FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 februari 2018

Tekstdichtersprijs voor Huub van der Lubbe

Huub van der Lubbe gaat maandag niet met lege handen naar huis bij de Buma Awards. De zanger van De Dijk krijgt De Lennaert Nijgh Prijs voor de beste tekstdichter, maakte Buma dinsdagavond bekend.

Van der Lubbe heeft volgens de muziekauteursrechtenorganisatie "ontzettend veel betekend voor de Nederlandse muziekindustrie". "Niet alleen als leadzanger en liedjesschrijver voor De Dijk, een onvergetelijke popgroep, maar ook als tekstdichter in diverse facetten", aldus Frank Helmink, directeur Buma Cultuur. "Huub verdient als geen ander om onderscheiden te worden!"

"Het is een waardering van een belangrijke muziekinstantie. Ik ben er blij mee", reageerde Van der Lubbe. "Ik had die erkenning voor mijn teksten natuurlijk nooit gekregen zonder de geweldige muziek die de jongens van De Dijk er bij maken."

Van der Lubbe krijgt de Lennaert Nijgh Prijs maandag tijdens de jaarlijkse gala-avond van de Buma Awards. De prijs, vernoemd naar de tekstdichter van Boudewijn de Groot, ging vorig jaar naar Peter Slager van Bløf.

Tekstdichtersprijs voor Huub van der Lubbe
Tekstdichtersprijs voor Huub van der Lubbe (Foto: BuzzE)

Verstappen vierde op tweede testdag, Vettel snelste

Max Verstappen heeft op de tweede wintertestdag van de Formule 1 de vierde tijd gereden. De Nederlander kwam op het circuit van Barcelona met zijn gloednieuwe Red Bull RB 14 tot een tijd van 1.20,326 op een niet geheel probleemloze dag. Sebastian Vettel was met de Ferrari de snelste in 1.19,673.

In de eerste uren van de ochtend werden er slechts weinig meters gemaakt, omdat de temperaturen dichtbij nul lagen. Verstappen kwam tot een ronde, waarna hij urenlang toe moest kijken. Een brandstoflek zorgde ervoor dat de Nederlander lang moest wachten. Uiteindelijk kwam hij tot 67 ronden. Morgen neemt Daniel Ricciardo het stuur weer over.

Grote concurrenten van Red Bull zijn Ferrari en Mercedes. Beide renstallen lijken de boel meteen weer goed voor elkaar te hebben. Ook Sauber kon veel ronden maken, net als de Toro Rosso waarin de Honda achterin gemonteerd ligt. McLaren kende in de middag wederom problemen, maar tevoren had Stoffel Vandoorne op de hypersoft wel de derde tijd laten notoren, een duizendste sneller dan Verstappen.

Ook Haas heeft weer problemen. De Amerikaanse renstal kampte het gehele vorige seizoen met remproblemen en vandaag kwam Kevin Magnussen tot slechts 36 omlopen. Williams liet met Sergey Sirotkin en Robert Kubica als enige renstal twee rijders in actie komen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:19.673 Soft 98
2 V. Bottas Mercedes 1:19.976 Medium 94
3 S. Vandoorne McLaren 1:20.325 Hypersoft 37
4 M. Verstappen Red Bull 1:20.326 Medium 67
5 C. Sainz Jr. Renault 1:21.212 Soft 65
6 P. Gasly Toro Rosso 1:21.318 Soft 82
7 R. Kubica Williams 1:21.495 Soft 48
8 S. Sirotkin Williams 1:21.822 Soft 52
9 E. Ocon Force India 1:21.841 Soft 79
10 C. Leclerc Sauber 1:22.721 Soft 81
11 K. Magnussen Haas 1:22.727 Soft 36

Battletech lanceert in april

RTS-mech game Battletech komt uit in April, heeft publisher Paradox Interactive bekend gemaakt. De game, die gebaseerd is op het gelijknamige bordspel, speelt zich af in de verre toekomst waarin edelen huurlingen inhuren om elkaar te bevechten met zogenaamde Battlemechs.

 De game bevat zowel een single-player campaign als multiplayer. De precieze datum is nog onzeker, maar we kunnen dus al over een aantal maanden mechs in elkaar gaan beuken. Battletech is exclusief voor de pc.

Battletech lanceert in april

Foto's: Alle Formule 1-auto's van 2018 in actie

Op het circuit van Barcelona worden deze week de eerste wintertests in de Formule 1 gehouden en dus komen alle auto's de baan op. Een ideaal moment om na de presentaties van de afgelopen tijd eens te kijken hoe de nieuwe bolides er op het circuit nou daadwerkelijk uit zijn komen zien. Zeg het maar, behalve de volgens velen spuuglelijke halo, welke auto's zien er in elk geval wat kleur betreft het beste uit?

Ferrari SF71H (Pro Shots/Action Images)
Ferrari SF71H (Pro Shots/Action Images)

Force India VJM11 (Pro Shots/Action Images)
Force India VJM11 (Pro Shots/Action Images)

Haas VF-18 (Pro Shots/Action Images)
Haas VF-18 (Pro Shots/Action Images)

McLaren MCL33 (Pro Shots/Action Images)
McLaren MCL33 (Pro Shots/Action Images)

Mercedes F1 W09 EQ Power+ (Pro Shots/Action Images)
Mercedes F1 W09 EQ Power+ (Pro Shots/Action Images)

Red Bull RB14 (Pro Shots/Action Images)
Red Bull RB14 (Pro Shots/Action Images)

Renault R.S.18 (Pro Shots/Action Images)
Renault R.S.18 (Pro Shots/Action Images)

Sauber C37 (Pro Shots/Action Images)
Sauber C37 (Pro Shots/Action Images)

Toro Rosso STR13 (Pro Shots/Action Images)
Toro Rosso STR13 (Pro Shots/Action Images)

Williams FW41 (Pro Shots/Action Images)
Williams FW41 (Pro Shots/Action Images)

Keizer in beeld bij Heracles Almelo

Marcel Keizer is in beeld om de nieuwe hoofdtrainer van Heracles Almelo te worden. De trainerspositie komt na dit seizoen vrij.

Volgens De Telegraaf is Keizer al telefonisch benaderd en staat er op korte termijn een eerste gesprek op de planning. TC Tubantia meldde maandag ook al dat Keizer in beeld is in Almelo, waar hoofdtrainer John Stegeman komende zomer vertrekt. Hij is dan vier jaar de coach van Heracles geweest.

Marcel Keizer werd op 21 december ontslagen bij Ajax, dat een dag eerder door FC Twente was uitgeschakeld in de KNVB Beker. De 49-jarige trainer wil niet reageren op de geruchten, maar zondag zei hij bij De Tafel van Kees wel waarom clubs uit de Eredivisie bij hem zouden moeten aankloppen. "Omdat ze een gemotiveerde trainer krijgen die verzorgd, goed voetbal laat spelen en dat ook trainbaar kan maken."

"Ik ga altijd uit van het spel aan de bal met de daarbij horende druk naar voren. Ik ben een mensenmens dat een goed team kan smeden, dat van balbezit en het creëren van veel kansen uitgaat", aldus Keizer, die eerder onder meer FC Emmen, Cambuur en Jong Ajax trainde.

Bloederige executie afgelast, geen goede ader gevonden

De executie van een Amerikaanse misdadiger is flink mislukt. De 61-jarige Doyle Lee Hamm, veroordeeld wegens een dodelijke roofoverval in 1987, zou eindelijk geëxecuteerd worden, maar het medisch personeel had het erg lastig.

Door jarenlang drugsgebruik en inmiddels ook vele kankerbehandelingen bleek het nogal een uitdaging om een ader te vinden waarin men de dodelijke injectie toe kon dienen. Hamm werd alle kanten op gedraaid, maar nergens kon men een geschikte ader vinden, ook niet nadat personeel een hele tijd op zijn benen geslagen had om de aders wat duidelijker te maken.

Ondertussen werd Hamm in zijn benen, enkels en meerdere plaatsen geïnjecteerd, maar nergens slaagde het personeel erin het middel daadwerkelijk in een ader te spuiten. Na zo'n 2,5 uur werd besloten om de executie toch maar stop te zetten, en nu is het afwachten of en wanneer een volgende poging ondernomen wordt.

Bernard Hardcourt, Hamm's advocaat, is in elk geval niet te spreken. Hij was al in beroep gegaan tegen de executie, omdat de toestand van Hamm's bloedvaten de kans op fouten behoorlijk groot zou maken. Volgens Hardcourt is bij al het geprik ook Hamm's blaas geraakt, want de volgende dag plaste de moordenaar bloed. "Hij lag daar te kermen van de pijn, hopend dat het ze zou lukken om hem te executeren."

Overigens is Hamm wat de kanker betreft uitbehandeld, dus men moet wel enige vaart maken als ze hem nog daadwerkelijk willen executeren.

Van den Brom: "Toen hoorde je nooit iemand over gevoelstemperatuur"

De spelers van AZ en FC Twente zullen woensdag met flinke kou op het veld staan, maar John van den Brom vindt dat er gewoon gespeeld moet worden.

De temperatuur zal woensdag onder het vriespunt liggen, maar Van den Brom verwacht dat het duel tussen AZ en FC Twente gewoon doorgaat. "Vroeger speelden we gewoon op harde velden. Dan hadden we daar speciale schoenen voor aan", vertelde de trainer tijdens de persconferentie. "Toen hoorde je nooit iemand praten over gevoelstemperatuur. Wij willen in ieder geval heel graag spelen woensdag, daar zijn we helemaal op ingesteld."

De trainer kan beschikken over een fitte selectie. "Buiten de langdurige blessuregevallen om, is iedereen fit bij ons. We kunnen dus gewoon in de vertrouwde opstelling spelen. Ik ben benieuwd wat Gertjan Verbeek voor een opstelling uit de hoge hoed tovert. Spelen ze met drie, vier of vijf verdedigers?"

AZ zal er woensdag alles aan doen om de finale van de KNVB Beker veilig te stellen. "Wij nemen het bekertoernooi heel serieus omdat we weten waartoe het kan leiden. Na de training gaan we straks naar een hotel, dat bevalt ons heel goed als voorbereiding. Zo maken we er ook iets speciaals van."

Júnior: "Ik droom van Barcelona, Real, City en United"

Mauro Júnior is pas bezig aan zijn eerste seizoen bij PSV, maar de Braziliaan droomt nu al van het spelen voor een Europese topclub.

De aanvallende middenvelder kwam afgelopen zomer over van Desportivo Brasil en tekende een contract tot de zomer van 2022. In de twaalf wedstrijden die Júnior tot dusver speelde in de hoofdmacht van PSV was hij één keer trefzeker en gaf hij vier assists.

In gesprek met Omroep Brabant vertelt hij over zijn droomclubs: "PSV is al een hele grote club, maar ik droom van spelen voor Barcelona, Real Madrid, Manchester City, Manchester United. Ik heb geen voorkeur, het zijn allemaal grote clubs. Ik wil stapje voor stapje omhoog. Maar over tien jaar wil ik wereldkampioen zijn met het Braziliaanse elftal."

Júnior heeft zichzelf voor de rest van het seizoen als doel gesteld om te spelen bij PSV. "We hebben nog negen wedstrijden, dus we moeten negen keer goed spelen. Ik ben er klaar voor, maar de trainer bepaalt wat het beste is voor het team natuurlijk. Op welke positie ik speel, maakt me niets uit. Ik hou ervan om als nummer 10 te spelen, maar ook als vleugelspeler.”

