FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 januari 2018

Fenerbahce door eigen goal in blessuretijd aan kop

Fenerbahce heeft voorlopig de koppositie in de Turkse Süper Lig overgenomen. De club won thuis van Göztepe, dat voorafgaand aan het duel knap de vijfde plek in handen had.

Binnen een kwartier was het raak voor Fener dankzij Fernandão, die een corner binnen wist te koppen. Göztepe werd echter alsmaar gevaarlijker en na een klein uur werkte André Biyogo Poko de gelijkmaker in het doel.

Fenerbahce viel in de slotfase wel aan en kreeg ook kansen, maar winst leek er niet meer in te zitten. Milos Kosanovic van Göztepe hielp de thuisploeg echter toch nog aan de winst door diep in blessuretijd een eigen goal te maken: 2-1.

De club uit Istanbul staat voorlopig op doelsaldo bovenaan met evenveel punten als Basaksehir, dat zondag nog tegen Bursaspor speelt. Ook de andere voornaamste concurrenten, Besiktas en Galatasaray, komen nog in actie.

Jongen (15) doet zich voor als CIA-baas en krijgt topgeheime informatie

Een 15-jarige Britse jongen staat terecht voor het 'hacken' van diverse Amerikaanse topofficials. Echt hacken was het overigens niet, Kane Gamble deed vooral aan social engineering: door mensen te observeren, informatie te verzamelen en alles te gebruiken om mensen te manipuleren kreeg hij toegang tot allerlei soorten informatie.

Zo wist Gamble onder meer toegang te krijgen tot het emailaccount van CIA-baas John Brennan, als wie hij zich bij een internetgigant voordeed. Op die manier kwam hij niet alleen bij de tablet van Brennan's vrouw, maar ook bij meer 'interessante' informatie: denk aan details over militaire operaties in Afghanistan en Irak, net als acties bedoeld om daar inlichtingen te vergaren.

The Telegraph doet hier gedetailleerd uit de doeken hoe Gamble tot dit soort informatie kwam, maar we geven er toch maar even een tip bij: doe het niet na, het kan je nogal in de problemen brengen met justitie. Dat je het even weet.

Uitslag ADO Den Haag - VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft na een spannende slotfase een punt gepakt in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Johnatan Opoku maakte in de slotfase de 1-1 voor de Limburgers. Bjorn Johnsen had de thuisploeg halverwege de eerste helft op een 1-0 voorsprong gezet.

ADO Den Haag

1 - 1

VVV-Venlo

 23' Johnsen    86' Opoku
 
 Gele kaart: , V.van Crooy,Janssen,Seuntjens, (VVV-Venlo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.008
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Pinas (Meissner/80)
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Becker (Hooi/54)
Johnsen
Falkenburg
  Unnerstall
Rutten (Dekker/ 65)
Röseler
Promes (Castelen/77)
Janssen
v.Bruggen
Seuntjens
Leemans
V.van Crooy
Thy
Hunte (Opoku/67)

Winst voor basketballers Amsterdam en Rotterdam

De basketballers van Apollo Amsterdam en Forward Lease Rotterdam hebben zaterdag een zege bij kunnen schrijven in de Dutch Basketball League. De Amsterdammers wonnen thuis met 82-76 van Aris Leeuwarden, onder meer dankzij een sterke comeback van Aron Royé: veertien punten, tien assists en zes rebounds.

De Rotterdammers trokken naar Limburg en speelden tegen Basketbal Academie Weert. Met 17-7 begon de thuisploeg uitstekend, maar Rotterdam draaide dat nog voor rust om. In het derde kwart ging het gelijk op, maar in de laatste tien minuten speelde Rotterdam zich naar een 65-79 overwinning.

Rotterdam staat nu vijfde in de competitie, Amsterdam zevende.

Aanval op hotel in Kabul, mogelijk 15 doden

Door een aanval op het Hotel Intercontinental in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zaterdag doden gevallen. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken schakelden speciale eenheden zeker twee aanvallers uit. Minstens zes mensen raakten gewond.

In het hotel wordt nog steeds gevochten tussen aanvallers en veiligheidstroepen. Volgens het ministerie drongen vier aanvallers kort na 21.00 uur plaatselijke tijd het hotel binnen en stichtten zij brand in de keuken. Vervolgens gingen zij verder het hotel in en verschansten zich op de vijfde verdieping.

