hebben met een verdachte situatie in een winkelcentrum in Duisburg.

Volgens Duitse media werd er gisteravond in het winkelcentrum een verdachte tas gevonden. Het pand werd daarna ontruimd en agenten en bomspecialisten deden er onderzoek. Ook zou er zijn geprobeerd om de tas te laten exploderen, maar dit lukte niet. Pas vanmorgen vroeg is het winkelcentrum vrijgegeven.

De man die de tas zou hebben achtergelaten werd gisteravond tijdens een controle in het Duitse Dinslaken herkend.

Man spuugt vrouw in gezicht en slaat agenten

De politie heeft gisteravond op de Linker Rottekade een 42-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette hij zich en sloeg een van de agenten met zijn vuisten in het gezicht. De agenten gingen ter plaatse naar aanleiding van een melding dat een vrouw in haar gezicht was gespuugd door de man.

Toen zij daar aankwamen en de verdachte naar zijn identiteitsbewijs vroegen, werd hij agressief en sloeg een van de agenten meerdere keren op het hoofd. Er is pepperspray gebruikt om de man onder controle te krijgen zodat hij kon worden aangehouden. De man zit vast. De betrokken agenten hebben aangifte gedaan tegen de man.

Forensische second opinion naar doodsoorzaak Dascha Graafsma

Begin april ontvingen het Openbaar Ministerie en de politie een rapportage van een particulier bureau dat op verzoek van de nabestaanden onderzoek heeft gedaan naar de tragische dood van Dascha Graafsma in november 2015. Begin juni vond een gesprek plaats waarbij het bureau en de nabestaanden een toelichting hebben gegeven op het onderzoek en waarbij op verzoek van het Openbaar Ministerie aanvullende stukken zijn overhandigd. Naar aanleiding van het gesprek en na bestudering van alle informatie hebben Openbaar Ministerie en politie de nabestaanden vandaag medegedeeld dat er een forensische second opinion gevraagd zal worden voor wat betreft de getrokken conclusies over de doodsoorzaak.

De toegezegde second opinion betekent niet dat het onderzoek heropend wordt. Het rapport van het particuliere onderzoeksbureau bevat geen informatie die een nieuwe kijk geeft op de vraag of Dascha als gevolg van een misdrijf om het leven is gekomen. Het Openbaar Ministerie is van mening dat er nog altijd geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf of betrokkenheid van derden bij de aanrijding op het spoor.

De vraag die gesteld wordt bij de forensische second opinion is of terecht de conclusie is getrokken dat het sporenbeeld op de trein en de letsels aan het lichaam passend zijn bij een aanrijding in staande positie. Deze second opinion zal gevraagd worden aan forensische experts van een andere politie-eenheid. Ook een door de nabestaanden overhandigd obductierapport zal hierbij worden betrokken. De bevindingen zullen daarna voor een reflectie worden voorgelegd aan officieren van justitie van verschillende OM-onderdelen die zullen adviseren over het al dan niet heropenen van het onderzoek. Het Openbaar Ministerie en de politie hopen hiermee antwoord te kunnen geven op de vragen die de nabestaanden hebben omtrent de dood van Dascha.

Dascha Graafsma kwam in november 2015 om het leven nadat zij na een stapavond werd aangereden door een trein in Hilversum. Het politieonderzoek direct na het overlijden van Dascha leverde destijds geen aanwijzingen op voor strafbare feiten die geleid zouden kunnen hebben tot haar dood. In december 2016 verscheen een door de nabestaanden geproduceerde online documentaire waarin zij diverse punten aankaartten waarbij het politieonderzoek in hun ogen te kort was geschoten. Hoewel er door de nabestaanden terecht gewezen is op een aantal onvolkomenheden, zoals bij de tijdsaanduiding bij enkele videofragmenten, veranderden de bevindingen echter niets aan de eindconclusie, namelijk dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van andere personen bij de dood van het meisje. Dit is destijds uitgebreid toegelicht.

