FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 mei 2019

Strakke veiligheidsprocedure geldwisselkantoor voorkomt overval

Twee mannen op een scooter reden maandagochtend een geldwisselkantoor op de Beijerlandselaan in Rotterdam binnen met de bedoeling dit te overvallen. Door de strenge veiligheidsprocedures konden de mannen echter niets buit maken en moesten zij zonder buit het pand weer verlaten.

De medewerkster van het geldwisselkantoor kwam maandagochtend bij het pand aan om dit te openen. Ze was nog maar net binnen toen een scooter met daarop twee mannen over de stoep aan kwam rijden. Met scooter en al reden zij naar binnen. De vrouw wist weg te komen en naar een nabijgelegen winkel te vluchten.

Door de strenge procedures binnen het geldwisselkantoor viel er voor de mannen niks te halen. Zonder buit stapten zij weer op de scooter. De politie heeft camerabeelden veiliggesteld en is een onderzoek gestart.

MLB: Springer schittert bij ruime zege Astros

De honkballers van de Houston Astros hebben in de MLB een ruime zege bij kunnen schrijven en staan nu op een 26-15 record. De ploeg won thuis met 15-5 van de Texas Rangers en vooral George Springer schitterde: hij kwam vijf keer aan slag, sloeg vijf keer raak - waaronder twee homeruns - en mepte in totaal vier runs binnen.

De Boston Red Sox hadden thuis ook een prima dagje en wonnen met 11-2 van de Seattle Mariners. JD Martinez sloeg de bal twee keer het veld af, Michael Chavis droeg zijn steentje op indrukwekkende wijze bij door vijf runs over de thuisplaat te slaan. Xander Bogaerts kwam één keer aan slag en bereikte de honken, maar sloeg geen run binnen. 

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Los Angeles Angels 5-1
Boston Red Sox - Seattle Mariners 11-2
Toronto Blue Jays - Chicago White Sox 1-5
Tampa Bay Rays - New York Yankees 1-7
Houston Astros - Texas Rangers 15-5
Minnesota Twins - Detroit Tigers 3-5
Kansas City Royals - Philadelphia Phillies 1-6
St.Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 6-10
Colorado Rockies - San Diego Padres 10-7
San Francisco Giants - Cincinnati Reds 6-5
Oakland Athletics - Cleveland Indians 3-5
Arizona Diamondbacks - Atlanta Braves 3-5
Los Angeles Dodgers - Washington Nationals 6-0
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 4-1

Springer was op dreef (Bron: YouTube)

Volleyballers Orion landskampioen na thriller in Groningen

De volleyballers van Orion hebben hun tweede landstitel gepakt. In Groningen moest landskampioen Lycurgus er in een vijfde en beslissende finalewedstrijd na een ware thriller aan geloven: 25-21, 25-22, 32-34, 23-25, 14-16.

Het was al de vijfde keer in acht seizoenen dat Lycurgus en Orion elkaar in de finale troffen en in twee van de vier eerdere duels boog Orion al een achterstand om. Lycurgus leek het voor eigen publiek nu wel af te gaan maken, maar de Doetinchemmers gaven zich wederom niet gewonnen.

In set drie werden vijf matchpoints weggewerkt door Orion, dat zelf het vijfde setpoint benutte. De vierde set werd op de eerste kans gelijk gepakt, in de vijfde set kwam Lycurgus van 8-11 terug tot 11-11. Het was echter niet genoeg en Orion maakte het op haar tweede matchpoint af.

NBA: Toronto ontploft na epische buzzerbeater en finaleplek Raptors

De basketballers van de Toronto Raptors hebben zich geplaatst voor de finale van de Eastern Conference in de NBA, maar het mocht enige moeite kosten. Pas in de allerlaatste seconde werden de Philadelphia 76ers in het zevende en beslissende duel in Toronto geklopt: 92-90.

De Raptors hadden de touwtjes in het eerste deel van de wedstrijd in handen, maar de Sixers knokten zich keurig terug en in de tweede helft ging het grotendeels gelijk op. Overtime leek eraan te komen, maar vier seconden voor het einde kwam de bal in het bezit van Kawhi Leonard, die richting hoek liep, schoot....en raakte! Of toch niet...maar toch wel! De epische buzzerbeater stuiterde met wat vertraging alsnog binnen en Toronto ontplofte.

In Denver vochten de Nuggets een zevende duel uit met de Portland Trail Blazers, waarbij de thuisploeg al in het eerste kwart een riante voorsprong nam. Die werd echter heel langzaam kleiner en diep in het derde kwart kwam Portland langszij. In het vierde kwart hadden de bezoekers het heft in handen en in een spannende slotfase maakten ze het onder leiding van CJ McCollum (37 punten) af: 96-100, waarmee Portland voor het eerst sinds 2000 in de finale van de Western Conference staat. Duel één tegen de Golden State Warriors wordt dinsdagavond gespeeld.

NBA play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Golden State Warriors - Portland Trail Blazers, West Finals - Wedstrijd 1*
*Live op Ziggo Sport

De fenomenale buzzerbeater van Leonard (Bron: YouTube)

NHL: Bruins op dreef in finale Eastern Conference

De ijshockeyers van de Boston Bruins zijn uitstekend bezig in de finale van de Eastern Conference in de NHL. In wedstrijd één won de ploeg thuis al met 5-2 van de Carolina Hurricanes en ook wedstrijd twee werd ruim gewonnen: 6-2.

In dik drie minuten tijd aan het einde van de eerste periode scoorden Matt Grzelcyk en Jake DeBrusk, waarna Connor Clifton en Grzelcyk de score in de tweede periode verdubbelden. In de derde periode was het aan David Backes en Danton Heinen om al snel voor 6-0 te zorgen, waarna Justin Williams en Teuvo Teräväinen de eer van de Hurricanes nog een beetje wisten te redden.

NHL play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 San Jose Sharks - St Louis Blues, West Finals - Wedstrijd 2 (1-0 San Jose)*
*Live op FOX Sports

Bruins - Hurricanes (Bron: YouTube)

Veel ratten in A Plague Tale: Innocence-launchtrailer

Vanaf morgen ligt A Plague Tale: Innocence in de (digitale) winkels. Focus Home Interactive en Asobo Studio vieren dit met een launchtrailer.

In de game speel je als Amicia die samen met haar broertje op duister avontuur gaat. Frankrijk wordt geteisterd door De Zwarte Dood en de twee kinderen worden achterna gezeten door de Inquisitie. A Plague Tale: Innocence verschijnt 14 mei op pc, PlayStation 4 en Xbox One

'Atlético Madrid weet dat Griezmann helemaal rond is met Barcelona'

Antoine Griezmann maakt volgens Spaanse media komende zomer alsnog de overstap van Atlético Madrid naar Barcelona. Griezmann werd afgelopen zomer al nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer, maar hij koos er toen na een maandenlange geruchtenstroom voor om toch bij Atlético te blijven. De Catalanen azen een jaar later echter naar verluidt opnieuw op de komst van de Fransman.

Cadena SER weet te melden dat Atlético zich inmiddels neer heeft gelegd bij het vertrek van zijn sterspeler. Griezmann zou persoonlijk al helemaal rond zijn met de kampioen van Spanje en Los Colchoneros zijn ook op de hoogte van de afspraken die de aanvaller met Barcelona heeft gemaakt. Het enige resterende obstakel vormt de transfersom die op tafel moet komen om zijn tot medio 2023 doorlopende contract af te kopen.

De Spaanse radiozender noemt hierbij twee opties: Barça en Atlético zouden om de tafel kunnen gaan zitten om samen tot een bedrag te komen. De tweede mogelijkheid is dat Barcelona de transferclausule van 125 miljoen euro, die na 1 juli ingaat, gaat lichten om zo meteen een einde te maken aan de onduidelijkheid. Zeker is dat de twee clubs een soortgelijk scenario als zich vorig jaar voordeed willen voorkomen en daarom snel een akkoord willen sluiten. Deze week wordt een vergadering verwacht waarbij alle details zullen worden gladgestreken.

Als Griezmann inderdaad verhuist naar Camp Nou, wordt hij de tweede grote aankoop van Barcelona voor het aankomende seizoen. De club verzekerde zich begin dit jaar immers voor een bedrag van maximaal 86 miljoen euro al van de komst van Frenkie de Jong. Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt wordt bovendien ook al maanden in verband gebracht met een overstap naar de Spaanse grootmacht.

Gerbrands komt niet met excuus: "Maar procedure lijkt nergens op"

Algemeen directeur Toon Gerbrands komt via de officiële kanalen van PSV nog eens terug op de gang van zaken rond de verschoven Eredivisie-duels.
Ajax schopte het dit seizoen tot de halve finales van de Champions League en om de Amsterdammers zoveel mogelijk voorbereidingstijd te gunnen, gooide de KNVB enkele malen het speelschema van de Eredivisie op de schop. Dit kwam de voetbalbond echter wel op de nodige kritiek te staan en onder meer PSV was niet te spreken over de gang van zaken.

Gerbrands geeft aan intern bij een KNVB-vergadering al zijn mening over de manier van werken te hebben gegeven. Hij is dan ook niet van plan om na dit seizoen met de bond te gaan evalueren: "Er wordt een nieuw programma samengesteld voor het volgende seizoen en dan zullen ze er absoluut rekening mee gaan houden dat dit geen tweede keer gaat gebeuren." Gerbrands benadrukt dat hij de keuze van de voetbalbond om wedstrijden te verschuiven begrijpt, maar dat het hem met name gaat over de manier waarop dit aangepakt werd.