Het is voor de achttienjarige Braziliaan wel even wennen aan de Nederlandse winter. "Ik heb nog nooit zo’n kou meegemaakt. In Brazilië is het op z’n koudst 10 tot 15 graden. Vandaag is het -5, -6, dus dat is heel koud voor mij. Maar het is te doen. Ik kan natuurlijk niet zeggen: het is te koud om te trainen. Dit is een goede ervaring voor me."

Voetballer Nasri voor half jaar geschorst vanwege overtreding dopingregels

Samir Nasri is door de UEFA voor zes maanden geschorst vanwege het gebruik van een verboden middel. De Fransman heeft begin vorig jaar met terugwerkende kracht een medisch attest aan proberen te vragen voor een infuusbehandeling.

De voormalig Frans international onderging in december 2016 in Los Angeles een “Immunity Drip” infuusbehandeling. Bij deze behandeling wordt een liter vocht via een infuus ingebracht. De antidopingorganisatie WADA staat echter maximaal 50 milliliter toe tenzij er een medische reden is zoals ziekenhuisverwijzing of een medisch attest (TUE).

De voetballer die momenteel clubloos is speelde in het verleden voor onder andere Arsenal, Manchester City, Sevilla en Antalyaspor.

OM wil vader Insiya terug op lijst Interpol

Het Openbaar Ministerie (OM) blijft zich inzetten voor de arrestatie van de Indiase vader van de uit Amsterdam ontvoerde peuter Insiya. Interpol heeft een internationaal arrestatiebevel tegen vader Shehzad H. eerder deze maand ingetrokken nadat hij er zijn beklag over had gedaan. "Daar leggen wij ons niet bij neer", bevestigt een woordvoerster berichtgeving van De Telegraaf.

De inmiddels driejarige Insiya werd eind september 2016 door haar vader meegenomen naar India. Hij en moeder Nadia Rashid, die in Nederland woont, zijn sindsdien verwikkeld in een complexe juridische strijd over de voogdij.

H. wordt in Nederland verdacht van ontvoering, maar de klachtencommissie van Interpol oordeelde dat sprake is van een "familiekwestie". Volgens het OM heeft de commissie "miskend dat deze zaak niet gaat over een kwestie van ouderlijk gezag, maar dat het gaat om een gewelddadige ontvoering".

Welke mogelijkheden justitie nog heeft, kan de woordvoerster niet vertellen. In november vorig jaar heeft het OM zijn bezwaren al overgebracht aan de commissie, zonder succes dus.

OM wil vader Insiya terug op lijst Interpol
OM wil vader Insiya terug op lijst Interpol (Foto: ANP)

Oud-coureur Doornbos moet miljoenen terugbetalen aan sponsor

De voormalig autocoureur Robert Doornbos moet miljoenen terugbetalen aan Harry Muermans. De Limburgse vastgoedondernemer financierde de racecarrière van Doornbos.

Om zijn racecarrière te financieren ging Doornbos meer dan tien jaar geleden in zee met Muermans. Volgens de oud-coureur ging het om sponsoring echter volgens Muermans betrof het een lening. In een eerdere uitspraak van de rechter werd Doornbos in het gelijkgesteld. Dinsdag deed de rechtbank in Den Bosch opnieuw uitspraak en draaide het eerdere oordeel terug.

In totaal moet er 10,6 miljoen euro worden terugbetaald aan de Limburgse ondernemer. Doornbos zelf moet 750.000 euro terugbetalen en het bedrijf Eagle, waar Doornbos aandeelhouder is, moet het overige deel terugbetalen.

Tussen 2004 en 2006 was Doornbos (test)coureur bij de F1-teams van Jordan, Minardi en Red Bull Racing. In totaal reed de Rotterdammer elf races. Na de Formule 1 was hij nog twee seizoenen actief in Amerika.

Frans Bauer gaat nog niet met pensioen

Frans Bauer laat zijn pensioen afhangen van zijn kroost. De volkszanger heeft een "belangrijke afspraak" met zijn vier zonen, vertelde hij dinsdag in RTL Boulevard.

Christiaan, Jan, Frans jr. en Lucas moeten in de gaten houden hoe hun vader op de bühne staat. "Ik heb met m'n zonen een belangrijke afspraak gemaakt. Als papa op een dag op het podium staat zoals Rob de Nijs, dan is dat perfect. Maar als dat anders is, dan moeten ze me thuis opsluiten."

Voorlopig is de 44-jarige zanger nog lang niet van plan om zijn microfoon aan de wilgen te hangen. Vrijdag ligt zijn nieuwe plaat Levenslied in de winkels. "Het is een album vol eigen geschreven liedjes, een weerspiegeling van hoe ik ben. Sommige liedjes zijn heel vrolijk, maar zoals je weet kent het leven bij mij ook heel veel tranen."

Volgens Frans is Levenslied, waarop hij teruggaat naar zijn wortels, "een album waar je echt van houdt of wat je helemaal niks vindt". "Ik ben de afgelopen jaren een beetje op zoek geweest naar mezelf en heb muziek geprobeerd te maken die wat breder is. Maar op een gegeven moment sta je op, kijk je in de spiegel en besef je dat je maar één ding echt leuk vindt, dat is het levenslied."

Zoons bepalen einde carrière Frans Bauer
Zoons bepalen einde carrière Frans Bauer (Foto: BuzzE)

Logan Paul kan weer geld verdienen met vlogs

De controversiële vlogger Logan Paul heeft zijn inkomstenbronnen terug. YouTube laat weer advertenties toe op het kanaal van de Amerikaan, waardoor deze weer geld verdient aan zijn video's op de videowebsite. Dat bevestigde een woordvoerder van YouTube aan Deadline.

YouTube verwijderde op 8 februari alle advertenties van het kanaal van Paul, nadat deze een video had gepost waarin hij een dode rat tasert. in een ander filmpje haalde hij een vis uit het water voor een 'reanimatie'. Verder werd Paul beschuldigd van het aanzetten tot deelname aan de gevaarlijke Tide Pod Challenge, waarbij mensen wasmiddelcapsules inslikken.

Begin januari ging Paul, die 16 miljoen volgers heeft op YouTube, diep door het stof nadat hij in een video het lichaam had getoond van een dode man die zich had verhangen in een Japans bos. De 22-jarige Paul verdient volgens Amerikaanse media zo'n 1,2 miljoen dollar (zo'n 980.000 euro) per maand aan advertentie-inkomsten via YouTube.

Logan Paul kan weer geld verdienen met vlogs
Logan Paul kan weer geld verdienen met vlogs (Foto: BuzzT)

'Spice Girls bij huwelijk Harry en Meghan'

De bruiloft van prins Harry en Meghan Markle belooft behoorlijk pittig te worden. Het bruidspaar heeft de Spice Girls uitgenodigd, liet Melanie Brown zich ontvallen in de Amerikaanse talkshow The Talk.

"Ja, ik ga. Ik weet niet of ik dat had moeten zeggen", antwoordde 'Scary Spice' op de vraag of ze iemand kende die op 19 mei naar het huwelijk gaat. De zangeres verklapte dat ook de vier andere Spice Girls zijn uitgenodigd. Op de vraag of de dames optreden voor Harry en Meghan, wilde Mel B geen antwoord geven. "Ik moet gaan."

Mel liet ook niets los over hoe de uitnodiging voor het huwelijk eruit ziet. "Dat wordt te persoonlijk. Hij is gepast, meer zeg ik er niet over."

Prins Harry was als tiener groot fan van de Spice Girls. In 1997, een paar maanden na de plotselinge dood van zijn moeder Diana, bezocht Harry met zijn vader prins Charles een concert van de Britse meidengroep. De dames brachten de toen dertienjarige Harry tijdens een ontmoeting in verlegenheid door hem op zijn wang te zoenen en zijn hand vast te houden. Ook Harry's bruid Meghan zou groot fan zijn van de Spice Girls.

'Spice Girls bij huwelijk Harry en Meghan'
'Spice Girls bij huwelijk Harry en Meghan' (Foto: BuzzE)

Olympische legende Knowles (100) overleden

De Bahamaanse zeillegende Durward Knowles is in het weekeinde overleden. Hij werd afgelopen week opgenomen in het ziekenhuis in Nassau, en bezweek aan nierfalen en andere complicates. The Sea Wolf, een van de grootste helden die de eilandenstaat ooit heeft gekend, is 100 jaar oud geworden. 

Knowles kwam door zijn vader in aanraking met de zeilsport en was meteen verkocht. In 1946 deed hij in Cuba voor het eerst mee aan een grote internationale wedstrijd, en dat ging best prima: samen met Robert Levin eindigde hij op het WK in de Star-klasse als derde. Een jaar later werden ze in Los Angeles zelfs wereldkampioen.

In 1948 konden de Bahama's, destijds nog niet onafhankelijk, niet meedoen aan de Olympische Spelen. Knowles en Sloane Farrington reisden daarom naar Londen om zich namens Groot-Brittannië voor Londen 1948 te plaatsen, met succes. Ondanks een gebroken mast in één race en een diskwalificatie in een andere eindigden ze knap als vierde.

Knowles en Farrington gingen definitief de geschiedenisboeken van hun land in toen ze in 1956 in Melbourne olympisch brons wonnen. Met Cecil Cooke pakte Knowles in 1964 in Tokyo zelfs olympisch goud en daarmee was het definitief: The Sea Wolf was officieel een van de grootste Bahamanen ooit. 

Knowles deed uiteindelijk mee aan maar liefst acht Olympische Spelen: zeven keer van zijn debuut in 1948 tot en met 1972, waarna hij in 1988 in Seoul op 70-jarige leeftijd nog eens terugkeerde op de Spelen. Samen met de 38 jaar jongere Steven Kelly eindigde de legende als negentiende. Slechts drie sporters deden ooit vaker mee aan de Olympische Spelen dan Knowles.

Dat Knowles een grootheid is op de Bahama's mag duidelijk zijn. In 1996 werd hij verheven in de ridderstand, een jaar later kreeg hij de hoogst mogelijke onderscheiding in het land. Een van de boten van het Bahamaanse leger werd vier jaar geleden nog omgedoopt tot de HMBS Durward Knowles. 

Nadat de Hongaarse waterpoloër Sandor Tarics, in 1936 goed voor olympisch goud, in mei 2016 kwam te overlijden, werd Knowles officieel de oudste nog levende olympisch kampioen ter wereld. Die titel gaat nu naar de Finse langlaufster Lydia Wideman, 97 jaar, die in 1952 in Oslo olympisch goud veroverde op de tien kilometer.

'Gordon is een fantast'

John Ewbank heeft afstand genomen van de onthulling die Gordon in zijn biografie doet. De liedjesschrijver liet Shownieuws weten zich te distantiëren van de "onsmakelijke onwaarheden" in het nog te verschijnen boek.

Gordon beweert dat hij en Ewbank jaren geleden porno keken en daarbij masturbeerden. "Ik denk dat John oud en wijs genoeg is om dat echt volledig te pareren. Het is niet zo dat we aan elkaar hebben gezeten", zei de entertainer maandagavond in Jinek.

