FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 mei 2019

Pagenaud wint natte Indianapolis GP, Indy 500 komt eraan

Simon Pagenaud heeft de laatste IndyCar-race vóór de Indy 500 gewonnen. Op de road course van de Indianapolis Motor Speedway was de Fransman in een natte wedstrijd vooral in de slotfase ijzersterk, wat hem zijn eerste zege opleverde sinds Sonoma 2017.

Felix Rosenqvist pakte vanaf poleposition de leiding, Jack Harvey kwam van de derde naar de tweede plek door Scott Dixon te verschalken. Nog terwijl de groene vlag gezwaaid werd voor de start ging het al fout voor Alexander Rossi: Pato O'Ward tikte hem van achteren aan en kreeg daar een drive through voor, maar voor de nummer twee van het kampioenschap leek de race al voorbij.

Na een ronde of tien spinde Marcus Ericsson de muur in, hoewel Romain Grosjean toch echt in Barcelona was. De safety car kwam naar buiten en dat zorgde voor nog wat extra spanning, want een forse regenbui kon ook 'elk moment' arriveren op de Motor Speedway. Iedereen kwam snel naar binnen voor een vers setje zachte banden om voor de regen nog even te knallen en bij de herstart opende Dixon met succes de aanval: hij stoomde van de derde plek op naar de leiding.

Na anderhalve bocht kon het veld het weer rustig aan doen: de op plek vier rijdende Colton Herta was gespind, James Hinchcliffe tikte Ryan Hunter-Reay in de rondte en door het gedoe in de eerste bocht kwam de safety car gelijk weer terug. Met de regen toch echt in aantocht ging het veld weer op weg, met Dixon op kop en Ed Jones die zich voorbij Harvey en Rosenqvist wist te wurmen.

Vanaf een ruime 25 ronden begonnen de eerste reguliere pitstops, die voor weinig veranderingen zorgden. Op de nog altijd halfnatte baan ging Harvey halverwege de race voorbij Jones, wat hem plek twee opleverde, hoewel Simon Pagenaud hem even later bij de pitstops inhaalde. Een ronde of dertig voor het einde kwam Tony Kanaan als eerste binnen voor regenbanden, een paar ronden later gevolgd door medeveteraan en landgenoot Helio Castroneves.

Castroneves spinde al bij het uitkomen van de pitstraat en omdat de caution in de lucht hing kwamen leiders Josef Newgarden en O'Ward gelijk naar binnen, gevolgd door veel anderen. Het was zo even flink hectisch, maar met 25 ronden te gaan werd het even duidelijker achter de safety car: Pagenaud reed voorop, voor Graham Rahal, Santino Ferrucci, Newgarden, Will Power, O'Ward, Hinchcliffe, Dixon, Harvey, Pigot en dan ook nog Rosenqvist op de vijftiende stek.

De gehele top-7 reed op de slicks, Dixon, Harvey en Pigot volgden op regenbanden en dat was nog altijd lastig: het regende de hele tijd gestaag door, maar ook weer niet overdreven hard. Toch besloten de leiders ook maar regenbanden te halen, wat dan weer voor wat chaotisch gedoe in de pitstraat zorgde. De safety car bleef ondertussen ontzettend lang voor het veld rijden, zodat inmiddels iedereen regenbanden onder de auto had.

Na voor het gevoel ongeveer drie dagen achter de safety car kon het veld eindelijk verder, met Dixon op kop, gevolgd door Harvey, Matheus Leist, Pagenaud, Jones en Pigot. Pagenaud ging al snel voorbij de jonge Braziliaan Leist en zes ronden voor het einde verstootte hij Harvey van plek twee. De Fransman ging als een trein en het gat van Dixon, wat toch zeker vijf seconden bedroeg, werd in bijzonder rap tempo kleiner.

In de voorlaatste ronde ging Pagenaud ook voorbij Dixon en daarmee leek de race beslist. Dat was ook zo, Pagenaud won voor Dixon, Harvey, Leist en Pigot. Het veld kan zich nu voor gaan bereiden op de Indy 500, die op 26 mei op het programma staat. In de komende weken volgen de trainingen en kwalificaties.

Brexit Party Nigel Farage gaat als een speer

Bij de komende Europese verkiezingen werd al verwacht dat de nieuwe Brexit Party van voormalig UKIP-partijleider Nigel Farage de grootste onder de Britse europarlementariërs zou worden. Dit wordt bevestigd door een peiling van de Britse krant The Observer. Maar erger voor premier Theresa May is dat Farage indien er Britse parlementsverkiezingen zouden worden gehouden, op ongeveer net zoveel stemmen als haar Conservatieve Partij kan rekenen.

Bij dat laatste moet wel de kanttekening dat dit de partij van Farage vanwege het districtenstelsel 'slechts' rond de 26 zetels op zou leveren - oftewel 4 procent van het totaal. Maar het bevestigt de angst van de Conservatieven waardoor voormalig premier David Cameron zich in 2016 genoodzaakt zag het Brexitreferendum uit te schrijven.

Voor de Europese verkiezingen zou de Brexit Party met 34 procent van de stemmen op veruit de meeste steun kunnen rekenen. De verwachting is dat Farage dat resultaat als steun in de rug zal zien voor zijn stelling dat het Verenigd Koninkrijk de EU direct zonder deal moet verlaten. En dat zal tot nog meer spanning in de partij van May kunnen leiden dan er toch al was.

Verdeeld
Weliswaar wordt verwacht dat er ook veel Brexit-tegenstanders gaan stemmen, maar hun probleem is dat ze verdeeld zijn over een aantal partijen - inclusief Labour wiens Brexit-standpunten nou niet bepaald overlopen van duidelijkheid.

Zo halen de Liberal-Democrats, de Greens, de SNP en Change UK volgens de peiling samen 27 procent van de stemmen. Dat is 11 procentpunt minder dan de Brexit Party en UKIP bijelkaar. Labour wordt op 21 procent geschat en de Conservatieven op een schamele 11.

Voor parlementsverkiezingen zouden de Conservatieven volgens dezelfde poll 22 procent van de stemmen halen en de Brexit Party 21 procent. Dit beeld wordt bevestigd door een peiling van de Sunday Telegraph, waar de partij van Farage 20 procent scoort, een procentpunt meer dan Mays partij. Volgens hun projectie scoort Farage dan overigens 49 zetels.

ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika maar steun zakt

Het ANC van voormalig Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela heeft de parlementsverkiezingen van Zuid-Afrika met 57,5 procent van de stemmen gewonnen, meldt de NOS. Maar het is wel de laagste uitslag voor de partij sinds die een kwart eeuw geleden aan de macht kwam, na het einde van de apartheid.

Vijf jaar geleden haalde partij nog ruim 62 procent, maar tien jaar daarvoor was dit nog tegen de 70. De opkomst was nu ook maar 62 procent. Dat was voorheen wel anders met tussen de 75 en 85 procent. Vooral in de zogeheten townships, traditionele ANC-bolwerken, namen veel mensen niet de moeite om te gaan stemmen.

De radicale links-populisten Economic Freedom Fighters van weggestuurd voormalig ANC-lid Julius Malema haalde nagenoeg 11 procent van de stemmen, bijna tweemaal zoveel als in 2014. De Democratic Alliance blijft met ruim 20 procent de grootste oppositiepartij.

Begin vorig jaar stapte voormalig president Jacob Zuma op na beschuldigingen van corruptie. Dat zou het ANC veel stemmen hebben gekost, maar de verwachting is dat huidig president Cyril Ramaphosa een tweede termijn krijgt omdat het parlement de president kiest. Ramaphosa heeft beloofd de corruptie aan te pakken en de armoede te bestrijden.

ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika maar steun zakt (Twitter)

Ajax Vrouwen winnen opnieuw KNVB-beker

Voor het derde seizoen heeft het vrouwenteam van Ajax de KNVB Beker gewonnen. De ploeg van afzwaaiend trainer Benno Nihom leek in de eindstrijd niet voorbij PEC Zwolle te komen, maar diep in de blessuretijd groeide Vanita Lewerissa uit tot heldin bij de Amsterdammers. PEC, de nummer vijf van de Eredivisie Vrouwen, speelde een uitstekende wedstrijd en was in grote fasen van de wedstrijd de bovenliggende partij in het Van Donge & De Roo Stadion van Excelsior.

Het werd een aantrekkelijke finale, waarin beide ploegen meteen de aanval zochten. Het leidde tot een vroeg openingsdoelpunt: na een lage voorzet van Leonie Vlek gleed Maxime Bennink de bal van dichtbij in het doel voor PEC. Ajax kwam snel met een antwoord: Linda Bakker werd weggestuurd en schoot de bal rustig achter de uitgekomen keepster Nienke Olthof. Er kwamen vervolgens kansen over en weer, waarvan de belangrijkste voor Lewerissa: de Ajacied trof na 26 minuten de lat.

PEC deed zeker niet onder voor Ajax in de eerste helft. De ploeg van trainer Carin Bakhuis slaagde erin om Ajax onder druk te zetten en met name in het slot van de eerste helft leidde dat tot een aantal mogelijkheden. Evenwel was 1-1 de ruststand in Kralingen. Na rust domineerde PEC het spel nog nadrukkelijker, maar creëerde het minder kansen om de voorsprong te grijpen. Na ruim een uur volgde in de uitbraak juist een grote kans voor Ellen Jansen van Ajax, die van dichtbij te wild schoot.

Twintig minuten voor tijd dacht Jansen alsnog te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens een overtreding van de spits. Het overwicht van PEC verdween; vijf minuten voor tijd voorkwam doelvrouw Olthof van PEC de 2-1 van Eshly Bakker. Een verlenging leek noodzakelijk, maar in de derde minuut van de blessuretijd bepaalde Ajax anders. Lewerissa kreeg de bal van dichtbij tegen zich aan na een corner en zorgde met meer geluk dan wijsheid voor de beslissing in de finale.

Handbalster Groot opnieuw naar CL-finale en treft Abbingh

De handbalfinale van de Champions League bij de vrouwen heeft een Nederlands tintje. Nycke Groot en Lois Abbingh, allebei spelverdelers bij hun team, staan zondag tegenover elkaar in de finale.

Groot bereikte met haar Hongaarse club Györ voor de vierde keer op rij de eindstrijd van het belangrijkste Europese bekertoernooi voor clubteams door in de halve finale het Noorse Kristiansand met 31-22 te verslaan. Groot scoorde één keer voor haar team en evenaarde daarmee recordhoudster Cristina Neage. De Roemeense staat ook op 56 treffers in de ‘Final Four’ van de Champions League.

De andere halve finale was een stuk spannender. Daarin nam het Russische Rostov-Don het op tegen Metz, waar bondscoach Emmanual Mayonnade van het Nederlands team de leiding heeft. Bij rust had Rostvo-Don een voorsprong van zes doelpunten verschil. Metz kwam langzaam terug in de wedstrijd, maar dichterbij dan twee doelpunten verschil kwam de ploeg niet, waardoor Rostov-Don in de finale staat. Abbingh scoorde vijf keer en had met haar doelpunten dus een belangrijk aandeel in het bereiken van de finale, die de Russische club voor het eerst bereikte.

De Champions League-finale is voor Groot de laatste finale voor haar club Györ. De Nederlandse spelverdeelster verlaat op het einde van het seizoen haar club, waarmee ze de afgelopen twee jaar de Champions League won. Groot vertrekt naar het Deense Odense, waar de Nederlandse keepster Tess Wester onder contract staat.

BMX'ers Kimmann en Baauw winnen Supercross op Papendal

De eerste dag van de BMX Supercross World Cup op Papendal heeft voor fraai Nederlands succes opgeleverd. Niek Kimmann won bij de mannen, Judy Baauw was de beste bij de vrouwen.

De nog altijd maar 22-jarige Kimmann was de hele dag al oppermachtig. Hij was de beste in de heats, zijn achtste finale, zijn kwartfinale en zijn halve finale, waarna er ook in de eindstrijd geen maat op hem stond.

De Ecuadoriaan Alfredo Campo bleef nog het dichtst in de buurt en pakte een uitstekende tweede plek, Jeremy Rencurel uit Frankrijk completeerde het podium. Met zijn zege pakt Kimmann in de Supercross-stand ook de leiding over van de Fransman Joris Daudet, nadat de Nederlander twee weken eerder in Manchester achtste en tweede werd.

