FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 juli 2019

Van Kalmthout pakt 8e podium in Indy Lights-seizoen

Coureur Rinus van Kalmthout heeft in race twaalf van het seizoen alweer zijn achtste podiumplek gepakt in de Indy Lights, de klasse onder de IndyCar Series. Op het circuit van Mid-Ohio eindigde de 18-jarige Hoofddorper zaterdag als derde.

Van Kalmthout vertrok als zesde en had gelijk Dalton Kellett al te pakken. Toby Sowery spinde vrij snel en dus zag de Brit Van Kalmthout ook passeren, waarna hij langzaam maar zeker de aanval opende op Ryan Norman. Dat lukte dan weer niet en Norman reed zelf voorbij Robert Megennis, maar die werd wél te grazen genomen door de Nederlander.

Een nieuwe aanval op Norman zat er niet meer in, terwijl de winst naar kampioenschapsleider - en Van Kalmthout's voornaamste concurrent - Oliver Askew ging.

Race twee start zondag om 18.45 uur. Voor informatie over livestreams verwijzen we door naar het bijbehorende topic op FOK!.

Worms WMD gratis dit weekend

De meest recente Worms-game is momenteel gratis uit te proberen op Steam. Worms W.M.D. is speelbaar tot en met morgen. Beetje laat dus, maar mocht je je vanavond of morgen nog vervelen dan is het een aanrader.

Worms W.M.D. kwam in 2016 uit en werd goed beoordeeld. Ook wij waren erg tevreden. Downloaden kan hier. Behalve de gratis periode is de game ook afgeprijsd van €29,99 voor €10,19.

Transfer van Lukaku lijkt op komst na foto op sociale media

Romelu Lukaku lijkt via sociale media aan te geven dat hij voor een transfer staat. De aanvaller van Manchester United en het nationale elftal van België heeft een foto gepubliceerd van zichzelf én Federico Pastorello, de man die zijn belangen behartigt, met de tekst: Soon to be continued. Lukaku wordt al weken met een zomerse transfer in verband gebracht, al vormden de vraagprijs van de Engelsen én zijn salaris telkens een obstakel voor clubs met interesse.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Soon to be continued🤫 @fedepastorello

Een bericht gedeeld door Romelu Lukaku (@romelulukaku) op27 Jul 2019 om 8:02 (PDT)

Het ligt voor de hand dat Internazionale de nieuwe werkgever van Lukaku wordt, als alle betrokken partijen tot een vergelijk komen. Zo sloeg Manchester United onlangs een formeel bod van ruim zestig miljoen euro af. De gesprekken tussen de clubs zouden nu nog steeds gaande zijn, al werd vrijdag en zaterdag in Italiaanse media gesuggereerd dat Juventus ook concrete interesse zou hebben én Paulo Dybala aan United zou hebben aangeboden.

Engelse media stellen dat United geen interesse heeft in Dybala, en dat zou wederzijds zijn, maar wél in Douglas Costa. De Premier League-club toonde in de voorbij twee transferperiodes interesse in de Braziliaanse vleugelaanvaller, maar Juventus weigerde medewerking te verlenen.

Inter zou op zijn beurt tot hooguit zeventig miljoen euro kunnen gaan, exclusief vijf miljoen euro aan bonussen. Het is dus de vraag welke club uiteindelijk haar fiat heeft gekregen van Manchester United.

Lukaku, 26 jaar, heeft een matig seizoen achter de rug. In 45 officiële duels voor Manchester United kwam hij niet verder dan 15 doelpunten, terwijl hij in zijn eerste contractjaar ruim één op twee liep: 27 goals in 51 officiële wedstrijden.

United betaalde twee jaar geleden circa 85 miljoen euro voor Lukaku, die een contract tot medio 2022 heeft.

Ajax wint Johan Cruijff-schaal ten koste van PSV

Ajax heeft zaterdagavond beslag gelegd op de Johan Cruijff Schaal. De landskampioen en bekerhouder won in de Johan Cruijff ArenA met 2-0 van PSV en deelde daarmee een eerste tik uit aan de nummer twee van vorig seizoen. Kasper Dolberg opende al na 35 seconden voetballen de score voor de ploeg van trainer Erik ten Hag, het snelste doelpunt ooit in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, waarna Daley Blind vlak na de onderbreking de eindstand bepaalde. PSV verloor Sam Lammers in de tweede helft met een blessure speelde het laatste halfuur met een man minder, doordat Mark van Bommel op dat moment al driemaal gewisseld had..

De basisopstellingen van beide elftallen telden enkele verrassingen. Zo speelde bij Ajax Blind op het middenveld, waardoor Perr Schuurs en debutant Lisandro Martínez samen het hart van de verdediging vormden. Afrika Cup-gangers Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui begonnen op de reservebank, maar André Onana was wel fit genoeg bevonden om het doel van de Amsterdammers te verdedigen.

Bij PSV spaarde Mark van Bommel Nick Viergever, Érick Gutiérrez, Donyell Malen en Hirving Lozano met het oog op de return van aanstaande dinsdag tegen FC Basel in de tweede voorronde van de Champions League. Daardoor maakte Olivier Boscagli centraal achterin zijn debuut voor de Eindhovenaren.

Boscagli kende een onwennig begin, want hij zag er niet goed uit bij de openingstreffer van Dolberg. De Franse verdediger trok weg uit het centrum, waardoor Donny van de Beek richting het doel gestoken kon worden door Joël Veltman. Van de Beek werd opgevangen door Derrick Luckassen, waardoor Dolberg geheel vrij kwam te staan in het strafschopgebied en van dichtbij eenvoudig kon scoren: 1-0. Ajax liep in de openingsfase over PSV heen en was vrijwel onmiddellijk na de openingstreffer dicht bij een tweede doelpunt. Dolberg kwam alleen voor doelman Jeroen Zoet te staan, maar schoot vervolgens naast.

Na een klein kwartier voetballen ging de storm van Ajax liggen en kwam PSV iets beter in de wedstrijd. Sam Lammers kopte naast, terwijl Cody Gakpo Onana aan het werk zette. Het duel kwam zo steeds meer balans. Grote kansen vielen er in het restant van de eerste helft niet meer te noteren, een discutabele arbitrale beslissing wél. Jorrit Hendrix beging op slag van rust met al een gele kaart op zak in korte tijd twee overtredingen, maar Higler besloot de middenvelder van PSV te sparen, tot grote woede bij Ajax.

Malen leek vrijwel onmiddellijk een goede kans te krijgen, maar de spits schoot voorlangs én werd uiteindelijk teruggefloten vanwege buitenspel. In de 53ste minuut sloeg Ajax aan de overzijde op schitterende wijze toe. Van de Beek miste in eerste instantie nog een opgelegde kans, maar de aanval liep verder, waarna Blind vanaf een meter of twintig fraai de bovenhoek vond: 2-0.

Higler raadpleegde nog wel de videoscheidsrechter (VAR) omdat Dusan Tadic luttele seconden voor het doelpunt Boscagli in het gezicht raakte, maar het contact tussen was uiteindelijk onvoldoende om de treffer af te keuren. Kort erna bracht Ten Hag Ziyech en Lasse Schöne voor Quincy Promes en Lisandro Martínez, terwijl Van Bommel met het inbrengen van Lozano voor de vrijwel onzichtbare Steven Bergwijn direct zijn laatste wissel doorvoerde.

Dat bleek na ruim een uur een ongelukkige keuze van Van Bommel: Lammers moest de strijd geblesseerd staken, waardoor PSV het laatste halfuur moest doorkomen met een man minder. Met tien man waren de Eindhovenaren twintig minuten voor tijd wel dicht bij de aansluitingstreffer. Malen kon vrij uithalen na een combinatie met Lozano, maar hij schoot uiteindelijk wild over. Even later trof Ajax-debutant Sergiño Dest na een fraaie individuele actie de buitenkant van de paal. De wedstrijd bloedde in de slotfase enigszins dood, waardoor het scorebord uiteindelijk niet meer in beweging kwam.

Daley Blind schiet de 2-0 binnen (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Daley Blind schiet de 2-0 binnen (Pro Shots / Jasper Ruhe)

BMX'er Van Gendt wereldkampioen na bizarre finale, zilver Kimmann en Smulders

BMX'er Twan van Gendt heeft zich in het Belgische Heusden-Zolder voor het eerst in zijn loopbaan gekroond tot wereldkampioen. In een bizarre finale kwam de 27-jarige Brabander zaterdag als eerste over de finish op de natte Belgische baan.