In het rapport van april 2019 concludeert het particuliere onderzoeksbureau opnieuw dat het Openbaar Ministerie en de politie te weinig onderzoek gedaan hebben en dat er fouten zijn gemaakt bij het onderzoek dat wel verricht is. Het OM en de politie hebben dit rapport uitgebreid bestudeerd en constateren dat een groot deel van de genoemde punten al besproken zijn n.a.v. de genoemde documentaire. Uit de nieuw aangeleverde stukken blijkt dat de vermeende bloedsporen op een sloopauto niet afkomstig zijn van Dascha. De in het rapport genoemde tegenstrijdigheden tussen verklaringen van personen die de bewuste avond in de discotheek waren, vormen bovendien geen aanleiding om een misdrijf te vermoeden.

Het is begrijpelijk dat nabestaanden duidelijkheid willen over de toedracht van het overlijden van hun dierbare. De wettelijke taak van het OM en de politie beperkt zich echter tot het opsporen van strafbare feiten en het vervolgen van eventuele verantwoordelijken. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat zij geen uitspraken doet over wat in deze zaak dan wel de toedracht moet zijn geweest en trekt dan ook niet de conclusie dat er sprake was van zelfdoding. Het Openbaar Ministerie en de politie hebben aan de nabestaanden excuses gemaakt voor eerdere communicatie waarin te stellig werd geconcludeerd dat sprake was van zelfdoding.

Politie zoekt getuigen van aanranding

De politie zoekt getuigen van een aanranding in de nacht van zondag 21 op maandag 22 juli. Een 20-jarige vrouw werd op de Duizenddraadsteeg in Leiden aangevallen door een onbekende man. De vrouw fietste rond 02.45 uur vanuit de Haarlemmerstraat de Duizenddraadsteeg op.

Daar kwam zij een onbekende man tegen, die op haar afliep en haar vervolgens aanrandde. De verdachte ging hierna de Haarlemmerstraat in, sloeg linksaf en verdween vervolgens lopend in de richting van de Pelikaanstraat. Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor.

Het gaat om een licht getinte man van circa 1.75 lang en met een slank postuur. Hij sprak accentloos Nederlands en droeg vermoedelijk lichte kleding. De politie is op zoek naar getuigen en vraagt hen contact op te nemen via 0900-8844, of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De Canal Parade in beeld

Met de Canal Parade beleefde Pride Amsterdam 2019 afgelopen zaterdag zijn hoogtepunt. Deze parade met 80 verschillende boten, trekt ongeveer 1 miljoen bezoekers naar de hoofdstad en zorgt voor gezellige tafrelen door de hoofdstad.

Het thema van Pride Amsterdam 2019 was ‘Remember the past, create the future’. "Dit jaar herdenken we de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging", zegt directeur Lucien Spee van stichting Amsterdam Gay Pride. "Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden." FOK!Fotograaf Ronald Huiberse was in Amsterdam en maakte de volgende reportage.

De Canal Parade in beeld  (Foto: Ronald Huiberse)
De Canal Parade in beeld (Foto: Ronald Huiberse)

Animal Rights wil jachthutten Reeuwijk slopen

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de burgemeester van de gemeente Reeuwijk. De organisatie heeft geconstateerd dat tientallen jachthutten in strijd met het bestemmingsplan zijn gebouwd en dus illegaal zijn neergezet. Campagneleider Jessica Smit, Animal Rights: “Wij hebben de burgemeester verzocht om de jachthutten af te breken. Ook jagers dienen de wet na te leven.”

Jachtparadijs
De Reeuwijkse Plassen zijn dertien plassen bij Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Een geliefd natuurgebied en een waar vogelparadijs wat vele recreanten trekt. Niet voor niets is een groot gedeelte van dit gebied aangewezen als beschermd natuurgebied. Op de plassen bevinden zich verschillende eilandjes, die vol zijn gezet met jachthutten. Jessica Smit, Animal Rights: "Reeuwijk is een jachtparadijs waar jagers geen strobreed in de weg wordt gelegd."