"Wij hebben er een tijd gesprekken over gevoerd, maar wij waren op een paar punten, en laat ik het voorzichtig uitdrukken, verrast over de manier waarop de KNVB zich gedragen heeft. Het had voorkomen kunnen worden als je een schema maakt waarin je ervan uitgaat dat Nederlandse ploegen ver kunnen komen in Europa", vervolgt hij zijn verhaal. "Twee jaar geleden dacht heel Nederland dat het Nederlandse voetbal dood was, twee jaar later blijkt het toch wel weer te kloppen. Daar zal je ook rekening mee moeten houden in het schema want dit is een beetje klein denken."

Gerbrands weigert wel om de veranderingen in het speelschema aan te wijzen als reden waarom PSV naast de landstitel heeft gegrepen: "Nee. Want dan kom ik met excuses en wij hebben hier natuurlijk geen excuus. We weten wanneer we moeten spelen en soms zijn dingen zoals ze zijn. Dat is geen enkele reden dat wij nu de prijs niet hebben, de andere ploeg is gewoon beter."

De procedure die de KNVB heeft gevolgd omtrent het verplaatsen van de wedstrijden verdient wat betreft de directeur echter geen schoonheidsprijs: "Als je met elkaar duidelijke afspreken maakt over hoe je de dingen oppakt en je wordt op een avond een keer verrast door een telefoontje met 'niks mee te maken, zo gaan we het doen', dat vind ik geen manier van handelen. Daar had PSV mee te dealen, daar hadden we geen keuze in. De procedure lijkt nergens op. Ik begrijp wel dat ze de omstandigheden voor Ajax beter wilden maken, dat zouden ze hopelijk ook voor ons hebben gedaan als wij daar hadden gezeten."

Wattimena vervangt Van Barneveld in selectie World Cup of Darts

Jermaine Wattimena is de teamgenoot geworden van Michael van Gerwen op de World Cup of Darts. The Machine Gun krijgt de voorkeur boven Raymond van Barneveld en Jeffrey de Zwaan. Het toernooi wordt van 6 tot en met 9 juni gespeeld in Hamburg.

De verwachting was al dat Van Barneveld geen uitnodiging zou krijgen, omdat hij slechts de op één na hoogst geklasseerde Nederlander is op de wereldranglijst. De positie van hoogst geklasseerde Nederlander wordt op dit moment bezet door Wattimena. The Machine Gun is door een aantal goede resultaten dit jaar opgeklommen naar de 24e plaats, acht plaatsen hoger dan Van Barneveld (32e).

De PDC had zijn discretionaire bevoegdheid kunnen inzetten om een ander koppel aan te wijzen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2016, toen Jelle Klaasen hoger stond dan Van Barneveld. Klaasen en Van Gerwen hebben een bepaalde geschiedenis, waardoor het niet verstandig is om ze samen Nederland te laten vertegenwoordigen.

Van Barneveld won in het verleden vier keer de World Cup. Hij was zowel in 2010 (samen met Co Stompé), 2014, 2017 en 2018 (telkens samen met Van Gerwen) de sterkste op het officieuze WK voor landenteams. De 52-jarige Zuid-Hollander is bezig aan zijn laatste jaar als professioneel darter. Hij wil in december afscheid nemen op het WK in het Alexandra Palace in Londen. Van Barneveld is op koers om zich te plaatsen voor het WK. 

In het Engelse team is er ook een wisseling. Michael Smith neemt de plek in van Dave Chisnall, die vorig jaar samen met Rob Cross acteerde op de World Cup of Darts. De Schotten treden aan met Gary Anderson en Peter Wright, terwijl Gerwyn Price en Jonny Clayton de eer van Wales verdedigen.

Landen en selecties - World Cup of Darts
(Seed 1) England - Rob Cross & Michael Smith
(Seed 2) Scotland - Gary Anderson & Peter Wright
(Seed 3) Wales - Gerwyn Price & Jonny Clayton
(Seed 4) Netherlands - Michael van Gerwen & Jermaine Wattimena
(Seed 5) Australia - Simon Whitlock & Kyle Anderson
(Seed 6) Northern Ireland - Daryl Gurney & Brendan Dolan
(Seed 7) Belgium - Kim Huybrechts & Dimitri Van den Bergh
(Seed 8) Austria - Mensur Suljovic & Zoran Lerchbacher
Brazil - Diogo Portela & Artur Valle
Canada - Dawson Murschell & Jim Long
China - Xiaochen Zong & Qingyu Zhan
Czech Republic - Pavel Jirkal & Karel Sedlacek
Denmark - Per Laursen & Niels Heinsøe
Finland - Marko Kantele & Kim Viljanen
Germany - Max Hopp & Martin Schindler
Gibraltar - Dyson Parody & Antony Lopez
Greece - John Michael & Veniamin Symeonidis
Hong Kong - Royden Lam & Kai Fan Leung
Hungary - Pal Szekely & Janos Vegso
Italy - Andrea Micheletti & Stefano Tomassetti
Japan - Seigo Asada & Haruki Muramatsu
Lithuania - Darius Labanauskas & Mindauskas Barauskas
New Zealand - Cody Harris & Haupai Puha
Philippines - Lourence Ilagan & Noel Malicdem
Poland - Krzysztof Ratajski & Tytus Kanik
Republic of Ireland - Steve Lennon & William O'Connor
Russia - Boris Koltsov & Aleksei Kadochnikov
Singapore - Paul Lim & Harith Lim
South Africa - Devon Petersen & Vernon Bouwers
Spain - Cristo Reyes & Toni Alcinas
Sweden - Dennis Nilsson & Magnus Caris
United States of America - Darin Young & Chuck Puleo

Bondscoaches maken wielerselectie Europese Spelen bekend

Bondscoaches Loes Gunnewijk, Koos Moerenhout en Hugo Haak hebben maandag de wielerselectie voor de Europese Spelen bekendgemaakt. Het evenement vindt plaats van 21 tot en met 30 juni in het Wit-Russische Minsk.

“We reizen af met een sterke selectie vrouwen en rijden voor de overwinning”, aldus bondscoach van de vrouwen Gunnewijk.

Wegwielrennen vrouwen:
Anna van der Breggen
Marianne Vos
Amy Pieters
Lorena Wiebes
Chantal Blaak

Wegwielrennen mannen:
Ramon Sinkeldam
Moreno Hofland
Joris Nieuwenhuis
Dennis van Winden
Bram Welten

“Een mooi evenement waar we voor de eerste keer als baansprint-selectie aan deelnemen”, vertelt bondscoach baanwielrennen Haak. “Het is de eerste wedstrijd na het succesvolle WK in Polen. We zijn benieuwd waar we op dit moment staan en gaan voor het hoogst haalbare.”


2019 Europese Spelen in Minsk (Bron: Youtube) 

Baanwielrennen duuronderdelen:
Scratch
Mannen: Roy Eefting
Vrouwen: Kirsten Wild

Puntenkoers
Mannen: Jan-Willem van Schip
Vrouwen: Kirsten Wild

Omnium
Mannen: Jan-Willem van Schip
Vrouwen: Kirsten Wild

Madison
Mannen: Jan-Willem van Schip & Yoeri Havik
Vrouwen: Kirsten Wild & Amber van der Hulst

Baanwielrennen sprintonderdelen:
Keirin
Mannen: Jeffrey Hoogland & Harrie Lavreysen
Vrouwen: Laurine van Riessen & Shanne Braspennincx

1 km
Mannen: Roy van den Berg & Sam Ligtlee

500 m
Vrouwen: Kyra Lamberink & Steffie van der Peet

Sprint
Mannen: Jeffrey Hoogland & Harrie Lavreysen
Vrouwen: Laurine van Riessen & Shanne Braspennincx

Teamsprint
Mannen: Jeffrey Hoogland & Harrie Lavreysen & Nils van 't Hoenderdaal & Roy van den Berg
Vrouwen: Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw

Eindexamenvraag van vandaag

Deze weken zijn de spannendste in de nog prille leventjes van de meeste middelbare scholieren, de eindexamens zijn weer begonnen.

Op FOK! kun jij de komende weken ook jouw kennis testen. Elke dag zullen wij een examenvraag selecteren. Het antwoord verschijnt de volgende dag op de site. 

Vandaag de beurt aan havo geschiedenis vraag 10:

Een gegeven:
Gotfried van Daalen leidde een militaire campagne in Nederlands-Indië tijdens de Atjeh-oorlog (1873-1914) om de sultan te onderwerpen aan het Nederlandse gezag. Tijdens die campagne werden in enkele dorpen alle inwoners uitgemoord. Een Tweede Kamerlid noemde Van Daalen hierom 'de Alva van Atjeh'.
Licht deze uitspraak toe door:

  • aan te geven welke mening over Van Daalen het Kamerlid met zijn uitspraak wilde overbrengen en

  • uit te leggen wat het Kamerlid met de vergelijking met Alva wilde bereiken.

Het antwoord op de vraag van gisteren is volgens CITO:

Alinea 6 & Alinea 12

Weet jij het antwoord op de vraag van vandaag? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Maar neem ook eens een kijkje in ons speciale eindexamenforum.

Eindexamenvraag

Hockeysters Argentinië ruim langs Verenigde Staten in Pro League

Met de zevende overwinning in elf wedstrijden ligt Argentinië stevig op koers voor plaatsing voor de Grand Final van de Pro League. In het Amerikaanse Lancaster werd de Verenigde Staten over de knie gelegd: 4-0. Voor de ploeg van bondscoach Janneke Schopman was het de tweede 4-0 nederlaag in drie dagen. Vrijdag was Australië al te sterk.