"Hij is als altijd het slachtoffer. Deze keer van zijn eigen fantasie", reageerde Ewbank, schrijver van Gordons hit Kon ik nog maar even bij je zijn, dinsdag.

Gordon verwacht dat zijn biografie, die woensdag verschijnt, nog wel meer los zal maken. Hij verwacht veel commotie, vertelde hij in een interview met BuzzE. "Het is zoals het is, dit is de waarheid", stelt Gordon. "Ik ben open, oprecht en eerlijk. Ik lieg niet en wil niet liegen."

Ewbank neemt afstand van 'onwaarheden' Gordon
Ewbank neemt afstand van 'onwaarheden' Gordon (Foto: BuzzE)

Hearthstone komt met Year of the Raven

Het volgende jaar van Hearthstone is bijna aangebroken. We verlaten 'The Year of the Mammoth' en verwelkomen 'The Year of the Raven,' waarin we weer drie expansions mogen verwachten. Dit jaar begint bij de lancering van de volgende expansion, maar dat is nog niet alles.

Net als vorig jaar verdwijnen een aantal sets uit Standard Play. Deze sets worden exclusief beschikbaar voor Wild, maar kunnen nog wel via de online shop. Het betreft Whispers of the Old Gods, One Night in Karazhan en Mean Streets of Gadgetzan. Daarnaast gaat er een drietal kaarten naar de Hall of Fame. Deze kaarten zijn ook niet meer te gebruiken in Standard Play. Het betreft Ice Block, Coldlight Oracle en Molten Giant. Tegelijkertijd wordt de nerf van Molten Giant teruggekeerd en kost die vanaf de rotatie weer 'gewoon' 20 mana in plaats van 25.

Daarnaast verbeterd Blizzard het Quest-systeem. Alle dagelijkse quests die nu nog 40 gold opleveren, leveren in de toekomst allemaal 50 gold op. Daarnaast wordt het eenvoudiger en sneller om quests te voltooien. Blizzard heeft meer plannen om dit systeem te verbeteren, maar hoe is nog even geheim.

Wellicht de grootste aankondiging is de optie om in-game tournamenten te houden, een veelgevraagde feature vanuit de community. Spelers kunnen een tournament aanmaken en vrienden uitnodigen om hierin mee te strijden. Deze optie wordt later dit jaar als bèta geïntroduceerd en vandaaruit verder opgebouwd op basis van feedback uit de community.

Als laatste is er een nieuwe Druid-hero aangekondigd: Lunara, dochter van Cenarius. Om haar vrij te spelen moet je simpelweg tien ranked-games winnen in het nieuwe jaar. Hiermee roteert Rogue-hero Maiev weg, dus je hebt nog maar beperkte tijd om haar (op dezelfde wijze) vrij te spelen!

Al met al een mooie aankondiging dus. Op 2 maart is er een livestream, waarin vragen van de community worden beantwoord. Later in maart wordt de eerste expansion van 2018 aangekondigd.

Eerste demo Amy Winehouse duikt op

Componist Gil Cang heeft allereerste demo van Amy Winehouse vrijgegeven. Hij schreef het nummer My Own Way samen met James McMillande, Amy zong het in 2001 toen ze pas zeventien jaar was. De demo werd rondgestuurd naar platenmaatschappijen. Winehouse overleed tien jaar later.

"Amy kwam de studio binnen in een spijkerbroek met op haar achterste Sinatra Is God geschreven. Zij deed haar mond open, en wij waren ondersteboven van haar stemgeluid", zegt Cang in de Londense krant Camden New Journal. Amy was nog een tiener, maar haar stem klonk al volwassen.

Cang heeft de demo vrijgegeven zodat haar vele fans ervan kunnen genieten.

Eerste demo Amy Winehouse duikt op
Eerste demo Amy Winehouse duikt op (Foto: BuzzE)

Vier nieuwe Xbox 360-games worden verbeterd voor Xbox One X

Via Major Nelson zijn via nieuwe Xbox 360-games aangekondigd die een Xbox One X 'enhanced' patch krijgen. Het betreft hier The Witcher 2: Assassins of Kings, Forza Horizon, Fable Anniversary en Crackdown. Crackdown is bovendien nieuw als backwards compatible-titel.

Daarnaast introduceert Xbox een nieuwe manier om deze Xbox 360-games te spelen. Voortaan hebben spelers de keuze voor 'Performance' of 'Graphics'. Als je kiest voor 'Graphics', dan draaien de games op een hogere resolutie met 9x de pixel count op Xbox One X. Als je kiest voor 'Performance', dan draait de game een stuk soepeler. De optie voor verbeterde graphics staat als standaard aan.

Dit alles is vanaf nu beschikbaar voor Xbox One X.

Xbox One X Performance/Graphics optie

Extra toegangsweg voor De Efteling

Attractiepark De Efteling in Kaatsheuvel krijgt een extra toegangsweg om files op drukke dagen te beperken. De gemeente Loon op Zand heeft dat besloten vanwege de uitbreidingsplannen van De Efteling.

Het sprookjespark wil op lange termijn uitbreiden met 8 hectare en hoopt dat het aantal bezoekers stijgt van 5 miljoen bezoekers in 2020 richting 7 miljoen per jaar in 2030.

De extra toegangsroute loopt over bestaande wegen vanaf een bestaande afslag op de N261 ten zuiden van De Efteling en aan die zijde komt mogelijk ook een extra parkeerplaats. De afslag zal worden aangepast en de wegen zullen geschikt worden gemaakt voor grotere verkeersaantallen. De toegangsweg is alleen bedoeld voor verkeer vanuit het zuiden en alleen voor drukke dagen. De huidige toegangsweg naar de parkeerplaats bij de hoofdingang blijft de belangrijkste.

De uitbreidingsplannen en toegangsweg staan in een nieuw bestemmingsplan waar nog op gereageerd kan worden. De gemeenteraad neemt na de zomer een definitieve beslissing.

Extra toegangsweg voor De Efteling
Extra toegangsweg voor De Efteling (Foto: ANP)

[eSports] StarCraft-meester Harstem maakt het waar

Vanmiddag heeft onze landgenoot Kevin "Harstem" de Koning van Asterion om 15:00 zijn eerste StarCraft II-wedstrijd tegen Rickard "SortOf" Bergman gewonnen. Zijn Zerg mochten met 2-0 het veld ruimen. De mondiale nummer 2 Eo "soO" Yoon Su had zijn Zerg klaarstaan, maar de Protoss van Harstem passeerden deze hobbel met 2-1.

Asterion - Harstem

Niet alle Nederlanders deden het even goed. Vincent "Optimus" Klerks ging er gisteren helaas in de voorronden al uit. De volgende tegenstander voor Harstem in de Intel Extreme Masters zijn de Protoss van de Koreaan Cho "Trap" Sung Ho. Als Harstem dit wint, dan is hij automatisch gekwalificeerd. Bij verlies heeft hij nog een kans via de verliezers. Op dit moment staat Harstem 1-0 voor en staat dus op matchpoint. De wedstrijd kun je live hieronder bekijken.

Terpstra opnieuw de beste in GP Le Samyn

Niki Terpstra heeft voor de tweede maal in zijn carrière de GP Le Samyn gewonnen. De Nederlander van Quick-Step Floors kwam alleen over de finish, na een solo van tien kilometer. Ploeggenoot Philippe Gilbert kwam als tweede over de streep, voor de Fransman Damien Gaudin.

Vroeg in de wedstrijd besloot Quick-Step Floors om het in waaiers te trekken, waardoor er een zeventienkoppige vluchtgroep ontstond met zeven renners van de Belgische ploeg. De Nederlandse beloftekampioen van Quick-Step Floors was ook mee, maar moest door pech de kopgroep laten gaan.

Met nog ruim tachtig kilometer te fietsen zou kopgroep uitdunnen dankzij het werk van Gilbert. De Waal kreeg ploeggenoot Terpstra, Gaudin, Tosh Van der Sande en Alex Kirsch met zich mee. De vijf bouwde de voorsprong stelselmatig verder uit, ondanks de goede samenwerking van de achtervolgers.

Voor Gilbert en Terpstra ging het nog niet hard genoeg en op dertig kilometer versnelde het duo van de Belgische ploeg opnieuw. Ditmaal kon alleen de Fransman Gaudin volgen. Bij het ingaan van de plaatselijke ronde, op 25 kilometer van de finish hadden ze vijftien seconden op de eerste achtervolgers. Het peloton volgde op meer dan twee minuten.

Gilbert demarreerde met nog zeventien kilometer te gaan als eerste. De Waal kreeg vijftig meter van Gaudin, maar Gilbert kon zijn voorsprong niet uitbouwen. Gaudin bleef ook hangen op die vijftig minuten, waarna Terpstra besloot om naar zijn teamgenoot te springen. De Nederlander had het gat zo dichtgereden op Gilbert en ging solo verder.

Terpstra bouwde in de laatste tien kilometer zijn voorsprong uit naar dertig seconden op het duo achter hem. Met nog drie kilometer te gaan was de zege binnen voor de Nederlander, waarna Gilbert op de laatste kasseistrook van de dag weg reed bij Gaudin en zorgde voor een-tweetje.

Ook bij de vrouwen was er Nederlands succes. Janneke Ensing bleef in de sprint van een kopgroep van zes landgenote Floortje Mackaij en de Australische Lauren Kitchen voor.

Mousasi krijgt titelgevecht bij Bellator MMA

Het tweehonderdste gala van MMA-organisatie Bellator wordt gehouden in Londen en het programma ziet er nu al heerlijk uit. Gegard Mousasi mag na zijn discutabele overwinning op Alexander Schlemenko dan eindelijk voor een kampioensgordel vechten en wel tegen Rafael Carvalho, kampioen in het middengewicht bij Bellator.

Op 25 mei zullen beide kemphanen elkaar in de SSE Arena voor de eerste maal ontmoeten. Carvalho is al vijftien gevechten ongeslagen en won de titel in 2015 na een knock-out overwinning op Brandon Halsey. The Blessed verdedigde zijn titel daarna driemaal, tweemaal tegen de Nederlander Melvin Manhoef en in december 2017 als laatst tegen UFC-veteraan Alessio Sakara.

Mousasi ramt zijn tegenstanders de laatste tijd ook prima door de octagon heen en de Armeense Iraniër heeft al sinds 2015 niet meer verloren. In die drie jaar wist hij vijfmaal bij de UFC te winnen, vier via knock-out en na zijn overstap naar Bellator wist hij te winnen van de ijzersterke Schlemenko.

Verder staat de spectaculaire Michael Venom Page op hetzelfde programma. MVP is een enorm getalenteerde vechter die nog niet zo heel veel tegenstand heeft gekend in zijn carrière. Dit leidde steevast tot heerlijke knock-outs voor de zelfverzekerde Engelsman, die in zijn gehele carrière van twaalf gevechten nog ongeslagen is.

Grote bekendheid verwierf hij toen hij de Braziliaan Evangelista Santos met zijn knie zo hard op het voorhoofd raakte, dat de schedel van de Braziliaan verbrijzelde en een deuk achterliet in het voorhoofd van Santos. Dat Page de hevig pijnlijdende Santos daarna ridiculiseerde door het gooien van een Poké bal, maakte hem echter niet minder populair bij zijn fans. Page vecht in Londen tegen David Rickels, een ervaren rot die al negentien gevechten gewonnen heeft en slechts vier verloren.