Illegaal
In maart van dit jaar filmde Animal Rights vreselijke misstanden bij de jacht in Reeuwijk. Naar aanleiding van de misstanden is er verder onderzoek verricht. Daaruit blijkt dat tientallen jachthutten in Reeuwijk illegaal zijn neergezet.

Het grootste gedeelte van de plassen, de eilandjes en het land eromheen wordt in het bestemmingsplan aangewezen als “natuur met extensieve recreatie”. Elke bestemming kent zijn eigen bouwregels. Voor deze gebieden geldt dat er uitsluitend erf- en terreinafscheidingen met een bouwhoogte van ten hoogste 1 meter mogen worden gebouwd.

De overheid heeft een “beginselplicht tot handhaven” als er overtredingen worden geconstateerd. Dit houdt in dat als er geen geldende omgevingsvergunning is, de hutten moeten worden gesloopt.

Jessica Smit, Animal Rights: "De gruwelijke jachtpartijen in Reeuwijk kosten jaarlijks ruim 8.000 ganzen het leven. Vele dieren worden geraakt en vliegen met hagel in het lijf door. Omdat we dit leed willen stoppen, richten wij ons nu op de jachthutten. Wij willen dat deze zo snel mogelijk worden afgebroken. Mocht er niet correct worden gehandeld, dan zullen wij een juridische procedure starten."


Drie inklimmers opgepakt nabij Gronsveld

Drie personen die uit een vrachtauto zijn geklommen dinsdagochtend zijn aangehouden. Getuigen meldden dat ze een twintigtal mensen uit een vrachtwagen zagen springen nabij de A2 in Eijsden en richting Gronsveld renden. Daarop werd direct de politie gealarmeerd, die een zoekactie startte. Korte tijd later zijn drie uitklimmers aangetroffen nabij Gronsveld. De overige mensen die gevlucht zijn, zijn niet meer gevonden.

Uiteindelijk zijn de mannen aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verder (identiteits)onderzoek. De drie uitklimmers zijn afkomstig uit Eritrea. De vrachtwagenchauffeur uit Litouwen is kort gehoord en hem wordt niets ten laste gelegd. Het is nog niet duidelijk hoe lang de mannen in de vrachtwagen, die vanuit Noord Frankrijk onderweg was naar Brabant hebben gezeten, waar ze precies aan boord zijn gegaan en wat hun bestemming was.

Medewerkers van de Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel (AVIM) doen het onderzoek in deze zaak. De vluchtelingen gaan, na afwerking van het strafrechtelijk onderzoek, het vreemdelingentraject in indien ze asiel willen aanvragen in Nederland.

Man denkt internetdate op te wachten, maar wordt zwaar mishandeld

Een 61-jarige man uit de gemeente Uden is maandagavond rond 22.00 uur mishandeld door drie jongens in zijn auto in de Alpenlaan in Tilburg toen hij zat te wachten op zijn internetdate. De man zat te wachten in zijn auto toen de deur werd opengetrokken. Een jongen prikte de man met een mes in zijn zij en op zijn wang. Daarna werden zijn autosleutels afgepakt en liepen de jongens weg.

De man probeerde hulp halen in de straat, echter werd er niet opengedaan waarop de man terug in zijn auto ging zitten. De jongens kwamen weer terug en openden de deur. Een van de jongemannen sloeg de man in zijn gezicht waarbij hij drie tanden kwijtraakten. De politie is ter plaatse gekomen en heeft onderzoek gedaan, maar hebben de drie jongemannen niet meer gevonden. Zij zijn dus nog op zoek naar mensen die wellicht camerabeelden uit de omgeving hebben of meer informatie over de vermoedelijke daders.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem bellen kan ook, via 0800-7000. Ook via WhatsApp kunnen tips gegeven worden. 