Op het Skoopy Nook Sports Complex in Lancaster had de Verenigde Staten weinig in te brengen tegen Argentinië. De teruggekeerde Carla Rebecchi nam de Zuid-Amerikaanse ploeg bij de hand. Ze scoorde zelf een keer en was betrokken bij de drie andere Argentijnse treffers.

Na een doelpuntloos eerste kwart leek Rebecchi de score te openen, maar de openingstreffer werd afgekeurd na interventie van de videoscheidsrechter. Die constateerde een overtreding in de cirkel. Vier minuten later stond de 0-1 alsnog op het bord. Agustina Albetarrio reageerde attent nadat een strafcorner van Rebecchi tot chaos leidde in de Amerikaanse cirkel.

Hoewel Argentinië veruit de bovenliggende partij was, kreeg de Verenigde Staten kansen op de gelijkmaker. De beste mogelijkheid was voor Mackenzie Allessie. Zij werd echter achterhaald door aanvoerster Silvina D’Elia, die het gevaar neutraliseerde. Op het moment dat de Amerikaanse ploeg zich in de wedstrijd leek te knokken, scoorde Argentinië de 0-2. Rebecchi pushte de strafcorner net onder keepster Kelsey Bing in het doel.

Het bleek de beslissing in de wedstrijd. In het vierde kwart liep Argentinië uit naar 0-4 en opnieuw speelde Rebecchi daarin een belangrijke rol. Ze stond aan de basis van beide doelpunten van Victoria Granatto, die in de 52ste en 53ste minuut scoorde.

Beide ploegen komen op 18 mei opnieuw in actie. De Verenigde Staten, nog steeds op zoek naar de eerste zege in de Pro League, speelt tegen China. Argentinië neemt het op tegen Groot-Brittannië.

Thaise oud-premier wil club in Premier League overnemen

Thaksin Shinawatra hoopt zijn terugkeer te maken in het Engelse profvoetbal. De 69-jarige Thaise zakenman wil Crystal Palace overnemen. Shinawatra was in 2007 kort clubeigenaar van Manchester City, waarna Sheikh Mansour het stokje overnam en City uitgroeide tot een Engelse topclub. In de jaren daarvoor, tussen januari 2001 en april 2006, was Shinawatra premier van zijn land. Hij trad destijds af vanwege beschuldigingen van corruptie en immoreel gedrag.

"Er wordt momenteel onderhandeld over de prijs, het management en een paar andere details", vertelt Miti Tiyapairat aan de Thaise televisiezender ONE31. Tiyapairat is ex-president van Chiangrai United, een club die in de hoogste divisie van het land speelt. Shinawatra zou ruim 170 miljoen euro moeten betalen om Crystal Palace over te nemen.

Crystal Palace sloot het seizoen zondag af met een spectaculaire 5-3 overwinning op Bournemouth. Het team van manager Roy Hodgson is op de twaalfde plek geëindigd. The Eagles speelden jaren op het tweede niveau van Engeland, maar inmiddels zijn ze nu al zes seizoenen op rij actief in de Premier League.

Chelsea aast op jeugdige verdediger Mbuyamba van MVV

Xavier Mbuyamba is op trainingsstage bij Chelsea. De zeventienjarige verdediger van MVV Maastricht traint deze week mee bij de club uit Londen. Dat heeft de club uit de Keuken Kampioen Divisie laten weten aan De Limburger. MVV, de ploeg waar Mbuyamba afgelopen seizoen uitkwam, is op de hoogte van de stage.

Mbuyamba maakte dit seizoen op zestienjarige leeftijd zijn debuut bij de Limburgse formatie. Op 9 november viel hij in bij de verloren wedstrijd tegen FC Volendam (3-2). Daarna speelde hij nog tien keer namens MVV. Tijdens de laatste competitieduel met NEC zaten al scouts van clubs uit de Premier League op de tribune.

"Hij heeft een amateurcontract. Hij kan dus zo worden overgenomen", zegt trainer Ron Elsen in gesprek met de lokale krant. De coach stelt dat de club enige tijd geleden een aanbieding heeft gedaan. MVV wil hem voor drie seizoenen vastleggen, maar Elsen weet dat dat een lastig verhaal wordt. "MVV kan natuurlijk niet de strijd aangaan met een topclub als Chelsea."

Gaviria wint derde rit Giro d'Italia na declasseren Vivani, Roglic blijft leider

Fernando Gaviria heeft de derde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Colombiaan kwam als tweede over de streep in Orbetello achter Elia Viviani, maar de Italiaans kampioen werd achteraf door de wedstrijdjury gedeklasseerd. Primoz Roglic blijft leider in het algemeen klassement.

De wind waaide hevig tussen Vinci en Orbetello. Het leek een ideale etappe voor waaiers, maar het peloton besloot anders. In de hele etappe van 205 kilometer werd er geen poging gedaan om het in waaiers te trekken.

De meeste aandacht in de etappe ging uit naar de Japanner Hatsuyama. Hij reed een kleine 150 kilometer op kop, maar werd op zeventig kilometer weer ingelopen. Ondanks dat niemand een poging ondernam was het in het peloton wel nerveus koersen. Het zorgde ervoor dat in de laatste vijf kilometer een valpartij was, waarbij de Brit Tao Geoghegan Hart anderhalve minuut verloor. Ook enkele andere renners zoals Domenico Pozzovivo en Richard Carapaz , nummer vier van het afgelopen jaar, verloren tijd.

In de sprint die er zou komen leek de zege naar Elia Viviani te gaan. De Italiaans kampioen kwam als eerste over de streep, maar in de laatste meters hinderde Viviani in de sprint zijn landgenoot Matteo Moschetti, waardoor de renner van Deceuninck - Quick Step teruggezet werd naar de 73ste plaats. De overwinning ging nu naar de Colombiaan Fernando Gaviria, die als tweede over de streep kwam.


Maher heeft aanbieding van AZ in beraad: "Ik moet kijken wat het beste is"

Adam Maher is met de clubleiding van AZ in gesprek over een verlenging van zijn aflopende contract. De middenvelder streek afgelopen zomer na een aantal moeizame seizoenen bij PSV en een pijnlijk halfjaar bij FC Twente neer bij zijn jeugdliefde AZ. Maher had na zijn terugkeer in Alkmaar een aantal weken nodig om weer op niveau te komen, maar veranderde daarna al snel in een belangrijke schakel in het elftal van trainer John van den Brom.

"Het begin was wennen, maar ik ben daarna niet meer uit de basis verdwenen", blikt hij terug in gesprek met Voetbal International. "Ik heb m'n best gedaan. Daar kan ik tevreden op terugkijken. Zelf heb ik altijd het vertrouwen gehad, maar ik had ook vertrouwen van m'n omgeving nodig, iemand die in mij geloofde. Dat is uitgekomen."

Maher vertrok zes jaar geleden als een van de grootste talenten van de Eredivisie voor acht miljoen euro naar PSV, maar hij slaagde er in Eindhoven nooit in om een onbetwiste basisplaats te veroveren. Dit heeft er echter niet tot geleid dat hij aan zichzelf begon te twijfelen: "Nee, totaal niet. Ik heb het laten zien, dat kan niet zomaar weggaan. Ik weet wat m'n kwaliteiten zijn."

"De communicatie vanuit de trainers is dit jaar altijd heel goed geweest. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je een goed seizoen draaien." AZ heeft de 25-jarige Maher een aanbieding gedaan, maar de vijfvoudig Oranje-international houdt vooralsnog zijn opties open: "Ja, we zijn in gesprek. Ik moet kijken wat het beste is voor mij. Ik voel me thuis hier en de supporters staan achter mij. Dat waardeer ik zeer. Ik ga kijken wat de beste opties zijn."

'Seksleraar' moet twee maanden de cel in

Een 29-jarige man uit Kaatsheuvel is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Hij pleegde als leraar ontuchtige handelingen met een 15-jarige leerling. De verdachte was docent economie aan een middelbare school en kreeg in maart vorig jaar een relatie met een minderjarige leerling. Hij had in een periode van bijna 4 maanden verschillende keren seksueel contact met het meisje.

Vertrouwenspersoon
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte niet alleen leraar was van het meisje, maar zich ook had opgeworpen als haar vertrouwenspersoon. Hij voerde wekelijks gesprekken met haar en ze hadden ook buiten school veel contact via WhatsApp. De verdachte was daardoor op de hoogte van de persoonlijke problemen van het meisje en van haar (emotionele) kwetsbaarheid. Hij had zich ervan bewust moeten zijn dat hij daardoor een grote invloed had op haar handelen en gemoedstoestand. De rechtbank rekent het hem zeer aan dat hij desondanks een relatie met haar is begonnen en verschillende keren (onbeschermde) seks met haar had.

De verdachte had zijn verantwoordelijkheid moeten kennen en het meisje tegen zichzelf in bescherming moeten nemen, ook al stemde zij in met de seksuele handelingen. Minderjarigen in deze leeftijd zijn immers kwetsbaar, want zij bevinden zich in een periode van hun leven waarin zij hun seksualiteit beginnen te ontdekken en daarin zoekende en beïnvloedbaar zijn. De verdachte heeft hiermee het vertrouwen van zijn leerling, en ook van haar ouders en zijn collega’s, ernstig beschaamd.

De rechtbank acht het verder kwalijk dat hij het meisje welbewust uit de bescherming van haar ouders heeft getrokken. Hij installeerde een app op de telefoon van het meisje waarmee haar verblijfplaats niet door haar ouders te traceren was. Ook drong hij aan op het stilhouden van de relatie.