Van Gendt kende al de beste start, terwijl Kimmann minder lekker vertrok. De Nederlandse wereldkampioen van 2015 ging vervolgens ook nog onderuit dankzij een valpartij van wat anderen, waarna in de voorlaatste bocht de rest van de rijders - behalve Van Gendt - onderuit ging.

Met Van Gendt op kop kwam zo ineens op ruime afstand niemand minder dan Kimmann als tweede het voorlaatste rechte stuk op en daarmee was het Nederlandse 1-2'tje - tot grote verbazing van Van Gendt - een feit. Uittredend wereldkampioen Sylvain André uit Frankrijk werd derde.

Bij de vrouwen ging het goud naar de Amerikaanse Alise Willoughby, die er flink emotioneel van werd: haar Australische man en voormalig top-BMX'er Sam Willoughby, tegenwoordig haar coach, raakte na een zware val enkele jaren geleden verlamd, maar vrouw Alise zorgde zo voor een zeer fraaie opsteker.

Achter Willoughby leek de jonge Française Axelle Etienne het zilver te pakken, maar de Nederlandse uittredend wereldkampioene Laura Smulders kwam er in de laatste meters voorbij en degradeerde Etienne naar brons, voor de tweede Nederlandse, Judy Baauw.

Twee aanhoudingen steekpartij Rotterdam CS

Agenten hebben in nauwe samenwerking met medewerkers van Veiligheid en Service van de NS op zaterdagochtend in de stationshal van Rotterdam Centraal, twee verdachten van een steekpartij aangehouden.

Net daarvoor werd op een van de perrons rond 4:00 uur een 23-jarige man gestoken. Getuigen verklaren dat er een woordenwisseling in de trein aan vooraf ging, die zich later buiten de trein verplaatste.

Het slachtoffer werd onder andere getroffen in zijn buik en is overgebracht naar het ziekenhuis. De twee verdachten komen uit Den Haag en zijn 26 en 30 jaar oud. Zij zitten nog vast. De politie doet onderzoek.

Vijf gewonden bij frontale botsing Puttershoek

Aan het begin van de middag botsten twee auto's frontaal op elkaar op de Sportlaan in Puttershoek. Vijf personen raakten gewond. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De Sportlaan werd na de frontale botsing voor enige tijd afgesloten.

Bij het ongeluk waren twee personenauto's betrokken en vijf mensen raakten gewond. Drie van hen zijn afkomstig uit Puttershoek: twee vrouwen van 53 en 19 jaar en een man van 48 jaar. De andere twee slachtoffers, een man van 72 jaar en een vrouw van 74 jaar zijn afkomstig uit Schiedam. Zij zijn per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Paarden en varkens uit snikhete kas gehaald

De dierenpolitie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben vrijdag in Noord-Holland 3 paarden en 2 varkens uit een voormalig kassencomplex gehaald. De exacte locatie is niet bekendgemaakt. 

Tijdens deze warme dagen is het hitteprotocol voor dieren van kracht. Door de dierenpolitie werd op verschillende plekken in de ruimte de temperatuur gemeten: deze liep op tot ruim 60° Celsius. In de ruimte was wel voldoende voer en drinkwater aanwezig voor de dieren. Alle dieren werden uit de kas gehaald, direct verzorgd en zijn ondergebracht onder goede omstandigheden.

De politie heeft de situatie ter plaatse ook op beeld vastgelegd en er is proces-verbaal opgemaakt voor het onthouden van de nodige verzorging en het benadelen van het welzijn van deze dieren.

Politie bedankt publiek voor hulp bij aanhouding vluchtende man

Vrijdagavond werd op de Beenhouwerssingel in Middelburg een man aangehouden. Hij werd door de politie gezocht en probeerde te vluchten. Mede dankzij de hulp van enkele mensen wisten agenten hem alsnog aan te houden. De politie wil de helpers bedanken zo laten ze weten op hun website. 

Rond 21:45 uur zag een agent, die zich in vrije tijd in het centrum van de stad bevond, een bekende crimineel. Het was hem bekend dat deze man nog door de politie werd gezocht, onder andere voor een vernieling van een auto in april jl. in Middelburg. Omdat deze 22-jarige man geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, was het de politie nog niet gelukt hem aan te houden. Diverse politie-eenheden reden richting het centrum van Middelburg.

Terrasstoelen
Twee agenten zagen de man op de fiets over de Langeviele rijden. Ze stapten uit de politieauto en riepen dat hij moest stoppen. De agenten renden achter de man aan, die harder doorreed richting de Langevielebinnenbrug. De agenten wisten hem vast te pakken, maar hij kon toch ontsnappen. Enkele mensen gooiden twee terrasstoelen naar de crimineel, waardoor hij viel. Toch wist hij in eerste instantie te ontkomen.

Op de Beenhouwerssingel werkten agenten de man uiteindelijk op de grond. Hij probeerde hierbij met geweld te ontsnappen, maar dat was tevergeefs. Hij werd geboeid. Tijdens zijn vlucht gooide de man nog allerlei spullen weg. Een andere burger hielp de politie nog om twee zakjes met wit poeder uit het water te vissen. De politie onderzoekt of het drugs zijn. Ook de andere spullen worden onderzocht.

Vuurwapen
De man werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast. Later op de avond werd nog in een woning aan de Buitenhovelaan gezocht, omdat het vermoeden bestond dat de man daar wel eens verbleef. In de woning werden een vuurwapen en patronen gevonden. Tevens werd nog cocaïne gevonden. Deze spullen werden ook in beslag genomen.

F1: Hamilton pole, Verstappen tweede, drama Ferrari

De kwalificatie voor de Grand Prix van Duitsland heeft niet het verwachte spektakel opgeleverd. Lewis Hamilton reed naar poleposition, voor Max Verstappen, maar het grote verhaal was dat Ferrari volledig door de mand viel. Sebastian Vettel kon helemaal geen tijd neerzetten, terwijl Charles Leclerc niet deelnam aan de laatste kwalificatiesessie.

In Q1 kwamen de verwachte coureurs meteen naar buiten en Williams was duidelijk weer de langzaamste renstal. Toch starten coureurs Robert Kubica en George Russell niet achteraan, want Vettel kreeg te maken met een probleem aan zijn Ferrari en reed zonder een tijd neer te zetten de pits weer in. Ferrari liet weten dat een probleem met de luchttoevoer van de turbo de oorzaak was. Daarnaast was er in het laatste deel van de baan veel verkeer, waardoor Lando Norris en Alexander Albon ook buiten de boot vielen. Het zorgde ervoor dat Lance Stroll voor het eerst sinds lange tijd door was naar de tweede sessie.

Daar was ook meteen het eindstation voor de Canadees, ondanks dat hij van alles probeerde met zijn Racing Point. Bij de topteams gingen de Mercedessen , Leclerc en Verstappen op de mediums naar buiten, maar laatstgenoemde klaagde over verlies van snelheid op het rechte stuk en dook weer naar binnen. Na een snelle reset zette Verstappen een snelle tijd neer op de zachte banden. Dat deed de rest achter hem ook en de strijd om de top tien te halen was zo spannend dat Nico Hülkenberg met plek acht in 1.12,766 net wel haalde, maar Renault-teamgenoot Daniel Ricciardo op plek dertien met 1.12,799 net niet. Ook Kevin Magnussen, Antonio Giovinazzi en Daniil Kvyat stonden net aan de verkeerde kant van de streep.