Mod-maker herschept Duke Nukem 3D in Serious Sam-engine

Een stel modders heeft het voor elkaar gekregen om fps-klassieker Duke Nukem 3D in een moderner jasje te gieten, namelijk in de game-engine van Serious Sam 3. Het betreft zeker niet slechts een port, er zijn allerlei nieuwe levels, vijanden, wapens en andere zaken toegevoegd.

De mod heet Serious Duke 3D en werd gemaakt door modders Syndroid en NSKuber. Het resultaat mag er zijn, vooral qua uiterlijk/afwerking zit er duidelijk een boel moeite in waar menig ontwikkelaar nog wat van kan leren. Bovendien ondersteunt de mod ook VR, iets wat ook in onderstaande trailer naar voren komt. De mod kun je vinden op de Steam Workshop-pagina. Voor de mod heb je zowel Serious Sam 3 als Serious Sam Fusion nodig.

NASCAR-race op The Glen eindigt weer in strijd en wraak

Voor de NASCAR-liefhebbers - ja, we bestaan - keren we nog even terug naar het weekeinde. Er werd dit keer niet op een oval of iets dergelijks geracet, maar op het klassieke circuit van Watkins Glen, waar weer flink geknokt werd.

Het veld werd op gang gevlagd met poleposition voor Chase Elliott, die hier vorig jaar tot grote vreugde van héél veel fans eindelijk zijn eerste zege pakte. William Byron volgde op plek twee, met Kyle Busch achter zich. Dat duurde niet lang: Busch probeerde Byron al snel aan te vallen, maar spinde en raakte wonderbaarlijk genoeg helemaal niks of niemand.

Denny Hamlin nam plek drie zo over en niet veel later ging hij ook voorbij Byron, die daarna verschalkt werd door Martin Truex Jr. Daarmee was de eerste stage ook beslist: Elliott won, voor Hamlin en Truex. Tijdens de caution na de stage stopte Kyle Larson niet voor nieuwe banden en dus nam hij de leiding over, voor Kevin Harvick, Clint Bowyer en Alex Bowman, met Elliott daarachter.

De vroege aanval van Busch ging niet zo best (Bron: YouTube)

Het duurde niet lang voor Elliott naar de leiding reed, maar nog voor het einde van de stage kwam de volgende caution: Reed Sorensen trok een oliespoor op de baan. Met Elliott en Harvick voorop begon het veld aan de laatste ronden van de stage, maar dat ging niet soepel: Darrell Wallace gleed stevig de muur in, maar kon met een flink brakke auto wel richting pitstraat rijden.

Elliott won de stage onder geel, voor Truex en Harvick, waarna de pitstops richting het laatste deel van de race gemaakt konden worden. Met Elliott, Truex en Harvick op kop werd de groene vlag dan weer gezwaaid voor de tweede helft van de race, hoewel Harvick duidelijk niet kon volgen. Elliott kwam dertig ronden voor het einde binnen, Truex volgde een ronde later...en zat weer vlak achter Elliott.

Kyle Busch zat ondertussen bepaald niet lekker in de race: Byron gaf hem vroeg in de race al een beuk als wraak voor een eerdere actie, dit keer tikte Wallace hem vrij agressief in de rondte als wraak voor Wallace's eerdere, door Busch veroorzaakte crash. Jimmie Johnson gleed op zichzelf ook nog eens richting bandenstapels en dus was het tijd voor een caution, met 28 ronden te rijden.

Busch krijgt een ram van Wallace (Bron: YouTube)

Met wederom Elliott en Truex op kop gingen we weer door en dat gevecht werd steeds fysieker. Dat niemand aan kon haken was duidelijk, maar Truex bleef de druk wel vol op Elliott houden. Daar bleef het echter ook bij en net als vorig jaar wist Elliott de constante druk van Truex te weerstaan, om zo inmiddels zijn vijfde NASCAR-zege te pakken.