Bij de vrouwen was Baauw ietwat verrassend de beste. Ze klopte de Amerikaanse veterane Alise Willoughby en de in de afgelopen jaren ijzersterke Nederlandse Laura Smulders. Ruby Huisman haalde de finale ook en werd vijfde, Merel Smulders eindigde als zevende. In het klassement is Baauw de leidster, voor Willoughby en de Française Manon Valentino.

Zondag wordt op Papendal ook weer de hele middag geracet. Vanaf 14.00 uur kunnen de voorrondes hier live bekeken worden, vanaf 16.30 uur kun je hier terecht voor de finales.

De finales van zaterdag (Bron: YouTube)

Racetalent Van Kalmthout wint op Indianapolis en pakt Indy Lights-leiding

Coureur Rinus van Kalmthout, in de VS racend als Rinus VeeKay, heeft weer een fraaie overwinning bijgeschreven. Op de road course van de Indianapolis Motor Speedway won de pas 18-jarige Hoofddorper de tweede race van het weekeinde in de Indy Lights, de klasse onder de IndyCar Series.

Van Kalmthout vertrok vanaf poleposition, zijn eerste in de klasse, en moest in de eerste ronde vol aan de bak. Robert Megennis, de winnaar van vrijdag, deed alles om de Nederlander van de eerste plek te verdringen, maar Van Kalmthout verweerde zich op indrukwekkende wijze en Megennis eindigde in het gras, waardoor hij flink wat plekken verloor.

De Canadees Zachary Claman de Melo, die al IndyCar-ervaring heeft, nam de tweede plek over en kon Van Kalmthout niet meer bedreigen. Plek drie ging naar Oliver Askew, die zijn leidende positie in het kampioenschap af moest staan aan de door Jumbo gesteunde Van Kalmthout.

Vrijdag pakte de Nederlander al een derde plek. Hij vertrok toen als tweede, kende een dramatische start, maar knokte zich terug tot achter Megennis en Askew.

Bottas pakt Spaanse pole, Verstappen 4e

Valtteri Bottas begint zondag (15.10 uur) vanaf poleposition aan de Grand Prix van Spanje. Op het circuit van Barcelona was de Finse Mercedes-coureur zaterdag een klasse apart: hij dook als enige onder de 1:16 minuten en deed dat met 1:15,406 ruim ook.

Teamgenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton moest meer dan een halve seconde toegeven op Bottas, maar bleef Ferrari-coureur Sebastian Vettel wel vrij ruim voor. De Duitser start zondag op de tweede rij naast Max Verstappen, die zijn Red Bull bijna een volle seconde achter Bottas op de vierde stek parkeerde.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Spanje

Pos.  Rijder Team Q1 Q2 Q3
1.   V. Bottas Mercedes     1:15.406
2.   L. Hamilton Mercedes     1:16.040
3.   S. Vettel Ferrari     1:16.272
4.   M. Verstappen Red Bull     1:16.357
5.   C. Leclerc Ferrari     1:16.588
6.   P. Gasly Red Bull     1:16.708
7.   R. Grosjean Haas     1:16.911
8.   K. Magnussen Haas     1:16.922
9.   D. Kvyat Toro Rosso     1:17.573
10.   D. Ricciardo Renault     1:18.106
11.   L. Norris McLaren   1:17.338  
12.   A. Albon Toro Rosso   1:17.445  
13.   C. Sainz Jr. McLaren   1:17.599  
14.   K. Räikkönen Alfa Romeo   1:17.788  
15.   S. Pérez Racing Point   1:17.886  
16.   N. Hulkenberg Renault 1:18.404    
17.   L. Stroll Racing Point 1:18.471    
18.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:18.664    
19.   G. Russell Williams 1:19.072    
20.   R. Kubica Williams 1:20.254    

Ajax is 'herenakkoord' voor en mikt op toptalenten van Feyenoord

Ajax werkt aan de komst van meerdere jeugdspelers van Feyenoord, zo meldt Varkenoord Watch zaterdag. Volgens het fankanaal, dat dicht op het vuur zit als het gaat om de jeugdopleiding van Feyenoord, lijkt de veertienjarige Rico Speksnijder in ieder geval de overstap te maken naar de rivaal. Eerder deze week werd al duidelijk dat Ajax mikt op de komst van de zestienjarige Steven van der Sloot.

Speksnijder is een aanvallende middenvelder, die uitkomt voor Feyenoord Onder-14 en zich jeugdinternational mag noemen. Van der Sloot komt uit voor de Onder-17 van de Rotterdammers en neemt momenteel deel aan het EK Onder-17 met Oranje in Ierland. Feyenoord is 'zeer ontevreden' met het naderende vertrek van het tweetal, zo schrijft Varkenoord Watch, maar de club staat machteloos.

De talenten hebben nog geen profcontract en zodoende ontvangt Feyenoord slechts een opleidingsvergoeding van enkele tienduizenden euro's. Ajax zou ook met andere jeugdinternationals van Feyenoord in gesprek zijn. De koploper van de Eredivisie werkt hard aan het aanvullen van de jeugdopleiding: eerder deze maand werden Kian Fitz-Jim en Rio Hillen van AZ al gestrikt voor een overstap naar De Toekomst.

In de 'veranderagenda' van de Eredivisie is een herenakkoord opgenomen, waarin staat dat grote clubs zich zullen onthouden van het 'actief benaderen van jonge talentvolle spelers' van elkaar. Als dat toch gebeurt, al dan niet op initiatief van de speler zelf, moet een vergoeding van 35.000 euro per opleidingsjaar worden betaald. Dat is aanzienlijk meer dan er nu betaald moet worden. Het herenakkoord treedt echter pas in werking vanaf 2021.

Dumoulin: "Aan Primoz Roglic is nu niets te doen"

Tom Dumoulin werd zaterdag vijfde in de proloog van de Giro d'Italia. De eindwinnaar van de drieweekse ronde in 2017 finishte op 28 seconden van winnaar Primoz Roglic.

Dumoulin is tevreden of zijn eigen prestatie maar wel teleurgesteld over de achterstand op Roglič. “Aan Primoz Roglic is nu niets te doen. Ik denk dat ik er redelijk alles heb uitgehaald, ik heb mijn best gedaan en voor nu is dit het. Ik moet nu afwachten en hopen dat Roglič minder sterk wordt, want nu is hij te sterk voor mij”, aldus Dumoulin.

Nogmaals de kopman van Team Sunweb: “Ik had graag mee willen doen voor de winst, dus baal ik wel natuurlijk. Hij pakt echt heel veel tijd en dat had ik niet verwacht. Ik ben zelf iets te traag begonnen en ik denk dat ik mezelf daar een beetje heb onderschat, maar dat heeft het verschil voor de winst zeker niet gemaakt.”

Bertens schrijft tennisgeschiedenis in Madrid

Kiki Bertens heeft Nederlandse tennisgeschiedenis geschreven. Op het Premier Mandatory-toernooi van Madrid, het niveau onder de Grand Slams, was ze in de finale te sterk voor Simona Halep: 6-4, 6-4, waarmee ze gelijk de eerste speelster ooit is die Madrid zonder setverlies verlaat.

In de eerste set werd Bertens vroeg gebroken, maar ze sloeg terug en dat riedeltje herhaalde zich nog eens, waarna een break op 4-4 haar de set opleverde. Set twee begon Bertens gelijk met een break, die ze niet veel later weer inleverde. Nog een break op 2-2 gaf haar weer een voorsprong en op 5-4 kon ze het op eigen service afmaken. Dat ging wat moeilijk, ze gaf twee matchpoints weg, maar het lukte wel.

Kea Bouman won in 1927 Roland Garros en de winst van Bertens is bij de dames zonder meer de grootste Nederlandse toernooizege in 92 jaar. Door haar zege stijgt Bertens op de wereldranglijst naar de vierde plek: de hoogste positie ooit voor een Nederlandse, nadat Betty Stöve met haar vijfde plek in 1977 decennialang dat record in handen had.

Bertens schrijft tennisgeschiedenis in Madrid (Pro Shots / Action Images)
Bertens schrijft tennisgeschiedenis in Madrid (Pro Shots / Action Images)

Pikstraf vanwege nieuwe abortuswet

Nu de #MeToo-beweging weer een beetje tot rust is gekomen heeft actrice en #Metoo-lekkertje Alyssa Milano tijd over. Gelukkig is de steenrijke linkse activiste niet de beroerdste en gaat ze met een nieuwe hashtag vanuit de luie stoel actie voeren.

Waarschijnlijk languit liggend op de comfortabele bank in één van haar landhuizen twitterde de activiste een statement tegen de nieuwe abortuswet die binnenkort in de Verenigde Staten zal worden goedgekeurd. #SexStrike is het nieuwe paradepaardje, stop met seksen!

Slim, want als niemand sekst wordt niemand ongewenst zwanger en hoeft niemand abortus te plegen. Topwijf dus, die Milano. Ze klaagt voornamelijk over het feit dat vrouwen na het ingaan van deze nieuwe wet 'geen inspraak hebben over hun eigen lijf'.

Ze vergeet daarbij gemakshalve dat een foetus niet het moeder's lichaam is en dat de wet dus niks zegt over het hebben van inspraak over bijvoorbeeld Milano's eigen goed gevormde lijf.

Lees ook: Aanval op abortus geopend in VS

Dave Bugliari zal zijn genot buitenshuis moeten zoeken, want Milano zegt geen seks meer te hebben tot ze weer eigenaar van haar lichaam is. Kijken wie er wint.

Terroristische aanval op hotel Pakistan

Gewapende mannen hebben vandaag een vijfsterrenhotel in de Pakistaanse havenstad Gwadar aangevallen. Minstens één bewaker is bij de ingang van het hotel gedood, maar er zouden meer slachtoffers zijn. De aanslag is inmiddels opgeëist door terreurgroep Balochistan Liberation Army.

Het getroffen hotel is het Pearl Continental. Dit hotel is een geliefd verblijf voor Chinese zakenlieden en toeristen. Volgens het Algemeen Dagblad is het hotel aangevallen door drie gewapende mannen. Zij raakten na het neerschieten van de bewaker van het hotel verwikkeld in een vuurgevecht met troepen van het leger en de politie. Bij dit vuurgevecht zouden meerdere slachtoffers zijn gevallen.

Doordat de toegesnelde veiligheidstroepen de terroristen in een trappenhuis konden drijven zijn er in elk geval geen gewonden of doden onder de gasten van het hotel te betreuren. De meeste gasten konden ook snel uit het hotel worden geëvacueerd.

Op de site van het Algemeen Dagblad wordt verder ingegaan op de achtergrond van de terreurgroep Balochistan Liberation Army.

Salford City, van oud-ManUtd spelers, voor het eerst naar Football League

Salford City, dat mede eigendom is van enkele voormalige Manchester United-spelers, heeft vanmiddag de finale van de play-offs van de National League (voorheen bekend als Conference) tegen AFC Fylde met 3-0 gewonnen. Daardoor promoveerde Salford voor het eerst naar het profvoetbal in Engeland.

De club van Gary en Phil Neville, Paul Scholes, Nicky Butt, Ryan Giggs en David Beckham zal komend seizoen uitkomen in League Two, het vierde Engelse niveau. In maart 2014 namen de gebroeders Neville, Scholes, Butt en Giggs de club over. Uiteindelijk kwam er dat najaar een deal met Peter Lim, een miljardair uit Singapore en tevens de eigenaar van Valencia. Het vijftal heeft ieder tien procent van de aandelen en Lim de rest. Sinds januari dit jaar heeft Beckham zich ook aangesloten en is nu ook voor tien procent eigenaar, ten koste van Lim.

Het team voetbalde toen op het achtste niveau van de Engelse voetbalpiramide. De club promoveerde vier keer in vijf jaar en komen komend seizoen dus uit in League II.  Bij aanvang van het seizoen 2014/2015 vertelde de voormalig Manchester United-spelers dat ze binnen vijftien jaar in de Championship willen spelen. Daartoe zijn ze goed op weg. 

De finale tegen AFC Fylde was al snel bekeken. Op Wembley stond het al 2-0 bij rust. De doelpunten werden gemaakt door Emmanuel Dieseruvwe en Carl Piergianni. In de tweede helft maakte Ibou Touray er nog 3-0 van. 