In Q3 schroefde Mercedes het tempo op en reed Hamilton naar de snelste tijd, voor Verstappen en Bottas. Verwacht werd dat Leclerc een aanval kon doen op die tijden, maar de Monegask stapte uit de Ferrari en maakte hiermee het Italiaanse drama compleet. Hij kwam hierdoor niet verder dan plek tien. In de tweede poging verbeterden Hamilton en Verstappen hun tijden niet en kwam Bottas nog dicht bij de Red Bull, terwijl Pierre Gasly de vierde tijd klokte, voor Kimi Räikkönen, Romain Grosjean, Carlos Sainz, Sergio Perez, Hülkenberg en Leclerc.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:12.852 1:12.149 1:11.767 19
2 M. Verstappen Red Bull 1:12.593 1:12.427 1:12.113 17
3 V. Bottas Mercedes 1:13.075 1:12.424 1:12.129 19
4 P. Gasly Red Bull 1:12.991 1:12.385 1:12.522 15
5 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:13.066 1:12.519 1:12.538 18
6 R. Grosjean Haas 1:13.146 1:12.769 1:12.851 20
7 C. Sainz Jr. McLaren 1:13.221 1:12.632 1:12.897 21
8 S. Pérez Racing Point 1:13.194 1:12.776 1:13.065 15
9 N. Hulkenberg Renault 1:13.186 1:12.766 1:13.126 15
10 C. Leclerc Ferrari 1:12.229 1:12.344 geen tijd 9
11 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:13.170 1:12.786   15
12 K. Magnussen Haas 1:13.103 1:12.789   11
13 D. Ricciardo Renault 1:13.131 1:12.799   12
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.278 1:13.135   15
15 L. Stroll Racing Point 1:13.256 1:13.450   15
16 L. Norris McLaren 1:13.333     9
17 A. Albon Toro Rosso 1:13.461     9
18 G. Russell Williams 1:14.721     11
19 R. Kubica Williams 1:14.839     11
NC S. Vettel Ferrari geen tijd     1

Waterpoloërs Italië opnieuw wereldkampioen

Italië is in Zuid-Korea wereldkampioen waterpolo geworden. In de finale werd Spanje met 10-5 verslagen. Voor de Italianen is dit de vierde WK-titel in de historie.

De Italianen begonnen zonder puntverlies aan de finale. Ook in de finale wist men dat resultaat vast te houden door met 10-5 (2-2 3-1 3-1 2-1) van Spanje te winnen. Italië werd ook al wereldkampioen in 1978, 1994 en 2011 en door deze vierde titel zijn ze recordhouder. Hongarije volgt met drie wereldtitels.

De strijd voor het brons werd gewonnen door Kroatië. De Kroaten versloegen Hongarije met 10-7.

Kruijswijk: "Het moest van heel diep komen"

Steven Kruijswijk staat morgen op het podium als de Tour de France eindigt in Parijs. De kopman van Jumbo-Visma steeg vandaag in de ingekorte 20e etappe naar de derde plek doordat Julian Alaphilippe uit de groep met favorieten moest lossen en op achterstand binnenkwam.

"Oh man, het moest van heel diep komen vandaag. Ik heb altijd hoop blijven houden en ben er altijd voor blijven vechten. Dan is het super als het dan ook lukt. Laurens (de Plus, red.) en George (Bennett, red.) hebben geweldig werk geleverd. Op het laatst was het nog heel zwaar, iedereen zat op de limiet. Ik had wel verwacht dat we Alaphilippe gingen pakken, maar dan moet je het ook nog maar even doen. We hebben het initiatief genomen en daar zijn we voor beloond," aldus Kruijswijk nadat hij over de finish kwam.

Morgen in de slotetappe wil Kruijswijk vooral gaan genieten. "Dit is waar ik voor naar de Tour kwam. Ik mag heel trots zijn op deze prestatie en ga morgen zeker genieten in Parijs.”

Bernal wint Tour de France, Kruijswijk op het podium

De ingekorte 20e etappe in de Tour de France, over 59 kilometer naar Val Thorens, is gewonnen door Vincenzo Nibali. De Italiaan kwam solo over de meet. Egan Bernal zal zo goed als zeker de Tour de France winnen. Hij is de eerste Colombiaan die dit lukt. Steven Kruijswijk stijgt naar de derde plek in het algemeen klassement ten koste van Alaphilippe en zal dus morgen op het podium te zien zijn.

Een eerste groep van zes man sloeg een gaatje: Cort Nielsen, Teuns, Costa, Bettiol, Calmejane en Van Melsen. Het verschil met het peloton ging langzaam naar twee minuten. Tussen het peloton en de kopgroep zat nog een groep van 23 man die zich bij de zes koplopers aansloot.

Zo'n vier kilometer voor de klim reden ploegmaats Wellens en De Gendt weg uit het peloton, waar Ineos het tempo bepaalde. Helemaal vooraan vielen Périchon en Turgis aan de voet aan en gingen er samen vandoor. Turgis moest even later lossen en Périchon kreeg nu Zakarin en Nibali nu mee.

In het peloton was het inmiddels Jumbo die de regie voerde. Wellens was gelost bij De Gendt die een half minuutje op het uitgedunde peloton had. Vooraan moest Périchon  even lossen en kon daarna weer terugkomen terwijl Gallopin en Woods aansloten. Het peloton was inmiddels door het tempo van Jumbo uitgedund naar 30 man.

Op 18 kilometer van de meet was het verschil tussen de kopgroep en de groep met favorieten een kleine twee minuten. Inmiddels was het Laurens de Plus die het tempo bepaalde en onder meer Richie Porte moest lossen. De voorsprong van de kopgroep daalde naar iets meer dan een minuut. Helemaal vooraan was Fraile aangesloten bij de kopgroep. Alaphilippe, de nummer twee in het algemeen klassement, moest 13 kilometer voor de finish lossen uit de groep met favoriete, mede door het kopwerk van De Plus.

Helemaal vooraan was het Nibali die alleen wegreed. Acht kilometer voor het einde was het verschil tussen de groep favorieten en Alaphilippe al 50 tellen, waardoor Kruijswijk virtueel op de derde plaats in het algemeen klassement stond. Het verschil van de groep favorieten met Nibali was een minuut. Dat verschil werd langzaam minder. Alaphilippe zat al op bijna drie minuten van de kop ondanks alle aanmoedigingen van de Franse supporters.

Op drie kilometer van de streep was het verschil tussen Nibali en de groep favorieten, waar niemand uit leek te weg te willen rijden, nog 40 tellen. Vooraan leek Nibali leeg te zijn,  maar hij hield genoeg tijd over om de ritzege voor zich op te eisen. Valverde werd tweede, Landa derde.

Twee Amsterdammers ter dood veroordeeld in Marokko

Een rechter in Marokko heeft twee Amsterdammers van 26 en 30 jaar vandaag ter dood veroordeeld. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE op basis van Marokkaanse media, zo schrijft AT5.

Het gaat om Edwin M. en Shardyone S., twee jeugdvrienden uit Zuidoost, die in november 2017 in Marokko werden gearresteerd voor het doodschieten van een man in een café in Marrakesh, zo schrijft Het Parool.

De twee zouden de eigenaar van café La Crème, Mustapha el F., hebben willen doden. Dat café zou vooral populair zijn bij Nederlandse Marokkanen. In plaats van de eigenaar werd er die avond een 26-jarige student doodgeschoten, die volgens de krant de zoon van een rechter bleek te zijn.

Strafblad in Nederland
De twee kwamen in Nederland vaak in aanraking met de politie. Op het strafblad van S. staan onder andere diefstallen, overvallen en een mishandeling. Hij zat meer dan eens vast en moest in 2017 nog voor de rechter verschijnen in Tilburg en Leeuwarden. Het waren geen grote vergrijpen: huisvredebreuk en het niet tonen van een id-kaart. In het criminele milieu zouden de twee geen grote reputatie hebben.

In Marokko zijn sinds 1993 geen doodvonnissen meer voltrokken.

Gemengde estafetteploeg grijpt naast WK-medailles, Ledecky pakt 4e goud op rij

Zwemster Katie Ledecky heeft voor de vierde keer op rij de wereldtitel gepakt op de 800 meter vrije slag. In het Zuid-Koreaanse Gwangju moest de Amerikaanse, dit toernooi geveld door ziekte, wel alles uit de kast trekken.

Bij afwezigheid van Ledecky won Simona Quadarella het goud op de 1500m vrij en de Italiaanse opende volle bak de aanval op de Amerikaanse. Honderden meters zwommen ze naast elkaar, maar in de laatste 50 meter slingerde Ledecky de turbo aan en won ze in 8:13,58 minuten. Quadarella hield met 8:14,99 stand en pakte zilver, voor de 8:15,70 van de Australische Ariarne Titmus, die Ledecky op de 400m vrij al klopte.