Mino Raiola: "Er is een Ajax-kant en een Donny van de Beek-kant"

Donny van de Beek staat dinsdagavond ‘gewoon’ met Ajax tegenover PAOK Saloniki, in het kader van de derde voorronde van de Champions League. Een fors bedrijfseconomisch risico voor de Amsterdamse club, daar de middenvelder zwaar geblesseerd kan raken en men dan mogelijk kan fluiten naar een transfersom van vijftig miljoen euro van Real Madrid. Ajax wil pas na de duels met Grieken groen licht geven voor een transfer.

Het standpunt van Ajax is ingegeven door de uitstekende financiële positie van de club, denkt Mino Raiola. “Er is een Ajax-kant en een Van de Beek-kant”, vertelt de invloedrijke zaakwaarnemer dinsdag in De Telegraaf. “En die staan natuurlijk lijnrecht tegenover elkaar. Als Ajax geld nodig had, zouden ze hem hebben gevraagd of gezegd niet te spelen.”

“Hij is erbij en start”, verklapte trainer Erik ten Hag maandag voor de laatste training van zijn ploeg in het Toumba-stadion. “Hij speelt volgende week ook.” Vorige week meldde de Spaanse krant Marca al dat Van de Beek persoonlijk rond was met Real Madrid. De Oranje-international bevestigde zelf afgelopen zaterdag na de wedstrijd tegen Vitesse (2-2), dat de clubs met elkaar hadden gesproken. De middenvelder van Ajax ligt nog tot medio 2022 vast.

Het bekendste voorbeeld van een speler die een toptransfer in het water zag vallen door een ernstige blessure, is Ruud van Nistelrooij. In april 2000, toen een transfer naar Manchester United zich in een afrondende transfer bevond, raakte de voormalige aanvaller zwaargeblesseerd aan zijn knie. Een jaar later maakte hij alsnog de overgang van PSV naar United.

Volgens De Telegraaf is Ajax bereid om een risico te lopen met Van de Beek omdat het schimmenspel rond Paul Pogba ervoor zorgt dat het nog steeds geen uitgemaakte zaak is dat Van de Beek naar Real vertrekt. Daarnaast zijn de belangen voor de Amsterdammers gigantisch groot, zowel financieel als sportief.

MLB: New York Mets aan sterke opmars bezig; eerste cycle voor Villar uit carrière

New York Mets zijn bezig aan een sterke reeks. Van de laatste 23 wedstrijden won de ploeg uit New York er maar liefst zeventien van. Ook maandag werd er weer gewonnen en maar liefst twee keer. In de doubleheader tegen de Miami Marlins wonnen de Mets met 6-2 en 5-4.

Door de twee winstpartijen van afgelopen maandag staan ze nog maar 2,5 game achter in de wildcardrace in de National League. Vooral het sterke gooien van de New York Mets is een sterk wapen. De startersrotatie was al sterk, maar sinds ze Marcus Stroman vlak voor de tradedeadline hebben binnengehaald is de sterkte alleen maar toegenomen. Ook de bullpen is sinds de All-Star break stukken beter gaan gooien. Voor de break was de bullpen het twee na slechtste team in de MLB, maar na de break staat de bullpen op de vierde plaats. Dat is mede te danken aan Seth Lugo, die vannacht twee perfecte innings gooide.

Jonathan Villar heeft zijn eerste cycle uit zijn carriere geslagen. De 28-jarige kortestop van de Baltimore Orioles sloeg in de wedstrijd een single, double, triple en een homerun en is daarmee de eerste spelers van de Orioles in elf jaar die dat lukte. Het is de vijfde cycle van het jaar in de MLB dit jaar.

