FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 april 2019

Gele hesjes boos om miljoenen Notre-Dame

Op het moment dat er brand uitbrak in de Notre-Dame te Parijs zou president Emmanuel Macron net een toespraak gaan houden waarbij de grieven van de gele hesjes-demonstranten aan bod zouden komen, maar dat ging dus niet door. De brand bracht een - de laatste tijd zeldzaam - moment van saamhorigheid in het land teweeg, en Franse industriëlen troefden elkaar af met hun miljoenen voor de wederopbouw van de eeuwenoude kathedraal. En juist dat steekt de gele hesjes nu, want om hen bekommert men zich niet, zeggen ze.

Na de brand van maandag veranderde Macrons redevoering van eentje over de economie in een toespraak waarin hij opriep tot donaties om de Notre-Dame te herbouwen. Modetycoon François-Henri Pinault van Gucci en Yves Saint Laurent stelde gelijk 100 miljoen euro beschikbaar. Bernard Arnault van Louis Vuitton ging daar met zijn 200 miljoen euro dik overheen. Ook oliebedrijf Total kwam met 100 miljoen over de brug.

Aan centen dus geen gebrek, maar juist daardoor lijkt het dus weer gedaan met de eensgezindheid. Maatregelen van Macron leiden er volgens de gele hesjes toe dat veel Fransen moeite hebben om rond te komen. "Notre Dame is een drama, maar er gaan mensen dood van de honger in Frankrijk", aldus een demonstrante tegen de NOS.

Dit weekend wilden de gele hesjes hun inmiddels traditionele zaterdagprotest bij de Notre-Dame houden, maar de politie sloot de toegangswegen af. Er werden in de loop van de dag bijna tweehonderd mensen aangehouden.

Macrons economische maatregelen treffen juist de mensen die dit het slechtst kunnen hebben, zo valt de gedachte achter de protesten samen te vatten. Wat extra kwaad bloed zet zijn milieumaatregelen zoals extra accijnzen op brandstof. Dit zou met name ondernemers hard in de portemonnee treffen.

Donderdag houdt Macron alsnog zijn 'gele hesjes'-toespraak.

Uitslag VVV - De Graafschap

VVV-Venlo is bijna zeker van nog een jaar Eredivisie. Het team van Maurice Steijn maakte zaterdagavond een einde aan een serie van drie thuisnederlagen op rij en versloeg concurrent De Graafschap met 4-1. Door de overwinning komen de Venlonaren voorlopig op een elfde plaats te staan met elf punten voorsprong op de nummer zestien Excelsior. 

VVV-Venlo

4 - 1

De Graafschap

 38' Seuntjens
 55' Mlapa
 58' Grot
 85' Rutten
   2' Narsingh
 
 Gele kaart: , Serrarens, (De Graafschap)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.545
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Lima (Kum/ 19)
Röseler
R.Janssen
v.Bruggen (Seuntjens/31)
v.Ooijen
Linthorst (Grot/46)
Opoku
Mlapa
Joosten
  Bertrams
Owusu
Straalman
S.Nieuwpoort
Tutuarima
Vet (Serrarens/72)
El Jebli
Matusiwa
Narsingh
Benschop (v.Mieghem/76)
Burgzorg (Bahoui/59)

Badr Hari geschorst na dopinggebruik

Badr Hari is geschorst vanwege een positieve dopingtest. De Amsterdamse kickbokser zal hierdoor voorlopig niet meer in de ring verschijnen.

Hari is begin dit jaar positief getest op het gebruik van doping. Na overleg met de Dopingautoriteit heeft hij zijn sanctie geaccepteerd, zegt voorzitter Herman Ram tegen de NOS. De kickbokser mag tijdens zijn straf niet deelnemen aan wedstrijden van promotor Glory.

Het is niet duidelijk hoe lang Hari geschorst wordt. Ook is onbekend welke dopingmiddelen hij precies heeft genomen. Naast Hari is ook kickbokser Hesdy Gerges betrapt op het gebruik van doping. Hij stapt naar de tuchtrechter.

Eerder werd bekend dat er een nieuw dopingreglement is opgesteld voor kickboksers. Daarin zijn de maximale straffen van vier jaar gehalveerd.

Uitslag Feyenoord - AZ

Feyenoord lijkt zich definitief verzekerd te hebben van de derde plaats in de Eredivisie. Door een 2-1 overwinning op directe concurrent AZ is de voorsprong van de Rotterdammers met nog drie wedstrijden zeven punten.

AZ begon sterk maar gaandeweg de eerste helft was het Feyenoord dat de grootste kansen kreeg. Nadat deze niet benut werden was het Seuntjes die de bezoekers op voorsprong bracht.

Vlak na rust bracht Malacia met een knap schot de stand weer in evenwicht. Feyenoord voerde de druk op en het was wachten op de 2-1. Die viel uiteindelijk dankzij Robin van Persie. AZ ging daarna nog wel op jacht naar de gelijkmaker maar Feyenoord kwam niet meer in de problemen.

Tonny Vilhena in duel met Mats Seuntjes. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)
Tonny Vilhena in duel met Mats Seuntjes. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)

Feyenoord

2 - 1

AZ

 51' Malacia
 68' v.Persie
   36' Seuntjens
 
 Gele kaart: Berghuis, Ayoub, (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Martina (St.Juste/ 59)
Botteghin
v.Beek
Malacia
Clasie
Toornstra
Vilhena
Berghuis
v.Persie (Ayoub/84)
Larsson (v.d.Heijden/87)
  Bizot
Svensson
Vlaar
Wuytens (Idrissi/66)
Ouwejan
Maher
Til
Koopmeiners
Stengs (Johnsen/74)
Seuntjens
Gudmundsson (Boadu/67)

Jong kind uit kermisattractie gevallen

Op de kermis in Helden is zaterdagavond een kind uit een attractie - de rups - gevallen en daarbij gewond geraakt.

Het gaat om een jongetje van 5 jaar. Hij is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Informatie over de aard en ernst van de verwondingen ontbreekt op dit moment.

Wat er precies gebeurd is en hoe het kind uit de attractie kon vallen is nog niet bekend. Een Inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is onderweg naar Helden en de NVWA zal verder onderzoek doen.

De kermisattractie op het Mariaplein is stil gelegd.

Vuilniswagenchauffeur voorkomt ongeluk

Toen Dirk van Mourik vanmiddag een gekantelde caravan op de A9 richting Alkmaar zag, zette hij zijn grote vuilniswagen vlak voor de caravan stil. Op die manier voorkwam hij levensgevaarlijke situaties op de weg. Op sociale media wordt de vuilniswagenchauffeur nu als held onthaald.

"Ik dacht: of nu naar huis of die mensen even helpen. Toen ben ik de linkerbaan op gedoken.” zegt Van Mourik, die zichzelf niet als held beschouwd. "Al het verkeer haalde allemaal capriolen uit om er voorbij te gaan" en "Iedereen was aan het proppen om naar de rechterbaan te gaan, dat brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Dan maar de vuilniswagen er schuin voor."  verklaart Van Mourik verder in het artikel op de site van het AD.

Uitslag Vitesse - PEC Zwolle

Vitesse heeft zaterdagavond optimaal geprofiteerd van de eerdere nederlaag van FC Utrecht bij FC Emmen (2-0). Het team van Leonid Slutsky zegevierde in eigen huis over PEC Zwolle, ondanks een rode kaart voor Alexander Büttner in de 27e minuut, en neemt de zesde plaats in de Eredivisie nu op doelsaldo over van de Domstedelingen: 4-1. Bryan Linssen was belangrijk met een hattrick aan identieke treffers; drie keer een kopbal uit een corner.