Spectaculaire hoogtepunten van Michael Page (Bron: Youtube)

Blinden kunnen tv blijven volgen op NPO

Ook in 2018 zendt de NPO programma's uit met audiodescriptie. Flikken Maastricht, de serie KLEM en ruim twintig speelfilms worden in 2018 begeleid door gesproken beschrijvingen tussen dialogen door zodat blinden en slechtzienden toch het verhaal kunnen volgen.

Belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden Bartiméus Sonneheerdt maakte zich vorige maand nog zorgen dat NPO zou stoppen met audiodescriptie, omdat er voor 2018 nog geen aankondigingen waren gedaan. "De NPO wordt betaald van publiek geld en moet dus ook voor iedereen toegankelijk zijn", aldus een woordvoerster.

NPO-voorzitter Shula Rijxman verklaart in een reactie op de aankondiging: "De publieke omroep is van iedereen en voor iedereen. Daarom zetten we zo veel mogelijk diensten in, zodat ook blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden van onze programma's kunnen genieten. Daarom doen wij deze forse investering, hoe beperkt onze middelen ook zijn."

Blinden kunnen tv blijven volgen op NPO
Blinden kunnen tv blijven volgen op NPO (Foto: BuzzE)

Ouders baby Hannah werken mee aan uitlevering

De ouders die maandag hun eigen baby vanuit Eersel ontvoerden en meenamen naar Duitsland zullen zich niet verzetten tegen uitlevering aan Nederland. De advocaten van vader Rowan S. en moeder Kim de L. hebben dat dinsdag laten weten.

De ouders en de baby werden maandagavond na een intensieve speurtocht op een vakantiepark in het Duitse Bad Bentheim gevonden en aangehouden.

In Duitsland was dinsdag een zitting over de uitlevering, aldus advocaat Hakima Frites van vader Rowan S. Meer kon ze niet zeggen. Ook over de motieven van de man om zijn zes maanden oude kindje, dat bij een pleeggezin woonde, mee te nemen, kan ze niks kwijt. Wel benadrukt ze dat haar cliënt zich niet herkent in het beeld dat in de media van hem wordt geschetst.

Mishandeling
Het babymeisje werd in oktober vorig jaar uit huis geplaatst vanwege vermoedens over mishandeling. In het ziekenhuis werden bij haar gebroken ribben, een gebroken enkel en meerdere blauwe plekken geconstateerd. Haar ouders werden aangehouden wegens mishandeling, maar ook weer vrijgelaten. Zij ontkennen dat ze het kindje hebben mishandeld.

Advocate Anne Winters laat weten dat moeder Kim de L. erg aangedaan is door de gebeurtenissen en niks liever wil dat ze snel wordt herenigd met haar dochtertje.

Ouders baby Hannah werken mee aan uitlevering
Ouders baby Hannah werken mee aan uitlevering (Foto: ANP)

Omstreden Muur van Mussert rijksmonument

Na jaren discussie wordt de omstreden Muur van Mussert in Lunteren (gemeente Ede) alsnog rijksmonument. Het is het enige overgebleven bouwwerk van de NSB, de Nederlandse partij die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter.

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) heeft de procedure in gang gezet om van de muur een monument te maken.

NSB-leider Anton Mussert hield er toespraken. Vele duizenden NSB-leden kwamen er elk jaar bijeen. Van het nationaalsocialistische complex is nu alleen nog de enorme muur en een deel van het amfitheater over.

De muur staat op particulier terrein. De eigenaar wilde de restanten slopen om zijn camping De Goudsberg te kunnen opknappen. Het Rijk schoof een beslissing over een erfgoedstatus jaren voor zich uit.

Omstreden Muur van Mussert rijksmonument
Omstreden Muur van Mussert rijksmonument (Foto: ANP)

Wilders: Russen moeten meewerken met MH17

PVV-leider Geert Wilders verwacht volledige medewerking van de Russen bij de nasleep van het MH17-drama. Hij meldt dat in een Tweet na zijn bezoek aan het Russische parlement, de Doema, in Moskou.

Hij zou "uiteraard" hebben gezegd dat er volledige medewerking wordt verwacht. Hij zou ook andere onderwerpen hebben aangesneden, van handel en internationale sancties tegen Rusland tot de "islamisering" van de Europese Unie. Voor vrijdag kondigt Wilders een gesprek aan met de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken.

Wilders is in Rusland om te laten zien dat hij niets heeft met de "hysterische Russofobie" die volgens hem in Nederland heerst. "Rusland is geen vijand en dat moeten we er niet van maken", zei hij in Elsevier.

Eerder deze maand maakte Wilders via Twitter al bekend dat hij een uitnodiging had ontvangen van de Doema. ,,Het is tijd voor Realpolitiek ipv Russofobie!", twitterde hij.

Wilders: Russen moeten meewerken met MH17
Wilders: Russen moeten meewerken met MH17 (Foto: ANP)

Nieuwe attracties voor Disneyland Parijs

Disneyland Parijs krijgt een aanzienlijke opknapbeurt, met nieuwe attracties. Moederbedrijf Walt Disney heeft 2 miljard euro over voor het opknappen en uitbreiden van het park dat in 1992 zijn deuren opende.

Het Walt Disney Studios Park, één van de twee themaparken van Disneyland Parijs, krijgt een facelift en wordt uitgebreid met nieuwe gebieden gebaseerd op Disney-hit Frozen, Star Wars en de striphelden van Marvel. Ook krijgt het park nieuwe attracties en wordt er geïnvesteerd in live entertainment.

Disneyland Paris is een belangrijke toeristische trekpleister voor de regio Parijs. Sinds 1992 trok het park al meer dan 320 miljoen bezoekers. Daarbij is Disneyland naar eigen zeggen goed voor 6,2 procent van de Franse inkomsten uit toerisme.

Bezoekers moeten nog wel even geduld hebben. De werkzaamheden worden vanaf 2021 in meerdere fases uitgevoerd.

Nieuwe attracties voor Disneyland Parijs
Nieuwe attracties voor Disneyland Parijs (Foto: ANP)

Steden mogen rijverbod dieselauto's opleggen

Duitse steden mogen een rijverbod voor dieselauto's opleggen. De federale administratieve rechtbank verwierp dinsdag het beroep tegen een uitspraak door een lagere rechtbank.

De uitspraak van de hoogste federale bestuursrechter kwam nadat de Duitse staten in beroep waren gegaan tegen rijverboden voor oudere dieselauto's, die waren opgelegd door plaatselijke rechtbanken in Stuttgart en Düsseldorf. Het ging om zaken die door milieugroep DUH waren ingediend wegens slechte luchtkwaliteit in die steden.

De federale rechtbank acht een rijverbod voor dieselauto's algemeen toelaatbaar. Het arrest voorziet ook in overgangsperioden en een gefaseerde invoering hiervan. In Stuttgart zijn rijverboden niet mogelijk vóór 1 september 2018. Daarnaast moeten er uitzonderingen mogelijk zijn voor werklieden.

Financiële compensatieplicht
Er is geen financiële compensatieplicht, oordeelde de bestuursrechter verder. "Bepaalde waardeverliezen moeten worden aanvaard", zei de voorzittende rechter Andreas Korbmacher.

De administratieve rechtbanken in Stuttgart en Düsseldorf hadden besloten dat de luchtkwaliteitsplannen zouden moeten worden aangescherpt. Daarbij zouden ook rijbeperkingen moeten worden overwogen. De deelstaatregeringen van Baden-Württemberg en Noord-Rijnland-Westfalen betoogden daarentegen dat een nieuwe nationale rechtsgrondslag nodig was. Deze mening werd door de rechters in Leipzig verworpen.

Limieten
Gedurende vele jaren zijn in veel Duitse steden de limieten voor luchtvervuiling niet gehaald. Het gaat om stikstofoxiden, die onder meer ademhalings- en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken of verergeren. Volgens informatie van het Federale Milieuagentschap is het verkeer in steden, inclusief dieselauto's, goed voor meer dan 60 procent van de vervuiling.

De Europese Commissie had kritiek op de eerdere inspanningen voor betere lucht en eiste de snelst mogelijke naleving van de grenswaarden.

EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) verwelkomde de uitspraak. "Goed nieuws voor schonere lucht. Maar dieseleigenaren betalen de prijs voor het gebrek aan actie van de industrie om schonere auto's te produceren." Zij roept fabrikanten op auto's te maken die geen schadelijke stoffen uitstoten.

Steden mogen rijverbod dieselauto's opleggen
Steden mogen rijverbod dieselauto's opleggen (Foto: ANP)

Kees Kwakman stopt per direct als voetballer

Kees Kwakman heeft zijn kicksen per direct aan de wilgen gehangen. Dat is te lezen op de officiële website van FC Volendam, de ploeg waar hij sinds 2015 voor speelde. De vele blessures hebben de voetballer er toe bewogen deze keuze te maken.

"Er zijn ontelbare anekdotes, herinneringen en avonturen beleefd, zowel voor mij als mijn gezin. Ik ben een bevoorrecht mens geweest 15 jaar lang. Het was geweldig, meer dan ik ooit had durven dromen, maar aan alles komt een einde", aldus Kwakman op de website van de Volendammers.

"Vorig seizoen heb ik bijna alles gespeeld en dus begon ik dit seizoen vol goede moed. Maar letterlijk vanaf dag 1 is het tobben geweest. Al een aantal weken merk ik nu dat ik op trainingen en in wedstrijden fysiek en mentaal niet meer kan brengen wat ik zou willen en wat zou moeten als aanvoerder van Volendam. Je hoopt nog op verbetering maar helaas was de slechte wedstrijd van afgelopen vrijdag voor mij de bevestiging dat die verbetering niet meer komt."

Kwakman kwam 130 keer voor FC Volendam in actie en was daarin goed voor 22 doelpunten. De linkspoot blijft wel bij de Volendammers betrokken, maar in welke vorm is nog niet duidelijk.

Fed kan door met geleidelijk verhogen rente

De Federal Reserve kan voorlopig doorgaan door met het geleidelijk verhogen van de rente in de Verenigde Staten, aangezien de verwachtingen voor de economische groei sterk zijn. Dat staat in een schriftelijke verklaring van de nieuwe voorzitter van de Fed, Jerome Powell.

De centralebankpresident spreekt dinsdag in het Amerikaanse Congres. Beleggers hopen in zijn woorden aanwijzingen te vinden voor het rentebeleid van de Amerikaanse koepel van centrale banken.

"Een deel van de tegenwind die de Amerikaanse economie in voorgaande jaren te verduren kreeg, is veranderd in wind in de rug", aldus de man die recent Janet Yellen opvolgde. Powell gaat er daarbij vanuit dat de inflatie dit jaar zal oplopen en op middellange termijn zal stabiliseren rond het beoogde niveau van 2 procent.

Hij stelt verder niet de indruk te hebben dat de recente correctie op de aandelenmarkten zwaar weegt op de vooruitzichten wat betreft economische activiteit, arbeidsmarkt en inflatie.