De finale van de National League Playoffs (Bron: YouTube)

Roglic oppermachtig in openingstijdrit Giro d'Italia, Dumoulin vijfde op 28 seconden

Primoz Roglic heeft de openingstijdrit in de Ronde van Italië gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was in de tijdrit over acht kilometer met de klim van San Luca maar liefst 19 seconden sneller dan de nummer twee Simon Yates. Tom Dumoulin werd vijfde in de openingstijdrit op 28 seconden van Roglic, die de eerste leiderstrui mag aantrekken in de 102e editie van de Giro d'Italia. Ook Bauke Mollema reed een uitstekende tijdrit en eindigde op de negende plaats.

Bijna alle topfavorieten begonnen vroeg aan de openingstijdrit vanwege de slechte weervoorspellingen, al bleef het de gehele wedstrijd droog. Tom Dumoulin was de eerste renner die van start ging. De winnaar van de Ronde van Italië in 2017 zette logischerwijs de eerste tijd neer: 13 minuten en 22 seconden. Lang kon hij niet van de toptijd genieten, want Miguel Angel Lopez, die als vijfde was gestart was aan de streep net iets sneller dan de Nederlander van Sunweb.

Ook López kon niet lang genieten van de toptijd. Niet snel daarna klokte Vicenzo Nibali de toptijd. De Italiaan was op de klim van San Luca vijf seconden sneller dan López en Dumoulin. Daarna moest Primoz Roglic binnenkomen. De topfavoriet voor de zege in de openingstijdrit maakte het helemaal waar. De kopman van Jumbo-Visma was maar liefst 23 seconden sneller dan Nibali en daarna was het lang wachten voor Roglic.

Bauke Mollema, die als zestigste van start ging, maakte als een van de weinigen aan de slotklim een fietswissel maakte reed een keurige openingstijdrit. De kopman van Trek-Segafredo verloor 39 seconden op Roglic, maar staat daarmee wel in de top tien van het algemeen klassement.

Het lange wachten was op Simon Yates. De winnaar van de Ronde van Spanje van vorig jaar ging als een van de laatsten van start en kon als enige nog een bedreiging vormen voor Roglic. Hij kwam echter negentien seconden te kort, maar werd daarmee wel tweede. Roglic is daarmee de eerste leider in de Ronde van Italië en mag de eerste  rose leiderstrui aantrekken.

Verkeershinder rond de A10 Zuid in Amsterdam

Rondom station Zuid in Amsterdam is dit weekend een enorm bouwproject begonnen. Door de werkzaamheden aan het Zuidasdok zijn de A4 en de A10 Zuid dicht en daarom zoeken duizenden automobilisten een andere route door Amsterdam.

Op verschillende plekken in de stad staan agenten en verkeersregelaars om de boel in goede banen te leiden. Al is dat geen makkelijke taak. "Fietsers luisteren niet en voetgangers al helemaal niet", grapt een verkeersregelaar. "Verder gaat het goed. Het liep een momentje vast tot de snelweg, maar we hebben het weer opgelost. Dus tot nu toe loopt het goed", zegt hij.

Zuidasdok
De drukte komt door werkzaamheden aan het Zuidasdok. Daar wordt de komende jaren gewerkt aan de uitbreiding van station Zuid. Vandaag is onder andere een oude metrotunnel verwijderd.

Verkeersmanager van het Zuidasdok Niels van den Brink is tevreden met hoe de werkzaamheden vandaag verlopen. "Het gaat hartstikke goed. Er wordt hard gewerkt met heel veel disciplines. Slopen, ze zijn palen aan het draaien, de perrons worden verwijderd. Het is een hele operatie, er werken dit weekend wel 300 tot 400 mensen aan dit project", zegt hij.

Geen treinen
Ook treinreizigers hebben last van de werkzaamheden, want op de stations Zuid en RAI rijden dit weekend geen treinen. "Ik heb me vanochtend verslapen, m'n vlucht gemist en nu rijden de treinen ook al niet. Ik heb echt een topochtend", vertelt een vrouw die met haar koffer op het station staat. De metro's rijden overigens wel.

Maandagochtend
Aanstaande maandagochtend moet de Ring gewoon weer open gaan voor verkeer en volgens Van den Brink gaat dat zeker lukken. "We hebben een draaiboek met urenschema's met wat er moet gebeuren. Morgenochtend zijn de sloopmachines weg en dan beginnen we weer met het opbouwen en asfalteren van de A10. 's Nachts komen de witte lijnen er nog op en dan kunnen we hem openstellen voor maandagochtend 5.00 uur."

De komende vier weekenden gaan de werkzaamheden verder en moeten automobilisten en treinreizigers opnieuw rekening houden met flinke vertragingen.

Laatste resten 'Elephant Man' gevonden

Het anonieme graf waar de laatste resten liggen van Joseph Merrick, ook wel bekend als de 'Elephant Man' vanwege zijn zwaar misvormde lijf en hoofd, is gevonden. Schrijfster Jo Vigor-Mungovin heeft het graf na onderzoek gelokaliseerd in City of London Cemetery and Crematorium.

Merrick had verschrikkelijke afwijkingen aan zijn lichaam, waarschijnlijk veroorzaakt door neurofibromatosis en hij verbleef gedurende een groot deel van zijn leven als bezienswaardigheid in het circus. Hij stierf in 1890 op 27-jarige leeftijd in zijn slaap door verstikking, veroorzaakt door het gewicht van zijn zwaar misvormde hoofd.

Het skelet van Merrick ligt ter observatie en onderzoek in het Sint Bartholomew's Hospital and Museum, Archives and History in Londen, maar de weke delen werden na zijn dood in een ongemarkeerd graf begraven.

Merrick ligt op dezelfde begraafplaats als twee slachtoffers van seriemoordenaar Jack the Ripper; Mary Ann Nichols en Catherine Eddowes, zijn eerste en vierde slachtoffer. Zij werden in de wijk Whitechapel vermoord en in de buurt begraven. Aangezien Merrick in dezelfde buurt aan zijn einde kwam, vermoedde Vigor-Mungovin al dat zijn resten op dezelfde begraafplaats zouden moeten liggen.

Uiteindelijk vond ze zijn naam in de registers van de begraafplaats. Ambtenaren van de stad Londen zijn inmiddels begonnen met geld te verzamelen voor een fatsoenlijke grafsteen.

Brons voor judoka Franssen in Baku

Judoka Juul Franssen heeft op de Grand Slam in Baku brons veroverd in de klasse tot 63 kilogram. In de strijd om de derde plaats was ze met waza-ari te sterk voor haar landgenote Sanne Vermeer.

De 29-jarige Franssen veroverde vorig jaar in dezelfde hal WK-brons. Ze stond één keer eerder tegenover de acht jaar jongere Vermeer, bij de grand prix van Den Haag in 2017. Dat duel had ze gewonnen. Dit toernooi ging Franssen in de derde ronde onderuit tegen de Duitse Martyna Trajdos. Via de herkansingen haalde alsnog de troostfinale. Vermeer verloor in de halve finales van de Japanse Miku Tashiro, de vice-wereldkampioene.

In het mannentoernooi kende Frank de Wit een slechte dag. De judoka, die als eerste was geplaatst, bleef in de klasse tot 81 kilogram al in de tweede ronde steken, de eerste ronde had hij vrijaf. In zijn partij verloor hij vervolgens van Tato Grigalashvili. De 19-jarige Georgiër legde De Wit na tien seconden in de extra tijd op zijn rug.

Zondag komen Noël van 't End en Jesper Smink (in de klasse tot 90 kilogram), Michael Korrel (-100 kilogram) en Roy Meyer (+100 kilogram) nog in actie in Baku. 

'Barça kan zomer van 1988 herhalen met komst van drie Ajacieden'

Barcelona verzekerde zich begin dit jaar voor een bedrag van maximaal 86 miljoen euro van de komst van Frenkie de Jong en de Catalaanse grootmacht hengelt ook nadrukkelijk naar de diensten van Matthijs de Ligt. Mundo Deportivo weet zaterdag te melden dat er met Donny van de Beek nog een Ajacied op de radar staat van de kampioen van Spanje, waardoor het aantal spelers dat deze zomer de Johan Cruijff ArenA inruilt voor het Camp Nou uit kan komen op drie.

De Spaanse sportkrant verwijst in zijn berichtgeving naar de transferzomer van 1988, toen Barcelona met José Mari Bakero, Txiki Begiristáin en Luis López Rekarte in één transferperiode drie spelers weghaalde bij Real Sociedad. De ploeg van trainer Ernesto Valverde werd afgelopen week teleurstellend uitgeschakeld door Liverpool in de halve finale van de Champions League en lijkt aankomende zomer voor een flinke renovatie van de selectie te staan.

AS berichtte eerder deze week al dat Thomas Vermaelen, Jeison Murillo en Kevin-Prince Boateng na dit seizoen hoe dan ook zullen vertrekken. Jasper Cillessen wordt daarnaast nadrukkelijk gelinkt aan een overstap naar Benfica, terwijl ook Ivan Rakitic, Philippe Coutinho, Samuel Umtiti, Rafinha en Malcom in aanmerking komen voor een transfer.

Als Barcelona inderdaad afscheid neemt van (een deel van) deze spelers zal er flink wat ruimte ontstaan in de selectie en Van de Beek is daarom naar verluidt een van de kandidaten om het middenveld te komen versterken. Ajax zou volgens eerdere berichten wel zeventig miljoen euro willen zien voor de vijfvoudig Oranje-international, die de afgelopen dagen ook werd gelinkt aan clubs als Real Madrid, Paris Saint-Germain, Tottenham Hotspur en Borussia Dortmund.

Man uit Terneuzen aangehouden na beschadigen minstens 34 auto's

Afgelopen nacht kon de politie een 27 jarige inwoner van Terneuzen aanhouden nadat er verschillende meldingen waren binnengekomen dat de man spiegels en ruitenwissers van geparkeerde auto's sloopte. Na de eerste inventarisatie staat de teller op 34 vernielingen.

Rond 02:30 uur kwamen de eerste meldingen bij de politie binnen. In de omgeving van de Beukenstraat zou een man spiegels van auto’s aan het vernielen zijn. Daarbij werd door getuigen een signalement opgegeven. Korte tijd later kwam er opnieuw een melding binnen, dit maal uit de Zevende Triniteitsstraat, op zo’n 100 meter van de Beukenstraat. Opnieuw kreeg de politie een goed signalement en kon er gericht gezocht worden naar de dader. Die werd in de omgeving aangetroffen, waar hij zich gebukt tussen geparkeerde auto’s probeerde te verstoppen. De man werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Daar bleek dat hij onder invloed van alcohol was (790 ug/l).

Om een goed overzicht te krijgen van het aantal vernielde auto’s werden in de omgeving aangifteformulieren verspreid. Tot op heden meldde zich al 34 personen. Slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld kunnen aangifte doen door een afspraak te maken via 0900-8844.

Man (19) krijgt vijf jaar cel voor beschieten auto's in Amsterdam

Een 19-jarige man is veroordeeld tot vijf jaar cel, onder meer omdat hij in september vorig jaar een auto met twee inzittenden beschoot in Amsterdam Oost.

Op 1 september 2018 beschoot de destijds 18-jarige man met een mitrailleur een Volkswagen Polo waar de twee personen inzaten. Ook beschoot hij nog een andere auto, die geparkeerd stond. Het incident vond plaats op de kruising van de Semarangstraat met de Tidorestraat.

De rechtbank oordeelde dat de man zich daar "op klaarlichte dag in een drukbevolkte woonwijk in Amsterdam Oost schuldig heeft gemaakt aan poging tot doodslag". Het feit dat het incident alleen tot materiële schade heeft geleid is volgens de rechtbank niet te danken aan het handelen van de verdachte.

Behalve het schietincident heeft de man zich ook schuldig gemaakt aan oplichting. Zo bestelde hij met creditcardgegevens van anderen artikelen bij de Bijenkorf. De man moet daarom een bedrag van bijna 11.900 euro betalen aan de Bijenkorf.