4x100m vrije slag gemengd - finale
Nederland pakte op de vorige twee WK's waar dit nummer op het programma stond zilver, maar dat zat er nu niet in. Kyle Stolk en Jesse Puts bleven in de buurt, relatief gezien, Femke Heemskerk deed het niet onaardig, maar Ranomi Kromowidjojo bleef ver buiten haar mogelijkheden en Nederland eindigde als zesde.

Het goud ging naar de Amerikaanse ploeg, waar slotzwemster Simone Manuel een prachtig duel met de Australische Bronte Campbell winnend afsloot in 3:19,40 minuten, een nieuw wereldrecord. Op 0,57 seconden werd Australië tweede, Frankrijk greep met 3:22,11 het brons.

Dressel zwemt naar vijfde goud op WK, Smith benadert eigen wereldrecord

Zwemmer Caeleb Dressel heeft op het WK langebaan in Gwangju zijn vijfde gouden medaille te pakken. Op de 100 meter vlinderslag, waarop de Amerikaan vrijdag het wereldrecord van Michael Phelps verbrak, pakte hij zaterdag ook het goud.

Dressel keerde iets langzamer dan een dag eerder en tikte onbedreigd aan in 49,66 seconden, iets boven zijn record, maar wel onder het oude record van Phelps. Het is voor de 22-jarige Dressel alweer de twaalfde wereldtitel, nadat hij er in Budapest twee jaar geleden zeven won. Zilver was dit keer voor de Rus Andrei Minakov in 50,83 seconden, voor de 51,16 van de Zuid-Afrikaan Chad le Clos.

200m rugslag vrouwen - finale
De 17-jarige Regan Smith was hard op weg om haar sensationale wereldrecord van vrijdag nog eens te verpletteren, maar dat zat er niet in: ze leverde haar voorsprong in, maar won wel ruim in 2:03,69 minuten, alsnog onder het oude record. De Australische Kaylee McKeown won op grote afstand de strijd om zilver in 2:06,26 minuten, tegen de 2:06,62 van de Canadese Kylie Masse.

50m rugslag mannen - halve finales
Wereldrecordhouder Kliment Kolesnikov was weer de snelste: met 24,35 seconden kon niemand echt aan de Rus tippen. De Roemeen Robert Glinta zou zijn land met 24,53 een zeldzame medaillekans kunnen bezorgen, Kolesnikov's landgenoot Evgeny Rylov - de wereldkampioen op de 200m - tekende in 24,56 voor de derde tijd.

Leclerc opnieuw de snelste, Verstappen tweede

Charles Leclerc heeft ook in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland de snelste tijd gereden. De Monegask kwam op Hockenheim met de Ferrari tot een tijd van 1.12,380 waarmee hij nipt sneller was dan Max Verstappen en Sebastian Vettel.

Na de bloedhete dag van gisteren is het in Duitsland met vijftien graden afgekoeld, waardoor de teams de gaten in het bodywork weer sloten om beter te kunnen presteren. Red Bull had de auto van Pierre Gasly weer opgelapt, Williams had een nieuw chassis voor Robert Kubica gereed en Haas had de auto's tussen de trainingen flink onder handen genomen.

Ferrari kwam als snelste uit de startblokken met de zachtste banden, terwijl Verstappen op de mediums er een halve seconde achter zat. Mercedes had wat meer moeite en reed rond de tijd van de Nederlander. Verschillende coureurs ondervonden de handhaving van de baanlimieten, waardoor een aantal rondetijden werden afgenomen.

In de slotfase bereidden de teams zich voor op de kwalificatie waarbij Ferrari nog eens extra gas gaf, met Leclerc als snelste, voor Vettel. De enige die zich daar nog tussen kon wurmen was Verstappen die overgestapt was op zachte banden. Wereldkampioen Lewis Hamilton kwam er niet bij in de buurt en bovendien werd de snelste tijd van de Brit afgenomen, waardoor Valtteri Bottas de vierde plek pakte, voor de verrassend snelle Haas van Kevin Magnussen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:12.380 18
2 M. Verstappen Red Bull 1:12.548 12
3 S. Vettel Ferrari 1:12.644 18
4 V. Bottas Mercedes 1:12.890 24
5 K. Magnussen Haas 1:12.893 13
6 L. Hamilton Mercedes 1:12.965 22
7 C. Sainz Jr. McLaren 1:13.300 18
8 P. Gasly Red Bull 1:13.324 17
9 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:13.351 18
10 R. Grosjean Haas 1:13.378 15
11 S. Pérez Racing Point 1:13.476 15
12 N. Hulkenberg Renault 1:13.496 19
13 A. Albon Toro Rosso 1:13.554 24
14 L. Norris McLaren 1:13.556 15
15 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:13.671 16
16 L. Stroll Racing Point 1:13.672 15
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.767 21
18 D. Ricciardo Renault 1:13.816 20
19 R. Kubica Williams 1:15.540 20
20 G. Russell Williams 1:15.824 11

Kromowidjojo sprint naar WK-zilver op vlinderslag en finale 50m vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op het WK langebaan in Gwangju net als twee jaar geleden zilver gepakt op de 50 meter vlinderslag. Na een sterke start tikte de Nederlandse in een nieuw persoonlijk record van 25,35 seconden als tweede aan.

Het goud ging naar de Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström, die met 25,02 haar derde opeenvolgende wereldtitel pakte op het onderdeel. De Egyptische Farida Osman zwom in 25,47 seconden naar brons, waarmee het podium helemaal hetzelfde was als tewe jaar geleden.

50m vrije slag mannen - finale
Caeleb Dressel verdedigde zijn wereldtitel met verve, de 22-jarige Amerikaan tikte in een toptijd van 21,04 seconden - 0,13 boven het tien jaar oude wereldrecord - als eerste aan. Het zilver ging in 21,45 net als twee jaar geleden naar Bruno Fratus, maar de Braziliaan deelde dat nu met de verrassende Griek Kristian Gkolomeev.

50m vrije slag vrouwen - halve finales
Kromowidjojo mag nog een finale zwemmen, want de voormalig olympisch kampioene plaatste zich met 24,38 als zevende voor de eindstrijd. Femke Heemskerk kwam tot 24,77 seconden en dat was niet genoeg: elfde. Wereldrecordhoudster Sjöström was met 24,05 de snelste, vlak voor de 24,09 van de Australische Cate Campbell.

50m schoolslag vrouwen - halve finales
Voor zowel Rosey Metz als Tes Schouten is het klaar. Het 18-jarige duo zwom naar respectievelijk 31,44 (13e) en 31,31 seconden (11e) en dat was dus niet genoeg. De Amerikaanse Lilly King was met 29,84 de snelste, voor haar Russische vijand Yuliya Efimova (30,12) en de pas 14-jarige Italiaanse Benedetta Pilato (30,17).

20e etappe Tour gaat vooralsnog door

De 20e etappe van de Tour de France gaat vooralsnog gewoon door. Dit heeft de organisatie van de Tour gezegd.

Tijdens de etappe zal de situatie wel nauwlettend in de gaten worden gehouden. "De veiligheid van de renners gaat boven alles", meldt de organisatie.

Nadat gisteren de 19e etappe voortijdig werd gestaakt vanwege onbegaanbare wegen op de slotklim, is de etappe van vandaag ingekort tot 59 kilometer. De reclamecaravaan rijdt in elk geval niet, en hoogstwaarschijnlijk gaan de helicopters wegens het weer ook de lucht niet in.

Jumbo-Visma wil uitleg van UCI over extra achterstand Kruijswijk

Jumbo-Visma gaat om opheldering vragen bij de jury van de UCI over de tijdwaarneming bij de etappe van vrijdag op de top van de Col de l’Iseran. Volgens de Nederlandse ploeg is er in de geneutraliseerde Touretappe een fout gemaakt met de tijdwaarneming, met negatieve gevolgen voor kopman Steven Kruijswijk.

Vrijdag werd de negentiende etappe naar Tignes vroegtijdig stopgezet vanwege de slechte weersomstandigheden onderweg en werden de tijden genomen op de top van de Col de l’Iseran. Volgens Jumbo-Visma is daar een fout gemaakt. Volgens de wedstrijdbeelden kwam het groepje van Kruijswijk 58 seconden later over de top dan Egan Bernal, maar in de officiële uitslag staat dat het groepje van Kruijswijk een achterstand had van één minuut en drie seconden.