Uitslagen MLB
New York Mets - Miami Marlins 6-2 (game 1)
New York Mets - Miami Marlins 5-4 (game 2)
Baltimore Orioles - New York Yankees 6-9
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 7-9
Boston Red Sox - Kansas City Royals 7-5
Cincinnati Reds - Los Angeles Angels 7-4
Cleveland Indians - Texas Rangers 0-1
Detroit Tigers - Chicago White Sox 4-7
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 0-2
Chicago Cubs - Oakland Athletics 6-5
Minnesota Twins - Atlanta Braves 5-3
Arizona Diamondbacks - Philadelphia Phillies 3-7
San Francisco Giants - Washington Nationals 0-4
Los Angeles Dodgers - St. Louis Cardinals 8-0

Van der Heijden: "Feyenoord heeft zelfs meegeholpen om een club te zoeken"

Jan-Arie van der Heijden hoopt deze zomer nog te vertrekken bij Feyenoord. In eerste instantie wilde de clubleiding van de Rotterdammers graag meewerken aan een transfer, maar enkele blessures hebben dat standpunt volledig doen kantelen. Van der Heijden is er niet blij mee dat ‘de situatie 180 graden gedraaid is’, zo vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.

De krant schrijft dat ‘verschillende clubs’ Van der Heijden willen overnemen van Feyenoord. De 31-jarige verdediger annex middenvelder kreeg eerder deze zomer te horen dat er geen vertrouwen meer was. Er zou zelfs gesteld zijn dat Van der Heijden haast moest maken in de zoektocht naar een nieuwe club, omdat men reeds bezig was met een alternatief voor het centrum van de verdediging. Vanwege zijn bewezen diensten en het feit dat hij nooit een ‘stoorzender’ is geweest, kon hij transfervrij vertrekken.

Nu Eric Botteghin en Sven van Beek geblesseerd zijn geraakt, heeft Van der Heijden van technisch directeur Sjaak Troost te horen gekregen dat hij toch niet mag vertrekken. De verdediger annex middenvelder speelde tijdens de competitieopening tegen Sparta Rotterdam negentig minuten mee, maar vreest dat hij later dit seizoen alsnog op de reservebank komt te zitten als iedereen fit is. “De situatie is 180 graden gedraaid en daar ben ik niet blij mee.”

“Ik heb een aflopend contract en het initiatief om te breken is bij Feyenoord vandaan gekomen. Niet bij mij”, zegt Van der Heijden. “Feyenoord heeft zelfs meegeholpen om een club te zoeken. De club kan met de besparing van mijn salaris ruimte creëren voor een nieuwe speler. Geen probleem, dan moet ik om me heen gaan kijken. Maar door nieuwe blessures ben ik nu weer basisspeler en zou ik plotseling niet meer weg kunnen.”

'Beweging op gang rond Neres; Ziyech nog altijd op de radar bij Bayern'

Ajax begint dinsdagavond aan de kwalificatiecyclus van de Champions League, met een uitwedstrijd in de derde voorronde tegen PAOK Saloniki. Terwijl de Amsterdammers komende weken plaatsing voor de groepsfase van het miljardenbal moeten afdwingen, is het nog hoogst onduidelijk hoe de selectie er tegen het einde van deze maand zal uitzien. Naast Donny van de Beek zouden ook Hakim Ziyech en David Neres deze zomer nog een transfer kunnen maken.

Eerder deze maand werd Ziyech in verband gebracht met een overstap naar Sevilla. Na de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal (2-0 winst) liet de middenvelder weten dat hij mikt op een grotere club. “Het moet wel gaan om een club waarvoor ik Ajax wil inruilen. Zo'n club is er vooralsnog niet gekomen. Tot die tijd speel ik lekker voor Ajax en doe ik gewoon mijn stinkende best”, sprak Ziyech.