Zaalvoetballers Hovocubo dicht bij titelprolongatie

De zaalvoetballers van Hovocubo zijn nog één duel verwijderd van titelprolongatie. In Heerhugowaard won de kampioen uit Hoorn vrijdagavond het eerste van maximaal drie wedstrijden tegen FC Marlène met 2-7.

De Noord-Hollandse burenruzie begon nog prima voor Marlène, dat zelfs op voorsprong kwam. Vervolgens werden echter flink wat kansen gemist en Hovocubo draaide het om naar een 1-2 voorsprong. De kampioenen namen de touwtjes vervolgens stevig in handen en liepen weg naar een ruime zege.

De tweede wedstrijd staat volgende week zaterdag op het programma.

De samenvatting van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Verkeerscontrole N300 leidt tot boetes én positieve reacties bij bestuurders

Bij een grote gezamenlijke controle heeft de politie vrijdagavond op twee plekken langs de N300 het passerende verkeer gecontroleerd. Er was speciale aandacht voor snelheidsovertredingen, alcohol- en verdovende middelengebruik in het verkeer, openstaande boetes, valse identiteitsdocumenten en er werd gelet op de aanwezigheid van personen die zich bezig houden met ‘mobiel banditisme’. Daarbij kregen 145 bestuurders een boete en werd van twee personen een openstaande boete geïnd. De reacties op de controles waren positief.

Op twee plekken aan de N300, in Brunssum en Kerkrade richtte de politie in samenwerking met de provincie Limburg en de KMAR zogenaamde ‘fuiken’ in. Van 18.30 uur tot middernacht werd al het verkeer gecontroleerd. Bij deze controles werden onder andere 27 bestuurders bekeurd voor diverse overtredingen zoals rijden zonder rijbewijs, kale banden, geen gordel dragen en niet handsfree bellen. 103 Automobilisten reden harder dan toegestaan. Elf bestuurders reden onder invloed van alcohol of drugs. Vier mensen werden aangehouden, twee personen omdat voor hen een aanhouding ‘buiten heterdaad’ open stond, een persoon omdat hij zich niet kon identificeren en een vreemdeling waarvan bleek dat hij moest worden uitgezet. Ook werden twee boetes geïnd met een totale waarde van 300 euro. Er werden auto’s uit diverse landen gecontroleerd. Bij een van deze voertuigen werd een verborgen ruimte aangetroffen.

Signaal afgegeven
Een van de coördinatoren van de controle, Jos Merkx, kijkt terug op een geslaagde controle. "Buiten de geconstateerde overtredingen hebben we als zichtbare politie een signaal afgegeven. Door zeer veel passanten, bestuurders en passagiers werd positief gereageerd op de controle." De controles werden uitgevoerd door 65 politiemensen van diverse teams en KMAR medewerkers. "We hebben fijn en goed samengewerkt", aldus Jos Merkx.

Mobiel banditisme
Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor (inter)nationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, autodiefstal en diefstal uit auto's. De mobiele daders zijn in bendevorm georganiseerd en plegen veel inbraken of diefstallen in korte tijd, waarna ze weer over de landsgrens naar het buitenland verdwijnen. Juist door intensieve samenwerking en het delen van informatie wil de politie deze bendes een halt toeroepen.

Schoten gelost in Amsterdam Zuidoost

In een trappenhuis aan de Vleutenstraat in Amsterdam Zuidoost heeft vannacht een schietpartij plaatsgevonden. Er raakte niemand gewond.

De politie kreeg vannacht rond 04:15 uur uit Gaasperdam meldingen van buurtbewoners die schoten hoorden in het trappenhuis. Toen de politie arriveerde, bleek er op de derde verdieping op een woning te zijn geschoten. De kogels zijn zelfs in de woonkamer terechtgekomen.

Niemand raakte gewond. Vermoedelijk zijn er twee zwartgeklede mannen op een scooter op de vlucht geslagen na het schietincident. Van de verdachte(n) ontbreekt ieder spoor. De politie heeft de zaak in onderzoek. Bewoners van de woningen in het trappenhuis zijn door de politie gehoord.

De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen een incident dat afgelopen donderdag plaatsvond in dezelfde wijk. In een auto werden toen twee jerrycans met brandbare vloeistof aangetroffen met daaraan vuurwerk bevestigd. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Gewonde bij steekincident horecagelegenheid Kampen

Een medewerker van een horecagelegenheid aan de Oudestraat in Kampen raakte op zaterdagmorgen 11 mei ernstig gewond bij een steekincident. Rond 02:45 uur ontstond een woordenwisseling tussen de medewerker en drie bezoekers bij de ingang van de horecagelegenheid, waarbij over en weer klappen werden uitgedeeld. Uiteindelijk werd de medewerker door een van de drie mannen in zijn borst gestoken waarna de drie er vandoor gingen richting de wijk Brunnepe. Twee van hen zaten op een fiets, de derde rende er achteraan.

De medewerker werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij meteen aan zijn verwondingen werd behandeld. De man verkeert buiten levensgevaar. De jongen die de medewerker gestoken zou hebben had een donkere huidskleur, was ongeveer 20 jaar oud. Verder droeg hij een zwarte winterjas en was circa 1.75 meter lang. Tevens had hij kort geschoren kroeshaar en een donkere spijkerbroek. De twee andere mannen waren ook donker getint en ongeveer even oud.

De politie roept getuigen van (de aanleiding van) het incident, die nog niet met de politie hebben gesproken, op zich te melden via telefoonnummer 0900-8844.

Onderzoek en ontmanteling drugsschip Moerdijk voortgezet

De hulpdiensten hebben zaterdag het ruim van het drugsschip in de dorpshaven van Moerdijk geleegd. De politie is de hele dag bezig geweest met het politieonderzoek. Voorlopig is ruim driehonderd liter methamfetamineolie in beslag genomen.

Lees ook: Groot drugslab in vrachtschip ontdekt in Moerdijk

En: Drugsschip zinkt deels tijdens ontmanteling door boobytrap

Nadat het vrachtschip afgelopen nacht ongeveer 1,5 meter was gezonken, is vanmorgen overleg gevoerd hoe het mogelijk vervuilde water uit het schip gehaald kon worden. Vanaf het begin van de middag heeft een gespecialiseerd bedrijf de vele tonnen water uit het ruim in tankwagens gepompt en afgevoerd. Ondertussen hervatte de politie het onderzoek in de boot en dan met name op het achterdek in de kajuit en de omgeving daarvan.

Resultaat
De eerste resultaten van het politieonderzoek laten zien dat sprake is van een groot drugslaboratorium waar Crystal Meth werd geproduceerd. Voorlopig werd al ruim 300 liter methamfetamineolie in beslag genomen. De handelsprijs van één kilo methamfetamine is ongeveer 15.000 euro. Tevens was een grootschalige partij afval buiten de lab-ruimten aanwezig en een 40-voets container, welke volledig gevuld was met zo’n 10.000 liter drugsafval en chemicaliën voor methamfetamine.

Voortvarend
Tijdens het onderzoek en de ontmanteling kolkte plotseling het water het ruim van het vrachtschip binnen. Op de boot waren midden in de nacht nog veel medewerkers van diverse hulpdiensten aanwezig. Ze moesten hun werkzaamheden in allerijl staken en de boot verlaten. Gelukkig waren al heel veel sporen en waardevolle spullen veiliggesteld. Dankzij zeer voortvarend werk van specialisten is het gelukt om het schip met het drugslab niet te laten zinken. De politie onderzoekt wat de oorzaak is geweest van het feit dat het water plotseling de boot binnenstroomde. In onderstaande film is te zien dat de hulpdiensten het schip snel verlieten en dat zoveel mogelijk goederen werden gered.

Bayern München morst punten en ziet Dortmund naderen

Het kampioenschap in de Bundesliga is nog niet beslist. Bayern München speelde zaterdag met 0-0 gelijk tegen RB Leipzig. De nummer twee Borussia Dortmund won thuis met 3-2 van Fortuna Düsseldorf. Door het puntverlies van de Rekordmeister is, met nog één speelronde te gaan, Dortmund tot op twee punten genaderd.

Het duel tussen Bayer Leverkusen en Schalke 04, oftewel trainers Peter Bosz en Huub Stevens, eindigde in 1-1. Ondanks een 3-0 zege op SC Freiburg is Hannover 96 gedegradeerd. Dat zelfde lot treft FC Nürnberg. Nürnberg verloor thuis met 0-4 van Borussia Mönchengladbach. VfL Wolfsburg moet zich via promotie/degradatieduels verzekeren van handhaving in de Bundesliga.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
1. FC Nürnberg - Borussia Mönchengladbach 0-4
1899 Hoffenheim - Werder Bremen 0-1
Bayer Leverkusen - Schalke 04 1-1
Borussia Dortmund - Fortuna Düsseldorf 3-2
FC Augsburg - Hertha BSC 3-4
Hannover 96 - SC Freiburg 3-0
RB Leipzig - Bayern München 0-0
VfB Stuttgart - VfL Wolfsburg 3-0

Veel klachten uit Amsterdam over nachtelijke vrachtvlucht

Veel mensen in Amsterdam Zuid en Nieuw-West zaten vannacht rond 02:20 uur rechtop in bed door een laag overvliegend vliegtuig. "Ik dacht hij naar beneden kwam", vertelt een geschrokken bewoner.

De vrachtvlucht van Martinair naar São Paulo was volgens een woordvoerder van Schiphol te laat vertrokken. Officieel had het vliegtuig al om 22:00 uur Nederland moeten verlaten, maar door onbekende omstandigheden werd er pas rond 02:15 uur opgestegen.

Vlucht MP7551 steeg op vanaf de Kaagbaan en ging boven Amsterdam Zuid linksaf in de richting van IJmuiden. Het vliegtuig maakte boven Zuid en Nieuw-West zoveel herrie, dat enkele bewoners dachten dat het toestel zou neerstorten. "Ik ben niet snel bang, maar het leek echt of het misging", vertelt een vrouw. "Ik zat echt rechtop in bed."

Schiphol laat in een reactie weten ook flink wat klachten te hebben ontvangen over de vlucht. Er wordt onderzocht waarom het toestel zoveel later is vertrokken en of dit in de toekomst voorkomen kan worden. "We vinden het heel vervelend voor de mensen die er last van hebben gehad", zegt een woordvoerder.

VS stuurt oorlogsmaterieel naar Golf

Washington heeft raketafweersystemen naar de Perzische Golf gestuurd en brengt er bommenwerpers en marineschepen in stelling. Dat zou zijn vanwege een dreiging tegen Amerikaanse troepen in de regio, maar het lijkt erop dat de VS Iran verder onder druk wil zetten. Teheran noemt de claim van dreiging onzinnig.

De Amerikaanse stappen komen tegen de achtergrond van de terugtrekking uit de nucleaire deal vorig jaar, en het op de terreurlijst zetten van de Revolutionaire Garde-elitetroepen. Bovendien kregen onlangs vijf landen te horen dat ze sancties kunnen verwachten omdat ze nog steeds Iraanse olie kopen, te weten China, India, Japan, Turkije en Zuid-Korea. Daarmee worden de duimschroeven bij Iran verder aangedraaid.

Iran zei recent dat het wellicht weer begint met het verrijken van uranium. Dat was aanvankelijk de aanleiding voor het atoomakkoord dat de internationale gemeenschap in 2015 met het land sloot, waarmee ook inspecties mogelijk werden. Iran heeft altijd ontkend dat het bezig was met de ontwikkeling van een kernwapen; het atoomprogramma zou voor vreedzame doeleinden zijn zoals energie. Maar onder druk van Israël stapte de VS uit de deal.

Het Pentagon ontkent dat Washington op oorlogspad is. De VS zou wel "klaar zijn om Amerikaanse troepen en belangen in de regio te verdedigen". Het land heeft op dit moment meer dan vijfduizend manschappen in buurland Irak.

De uitzending van marinefregat USS Arlington naar de regio zou al zijn gepland maar zijn vervroegd, zeggen de Amerikanen. Ook het vliegdekschip Abraham Lincoln heeft zich bij de vloot gevoegd. Yousef Tabatabai-Nejad van de Iraanse Raad van Experts zei op de plaatselijke televisie dat die vloot "met één raket kan worden vernietigd", aldus de BBC.