De ploeg gaat voor de start van de voorlaatste etappe verhaal halen bij de jury van UCI. Mogelijk tekent Jumbo-Visma ook nog protest aan.

Update: 12:25 uur

De Tourorganisatie heeft inmiddels de tijden in het algemeen klassement aangepast. Kruiswijk staat nu op 1.23 van Bernal. 

Goede ochtend Nederlandse zwemploeg op WK, 14-jarige imponeert

De Nederlandse zwemploeg heeft op het WK langebaan in Gwangju een prima ochtendsessie achter de rug. Er waren vijf kansen op plaatsing voor een volgende ronde en die kansen werden allemaal gepakt.

Op de 50 meter vrije slag tekende Ranomi Kromowidjojo, die jaagt op haar zevende opeenvolgende mondiale finale, voor de zevende tijd in 24,56 seconden. Femke Heemskerk was met 24,80 goed voor plek tien, de Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström was met 24,26 de snelste.

Rosey Metz en Tes Schouten, beiden pas 18 jaren jong, plaatsten zich op de 50m schoolslag voor de halve eindstrijd. Metz tikte aan na 30,99 seconden en noteerde de tiende tijd, Schouten was met 31,03 goed voor plek elf. De twee zijn echter veteranen vergeleken met de nummer één: Benedetta Pilato uit Italië werd met 29,98 seconden de negende vrouw ooit onder de halve minuut, terwijl ze pas 14 jaar is.

Kyle Stolk, Jesse Puts, Kira Toussaint en Maud van der Meer zwommen de gemengde 4x100m vrije slag en dat ging maar net goed: de 3:27,29 betekende de achtste tijd, slechts 0,08 seconden sneller dan Duitsland. De Amerikanen waren met 3:22,70 het snelst, ruim een seconde voor Australië.

Op de 50m rugslag bij de mannen was wereldrecordhouder Kliment Kolesnikov met 24,61 seconden het snelst, terwijl zeven anderen ook nog onder de 25 tellen doken. Gregorio Paltrinieri gaat na olympisch goud in 2016 en wereldtitels in 2015 en 2017 voor zijn vierde grote titel op rij op de 1500m vrije slag en hij begon prima: de Italiaan was met 14:45,80 minuten de snelste in de series.

Verdachten schietincident gearresteerd ondanks tegenwerking omstanders

De politie heeft in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 juli twee mannen uit Dronten aangehouden in verband met een schietincident.

Rond 01:00 uur kreeg  de politie een melding dat rond middernacht geschoten zou zijn op het Wardhof. Er is direct een onderzoek gestart en op de genoemde locatie werd een huls aangetroffen. Diverse getuigen werden gehoord en twee mogelijke verdachten kwamen in beeld. Na een zoektocht konden agenten deze mannen, 19 en 20 jaar oud , bij het station aanhouden.

Tijdens deze aanhouding moesten diverse agenten assisteren omdat omstanders zich met de aanhouding bemoeiden. Hierbij is de wapenstok gebruikt om omstanders op afstand te houden. De twee verdachten zijn naar het politiebureau gebracht voor verhoor. De politie doet verder onderzoek.

Man gooit vuurwapen weg tijdens vlucht

Bij een aanhouding in Rotterdam zijn vanmorgen rond 05.00 uur waarschuwingsschoten gelost. Een 31-jarige Rotterdammer is aangehouden. Een vuurwapen werd in beslag genomen.

De politie kreeg een melding dat er een man op de Kruiskade zou lopen met vuurwapen aan zijn broeksband. De politie ging er direct op af. Bij het zien van de agenten zette de man het op een lopen in de richting van het Hofplein.

De politie loste enkele waarschuwingsschoten. De man gaf zijn vluchtpoging na de waarschuwingsschoten op en is aangehouden. Een getuige zag dat de man tijdens zijn vlucht iets weggooide. Het bleek later te gaan om een vuurwapen. Het wapen is door de politie veiliggesteld en in beslag genomen.

Man smijt bierglas kapot in gezicht andere man

Agenten belast met het horecatoezicht in het uitgaanscentrum van Tilburg hebben zaterdag 27 juli 2019 omstreeks 03:05 uur een 23-jarige Tilburger aangehouden ter zake (zware) mishandeling. Hij zou een bierglas tegen het hoofd van een andere stapper gegooid hebben.

Een 25-jarige Tilburger deed aangifte, Hij vertelde dat hij met een vriendin in een bar stond. Een andere bezoeker liep opzettelijk tegen hem aan en zocht kennelijk ruzie. Hij duwde die man terug waarna er enkele mensen tussen hen in gingen staan. Op dat moment gooide die stapper een bierglas kapot tegen het hoofd van aangever. Er kwamen daardoor veel glassplinters in zijn gezicht. Hij moest direct naar het ziekenhuis om nagekeken te worden door een oogarts. Agenten hebben op aanwijzing van een beveiliger de verdachte aangehouden.

Nog vier aanhoudingen
Een 19-jarige Tilburger werd omstreeks 03:45 uur op de Heuvel aangehouden ter zake het verstoren van de openbare orde. Hij vond het nodig om een politiepaard te slaan en weigerde te vertrekken. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet.

Een 28-jarige Tilburger werd aangehouden nadat hij in een bar een glazenophaler een kopstoot had gegeven. Een 28-jarige Bredanaar en een 24-jarige Tilburger werden op aanwijzing van een beveiliger op de Spoorlaan aangehouden omdat ze volgens hem probeerden twee flessen Malibu en een blikje bier uit een feesttent te stelen.

Man aangehouden voor mishandeling en belediging agenten

Agenten belast met het horecatoezicht in het uitgaanscentrum van Breda hebben vanmorgen omstreeks 04:15 uur op de Nieuwe Prinsenkade een 28-jarige Bredanaar aangehouden vanwege mishandeling. Hij verzette zich bij zijn arrestatie en beledigde de agenten. Een 27-jarige Bredanaar die zich er mee bemoeide werd ook opgepakt. Eerder op de avond werd al een 33-jarige Bredanaar gearresteerd die een opgelegd gebiedsverbod had overtreden.

Een 23-jarige Waalwijker deed aangifte van mishandeling. Hij vertelde dat hij op de Havermarkt met een vriend in gesprek was met een paar vrouwen. Hij zag dat een van hen lastig gevallen werd door een stapper die aan haar telefoon zat. De aangever zei daar wat van waarna hij direct door die man met gebalde vuist in het gezicht werd geslagen. De dader rende richting de Hoge Brug achtervolgd door het slachtoffer die onderweg twee fietsagenten waarschuwde.

Cameratoezicht
De bikers zagen dat het slachtoffer een bebloede mond had. Via Cameratoezicht werd het signalement en een foto van de dader aan de horecadienders doorgegeven . Een van de horeca agenten herkende op de Nieuwe Prinsenkade de vermoedelijke dader. Bij de aanhouding verzette de verdachte zich hevig en beledigde de agenten. Hij schold hen uit voor flikkers en klootzakken. Een 27-jarige Bredanaar vond het nodig om zich er mee te bemoeien. Hij probeerde de arrestatie te beletten en werd eveneens aangehouden.

Valkenberg
Eerder in de nacht, rond 00:15 uur,  werd er al een 33-jarige Bredanaar aangehouden omdat hij het gebiedsverbod had overtreden. Dat gebeurde in park Valkenberg.

Man die agent probeerde te wurgen in been gebeten door politiehond

Vrijdagavond is in een woning aan de Burgemeester Bouwensestraat in Scherpenisse een man aangehouden voor huiselijk geweld. Tijdens de aanhouding probeerde hij een agent te wurgen. Met behulp van een politiehond werd de man onder controle gebracht. 

De politiemeldkamer kreeg rond 21:30 uur een melding dat een man in een woning aan de Burgemeester Bouwensestraat vernielingen pleegde. In het huis waren enkele mensen doodsbenauwd. Ook zou de man een mes bij zich hebben. Diverse politie-eenheden spoedden zich naar het adres. Dat gold ook voor een hondengeleider met een politiehond. Toen de eerste agenten arriveerden, kwam er een vrouw naar buiten die wegrende. Ook liep er een man naar buiten. Hij zat onder het bloed. De agenten wilden hem aanhouden, maar hij werkte gelijk niet mee.