Vitesse

4 - 1

PEC Zwolle

 9' Linssen
 47' Linssen
 73' Dauda
 77' Linssen
   23' Thy
 
 Gele kaart: , v.Polen,Ehizibue, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: Büttner (27) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.387
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Karavajev (Doekhi/55)
v.d.Werff
Clarke-Salter
Clark
ödegaard
Serero
Bero
Büttner
Linssen
Buitink (Dauda/60)
  v.d.Hart
Ehizibue
Lachman
v.Polen
Paal (v.d.Berg/83)
Namli
Hamer (Leemans/72)
Clement
v.Crooy (Elbers/ 72)
Thy
v.Duinen

UFC: Overeem kan na rondje knokken alweer douchen

Het was zaterdagavond een makkelijke avond voor de Nederlandse MMA-vechter Alistair Overeem. In Sint-Petersburg had de Nederlander tijdens 'UFC Fight Night 149' geen kind aan de ervaren Aleksei Oleinik. Na een avondje met grotendeels jurybeslissingen, werd de afsluiter een spectaculair rondje dominantie.

Met, in de eerste ronde, nog luttele seconden op de klok stortte de Rus dan toch nog ineen na een serie verwoestende knieën op het lichaam van de Russische veteraan. Alle lucht was uit Oleinik geramd en de ellebogen en een korte ground-n-pound van Overeem deed het laatste restje verzet uit de Rus wegvloeien.

Lees ook: Overeem in octagon tegen vriend tijdens UFC Sint-Petersburg

Vanaf het begin van de partij was het duidelijk dat Oleinik een zware vijf ronden tegemoet zou gaan. Het allereerste gevaar van de Rus was een losse flodder op de grond. Een mislukte Ezekiel choke bracht Overeem nauwelijks van streek, waarna de Nederlander het gevecht snel weer van de grond af bracht. Staand had Oleinik niets in te brengen en de zware knietjes van Overeem op het lichaam van de Rus kwamen, tot aan het moment dat de scheidsrechter het gevecht beëindigde, hard aan.

"Nu wil ik toch wel tegen Volkov", aldus Overeem, die de hoger geplaatste Rus als prima opstapje naar een toekomstig UFC-titelgevecht ziet. "Eerst maar eens wat drinken in deze mooie stad. Niet te gek, want je weet nooit wanneer het volgende gevecht zich weer aandient."

Volledige uitslag UFC Fight Night 149 en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Alistair Overeem verslaat Aleksei Oleinik na TKO (stoten, ronde 1)
Islam Makhachev verslaat Arman Tsarukyan na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Sergey Pavlovich verslaat Marcelo Golm na KO (stoten, ronde 1)
Roxanne Modafferi verslaat Antonina Shevchenko na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Krzysztof Jotko verslaat Alen Amedovski na jurybesluit (30-25, 30-26 x2)
Movsar Evloev verslaat Seung Woo Choi na jurybesluit (29-27 x2, 29-26
Sultan Aliev verslaat Keita Nakamura na jurybesluit (30-27 x3)
Alexander Yakovlev verslaat Alex da Silva na opgave (guillotine choke, ronde 2)
Shamil Abdurakhimov verslaat Marcin Tybura na TKO (stoten, ronde 2)
Michal Oleksiejczuk verslaat Gadzhimurad Antigulov na KO (stoten, ronde 1)
Magomed Mustafaev verslaat Rafael Fiziev na TKO (spinning back kick, ronde 1)

Juventus voor achtste keer op een rij landskampioen

Door zaterdag met 2-1 te winnen van Fiorentina is Juventus voor de achtste keer op een rij kampioen geworden van de Serie A. Voor de Oude Dame is het de 35e titel in de historie van de club.

Nikola Milenkovic zette Fiorentina na zes minuten nog op voorsprong, maar een half uur later tekende Alex Sandro voor de gelijkmaker. Kort na rust leverde een eigen goal van German Pezzella Juventus de 2-1 voorsprong op en daar bleef het ook bij.

Uitslagen Serie A zaterdag
Parma - AC Milan 1-1
Bologna - Sampdoria 3-0
Cagliari - Frosinone 1-0
Empoli - SPAL 2-4
Genoa - Torino 0-1
Lazio - Chievo 1-2
Udinese - Sassuolo 1-1
Juventus - Fiorentina 2-1
Internazionale - AS Roma 1-1

Uitslag FC Emmen - FC Utrecht

FC Emmen heeft zaterdagavond gewonnen van FC Utrecht. In De Oude Meerdijk was de eindstand 2-0 dankzij doelpunten van Michael de Leeuw en Keziah Veendorp. Door de winst stijgt de Drentse club voorlopig naar de veertiende plaats. Voor FC Utrecht was dit de derde wedstrijd op een rij zonder zege.

FC Emmen

2 - 0

FC Utrecht

 30' De Leeuw
 40' Veendorp
   
 
 Gele kaart: Kuipers, Bijl, Veendorp, Slagveer, (FC Emmen), Bahebeck, v.d. Streek, Dessers, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.269
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Bijl
Kuipers
Bakker
Cavlan
Veendorp (Siekman/90)
De Leeuw
Ben Moussa (De Vos/76)
Slagveer
Arias
A.Jansen (Niemeijer/82)
  Jensen
Klaiber
Letschert
v.d. Maarel
Gavory (Guwara/46)
Bazoer
v. Overeem
Gustafson
Emanuelson (Kerk/46)
v.d. Streek
Bahebeck (Dessers/67)

Uitslag FC Groningen - Ajax

Ajax heeft zaterdagavond met heel veel pijn en moeite gewonnen bij FC Groningen. Dankzij een doelpunt van invaller Klaas Jan Huntelaar wonnen de Amsterdammers met 0-1.

Huntelaar kwam met nog half uur te spelen in het veld en een kwartier voor tijd maakte de 35-jarige spits de enige treffer van de avond. Bij het juichen trok hij zijn shirt uit en kreeg daarvoor een gele kaart. Vijf minuten later kreeg Huntelaar zijn tweede gele kaart na een overtreding op Samir Memisevic.

In de laatste tien minuten kreeg FC Groningen nog enkele mogelijkheden met de beste kans voor spits Paul Gladon, maar Ajax-doelman Onana hield zijn doel schoon met een fraaie redding.

Koploper Ajax heeft na de nipte zege een voorsprong van drie punten op PSV, dat zondag ADO Den Haag ontvangt.

FC Groningen

0 - 1

AFC Ajax

     78' Huntelaar
 
 Gele kaart: Gladon, Memisevic,Reis, Chabot, (FC Groningen), Veltman, (AFC Ajax)
 Rode kaart: , Huntelaar (84/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker (Bruns/81)
Doan
Memisevic
Reis
Bel Hassani (El Hankouri/68)
Sierhuis
Gladon
  Onana
Veltman
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (Huntelaar/59)
v.d.Beek
De Jong
Ziyech (Kristensen/ 90)
Tadic
Neres (Dolberg/77)

Motorrijders gebruiken Antwerpse Ring als stuntbaan

Automobilisten wisten vandaag niet wat ze zagen op de Antwerpse Ring richting Gent. Zo'n dertig personen stalen de show met hun motoren en quads. Zonder helm, op één wiel of rechtstaand op het zadel.

Deze motorrijders namen kennelijk deel aan de "Ride of the Century Europe", maar vonden het nodig zich niet aan de regels te houden en zich fors te misdragen. Een en ander is te zien in de video op de site van het AD. Uw redacteur schaamt zich momenteel voor zijn collega "motorrijders".

Zwaargewonde na vechtpartij Gaasperzoom Amsterdam Zuidoost

Bij een vechtpartij in het Gaasperzoom in Amsterdam Zuidoost is vanavond een jongen zwaargewond geraakt. Twee verdachten zijn aangehouden.

Buurtbewoners uit de Sinderenstraat vertelden dat er een zwaargewonde man uit het park kwam lopen en om hulp vroeg. Een bewoner heeft 112 gebeld en hulpdiensten kwamen ter plaatse. Omwonenden zouden de daders hebben zien wegrennen.