'De keel dichtknijpen'
"De Amerikanen hebben bekendgemaakt wat ze willen: Iran economisch de keel dichtknijpen zodat het Iraanse volk in opstand komt", zegt geschiedkundige Peyman Jafari van de Universiteit van Amsterdam tegen de NOS. Zo zouden bijvoorbeeld veel mensen afhankelijk zijn van werk in de metaalindustrie, wat in gevaar komt met de verdere sancties. Die hebben al gezorgd voor terugtrekking van buitenlandse investeerders, een val van de nationale munt en protesten.

De Amerikaanse president Donald Trump zegt evenwel dat hij een "nieuwe deal" wil met Iran, die niet alleen over de nucleaire activiteiten gaat maar ook over zijn ballistische raketten.

De opschaling van Amerikaanse militaire aanwezigheid heeft er ook mee te maken dat Iran al meermaals heeft gezinspeeld op tegenmaatregelen tegen de sancties, in de vorm van een blokkade van de Straat van Hormuz. Daar gaat zo'n twintig procent van de dagelijks gebruikte olie doorheen.

Maar met al dat oorlogstuig en beschuldigingen over en weer wordt de situatie behoorlijk gespannen en zou de vlam "zomaar in de pan kunnen slaan", zegt Jafari. Toch denkt hij niet dat het snel uit de hand loopt, want de Iraanse leiders zijn berekenend. "Ze weten dat de VS een nieuwe oorlog niet kunnen verkopen. Niet aan het buitenland, maar ook niet aan hun eigen volk."

Brandstichting Gemeentehuis Woudenberg

In het gemeentehuis van Woudenberg woedde gisteravond rond 23:30 uur een kleine brand. Deze was snel onder controle. De politie gaat uit van brandstichting en zoekt getuigen.

In de avond van 10 mei kreeg de brandweer melding van een brand in het gemeentehuis van Woudenberg. De brand woedde aan de zijde van het Beaufortpark op de begane grond van het pand. De brand was snel onder controle. De politie is gestart met een onderzoek.

Op dit moment gaat de politie uit van brandstichting. Omstanders hoorden glasgerinkel en zagen vlak daarna een scooter wegrijden vanaf het gemeentehuis in de richting van De Schans.

Uw tip!
De recherche is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben. Ook zijn we benieuwd of er mensen zijn die de scooter met daarop de mogelijke dader(s) tijdens de vlucht hebben gezien.

Heeft u informatie of denkt u informatie te hebben die de recherche kan helpen bij het onderzoek? Neem dan contact op met 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Latifi wint F2-hoofdrace Barcelona, De Vries 5e

Nicholas Latifi heeft de hoofdrace van de Formule 2 in Barcelona gewonnen. Op het Catalaanse circuit kende de Canadees een prima start, waarna hij na een duel met Zhou Guanyu de winst in de zak kon steken. Nyck de Vries eindigde als vijfde.

Polesitter Luca Ghiotto kende een rukstart en viel terug naar de zevende plek, Zhou Guanyu nam de leiding over. Nicholas Latifi volgde, voor Nyck de Vries en Jack Aitken, terwijl Giuliano Alesi al snel het grind in spinde. Dorian Boccolacci is Dorian Boccolacci en dus beukte de Fransman zich met volle vaart in de zijkant van Ghiotto, die zo ook flink wat schade opliep.

Zhou en Latifi kwamen na zes ronden naar binnen, Aitken was ondertussen voorbij gegaan aan De Vries en had de leiding in handen. De Fries kwam een rondje later naar binnen, nog een ronde later gevolgd door Aitken. Zhou en Latifi waren met de noorderzon vertrokken, Aitken kwam pal voor De Vries de baan weer op en moest zich al snel gewonnen geven tegen de Nederlander.

Nobuharu Matsushita had zich nog tussen de twee duo's gevestigd, maar De Vries en niet veel later ook Aitken passeerde de Japanner vrij simpel, waarna Latifi toch in beeld begon te komen. Voor hem reed Zhou en nog dik tien seconden daarvoor reed de ook al gestopte Mick Schumacher. De Duitser was door een lekke band al vroeg binnen gekomen, maar dat telde niet: de verplichte pitstop mag pas na minstens zes ronden gedaan worden.

Met een kleine tien ronden te gaan moest De Vries de aan hem gepasseerde Aitken even laten gaan, terwijl Zhou en Latifi nog altijd virtueel de leiding hadden: Anthoine Hubert, Jordan King en Mick Schumacher moesten nog naar binnen. Die virtuele koppositie werd overgenomen door Latifi, die Zhou op prima wijze verschalkte. Hubert en King kwamen vijf ronden voor het einde binnen en dus nam Latifi dan echt plek één in beslag, voor Zhou, Aitken en De Vries.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde zette Aitken zijn auto voorbij die van Zhou, terwijl de indrukwekkend rijdende Ghiotto daarachter de vierde plek van De Vries afpakte. Latifi reed ondertussen naar de winst, voor Aitken en Zhou, terwijl Ghiotto ruim voor De Vries vierde werd. Callum Ilott werd achtste en start zondagochtend vanaf poleposition.

Politie brengt 'verwardiër' terug naar zorginstelling

Een man die gisteren dreigende en onzedelijke taal uitte tegen een vrouw werd door de politie aangehouden. De man bleek een patiënt te zijn van een instelling voor geestelijke gezondheid.

Rond 11:30 uur kwam de man, die op de fiets was, naast de aangeefster staan op de Stationsweg in Hulst. Hij sprak haar aan, waarbij hij onzedelijke taal uitte en zei dat hij ‘haar ging steken’. De hevig geschrokken vrouw (38) meldde dit bij de politie en gaf daarbij een goed signalement.

Ook deelde zij haar ervaring op social media, waarna meerdere vrouwen meldden last te hebben gehad van deze persoon. Nadat de politie een onderzoek naar de man had ingesteld bleek al snel dat hij patiënt is van een zorginstelling. Daar is hij nu onder toezicht ondergebracht.

Eindexamenvraag van vandaag

Deze weken zijn de spannendste in de nog prille leventjes van de meeste middelbare scholieren, de eindexamens zijn weer begonnen.

Op FOK! kun jij de komende weken ook jouw kennis testen. Elke dag zullen wij een examenvraag selecteren. Het antwoord verschijnt de volgende dag op de site. 

Vandaag de beurt aan havo filosofie vraag 8:

Alter ego betekent ‘ander ik’. Met een alter ego neemt iemand tijdelijk een andere identiteit aan. Superman, Batman en de superster Lady Gaga zijn voorbeelden van alter ego’s. In de afbeelding hiernaast zie je de verandering van journalist Clark Kent in Superman, die met zijn superkracht mensen redt. Fans discussiëren al jaren over de kwestie of Superman het alter ego is van Clark of andersom. Het verhaal verandert als het vanuit de een of vanuit de ander wordt verteld. Voor stuntelaar Clark is het fijn om af en toe ook de stoere, zelfverzekerde Superman te zijn. Voor Superman is het nodig om zich als onopvallende journalist onder de mensen te kunnen begeven.

Deze verhouding tussen Clark en Superman is ook voor filosofen interessant als het gaat om persoonlijke identiteit.
Marya Schechtman spreekt in dit verband over de karakteriseringsvraag.

Leg met de verhouding tussen Clark en Superman uit wat Schechtman bedoelt met de karakteriseringsvraag.

Het antwoord op de vraag van gisteren is volgens CITO:

Voorbeelden van juiste antwoorden zijn:

  • −  Een vof heeft geen publicatieplicht van de jaarrekening.

  • −  Een vof heeft minder oprichtingseisen (geen minimumkapitaal van € 0,01; geen notariële akte).

  • −  Een vof kan bij een bepaalde hoogte van de winst een lagere belastingafdracht hebben (want tarieven inkomstenbelasting pakken bij lagere winst gunstiger uit dan de tarieven vennootschapsbelasting bij een hogere winst).

per juist antwoord 1 punt, maximaal 2 punten.

Weet jij het antwoord op de vraag van vandaag? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Maar neem ook eens een kijkje in ons speciale eindexamenforum.

Eindexamenvraag

Bioscoop speelt horrorfilm in plaats van Pikachu, kinderen doodsbang

Honderden kinderen dachten deze week gezellig met hun ouders naar Detective Pikachu te gaan. Hartstikke leuk natuurlijk, tot de trailer van Annabelle Comes Home begon te spelen...een horrorfilm over een doodenge pop.

Niet echt tof voor de kinderen, zo'n horrortrailer met jumpscares waar je spontaan van in je broek schijt, maar gelukkig kon Pikachu de huilende kinderen troosten...tot de trailer van Child's Play begon te spelen: auto-ongelukken, messen, bloed, moord....pika pika nog aan toe!

Vervolgens begon de film...of nou ja, een film. Een moeder verdronk haar kind in de openingsscene en ja, dat is het begin van La Llorana, een horrorfilm waarvan de nekharen recht overeind gaan staan. De bioscoop begon eindelijk door te krijgen dat er iets niet goed was en besloot de film maar uit te zetten.

Iedereen mocht naar een andere zaal, waar Detective Pikachu gepauzeerd op het scherm stond, misschien met een zaal vol mensen die zin hadden in kindermoordende heksengeesten. Eind goed, al goed, behalve voor de ouders die de komende weken met niet-slapende kinderen zitten...en behalve voor de kinderen zelf natuurlijk.

Jonge vrouw wordt geschopt en geslagen tot ze haar telefoon afgeeft

Op zaterdag 11 mei 2019 rond 02:00 uur, vond een straatroof plaats. Daarbij werd een jonge vrouw (18) op de Oosterhoutse Busbaan in Breda met grof geweld door een groep jongeren beroofd van haar telefoon.

Het slachtoffer fietste met haar telefoon in de hand over de Teteringsedijk in de richting van het centrum. Ter hoogte van de Oosterhoutse Busbaan zag zij een groep van zo’n 6 jongens staan. Toen ze die genaderd was, sprongen drie van de jongens plots voor haar de weg op. Direct werd de jonge vrouw van haar haar fiets geduwd. Door deze val ontstond er letsel aan haar arm. De jongens schopten en sloegen haar vervolgens tegen haar lichaam en eisten daarbij haar telefoon op. De 18 jarige Bredase probeerde vervolgens haar telefoon weg te stoppen, maar dat had tot gevolg dat ze nog enkele schoppen in haar maag kreeg, tot het moment dat zij haar telefoon overhandigde om het geweld te laten stoppen. Daarna rende de hele groep weg.

Nadat de jonge vrouw hulp kreeg van een voorbijganger deed zij bij de politie aangifte. Die neemt de zaak hoog op en hoopt met behulp van camerabeelden en getuigenverklaringen de daders te achterhalen. Heb jij wat gezien of weet je meer van deze straatroof? Bel dan met de politie op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Veganisten demonstreren 24 uur op de Dam

Rond de duizend veganisten staan sinds vanmiddag te demonstreren op de Dam in Amsterdam tegen het gebruik van dieren voor voedsel, kleding, medicijnen, make-up en entertainment.

Deelnemers van de dierenrechtenorganisatie Anonymous for the Voiceless (AV) vormen samen een Cube of Truth, in een vierkant wordt er vreedzaam en statisch gedemonstreerd. Gekleed in het zwart, witte maskers uit de stripreeks V for Vendetta en in de hand borden met 'Truth' trekken zij de aandacht van voorbijgangers. Sommigen laten videobeelden zien van dierenleed. 

AV ging vandaag met voorbijgangers in gesprek. Met welke morele argumenten gebruiken we dieren en waarom, en hebben we dat wel nodig? De organisatie heeft als doel een wereld waarin dieren niet meer worden gebruikt door de mens. 

Massaslachtingen
'Nu vindt de massa het radicaal dat mensen opkomen voor niet menselijke dieren', zegt organisator Désirée Verhoeven. 'Op een dag zullen we met zijn allen terugkijken op de martelingen en massaslachtingen die de consument de dieren aandoet.'

AV is in 2016 opgericht in het Australische Melbourne en is gespecialiseerd in straatactivisme. Sindsdien zijn er wereldwijd, volgens de organisatie, bijna 1000 steden met een eigen Cube of Truth. One Dam Day, zoals het landelijke evenement heet, begon iets later dan de geplande 12.00 uur 's middags en duurt nog tot zondagmiddag.