Lokale media meldden op basis van politiebronnen dat er doden zijn gevallen en mensen zijn gegijzeld. Ooggetuigen verklaarden voor de lokale zender Tolo TV dat zij op hun vlucht zeker vijftien doden hadden gezien.

Bruiloftsfeest
In het hotel was ten tijde van de aanval een bruiloftsfeest aan de gang. Ook was er zaterdag een conferentie voor computerexperts waar ongeveer honderd mensen aan deelnamen.

Het is niet duidelijk of de aanvallers gijzelaars hebben gemaakt.

Aanval op hotel in Kabul
Aanval op hotel in Kabul (Foto: ANP)

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Vitesse en sc Heerenveen. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vindt je hiervan de karakteristieken.

Van Amersfoort viert de schitterende gelijkmaker tegen Vitesse (Foto: Pro Shots/Nico Brekelmans)
Van Amersfoort viert de schitterende gelijkmaker tegen Vitesse (Foto: Pro Shots/Nico Brekelmans)

Vitesse

1 - 1

sc Heerenveen

 13' Höegh (e.d)    37' v.Amersfoort
 
 Gele kaart: Serero, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.363
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kasjia
Miazga
Faye
Mount
Serero
Bruns
Rashica
Matavz
Linssen (v.Bergen/73)
  Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Bulthuis
Kobayashi
v.Amersfoort (Vlap/86)
Schaars (Bruijn/84)
ödegaard
Veerman (Ghoochannejhad/73)
Zeneli

Zaalvoetballers Hovocubo blijven winnen in Eredivisie

De zaalvoetballers van Hovocubo uit Hoorn weten van geen ophouden. Ook op bezoek bij FC Eindhoven boekte de koploper weer een overwinning en dankzij de 2-5 zege staat de ploeg nu op 34 punten uit dertien wedstrijden.

Ook 't Knooppunt blijft het prima doen. De Amsterdammers trokken zaterdag naar Rotterdam voor het duel met TPP. Ook 't Knooppunt won met 2-5, waardoor de ploeg nu op 29 punten staat. ASV Lebo en Amicitia/Bert Zeegers volgen met beiden 23 punten: ASV Lebo uit Amsterdam won met 10-1 van voormalig topclub FC Marlène, terwijl Amicitia met 4-3 onderuit ging in Volendam.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal
FC Eindhoven - Hovocubo 2-5
ASV Lebo - FC Marlène 10-1
HV/Veerhuys - GZV Watergras 13-3
WSV/FSG Academy - Groene Ster 5-6
ZVV Volendam - Amicitia/Zeeger 4-3
TPP-Rotterdam - 't Knooppunt 2-5

Snowboardster Ledecka wint in Rogla, 44-jarige weer op podium

Snowboardster Ester Ledecka heeft in het Sloveense Rogla de World Cup-wedstrijd op de parallelreuzenslalom gewonnen. De 22-jarige Tsjechische wereldkampioene was in de finale te sterk voor Claudia Riegler uit Oostenrijk. Riegler's landgenote Julia Dujmovits werd derde, Michelle Dekker kwam niet door de kwalificaties.

Riegler is een ware veterane en heeft met haar 44 jaar sinds november 1994 al ruim over de driehonderd World Cup-starts verzameld. Na haar wereldtitel in 2015 ging het wat minder, niet onbegrijpelijk voor een 40+'er, maar zaterdag pakte ze alweer haar tweede podiumplaats van het seizoen. Ledecka hoopt op de Olympische Spelen in Pyeongchang komende maand niet alleen goud in het snowboarden te pakken, maar ook voor de medailles in het alpineskiën te gaan. 

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Ook bij de mannen stond een veteraan op het podium: Andreas Prommegger uit Oostenrijk vierde eerder deze maand zijn 21-jarig jubileum in de World Cup en dat vierde hij zaterdag nog eens extra met zijn zestiende overwinning. De 37-jarige Oostenrijker was in de finale te sterk voor Edwin Coratti uit Italië, die pas zijn derde podiumplek pakte. Prommegger's landgenoot Benjamin Karl ging naar huis met plek drie.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Geen 'boe' maar gejuich voor Boef

Rapper Boef, in opspraak na vrouwonvriendelijke uitspraken, is zaterdagavond bij zijn optreden op Noorderslag ingegaan op de ophef rond zijn persoon van de laatste tijd. De rapper liet nogmaals weten dat hij een fout heeft gemaakt.