Fed kan door met geleidelijk verhogen rente
Fed kan door met geleidelijk verhogen rente (Foto: ANP)

Zaak Kouwenhoven weer opgeschort tot april

De behandeling van het uitleveringsverzoek voor de Nederlander Guus Kouwenhoven (75) in Zuid-Afrika is weer uitgesteld. Pas op 20 april wordt de zaak inhoudelijk behandeld, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in Zuid-Afrika. Volgens het OM wacht de aanklager nog steeds op het officiële uitleveringsverzoek die van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Justitie moet komen.

Dat was in januari ook al het geval. De zakenman moet in Nederland nog een celstraf van negentien jaar uitzitten vanwege illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia en Guinee. Daarom werd hij in december op verzoek van Nederland opgepakt op en ruim tien dagen vastgehouden. Hij is op borgtocht vrij en heeft huisarrest.

Kouwenhoven heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is. Er loopt nog een cassatie bij de Hoge Raad.

Zaak Kouwenhoven weer opgeschort tot april
Zaak Kouwenhoven weer opgeschort tot april (Foto: ANP)

Meer mensen met griep naar de huisarts

Het aantal Nederlanders met griepachtige verschijnselen is weer toegenomen. De griepgolf in ons land duurt nu al elf weken, twee weken langer dan gemiddeld. Volgens gezondheidsinstituut Nivel gingen afgelopen week 155 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. De week daarvoor waren het er 140.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Gemiddeld duurt een griepepidemie zo'n negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan.

Huisartsen zien vooral heel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen. Nederlandse ziekenhuizen liggen al weken overvol met grieppatiënten. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen waarschuwde onlangs dat er een opnamestop op de SEH's dreigt hierdoor.

Gezondheidsinstituut Nivel baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land. De totale omvang van de epidemie is niet bekend, doordat lang niet iedereen zich met griep bij de dokter meldt.

Meer mensen met griep naar de huisarts
Meer mensen met griep naar de huisarts (Foto: ANP)

Brede steun voor Polen-aanpak Timmermans

Onder de EU-lidstaten is brede steun voor de manier waarop de Europese Commissie probeert Polen in het gareel te brengen. De wetten waarmee de Poolse regering de rechterlijke macht onder politieke controle brengt baart veel landen zorgen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Nederland en Denemarken.

Vicevoorzitter Frans Timmermans bracht in december het zwaarste instrument (artikel 7) in stelling, waardoor Polen zijn stemrecht in de EU zou kunnen verliezen. De Nederlander praatte dinsdag in Brussel de EU-ministers voor Europese Zaken bij over zijn dialoog met de conservatieve regering in Warschau. De Bulgaarse vicepremier Ekaterina Zaharieva, die het overleg voorzat, zei daar erg positief over te zijn.

De dialoog is pas nuttig als die resultaten oplevert, zei Timmermans. Hij verwacht op korte termijn een reactie op zijn aanbeveling om vier wetten aan te passen. "Ik blijf hoopvol dat we positieve stappen zullen zien."

Fundament van de EU

De rechtsstaat is het fundament van de EU en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is daar een van de belangrijkste bouwblokken van, vatte Timmermans de positie van de ministers samen. Polen heeft wel het recht om zijn rechtssysteem te reorganiseren, maar dat kan nooit een excuus zijn om politieke controle over de rechtspraak te krijgen, betoogde hij.

Als de Poolse reactie en het vervolg van de dialoog niet naar tevredenheid zijn, zullen de ministers een oordeel moeten vellen. In eerste instantie moeten zij dan de vraag beantwoorden of er een duidelijk gevaar bestaat voor een ernstige schending van de Europese waarden. Een vervolgstap zou kunnen zijn Polen zijn stemrecht te ontnemen, maar dat kan alleen als alle EU-landen het daarmee eens zijn. Hongarije heeft al gezegd die stap niet te zullen steunen.

Brede steun voor Polen-aanpak Timmermans
Brede steun voor Polen-aanpak Timmermans (Foto: ANP)

VodafoneZiggo moet ook netwerk openstellen

VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk openstellen voor andere aanbieders. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is dat nodig om ervoor te zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft, met meer keuze en goede tarieven voor consumenten en bedrijven.

Kleinere spelers zonder eigen netwerk kunnen dan via het net van VodafoneZiggo ook internet-, televisie- en vaste telefoondiensten leveren. Op dit moment hebben die andere aanbieders alleen toegang tot het koper- en glasvezelnetwerk van KPN.

KPN was jarenlang dominant op de telecommarkt. Maar doordat Ziggo-moeder Liberty Global en Vodafone hun Nederlandse activiteiten in 2016 hebben samengevoegd, is er een nieuwe grootmacht bijgekomen. De ACM is bang dat deze twee spelers zo machtig zijn dat ze andere aanbieders van de markt kunnen weren en zo hogere prijzen kunnen hanteren.

"Door de dominante positie van KPN en VodafoneZiggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie", verklaart ACM-bestuurslid Henk Don. "De ACM stelt daarom voor beide partijen te reguleren."

VodafoneZiggo zegt het voorgenomen marktbesluit van de toezichthouder te bestuderen. "Wij denken dat de markt voor internet toegang zeer competitief is. Daarom zien we geen reden voor méér regulering. Ook vrezen we dat dit de enorme netwerkinvesteringen verstoort, die nodig zijn om digitale koploper in Europa te blijven.'' Het gaat overigens nog maar om een conceptbesluit van de ACM. Telecombedrijven hebben dus nog de kans om te reageren.

Ook KPN is niet blij. Volgens het telecombedrijf komt dit alles alleen maar neer op extra regelgeving, waardoor er meteen ook meer onzekerheid boven de markt hangt. Dat maakt het weer lastiger voor bedrijven als KPN om allerlei investeringen te doen. KPN heeft daarom een alternatief voorstel bij de ACM ingediend dat op lange termijn meer zekerheid zou bieden. Dat alternatieve plan gaat over een periode van zeven jaar, terwijl het besluit van de toezichthouder betrekking heeft op een periode tot in 2021.

VodafoneZiggo moet ook netwerk openstellen
VodafoneZiggo moet ook netwerk openstellen (Foto: BuzzT)

Doe Maar viert jubileum met clubtour

Doe Maar gaat komend najaar weer op tournee. Vanwege het veertigjarig jubileum van de band doet Doe Maar in oktober en november veertien optredens in onder meer Zwolle, Haarlem, Nijmegen, Utrecht, Eindhoven, Den Haag, Brussel en Antwerpen. De toer wordt afgesloten met twee optredens in Carré in Amsterdam, zo heeft concertorganisator Mojo bekendgemaakt.

"We begonnen samen in clubjes en het is een onwaarschijnlijk voorrecht om diezelfde clubs veertig jaar later weer aan te doen", zegt frontman Henny Vrienten.

De toer heeft de naam Er verandert NIX gekregen, en dat is volgens Ernst Jansz ook echt zo. "Toen wij ooit in Neerkant vol enthousiasme een Nederlandstalig bandje begonnen, hadden wij geen idee van het ongelofelijke avontuur dat ons te wachten stond. En als we nu, veertig jaar en een leven later, een liedje als De bom zingen, lijkt het of het waar is: niets verandert echt."

De kaartverkoop voor de toer begint vrijdag.

Doe Maar viert jubileum met clubtour
Doe Maar viert jubileum met clubtour (Foto: BuzzE)

NHL: Kopitar speelt Kings met comeback langs Golden Knights

De ijshockeyers van de Los Angeles Kings hebben in de NHL met de nodige moeite een knappe zege geboekt. De Vegas Golden Knights, koplopers in de Western Conference, werden in Los Angeles na overtime verslagen.

Erik Haula en Reilly Smith hadden de Golden Knights op voorsprong gezet en lang leek het een overwinning voor de bezoekers te worden. Toch kwamen de Kings op het juiste moment op dreef: Jeff Carter werd door Anze Kopitar in staat gesteld met ruim zeven minuten te spelen de 1-2 te maken, waarna de Sloveen elf seconden voor tijd zelf voor de gelijkmaker zorgde.

In overtime ging het even over en weer, maar na een dikke drie minuten bereidde Kopitar de winnende treffer van Dustin Brown voor: 3-2. De Kings komen door de zege op één punt van de Anaheim Ducks, de nummers drie in de Pacific Division, een belangrijke horde richting de play-offs.

Uitslagen NHL maandag
Columbus Blue Jackets - Washington Capitals 5-1
Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 0-1 SO
Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs 4-3 SO
Colorado Avalanche - Vancouver Canucks 3-1
Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 3-2 OT

Kings - Golden Knights (Bron: YouTube)

Patricia Paay gaat in therapie op televisie

Patricia Paay is een van de kandidaten van een nieuw RTL-programma waarin BN'ers in therapie gaan. Dat heeft de voormalig zangeres bekendgemaakt in het AD.

De 68-jarige Patricia werd vorig jaar ernstig in verlegenheid gebracht nadat een seksvideo van haar op internet belandde. Ze worstelde daarna lange tijd met zichzelf. "Ik wil graag dat proces laten zien. En dat je écht een positieve draai aan je leven kunt geven", aldus Patricia. "Het hebben van een lifecoach is heel interessant. Ik kan er weer tegenaan, kan weer lachen, alles is weer leuk. Volgens mij is het nuttig om de weg daarnaartoe te laten zien."

Welke BN'ers nog meer meedoen met het programma is niet bekend. RTL wil de komst van de show tegenover het AD "bevestigen noch ontkennen".

Patricia Paay gaat in therapie op televisie
Patricia Paay gaat in therapie op televisie (Foto: BuzzE)

Politie houdt schutter Lijnbaanhof aan

De politie heeft maandagochtend vroeg een man aangehouden op het Henegouwerplein, na een schietincident op de Lijnbaanhof in Rotterdam. Bij dit incident raakte niemand gewond.

Rond 05:00 uur brak een ruzie in een club aan de Kruiskade uit in een vechtpartij. Beveiligers van de club haalden de vechtersbazen uit elkaar en brachten deze naar buiten. Een van hen, een 26-jarige man uit Rotterdam, wilden ze aanhouden en overdragen aan de inmiddels gealarmeerde politie. De man zag dit echter niet zitten en ging ervandoor met de beveiligers achter zich aan. 

Op de Lijnbaanhof werd hij te hulp geschoten door een 20-jarige man, die met een vuurwapen in de riching van de beveiligers schoot. Hij raakte hierbij een winkelruit. De inmiddels gearriveerde politie vatte de 26-jarige man in de kraag, terwijl de 20-jarige man ervandoor ging in zijn auto. Op het Henegouwerplein knalde hij tegen een muurtje waarna de politie ook hem kon aanhouden. Het vuurwapen zat nog in zijn broeksband. 

Beide knapen zitten nog vast voor verhoor. De recherche zoekt uit wat er precies gebeurd is. 

Politie houdt schutter Lijnbaanhof aan (Foto: Politie.nl)
Politie houdt schutter Lijnbaanhof aan (Foto: Politie.nl)

Biografie is opluchting voor Gordon

Gordon maakt zich op voor een hoop commotie. Zijn biografie ligt woensdag in de schappen en gaat volgens de 49-jarige entertainer een hoop stof doen opwaaien. Toch is Gordon blij. "Het voelt als een opluchting", zegt hij tegen BuzzE. "Ik ben nergens bang voor."

