Democraten eisen hele rapport Trump-campagne

Democraten eisen inzage in het volledige rapport van speciaal aanklager Robert Mueller naar de campagne van de Amerikaanse president Donald Trump in 2016. Ze willen weten of Trump de rechtsgang heeft gedwarsboomd, maar de vrijgegeven gecensureerde versie zou onvoldoende aanknopingspunten bieden om het parlement zijn werk te laten doen.

Voorzitter van het jurisch commitee van het Huis van Afgevaardigden Jerry Nadler heeft een dagvaarding ingediend om het hele rapport vrij te laten geven. Maar het Ministerie van Justitie vindt dat voorbarig en overbodig. En volgens Trumps advocaten spreekt het rapport de president volledig vrij.

Dat laatste lijkt te stoelen op de gebruikelijke interpretatie 'geen schuld bewezen is vrijgesproken', maar Mueller zegt er in zijn rapport expliciet bij dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om de president vrij te pleiten. Er zouden dan ook juist aanwijzingen zijn voor obstructie van de rechtsgang, maar die zijn op hun beurt weer onvoldoende om hem schuldig te verklaren.

Politieke beslissing
Volgens Mueller is het uiteindelijk een politieke beslissing om Trump al dan niet schuldig te verklaren. Dat zou via een afzettingsprocedure kunnen gebeuren, hoewel die bij voorbaat kansloos lijkt omdat de Republikeinen een meerderheid in de senaat hebben. De senaat is de uiteindelijke jury in zo'n procedure en het lijkt uitgesloten dat de senatoren een impeachment zullen steunen. Bovendien kan het een voor de Democraten riskante strategie zijn die Trump alleen maar verder in de kaart zou kunnen spelen.

Vermoedelijk willen de Democraten dan ook niet zover gaan. Wel willen ze kunnen oordelen over de handelwijze van de president, maar het rapport zou niet genoeg ongecensureerde informatie bevatten om dat te kunnen doen.

Volgens Mueller heeft Trump op diverse manieren geprobeerd om het onderzoek te beïnvloeden. Zo zou hij onder meer hebben geprobeerd om de speciaal aanklager te laten ontslaan. Dit en andere vermeende voorbeelden van het dwarsbomen van de rechtsgang zouden enkel niet hebben plaatsgehad omdat Trumps mensen niet naar de president hebben geluisterd.