Wurging
Hierop pakte hij een agent vast. Het tweetal belandde op de grond, waarna de man de agent probeerde te wurgen. Andere agenten probeerden de man los te halen, maar dat lukte niet. Toen de man ook niet reageerde op de aanwijzingen van de hondengeleider beet de politiehond gericht in het been van de man. Hierop liet de man de agent los en werd hij geboeid.

Bijtwonden
De 35-jarige man uit Scherpenisse liep bijtwonden op aan zijn been. Hij werd naar het politiebureau in Bergen op Zoom gebracht, waar hij werd behandeld door ambulancepersoneel. Hierna is hij voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast.

Onvoorspelbaar
De agent deed aangifte van poging tot doodslag. Hij liep enkele lichte verwondingen op. "Als de man naar de politie had geluisterd, was dit allemaal niet gebeurd", aldus de geschrokken agent. "Zo zie je maar weer dat het werk van de politie onvoorspelbaar is en dat één aanhouding zomaar je leven kan veranderen. Ik ben blij dat dit niet gebeurd is."

Nederland grootste importeur cacaobonen

In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kilogram cacaobonen, waarvan ruim de helft uit Ivoorkust. Nederland is daarmee de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Circa drie kwart is bestemd voor de Nederlandse cacaoverwerkende industrie, circa een kwart wordt direct doorverkocht aan andere landen. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar de bestemming van de Nederlandse goederenimport.

Nederland is een grote importeur van belangrijke agro-grondstoffen zoals cacaobonen, palmolie (Nederland is het derde invoerland van de wereld gerekend naar de invoerwaarde), sojabonen (vierde land) en koffie (vijfde land). In termen van totaal invoergewicht is Nederland de vierde importeur van palmolie en achtste importeur van koffie.

In de Europese Unie is Nederland de grootste importeur van cacaobonen, palmolie en sojabonen. In de gehele wereld is India de grootste importeur van palmolie, China met afstand de grootste importeur van sojabonen en de VS de grootste importeur van koffie.

Cacaobonen hoogste invoerwaarde, sojabonen hoogste gewicht
Van de genoemde agro-grondstoffen is de invoerwaarde van cacaobonen het hoogste (2,1 miljard euro in 2018), gevolgd door palmolie (1,8 miljard euro) en sojabonen (1,5 miljard euro). In termen van gewicht worden sojabonen het meest ingevoerd (4,3 miljard kilogram), gevolgd door palmolie (2,9 miljard kilogram) en cacaobonen (1,1 miljard kilogram).

De sterkste groei bij de invoer heeft plaatsgevonden bij cacaobonen en koffie (circa verdubbeling invoergewicht sinds 2008). De invoer van palmolie is in tien jaar tijd met ongeveer een kwart toegenomen, de invoer van sojabonen is met circa 10 procent het minst gestegen.

Meer dan de helft van alle ingevoerde cacaobonen komt uit Ivoorkust, het overige deel komt met name uit Ghana, Kameroen en Nigeria. Palmolie komt traditioneel uit Indonesië en Maleisië, maar andere herkomstlanden als Colombia, Guatemala, Honduras en Papoea-Nieuw-Guinea zijn in opkomst. Sojabonen komen voor het overgrote deel uit Brazilië en de Verenigde Staten. Koffie arriveert relatief weinig rechtstreeks uit herkomstlanden zoals Colombia en Brazilië en komt ons land vooral binnen via andere Europese landen zoals de buurlanden en Frankrijk.

Cacao, soja en palmolie met name voor industriële verwerking
Voor de cijfers tot en met 2016 is informatie beschikbaar over de bestemming van de Nederlandse invoer. Daarbij valt op dat ingevoerde cacaobonen, sojabonen en palmolie voor ruim drie kwart in Nederland verwerkt worden of hier geconsumeerd worden en voor minder dan een kwart direct doorgaan naar andere landen, met name het Europese achterland. Het aandeel industriële verwerking of consumptie in Nederland is bij de cacaobonen de laatste tien jaar iets gezakt en bij soja en palmolie juist iets gestegen. Van koffie is 83 procent van de invoer voor de Nederlandse markt bestemd.

Cacaobonen, sojabonen en palmolie zijn grondstoffen die industrieel verwerkt worden om er andere producten van te maken. Zo worden cacaobonen verwerkt tot chocolade of halffabrikaten zoals cacaopoeder en cacaoboter, bijvoorbeeld om er chocolade van te maken in België of Zwitserland. Sojabonen worden vooral gemalen tot veevoergrondstof, maar kunnen ook worden omgezet tot producten voor menselijke consumptie. Palmolie is een ingrediënt van vele voedingsmiddelen, van soepen tot pindakaas, maar kan ook zitten in bijvoorbeeld shampoo of cosmetica.

Duurzaam gebruik van agro-grondstoffen in Nederland
In Nederland heeft een aantal marktpartijen zich via convenanten en initiatieven verbonden aan concrete mijlpalen op weg naar een toenemend gebruik van duurzaam geproduceerde agro-grondstoffen. De betrokken partijen monitoren de doelstellingen vaak zelf, waarbij het CBS op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dit proces valideert. Voor cacao wordt de afzet in supermarkten gemonitord door het CBS. De resultaten van de monitoring worden gepubliceerd in de Monitor duurzame agro-grondstoffen.

Het verbruik van duurzaam geproduceerde palmolie, soja(producten) en cacao neemt de laatste jaren toe. Bij de productie van voedingsmiddelen voor de Nederlandse markt wordt sinds 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie gebruikt. Bij de productie van vlees, zuivel en eieren worden sinds 2016 alleen diervoeders met duurzaam geproduceerde soja gebruikt. Bij de daling van het aandeel duurzaam geproduceerde koffie speelt de bredere verduurzamingsaanpak bij de koffiebedrijven een rol.

Hockeyers verliezen eerste oefenduel in aanloop naar EK

Ter voorbereiding op het Europees kampioenschap hockey, dat op 16 augustus in België begint, heeft Oranje op vrijdagavond in het Duitse Krefeld een oefeninterland gespeeld tegen Duitsland. Op het hoofdveld van de Crefelder Hockey und Tennis Club verloor Nederland ondanks een sterk slotoffensief na een 3-0 achterstand met 3-2 van de Oosterburen.

De laatste keer dat de mannen van Nederland, de huidige nummer drie van de wereldranglijst en Duitsland, de nummer zeven, tegenover elkaar stonden was op 26 april van dit jaar in de Pro League. In Mönchengladbach werd het publiek destijds getrakteerd op een spectaculair duel waar Oranje met 2-4 uiteindelijk zegevierde. Vrijdagavond waren het de Duitsers die op eigen bodem de sterkste waren. Zij het met hangen en wurgen in het laatste kwart.

Al vroeg in de wedstrijd zette 124-voudig international Christopher Rühr Duitsland op voorsprong. Hij verschalkte in de zevende minuut keeper Pirmin Blaak, die met Sam van der Ven afwisselde in de goal. Tot aan de rust hielden beide landen verder hun doel schoon, maar daarna liep Duitsland door velddoelpunten van Timm Herzbruch en Malte Helwig weg van Nederland. Twaalf minuten voor het einde van de wedstrijd keek Nederland hierdoor tegen een 3-0 achterstand aan.

Van 3-0 naar 3-2
Met een stand op het scorebord die, met nog tien minuten te spelen, een aankomende nederlaag voor Nederland deed vermoeden, kwam de selectie van bondscoach Max Caldas in de slotfase ijzersterk terug. In de vijftigste minuut zette Thierry Brinkman de 3-1 op het scorebord, waarna Mink van der Weerden drie minuten later een strafcorner verzilverde. Een gelijkspel hing in de lucht, maar Duitsland overleefde het slotoffensief van Oranje en sleepte voor eigen publiek alsnog de overwinning uit het vuur.

Het treffen met Duitsland vrijdagavond was deel één van een dubbelclash dit weekend. Zondag speelt Nederland opnieuw in Krefeld een oefeninterland tegen Duitsland. De wedstrijd wordt dan om 11:30 uur gespeeld.

De dubbele ontmoeting maakt deel uit van de voorbereiding op het EK in België dat op 16 augustus in Antwerpen begint. Duitsland, dat de Grand Final van de Pro League misliep door in de landencompetitie teleurstellend als zesde te eindigen, is samen met Nederland ingedeeld in poule B. Op zondag 18 staat de kraker Nederland – Duitsland in Antwerpen op het programma om 20:30 uur.