Volgens een getuige is het slachtoffer "zwaar mishandeld" en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De verdachten zijn na de vechtpartij op de vlucht geslagen, maar konden later in een woning in de buurt worden opgepakt. 

Wat er precies is voorgevallen en waarom de ruzie is ontstaan, is vooralsnog niet bekend. De politie doet onderzoek en roept getuigen op zich te melden. 

Onenigheid in top FvD

Volgens tweede man Henk Otten van Forum voor Democratie (FvD) eist Thierry Baudet teveel de aandacht op en voert hij een te rechtse koers. Henk Otten is vanaf volgende maand voorzitter van de fractie van FvD in de Eerste Kamer en stond aan de wieg van FvD.

Otten heeft in een interview met het NRC gezegd dat hij zich stoort aan Baudets hang naar identiteitspolitiek en dat hij zich ergerde aan de overwinningsrede op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen. Vooral het: 'de politieke partij "gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt”, stoort Otten.

Otten geeft ook aan dat het naar rechts opschuiven van FvD andere Fvd'ers hindert: "Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten.” Hij vindt ook dat de politiek van FvD nuchterder, zakelijker en oplossingsgerichter moet zijn.

Over de Europese Unie verschilt Otten ook van mening met Baudet. Otten is wel in voor nauwe economische samenwerking, terwijl Baudet vindt dat Nederland de Unie zo snel mogelijk moet verlaten.

Het meldpunt voor ’linkse indoctrinatie in het onderwijs’ is Otten tenslotte ook een doorn in het oog: "Dat heeft toch iets van een kliklijn”, is de mening van Otten.

Premier League steekt ook Tottenham Hotspur helpende hand toe

Tottenham Hotspur krijgt net als Ajax extra rust in de competitie om zich goed voor te kunnen bereiden voor de halve finale van de Champions League. De KNVB maakte eerder deze week bekend dat de volledige voorlaatste speelronde in de Eredivisie wordt verplaatst naar 15 mei, zodat Ajax de vereiste rust heeft in aanloop naar de eerste halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. The Spurs krijgen van de Premier League nu ook twee extra rustdagen in aanloop naar de return van het tweeluik met de Amsterdammers, zo communiceert de club via de officiële kanalen.

In eerste instantie had Tottenham op maandag 6 mei moeten aantreden tegen Bournemouth, terwijl twee dagen later in de Johan Cruijff ArenA de return van de halve finale tegen Ajax wacht. The Spurs hebben direct na het bereiken van de laatste vier van de Champions League contact opgenomen met de organisatie van de Premier League om te kijken of de uitwedstrijd tegen the Cherries verplaatst kon worden.

Het duel met Bournemouth wordt verplaatst naar zaterdag 4 mei, terwijl Ajax een dag later in de finale van de KNVB Beker aantreedt tegen Willem II. Een week eerder hebben de Amsterdammers een vrij weekend, doordat de KNVB besloten heeft om de volledige speelronde van zondag 28 april te verplaatsen naar woensdag 15 mei. Tottenham moet dat weekeinde wel gewoon in actie komen en speelt op zaterdag 27 april om 13.30 uur tegen West Ham United.

"We zijn in gesprek, maar verwachten er niet veel van. Het is nu eenmaal heel moeilijk. Voor een halve finale moeten beide ploegen eigenlijk evenveel dagen hebben om zich voor te bereiden op de wedstrijd. Beide ploegen verdienen dezelfde voorbereiding", zo tekent de Daily Mail op uit de mond van Pochettino. Zijn ploeg nam het zaterdagmiddag andermaal op tegen Manchester City, deze keer in de Premier League, en verloor met 1-0.

Manchester City verslaat Tottenham en is opnieuw lijstaanvoerder

Afgelopen woensdag won Manchester City in een spectaculair duel met 4-3 van Tottenham Hotspur. Zaterdagmiddag stond er opnieuw een onderling duel tussen beide clubs op het programma, dit keer uit naam van de 34e speelronde van de Premier Leauge. City won opnieuw, al was het dit keer een stuk minder spectaculair: 1-0.

Door de winst neemt Manchester City weer de leiding in de Premier League. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft concurrent Liverpool één punt minder.

Uitslagen Premier League zaterdag
Manchester City - Tottenham Hotspur 1-0
AFC Bournemouth - Fulham 0-1
Huddersfield Town - Watford 1-2
West Ham United - Leicester City 2-2
Wolverhampton Wanderers - Brighton & Hove Albion 0-0
Newcastle United - Southampton 3-1

Rot-Weiss Köln schakelt Amsterdam na shootouts uit; geen Nederlandse clubs in KO4 EHL

Amsterdam is in de kwartfinales van de EHL uitgeschakeld door Rot-Weiss Köln. De Duitse ploeg schakelde eerder al Kampong uit en plaatst zich voor de halve finale tegen het Spaanse Real Club de Polo. Amsterdam zag Rot-Weiss de sudden death van de shoot-outs winnen, nadat de ploeg knap was teruggekomen van een 2-0 achterstand. Kansen om het daarna af te maken, misten de Amsterdammers. Het is voor het eerst sinds de invoering van de EHL dat er geen Nederlandse ploegen de halve finales hebben gehaald. 

Het enige wat de zinderende KO8-dag in Eindhoven nog niet had gezien, na zoveel shoot-outs, waren de sudden death van de shoot-outs. Precies dat gebeurde in de laatste wedstrijd van de zonnige dag, waar de toeschouwers uiteindelijk op een schitterende voorstelling werden getrakteerd, na een taai begin. Toen Duits international Christopher Rühr de 2-0 had gescoord in het vierde kwart, leek Amsterdam dood en begraven, maar de laatste overgebleven Nederlandse ploeg toonde een enorme veerkracht via heerlijke goals van internationals Micro Pruyser en Valentin Verga. Pruyser had in de sudden death ook de winnende op zijn stick, maar zijn backhand werd knap gered door de Duitse keeper Victor Aly.

Eerste kwart
Voordat de wedstrijd begon was Amsterdam al beducht voor de Duitsers van Rot-Weiss, die Kampong al hadden uitgeschakeld. Vlak voor de yell sprak Mirco Pruyser in de huddle zijn ploeggenoten toe. ‘We moeten zorgen dat het na het eerste kwart nog steeds een wedstrijd is’, klonk het. Duidelijke taal.

Even leken de heldere woorden van de aanvaller niet te zijn aangekomen. Het leek bijna mis te gaan. Justin Reid-Ross leverde zijn eerste drie balcontacten direct in en Valentin Verga tastte mis met zijn aannames. Maar na tien minuten kwamen de hoofdstedelingen onder de druk uit. Met wat geluk had het na vijftien minuten zelfs 2-0 kunnen staan na een backhand van Pruyser en een kans voor Nicki Leijs.

‘Houd de as dicht. Laat de links- en rechtsachter maar opbouwen. Geen ballen naar Mats Grambusch’, klonk coach Jan Jorn van ’t Land in de korte pauze.

Rühr en Verga
Rot-Weiss bleef de hoge druk hanteren, waar Amsterdam maar moeilijk onder uit kon hockeyen. Tot echte kansen kwam het niet. De twee ploegen hadden flink werk gestoken in het analyseren van elkaar. Het duel werd vooral op het middenveld uitgevochten. De duels tussen Christopher Rühr en Verga waren schitterend. Vol van temperament. Het tweetal gunde elkaar geen centimeter.