Baan verloren
In strafmatigende zin weegt mee dat de verdachte is ontslagen door de school en hoogstwaarschijnlijk nooit meer aan het werk zal komen als leerkracht. De verdediging had verzocht om een onvoorwaardelijke straf op te leggen gelijk aan het voorarrest met een zware werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat de verdachte anders zijn nieuwe baan zou verliezen.

Het vergrijp is daarvoor te ernstig: de rechtbank legt dan ook een celstraf van 2 maanden onvoorwaardelijk op. Aan de 8 maanden voorwaardelijke celstraf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de verdachte onder meer een meldplicht bij de reclassering en moet hij meewerken aan diagnostisch onderzoek en indien noodzakelijk een ambulante behandeling bij een zorgverlener.

Thijs H. wordt woensdag voorgeleid

De 27-jarige Thijs H. die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van twee wandelaars op de Brunssummerheide en een wandelaarster in de Scheveningse Bosjes, wordt woensdag 15 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Op dinsdag 7 mei kwamen een man en een vrouw om het leven op de Brunssummerheide. Zaterdag 4 mei werd in de Scheveningse Bosjes eveneens een dode vrouw aangetroffen. Op woensdag 8 mei heeft de politie Limburg een verdachte in beide zaken aangehouden. Politie en Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken wat zich precies heeft afgespeeld bij een hondenlosloopgebied aan de Kamperheideweg in Heerlen en aan het Galgenpad in de Scheveningse Bosjes.

Lees ook: Thijs H. aangehouden voor dubbele moord Brunssummerheide

Veel vragen
De afgelopen dagen bleek hoe groot de impact van de gebeurtenissen is. Op de eerste plaats bij familie en vrienden van de slachtoffers, maar ook bij buurtbewoners, mensen die de Brunssummerheide regelmatig bezoeken en bij mensen die het nieuws hebben vernomen via de media. Er leven bij alle betrokkenen veel vragen. Dat beseffen politie en OM zich terdege. Op dit moment kan op de meeste vragen nog geen antwoord worden gegeven. De verdachte zit nog in beperkingen.

Tips nagetrokken
Via diverse oproepen in de media en via het programma Opsporing Verzocht heeft de politie om tips gevraagd. De tot nu toe binnengekomen tips en de informatie vanuit het passantenonderzoek in Den Haag worden op dit moment door het onderzoeksteam nagetrokken. Politie en OM werken op dit moment met 50 mensen aan de zaak. Er is nauw contact tussen het onderzoeksteam in Den Haag dat de zaak van de Scheveningse Bosjes onderzoekt en het Limburgse onderzoeksteam.

Zodra er informatie over de ontwikkelingen in het onderzoek gedeeld kan worden, gebeurt dat via de gebruikelijke kanalen. Op de website van de politie is een dossier aangemaakt waar alle informatie die bekend is gemaakt over de zaak is terug te vinden.

Doris Day (97) overleden

De Amerikaanse actrice en zangeres Doris Day is op 97-jarige leeftijd overleden. Dit hebben haar nabestaanden bekend gemaakt. Day stierf in aanwezigheid van een aantal goede vrienden aan de gevolgen van een longontsteking. Volgens een verklaring van de Doris Day Animal Foundation "begon Doris de dag voor iemand van haar hoge leeftijd in goede gezondheid, maar uiteindelijk is ze overleden aan een longontsteking die ze onlangs opliep. Dat heeft in haar dood geresulteerd".

Doris Day werd in 1922 geboren als Doris Mary Ann Kappelhoff, dochter van Duitse immigranten. Zij speelde van 1948 t/m 1968 in 39 speelfilms en speelde van 1968 t/m 1973 in de Doris Day Show, die in de jaren '70 ook op de Nederlandse buis te zien was.

Daarnaast was ze bekend als zangeres. Ze nam 33 albums op en scoorde met Que sera, sera (whatever will be, will be) een wereldhit.

Doris Day is vandaag op 97-jarige leeftijd overleden in haar huis in Carmel Valley in Californië.

Vrijspraak voor aangehouden ADM-krakers

Alle acht personen die in januari 2019 werden aangehouden tijdens de ontruiming van het ADM-terrein in Amsterdam-Westhavens, worden vrijgesproken. In hun dossiers ontbreekt de informatie om te kunnen toetsen of de aanhoudingen wel volgens de wettelijke regels zijn verricht.

Ontruiming gekraakt terrein
Na een jarenlange juridische strijd werd het sinds 1997 gekraakte ADM-terrein op 7 januari 2019 in opdracht van de gemeente Amsterdam ontruimd. Daarbij waren gemeentelijke handhavers en leden van de mobiele eenheid van de politie betrokken. Elf personen werden aangehouden, acht van hen stonden terecht.

Informatie ontbreekt
Alle acht werden ervan verdacht geen gehoor te hebben gegeven aan een bevel om het terrein te verlaten. De rechtbank komt echter tot de conclusie dat dat op basis van het dossier niet kan worden bewezen. Om te kunnen concluderen dat iemand een bevel heeft genegeerd, dient de rechter volgens de wet ook te kunnen vaststellen of, en zo ja door wie, zo’n bevel is gegeven en of die persoon daartoe bevoegd was. In geen van de dossiers zit voldoende informatie om die vragen te kunnen beantwoorden.

Wie gaf bevel?
In zeven van de acht gevallen is onduidelijk wie de verdachten heeft bevolen om het terrein te verlaten. Daardoor kan ook niet worden vastgesteld of de persoon die dit bevel gaf, hiertoe ook wettelijk bevoegd was. In het achtste geval blijkt uit het dossier überhaupt niet of er wel een bevel tot verwijdering is gegeven voordat de persoon werd aangehouden. Om deze reden moet de rechtbank alle betrokkenen vrijspreken.

Vogelsoort sterft uit... en keert terug

De witkeelral, wie kent 'm niet? Ongeveer iedereen waarschijnlijk, maar dat maakt niet uit. De witkeelral is een vogel die we vinden in Madagaskar, met varianten op omringende eilanden.

Door de geschiedenis heen gebeurde het regelmatig dat de witkeelralpopulatie explosief groeide, waardoor een deel van de vogels het mooi geweest vond en vertrok naar andere eilanden. Zo kwamen er ook een paar op de koraaleilanden van Aldabra aan en dat was ideaal: van roofdieren was geen sprake en door de jaren heen evolueerden de vogels op dusdanige manier dat ze niet meer konden vliegen. Dat was 136 duizend jaar geleden dan weer jammer, want door enorme overstromingen werd de hele niet-vliegende Aldabra-witkeelralpopulatie - en dus die hele ondersoort - weggevaagd.

Wegens een nieuwe ijstijd daalde de zeespiegel zo'n 36 duizend jaar later weer en dus werd Aldabra weer bewoonbaar. En jawel, wederom trokken vliegende witkeelrallen van Madagaskar naar de eilandengroep, waar nog altijd geen roofdieren leefden, en langzaam maar zeker ontstond wederom een subsoort van niet-vliegende Aldabra-witkeelrallen.

Dit hele proces wordt iteratieve evolutie genoemd en is behoorlijk zeldzaam. Het komt erop neer dat één voorouder op verschillende momenten in de geschiedenis een nagenoeg identieke soort met vergelijkbare eigenschappen voortbracht, zoals op Aldabra. Voor het hele onderzoek verwijzen we naar het Zoological Journal.

Kinderporno bij scouting: 'Heel spijtig dat het naar buiten is gebracht'

Een groepsleider van scouting Sint Jozef in het Limburgse Meerssen is de sjaak: justitie doet onderzoek naar de 37-jarige man, die verdacht wordt van het bezit van kinderporno en het maken van opnames van zich bij een zwembad omkledende meisjes.

Op de beelden die de man zelf gemaakt zou hebben zijn volgens justitie geen geslachtsdelen te zien, maar men verdenkt hem wel van het hebben van een 'kinderpornografisch motief'. Ook was hij in het bezit van dergelijk materiaal, waardoor er twee losse zaken tegen hem spelen.

Justitie maakte niet bekend om welke kinderen het ging, waardoor de leiding van de scoutinggroep alle ouders heeft ingelicht. Men verzocht hen niet naar buiten te treden: "De beelden van de meisjes lijken niet verspreid te zijn, als ze geen weet hebben van het bestaan van de beelden, lopen ze ook geen schade op."

Toch besloot iemand naar de pers te stappen en dat betreurt woordvoerder Rik Akkermans. "Nu ligt het op straat, dat is heel spijtig." De man is door de scoutinggroep niet geheel verrassend uit zijn functie gezet.

Geld moet rollen, werd wel heel letterlijk genomen...

Het was niet zonder reden dat de bestuurders van het voertuig een stopteken negeerde nadat ze de politieauto in hun binnenspiegel zagen. De auto lag bezaaid met ruim 34.000 euro aan briefgeld. De twee inzittenden zijn aangehouden.

Het begon aan de Reeweg in Rotterdam. Agenten hielden vrijdagavond een snelheidscontrole waarbij de lasergun bij een auto 163 km/u meette waar slechts 100 is toegestaan. De achtervolging werd ingezet. Via de A15 ging de snelheidsduivel de A4 op richting de Beneluxtunnel. Bij Schiedam kreeg de bestuurder een stopteken, maar dit sloeg hij volledig in de wind en gaf gas bij richting de Ketheltunnel. Inmiddels trapte de Golf het gaspedaal zelfs in tot 210 km/u en nam zonder remmen de afslag naar de Kruithuisweg in Delft.