Gurney en Cross naar halve finales World Matchplay

Rob Cross en Daryl Gurney staan in de halve finales van de World Matchplay. Het werden twee spannende kwartfinales. Cross won met 16-14 van Stephen Bunting en Gurney versloeg Peter Wright met 16-13. 

In de eerste helft van de partij tussen Cross en Bunting was Voltage de baas en met een 170-finish wist hij uit te lopen naar 9-4. Die voorsprong verdween als sneeuw voor de zon, want Bunting won zes van de zeven daaropvolgende legs voor 10-10. Er was geen verschil meer waarneembaar tussen de twee Engelse darters tot 14-14. Cross gooide vervolgens twee cruciale 180’ers voor een tien- en dertiendarter. Zo won de wereldkampioen van 2018 toch met 16-14.

Wright had inmiddels twintig wedstrijden op rij gewonnen, maar ondanks een gemiddelde van 104,57 per beurt kwam er geen 21e partij aan deze reeks. Met name op de dubbels (39%) liet hij het uiteindelijk liggen. Geen moment waren Wright en Gurney ver uit elkaar en zo liep het van 5-5 naar 13-13. Gurney hield daarop zijn beurt, gevolgd door een goed getimede 180’er en een zeventigfinish voor de break. In zijn eigen leg wist de Noord-Ier 25 weg te poetsen om zo de halve finale te bereiken.

De halve finales tussen Cross & Gurney en Michael Smith & Glenn Durant worden zaterdagavond in de Winter Gardens van Blackpool gespeeld. De finale is zondag. 

Nintendo vervangt stemacteur Fire Emblem na controverse

Byleth is de protagonist van Fire Emblem: Three Houses en werd vertolkt door stemacteur Chris Niosi. Recentelijk kwamen er beschuldigingen van misbruik naar boven van onder andere enkele ex-en van Niosi.

Op zich zijn beschuldigingen enkel beschuldigingen, maar nadat Niosi in een uitgebreide post aangaf dat de beschuldigingen waar zijn, is Nintendo op actie overgestapt. In de mobiele game Fire Emblem Heroes is Nioso al vervangen door stemacteur Zach Aguilar en het ligt in de lijn der verwachting dat hij ook de rol overneemt in Three Houses. De nieuwe opnames worden in en toekomstige update toegevoegd aan de game.

Fire Emblem: Three Houses - Teaching Preparation (Foto: Nintendo)

DOOM, DOOM II en DOOM 3 plots opnieuw uitgebracht

Uit het niets heeft Bethesda DOOMDOOM II en DOOM 3 opnieuw uitgegeven voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. Er waren geen indicaties dat er gewerkt werd aan de rerelease, dus voor fans is het een aangename verrassing.

De originele game komt met Episode IV: Thy Flesh Consumed, dat negen levels toevoegt aan de basisgame, lokale co-op en deathmatch tot vier spelers. DOOM II heeft The Master Levels, twintig levels gemaakt door de community onder supervisie van de ontwikkelaars. Ook is hier vier speler co-op en multiplayer. DOOM 3 bevat de Resurrection of Evil en The Lost Missions uitbreidingen.

Doom Art

Hockeydames in olympisch Japan: Zweten, testen en cultuur snuiven

De hockeydames zijn, precies een jaar voordat de Olympische Spelen in Tokio van start gaan, op trainingsstage in Japan. De week in het land van de rijzende zon staat voor de selectie van bondscoach Alyson Annan in het teken van testen, spelersprofielen opstellen, het leren kennen van de Japanse cultuur, maar bovenal het aankomende EK.

Met een opgewekt ‘Kon’nichiwa’ – Japans voor ‘Hallo’ – neemt bondscoach Alyson Annan vrijdagmiddag de telefoon op in Kofu, een stad met bijna 200.000 inwoners op twee uur rijden van Tokio. Met Oranje won Annan even voor het telefoongesprek een officiële interland van Japan met 2-3 dankzij goals van Margot van Geffen, Kyra Fortuyn en Frédérique Matla. "De eerste helft was slordig, maar daarna hebben we het goed opgepakt. Een prima resultaat in deze fase van voorbereiding richting het EK", licht Annan toe.

Liever een testmatch
En dat EK, dat op 16 augustus van start gaat in België, is voor Nederland nu het belangrijkste thema tijdens de trainingsstage in Japan. Daarom had de bondscoach graag al haar 24 speelsters, met wie ze maandag afreisde naar Japan, laten spelen. Maar, omdat het een officiële interland betrof, ‘slechts’ 18 van hen mochten wedstrijdminuten maken.

"Daar baalden we wel een beetje van. Eerlijk gezegd wisten we van tevoren ook niet dat het om een officiële interland ging. Wij waren vooraf in de veronderstelling dat het ging om een niet-officiële testmatch. Door de taalbarrière is er blijkbaar wat mis gegaan. Maandag staat er nog een officiële interland tegen Japan op het programma, maar we zijn nu met ze in overleg om daar een testmatch van te maken. Hopelijk lukt dat en kan dan wel iedereen bij ons spelen."

Japanse cultuur
Het is vrijdag nog slechts 364 dagen totdat de Olympische Spelen van 2020 beginnen, maar ondanks dat de Nederlandse selectie nu in Japan speelt, is het Olympische gevoel nog altijd best wel ver weg. "Een jaar is lang en we zaten deze eerste dagen ook niet in Tokio zelf. Hier in Kofu hebben we vooral hard getraind en zijn we volop aan het testen, dan krijg je weinig mee van de voorbereidingen op de Spelen. We krijgen natuurlijk wel de Japanse cultuur mee en dat is absoluut belangrijk. De groep krijgt een goed beeld van wat ze komend jaar te wachten staat. Het gaat hier zo anders dan in Nederland. Zo merkten de speelsters nu al dat Japanners erg gesteld zijn op orde en rust. In de lobby van het hotel, waar we veel verblijven omdat de kamers vrij klein zijn, is ons al een aantal keer gevraagd of het wat zachter kan. Sindsdien proberen we zo veel mogelijk te fluisteren", legt Annan met een ‘hoorbare glimlach’ op haar gezicht uit.

De hitte als tegenstander
Los van het leren kennen van de Japanse cultuur maakt de selectie ook kennis met het Japanse klimaat. In Japanse zomers kan het kwik in de hoofdstad tot ver boven de veertig graden stijgen. Die hoge temperatuur – gecombineerd met een zeer hoge luchtvochtigheid – kan ervoor zorgen dat ‘de hitte’ volgend jaar een serieuze tegenstander voor de hockeysters wordt.

Annan legt uit hoe zij hier met de Oranje staf nu al probeert op in te spelen: "We doen deze week veel testen waarmee we in kaart brengen hoe elke speelster reageert op de omstandigheden. Van iedereen meten we deze week de interne temperatuur door middel van een pilletje. Die moeten ze inslikken en elke 20 seconden hierna meet deze je temperatuur en zo kunnen we precies inzien wat het effect is van de warmte op iedere speelster specifiek. Tijdens de trainingen, de wedstrijden, maar ook tijdens rust. Die gegevens, maar ook bijvoorbeeld het gewichtsverlies wat we bijhouden, worden onderdeel van spelersprofielen die we aanmaken. Op basis van die profielen kunnen we onder andere bepalen hoe en hoeveel we straks per speelster moeten koelen. Dat gaat heel belangrijk zijn."

Olympische locatie als stimulans
Zaterdagochtend reist het team met de bus naar Tokio voor de volgende trainingen en een bezoek aan het hockeystadion waar over een jaar om Olympisch goud gestreden zal worden. Annan: "Het zien van de olympische locatie zal een mooie stimulans zijn voor de speelsters. Het hoofdveld in het stadion is al wel af, maar het tweede trainingsveld nog niet. We kunnen daar dan ook nog niet trainen. Jammer misschien, maar ook wel begrijpelijk een jaar voor de Spelen. In Rio konden we een half jaar voor de Spelen ook nog niet het veld op om te trainen. Het zij zo. Het belangrijkste is deze week dat deze groep speelsters kennismaakt met het land, we veel kunnen testen en we goed kunnen trainen richting het EK."

