'Noodwet brexit ongrondwettelijk'

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt de 'verzamelwet brexit' ongrondwettelijk en eist aanpassingen.

In de wet, die slechts inwerking treedt bij een no-deal scenario, staan verregaande bevoegdheden voor de regering en individuele ministers. Zo zouden ministers wetten mogen veranderen en intrekken zonder toestemming van het parlement of advies van de Raad van State. "Dat is niet de bedoeling", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij is van mening dat de wet strijdig is met de parlementaire democratie.

"Als er snel iets geregeld moet worden, kan het parlement ook op zaterdag vergaderen en kan het maandag worden ingevoerd", zo zegt Omtzigt. "Deze noodwet is met minder waarborgen omkleed dan het uitroepen van de noodtoestand."

Ook Kees Verhoeven van D66 is tegen de wet:“Het kabinet moet de wet aanpassen", zo zegt ook hij. "Een harde brexit zou een unieke situatie betekenen, maar dat betekent niet dat je de Kamer buitenspel kunt zetten. Deze haast en paniek zijn echt de verkeerde reflexen."

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD is wat voorzichtiger in zijn kritiek: "Deze noodwet kan er zonder het parlement al niet komen. We moeten een balans zoeken tussen alles goed regelen en slagvaardig kunnen handelen. Voorspellen kunnen we niet alles, soms moet het parlement een toontje 'later' zingen, als de situatie daarom vraagt."

Het staatsrechtelijk geweten van de Kamer, de SGP heeft, bij monde van Kees van der Staaij, ook bedenkingen bij de wet. Hij vind dat "voorzienbare nood" geen echte nood is. Hij vraagt zich dus af of de wet überhaupt wel nodig is.

Maar de grootste woorden worden gesproken door Klaver van GroenLinks, hij vindt de wet "meer passen bij een dictatuur dan bij een democratie". Maar zo zegt hij: "We hebben in de Kamer al gehakt gemaakt van die wet, dus die komt er niet."

De Kamerleden staan zeker niet alleen in hun kritiek. Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans zei al eerder:“Hier wordt de poort opengegooid om grootschalig af te wijken van bestaande regelingen, voor een paar jaar lang, om redenen van nood en spoed die een minister voelt".

De Kamer debatteert in januari over de wet van minister Blok van Buitenlandse Zaken.