"Ik distantieer me daarvan", zegt hij. "Maar ik word nooit de ideale schoonzoon. Ik blijf altijd Boef." Het grootste deel van het publiek juichte hem daarna toe. Het door zijn management gevreesde uitjoelen bleef uit.

Boef kwam negatief in de publiciteit omdat hij begin januari vrouwen die hem uit de brand hadden geholpen na autopech uitschold voor kech, het Marokkaanse woord voor hoer. Veel festivals en organisaties zegden de samenwerking met de artiest op. Boef was wel welkom bij Noorderslag. De organisatie keurde de uitspraken wel af en hield vrijdag ook een debat over de kwestie.

Boef trad op in een volle zaal, waar een paar duizend muziekfans zich hadden verzameld. Onder hen ook veel mensen die vooral benieuwd waren naar hoe de rapper zou worden ontvangen door het publiek. De organisatie had de zaal wel drooggelegd, nadat er op Facebook een oproep was gedaan om bier naar de rapper te gooien.

Geen 'boe' maar gejuich voor Boef
Geen 'boe' maar gejuich voor Boef (Foto: BuzzE)

Drie 15-jarigen aangehouden voor woningoverval

Bij een woningoverval vrijdagavond op de Madameperenlaan in Vleuten (nabij Utrecht) werd een man bedreigd met een vuurwapen en vastgebonden. De daders zijn een 26-jarige man uit Nieuwegein en drie 15-jarige jongens uit Utrecht. Ze werden kort na de overval aangehouden en vastgezet. 

Het slachtoffer was rond 19:15 uur in zijn woonkamer toen de daders plotsklaps in zijn woning stonden. Hij werd bedreigd en vastgebonden. Het viertal doorzocht de woning van de man en ging er daarna vandoor in een auto. Het slachtoffer wist zichzelf te bevrijden en om hulp te schreeuwen. 

Hierna werd de politie ingeschakeld. Een getuige had het kenteken genoteerd van de vluchtauto waardoor oplettende agenten de wagen op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht tot stoppen brachten en de inzittenden konden aanhouden. 

Uitslag PEC Zwolle - NAC Breda

PEC Zwolle is de tweede seizoenshelft goed begonnen door thuis NAC Breda met 1-0 te verslaan. Een doelpunt van Youness Mokhtar in de tweede minuut was daarvoor genoeg. De ploeg van John van 't Schip heeft na de overwinning op NAC al 36 punten. Dat is meer dan over het hele vorige seizoen.

Snelle goal Mokhtar helpt PEC langs NAC (Foto: Pro Shots/Niels Boersema)
Snelle goal Mokhtar helpt PEC langs NAC (Foto: Pro Shots/Niels Boersema)

PEC Zwolle

1 - 0

NAC Breda

 2' Mokhtar    
 
 Gele kaart: Sandler, (PEC Zwolle), Fernandes, (NAC Breda)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.120
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
v.Polen
Saymak (E.Bakker/90 2)
Dekker
Thomas
Namli (Marinus/90 1)
Ondaan (Nijland/79)
Mokhtar
  Birighitti
Sporkslede
Meijers
Marí
Angelino
Nijholt (Mets/ 75)
Vloet (Sprangers/78)
García
Korte (Fernandes/68)
Ambrose
El Allouchi

Man City herstelt zich dankzij topavond van Agüero

De indrukwekkende reeks overwinningen kwam ten einde tegen Liverpool, maar zaterdag is Manchester City aan een nieuwe zegereeks begonnen.
De ploeg van Pep Guardiola nam het zaterdag in eigen huis op tegen Newcastle United. The Citizens verloren vorige week met 4-3 op bezoek bij Liverpool en gingen hiermee voor het eerst dit seizoen onderuit in de Premier League. Zaterdag moest het begin worden van een nieuwe serie overwinningen.

Dan moest er gewonnen worden van Newcastle United. Manchester City begon sterk en drong de bezoekers ver terug. Newcastle United zakte in en hoopte vooral de nul te kunnen houden, maar dat lukte niet. Sergio Agüero opende tien minuten voor rust toen hij een voorzet van Kevin De Bruyne schampte met zijn hoofd.