Zondagavond reizen de Oranje Dames weer per bus van Tokio naar Kofu om maandag daar de tweede wedstrijd te spelen. Dinsdag vliegt de selectie weer terug naar Nederland en zal op eigen bodem vrijdag de EK-voorbereiding worden hervat met een training.

Noodoplossing ophalen grofvuil kost Amsterdam mogelijk tonnen extra

De extra maatregelen die de gemeente Amsterdam neemt om ophalen van grofvuil weer op schema te krijgen, kost de gemeente mogelijk tonnen extra. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten na vragen van AT5. Door de problemen bij het AEB werd grofvuil begin deze week later opgehaald dan normaal. De gemeente heeft twee afvalverwerkingsbedrijven, Paro en Union, moeten inhuren om het grofvuil te verwerken. De twee bedrijven zullen de verwerking in ieder geval op zich nemen tot duidelijk wordt wat er met het AEB gaat gebeuren.

De gemeente heeft een contract met recyclebedrijf Renewi dat normaal gesproken het grofvuil verwerkt. Daar betaalt Amsterdam het bedrijf 'vier à vijf ton' op maandbasis voor, zegt een gemeentewoordvoerder.

Dubbel of meer betalen
Het afval dat Renewi overhoudt na het recyclen van het grofvuil, ging normaliter naar het AEB. Door de problemen bij de afvalverwerker, blijft Renewi nu met dat afval zitten en neemt het daarom het grofvuil niet meer aan. De gemeente wil daarom onder de financiële afspraken met Renewi uit, maar het is volgens de woordvoerder nog niet zeker of dat kan. Lukt dat niet, dan betaalt de gemeente dus dubbel voor het ophalen van grofvuil.

Maar dat bedrag kan ook nog hoger uitvallen. Omdat de nood hoog was, had de gemeente een slechte onderhandelingspositie en kan het zijn dat Paro en Union uiteindelijk meer betaald krijgen, zo stelt de woordvoerder.

Het bedrag voor het ophalen van grofvuil komt bovenop eerder aangekondigde financiële steun voor het AEB. De gemeente staat voor zes miljoen euro extra garant en betaalt 6,2 miljoen voor eerder openstaande rekeningen. Gisteren werd bekend dat twee provincies de gemeente te hulp schieten bij de verdere verwerking van het afval.

Bertens met moeite naar halve finales Palermo; Rus kansloos onderuit

Kiki Bertens heeft op het toernooi in Palermo de halve finales bereikt. Ze won in drie sets van de Italiaanse Jasmine Paolini, de nummer 142 van de wereld: 6-4, 1-6, 6-1.

De nummer vijf van de wereld had verrassend veel moeite met het spel van de Italiaanse Paolini. Toch ging de eerste set naar Bertens, maar in de tweede set won de Italiaanse makkelijk. In de derde set draaide de Nederlandse de rollen weer om en plaatste zich voor de halve finales van het WTa-toernooi van Palermo.

Daarin neemt ze het op tegen Paula Badosa. De Spaanse had in haar wedstrijd geen enkele moeite met Arantxa Rus. Tot halverwege de eerste set kon Rus nog mee met het spel van Badosa, maar nam daarna snel afstand van de Nederlandse. Het werd uiteindelijk 6-2, 6-1.

Softbalsters kunnen Spelen vergeten na nieuwe nederlaag op OKT

De Nederlandse softbalsters gaan niet naar de Olympische Spelen in Tokio. Donderdag verloor het Nederlands team al van Groot- Brittannië en vrijdagavond was Italië te sterk voor Oranje, waardoor Nederland zich niet meer kan plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020.

De winnaar van de superronde, waarin naast Nederland, Groot-Brittannië en Italië ook nog Tsjechië zit, gaat naar de Olympische Spelen. Door de nederlaag van de donderdag tegen de Britten moest er vrijdag gewonnen worden van Europees kampioen Italië.

De Nederlandse softbalsters begonnen uitstekend aan de wedstrijd tegen Italië en kwamen na de eerste helft van de eerste inning met 4-0 voor. Even leek er een zege in de maak te zijn maar al snel had Italië daar een antwoord op. Na twee innings stond Italië al met 5-4 voor na een back-to-back homeruns en in de derde inning kwam de Italiaanse softballers zelfs met 7-4 wat tevens ook de eindstand zou zijn.

Nederland speelt morgen nog wel tegen Tsjechië, maar dat zal voor de eer zijn. Om 15:00 uur in Utrecht spelen Italië en Groot-Brittannië voor één ticket op de Olympische Spelen.

Tour: Etappe 20 - Een farce als afsluiting

De voorlaatste serieuze etappe in de Tour werd een drama. Regen, hagel, halve bergen kwamen over de wegen naar beneden, dat moest dus gestopt worden. De tijden bovenop de voorlaatste klim werden als 'uitslag' genomen, daar is nog altijd felle discussie over, maar feit is dat Egan Bernal - de jongste renner in koers - de nieuwe geletruidrager is.

Vandaag volgt de laatste kans om iets aan het klassement te doen, maar minder dan wellicht gehoopt: de eerste twee beklimmingen zijn geschrapt wegens het noodweer en de gevolgen daarvan, we krijgen nu alleen de slotklim naar Val Thorens en een etappe met een kinderafstand van 59 kilometer als decor voor de beslissende strijd, dat kan nooit heel veel op gaan leveren.

Ook bij zo'n etappe verwijzen we toch weer door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, ondanks de geringe lengte toch weer een flink boekwerk. De slotklim blijft dus staan, ruim 33 kilometer aan gemiddeld 5,5 procent. Gemiddeld, er gaan wat stukken niet echt omhoog en dus zijn er ook stukken waar het juist wel steviger omhoog gaat.

De aangepaste etappe begint om 14:30 uur en alles is er vanaf het begin live bij. De aankomst zal vermoedelijk ergens tussen vier en vijf uur liggen, lastig inschatten, maar we raden toch aan om vanaf de start gewoon te kijken. Het wordt ook nog eens de hele rit schijtweer, wellicht dat het dus zeker wel de moeite waard is om te kijken.

De aangepaste route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De aangepaste route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het oorspronkelijke profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het oorspronkelijke profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het uiteindelijke profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het uiteindelijke profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

FOK! Wat een weer: onweer, zon, tropisch, zomers en gewoon een warme dag

Hallo!

Wat is er veel gebeurd he? Het is bijna niet meer bij te houden allemaal. Donderdag hadden we de eerste 40 graden, en vervolgens steeg het kwik in de late avond in Zeeland van 30 naar 36 graden om 23.50. Plotseling ontstond er ook een fikse onweersbui boven mijn hoofd. Die leverde niet veel regen op, maar wel een krachtig onweer en dat was ook totaal niet verwacht. Verschillende records zijn er gebroken. Ik denk echter dat iedereen wel op de hoogte is. Het is momenteel nog te warm op mijn zolderkamer om er uitgebreid op in te gaan. Ik kan er redelijk tegen, maar dit is wel iets te veel van het goede.

Gisteravond zagen we fikse donderbuien boven Brabant en Limburg. Een echte trekrichting hadden die niet. Tegelijkertijd is er koelere lucht binnengestroomt en dat merken we zeker in het zuidwesten. De vore die dit veroorzaakt ligt boven het midden. Deze bleef daar grotendeels stil liggen. Vandaag trekt hij zich weer naar het zuidwesten terug en dat zorgt voor een tweedeling in ons land.

In Zeeland halen we vandaag 'slechts' een warme dag met 23 graden, een stukje noordelijker komen we nog tot een zomerse 26 tot 28 graden, en in noorden en oosten boeken we er nog een tropische dag bij met 32 tot 34 graden.

Dit heeft alles te maken met de aanwezigheid van bewolking en buien. De in potentie zware regen-en onweersbuien zullen voornamelijk in de zuidelijke helft vallen, maar het is niet uitgesloten dat ze ook wat verder naar het noorden zullen oprukken. Alleen het noorden en oosten lijken gevrijwaard te blijven van buien.

De wind is in de tropische gebieden nog oostelijk, maar achter de vore westelijk. Dit verklaart het grote verschil.

 

Springende haas (Foto: KlapMongeaul)
Een springende haas! Prachtig vastgelegd door KlapMongeaul! (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.