Na drie minuten in de tweede helft moest keeper Philip van Leeuwen eindelijk in actie komen voor zijn ploeg. De goalie kreeg de voorkeur boven Jan de Wijkerslooth. Van Leeuwen pakte de eerste strafcorner van de wedstrijd knap. Op de sleep van Tom Grambusch en de rebound van Jonas Gomoll had de keeper een antwoord. Toch moest het later buigen voor een goed ingestudeerde strafcorner van Rot-Weiss. Via Grambusch, naar Rühr, tikte Johannes Grosse van dichtbij binnen: 0-1. Het was een kopie van de Duitse strafcornervariant die op het WK in India werd gescoord.

Er was hoop toen Pruyser na een sterke actie de eerste strafcorner voor de Amsterdammers uit het vuur sleepte. Specialist Reid-Ross mikte op de binnenkant van de lat, maar zijn inzet verdween opmerkelijk genoeg niet over de doellijn.

Geduld houden
‘Geduld houden, geduld houden’, klonk het vanuit Verga in de bespreking. Het vertrouwen bleef bij Amsterdam. Maar dat vertrouwen kreeg na twee minuten in het vierde kwart een enorme deuk te verwerken. Rühr slalomde door de defensie en vond de verre kruising na een fijne combinatie: 0-2. Het leek de knock-out voor Amsterdam, maar de koppies bleven omhoog staan en de borst bleef vooruit. Negen minuten voor tijd beloonde de ploeg zichzelf via Pruyser, die de ploeg bij de hand nam. Zijn backhand vloog snoeihard binnen: 1-2.

Valentin Verga bewees even later weer zijn waarde. Zes minuten voor tijd flatste hij de gelijkmaker in de touwen. Feest in het Amsterdam-kamp, dat zich knap terug wist te vechten na een 0-2 achterstand. Rik van Kan liet bijna zien wat Duits winnen is, toen hij in de diepte weggestuurd werd en alleen op de keeper af ging, na weer een goede pass van Pruyser. Van Kan bleek echter niet koelbloedig genoeg. De counter had de uitschakeling van de Duitsers kunnen betekenen, net als de shoot-out van Pruyser dat later kon zijn.

Shoot-outs
De vierde kwartfinale van de EHL moest net als alle andere KO8-wedstrijden beslist worden met shoot-outs. Verga bleef opnieuw geduldig, Bakker deed dat niet. Tom Hiebendaal mikte raak, net als Teun Rohof. Marco Miltkau maakte de misser van Bakker weer goed, toen hij op de lat mikte. Pruyer bewees eveneens zijn waarde. Vijf shoot-outs waren genomen, beide ploegen maakten er vier.

Sudden death.
Aanvoerder Grambusch mist na uitstekend keeperswerk van Van Leeuwen, maar ook Pruyser hield zijn hoofd niet koel, toen hij het kon beslissen. Johannes Grosse werd te hard aangepakt door Van Leeuwen, waardoor Rühr de strafbal binnen mocht pushen. Verga kwam heel goed weg toen zijn eerste inzet werd gekeerd en hij op goed geluk met een hoge backhand knap raak sloeg. Rühr deed dat kunstje direct daarna over. De druk op Hiebendaal was groot. Hij miste. Zijn turn zeilde langs het Duitse doel.

Ook voor Amsterdam is de EHL nu ten einde. Oranje-Rood en Kampong werden al eerder uitgeschakeld. De ploeg zal even rouwen, maar de knop moet snel om. Woensdag vertrekken Amsterdamse internationals naar Duitsland, waar het Nederlands elftal vrijdag een Pro League-wedstrijd speelt. Zondag staat een bezoek aan koploper Bloemendaal op het programma, om nog in de strijd voor de play-offs te blijven.

Het is iets dat aanvoerder Billy Bakker na de wedstrijd ook onderstreepte na de thriller. De aanvoerder prees zijn ploeg, die zó dichtbij de halve finale was van de EHL. De comeback van 2-0 naar 2-2 was knap en die mentaliteit moeten de Amsterdammers ook meenemen naar de competitie. Dat was de terechte conclusie van de international. De Amsterdammers zullen nog weleens terugdenken aan de gemiste kansen, maar weten na zaterdag zeker dat er genoeg strijdlust in de ploeg is om de play-offs te halen.

Sfeerverslag demonstraties Rotterdam

Vandaag vonden er in Rotterdam twee demonstraties plaats, één tegen de klimaatverandering en eentje tegen dierproeven. FOK! was erbij en maakte diverse sfeeropnamen. De klimaatrouwstoet trok slechts een handjevol deelnemers en verliep zeer ingetogen, terwijl de demonstratie van Animal Rights de nodige aandacht trok.

Volgens een aanwezige agent waren er circa 350 mensen aanwezig, volgens de organisatie waren er zeker 750 mensen op de been, uw verslaggever houdt het in het midden en schatte het aantal deelnemers op tussen de 500 en 600 personen. Bekijk hieronder de diverse beelden ervan terug. 

NBA: Celtics op 3-0, Thunder slaat terug

De basketballers van de Boston Celtics zijn nog één zege verwijderd van de volgende ronde in de play-offs in de NBA. De ploeg gaf op bezoek bij de Indiana Pacers een voorsprong weg, maar een sterk derde kwart en 23 punten van Jaylen Brown zorgden alsnog voor een 96-104 zege en een 3-0 voorsprong in de serie.

De Oklahoma City Thunder verloor de eerste twee duels tegen de Portland Trail Blazers, maar thuis won OKC. De eerste helft ging voor beide ploegen uiterst stroef, in de tweede helft maakten de Trail Blazers een achterstand ongedaan. Het vierde kwart was dan weer voor de Thunder, waar Russell Westbrook met 33 punten een prima bijdrage leverde aan de 120-108 zege.

In Orlando nam de Magic het bij een 1-1 stand op tegen de Toronto Raptors. Op een paar seconden in het derde kwart na stonden de bezoekers vanaf minuut één op voorsprong en ook een prima slotfase kon Orlando niet meer langszij brengen. Pascal Siakam tekende voor 30 punten en de Raptors wonnen met 93-98.

NBA play-offs zaterdagdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
21.00 Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers, East 1st Round - Wedstrijd 4 (2-1 Philadelphia)
23.30 San Antonio Spurs - Denver Nuggets, West 1st Round - Wedstrijd 4 (2-1 San Antonio)*
02.00 Detroit Pistons - Milwaukee Bucks, East 1st Round - Wedstrijd 3 (2-0 Milwaukee)
04.30 Utah Jazz - Houston Rockets, West 1st Round - Wedstrijd 3 (2-0 Houston)
*Live op Ziggo Sport

De beste buzzerbeaters uit het reguliere seizoen (Bron: YouTube)

Democraten eisen hele rapport Trump-campagne

Democraten eisen inzage in het volledige rapport van speciaal aanklager Robert Mueller naar de campagne van de Amerikaanse president Donald Trump in 2016. Ze willen weten of Trump de rechtsgang heeft gedwarsboomd, maar de vrijgegeven gecensureerde versie zou onvoldoende aanknopingspunten bieden om het parlement zijn werk te laten doen.

Voorzitter van het jurisch commitee van het Huis van Afgevaardigden Jerry Nadler heeft een dagvaarding ingediend om het hele rapport vrij te laten geven. Maar het Ministerie van Justitie vindt dat voorbarig en overbodig. En volgens Trumps advocaten spreekt het rapport de president volledig vrij.

Dat laatste lijkt te stoelen op de gebruikelijke interpretatie 'geen schuld bewezen is vrijgesproken', maar Mueller zegt er in zijn rapport expliciet bij dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om de president vrij te pleiten. Er zouden dan ook juist aanwijzingen zijn voor obstructie van de rechtsgang, maar die zijn op hun beurt weer onvoldoende om hem schuldig te verklaren.

