Hockeyers naar kwartfinales WK na zege op Canada

Nederland heeft op het WK in India overtuigend de kwartfinale bereikt, waar thuisland India donderdag wacht in een uitverkocht stadion. Canada ging dinsdag in de kruisfinale met 5-0 over de knie. Grote domper was op het oog zeer serieuze blessure van verdediger Sander de Wijn, die in tranen het veld verliet.

Na wat hele en halve kansen in het eerste kwart voor Bob de Voogd, was het nota bene verdediger Lars Balk die aan het begin van het tweede kwart schitterend de 1-0 scoorde. Na een goede aanval over rechts, was het Balk die de bal onberispelijk hard in de bovenhoek joeg. Meteen daarna forceerde Oranje een strafbal, na een overtreding op Jeroen Hertzberger, maar de strafbal van de Rotterdammer werd gered door de keeper.

Een heerlijk driehoekje van korte passjes kwam bij Hertzberger terecht, die Thijs van Dam bediende. Die schoot hard en laag naar de hoek, waar Kemperman nog de bal aanraakte. Een mooie 2-0. Een stand die lastig kan zijn in de rust. Maar in het derde kwart was vooral de aftocht van verdediger Sander de Wijn triest. Hij zakte door zijn enkel en ging met tranen van het veld, ondersteund door de medische staf. Het lijkt het einde van het toernooi, voor de sterke verdediger die een jaar afwezig was bij Oranje vanwege zijn studie.

Na rust loopt Oranje weg bij Canada
Als het vizier scherper was geweest bij Nederland, had de voorsprong in het derde kwart al kunnen worden uitgebouwd, via open kansen van Valentin Verga en Bob de Voogd. Het was Thijs van Dam die van dichtbij de 3-0 maakte na een inzet van de sterk spelende Seve van Ass. Robbert Kemperman maakte een fijne solo over links en bediende Thierry Brinkman voor de 4-0. Thijs van Dam scoorde mooi en hard in de slotminuten de 5-0. Nederland speelt donderdag de kwartfinale op het WK, waarschijnlijk zonder Sander de Wijn. Reserve Joep de Mol, dit weekend al in India aangekomen, lijkt dan de meest logische vervanger.