Tijdens de tweede helft bleef Manchester City de betere partij en na 63 minuten spelen werd de score verder uitgebreid. Agüero mocht vanaf de stip aanleggen nadat Raheem Sterling in het strafschopgebied naar de grond werd gehaald. De Argentijn ging achter de bal staan en faalde niet.

Daarmee leek de wedstrijd vroegtijdig beslist, maar vijf minuten na de treffer kwam de spanning terug in de wedstrijd. Claran Clark stuurde Jacob Murphy weg met een heerlijke pass. De buitenspeler bleef oog-in-oog met Ederson rustig en stiftte de bal heerlijk over de doelman.

Newcastle United kon Manchester City echter niet nog meer pijn doen en het was de thuisploeg die de wedstrijd tien minuten voor tijd op slot gooide. Na schitterend voorbereiden werk van Leroy Sané maakte Agüero zijn derde van de wedstrijd.

Uitslagen Premier League zaterdag
Brighton & Hove Albion - Chelsea 0-4
Arsenal - Crystal Palace 4-1
Burnley - Manchester United 0-1
Everton - West Bromwich Albion 1-1
Leicester City - Watford 2-0
Stoke City - Huddersfield Town 2-0
West Ham United - Bournemouth 1-1
Manchester City - Newcastle United 3-1

Massale vrouwenmarsen tegen Trump

Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in Amerikaanse steden de straat op gegaan om mee te doen aan zogenaamde vrouwenmarsen, vooral gericht tegen president Donald Trump. Het was voor de tweede keer sinds het aantreden van Trump begin vorig jaar dat de marsen werden gehouden.

De grootste bijeenkomsten waren in steden als Washington, New York, Chicago en Los Angeles. Trump trad zaterdag precies een jaar geleden aan als president van de VS.

Vorig jaar werden de vrouwenmarsen een dag nadat Trump was geïnaugureerd gehouden, om te demonstreren voor mensenrechten, vrouwenrechten en rechten van minderheden. In reactie op opmerkingen van Trump die velen als vrouwonvriendelijk bestempelden, groeiden de marsen vooral uit tot demonstraties tegen de nieuwe president.

Massale vrouwenmarsen tegen Trump
Massale vrouwenmarsen tegen Trump (Foto: ANP)

Man gewond door schietpartij in café

In een café aan de Mathenesserdijk in Rotterdam is een man gewond geraakt door een schietpartij. De politie kreeg een melding binnen dat 'er iets aan de hand was' bij het café. Gealarmeerde agenten troffen het slachtoffer binnen aan.

Hij was gewond aan zijn been. Behalve het slachtoffer en het personeel was er niemand in de zaak aanwezig. De politie is een onderzoek gestart. Ook wordt er forensisch onderzoek gedaan.  Het slachtoffer werd met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

Barça kan verder uitlopen na misstap Atlético

Barcelona kan dit weekend verder uitlopen op Atlético Madrid. De Madrilenen wisten zaterdag niet te winnen van Girona.

In eigen huis nam de ploeg van Diego Simeone het op tegen de promovendus. Atlético Madrid had het de eerste helft niet lastig tegen Girona en de thuisploeg controleerde de wedstrijd.

Na iets meer dan een halfuur spelen resulteerde dit in een voorsprong voor de thuisploeg. Diego Costa kopte de bal na een voorzet van Thomas Partey terug op Antoine Griezmann, die vervolgens vanuit de volley raak schoot: 1-0.

Tijdens de beginfase van de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Atlético Madrid beschikte over het balbezit en Girona kwam er niet aan te pas. Daar kwam twintig minuten voor tijd verandering in. Bernardo scoorde de gelijkmaker, waarna er geen verandering meer kwam in de score.

Hierdoor heeft Barcelona de mogelijkheid om verder uit te lopen op de nummer twee van de Spaanse competitie. De koploper komt zondagavond in actie tegen Real Betis.

Uitslagen La Liga zaterdag
Espanyol - Sevilla 0-3
Atletico Madrid - Girona 1-1
Villarreal - Levante 2-1
Las Palmas - Valencia 2-1

Uitslag Roda JC - FC Twente

Om 18.30 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Roda JC en FC Twente. Het duel eindigde door een doelpunt van de thuisclub in de slotfase in een 1-1 gelijkspel. 