Gordon deelde zijn levensverhaal met journalist Marcel Langedijk. De vele gesprekken met hem waren voor Gordon "therapeutisch" en "bevrijdend". "Ik ben blij dat ik mijn verhaal heb kunnen vertellen. Voor veel mensen zal het een schok zijn."

De entertainer neemt, zoals we van hem gewend zijn, geen blad voor de mond. "Het is zoals het is, dit is de waarheid. Ik heb er enorm tegenop gekeken, me afgevraagd of ik dit wel kan, moest en wilde vertellen. Maar het is een heel mooi boek geworden."

Misbruik

In 'Gordon, biografie van een entertainer' gaat het niet alleen over de showbizzrellen waarbij hij betrokken was, ook Gordons jeugd komt uitgebreid aan bod. "Het verhaal van mijn ouders en mijn jeugd is heftig."

Gordons vader was alcoholist, het huwelijk van zijn ouders was gecompliceerd. De entertainer is de jongste van acht kinderen, maar heeft met sommige broers en zussen nauwelijks contact. Gordon is ook open over het misbruik binnen de familie. "Ik ben misbruikt, van mijn zevende tot mijn twaalfde", liet hij optekenen. "Ik vermoed dat bijna alle kinderen in ons gezin zijn misbruikt."

Liegen

Niet alle betrokkenen zullen volgens Gordon blij zijn dat hij een boekje opendoet. "Ik heb vaak mijn mond moeten houden over wat gebeurd is. Ik ben open, oprecht en eerlijk. Ik lieg niet en wil niet liegen." De entertainer zegt alle betrokkenen te hebben vergeven. "En ik hoop dat zij mij ook kunnen vergeven."

Ook het veelbesproken liefdesleven van de zanger en presentator komt voorbij. Dat staat weer volop in de schijnwerpers als gevolg van een ruzie met een vermeende nieuwe liefde. Gordon presenteerde de man op social media vol trots als zijn geliefde, maar de man beweert dat er nooit sprake is geweest van een relatie en beschuldigde Gordon van smaad en laster.

Intieme apps

"Dit komt op een ongelukkig moment", zegt Gordon, die "niet de allerleukste twee weken" achter de rug heeft. "Ik zit nog zo in die verliefdheid en hou nog steeds van die man. We zouden volgende week naar Hongkong gaan, de tickets waren al geboekt. Ik kan het nog steeds niet bevatten."

Dat de ruzie uitmondt in een kort geding, dat op 9 april dient voor de rechtbank in Lelystad, vindt Gordon "te triest voor woorden". "Moet ik straks mijn hele privéleven op straat gooien en intieme apps laten lezen aan een rechter?! Het bestaat toch niet dat dat nodig is."

Te pijnlijk

Ondanks alle moeilijke perioden in zijn leven en tegenslagen blijft Gordon positief naar de toekomst kijken. "We kunnen buigen, maar breken doen we niet. Alle stappen achteruit hebben misschien wel de boog gespannen voor een stap voorwaarts." Ook zijn geloof in de liefde is de entertainer niet kwijtgeraakt. "Het zal toch ooit een keer moeten gebeuren."

Hoewel Gordon trots is op zijn biografie, zit een vervolg er zeker niet in. "Ik heb het boek één keer gelezen en weggelegd. Ik lees het nooit meer, het is een te pijnlijk en heftig verhaal. Een tweede deel? Ik moet er niet aan denken."

Biografie is opluchting voor Gordon
Biografie is opluchting voor Gordon (Foto: BuzzE)

Advocaat: moeder wil baby Hannah graag terug

Moeder Kim de L. die maandag betrokken was bij de ontvoering van haar eigen baby Hannah, was gefrustreerd omdat het kindje uit huis was geplaatst. Haar advocate Anne Winters heeft dat dinsdag gezegd in een reactie op de gebeurtenissen. "Ze is haar baby zeven weken na de geboorte kwijtgeraakt en voelt zich tekort gedaan omdat ze niks heeft misdaan. Ze wil het kindje heel graag terug", vertelde de raadsvrouw over de gevoelens van de moeder.

Het babymeisje werd in oktober vorig jaar uit huis geplaatst vanwege vermoedens over mishandeling. In het ziekenhuis werden bij haar gebroken ribben, een gebroken enkel en meerdere blauwe plekken geconstateerd. Haar ouders werden aangehouden wegens mishandeling, maar ook weer vrijgelaten. Zij ontkennen dat ze het kindje hebben mishandeld, maar voor de politie zijn ze nog steeds verdachten.

Advocate Winters is geschrokken van de ontvoering van het meisje. De baby werd maandagochtend vanaf een parkeerplaats bij een supermarkt Eersel weggenomen bij de pleegmoeder en meegenomen in een auto. Een intensieve speurtocht leidde de politie maandagavond naar een vakantiepark in het Duitse Bad Bentheim waar het gezin werd gevonden. De ouders werden aangehouden.

Geen signalen over dreigende ontvoering

Winters zegt dat er geen signalen waren over een dreigende ontvoering en dat de ouders niet eerder hebben geprobeerd om het kindje weg te halen bij de pleegouders. "Ze snapt dat er begeleiding is. Er was goed contact met het pleeggezin en onder begeleiding was er contact tussen moeder en kind."

De advocate heeft na de arrestatie nog geen contact gehad met de moeder. Of ze zal meewerken aan uitlevering aan Nederland, kon ze daarom nog niet zeggen.

Advocaat: moeder wil baby Hannah graag terug
Advocaat: moeder wil baby Hannah graag terug (Foto: ANP)

Haaksbergen wint strijd om eerste natuurijsmarathon

Haaksbergen heeft dit jaar de traditionele strijd om de eerste natuurijsmarathon gewonnen. De Twentse plaats zal morgenavond het toneel zijn van deze schaatswedstrijd. De grootste concurrent was dit jaar Arnhem. Daar was het ijs weliswaar op een deel van de baan dikker, maar op een aantal plekken ook juist fors dunner met slechts 2,5 cm bevroren water.

Vorig jaar werd de eerste marathon op natuurijs verreden in Noordlaren. Die Groningse plaats is traditioneel samen met het Drentse Veenoord en Haaksbergen één van de ijsbanen die zich in de strijd mengen.

Henk Westbroek 'voor het geld' in tv-show

Dinsdagavond is de eerste aflevering van De slechtste chauffeur van Nederland VIPS', waarin Henk Westbroek zijn debuut maakt. Reden voor zijn deelname? "Dat is voor het geld natuurlijk. Ik heb er tienduizend euro voor gehad". Dit zei de zanger in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op Radio 10.

De 66-jarige Westbroek vervolgt met het feit dat zijn dochter hem heeft overgehaald "ik heb het geld zelf niet nodig maar mijn dochter heeft net een huisje gekocht en dat moet nog ingericht worden. Ze heeft er een mooi bankstel voor gekocht." Hoewel Westbroek er aanvankelijk geen zin in had, vond hij het uiteindelijk "wel echt lollig".

Presentator van het RTL-programma, John Williams, lichtte in het AD alvast een tipje van de sluier op. In de eerste aflevering blijkt dat Henk Westbroek écht niet achteruit kan rijden: "binnen een kwartier ramt hij een hek van een grachtenpand". Westbroek is niet de enige die in het programma flink wat schade aanricht. Er gingen onder meer koppelingen kapot en motoren werden opgeblazen. Door alle brokkenpiloten is het budget van het programma volgens de presentator binnen twee weken al flink uit de klauwen gelopen.

Henk Westbroek 'voor het geld' in tv-show
Henk Westbroek 'voor het geld' in tv-show (Foto: BuzzE)

16-jarige scooterrijder overleden na ongeval

Een 16-jarige jongen die maandagmiddag 26 februari betrokken was bij een aanrijding op het Henri Dunantplein in Utrecht, is overleden. Het Tactisch Verkeersteam doet onderzoek en is op zoek naar getuigen.

Rond 16.25 uur vond er een aanrijding plaats op de kruising van het Henri Dunantplein met de Einsteindreef. Een scooterrijder werd daarbij geschept door een automobilist. De 16-jarige jongen uit Utrecht was buiten bewustzijn en moest worden gereanimeerd.

Hij werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij overleed aan zijn verwondingen. De 38-jarige automobilist uit Utrecht werd als verdachte aangehouden. Het Tactisch Verkeersteam doet onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

16-jarige scooterrijder overleden na ongeval (Foto: stockfoto politie.nl)
16-jarige scooterrijder overleden na ongeval (Foto: stockfoto politie.nl)

Politie maakt foto moedermishandelaar openbaar

De politie heeft een foto gepubliceerd van een man die op 23 januari dit jaar in Uden een moeder ernstig mishandelde in bijzijn van haar dochter. Dit gebeurde nadat de vrouw er iets van zei dat de hond van de man tegen haar dochter opgesprongen was. 

Daarop werd de man zo boos dat hij de moeder meerdere keren tegen het hoofd sloeg in het bijzijn van haar dochtertje. De vrouw werd ook nog door de man getrapt. Uiteindelijk werden de moeder en haar dochtertje opgevangen in de balletschool, waar dezelfde man haar opnieuw aanviel en begon te slaan. De moeder viel daarop op de grond, waar de man haar keel dicht kneep.

In het onderzoek deed de politie eerder al een getuigenoproep via social media. Dat leidde niet tot een aanhouding. De vermoedelijke dader bleek duidelijk op beeld te zijn vastgelegd. Op 20 februari vroeg de politie opnieuw aandacht voor de zaak. De verdachte kreeg een week de tijd om zich te melden, maar dat gebeurde niet. De beelden van de vermoedelijke dader zijn daarom zojuist naar buiten gebracht. De poltie heeft maar één vraag: wie herkent deze man?

Politie maakt foto moedermishandelaar openbaar (Foto: Politie.nl)
Politie maakt foto moedermishandelaar openbaar (Foto: Politie.nl)

NBA: Davis blijft niet te stoppen, derde keer boven 50 punten

Basketballer Anthony Davis is niet te stoppen. De power forward van de New Orleans Pelicans is al sinds hij in 2012 als eerste gekozen werd in de Draft een echte ster, maar dit seizoen en vooral in februari legt hij er nog eens een schep bovenop.

Maandagavond was het weer raak in het eigen Smoothie King Center, waar de Pelicans bezoek kregen van de Phoenix Suns. Die begonnen uitstekend aan het duel, onder meer dankzij de ijzersterk spelende jonge Devin Booker, maar naarmate de wedstrijd vorderde namen de Pelicans het over.

Onder leiding van Davis werd de voorsprong uiteindelijk omgedraaid naar een 125-116 zege. Davis kwam voor de derde keer in zijn loopbaan boven de vijftig punten uit: 53 in totaal, met daarnaast ook nog eens achttien rebounds.

Dat een speler in één wedstrijd meer dan vijftig punten en meer dan vijftien rebounds scoort is vrij bijzonder: dit millenium deed Davis dat drie keer, en alle andere NBA-spelers bij elkaar deden dat ook precies drie keer, dankzij James Harden, Russell Westbrook en Dirk Nowitzki.