Bredase vrouw wordt op gewelddadige wijze beroofd van haar tas

Vrijdagavond 10 mei raakten twee vrouwen in Breda gewond toen een voorbijganger een greep deed naar de tas van een van hen.

Rond 21:45 uur zat het slachtoffer (57) met een vriendin (67) op een bankje aan de Nieuweweg in Breda toen een voorbijfietsende man een greep deed naar haar tas. Zowel het slachtoffer als haar vriendin probeerden uit alle macht de tas vast te houden. Door die worsteling zijn beide vrouwen licht gewond geraakt aan hun handen.

De verdachte wist uiteindelijk de tas te bemachtigen en is daar mee weggefietst. Tot op heden is er geen aanhouding verricht en de politie doet nader onderzoek. Verschillende mensen waren getuigen van de beroving. Heb jij wat gezien? Meld het aan de politie via 0900-8844.

Wiebes oppermachtig in Ronde van Chongming Island

Lorena Wiebes heeft indruk gemaakt in de Ronde van Chongming Island, die meetelt voor de Women's WorldTour. Het 20-jarige Nederlandse sprinttalent won alle drie de ritten in China en won daardoor ook het eindklassement.

Alle drie de ritten die werden verreden eindigde allemaal op een massasprint. In die sprints stond er geen maat op voor Wiebes, die de ritten met sprekend gemak won. Voor Wiebes is het de eerste eindzege in een Women's WorldTour-wedstrijd. In het voorjaar van dit jaar was de Nederlandse van Parkhotel Valkenburg ook al dichtbij een zege in een WorldTour-wedstrijd, maar toen werd ze twee keer tweede in de Belgische wedstrijden Driedaagse Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem. Beiden keren was Kirsten Wild toen net was sneller dan Wiebes.

Nina Kessler en Maaike Boogaard reden ook nog top tien in het algemeen klassement.

Anale tijdritvoorbereiding Campenaerts: "Als dat geen toewijding is..."

Zaterdag begint de Giro d'Italia en dus zitten we inmiddels enkele uren voor de start. Dikke kans dat de Belgische werelduurrecordhouder Victor Campenaerts ongeveer nu bezig is met het anaal inbrengen van de nodige vloeistof, zo blijkt uit een interview met Het Nieuwsblad.

Campenaerts weet ook wel dat vooral Primoz Roglic op het lastige parcours een grotere kans op de winst heeft, maar de Belg probeert er in elk geval alles aan te doen. "Een paar uur voor de proloog neem ik een darmspoeling. Ik breng een hypertone vloeistof anaal in mijn darmen in, waardoor je gigantisch nodig naar het toilet moet en makkelijk 200 gram kwijt kunt spelen. Als dat geen toewijding is", aldus de Belg, die berekent dat hij dan toch al ruim één watt minder kracht hoeft te leveren en die ook nog toevoegt dat vorig jaar al gedaan te hebben voor de WK-tijdrit in Innsbruck, waar hij brons pakte.

Vocsnor laat weten dat een dergelijke behandeling niet ideaal is voor de darmflora, net als zijn dieet van bijna louter witte rijst: daar zitten minder vezels in, waardoor je minder water vast blijft houden en minder darminhoud hebt. "Dat kan tot twee kilo schelen", zegt de renner van Lotto-Soudal. Hij waarschuwt wel dat een dergelijk dieet voor een flinke terugslag kan zorgen en drukt mensen thuis vooral ook op het hart het niet zelf te proberen.

Bautista wint níet in World Superbikes, Van der Mark 4e

Motorcoureur Alvaro Bautista heeft een race in het World Superbikes-kampioenschap níet gewonnen. De Spaanse Ducati-coureur won tot zaterdag alle elf races, maar op het circuit van Imola in San Marino werd hij slechts tweede. De winst ging naar Jonathan Rea, die dit jaar al tien keer tweede werd.

Bij de start nam wereldkampioen Rea op zijn Kawasaki de leiding over van polesitter Chaz Davies, die gevolgd werd door Ducati-teamgenoot Bautista. Voor Davies was het echter snel klaar: zijn Panigale gaf nog voor de eerste ronde voorbij was de geest. Tom Sykes vertrok prima en nam na het wegvallen van Davies plek drie in, voor Michael van der Mark.

Echt boeiend was het halverwege de race niet: Rea lag dik op kop, ver voor Bautista. De Spanjaard had dan weer een enorme voorsprong op Van der Mark, die de derde plek overnam van Sykes nadat de BMW van de Brit er ineens klaar mee was. Toprak Razgatlioglu reed op een keurige vierde plek en de jonge Turk nam Van der Mark zelfs te grazen, waardoor de Nederlander Leon Haslam en teamgenoot Alex Lowes achter zich had.

De strijd om plek drie werd veruit het leukste deel van de race en twee ronden voor het einde ging Van der Mark in de Tamburello weer voorbij aan Razgatlioglu, die echter al snel terugsloeg. Rea won, ver voor Bautista en ver daar weer achter pakte Razgatlioglu een fraaie derde plek, voor Van der Mark en Haslam.

Giro: Etappe 1 - Aftrappen met een pittige tijdrit

De 102e editie van de Giro d'Italia gaat beginnen, de eerste grote ronde van het jaar. Zaterdag zullen 176 renners van het startpodium rollen voor een acht kilometer lange tijdrit in Bologna, met de finish op de uitermate pittige San Luca. De gehele Giro is live te zien op Eurosport.

Op het FOK!forum is dit jaar voor het eerst sprake van een heus Giro d'Italia-subforum, hier te vinden. Hier kunnen uiteraard de nodige spellen gevonden worden, maar ook volop discussie over de etappes, het nieuws en alles wat er nog meer rondom de Giro speelt.

FOK!ker Rellende_Rotscholier blijkt ook dit jaar weer zijn fameuze voorbeschouwingen te schrijven en dat is voor élke liefhebber mooi nieuws. Die voor de eerste etappe is hier te vinden, met nog een extra ruime blik op het hele Giro-parcours, de favorieten en allerlei andere interessante informatie.

Om 16.50 uur rolt niemand minder dan Tom Dumoulin, misschien wel de grootste uitdager van topfavoriet Primoz Roglic, als eerste van het podium. De gehele startlijst, met dus ook alle tijden, kun je dan weer hier vinden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De klim naar de San Luca in de Giro van 2009, de klim waar we Chris Froome voor het eerst zagen, alvorens hij terugzakte in het grote niks...om daarna uit het niks alles jarenlang totaal te domineren (Bron: YouTube)

Twee rode vlaggen tijdens laatste vrije training in Spanje

Lewis Hamilton heeft tijdens de laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste tijd laten noteren. Max Verstappen kende een slechte generale voor de kwalificatie op het circuit in Barcelona en werd slechts zevende.

Door een aantal incidenten konden de coureurs overigens niet het volledige uur rijden. Na twintig minuten veroorzaakte Valtteri Bottas een rode vlag door in bocht vijf te spinnen. De Fin kwam achterwaarts in de grindbak terecht en kwam met zijn achterwielen vast te staan. Vlak daarvoor tolde ook Sebastian Vettel over de baan, maar dankzij een uitloopzone kon de coureur van Ferrari zijn weg vervolgen.

Een kwartier voor het einde kon Bottas toch nog een aantal ronden vastleggen, zodat hij nog een snelle ronde op de soft-compound kon afleggen. Verstappen kwam in het slot van de training - tijdens een snelle ronde - Lance Stroll nog tegen. De rijder van Racing Point Force India reed langzaam, waardoor onze landgenoot in de chicane werd gehinderd en een snelle tijd niet meer mogelijk was.

Vlak voor het einde van de sessie was er opnieuw een rode vlag. Ditmaal was een crash van George Russell de oorzaak. De Brit spinde bij het ingaan van de vierde bocht en kwam met zijn achterkant in de bandenstapel terecht. Hij bleef echter wel ongedeerd en ook de schade aan zijn bolide leek beperkt te zijn.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje begint straks om 15.00 uur.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Spanje:

# Rijder Team Tijd Ronden
1. L. Hamilton Mercedes 01:16.568 14
2. C. Leclerc Ferrari 01:17.099 16
3. V. Bottas Mercedes 01:17.123 9
4. S. Vettel Ferrari 01:17.172 15
5. R. Grosjean Haas 01:17.192 15
6. K. Magnussen Haas 01:17.530 15
7. M. Verstappen Red Bull 01:17.558 12
8. A. Albon Toro Rosso 01:17.864 16
9. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:17.969 17
10. C. Sainz Jr. McLaren 01:18.003 17
11. D. Kvyat Toro Rosso 01:18.105 17
12. N. Hulkenberg Renault 01:18.350 17
13. S. Pérez Racing Point 01:18.656 12
14. P. Gasly Red Bull 01:18.693 16
15. L. Stroll Racing Point 01:18.734 14
16. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:18.740 13
17. D. Ricciardo Renault 01:18.974 14
18. L. Norris McLaren 01:19.007 14
19. G. Russell Williams 01:19.421 16
20. R. Kubica Williams 01:20.570 17

Hockey Pro League: Australië versterkt positie bovenin met winst op VS

De Australische hockeydames hebben hun positie in de top vier van de FIH Pro League, aan het einde goed voor een plek in de Grand Final in het Wagener Stadion, versterkt met een overwinning op de Verenigde Staten. De Hockeyroos hielden het lang spannend met een 0-1 voorsprong op het scorebord, maar in het laatste kwart liepen zij uit naar een 0-4 overwinning.

Na een doelpuntloos eerste kwart was het uitblinker Rosie Malone die de wedstrijd in Lancaster opengooide met haar backhand, na een aanval over diverse schijven. Waar pogingen van Lily Brazel en Maddie Fitzpatrick het doel niet troffen, was het vlak na aanvang van het tweede kwart dan eindelijk raak voor de Hockeyroos. Vervolgens zette de ploeg van oud-international Janneke Schopman nog aan in de resterende minuten voor de rust om een gelijkmaker te forceren, maar tot grote kansen kwam het niet. Zo had Anna Dessoye een vrije kans met de backhand, maar veegde volledig over de bal heen.

Daarna was het lang wachten op de beslissing in de wedstrijd. Na de rust waren er wat kleine kansen over en weer, met de grootste voor Malone. Haar inzet van dichtbij ging net naast. Daarvoor bleef lang de stand van 0-1 op het scorebord staan. Tien minuten voor tijd zagen de Amerikaanse dames alle hoop op een goed resultaat vervagen toen Savannah Fitzpatrick vrij kon uithalen voor de 0-2. Een voorzet van Malone vond de aanvaller, die vervolgens geen fout maakte. Nog geen minuut later zorgde hetzelfde tweetal voor de definitieve nekslag voor de Verenigde Staten. Ook hier was het Fitzpatrick die scoorde, deze keer met een rake tip-in bij de eerste paal.

Vlak voor tijd fungeerde de aanvaller als aangever: haar eerste poging werd gekeerd door keepster Kelsey Bing, maar haar voorzet kwam vervolgens bij Emily Chalker terecht voor de 0-4 eindstand. De overwinning is een welkome opsteker voor de Australische dames in de strijd om de vierde plaats in de Pro League-stand. Momenteel bezetten de Hockeyroos de vierde stek, maar moeten nog steeds rekening houden met nummer vijf Duitsland. Ondertussen wachten de Verenigde Staten nog steeds op de eerste overwinning van het toernooi.

NBA: Warriors schakelen Rockets opnieuw uit

De basketballers van de Golden State Warriors staan voor het zesde jaar op rij in de finale van de Western Conference in de NBA. De regerend kampioenen wonnen in Houston het zesde duel met de Rockets en daarmee was de serie beslist: 4-2.

De Warriors moesten het zonder de geblesseerde Kevin Durant doen en dat zorgde voor een uitermate spannende strijd. De Warriors hadden even een paar punten voorsprong, de Rockets in de slotfase ook, maar verder ging het compleet gelijk op.

In de tweede helft stond Stephen Curry op met maar liefst 33 punten en vooral in de slotminuten werden de baskets flink gebombardeerd met drietjes. Dat deden de kampioenen het best: ze pakten een nipte voorsprong, wonnen met 113-118 en schakelden de Rockets uit, net als vorig jaar.