Roda JC

1 - 1

FC Twente

 89' Schahin    53' Vuckic
 
 Gele kaart: , Cuevas, Kvasina, (FC Twente)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.475
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Dijkhuizen
Ananou
Auassar
Vansteenkiste (Ngombo/70)
Rosheuvel
Gustafson
Gnjatic (Ndenge/ 80)
Engels (v.Velzen/55)
Avdijaj
Schahin
  Drommel
Ter Avest
Bijen
Lam
R.Jensen
Cuevas
Maher (v.d.Heyden/82)
F.Jensen (Laukart/88)
Vuckic
Boere (Kvasina/78)
Assaidi

Amerikaanse verrast Duitse rodelaarsters

Rodelaarster Summer Britcher heeft voor het eerst sinds december 2015 weer eens een World Cup-wedstrijd gewonnen. De 23-jarige Amerikaanse was de beste in het Noorse Lillehammer.

Na één run stond de Duitse Natalie Geisenberger, al zes jaar op rij World Cup-kampioene, nog op de eerste plek. Britcher ging in de tweede run echter razendsnel naar beneden en was op de streep 0,033 seconden sneller. Op 0,263 seconden eindigde Julia Taubitz als derde, vlak voor haar Duitse landgenote Tatjana Hüfner. Een van de Duitse favorietes, Dajana Eitberger, crashte in de tweede run. De jonge Russische Viktoriia Demchenko - dochter van rodellegende Albert Demchenko - en de Roemeense Raluca Stramaturaru wisten te verrassen met plek vijf en zes.

Bij de dubbels ging de zege voor de achtste keer in tien wedstrijden naar de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken. Ze waren 0,13 seconden sneller dan Peter Penz en Georg Fischler uit Oostenrijk, die al hun vijfde tweede plek pakten. Het enige duo wat Eggert/Benecken dit seizoen versloeg, landgenoten Tobias Wendl en Tobias Arlt, eindigden op de derde plek.

'Vrouw die uitgaat is geen hoer'

De nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen heeft zich uitgesproken tegen de "smerige uitsluitingspolitiek" van Geert Wilders en de PVV, maar tegelijkertijd benadrukt ze dat iedereen in Nederland de "grondwet en onze fundamentele waarden" moet onderschrijven. Ze deed dat op het partijcongres van de SP in Hilversum.

"In ons land zitten jongens en meiden samen in een collegezaal. En je mag geloven wat je wilt, maar vrouwen die uitgaan, zijn geen hoer. In ons land staan we pal voor de rechten om hand in hand te lopen met degene van wie je houdt. Of dat nou in Kanaleneiland is of op Staphorst ", aldus Marijnissen.

Ze sprak ook over typische SP-thema's. Zo liet ze weten er klaar voor te zijn om "ons land terug te pakken van Rutte en zijn roofkapitalisten". Volgens haar heeft PVV-leider Wilders als oud-VVD'er zelf "volop meegewerkt aan de uitverkoop van ons land" en geeft hij daar "nu mensen met een ander geloof de schuld van".

Roemer
Op het partijcongres namen de SP-leden ook afscheid van de vorige SP-leider Emile Roemer. Het Metropole Orkest speelde muziek van Metallica voor Roemer, die fan is van de Amerikaanse metalband. De Tweede Kamer nam woensdag al met applaus afscheid van het Kamerlid.

Partijvoorzitter Ron Meyer zei zaterdag dat er ook zaken niet goed gaan bij de SP. Zo is het volgens hem de afgelopen tijd te vaak gebeurd dat interne discussies naar buiten zijn gekomen. "Ik baalde ervan als we binnen de partij alle ruimte voor discussie hebben en er toch mensen waren die de strijd buiten zochten", zei Meyer.

Volgens hem is eenheid de voorwaarde voor succes van de partij. "Discussie voeren we binnen, strijd voeren we buiten".

Nederlandse baanwielrenners succesvol bij wereldbeker Minsk

Bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Minsk hebben de Nederlandse baanwielrenners drie maal goud gewonnen.

Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos wonnen de teamsprint. Het drietal dat uitkomt voor Beat Cycling Club was in de finale te sterk voor de Poolse baanselectie. In de kwalificatie en in de eerste ronde hadden de Nederlanders ook al de snelste tijd geklokt.

Later op de dag kwam Büchli ook in actie op de Keirin. De zilverenmedaillewinnaar van Rio was in de finale van de Keirin bleef in de finale de Canadees Stefan Ritter en de Brit Lewis Oliva voor.