Uitslagen NBA maandag
Atlanta Hawks - Los Angeles Lakers 104-123
Boston Celtics - Memphis Grizzlies 109-98
Brooklyn Nets - Chicago Bulls 104-87
New York Knicks - Golden State Warriors 111-125
Toronto Raptors - Detroit Pistons 123-94
New Orleans Pelicans - Phoenix Suns 125-116
Oklahoma City Thunder - Orlando Magic 112-105
Dallas Mavericks - Indiana Pacers 109-103
Utah Jazz - Houston Rockets 85-96
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 100-118

Davis schitterde weer eens (Bron: YouTube)

Hitlerklok mag in Herxheim blijven

Een klok die in 1934 aan een kerk in het Duitse Herxheim am Berg geschonken werd door de Duitse staat, mag uiteindelijk toch blijven hangen. Vorig jaar stapte de burgemeester van het plaatsje nog op nadat er ophef ontstaan was over de klok. Zoals gebruikelijk voor die tijd is de klok namelijk getooid met een hakenkruis en de tekst: "Alles fuer's Vaterland- Adolf Hitler".

Een oud-organiste van de kerk vond dat de klok in het museum thuishoorde en tipte de lokale media. Burgemeester Becker bestreed dat en citeerde op tv een 95-jarige inwoonster die gezegd dat "Hitler ook moet worden herdacht voor de dingen hij voor elkaar heeft gekregen", zo meldt de NOS. Nadat Joodse organisaties geschokt reageerden op deze uitspraak, namen ook de gemeenteraad en zijn eigen partij afstand van hem. Daarop stapte de burgemeester op. 

Maandagavond viel het beslissende woord. De gemeenteraad stemde met een ruime meerderheid voor om de klok te behouden voor het nageslacht. Volgens de raad dient de klok als een monument voor slachtoffers van geweld en onrechtvaardigheid en als verzoeningsmiddel. Bij de klok zal een bord worden opgehangen waarop de geschiedenis van de klok zal worden uitgelegd. 

Martins redt Sporting, maar krijgt rood voor steun aan verdachte ex-teamgenoot

Sporting Lissabon heeft maandagavond een felbevochten zege behaald in de Portugese Primeira Liga. De ploeg moest het doen zonder de aan zijn dijbeen geblesseerde topschuuter Bas Dost en dat bleek geen sinecure.

Tegen Moreirense kreeg Radosav Petrovic na een uur zijn tweede gele kaart, waardoor het er niet makkelijker op werd. In blessuretijd ging het echter toch nog net goed: Gelson Martins werkte alsnog de 1-0 op het bord.

Die kon hij echter niet lang vieren, op het veld althans. Martins trok namelijk zijn shirt uit om een boodschap aan oud-teamgenoot Ruben Semedo te tonen, die verdacht wordt van poging tot moord. Dat leverde Martins - zoals hij uiteraard had kunnen weten - zijn tweede gele kaart en dus rood op.

Door de moeizame zege staat Sporting weer op gelijke hoogte met Benfica. FC Porto heeft nog altijd vijf punten voorsprong op de twee concurrenten en speelt in de komende wedstrijd tegen Sporting, wat het dan dus zonder Martins moet doen.

Borussia Dortmund kan niet winnen van Augsburg

Borussia Dortmund heeft een punt overgehouden aan de wedstrijd tegen FC Augsburg. Na negentig minuten voetballen was de eindstand 1-1. Dortmund kende een uitstekende reeks in aanloop naar de wedstrijd, op 20 december werd er in de DFB-Pokal voor het laatst verloren, toen Bayern München met 2-1 te sterk was. De ploeg wist op voorhand dat het de tweede plek in de Bundesliga zou behouden.

Na zestien minuten spelen opende de thuisploeg de score, waarbij Marco Reus de treffer voor zijn rekening nam. De vleugelaanvaller rondde een aanval via André Schürrle en Mario Götze af en wist daarmee voor de tweede keer te scoren sinds zijn rentree. Augsburg dacht twee minuten voor rust op gelijke hoogte te komen, maar een vrije trap van Jonathan Schmid werd pracht gekeerd door Roman Bürki.

In de tweede helft gingen de gasten op jacht naar de gelijkmaker en Philipp Max kreeg een kans, maar zijn kopbal ging net naast. Zeventien minuten voor tijd volgde toch de verdiende gelijkmaker. Uit een hoekschop kopte Kevin Danso eerst tegen Bürki aan, maar de rebound bleek vervolgens een gemakkelijke prooi voor de centrale verdediger: 1-1. Dortmund heeft nu na 24 wedstrijden één punt voorsprong op nummer 3 Schalke 04, Augsburg staat achtste.

Dochter staatssecretaris Blokhuis overleden

De jongste dochter van staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) is zondag overleden. De 18-jarige Julia werd vorige week met spoed opgenomen met uitvalverschijnselen meldt de NOS. 

Deze waren waarschijnlijk het gevolg van een auto-immuunziekte. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de ChristenUnie hebben een rouwadvertentie laten plaatsen in het Nederlands Dagblad en Trouw. Ze reageren met 'grote verslagenheid' op het nieuws. De staatssecretaris legt voorlopig zijn werk neer. 

Hennepkwekerij ontmanteld in Waalwijk

De politie heeft maandagmiddag in Waalwijk 407 hennepplanten in beslag genomen en laten vernietigen. Ook de bijbehorende apparatuur is vernietigd. In de woning aan Karl Zellerstraat lag ook een vuurwapen open en bloot in de woonkamer.

Ook de revolver is in beslag genomen; de 32-bewoner werd aangehouden voor het overtreden van de opiumwet en verboden wapenbezit. Hij is overgebracht naar het bureau. 

Dronkelap met vals rijbewijs opgepakt

In de nacht van maandag op dinsdag, rond 03:15 uur, hebben agenten in Breda een 'beschonken bestuurder' aan de kant gezet. De 34-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, slingerde over de Graaf Engelbertlaan heen en weer. Toen agenten het kenteken controleerden bleek de eigenaar van de auto nog een boete van ruim 1200 euro open hebben te staan. 

De auto werd aan de kant gezet en de bestuurder moest blazen waaruit bleek dat hij flink gedronken had. Na het bestuderen van het rijbewijs van de man, kwamen ze tot de conclusie dat het waarschijnlijk vervalst was. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. De wagen is weggeseleept. 

FOK! Wat een weer: sneeuwbuien!

Op de meeste plaatsen is het droog, maar op de Waddeneilanden en aan de Friese en Groningse kust blijft er kans op enkele sneeuwbuien. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C op de Wadden tot lokaal -9°C landinwaarts. De wind is noordoostelijk en neemt landinwaarts af naar zwak, in de kustgebieden naar matig.

Overdag zijn er perioden met zon. In het noordelijk kustgebied komen er nog steeds sneeuwbuien voor. Elders neemt in de middag en avond de kans op een (lichte) sneeuwbui toe. De middagtemperatuur komt rond het vriespunt uit en de noordoostenwind is zwak tot matig, in de avond staat er langs de noordkust een vrij krachtige oostenwind.

In de nacht naar woensdag zijn er vooral in de noordelijke helft wolkenvelden en kan daar nog een enkele (lichte) sneeuwbui voor komen. Vanuit het zuiden breiden opklaringen zich verder over het land uit. De minimumtemperatuur ligt tussen de -3°C op de Wadden tot -9°C landinwaarts. Hierbij liggen de gevoelstemperaturen op diverse plaatsen rond de -15 graden. De oostelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig, mogelijk hard.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon. Het is overal droog. De middagtemperatuur ligt tussen de -1°C in het zuidwesten en de -4°C in het noordoosten. De oostenwind is matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Hummels was in de omgeving van Tubbergen (Foto: Hummels)
Hummels was in de omgeving van Tubbergen (Foto: Hummels)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Stoffelijk overschot is van Orlando

Op dit moment zijn duikers op zoek naar de vermiste Orlando. De jongen uit Rotterdam wordt nu sinds een ruime week vermist en zou voor het laatst gezien zijn in Den Haag. 

De duikers zoeken in het Böttgerwater. Mensen die informatie hebben over Orlando wordt verzocht deze te delen met de politie. Dat kan via 0900-8844. Of anoniem via 0800-7000. En er is ook Roze in Blauw die je kunt bereiken via rozeinblauw.rotterdam@politie.nl of 0800-7444477.

Update 21:00 uur
Waarschijnlijk is de vermiste Orlando gevonden. De politie twitterde zojuist dat er op de specifieke plek gezocht werd op basis van nieuwe informatie. Zojuist is er een stoffelijk overschot uit het water gehaald. Identifcatie moet nog plaatsvinden. 

Update 27-2 07:22 uur 
Identificatie heeft uitgewezen dat het inderdaad om de vermiste Orlando gaat. Sectie zal moeten uitwijzen hoe hij om het leven is gekomen. 

Napoli boekt eenvoudige zege tegen Cagliari

Napoli heeft maandagavond geen fout gemaakt in de Italiaanse titelstrijd. De koploper van de Serie A won met 5-0 van Cagliari.

Het laatste puntenverlies van Napoli in de Serie A dateerde van 10 december toen Fiorentina de Napolitanen in het San Paolo op 0-0 hielden. De ploeg van Maurizio Sarri wist op voorhand dat het voorsprong op nummer twee Juventus uit kon breiden tot vier punten, aangezien de wedstrijd van Juventus zondag tegen Atalanta Bergamo vanwege hevige sneeuwval werd afgelast.

De eerste 28 minuten van de wedstrijd leverde geen grote kansen op voor beide ploegen, maar na 29 minuten spelen werd de score geopend. Op aangeven van Allan schoot José María Callejón de bal tegen de touwen: 0-1. Het betekende de achtste treffer van de Spanjaard dit seizoen in de Serie A en in de laatste zeven wedstrijden was hij direct betrokken bij acht treffers. Nog voor rust leek de beslissing te volgen. Met een schot van dichtbij zette Dries Mertens de 0-2 op het scorebord. Het was voor de Belg zijn zesde doelpunt in de laatste zes competitiewedstrijden.

Na een uur spelen gooide aanvoerder Marek Hamsik de wedstrijd definitief in het slot. Met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied zorgde de middenvelder uit Slowakije voor de 0-3. Tien minuten later kreeg Lorenzo Insigne de mogelijkheid om de score vanaf de strafschopstip nog verder uit te breiden en faalde niet: 0-4. Dankzij treffer van de kleine Italiaan was de gehele voorhoede van de Napolitanen trefzeker. In de laatste officiële minuut bepaalde Mário Rui de eindstand op 0-5. De linksback krulde een vrije trap prachtig over de muur en liet Alessio Cragno voor de vijfde keer vissen.

Jong FC Utrecht in eigen huis te sterk voor Jong Ajax

Het duel tussen Jong FC Utrecht en Jong Ajax, de hekkensluiter en koploper van de Jupiler League, is maandagavond gewonnen door de thuisploeg.

NEC en Fortuna Sittard hadden vrijdag de punten gedeeld in een onderling duel (1-1) en dus wist Jong Ajax dat het bij een zege op vijf punten zou kunnen komen van de Nijmegenaren en op negen punten van de Limburgers.

De eerste kans van de wedstrijd was er voor de thuisploeg. Vanuit kansrijke positie stuitte Sylla Sow op Stan van Bladeren en de rebound van Rick van der Meer ging net naast. Toch wist Jong FC Utrecht na zestien minuten op voorsprong te komen. Vanaf een meter of 25 knalde Patrick Joosten de bal prachtig tegen de touwen: 1-0.