Politieke beslissing
Volgens Mueller is het uiteindelijk een politieke beslissing om Trump al dan niet schuldig te verklaren. Dat zou via een afzettingsprocedure kunnen gebeuren, hoewel die bij voorbaat kansloos lijkt omdat de Republikeinen een meerderheid in de senaat hebben. De senaat is de uiteindelijke jury in zo'n procedure en het lijkt uitgesloten dat de senatoren een impeachment zullen steunen. Bovendien kan het een voor de Democraten riskante strategie zijn die Trump alleen maar verder in de kaart zou kunnen spelen.

Vermoedelijk willen de Democraten dan ook niet zover gaan. Wel willen ze kunnen oordelen over de handelwijze van de president, maar het rapport zou niet genoeg ongecensureerde informatie bevatten om dat te kunnen doen.

Volgens Mueller heeft Trump op diverse manieren geprobeerd om het onderzoek te beïnvloeden. Zo zou hij onder meer hebben geprobeerd om de speciaal aanklager te laten ontslaan. Dit en andere vermeende voorbeelden van het dwarsbomen van de rechtsgang zouden enkel niet hebben plaatsgehad omdat Trumps mensen niet naar de president hebben geluisterd.

Veldwijk zonder contract indien Sparta niet promoveert

Lars Veldwijk is er alles aan gelegen dat Sparta Rotterdam dit seizoen promoveert naar de Eredivisie, rechtstreeks of via de nacompetitie. Mocht de ploeg van Henk Fraser daar niet in slagen, dan is het einde verhaal voor de aanvaller op Het Kasteel. "Als Sparta promoveert, dan heeft de club de optie om mijn contract te lichten", vertelde Veldwijk na de 3-1 zege op Helmond Sport, in gesprek met RTV Rijnmond. Wanneer Sparta niet naar de Eredivisie gaat, dan heeft de spits geen contract meer bij de Rotterdammers. "Het is een aparte situatie voor mij."

"Ik ben hier gekomen om te promoveren. Dat hebben we uitgesproken. Daar gaan we vol voor, dan ben ik speler van Sparta." Rechtstreekse promotie lijkt vrijwel uitgesloten. FC Twente kan zich maandag in de thuiswedstrijd tegen Jong AZ van het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie verzekeren.

Veldwijk is dit seizoen een van de sleutelspelers van Sparta. Hij scoorde vrijdagavond tweemaal en staat nu op 21 competitietreffers. Daarmee moet hij alleen Ferdy Druijf (25) en Mario Engels (24) voor laten gaan. Tien doelpunten van Druijf ontstonden echter vanaf de strafschopstip en Engels benutte zes penalty's. Veldwijk nam zelf twee strafschoppen voor zijn rekening.

Militair loopt 600 kilometer lange Dodenherdenking

Landmacht sergeant Emiel Garstenveld is bezig met een mars van 600 kilometer van de invasiestranden van Normandië naar de John Frost brug in Arnhem, waar hij op 4 mei aankomt. Hiermee wil hij het offer dat velen brachten voor onze vrijheid onder de aandacht brengen. Ook zamelt Garstenveld geld in voor stichting Hulphond. Vandaag passeerde hij de Nederlandse grens.

Op zijn wandeltocht passeert Garstenveld verschillende gedenkplaatsen en oorlogskerkhoven. Onderweg houdt de sergeant dan ook drie herdenkingsceremonies. De eerste herdenkingsceremonie hield hij in Normandië. De tweede vond plaats in het Belgische Ieper. De laatste herdenkingsceremonie vindt plaats op 4 mei op de John Frost brug in Arnhem, tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Garstenveld, werkzaam bij het Communication & Information Systems Battalion (CIS-Battalion) uit Eibergen, begon zijn tocht op 1 april. Op de dag van zijn aankomst, herdenkt Nederland tijdens de Nationale Dodenherdenking alle Nederlandse burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in oorlogen of vredesmissies.

Stichting Hulphond
Kameraden van zijn eenheid en van de marechaussee en luchtmacht vergezellen Garstenveld tijdens delen van zijn tocht. Iedereen die met hem meeloopt doneert geld voor Stichting Hulphond. Deze stichting leidt hulphonden op voor veteranen met PTSS. De honden helpen nachtmerries, herbelevingen en stress te beperken.

Interview
FOK! zal op 4 mei de dodenherdenking op de John Frost Brug bijwonen en heeft daarnaast een interview met de sergeant geregeld. Nu zijn wij natuurlijk nieuwsgierig, wat wil jij van de sergeant weten? Brand hieronder los met je vragen, en wij nemen de meest interssante en opmerkelijke vragen mee naar het interview. 

Großschartner wint ingekorte bergrit Ronde van Turkije

Felix Großschartner heeft de koninginnenrit in de Ronde van Turkije gewonnen. De Oostenrijker van BORA-hansgrohe was deelde op de slotklim naar Kartepe zijn krachten het beste in en won kwam solo aan. Hij neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Sam Bennett.

Vooraf aan de vijfde werd de slotklim ingekort met vier kilometer. Gelukkig voor de klimmers in deze Turkse rittenkoers, die meetelt in de WorldTour, deed dat niks af aan de zwaarte van de klim. De laatste vier kilometer vlakte de klim sterk af, waardoor zwaarte van de klim intact bleef.

Aan de voet van de slotklim was het peloton weer samen nadat lange tijd een kopgroep voorop had gereden. Dimension Data bepaalde lange tijd het tempo op de slotklim, maar op zes kilometer van de streep lieten de klimmers zich voor het eerst zien. Velerio Conti trok als eerste ten aanval en sloeg een klein gaatje. Daarna was het de beurt aan Remco Evenepoel. het 19-jarige Belgische supertalent reed het gat naar Conti in een keer dicht en niet lang daarna ging hij er alleen vandoor.

Evenpoel sloeg een gaatje van vijftien seconden, maar achter hem wisten Merhawi Kudus, Conti en Großschartner terug te komen. Het zou tussen deze vier gaan voor de etappezege. Na een versnelling van Großschartner kon alleen Kudus de Oostenrijker volgen. Kudus zag zijn kans in de voorlaatste kilometer en reed weg bij Großschartner, maar de Oostenrijker had zijn klim het best ingedeeld en zou weer terugkomen bij Kudus en liet hem op 200 meter van de streep achter en pakte zo de ritzege. Op hield Conti Kudus nog in en zo werd de Italiaan nog tweede voor Kudus.

In het klassement neemt Großschartner de leiding over van Bennett. De Oostenrijker van BORA-hansgrohe heeft in het klassement een voorsprong van negentien seconden op Conti. Kudus is de nummer drie op 25 seconden. Zondag staat er nog één etappe op het programma, maar die rit is gemaakt voor de sprinters.

NHL: Avalanche stunt, schakelt Flames uit en schrijft geschiedenis

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben voor de tweede grote stunt in de play-offs van de NHL gezorgd. De ploeg trapte de nummers één van de Western Conference, de Calgary Flames, in vijf wedstrijden naar huis. De Tampa Bay Lightning, de nummers één in het oosten, verloren eerder al in vier wedstrijden van de Columbus Blue Jackets.

Daarmee hebben we gelijk een stukje historie te pakken: het is de eerste keer in de rijke NHL-geschiedenis dat de nummers één van het oosten én westen in de eerste ronde van de play-offs zijn uitgeschakeld.

De Flames moesten thuis winnen om in leven te blijven, maar na een goed kwartier stond het dankzij Gabriel Landeskog en Mikko Rantanen al 0-2. TJ Brodie deed nog wel wat terug, maar in de tweede periode verdween de thuishoop na twee goals van Colin Wilson snel. Binnen een minuut in de derde periode werkte Rantanen de 1-5 binnen en daarmee was het gedaan: de Flames liggen eruit, de Avs gaan door.

In Boston speelden de Bruins tegen de Toronto Maple Leafs, waar het 2-2 stond na vier wedstrijden. De eerste twee perioden leverden niks op, maar halverwege de derde periode brachten Auston Matthews en Kasperi Kapanen de Leafs binnen dik twee minuten op 0-2. David Krejci scoorde in de slotminuut nog namens de Bruins, maar het bleef bij 1-2 en dus gaat Toronto met voordeel naar de zesde wedstrijd in eigen huis.

