Nuis en Schulting sporters van het jaar

Kjeld Nuis en Suzanne Schulting zijn bij het NOS | NOC*NSF Sportgala gekozen tot Sportman en Sportvrouw van het jaar. Beide dankten hun uitverkiezing door hun prestaties op op de Olympische Spelen.

Nuis won in Pyeongchang goud op zowel de 1.000 als 1.500 meter langebaanschaatsen. Hij kreeg de voorkeur boven wereldkampioen motorcross Jefrey Herlings en wereldkampioen turnen aan de rekstok Epke Zonderland. "Ik heb geen speech voorbereid, want ik zag dat ik met Epke moest", verwees Nuis naar Epke Zonderland, die al vier keer de Jaap Eden-trofee in ontvangst nam. "Ik ben echt heel trots. Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Iedereen bedankt."

Schulting kreeg de voorkeur boven schaatster Jorien ter Mors en wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. "Lieve papa en mama, ontzettend bedankt voor alles", zei Schulting geëmotioneerd. "Ik ben soms heel vervelend geweest, maar uiteindelijk is het toch allemaal nog goed gekomen."

Opvallend was de verkiezing voor de coach van het jaar, deze kende twee winnaars. Raemon Sluiter en Jac Orie mochten allebei een trofee in ontvangst nemen. Andere prijzen waren er voor Mathijs de Ligt (talent), teamsprinters baanwielrennen (ploeg) en Bibian Menter (gehandicpte sporter). Marianne Timmer kreeg Fanny Blankers-Koen carriereprijs.

Nuis en Schulting zijn de sporters van het jaar. (PRO SHOTS/ANP)
Nuis en Schulting zijn de sporters van het jaar. (PRO SHOTS/ANP)