Daar crashte de auto en wilden de twee inzittenden vluchten. De agenten waren sneller en konden de twee tegenhouden. Ze raakten wonder boven wonder niet gewond. Een kijkje in de auto gaf meteen de reden van hun vluchtgedrag. De vloer lag vol met briefgeld. Ook het dashboardkastje en de achterbank waren bezaaid met briefgeld. Alsof het nog niet genoeg was; hadden ze zelf ook nog 4150, en 2120,- aan cash op zak. De twee mannen, uit Straatsburg in Frankrijk, van 28 en 41 jaar, zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. De auto is in beslag genomen.

Geld moet rollen, werd wel heel letterlijk genomen... (Foto: Politie)
Geld moet rollen, werd wel heel letterlijk genomen... (Foto: Politie)

Djokovic wint masterstoernooi Madrid, Rojer pakt dubbeltitel

Tennisser Novak Djokovic heft het masterstoernooi van Madrid op zijn naam geschreven. De Servische nummer één van de wereld was in de finale te sterk voor de jonge Griek Stefanos Tsitsipas. Na zijn zege op de Australian Open liep het niet lekker voor Djokovic, maar in Madrid was hij weer op dreef: 6-3, 6-4, zijn 74e toernooizege.

In het dubbelspel was er Nederlands succes: Jean-Julien Rojer won met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau de titel, alweer de 27e toernooizege voor de 37-jarige Nederlander, die er daarvan 18 met Tecau won. Op het Madrileense gravel was het duo in de finale ruimschoots te sterk voor het Oostenrijks/Argentijnse koppel Dominic Thiem/Diego Schwartzman: 6-2, 6-3.

Man vernielt auto's om gearresteerd te worden

Een man is zondagavond in Breda aangehouden voor vernieling en heling. Omdat hij in eerste instantie niet werd aangehouden vernielde hij enkele auto’s waaronder een politieauto. Om 22.00 uur werden agenten in een surveillanceauto aangesproken op het Chasséveld voor het politiebureau. Een man gaf aan dat hij een gestolen bromfiets bij zich had. De agenten stelden een onderzoek in maar de bromfiets die hij bij zich had bleek (nog) niet als gestolen gesignaleerd te staan.

Omdat het er wel naar uitzag dat de bromfiets gestolen was, omdat het contactslot vernield was, is hij toch door de agenten in beslag genomen. Maar de man werd vooralsnog niet aangehouden. Toen de agenten binnen in het bureau de zaak administratief af werkten kwam de melding dat de man voor het bureau enkele auto’s vernielde. Daar bleek ook een politieauto bij te zitten. De verdachte, een 30-jarige Oosterhouter, is toen aangehouden. Hij zou drie auto’s op de parkeerplaats en een politieauto vernield hebben.

Strijd om plek vier in Spanje volledig open; Real verliest weer

De strijd om de vierde plaats in LaLiga blijft ongemeen spannend. Een speelronde voor het einde heeft Valencia nu de beste papieren. Valencia nam de vierde plaats zondagavond dankzij een 3-1 overwinning op Alavés over van Getafe, dat met 2-0 onderuit ging tegen Barcelona. Real Madrid leed op bezoek bij Real Sociedad alweer de elfde competitienederlaag van het seizoen, terwijl Atlético Madrid en Sevilla remiseerden: 1-1.

FC Barcelona - Getafe 2-0
Getafe kon zondagavond een grote stap richting de vierde plaats in LaLiga zetten. Dan moest er wel gewonnen worden van Barcelona, dat reeds kampioen is en afgelopen week werd uitgeschakeld in de Champions League. Vijf minuten voor rust kwamen de bezoekers in het Camp Nou echter op achterstand. Een vrije trap van Lionel Messi werd verlengd door Gerard Piqué, waarna Getafe-doelman David Soria nog kon redden. Op de rebound van Arturo Vidal was de sluitpost echter kansloos, waardoor Barcelona op voorsprong kwam. Het duel in Barcelona bleef heel lang spannend, maar kort voor tijd bracht een eigen doelpunt van Djene Dakonam de beslissing. Na de 2-0 nederlaag in Barcelona moet Getafe op de laatste speeldag zien te winnen van Villarreal, terwijl men ook afhankelijk is van het resultaat van Valencia.

Atlético Madrid - Sevilla 1-1
Sevilla had van de drie kanshebbers nog de kleinste kans op het Champions League-ticket. Voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid, reeds verzekerd van de tweede plaats, bezette de werkgever van Quincy Promes de zesde plaats in LaLiga. In het Wanda Metropolitano moest er gewonnen worden, maar na een halfuur spelen kwamen de bezoekers uit Andalusië op achterstand. Koke kreeg op de rand van het strafschopgebied veel ruimte om uit te halen en trof het doel met een betrekkelijk zwak schot: 1-0. Twintig minuten voor tijd kwam Sevilla op gelijke hoogte. Een voorzet van Franco Vázquez bereikte bij de tweede paal Pablo Sarabia, die beheerst in alle kalmte schoot. In de slotfase kwam er in de gelijke stand geen verandering meer, waardoor Sevilla een minieme kans op een Champions League-ticket behoudt.

Real Sociedad - Real Madrid 3-1
Real Madrid gaat het seizoen op de derde plaats in LaLiga besluiten en draait de afgelopen weken uiterst moeizaam. Op bezoek bij Real Sociedad ging de Koninklijke uitstekend van start, want al na zes minuten stond de openingstreffer op het scorebord. Brahim Díaz kwam tot scoren na een uiterst fraaie actie: 0-1. Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg echter weer op gelijke hoogte, doordat Mikel Merino op aangeven van Willian José raak schoot. Voor rust kwam Real Madrid na een rode kaart voor Jesus Vallejo met tien man te staan, wat uiteindelijk de nederlaag in San Sebastian zou inleiden. Na een uur spelen wist Real Sociedad de overtalsituatie uit te buiten. Rubén Pardo bediende Joseba Zaldua, die de Basken op voorsprong bracht. Ander Barrenetxea bepaalde de eindstand twintig minuten voor tijd op 3-1, waardoor Real Madrid zijn elfde nederlaag van het seizoen leed.

Valencia - Deportivo Alavés 3-1
Valencia heeft met nog één wedstrijd te gaan een Champions League-ticket voor het grijpen. De ploeg van trainer Marcelino profiteerde van de nederlaag van concurrent Getafe en heeft nu evenveel punten als de verrassing van dit LaLiga-seizoen. Tegen Alavés kende Valencia een matige start, want al na twaalf minuten spelen kwamen de bezoekers op voorsprong via Ximo Navarro. Nog voor rust poetste Valencia de achterstand weg. Eerst bracht Carlos Soler de ploegen op gelijke hoogte, waarna Santi Mina enkele minuten later Valencia de voorsprong bezorgde. Twintig minuten voor tijd bracht Kévin Gameiro de beslissing in het duel, waarmee hij de eindstand op 3-1 bepaalde. Voor Valencia wacht op de laatste speeldag de uitwedstrijd tegen Real Valladolid.

Uitslagen LaLiga zondag
FC Barcelona - Getafe 2-0
Atlético Madrid - Sevilla 1-1
Real Sociedad - Real Madrid 3-1
Valencia - Deportivo Alavés 3-1
Athletic Bilbao - Celta de Vigo 3-1
Real Betis - Huesca 2-1
Girona - Levante 1-2
Leganes - Espanyol 0-2
Rayo Vallecano - Valladolid 1-2
Villarreal - Eibar 1-0

Getergde Florenzi staat op na provocatie Ronaldo

AS Roma heeft in de strijd om een plaats in de top vier van de Serie A een belangrijke zege geboekt. Kampioen Juventus werd in het Stadio Olimpico met 2-0 verslagen. Het eerste doelpunt in het treffen kwam tien minuten voor tijd van de voet van Alessandro Florenzi, die het eerder in de wedstrijd aan de stok had met een provocerende Cristiano Ronaldo.

Juventus is al een tijdje kampioen en speelt nergens meer voor. AS Roma is nog volop in de race om een plaats in de top vier en zag concurrenten Atalanta en AC Milan eerder dit weekeinde al winnen. De Romeinen konden met een overwinning tegen Juventus nummer vier Internazionale tot op één punt naderen, al komen i Nerazzurri maandagavond nog in actie tegen het reeds gedegradeerde Chievo Verona. Ondanks de belangen, mocht AS Roma na de eerste helft van geluk spreken dat het niet op achterstand stond.

Antonio Mirante weerhield zowel Juan Cuadrado als Paulo Dybala van de openingstreffer met een fraaie redding. Aan de andere kant werd Juventus-doelman Wojciech Szczesny gered door de lat na een inzet van Lorenzo Pellegrini. Mede daardoor eindigde het eerste bedrijf zonder doelpunten. In het begin van de tweede helft stond Justin Kluivert, die een basisplaats had bij AS Roma, aan de basis van de eerste kans na rust. Stephan El Shaarawy faalde echter in kansrijke positie.

Na een uur spelen ontstond er een opstootje, waarin Ronaldo het aan de stok kreeg met Florenzi. Kort daarna zag de Portugees een treffer geannuleerd worden wegens buitenspel. In de slotfase leek het duel af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, tot AS Roma tien minuten voor tijd nog op voorsprong kwam. Florenzi ging de combinatie aan met Edin Dzeko, die de vleugelverdediger alleen voor Szczesny zette. De Poolse doelman werd gepasseerd met een fraaie stift: 1-0. Vlak voor tijd bracht Dzeko de definitieve beslissing in het duel, waarmee hij de eindstand op 2-0 bepaalde.