NHL play-offs zaterdagdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
21.00 Nashville Predators - Dallas Stars, West 1st Round - Wedstrijd 5 (2-2)
01.00 St Louis Blues - Winnipeg Jets, West 1st Round - Wedstrijd 6 (St Louis 3-2)*
02.00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes, East 1st Round - Wedstrijd 5 (2-2)
*Live op FOX Sports

Flames - Avalanche (Bron: YouTube)

Valse pakketbezorgers overvallen 73-jarige man in woning

Een 73-jarige man is vanmorgen door twee mannen overvallen in zijn woning in Nieuw-West in Amsterdam.

Het incident gebeurde rond 07:15 uur aan de Overschiestraat. De verdachten deden zich voor als pakketbezorgers toen zij aan de deur kwamen. Vervolgens zijn ze met geweld de woning binnengedrongen.

De politie doet op dit moment een buurtonderzoek in de omgeving. Mensen die meer weten over de overval worden gevraagd om contact op te nemen met de politie.

No Surrender-lid gewond na schietpartij in De Pijp in Amsterdam

Bij een schietpartij in De Pijp in Amsterdam is in de nacht van vrijdag op zaterdag een man gewond geraakt die lid is van motorclub No Surrender.

Meerdere hulpdiensten kwamen in actie nadat er was geschoten.

De schietpartij werd in eerste instantie gemeld op de Stadhouderskade. Het slachtoffer bevond zich echter op de Ceintuurbaan. 

De man is door ambulancepersoneel opgevangen en na de nodige zorg met spoed naar het ziekenhuis zijn overgebracht. De Ceintuurbaan is tussen de Van Woustraat en Amsteldijk vanwege het incident tijdelijk afgezet.

De politie is op zoek naar getuigen.

Handgranaat aangetroffen bij parkeergarage Spuistraat in Amsterdam

De politie heeft vanmorgen om 7:30 uur een handgranaat aangetroffen ter hoogte van een parkeergarage aan de Spuistraat in Amsterdam

De Spuistraat was sinds 7:30 uur afgezet. Inmiddels is de weg weer vrijgegeven en kunnen mensen de straat weer in.

Buurtbewoners zeggen tegen AT5 dat de handgranaat werd neergelegd voor een coffeeshop, maar de politie kan dit niet bevestigen. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) doet onderzoek naar de handgranaat.

Op 5 april ontplofte er in dezelfde straat een handgranaat voor de ingang van club Mad Fox. De club, die gevestigd is onder Hotel W Amsterdam, werd daardoor op last van burgemeester Halsema gesloten.

Foetus wordt 'mens' na abortus, EO blij

Sinds februari kunnen doodgeboren kinderen met terugwerkende kracht worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Daartoe kwam er een wet na een lobby van ouders die niet konden verkroppen dat de overheid het bestaan van hun kroost niet erkende. De EO meldt dat een vrouw die spijt kreeg van een abortus dit nu ook heeft gedaan. Volgens de omroep lijkt de wet daarmee te erkennen dat er sprake was van een mensenleven.

De registratie kwam tot stand met behulp van advocaat Don Ceder, tevens ChristenUnie-fractieleider te Amsterdam. Hij studeerde af op het onderwerp ongeboren leven, aldus de EO. De vrouw doet in het programma NieuwLicht op Tweede Paasdag onder een schuilnaam haar verhaal.

"Wat mij betreft is Yara de eerste in het land, misschien ook wel van de wereld, want in heel veel landen kan dit niet dus Nederland is daarin wel echt trendsettend", zegt Ceder. Presentator Tijs van den Brink valt hem bij: "Het rare is wel dat we hier te maken hebben met een foetus die is geaborteerd, die met terugwerkende kracht mens is geworden. Daarmee zegt de wetgever eigenlijk: dit was een mens of niet?"

Nee, zegt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66), een van de initiatiefnemers van de wet, tegen de NOS. Volgens haar is er bewust voor gekozen de duur van de zwangerschap niet in de wet op te nemen.

'Gevoel'
"De wet is gebaseerd op het gevoel dat ouders kunnen hebben. De registratie heeft geen rechtsgevolgen", aldus Bergkamp. Ze wijst erop dat er in juridische zin nog steeds pas sprake is van een mensenleven vanaf het moment dat een kind levend ter wereld is gekomen.

Het scenario van registratie na abortus zou tijdens debatten in de aanloop naar de wet ook ter sprake zijn gekomen. Volgens Bergkamp staat niet in die wet wanneer een foetus een mens is. "Ook dat is een gevoelskwestie", aldus het Kamerlid. Ze stelt dat de vrouw de foetus ook zonder hulp van een advocaat had kunnen laten registreren.

Klimaatrouwstoet in Rotterdam

Om één uur zal er in Rotterdam een rouwstoet vertrekken, om aandacht te vragen voor het klimaat. De optocht, georganiseerd dooe Extinction Rebellion Nederland, zal vertrekken vanaf Park Pompenburg en via de Mariniersweg en Blaak naar het Cascade beeld op het Churchillplein lopen. 

Tijdens de optocht wil de organisatie hun standpunten duidelijk maken en eisen stellen aan het Rotterdams stadsbestuur. Zo willen ze de waarheid weten over in welke situatie we ons bevinden en willen ze er een klimaat noodtoestand afgekondigd wordt. Ook eisen ze dat het stadsbestuur tot handelen overgaat en een Deltaplan Klimaat voor Rotterdam opstellen. 

Ook willen ze een NUL netto uitstoot van CO2 in 2025, ook voor de Rotterdamse haven.. Tot slot eisen ze dat er burgerkamers worden ingesteld om invloed en toezicht uit te oefenen voor het Rotterdamse Deltaplan Klimaat. 

Extinction Rebellion: "In veel van onze acties gebruiken we burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit is een krachtig middel van verzet, waarin iemand op geweldloze wijze de wet breekt om een argument kracht bij te zetten. Wij faciliteren burgerlijke ongehoorzaamheid, maar er komen ook risico’s bij kijken die niet iedereen wil nemen. Daarom is er bij elke actie (hoe spannend deze ook klinken) de mogelijkheid om mee te doen zonder wetten te breken. We roepen eenieder op om op een manier die voor hen prettig is mee te doen!"

Update 13:11 uur:

We hebben beeld, maar de opkomst valt vooralsnog tegen.

Haar kruis stond in vuur en vlam

‘Onze (lieve) Vrouwe staat in brand. Haar kruis vatte vlam en stortte na enige uren hevig verzet naar de heilige vloer van de Notre Dame. Dit kruis werd door Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc ontworpen eind 18e eeuw.’

Toen de eerste stenen van deze immense kathedraal begin 1163 gelegd werden, kon niemand bevroeden hoe een grote rol die in de geschiedenis zou spelen. En nu, begin april 2019, wordt er weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de ellenlange geschiedenis van deze kathedraal.

Overeem in octagon tegen vriend tijdens UFC Sint-Petersburg

Zaterdagavond mag de Nederlandse krachtpatser Alistair Overeem weer laten zien hoe destructief hij kan zijn in de octagon. In het Russische Sint-Petersburg staat de MMA-veteraan tegenover de Rus Aleksei Oleinik. Een thuiswedstrijd voor Oleinik en een andere tegenstander dan waar Overeem zich op voorbereid had.

Overeem's eigenlijke tegenstander, de eveneens sterke Rus Alexander Volkov, trok zich een paar weken geleden onverwachts terug uit dit gevecht. Overeem weet officieel nog steeds niet waarom de nummer zes van de ranglijst zo plots aangaf niet te kunnen vechten.