NBA play-offs zondag (Nederlandse tijden, best-of-7)
21.30 Denver Nuggets - Portland Trail Blazers, West Semifinals - Wedstrijd 7 (3-3)*
01.00 Toronto Raptors - Philadelphia 76ers, East Semifinals - Wedstrijd 7 (3-3)
*Live op Ziggo Sport

Rockets - Warriors (Bron: YouTube)

Vitesse wil langer door met Chelsea-huurling Musonda

De jongeling stond een jaar aan de zijlijn met een blessure, maar dat weerhoudt de Arnhemmers er niet van om hem opnieuw proberen vast te leggen. Vitesse wil de huurovereenkomst van Chelsea's Charly Musonda met een jaar verlengen, maar the Blues willen bekijken wat voor andere opties er zijn voor de Belg, zo begrijpt Goal.

De Arnhemmers hebben dit seizoen nog geen gebruik kunnen maken van Musonda nadat hij in een vriendschappelijke wedstrijd geblesseerd raakte, maar ze geloven nog steeds dat hij volgend jaar een belangrijke bijdrage kan leveren in het elftal.

Chelsea heeft een speciale relatie met Vitesse, die voor hen als een niet-officiële satellietclub fungeert, maar ze willen graag afwachten of er een grotere club gaat komen voor het talent waar ze hoge verwachtingen van hebben.

De progressie van de 22-jarige is langzamer dan velen misschien hadden gedacht na drie opeenvolgende mislukte huurperiodes, waar een periode bij Real Betis werd opgevolgd door Celtic en nu Vitesse.

Musonda speelde slechts zestien wedstrijden in zijn laatste drie huurperiodes, terwijl hij twee basisplaatsen en vijf invalbeurten had onder Antonio Conte bij Chelsea.

De aanvallende middenvelder zou graag terugkeren naar West-Londen om indruk te maken op trainer Maurizio Sarri, voraal omdat hij een van de jongelingen kan zijn die meegaat tijdens de voorbereiding in Japan.

Musonda, die voor tweeënhalf miljoen euro werd overgenomen van Anderlecht, heeft nog een contract tot de zomer van 2022 en wil zijn carrière het komende jaar weer op de rails zetten.

Update 11 mei 14.58 uur - Charly Musonda kan voor Vitesse debuteren na vrijgave
Charly Musonda kan zondag tegen De Graafschap zijn eerste minuten maken namens Vitesse. De Chelsea-huurling kwam dit seizoen nog niet aan spelen toe vanwege langdurig blessureleed en heeft de afgelopen maanden in Engeland aan zijn herstel gewerkt. De Gelderlander bericht zaterdag dat de Arnhemmers de vrijgave van de aanvaller binnen hebben, waardoor hij in de laatste weken van het seizoen een extra optie kan zijn voor trainer Leonid Slutsky: “Dat is goed nieuws voor ons. Charly heeft er alles aan gedaan weer fit te worden. Hij is gretig. Hij had die laatste maanden van dit seizoen ook kunnen uitzingen bij Chelsea. Maar hij wil graag voetballen. Dat geeft Vitesse weer een extra optie.”

PSV was zonder VAR morgen mogelijk al kampioen

Zonder videoscheidsrechter in de eredivisie was niet Ajax maar PSV de laatste twee competitieronden ingegaan als koploper, zo is te lezen op de site van AT5. De Eindhovenaren hadden dan een voorsprong van drie punten gehad op de Amsterdammers. Als Ajax morgen punten verliest, dan was PSV kampioen geworden.

Dat meldt de NOS op basis van een analyse van het eerste VAR-seizoen door databedrijf Opta Sports. Sinds dit seizoen is er een videoscheidsrechter actief bij elke wedstrijd in de eredivisie. De videoscheidsrechter is aangesteld om verkeerde inschattingen van scheidsrechters te kunnen corrigeren. Halverwege het seizoen zei de KNVB al dat ze voorzichtig tevreden waren over de resultaten.

VVV-Ajax
Als de twee beslissingen van de VAR tijdens de wedstrijd tussen VVV-Ajax niet waren gemaakt, had de stand er in de eredivisie vandaag totaal anders uitgezien. Deze beslissingen vielen uit in het voordeel van Ajax.

Morgen wordt speelronde 33 van de 34 gespeeld. In de eerste 32 speelrondes moesten scheidsrechters in totaal 108 keer naar de zijkant van het veld om een situatie tijdens de wedstrijd opnieuw te beoordelen. 25 keer bleef de scheidsrechter bij de oorspronkelijke beslissing en 83 keer draaide hij de genomen beslissing terug en nam hij een ander besluit.

Eindstand
Een deel van de beslissingen van de VAR had invloed op de eindstand van de wedstrijd en ook op de puntenverdeling in de eredivisie. Zonder VAR had PSV dus bovenaan gestaan. Op dit moment staan Ajax en PSV echter gelijk in het aantal punten (80), maar heeft Ajax een beter doelsaldo (+10).

Zoon Gullit tekent profcontract bij AZ

AZ maakt vrijdag bekend dat Maxim Gullit een contract heeft getekend bij de Alkmaarders. De zeventienjarige zoon van Ruud Gullit heeft tot medio 2022 getekend bij de huidige nummer vier van de Eredivisie. De jonge verdediger, die onlangs in het uitduel met FC Twente zijn debuut maakte voor Jong AZ, is verheugd met de verbintenis.

"Dit is een mooi moment. Nu wil ik nóg harder werken om uiteindelijk in het stadion te kunnen spelen. Het gaat allemaal heel snel sinds ik bij AZ zit. Ik had niet beter kunnen wensen. Mijn doel is om nu een vaste waarde te worden bij Jong AZ", laat de jongeling weten op de clubsite. Vader Ruud is trots dat zijn zoon in het bezit is van een contract bij AZ.

"Er gaan allerlei gedachten door je hoofd. Vooral toen hij nog zo klein was en wat er allemaal gebeurd is in de tussentijd. Ik ben echt wel heel erg trots op hem", zegt hij via de officiële kanalen van AZ. Gullit senior wil geen vergelijking trekken tussen hem en zijn zoon. "Hij moet zichzelf zijn. Iedereen wil altijd maar vergelijken, daar heb ik hem ook voor gewaarschuwd."

"Maar hij is vrij down to earth . Ik hoop ook dat hij met zijn eigen naam gaat spelen. Hij heeft natuurlijk wel een shirt met zijn achternaam, maar ik zeg: ga gewoon met je eigen identiteit spelen", aldus Gullit, die ziet dat zijn zoon zich sterk ontwikkelt. "Die stappen zijn heel snel gegaan, sneller dan ik verwacht had. Dus ze doen hier iets heel erg goeds bij AZ."

Drugsschip zinkt deels tijdens ontmanteling door boobytrap

Tijdens het onderzoek en de ontmanteling is het vrachtschip in de dorpshaven van Moerdijk vannacht deels gezonken. Vermoedelijk is de boot gesaboteerd. De situatie is ondertussen onder controle. Zaterdag wordt de operatie voortgezet.

Lees ook: Groot drugslab in vrachtschip ontdekt in Moerdijk

Rond 00.30 uur begon het schip water te maken. Het water stroomde in hoog tempo naar binnen. De medewerkers van de diverse hulpdiensten moesten hun werkzaamheden staken en de boot verlaten. Uit onderzoek bleek dat er een soort boobytrap in werking was gesteld. Een pomp was vermoedelijk op afstand in werking gesteld, waardoor de boot zou kunnen zinken.

Controle
Er werd door diverse partijen overleg gevoerd om te voorkomen dat de boot zou zinken en brandstof en chemicaliën in het water zouden komen. Door Rijkswaterstaat werd een soort scherm om het schip gelegd om verspreiding te voorkomen. Toen de pomp plotseling stopte, kregen de hulpdiensten de situatie weer onder controle en was het gevaar voor zinken en vervuiling geweken. Zaterdagmorgen wordt de operatie voortgezet.

Lundgaard wint eerste F3-race Barcelona...maar toch niet

De eerste race van de nieuwe FIA Formule 3-klasse, de opvolger van de GP3, is gewonnen door de Rus Robert Shwartzman. Op het circuit van Barcelona kwam de Rus als tweede over de finish, maar de wedstrijdleiding hielp hem een handje.

Christian Lundgaard pakte vanaf de tweede plek de leiding bij de start, waar hij polesitter Shwartzman en diens teamgenoot Marcus Armstrong aftroefde. Zo reed het veld zonder noemenswaardige actie gestaag verder, tot Alessio Deledda zeven ronden voor het einde spinde en voor de virtual safety car zorgde.

Lundgaard werd ook na het vrijgeven van de race niet meer bedreigd en won vrij ruim voor Shwartzman en Armstrong, voor David Beckmann, Max Fewtrell, Jüri Vips en Jehan Daruvala. De jonge Nederlander Richard Verschoor eindigde als dertiende, één plek voor Bent Viscaal.

Tijdens de uitloopronde kwam er echter nog een bericht van de wedstrijdleiding: tijdens de virtual safety car hadden een paar coureurs zich niet aan de regels gehouden, waaronder Lundgaard. De Deen kreeg vijf seconden tijdstraf en eindigde als tweede, want Shwartzman won ineens. Verschoor kreeg zelfs twintig seconden straf en zakte naar de 26e plek.

Van der Voort, De Zwaan en Zonneveld naar tweede ronde European Darts Grand Prix

Vincent van der Voort, Jeffrey de Zwaan en Niels Zonneveld hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de European Darts Grand Prix. Het trio is in Sinfeldingen voor het zesde toernooi op de Euro Tour. 

Van der Voort kwam een achterstand te boven tegen Dave Prins. De voormalig UK Open-finalist gooide een twaalfdarter in leg drie, maar keek een leg later tegen een 1-3 achterstand aan. In de zesde leg werd het zelfs 2-4 voor Prins na een 90-finish van de Engelsman. Van der Voort knokte zich vervolgens echter terug naar 4-4. Fast Vinny hield zijn eigne leg, waarna hij met een 25 check-out de zege pakte in de tiende leg. Van der Voort speelt zaterdag in de tweede ronde tegen Darren Webster.

De Zwaan won met 6-2 van Stefan Bellmont. De Leidschendammer speelde vooral op de finishes erg sterk tegen de Zwitser. De Zwaan wierp onder meer 112, 121 en 156 uit en noteerde een finishpercentage van 75 procent. De World Matchplay-halvefinalist sloot de partij af met twee twaalfdarters op rij en een gemiddelde van bijna 98. In de volgende ronde treft hij Rob Cross. 

Niels Zonneveld kent een succesvol debuut gemaakt op de Euro Tour. De Noord-Hollander zegevierde met 6-4 tegen Michael Hurtz. Een 103-finish bracht Zonneveld op 3-1 en het gaatje leek geslagen, maar zijn Duitse tegenstander kwam terug tot 3-3. Hurtz kreeg vervolgens vier beurten de tijd om de voorsprong over te nemen, maar faalde op dubbel één. Zonneveld raakte de dubbel één wel en kwam weer op voorsprong. Zonneveld produceerde zijn beste leg van het duel aan het eind en wierp een veertiendarter voor de zege. De twintigjarige darter mag zich nu gaan opmaken voor een confrontatie tegen Peter Wright.

Michael van Gerwen stroomt in de tweede ronde ook in. Als geplaatste speler had hij een bye voor de eerste ronde. In de twede ronde speelt hij tegen Brendan Dolan. 