Ook Kirsten Wild wist ook een tweede gouden medaille te winnen bij de wereldbekerwedstrijden in Wit-Rusland. De 35-jarige wielrenster won vrijdag de puntenkoers en zou zaterdag ook het omnium op haar naam schrijven.

Wild begon met een vijfde plaats op de scratch, werd derde in de temporace en zou de afvallingsrace winnen. Ze begon daarna met vier punten voorsprong op Elinor Barker aan de afsluitende puntenkoers en zou drie punten (122 om 119) overhouden op de Britse. Jennifer Valente werd derde met een puntentotaal van 114 punten.

Buma wil rem op buitenlandse werknemer houden

CDA-leider Sybrand Buma is tegen het naar Nederland halen van grote aantallen buitenlandse werknemers. Hij heeft dat gezegd in Almere bij de landelijke start van de CDA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Buma erkent dat sectoren in de knel kunnen komen door krapte op de arbeidsmarkt. "Werkgevers willen daarom in groten getale arbeidskrachten van buiten naar Nederland halen: koks uit Spanje, bouwvakkers uit Polen, en technici van overal. En hoe logisch dat ook mag klinken, het is een verkeerde keuze", aldus de CDA-leider.

Hij noemt het de weg van de minste weerstand, maar geen duurzame oplossing. Volgens Buma is het slecht voor alle mensen in Nederland die nu nog aan de kant staan. Hij noemt oudere werknemers die nog steeds moeilijk werk kunnen krijgen, maar ook nieuwkomers die juist door werk kunnen inburgeren.

Modernisering
De CDA-leider wil dat mensen die "in de crisis hun baan verloren en noodgedwongen kozen voor die flex-baan of die onzekere toekomst als ZZP'er" weer volwaardig mee gaan doen. "Dit gaat bij elkaar om veel meer dan een miljoen mensen", aldus Buma.

"Juist nu het economisch goed gaat, moeten we nieuw perspectief bieden. Een baan en een toekomst." Volgens Buma is groei niet genoeg en wil hij daarom ,,modernisering van de arbeidsmarkt" en "een nieuwe balans tussen vast en flex". Hij wil dat de bonden en werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen en hierover afspraken maken.

Buma wil rem op buitenlandse werknemer houden
Buma wil rem op buitenlandse werknemer houden (Foto: ANP)

Syrische leger herovert basis in Idlib

Het Syrische leger heeft een strategisch belangrijke verovering gedaan in het noordwesten van het land. Samen met bondgenoten wist het de luchtmachtbasis in de provincie Idlib te heroveren op de rebellen.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten gebeurde dat met luchtsteun van Russische toestellen. Het Syrische leger was eerder juist teruggedrongen door beschietingen door strijders van al-Qaeda en rebellen. De militanten hadden de basis Abu Dhuhur in Idlib in september 2015 in handen gekregen.

Idlib, dat grenst aan Turkije, is de laatste provincie in Syrië die nog bijna helemaal onder controle staat van rebellen. Met een offensief wist het leger deze maand een bruggenhoofd te vestigen.

Syrische leger herovert basis in Idlib
Syrische leger herovert basis in Idlib (Foto: ANP)

Arsenal heeft aan 22 minuten genoeg voor zege

Arsenal heeft zaterdagmiddag een overtuigde zege geboekt op Crystal Palace. De ploeg van Arsène Wenger was al na 22 minuten zeker van de winst.

Zonder Alexis Sánchez schoot de thuisploeg uit de startblokken. Al na zes minuten spelen was het 1-0. Vanuit een corner van Granit Xhaka kon Nacho Monreal geheel vrijstaand binnenkoppen. Vier minuten later was het ook al 2-0. Timothy Fosu-Mensah kreeg de bal niet goed weg uit de verdediging van Crystal Palace en schuifde de bal in de voeten van Monreal die 'm voor kon geven en Alex Iwobi tikte binnen.

Arsenal denderde door en binnen het kwartier stond de 3-0 op het scorebord in het Emirates Stadium. Wederom was een hoekschop de basis van de treffer. Xhaka gaf de bal voor en Monreal legde de bal voor de voeten van Laurant Koscielny die van dichtbij raakschoot. De fantastische start van de thuisploeg werd in de 22ste minuut nog beter. Een fantastische aanval ging aan de 4-0 vooraf. Mesut Özil ging de één-twee aan met Jack Wilshere en bediende vervolgens Alexandre Lacazette met een hakbal en de spits schoot beheerst raak.