Alistair Overeem (Bron: Youtube)

"Ik weet niet wat er met Volkov gebeurd is, maar de focus ligt volledig op zaterdag, op Oleinik," aldus Overeem die deze week een nieuw contract voor zes nieuwe gevechten bij de UFC tekende. "Ik was goed voorbereid op Volkov, dus hopelijk wordt dat gevecht ooit nog eens werkelijkheid. Ik was in supervorm voor hem en had mijn ogen volledig op hem gericht. Na dit gevecht hoop ik echt tegen hem te vechten."

Oleinik staat op positie negen in de ranglijst bij de zwaargewichten bij de UFC en Volkov was een mooiere tegenstander voor Overeem geweest met het oog op een mogelijke titelstrijd. "Rankings zijn rankings. Laat me eerst zaterdag maar vechten, dan zien we dan wel weer", aldus The Reem die, gezien zijn nieuwe contractduur, de mogelijkheid op een nieuw titelgevecht als optie ziet.

Lees ook: Tegenstander MMA-vechter Overeem trekt zich onverwacht terug

"Oleinik zie ik als een vriend van me", zegt Overeem, die Oleinik voorbereidde voor zijn gevecht met de Kroaat Mirko Cro Cop. Oleinik hielp Overeem daarna weer in de voorbereiding voor zijn gevecht met Frank Mir. "Hij is een fantastische kerel, ik ga ook niets verkeerds over hem zeggen, omdat ik Aleksei mag. Hij is een prima vent."

Gevaarlijk is de nieuwe tegenstander van de Nederlandse MMA-veteraan echter wel. "Hij is een veteraan in de sport. Lange ledematen, lange armen. Gevaarlijk 'submission-game'. Hij is stug. Hij staat in de top tien en heeft meer dan vijftig gevechten op zijn naam staan. Het wordt een fantastisch gevecht, dat niet over de vijf volle ronden zal gaan. Het is voor het begin van de derde ronde afgelopen."

UFC Sint-Petersburg is zaterdag 20 april vanaf 19.00 uur te zien op Veronicatv.nl. Veronica zendt diezelfde dag vanaf 22.55 uur een samenvatting van het evenement uit.

DFB wilde Erik ten Hag als bondscoach Jong Duitsland

Erik ten Hag was voor zijn periode bij FC Utrecht en Ajax werkzaam bij Bayern München, waar hij het tweede elftal onder zijn hoede had.

De oefenmeester had echter al vele jaren eerder in Duitsland werkzaam kunnen zijn. Oud-voetballer Matthias Sammer wilde Ten Hag tien jaar geleden aan het roer zetten bij Duitsland Onder-21. "Dat was in 2009 of 2010", erkent Sammer, die destijds werkzaam was als technisch directeur van de Duitse voetbalbond (DFB), in gesprek met BILD. "Het liep stuk op afspraken over zijn specifieke verantwoordelijkheden."

Sammer ging nadien aan de slag bij Bayern en wist meteen wie het tweede elftal van der Rekordmeistermoest leiden. Ten Hag stond twee jaar voor de selectie van Bayern II en ging vervolgens bij FC Utrecht aan de slag. In december 2017 volgde hij bij Ajax de ontslagen Marcel Keizer op. "Ten Hag heeft zich zeer gestaag ontwikkeld", stelt Sammer. "Er is in het trainersvak niet één weg naar de top. Maar als ik Erik zie, zou ik zeggen dat de theoretische aanpak de optimale weg is."

Ten Hag speelde in zijn actieve loopbaan bijna driehonderd duels in de Eredivisie. "Daardoor weet hij hoe het er in de kleedkamer aan toegaat en met welke mechanismes hij rekening moet houden." Na een wisselend eerste half jaar doet Ten Hag het in zijn eerste volledige seizoen uitstekend bij Ajax en lonkt een nieuwe verbintenis voor de trainer. De Amsterdammers gaan aan kop in de Eredivisie en maken bovenal een zeer succesvol Europees seizoen door. Daarbij komt dat Ajax voor het eerst sinds het seizoen 2013/14 in de finale van de KNVB Beker staat.

MLB: Blackmon slaat Rockies naar vijfde overwinning op rij met walk-off homerun

De Colorado Rockies hebben vijfde zege op rij geboekt. Na een matige start van het seizoen lijken de Rockies de goede vorm te pakken. In de thuiswedstrijd tegen de Philadelphia Phillies sloeg Charlie Blackmon de winst met een walk-off homerun.

Na negen innings stond het tussen de Rockies en de Phillies 2-2. Phillies die de hele wedstrijd het betere van het spel had en twee keer zoveel honkslagen sloeg als de Rockies leken in de twaalfde inning de winst te pakken na een binnengeslagen punt van Bryce Harper waarop Phil Gosselin kon scoren.

Juan Ramon Nicasio moest het afmaken voor de Phillies. De 32-jarige werper leek daarin ook te slagen. Hij noteerde al snel één uit, waarna Nicasio een vrije loop toe moest staan. Al leek er nog weinig aan de hand voor hem, zeker nadat hij ook vrij snel de tweede uit op zijn naam had staan. Hij hoefde nog maar voor out te zorgen en dat moest Blackmon worden. De 32-jarige outfielder van de Rockies heeft tot nu toe nog geen goed jaar en keek al snel tegen achterstand in zijn slagbeurt. Nicasio had in zijn eerste twee worpen slag gegooid en het leek erop dat de wedstrijd ten einde was. Dat was ook zo, maar wel in het nadeel van de Phillies en Nicasio. Op de vierde worp sloeg Blackmon de bal het stadion uit en sloeg daarmee zijn eerste homerun van het seizoen. Goed voor de winst van de Rockies tegen de Phillies.

Blackmon slaat Rockies naar vijfde overwinning op rij met walk-off homerun (Bron: YouTube.com)

Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago Cubs - Arizona Diamondbacks 5-1
Pittsburgh Pirates - San Francisco Giants 4-1
New York Yankees - Kansas City Royals 6-2
Miami Marlins - Washington Nationals 3-2
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 4-6
Detroit Tigers - Chicago White Sox 3-7
Texas Rangers - Houston Astros 2-7
Milwaukee Brewers - Los Angeles Dodgers 3-5
St. Louis Cardinals - New York Mets 4-5
Colorado Rockies - Philadelphia Phillies 4-3
Los Angeles Angels - Seattle Mariners 3-5
Oakland Athletics - Toronto Blue Jays 1-5
San Diego Padres - Cincinnati Reds 2-3

Mars tegen dierproeven in Rotterdam

Behalve de klimaatrouwstoet die om één uur vanaf Park Pompenburg in Rotterdam vertrekt, gaat er om 13:45 uur nog een mars van start, maar dan op de Weena. Deze wordt georganiseerd door Animal Rights en richt zich tegen dierproeven. 

Vanaf 13:00 uur wordt er verzameld aan de Weena 702. Om 13:15 uur zullen Robert Molenaar (Oprichter Animal Rights Nederland) en Hanke Hogerwerf (statenlid PvdD Zuid-Holland) een speech houden. Om 13:45 uur zal de mars vertrekken om om 14:30 aan te komen bij het Erasmus MC aan de Westzeedijk. 

Aansluitend zal er een debat plaatsvinden aan de Parkhaven 7, Boot de Ameland. Animal Rights: "In 2017 heeft het Erasmus MC 23.450 dierproeven uitgevoerd op o.a. muizen, hamsters, konijnen, fretten, varkens en apen en is daarmee één van de grootverbruikers van proefdieren. Bovendien is het Erasmus MC het enige medische centrum dat nog apen gebruikt in vaak pijnlijke experimenten."

Fed Cup-team dicht bij degradatie uit Wereldgroep

De Nederlandse Fed Cup-ploeg is zaterdag de strijd om lijfsbehoud in wereldgroep II tegen Japan slecht begonnen. Zowel Richèl Hogenkamp als de Bibiane Schoofs verloor. Daardoor dreigt degradatie.