Het Algemeen Dagblad schrijft dinsdagochtend dat Bayern München de Marokkaans international nog altijd op de radar heeft. Het is volgens de krant ‘de vraag hoelang Bayern zal wachten’. Tegelijkertijd valt er te lezen dat er ‘beweging op gang komt rond Neres’. Volgens ESPN is Manchester United een van de gegadigden voor de Braziliaanse vleugelaanvaller. The Red Devils zouden in de markt zijn geweest voor Moise Kean, maar zagen hem uiteindelijk naar Everton vertrekken en zien in Neres een alternatief.

Journalist Jorge Nicola meldt dat Manchester United reeds een bod van vijftig miljoen euro heeft uitgebracht bij Ajax. Die aanbieding houdt een contractverlenging van Neres voorlopig tegen. Beide partijen zouden al tweemaal om de tafel hebben gezeten om over een nieuwe verbintenis te praten, maar tot een akkoord is men nog niet gekomen. Overigens moet de Engelse topclub wel van betere huizen komen om Neres los te kunnen weken bij Ajax, want de Amsterdammers verlangen minimaal zeventig miljoen voor de aanvaller. São Paulo heeft naar verluidt een doorverkooppercentage van 23 procent bedongen.

Lasse Schöne is er in Griekenland niet meer bij en heeft de ruimte gekregen om zijn transfer naar Genoa af te ronden. De kans is ook groot dat Donny van de Beek binnen afzienbare tijd zal vertrekken bij Ajax. “Real Madrid laat Van de Beek niet meer los en wil hem hoe dan ook deze maand naar Spanje halen”, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Russisch wapendepot ontploft

In de omgeving van de Siberische stad Krasnojarsk is een munitiedepot op een militaire basis ontploft. Op beelden van de ontploffing, die door bewoners op sociale media zijn gezet, is een enorme vuurbal zichtbaar. Er zouden een dode en meerdere gewonden zijn gevallen.

 In de omgeving van Achinsk, waar het depot staat, zijn drie dorpen geëvacueerd, tienduizenden mensen hebben hun woning moeten verlaten. 


Horecaondernemer bewusteloos geslagen, politie zoekt getuigen

Bij een horecagelegenheid aan de Parade in Venlo is in de nacht van maandag op dinsdag een horecaondernemer met bruut geweld beroofd. Rond 05.00 uur meldde de uitbater de overval bij de politie. Een onbekende man zou rond 04.00 uur met een smoes de horecagelegenheid binnengekomen zijn.

Hij sloeg vervolgens de uitbater neer waardoor deze enige tijd buiten bewustzijn is geweest. Er waren geen klanten of personeel meer aanwezig en er zou een onbekend geldbedrag buitgemaakt zijn.

De politie is een onderzoek gestart. Degenen die maandag op dinsdagnacht iets verdachts hebben gezien in de omgeving van de Parade worden gevraagd zich te melden. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Celstraffen geëist voor moordpoging en vernederend geweld

Twee verdachten, een man en een vrouw, hoorden celstraffen eisen voor de moordpoging op een Vlissinger. De mannelijke verdachte zou bij zijn twee slachtoffers veel geweld hebben gebruikt.

Maandag diende de strafzaak waarin een Rotterdamse en een Vlissingse man zwaar zijn mishandeld. De officier ziet in de Vlissingse geweldpleging op 19 januari 2019 een poging moord en vrijheidsberoving. In de Rotterdamse zaak werd de man op 12 januari van dit jaar van zijn vrijheid beroofd, bedreigd en bestolen met geweld. Drie meerderjarige verdachten uit Vlissingen stonden hiervoor terecht.

De mannelijke verdachte hoorde vijf jaar cel eisen voor zijn aandeel in de twee geweldsincidenten. Tegen een vrouwelijke verdachte werd 18 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist voor haar aandeel in de Vlissingse moordpoging. Tegen een tweede vrouwelijke verdachte is vrijspraak geëist, zij was weliswaar aanwezig in Rotterdam maar had geen actieve rol in het geweld.