Uitslagen European Darts Grand Prix - eerste ronde
Pero Ljubic (84.00) 3-6 (92.30) Ross Smith
Matthew Edgar (83.63) 3-6 (95.94) James Richardson
Robert Owen (91.22) 4-6 (94.69) Krzysztof Ratajski
Niels Zonneveld (79.15) 6-4 (78.15) Michael Hurtz
Kim Viljanen (82.09) 1-6 (102.97) Nathan Aspinall
Mark McGeeney (93.78) 6-3 (97.74) Josh Payne
Brendan Dolan (94.94) 6-2 (86.75) Michael Rosenauer
Michael Rasztovits (90.98) 1-6 (91.51) Dimitri van den Bergh

Vincent van der Voort (91.47) 6-4 (90.70) Dave Prins
Chris Dobey (103.66) 6-0 (95.32) Madars Razma
Dragutin Horvat (84.04) 3-6 (88.53) Gavin Carlin
Stefan Bellmont (82.82) 2-6 (97.81) Jeffrey de Zwaan
Daniel Klose (84.41) 3-6 (91.79) Keegan Brown
Steve Beaton (92.96) 6-4 (95.94) Stephen Bunting
Ricardo Pietreczko (76.95) 1-6 (90.44) Jamie Hughes
Ryan Searle (91.48) 6-4 (97.86) Glen Durrant

Programma tweede ronde - vanaf 13.15 uur
Michael Smith v Krzysztof Ratajski
Joe Cullen v Mark McGeeney
Jonny Clayton v Ross Smith
Mervyn King v James Richardson
Ricky Evans v Keegan Brown
Ian White v Dimitri Van den Bergh
Gerwyn Price v Gavin Carlin

Avondsessie - vanaf 19.15 uur
Rob Cross v Jeffrey de Zwaan
Darren Webster v Vincent van der Voort
Daryl Gurney v Chris Dobey
Mensur Suljovic v Steve Beaton
Adrian Lewis v Jamie Hughes
Max Hopp v Nathan Aspinall
Michael van Gerwen v Brendan Dolan
Peter Wright v Niels Zonneveld

MLB: Blik op standen American League

Het eerste kwart van het seizoen in de MLB zit er alweer op. In het eerste kwart van het seizoen zijn er prachtige wedstrijden geweest, maar het draait voornamelijk om de standen voor de play-offs. Daarom dit weekend een blik op de standen. We beginnen vandaag met de American League. 

American League East:
Tampa Bay Rays is de trotse koploper in deze divisie. The Rays begonnen goed aan hun seizoen en ze profiteerde optimaal van de slechte starts van de New York Yankees en de Boston Red Sox. Deze beide teams komen steeds beter in vorm. De Yankees hebben veel last van blessures, maar komen in een steeds betere vorm. Ze wonnen vannacht van de Tampa Bay Rays en staan nog maar één nederlaag achter op de koploper. De Boston Red Sox kende een nog slechtere start van het seizoen. Verschillende spelers haalde niet het niveau van vorig jaar, toen de ploeg de World Series wonnen, en verloren in de beginfase meer wedstrijden dan dat ze wonnen. De laatste weken gaat het een stuk beter voor de ploeg van Xander Bogaerts en staan nog maar vier games achter op Tampa Bay Rays.

Toronto Blue Jays en Baltimore Orioles lijken geen rol van betekenis te kunnen spelen in deze divisie. Beide ploegen hebben het moeilijk vanaf het begin van het seizoen moeilijk en daar lijkt vooralsnog geen verbetering in te komen.

1. Tampa Bay Rays 23-14
2. New York Yankees 23-15
3. Boston Red Sox 20-19
4. Toronto Blue Jays 16-22
5. Baltimore Orioles 13-25

American League Central
De algemene verwachting was dat de Cleveland Indians weinig tegenstand zouden krijgen in deze divisie, maar vooralsnog presteren de Minnesota Twins boven verwachting. De Twins kennen een sterke seizoenstart. Na 36 wedstrijden heeft de ploeg van Jonathan Schoop er 24 van gewonnen en daarmee is het de beste team in de MLB. De Indians staan nog niet ver achter. De ploeg uit Cleveland heeft een achterstand van vier games op de koploper.

Voor Detroit Tigers begon het seizoen goed. Van de eerste tien wedstrijden wonnen de Tigers er zeven, maar langzaam krijgt de ploeg uit Detroit het steeds moeilijker. Van de laatste 25 wedstrijden won de ploeg maar negen wedstrijden. Ook de Chicago White Sox, ondanks het vele talent, en de Kansas City Royals kennen een moeilijk seizoen.

1. Minnesota Twins 24-12
2. Cleveland Indians 20-17
3. Detroit Tigers 16-19
4. Chicago White Sox 16-21
5. Kansas City Royals 14-25

American League West
In de American League West lijkt het bijna zeker dat de Houston Astros net zoals de twee voorbijgaande jaren de divisie met sprekend gemak gaan winnen. De Astros, winnaars van de World Series in 2017, begonnen nog slecht aan het nieuwe seizoen door in de eerste zeven wedstrijden vijf keer tegen een nederlaag aan te lopen. Daarna is het lekker gaan lopen voor 'The Stars' en staat er geen maat op. Ze staan op 24 zeges na 39 wedstrijden en hebben in deze divisie als enige meer overwinningen dan nederlagen,

Seattle Mariners hebben tot nu de meeste wedstrijden gespeeld dit seizoen, doordat ze voor de officiële opening van het seizoen al drie wedstrijd in Japan hadden gespeeld tegen de Oakland Athletics. Ze wonnen alle drie de wedstrijden en konden lang de goede vorm vast houden, maar van de laatste tien wedstrijden gingen er acht van verloren. Het team uit Seattle staat nog wel steeds voor op de Los Angeles Angels, maar de vraag is hoe lang ze dat gaan volhouden. Het team van de Nederlander Andrelton Simmons en de Amerikaanse superster Mike Trout lijkt de weg naar boven hebben te gevonden. 

De grootste teleurstelling in deze divisie is de Oakland Athletics. De A's kende vorig jaar een prachtig tweede deel van het jaar en de verwachting was dat ze dat konden doortrekken, maar daar lijkt het niet op. Het team van Jurickson Profar mocht vorig jaar nog deelnemen aan de wildcard-game, maar dit jaar lijkt de ploeg daar niet voor in aanmerking te komen. Ze vooralsnog op de laatste plaats in de American League West nog achter de Texas Rangers.

1. Houston Astros 24-15
2. Seattle Mariners 20-21
3. Los Angeles Angels 18-20
4. Texas Rangers 17-19
5. Oakland Athletics 17-22

Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 0-7
Baltimore Orioles - Los Angeles Angels 3-8
Toronto Blue Jays - Chicago White Sox 4-3
Boston Red Sox - Seattle Mariners 14-1
Tampa Bay Rays - New York Yankees 3-4
New York Mets - Maimi Marlins 11-2
Minnesota Twins - Detroit Tigers 6-0
Houston Astros - Texas Rangers 3-0
Kansas City Royals - Philadelphia Phillies 5-1
St. Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 1-2
Colorado Rockies - San Diego Padres 12-2
Oakland Athletics - Cleveland Indians 4-3
Arizona Diamondbacks - Atlanta Braves 1-2
Los Angeles Dodgers - Washington Nationals 5-0
San Francisco Giants - Cincinnati Reds 0-3

Bertens opnieuw naar finale Madrid na overtuigende zege op Stephens

Kiki Bertens heeft net als vorig jaar de finale bereikt van het graveltoernooi in Madrid. De 27-jarige Nederlandse was in de halve finales in twee sets te sterk voor de Amerikaanse Sloane Stephens: 6-2, 7-5.

In de eerste set was Bertens oppermachtig tegen de nummer acht van de wereld. Ze had al vroeg in de set een break voorsprong en de nummer zeven van de wereld gaf deze niet meer uit handen.

In de tweede set kwam Stephens wat beter in haar spel, waardoor het meer gelijk opging. De Amerikaanse kwam één break voor, maar die wist Bertens in de volgende game direct weg te werken. Toch leeek de set te gaan naar Stephens. Op 5-4 kreeg de Amerikaanse drie setpunten op rij op de service van Bertens. De Nederlandse wist die echter weg te werken en behield haar service. In de volgende game sloeg Bertens wel toe op de service van Stephens en maakte het vervolgens op eigen service af.

Als Bertens zaterdag de finale wint, is ze de nieuwe nummer vier van de wereld. Hoger stond nog nooit een Nederlandse tennisster genoteerd. De tegenstandster in de finale is Simona Halep. De Roemeense won haar halve finale van de Zwitserse Belinda Bencic: 6-2, 6-7 (2), 6-0.

Mocht Halep de finale winnen van Bertens dan neemt zij de nummer één positie op de wereldranglijst over van de Japanse Naomi Osaka.

Bertens opnieuw naar finale Madrid na overtuigende zege op Stephens (Pro Shots / Action Images)
Bertens opnieuw naar finale Madrid na overtuigende zege op Stephens (Pro Shots / Action Images )

FOK! Wat een weer: nog even wisselvallig

Vandaag zijn er zonnige perioden, al drijft er in het noorden af en toe bewolking binnen vanaf zee. In het zuidoosten is het de komende uren nog bewolkt en valt er regen of motregen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 11°C in het noorden tot lokaal 17°C in het zuidoosten. De wind wordt overal noord en matig, langs de westkust en op het IJsselmeer vrij krachtig, bovendien is de wind vlagerig.

In de nacht naar zondag drijven regelmatig wolkenvelden vanaf zee het land binnen maar er zijn ook flinke opklaringen. De minima komen uit tussen 6°C aan zee en lokaal 1°C in het binnenland. De matige noordenwind draait naar noord tot noordwest en neemt boven land af naar zwak.

Zondag overdag zijn er zonnige perioden, wel drijven er nog steeds wolkenvelden vanaf zee binnen. Zeer lokaal zou een spat regen kunnen vallen. De noord tot noordwestenwind wordt weer overal matig en de middagtemperatuur ligt vlak aan zee rond de 10°C, in het uiterste zuiden wordt mogelijk de 15°C nog even bereikt. (Bron: KNMI)

Mooi weer boven Haarlem (Foto: Stephan5)
Mooi weer boven Haarlem (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Leeftijd moeder bij eerste kind stijgt naar 29,9 jaar

De leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen is opnieuw gestegen. In 2018 waren zij gemiddeld 29,9 jaar oud bij de geboorte van hun eerste kind. In 2013 was dat nog een half jaar jonger (29,4 jaar). Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

Tot begin jaren zeventig daalde de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder werden tot 24,3 jaar. Daarna is deze leeftijd voortdurend gestegen tot ruim 29 jaar. Na de eeuwwisseling leek aan deze stijging een einde te zijn gekomen. De gemiddelde leeftijd bij de geboorte van het eerste kind bleef een tijdlang stabiel op 29,4 jaar. Vanaf 2014 is deze leeftijd echter weer verder opgeschoven.

75.500 vrouwen voor het eerst moeder
In 2018 kregen 75.500 vrouwen een eerste kind. Dat zijn er minder dan in voorgaande jaren. In 2013 waren er 79.500 nieuwe moeders, in 2008 nog ruim 83.000. De laatste jaren worden ook minder tweede en volgende kinderen geboren. In 2018 zijn 168.500  kinderen geboren, ruim 1.000 minder dan in 2017. In dat jaar werden voor het eerst sinds midden jaren tachtig minder dan 170.000 kinderen geboren.

Minder jonge vrouwen voor het eerst moeder
Vooral het aantal jonge vrouwen dat een eerste kind kreeg is de laatste jaren gedaald. In 2018 werden 35.000 vrouwen van 20 tot 30 jaar voor het eerst moeder, in 2013 waren dat er nog 40.000. Ook ten opzichte van het aantal vrouwen van die leeftijd is het aantal geboorten van eerste kinderen gedaald.

Rekening houdend met het aantal vrouwen in elke leeftijdsgroep, nam het aantal vrouwen van 40- tot 45 jaar dat voor het eerst moeder werd wat toe. In 2018 waren er minder vrouwen van die leeftijd dan in 2013. De meeste nieuwe moeders zijn rond de 30 jaar.

Door deze ontwikkelingen heeft tegenwoordig een kleiner deel van de 25-jarige vrouwen al een of meer kinderen. Begin 2010 was bijna 19 procent van de 25-jarigen moeder, begin 2019 was dat ruim 14 procent. Bij 30-jarigen is dit verschil kleiner, bijna 49 procent was moeder in 2010, tegen ruim 47 procent begin 2019.

Ook in andere EU-landen later moeder
Niet alleen in Nederland is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden gestegen. In vrijwel alle landen van de Europese Unie waren nieuwe moeders in 2017 ouder dan in 2013. In Italië en Spanje zijn vrouwen gemiddeld het oudst, hun eerste kind krijgen ze daar rond hun 31ste. Bulgaarse en Roemeense vrouwen zijn met ongeveer 26 jaar de jongste moeders, maar ook in die landen is de gemiddelde leeftijd bij het eerste kind opgeschoven.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.