Uitslagen Serie A zondag
Torino - Sassuolo 3-2
Frosinone - Udinese 1-3
Sampdoria - Empoli 1-2
SPAL - Napoli 1-2
AS Roma - Juventus 2-0

Giro: Etappe 3 - Wind en een gevaarlijke sprint

Pascal Ackermann heeft de eerste sprint in de Giro d'Italia dit jaar gewonnen, vandaag is het tijd voor sprint nummer twee. Een rit van Vinci - inderdaad, van Leonardo - naar Orbetello, 220 kilometer lang en ongetwijfeld eindigend met een sprint.

In Rellende_Rotscholier's uitgebreide voorbeschouwing op het FOK!forum lezen we weer elk detail over de rit. Zo passeren we de woonplaatsen van Kristian Sbaragli en Alberto Bettiol, hartstikke leuk. Het gaat vermoedelijk waaien, maar vooral in de rug, niet ideaal voor waaiers...toch houden we hoop.

We lezen verder dat de finish de potentie heeft voor ongezond spektakel: vanaf een dijk - met wind dus wellicht in de rug - knalt het peloton in volle vaart richting twee scherpe bochten, vlak voor de finish. Kan niet goed gaan, maar wie weet.

Ook vandaag gaan de heren even na het middaguur van start, een uurtje later verwelkomen Jeroen en Karsten ons op Eurosport. De finish staat gepland voor vijf uur, maar met forse wind in de rug zou dat wel eens beduidend eerder kunnen worden, opletten dus.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Catsburg kan dubbele WTCR-pole niet verzilveren

Op de Slovakiaring heeft Nick Catsburg zijn dubbele poleposition in de World Touring Car Cup-races aldaar niet kunnen verzilveren. De Nederlandse Hyundai-coureur mocht in race één en drie van pole vertrekken, zonder succes.

De eerste race werd door de lichte regen een lastige en Catsburg verloor bij de start door een slippertje in de eerste bocht al de nodige plekken. Hij eindige uiteindelijk als zevende, één plek voor Cupra-coureur Tom Coronel, die vooral een sterk begin kende. De Belg Frederic Vervisch schonk Audi de eerste zege van het seizoen na een duel met de Chinees Ma Qing Hua, de Hongaar Norbert Michelisz pakte de derde plek, Niels Langeveld stuurde zijn Audi naar plek zestien.

Race twee werd een Argentijns Honda-feestje voor de mannen van Münnich Motorsport. Nestor Girolami ging al vroeg voorbij polesitter Rob Huff en reed naar de zege, Esteban Guerrieri volgde en pakte de tweede plek. Kevin Ceccon drong met zijn Alfa Romeo ook nog aan bij Huff en pakte de derde plek, Catsburg reed van de tiende startplek naar de vierde stek. Langeveld werd achtste, Coronel bekroonde een indrukwekkende race - hij vertrok als 27e - met een keurige tiende plek.

Catsburg kende in race drie nog een prima start, hoewel Ma er al gelijk voorbij ging. De Chinees liet zich niet meer verschalken en pakte zijn eerste zege in vier jaar, voor Michelisz en Ma's Alfa Romeo-collega Ceccon. Langeveld maakte een sterke indruk en eindigde op de vierde plek, zijn beste resultaat ooit in het WTCR. Catsburg kende vooral in het tweede deel grote problemen en viel terug naar plek twaalf, Coronel besloot het weekeinde met een magere 23e plek.

Politie neemt partij exclusieve boomstamtafelbladen in beslag

Vorige week heeft team milieu van de politie Rotterdam een grote partij tropisch hardhout uit Indonesië in beslag genomen. Het hout, dat wordt gebruikt voor populaire exclusieve boomstamtafels, is zeer waarschijnlijk illegaal gekapt én sowieso illegaal ingevoerd.

In een onderzoek naar een Nederlandse houtimporteur heeft de politie de afgelopen maanden diverse doorzoekingen gedaan op verschillende plaatsen in Nederland, waaronder in ingevoerde containers met hout. Aanleiding was een controle door de douane op illegaal hout uit Indonesië. Hierop is door het team milieu van de politie Rotterdam in samenwerking met Indonesië en onder leiding van het Functioneel Parket Amsterdam een onderzoek gestart. “We weten dat Indonesië een uitvoerverbod heeft op tropisch hardhout. In wezen is het importen en (door)verkopen van dit hout dus sowieso niet toegestaan en strafbaar”, zo vertelt milieurechercheur Peter Hartog. “Daarbij hebben wij sterke vermoedens dat dit betreffende hout ook illegaal is gekapt; dus zonder de benodigde vergunningen.”

Hout en vergunning ingenomen: verder onderzoek
De exclusieve houten tafelbladen zijn inbeslaggenomen en de politie doet nu verder onderzoek in deze zaak. De importeur wordt verdacht van illegaal importeren en verkopen van hardhout. De Indonesische autoriteiten geven aan inmiddels maatregelen te hebben genomen; van een specifieke exporteur van hardhout in Indonesië is lopende het onderzoek de vergunning geschorst.

Tropische tafel kopen strafbaar?
Het invoeren en verwerken en doorverkopen van tropische houtsoorten komt helaas veelvuldig voor, ook in Nederland. Maakt dat consumenten die denken gewoon legaal een mooie tafel te kopen ook strafbaar? “Dat is lastig”, stelt Peter Hartog. “Mensen zijn natuurlijk over het algemeen te goede trouw. En als consument is het lastig te zien of die mooie, hippe tafel van illegaal hout is gemaakt of niet. Maar, als je bedenkt dat het overgrote deel van de invoer van tropisch hardhout via illegale wegen gebeurt, wordt het wel heel lastig een ‘goed’ meubelstuk te vinden.”

Het verkopen van dit soort hout in Nederland is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. "Uitsluitend als het in Indonesië legaal is gekapt in een aangewezen gebied waar vergunningen onder liggen", verduidelijkt Peter Hartog. "Het tropische hout wordt in die zin 'beschermd' door middel van een vergunningstelsel, omdat het uit oerbossen komt. Daar zijn er namelijk niet veel meer van over! De realiteit leert ons echter, dat er veel geld te verdienen valt aan de houthandel en dat mensen daarom regels proberen te omzeilen."

Schadelijke gevolgen illegale houtkap
Illegale houtkap levert duizenden euro’s voordeel op omdat er geen vergunningen worden aangevraagd, geen infrastructuur hoeft te worden aangelegd noch kapconcessies hoeven te worden betaald. Een kapconcessie houdt in, dat er per hectare een beperkt aantal bomen mag worden gekapt. Illegale houtkap leidt mondiaal tot ontbossing met vele gevolgen. Behoud van de tropische regenwouden is niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit en het voortbestaan van inheemse volkeren, maar ook voor het klimaat. De wereldwijde ontbossing is verantwoordelijk voor ongeveer 17 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. En dat terwijl het beschermen van de ecosystemen van onze aarde nu urgenter is dan ooit. Uit het rapport dat begin mei werd uitgebracht door IPBES, blijkt dat wereldwijd een miljoen plant- en diersoorten met uitsterven worden bedreigd.

Samenwerking team milieu en Indonesië
Het is niet de eerste keer dat het Rotterdamse milieuteam en de Indonesische autoriteiten de krachten bundelen. Zo kon in december 2017 een 54-jarige Nederlander worden aangehouden voor illegale handel in koraal en schedels van beschermde diersoorten, dankzij goede samenwerking tussen de Indonesische en Nederlandse politie.

Politie neemt partij exclusieve boomstamtafelbladen in beslag (Foto: Politie)
Politie neemt partij exclusieve boomstamtafelbladen in beslag (Foto: Politie)

Belangrijke zege Lyon in strijd om Champions League-voorrondes

Olympique Lyon heeft in de Ligue 1 een belangrijke zege geboekt. Met Memphis Depay won de ploeg op bezoek bij Kevin Strootman's Olympique Marseille met 0-3. Maxwel Cornet tekende voor de 0-1 en 0-3, Moussa Dembélé scoorde de tweede goal.

Doordat Lille met 1-0 van Girondins de Bordeaux won is die ploeg - net als kampioen PSG - nagenoeg zeker van de Champions League. Lyon staat met twee wedstrijden te gaan zes punten achter Lille, maar vier punten voor Saint-Étienne. Plek drie geeft recht op een plekje in de voorrondes van de Champions League, de vierde stek - nu definitief onbereikbaar voor Marseille - levert een Europa League-ticket op.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Stade Rennes - Guingamp 1-1
Lille - Girondins de Bordeaux 1-0
Olympique Marseille - Olympique Lyon 0-3

Verdienvermogen boer essentieel voor omslag naar kringlooplandbouw

De weg naar kringlooplandbouw zal alleen slagen als de boer de nodige investeringen kan opbrengen en terugverdienen, zij economisch gezond kunnen werken en een goed inkomen verdienen. Wat daarvoor nodig is, van wie, welke randvoorwaarden daarvoor gecreëerd of veranderd moeten worden, wordt onderzocht door de Taskforce Verdienvermogen die is ingesteld door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze Taskforce werkt onder leiding van Hester Maij, oud-gedeputeerde van de provincie Overijssel.