Misaki Doi was in de openingspartij te sterk voor Richèl Hogenkamp: 6-3 en 6-4. In de tweede partij had Nao Hibino weinig problemen met Bibiane Schoofs: 6-1 en 6-2. Die laatste partij was al na 54 minuten klaar. Zondag volgen nog twee enkelpartijen. Mocht Nederland de stand gelijk trekken dan beslist een dubbel over wie er op het op één na hoogste niveau van het landentennis mag blijven uitkomen.

Captain Paul Haarhuis kan in Osaka geen beroep doen op Kiki Bertens en Arantxa Rus. Beiden vonden een trip naar Japan midden in het gravelseizoen niet in hun schema passen. Bij Japan ontbreekt Naomi Osaka, de nummer 1 van de wereld. Nederland speelt sinds 2015 in de Wereldgroep. Tussen 2000 en 2014 speelde Oranje in de Europese/Aziatische Zone I, waar Nederland zeer waarschijnlijk ook volgend jaar weer in zal uitkomen. 

Ajax klopt PSV in vrouwentopper, twaalfklapper Heerenveen

De vrouwen van Ajax hebben in de kampioensgroep van de Eredivisie de voorlopige leiding in handen gepakt. De ploeg won op De Herdgang in Eindhoven met 0-1 van PSV, nadat Eshly Bakker de score na een dik kwartier opende.

PEC Zwolle ontving ADO Den Haag in de kampioensgroep en de bezoeksters kwamen in de eerste helft onder meer dankzij twee goals van Taylor Ziemer op 0-3. PEC vocht zich echter terug en dankzij Maxime Bennink en twee goals van Babiche Roof eindigde het duel in 3-3.

Achilles'29 maakte bekend met vrouwenvoetbal te stoppen en op bezoek bij sc Heerenveen was er weinig meer van over. Tiny Hoekstra scoorde vijf keer, Suzanne Admiraal voegde er een hattrick aan toe en de Friezinnen wonnen met maar liefst 12-0.

De andere wedstrijd in de B-groep ging tussen VV Alkmaar en Excelsior Barendrecht, waarbij de bezoeksters ietwat verrassend de 0-2 zege pakten.

Depay scoort eindelijk weer voor Lyon

Memphis Depay heeft eindelijk weer eens het doel gevonden namens Olympique Lyon. In het duel met Angers opende Depay na een kwartier de score.
Sinds 3 maart had Depay in de competitie al niet meer gescoord, maar vrijdag was het dan eindelijk weer raak.

Martin Terrier verdubbelde de score niet veel later, een eigen goal van Lucas Tousart zorgde voor de 2-1 eindstand in het duel waarin Kenny Tete van begin tot eind van de partij was. Lyon staat nog altijd op plek drie, vijf punten achter Lille en een lichtjaar achter koploper Paris Saint-Germain.

Degradatiekandidaat Dijon bleef hoop houden op lijfsbehoud door met 3-2 te winnen van Stade Rennes.

16-jarige opgepakt met nepvuurwapen

Vrijdagavond rond 20.30 uur zag een scherpe medewerker van Cameratoezicht een groepje mannen op het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam staan. Een van hen droeg zichtbaar een een vuurwapen bij zich. Gewaarschuwde agenten gingen er direct op af. Zij hielden een 16-jarige Rotterdammer aan. Het wapen bleek een balletjespistool, niet van echt te onderscheiden.

Een woordvoerder van de politie: "In onze eenheid zien we veel incidenten met vuurwapens voorbij komen, echt of nep. Bij twijfel wordt de BTGV-procedure opgestart: de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten. De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat."

In de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat mensen een nepvuurwapen in huis hebben. Ze hebben het meegenomen tijdens een vakantie in het buitenland of besteld via internet. De nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed, maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.

Nepvuurwapens zijn soms ook nog bij diverse kermissen in Nederland te winnen. Als het om goedgekeurd speelgoed gaat, te zien aan een CE-keurmerk, is het in huis hebben van een nepvuurwapen niet strafbaar.

16-jarige opgepakt met nepvuurwapen (Foto: Politie)
16-jarige opgepakt met nepvuurwapen (Foto: Politie)

Ook op het water mag je niet te diep in het glaasje kijken

Bij de start van het vaarseizoen heeft de politie op de wateren in en rond Amsterdam meerdere controles gehouden. In zeven gevallen was er sprake van varen onder invloed van alcolholhoudende drank.

Ook op het water mag je niet te diep in het glaasje kijken (Foto Politie)
Ook op het water mag je niet te diep in het glaasje kijken (Foto Politie)De controles vonden plaats tussen 15.30 en 22.00 uur. Voor zeven schippers viel de alcolholtest negatief uit. Het hoogste alcoholpromillage bedroeg 1,5 promille (3x het toegestane). Tegen deze watersporters is proces-verbaal opgemaakt en zij kregen een vaarverbod opgelegd.

In de loop van de dag vonden er ook twee aanvaringen plaats. Hierbij vielen geen gewonden. In het centrum van Amsterdam vond een aanvaring plaats tussen een sloep en een rondvaartboot. In de Coenhaven raakten twee duwbakken los die tegen een cruiseschip en een zeeschip aankwamen.

Team Water Havens stelt een onderzoek in naar de oorzaken van deze schadevaringen. Voor de controles zijn drie schepen en meerdere RIB’s ingezet. Gelet op de resultaten volgen er meer controles op het water tijdens het paasweekend.

'Brievenbus waar granaat werd aangetroffen is van woordvoerder Nasr-moskee'

De handgranaat die gisteren werd aangetroffen op een brievenbus in de Eerste Coehoornstraat in Amsterdam, zou bedoeld zijn voor Ali Bouakili, de woordvoerder van de Nasr-moskee. De woordvoerder werd vorig jaar ook al bedreigd.

Lees ook: Handgranaat aangetroffen op brievenbussen

Dit schrijft De TelegraafDe krant stelt dat Ali Bouakili heeft bevestigd dat hij woont op het adres van de brievenbus waar de handgranaat is gevonden. Tegenover AT5 wil Bouakili niet bevestigen dat het om zijn woning gaat. Ook ontkent hij dat hij dit wel tegen De Telegraaf heeft gedaan.

Eind vorig jaar werd Bouakili al in een video bedreigd, omdat hij weigerde een dodengebed voor de omgekomen Syriëganger Sarah L. en haar dochter te organiseren. Volgens De Telegraaf verblijft de woordvoerder momenteel in Marokko.

FOK! Wat een weer: warm

Het is het vandaag zonnig en warm. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 18˚C op de Wadden tot lokaal 26˚C in het zuiden van het land. De noordoostenwind is zwak tot matig.

In de nacht naar zondag blijft het onbewolkt en helder. De minima lopen uit tussen lokaal 3°C in het noorden tot 11°C aan zee. De oost- tot noordoostenwind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Zondag overdag is het zonnig. De maxima variëren van 17°C op de Wadden tot lokaal nog 25°C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige oostenwind. In de kustgebieden en in het IJsselmeergebied draait de wind in de middag naar noordoost. (Bron: KNMI)

Mijn collega DJMO was in Amsterdam
Mijn collega DJMO was in Amsterdam

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Urk waant zich machtiger dan Europa

Ondanks de overweldigende meerderheid waarmee afgelopen dinsdag in het Europees Parlement voor het pulsverbod is gestemd is Minister Schouten niet van plan het genomen besluit ten uitvoer te brengen. 

Op 21 februari jl gaf minister Schouten aan dat zij in het pulsdossier eerder naar de signalen vanuit onze buurlanden had moeten luisteren, en dat zij ook naar de belangen van de kleinschalige vissers had moeten kijken. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.