The Gunners drukten in het vervolg van de eerste helft niet door en na rust waren het de gasten die het dichtsbij een treffer waren. Een uitgelezen mogelijkheid was echter niet besteed aan Christian Benteke. De Belgische spits stuitte op Petr Cech. Een kwartier voor tijd zou er toch een treffer volgens voor the Eagles. Uit een volley schoot Luka Milivojevic knap raak: 4-1.

Giro-organisatie deelt vier wildcards uit

De organisator van de Giro d'Italia, RCS, heeft bekendgemaakt welke teams dit jaar aan de start mogen staan van de 101e Giro, die 4 mei van start gaat in de in Israël.

Dat zijn de Italiaanse ploegen Androni Giocattoli-Sidermec, Bardiani en Wilier Triestina-Selle Italia. Ook Israel Cycling Academy kreeg een uitnodiging van de organisatie.

De Giro start op 4 mei met een tijdrit in Jeruzalem en telt daarna nog twee etappes over Israëlische bodem, voordat ze naar Italië vertrekken.

Meldkamers: locatieherkenning gsm moet beter

Nederland loopt achter met de techniek die de locatie herkent van mensen die noodnummer 112 bellen. Met die waarschuwing komt het Europese netwerk van alarmcentrales. In ons omringende landen kunnen hulpdiensten via gegevens van een mobieltje traceren waar een beller zich bevindt.

Het is technisch goed mogelijk om de precieze locatie te zien van iemands mobieltje, maar volgens RTL Nieuws wordt daar in Nederland nog geen gebruik van gemaakt.

Een vrouw die in december in Groningen door gladheid met haar auto in het Van Starkenborghkanaal bij Gaarkeuken terechtkwam, deed een noodoproep met haar telefoon. "Ze heeft een gesprek gehad met de meldkamer 112", aldus haar oom. "Daarin gaf ze aan niet uit de auto te kunnen komen."Ondanks de melding werd de wagen pas anderhalf uur later gevonden. De vrouw was toen al overleden.

Centrales: locatieherkenning gsm moet beter
Meldkamers: locatieherkenning gsm moet beter (Foto: ANP)

Dubbelzege Duitse bobsleeërs, prima optreden De Bruin

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft de laatste World Cup-wedstrijd in de tweemansbob van het seizoen gewonnen. De Duitser was voor eigen publiek in Königssee een klasse apart. De Nederlander Ivo de Bruin eindigde met remmer Janko Franjic op een knappe elfde plek, een evenaring van zijn twee beste resultaten ooit, beiden uit november 2012.

Met remmer Thorsten Margis achter zich stuurde Friedrich een voorsprong van 0,40 seconden op landgenoot Johannes Lochner en diens remmer Christopher Weber bij elkaar. De Canadees Justin Kripps werd met remmer Alex Kopacz derde op 0,44 seconden. Kripps had aan een negentiende plek genoeg om de eindzege in de World Cup te pakken en dus kroonde hij zich voor het eerst tot winnaar van het klassement.

Stephanie Schneider was bij de vrouwen de snelste pilote van de dag, hoewel ze dat voor een aanzienlijk deel aan Annika Drazek te danken had. De 22-jarige remster heeft de definitieve stap naar de wereldtop gezet en lanceerde Schneider naar twee topstarts. Het leverde haar uiteindelijk 0,29 seconden voorsprong op de Canadese Kaillie Humphries op, terwijl de Amerikaanse Elana Meyers Taylor op 0,32 tellen als derde eindigde. Humphries pakte wel voor de vierde keer de eindzege in de World Cup.

Tande wereldkampioen skivliegen, laatste ronde afgelast

Schansspringer Daniel André Tande heeft zich in het Duitse Oberstdorf laten kronen tot de nieuwe wereldkampioen skivliegen. De Noor volgt Peter Prevc op, die al geruime tijd in mindere vorm verkeert, maar op het WK toch langzaam weer aantoonde in vorm te komen richting de Olympische Spelen.

Tande ging na de eerste twee ronden op vrijdag al aan de leiding. Die breidde hij zaterdag in ronde drie nog eens uit, waarna de vierde ronde wegens de te harde en onrustige wind afgelast moest worden. De Noor werd daardoor zonder een vierde vlucht te maken wereldkampioen, voor de Pool Kamil Stoch en de Duitser Richard Freitag.