Veranderende omgeving
"Uit onze landbouwgeschiedenis blijkt dat het boeren steeds is gelukt zich aan te passen aan een veranderende omgeving. En niet zonder succes. Onze sector staat er wereldwijd goed op; onze deskundigheid wordt vaak gevraagd en onze vindingen worden in veel landen toegepast. Een prestatie waar we als land trots op zijn en waarin de boer een sleutelpositie in vervult." aldus het Ministerie.

Grondstoffen teruggeven
De omgeving is opnieuw aan het veranderen. De bodem raakt uitgeput, de biodiversiteit neemt af. Nederlandse boeren zullen zich de komende tien jaar opnieuw aanpassen en daarmee kiezen voor een andere werkwijze. Die zal er uiteindelijk toe leiden dat de grondstoffen die aan de natuur en de bodem wordt onttrokken, ook weer daaraan worden teruggeven. Er wordt gewerkt aan het beëindigen van de uitstoot van schadelijke stoffen en mest wordt hergebruikt.

De weg naar kringlooplandbouw zal alleen slagen als de boer de nodige investeringen kan opbrengen en terugverdienen. Economisch gezond kunnen werken, een goed inkomen verdienen en waardering krijgen voor hun werk zijn daarbij essentieel.

Het advies wordt in het najaar verwacht.

White wint European Darts Grand Prix; De Zwaan en Van Gerwen in kwartfinales uitgeschakeld

Geen hattrick voor Michael van Gerwen op de Euro Tour. In de kwartfinales van de European Darts Grand Prix tegen Peter Wright ging het mis. De dagzege ging echter naar White. 

De nummer één van de wereld verloor in de kwartfinale met 6-3 van Wright. De Vlijmenaar werd in de zesde leg gebroken door Wright, die 53 uitgooide. Van Gerwen brak direct weer terug, maar moest daarna opnieuw zijn eigen leg inleveren. Dat werd hem uiteindelijk fataal, want Snakebite hield vervolgens wel zijn eigen leg. 

Diamond hield Jeffrey de Zwaan uit de halve eindstrijd dankzij een 6-1 zege. De Zwaan miste in de derde leg vier pijlen op de dubbels en White kwam daardoor op een break voorsprong. Die achterstand wist de Leidschendammer niet meer te herstellen. De Engelsman pakte vervolgens een dubbele break door de vijfde leg in vijftien pijlen te pakken. Een dertiendarter en een 126-finish zorgden daarna voor een 6-1 eindstand.

In de halve finales won White met 7-5 van Steve Beaton en Wright won met 7-1 van Jamie Hughes. De finale tusen White en Wright bleef het tot het eind. White nam wel op 3-1 een break voorsprong, maar dat werd snel ongedaan gemaakt. Bij een stand van 6-6 wist Wright te breaken, maar ook deze break werd snel ongedaan gemaakt. Uiteindelijk trok White aan het langste eind.

Het is voor White zijn eerste European Tour-event dat hij dit kalenderjaar weet te winnen. In 2018 won hij al het Dutch Darts Championship, in Maastricht. De darters kunnen volgendolgend weekend weer aan de bak. Aan de beurt zijn Players Championships 15 en 16. 

Uitslagen kwartfinales European Darts Grand Prix
Ian White 6-1 Jeffrey de Zwaan
Steve Beaton 6-2 Darren Webster
Jamie Hughes 6-5 Nathan Aspinall
Peter Wright 6-3 Michael van Gerwen

Halve finales
Ian White 7-5 Steve Beaton
Peter Wright 7-1 Jamie Hughes

Finale
Ian White 8-7 Peter Wright

Nederland verdient 25,5 miljard euro aan export naar VK

Aan de export van goederen en diensten naar het Verenigd Koninkrijk verdiende Nederland 25,5 miljard euro in 2018. Dat is 4 procent meer dan in 2017. Het Verenigd Koninkrijk blijft daarmee na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Nederland. Dat meldt het CBS naar aanleiding van onderzoek op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In totaal bedroeg de exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk bijna 60 miljard euro. Als de kosten aan geïmporteerde grondstoffen, tussenproducten, halffabricaten en import ten behoeve van wederuitvoer in mindering worden gebracht op deze bruto exportwaarde, resulteert dit in naar schatting 25,5 miljard euro aan Nederlandse verdiensten aan de export naar het Verenigd Koninkrijk in 2018 (3,3 procent van het Nederlandse bbp). De dienstenexport leverde daarbij iets meer op (13,1 miljard euro) dan de goederenexport (12,4 miljard euro). Binnen de goederenexport verdiende Nederland bijna drie keer meer aan de export van Nederlandse makelij (ruim 9 miljard) dan aan de wederuitvoer (3,3 miljard).

Bij de dienstenexport gaat het met name om zakelijke diensten, computer- en informatiediensten en vervoersdiensten. Ten opzichte van 2017 zit de groei onder andere bij diensten verbonden aan olie en gaswinning, de export van professionele en managementadviesdiensten en de export van bouwdiensten. Nederland verdiende in 2018 iets minder aan de goederenexport van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk dan in 2017. Belangrijke exportproducten van Nederlandse makelij zijn aardolieproducten, groenten, vlees en bloemen. Typische wederuitvoerproducten met bestemming VK zijn telefoons en farmaceutische producten.

Groothandel grootverdiener
De groothandel en handelsbemiddeling verdiende in 2018 veruit het meest aan de export naar het Verenigd Koninkrijk (3,8 miljard euro). Het betrof daarbij voor bijna de helft verdiensten aan de wederuitvoer van goederen. Holdings en managementadviesbureaus, IT-dienstverlening en opslag en dienstverlening voor vervoer verdienden meer dan een miljard euro aan de export naar het Verenigd Koninkrijk, met name via de dienstenexport. Landbouw, de voedingsmiddelenindustrie en de chemische industrie verdienen vooral aan het Verenigd Koninkrijk via de goederenexport van Nederlandse makelij.

De tien meest aan het Verenigd Koninkrijk verdienende bedrijfstakken behalen, op het bankwezen na, een relatief groot deel van hun totale toegevoegde waarde uit de handel met het Verenigd Koninkrijk. Opslag en dienstverlening voor vervoer en landbouw zijn daarbij het meest afhankelijk van de handel met het Verenigd Koninkrijk. Respectievelijk 9,7 en 8,0 procent van de toegevoegde waarde door deze bedrijfstakken is gerelateerd aan export naar het Verenigd Koninkrijk. Het gemiddelde van alle bedrijfstakken is 3,6 procent.

Verenigd Koninkrijk tweede belangrijkste exportbestemming
In 2018 verdiende Nederland 49,6 miljard euro aan de export naar Duitsland en daarmee was Duitsland wederom met afstand onze belangrijkste handelspartner. Na Duitsland volgen het Verenigd Koninkrijk en België. Naar België ging een iets groter bruto exportbedrag dan naar het Verenigd Koninkrijk, maar aan de export naar het Verenigd Koninkrijk verdiende Nederland iets meer. In 2018 waren de verdiensten aan negen van de tien belangrijkste exportbestemmingen hoger dan in 2017. Alleen Zwitserland kwam iets lager uit.

Automobilist zonder rijbewijs rijdt auto's in de prak

Een automobilist is rond middernacht met de auto waarin hij reed tegen een geparkeerde auto aangereden. Het ongeval gebeurde op de Hugo de Vrieslaan in Amsterdam- Oost.

De man, die niet in het bezit was van een geldig rijbewijs, verklaarde dat hij al drie dagen niet had geslapen en een black-out had gekregen toen hij over de Hugo de Vrieslaan reed. De auto waarin hij reed zou hij hebben geleend van een vriend.

In de geparkeerde auto zaten ten tijde van het ongeval twee inzittenden. Zij zijn, net als de rijbewijsloze man, nagekeken door ambulancepersoneel, maar bleven ongedeerd. De politie heeft de man zonder rijbewijs meegenomen naar een politiebureau voor het afleggen van een verklaring.

Ook de vriend die de auto had uitgeleend moest op het bureau een verklaring afleggen.

Politie onderzoekt verband tussen beschoten en uitgebrande auto

Op zondag 12 mei rond 23:00 uur kreeg de politie de melding dat er meerdere malen geschoten zou zijn op de Joubertstraat in de Rotterdamse wijk Feyenoord. Ter plaatse trof de poltie een kogelinslag aan in de geparkeerde auto en hulzen. Gelukkig raakte bij het schietincident niemand gewond.

Nog geen uur later kreeg de brandweer het bericht dat op de Jalonstraat, zo'n 1,5 kilometer van het schietincident, een auto in brand stond. Het betrof een Volkwagen Golf met valse kentekenplaten. De auto is volledig uitgebrand. De politie onderzoekt wat zich heeft afgespeeld en of er een verband bestaat tussen beide incidenten.

Getuigen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. Dat kan via het algemene nummer 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Airbnb wil hogere toeristenbelasting in binnenstad Amsterdam

Woningverhuursite Airbnb wil dat de gemeente Amsterdam de toeristenbelasting in het centrum van de stad verhoogt.

De belastingverhoging moet als het aan Airbnb ligt voor alle soorten toeristische overnachtingen gelden, dus ook voor gewone hotels en bed and breakfast-locaties. 'Dit verlaagt de druk op het centrum, sluit aan bij de wens van het college van Amsterdam om toerisme beter te spreiden over de stad, en helpt de gemeente om meer inkomsten uit toerisme te vergaren', laat het bedrijf weten.

25 miljoen
De woningverhuursite zegt zelf sinds 2015 ongeveer 25 miljoen euro aan toeristenbelasting te hebben afgedragen aan de gemeente Amsterdam. Wereldwijd werd er aan verschillende gemeentes in totaal 1 miljard euro afgedragen.