Gelokt en vastgebonden
Een van de twee mannen die slachtoffer werd, moest worden opgenomen in het ziekenhuis onder andere voor een gebroken kaak. Hij werd door een bekende gelokt naar een woning in Vlissingen om ‘te komen chillen’. Eenmaal aangekomen werd hij tegen zijn hoofd getrapt, vastgebonden, beroofd van zijn telefoon en gefilmd. Na enige tijd is hij het huis uit gezet. Het trappen en stompen tegen het hoofd ziet het OM als moordpoging; schedel- en hersenletsel kunnen immers leiden tot de dood.

Naakt op de grond
Een week eerder werd een andere man vastgebonden in zijn woning in Rotterdam. De man werd bedreigd met een wapen, is gefilmd terwijl hij was vastgebonden en is naakt op de grond achtergelaten. Tijdens het onderzoek vond de politie beelden en geluidsfragmenten van beide geweldsuitingen. Ook werd de kleding aangetroffen die de verdachten toen droegen.

Jalouzie
De achtergronden van het geweld zouden in de relationele sfeer liggen van de twee verdachten waartegen straffen zijn geëist. De twee zijn ex-partners en de man zou het niet eens zijn geweest met de relatie die zijn ex-partner had (gehad) met de twee mannen. De officier van justitie: "Het moet de verdachte en de maatschappij duidelijk zijn niet voor eigen rechter te kunnen spelen."

Consumentenprijzen in juli 2,5 procent hoger

Consumentengoederen en -diensten waren in juli 2,5 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In juni betaalde de consument 2,7 procent meer dan vorig jaar. De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.

Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs. De CPI is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Prijsstijging elektriciteit en gas kleiner
Veel energiemaatschappijen hebben de elektriciteit- en gasprijzen voor contracten met variabele tarieven in de maand juli verlaagd. Dit had een drukkend effect op de stijging van de consumentenprijzen. Elektriciteit was in juni nog 18,8 procent duurder dan vorig jaar. In juli was de prijsstijging op jaarbasis 13,1 procent. Ook de prijsstijging van gas nam af, van 13,6 procent in juni naar 8,7 procent in juli.

Woninghuren sterker gestegen
De woninghuren hadden daarentegen een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen. Volgens voorlopige cijfers stegen de woninghuren in juli met 2,5 procent. Dat is iets hoger dan vorig jaar. Toen stegen de woninghuren met 2,3 procent.

Prijsstijging in Nederland blijft hoger dan de eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In juli waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 2,6 procent duurder dan een jaar eerder, in juni was dat nog 2,7 procent. De prijsstijging in de eurozone nam af van 1,3 procent in juni naar 1,1 procent in juli. Vanaf januari 2019 ligt de HICP van Nederland beduidend hoger dan in de eurozone. Toen zijn in Nederland het lage btw-tarief en de belasting op energie verhoogd.

FOK! Wat een weer: echt Hollands zomerweer

Gegroet!  

Het is echt Hollands zomerweer. Niet koud en ook niet superheet. Eigenlijk volkomen normaal weer. Daarbij schijnt de zon ook behoorlijk wat uren, dus er is eigenlijk weinig mis met het weer. In het noordoosten van het land vielen er gisteren een paar onweersbuien. Vandaag is die kans in het zuidoosten het grootst. In de rest van het land is het ook dan overwegend droog. Er kan echter wel wat meer sluierbewolking aanwezig zijn, maar dat mag de pret niet drukken.

De temperaturen liggen tussen de 23 graden op het strand tot 26 graden in het zuiden. Er staat een matige zuidwestenwind, aan de kust mogelijk vrij krachtig.

Op woensdag en donderdag vallen er een aantal buien met kans op onweer en dan koelt het ook iets af.

Tot ziens!  

Stabrechtse Heide (Foto: Kroezel)
De Stabrechtste Heide in volle bloei. Een fraaie foto van Kroezel. (Foto:Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.