Via Mateo Cassierra kreeg Jong Ajax in de eerste helft de grootste mogelijkheid, maar zijn inzet eindigde op de lat. Na rust nam de druk van de ploeg van Michael Reiziger toe en de gelijkmaker kon uiteindelijk niet uitblijven. Met een schot via de binnenkant van de paal bracht Kaj Sierhuis beide ploegen op gelijke hoogte.

Toch konden de Amsterdammers niet doordrukken, want acht minuten na de gelijkmaker kwamen de Utrechters na 71 minuten wederom op voorsprong. Uit een scrimmage maakte Sow de 2-1. De thuisploeg wist de zege over de streep te trekken en won daarmee voor de vierde keer dit seizoen. Voor Jong Ajax betekende het de zesde nederlaag, maar het blijft koploper met twee punten voorsprong op nummer twee NEC.

Uitslagen Jupiler League maandag
Jong AZ - Jong PSV 2-1
Jong FC Utrecht - Jong Ajax 2-1

Dodelijke slang ontdekt in broodtrommel

Een moeder uit de Australische stad Adelaide kreeg de schrik van haar leven toen ze een dodelijke bruine babyslang ontdekte in de broodtrommel van haar kind. De vrouw schakelde direct een slangenvanger in om de zeer giftige slang te vangen.

De moeder was druk in de weer met het inpakken van de 'bammetjes' en had niet door dat de bruine babyslang een plekje in de trommel had gevonden. Ze had de lunchtrommel helemaal gevuld en wilde deze net meegeven aan haar kind toen ze de ontdekking deed. Een kleine babyslang zat verscholen in de rand van de lunchbox.

,,Slangen zitten graag in kleine gesloten ruimtes zodat ze zich veilig voelen", zei de slangenvanger tegen Australische media. Ook al is het een babyslang, het gif is volgens de expert net zo dodelijk als die van de volwassen variant. ,,We waren er net op tijd bij en hebben de slang ver ver weg weer vrijgelaten."

Dodelijke slang ontdekt in broodtrommel
Dodelijke slang ontdekt in broodtrommel (Foto: ANP)

Helft vakantiehuisjes vol schimmel en beestjes

Vakantiebungalows worden vaak niet goed schoongemaakt, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Onderzoekers troffen vaak poepbacteriën, stof, haren, schimmels, beestjes en vlekken aan op matrassen en muren. Roompot Vakanties, de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, probeerde publicatie van dit onderzoek tegen te houden, maar werd onlangs door de rechter in het ongelijk gesteld.

Onderzoekers van de Consumentenbond boekten op dertig vakantieparken in Nederland een huisje. Ze onderzochten vervolgens hoe schoon het onderkomen was. Hierbij werd ook een uv-lamp gebruikt die onder meer sporen van urine, bloed en andere lichaamsvloeistoffen zichtbaar maakt. Onder meer de douchevloer of badkuip, wc-bril, deurklink, wastafelkraan en eettafel werden onder de loep genomen.

Veertien huisjes bleken niet schoon genoeg. Vooral de muren in de keuken, wc en badkamer waren vies. In bijna de helft van de woningen werd de bacterie E. coli aangetroffen, die ook bekendstaat als de poepbacterie. Ook het aanrecht bleek vaak niet schoon. Slechts in zeven van de dertig huisjes werden op het aanrecht niet te veel bacteriën aangetroffen.

Roompot zegt zich niet te herkennen in de uitkomsten van het onderzoek. Center Parcs en Landal zeggen de uitslagen van de tests serieus te nemen en beloven maatregelen.

Helft vakantiehuisjes vol schimmel en beestjes
Helft vakantiehuisjes vol schimmel en beestjes (Foto: ANP)

Verstekelingen vallen van opstijgend vliegtuig

Twee verstekelingen van een vliegtuig van Ecuador naar New York hebben de dood gevonden toen ze van het landingsgestel vielen bij het opstijgen. Het betreffende vliegveld in de Ecuadoriaanse kuststad Guayaquil werd enkele uren afgesloten om de twee lichamen van de start- en landingsbaan te halen.

Het tweetal, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, had zich verschanst in het landingsgestel van het vliegtuig. Volgens de politie moeten ze ofwel bewusteloos zijn geraakt bij het opstijgen van het vliegtuig of van het gestel zijn geslingerd toen het vliegtuig snelheid maakte om op te stijgen.

In 2014 wist een zestienjarige jongen in Californië zich ook te manoeuvreren in het landingsgestel van een vliegtuig. De verstekeling vloog vijf ijskoude uren mee maar Hawaï. De jongen overleefde de vlucht wonderwel.

Verstekelingen vallen van opstijgend vliegtuig
Verstekelingen vallen van opstijgend vliegtuig (Foto: ANP)

Steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting

Gemeenten verwachten dit jaar 58 miljoen euro aan hondenbelasting te innen. Dit is 4,6 procent minder dan de 61 miljoen euro die voor 2017 werd begroot. Dat meldt het CBS op basis van de gemeentelijke begrotingen voor 2018. Sinds 2015 dalen de opbrengsten uit hondenbelasting. Begrootten gemeenten in 2015 nog 65 miljoen euro aan hondenbelasting, in 2018 is dit gedaald naar 58 miljoen euro.

De opbrengsten uit hondenbelasting dalen, onder meer omdat een groot aantal gemeenten de hondenbelasting niet meer int. Amsterdam en Rotterdam zijn daarmee gestopt, maar ook veel andere gemeenten innen geen hondenbelasting meer. In 2008 werd nog in 323 van de 443 gemeenten hondenbelasting geheven, in 2018 nog maar in 239 van de 380 gemeenten.

Stedelijke gebieden
Hondenbelasting wordt vaker geheven in stedelijke gebieden. Ook met de afschaffing van de hondenbelasting in Amsterdam en Rotterdam blijft dit vooralsnog zo. Het percentage gemeenten dat hondenbelasting heft, ligt in de (zeer) sterk stedelijke gemeenten met 81 procent duidelijk boven dat in niet-stedelijke gemeenten (41 procent).

Gemeenten in de noordelijke provincies heffen minder vaak hondenbelasting dan elders. In Drenthe betalen alleen hondenbezitters uit de gemeente Noordenveld hondenbelasting. Daarentegen heffen in Zeeland alle 13 gemeenten hondenbelasting. Ook in de provincie Utrecht is de hondenbelasting nog een vaak gebruikt belastinginstrument en heffen 23 van de 26 gemeenten deze belasting.

Opbrengst
De opbrengst van de hondenbelasting behoort tot de algemene middelen van de gemeente. De opbrengst hoeft dus niet te worden gebruikt voor hondenvoorzieningen (uitlaatvelden, gratis hondenpoepzakjes en prullenbakken) , al doen sommige gemeenten dit wel. Gemeenten kunnen hondenbelasting heffen op basis van artikel 226 van de Gemeentewet. Alleen hondenbezitters kunnen worden aangeslagen voor hondenbelasting.

Steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

9,7 miljard aan gemeentelijke heffingen

Gemeenten verwachten dit jaar 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen. Dit is 2,5 procent meer dan in 2017. De onroerendezaakbelasting (ozb) levert alle 380 gemeenten dit jaar naar verwachting 4,0 miljard euro op. Dat meldt het CBS op basis van de gemeentelijke begrotingen voor 2018.

De ozb, de rioolheffing en de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Samen zijn ze volgend jaar met ruim 7,3 miljard euro goed voor 75 procent van alle heffingen.

2,5 procent meer ozb
De opbrengst van de ozb stijgt dit jaar met 2,5 procent naar 4,0 miljard euro. De ozb betreft niet alleen de belasting op woningen, maar ook die op niet-woningen, zoals bedrijfspanden. Iets meer dan de helft van de ozb wordt geïnd op woningen. De vier grote steden Rotterdam (242 miljoen euro), Amsterdam (167 miljoen euro), Utrecht (98 miljoen euro) en Den Haag (86 miljoen euro) hebben de hoogste opbrengsten uit de ozb begroot. Gemiddeld maakt de ozb voor gemeenten 40,7 procent uit van de totale heffingen.

Per hoofd van de bevolking zijn de begrote opbrengsten uit de ozb het hoogst in de gemeenten Eemsmond (744 euro), Schiermonnikoog (537 euro) , Sittard-Geleen (459 euro), Nijmegen (453 euro) en Zoeterwoude (441 euro). In de gemeenten Eemsmond, Sittard-Geleen en Zoeterwoude zijn de inkomsten uit de ozb relatief hoog, mede doordat er grote bedrijventerreinen of havens zijn. Nijmegen scoort onder meer hoog doordat daar de afvalstoffenheffing deels is afgeschaft en doorberekend wordt in de ozb. In de gemeenten Huizen (98 euro), Ooststellingwerf (109 euro), Koggenland (118 euro), Geldrop-Mierlo (125 euro) en Stede Broec (128 euro) zijn de inkomsten uit de ozb per hoofd van de bevolking het laagst.

Reinigingsrechten en afvalstoffenheffing
De begrote opbrengst van de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing daalt dit jaar met 0,2 procent tot iets meer dan 1,7 miljard euro. Ook hier is de opbrengst het hoogst in de vier grote gemeenten: Amsterdam (117 miljoen euro), Rotterdam (94 miljoen euro), Den Haag (59 miljoen euro) en Utrecht (35 miljoen euro). De reinigingsrechten en afvalstoffenheffing maakt voor gemeenten gemiddeld 17,8 procent uit van de totale heffingen.

Per hoofd van de bevolking zijn de begrote opbrengsten het hoogst in de gemeenten Schiermonnikoog (481 euro), Vlieland (408 euro) , Ameland (272 euro), Wassenaar (159 euro) en Enkhuizen (157 euro). Op de Waddeneilanden Schiermonnikoog, Vlieland en Ameland is de opbrengst door niet-inwoners en bedrijven naar verhouding hoger dan bij andere gemeenten. Dit is toe te schrijven aan de grote recreatieve sector op de eilanden. Door dit effect hebben de Waddeneilanden ook relatief hoge opbrengsten van de toeristenbelasting. Er zijn 15 gemeenten die geen opbrengsten uit de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing in de begroting hebben opgenomen. Bij deze gemeenten heffen gemeenschappelijke regelingen - samenwerkingsverbanden tussen gemeenten - deze heffing.

Rioolheffingen
Gemeenten ontvangen dit jaar 1,6 miljard euro uit rioolheffingen, 1,8 procent meer dan in 2017. De opbrengst is ook bij deze heffing het hoogst in de vier grote steden: Amsterdam (70 miljoen euro), Rotterdam (69 miljoen euro), Den Haag (38 miljoen euro) en Utrecht (37 miljoen euro). De rioolheffing maakt gemiddeld 16,5 procent uit van de totale heffingen van gemeenten.

Per hoofd van de bevolking zijn de begrote opbrengsten het hoogst in de gemeenten Texel (231 euro), Schiermonnikoog (223 euro) , Gouda (209 euro), Ameland (189 euro) en Schouwen-Duiveland (187 euro). In de gemeenten Veendam (43 euro), Veenendaal (45 euro), Houten (47 euro), Leusden (50 euro) en Zoetermeer (50 euro) zijn de begrote inkomsten per hoofd van de bevolking het laagst.

9,7 miljard aan gemeentelijke heffingen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
9,7 miljard aan gemeentelijke heffingen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.