Het bedrijf wil ook dat Amsterdammers mee kunnen praten over de besteding van de bij de stad binnengekomen toeristenbelasting. 'Met deze voorstellen stijgen de inkomsten voor de stad, wordt toerisme beter verspreid en worden bewoners beter betrokken bij het toerismebeleid', zegt Pieter Guldemond, Public Policy Manager bij Airbnb in Nederland.

Gesprekken mislukt
Airbnb zat eerder met de gemeente aan tafel, omdat de gemeente wilde dat het bedrijf de Amsterdamse regels voor vakantieverhuur zou naleven. Het grootste struikelblok was de maximale verhuurtermijn van dertig dagen. Die gesprekken mislukten toen. Het stadsbestuur liet later weten Airbnb uit een belangrijk adviesorgaan te willen zetten.

Mijlpalen twintigers schuiven op

Twintigers van 2018 bereiken mijlpalen in hun levensloop later dan de twintigers van 2008. Ze gaan later uit huis, volgen langer onderwijs en hebben minder snel een vaste arbeidsrelatie of een koophuis. Ook stijgt de leeftijd waarop zij gaan samenwonen of kinderen krijgen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het grootste verschil is de leeftijd waarop twintigers vast werk hebben. In 2018 had de helft van de 27-jarigen een vaste arbeidsrelatie, tien jaar eerder had de helft van de 24-jarigen al vast werk. Ook is er nauwelijks nog verschil in het aandeel mannen en vrouwen met een vaste arbeidsrelatie, terwijl in 2008 vrouwen op wat latere leeftijd vast werk hadden.

De huidige twintigers hebben te maken met een arbeidsmarkt waar flexibele arbeidsrelaties steeds gewoner zijn geworden. Mannen hadden in 2018 bovendien vaker geen werk, waardoor het aandeel met een vaste arbeidsrelatie bij hen wat meer is gedaald dan bij vrouwen.

Langer onderwijs
De huidige twintigers volgen ook langer onderwijs en betreden dus later de arbeidsmarkt. In 2008 volgde meer dan de helft van de 23-jarigen geen onderwijs meer, in 2018 lag dit op 24-jarige leeftijd. Een groter aandeel twintigers volgt een hbo- of universitaire opleiding, waardoor hun onderwijsloopbaan langer duurt.

Minder twintigers met koopwoning
Niet alleen volgen twintigers langer onderwijs en krijgen ze later een vaste arbeidsrelatie, ook is het aandeel huizenbezitters kleiner dan in 2008. Van degenen die het ouderlijk huis hebben verlaten, bezat in 2017 de helft van de 28-jarigen een koopwoning. Zij waren gemiddeld twee jaar ouder dan in 2008. Zonder vast inkomen is het moeilijker om een hypotheek te krijgen, maar ook zijn de hypotheekregels strenger geworden en zijn de huizenprijzen snel gestegen.

Het huizenbezit van twintigers die niet meer thuis wonen is op alle leeftijden gedaald. In 2017 had bijvoorbeeld 14 procent van de 22-jarige die zelfstandig woonden een koopwoning, in 2008 was dat nog 26 procent.

Later uit huis
Twintigers gaan ook op latere leeftijd op zichzelf wonen. Begin 2018 woonde de helft van de 23-jarigen niet meer in het ouderlijk huis, begin 2008 was dit zo op 22-jarige leeftijd. Niet alleen onder werkende jongeren is de leeftijd bij uit huis gaan gestegen, vooral studerende jongeren gingen gemiddeld genomen later uit huis. Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 minder studenten op kamers zijn gaan wonen. Vrouwen gaan nog steeds op jongere leeftijd uit huis dan mannen, maar het verschil is kleiner geworden. Op 22-jarige leeftijd woonde in 2018 meer dan de helft (54 procent) van de vrouwen en 39 procent van de mannen op zichzelf.

Minder vaak samen en met kinderen
Samenhangend met de opgeschoven leeftijd bij de andere levensloopgebeurtenissen vindt ook relatie- en gezinsvorming tegenwoordig later plaats. Vrouwen beginnen daar doorgaans jonger mee dan mannen, maar bij beiden is dit moment opgeschoven. Vooral jonge twintigers wonen begin 2018 minder vaak gehuwd of ongehuwd samen en hebben minder vaak kinderen dan in 2008.

Het punt waarop meer dan de helft van de twintigers, gehuwd of ongehuwd, samenwoont, lag begin 2018 bij 28 jaar. In 2008 was dat nog bij 27 jaar. Ook de stap naar een huwelijk zetten twintigers minder snel. In 2008 waren ruim 3 op de 10 29-jarigen getrouwd, in 2018 was dat ruim een kwart. De gemiddelde leeftijd bij het eerste huwelijk is tussen 2008 en 2018 gestegen van 30 jaar naar 31,5 jaar voor vrouwen en van 32,8 jaar naar 33,9 jaar voor mannen.

Het aandeel dat al kinderen heeft is vooral bij jonge vrouwen afgenomen. Met 25 jaar had begin 2008 bijna 20 procent van de vrouwen minstens één kind, begin 2018 was dat bijna 15 procent. De daling was kleiner bij de 29-jarigen, van ruim 43 procent naar een kleine 41 procent. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen is in deze periode gestegen, van gemiddeld 29,4 jaar naar 29,9 jaar.

Mannen zijn doorgaans zo’n drie jaar ouder dan vrouwen als ze kinderen krijgen. Het aandeel vaders onder de twintigers is dan ook kleiner dan het aandeel moeders. Met 29 jaar was 22 procent vader. Ook mannen hadden in 2018 minder vaak een of meer kinderen dan in 2008.

Het CBS heeft een test klaarstaan om uit te vinden of jij een gemiddelde twintiger bent. Wat is jouw uitslag? Laat het in de reacties weten!

FOK! Wat een weer: waarschuwing voor hoge zonkracht

De dag begint zonnig, maar van het noorden uit trekt vrij veel hoge bewolking over met name de noordoostelijke helft van het land. Het blijft overal droog. Aanvankelijk zijn er enkele ondiepe mistbanken aanwezig. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 11°C in het noorden tot 17°C in het zuidoosten. De matige wind komt uit een noord- tot noordoostelijke richting.

Weeronline waarschuwt voor een hoge zonkracht komende week: de temperatuur loopt geleidelijk op en vanaf donderdag kan het regionaal 20 graden worden! Het zonnige weer heeft een keerzijde: met zonkracht 6 kan een lichte huid al in een kwartier verbranden.

In de nacht naar dinsdag kunnen er velden met hoge bewolking voorkomen maar blijft het droog. Lokaal ontstaan ondiepe mistbanken. Het koelt af naar waardes tussen 7°C aan de kust tot 2°C in het binnenland. Zeer lokaal kan de temperatuur in het oosten net onder nul komen. Er staat een zwakke noord- tot noordoostenwind.

Dinsdag overdag is het droog en overwegend zonnig. De middagtemperaturen komen uit tussen 12°C in het noorden en 18°C in het zuidoosten. De wind komt uit het noordoosten en is matig. (Bron: KNMI)

Terras in Drenthe (Foto: spylacopa_68)
Spylacopa_68 zat de afgelopen dag op zijn terrasje in zijn vakantiehuisje in Gieten. Het weer was prima. In de zon was het prima toeven. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Sagan sprint naar zege in eerste etappe Tour of California

De eerste etappe in de Tour of California is gewonnen door Peter Sagan. De voormalig wereldkampioen pakte in Sacramento na 143 kilometer de zege in een massasprint. De 29-jarige Slowaak was te snel voor Travis McCabe en Max Walscheid.

De eerste etappe in de Tour of California was gemaakt voor de sprinters. Lange tijd reden er vier renners voorop, maar in het peloton was er altijd controle. In de laatste twinitg kilometer werden de vluchters dan ook teruggepakt en mocht er gaan gesprint worden voor de overwinning. In die sprint kwam Sagan op het laatste moment eruit en pakte zo zijn eerste zege in vier maanden tijd. Voor de renner van BORA-hansgrohe was het alweer zijn zeventiende overwinning in de Tour of California.Hij won net voor MCCabe en Walscheid. De Nederlandse sprinters Danny van Poppel en Fabio Jakobsen kwamen er niet aan te pas in de eerste etappe van de Tour of California.

Sagan is ook de eerste leider in de Tour of California.

'Deal Grand Prix Zandvoort nu dan echt rond'

De Formule 1 keert definitief terug op Zandvoort, dat meldt de Telegraaf. Tijdens het afgelopen raceweekend in Barcelona zijn de laatste plooien gladgestreken.

Dat de deal juist in Barcelona is beklonken is enigszins ironisch, Zandvoort neemt vanaf volgend jaar de plek van Barcelona als eerste Europese race op de kalender over, wat concreet betekent dat de eerste race in Zandvoort verreden zal worden begin mei 2020.

De overeenkomst geldt in eerst instantie voor drie jaar. Maar het circuit in de duinen heeft een eenzijdige optie voor nog twee jaar. 

Wel moeten er nog enkele aanpassingen aan het circuit worden verricht, zo zal de knik bij de ingang van de pitstraat verdwijnen en wordt op enkele plaatsen de vangrail verplaatst. Ook wordt de laatste bocht hoekiger gemaakt. Terwijl de Arie Luyendijkbocht juist iets eerder begint en dus verruimd wordt.

De bekendmaking van de deal tussen de FOM en de organisatie van de Zandvoortse GP zal nog deze week plaatsvinden, naar verluidt op 14 mei. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.