Zondag staat in Oberstdorf nog de landenwedstrijd op het programma, die in principe om 16.00 uur zal beginnen.

Martial reddende engel bij ploeterend Manchester

Manchester United heeft zonder groots te spelen een zege geboekt op Burnley. Eén doelpunt bleek voldoende voor de zege.

In de eerste helft konden the Red Devils geen vuist maken tegen de thuisploeg, dat bij vlagen het betere van het spel had. Bij een 0-0 stand zochten beide ploegen halverwege de kleedkamers op op Turf Moor.

Negen minuten na rust was het uit het eerste schot op doel van de wedstrijd voor de ploeg van José Mourinho direct raak. Op aangeven van Romelu Lukaku maakte Anthony Martial de 0-1. Het was voor de Fransman zijn negende competitiedoelpunt van dit seizoen en zijn elfde in totaal.

Na de 0-1 kabbelde de wedstrijd verder, maar Manchester slaagde er niet in om de score nog verder uit te breiden. De ploeg staat nu op 53 punten uit 24 wedstrijden en dat zijn er negen minder dan koploper Manchester City, zij komen zaterdagavond nog in actie tegen Newcastle United.

Frankfurt houdt aansluiting met subtop na zege op Wolfsburg

Eintracht Frankfurt staat na negentien wedstrijden zevende in de Bundesliga. De ploeg van Niko Kovac was zaterdag te sterk voor VfL Wolfsburg.

Bij Wolfsburg was er geen plek in de selectie voor Riechedly Bazoer. Paul Verhaegh had wel een basisplek en Jeffrey Bruma mocht plaatsnemen op de bank. Bij Frankfurt zag Jetro Willems op de bank, nadat hij vorig weekend nog ontbrak in de selectie.

Na achttien minuten spelen namen de gasten de voorsprong. Sébastien Haller kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied, draaide vervolgens sterk weg van zijn directe tegenstander en schoot hard en hoog raak: 0-1.

Vier minuten later stond ook de 0-2 op het scorebord in de Volkswagen Arena. Marius Wolf stond, net als bij de 0-1, wederom aan de basis van de treffer en ditmaal kreeg Timothy Chandler de treffer op zijn naam.

Halverwege de tweede helft kwam de thuisploeg weer terug in de wedstrijd. Maximilian Arnold schoot een vrije trap prachtig tegen de touwen: 1-2. Een minuut na de aansluitingstreffer kreeg Wolfsburg echter ook al weer een tik te verwerken. Spits Landry Dimata werd met zijn tweede gele kaart weggestuurd.

Ondanks de nummerieke minderheid ging de thuisploeg in de slotfase op jacht naar de gelijkmaker. Toch slaagde de ploeg er nauwelijks in om echt gevaarlijk te worden en vijf minuten voor tijd gooide Luka Jovic de wedstrijd in het slot door de 1-3 te scoren. Willems mocht in de slotfase nog een aantal minuten meespelen bij Frankfurt, waar Bruma de gehele wedstrijd op de bank bleef.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg 2-0
SC Freiburg - RB Leipzig 2-1
1899 Hoffenheim - Bayer Leverkusen 1-4
FSV Mainz - VfB Stuttgart 3-2
VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt 1-3
Hamburger SV - FC Köln 0-2

Moskou wil eind aan Turkse actie in Syrië

Rusland gaat in de Verenigde Naties pleiten voor het stopzetten van de Turkse militaire operatie in Syrië. Dat zei Franz Klintsevich, een prominent lid van de Russische parlementscommissie voor veiligheid.

Klintsevich zei dat ook de Syrische president Bashar al-Assad via diplomatieke inspanningen wil bereiken dat de campagne van Ankara tegen Syrisch-Koerdische milities in de Noord-Syrische regio Afrin wordt stopgezet. "Wij gaan Syrië diplomatieke steun geven", zei Klintsevich.

De Turken voeren een militaire operatie uit tegen Syrisch-Koerdische milities in Afrin in het noorden van Syrië. Ankara ziet de milities als een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en wil voorkomen dat uit de oorlogen in Syrië en Irak een zelfstandige Koerdische staat ontstaat.

Rusland riep de bij het conflict betrokken partijen op tot terughoudendheid. Het ministerie van Defensie liet weten dat het veiligheidsmaatregelen in het gebied van Afrin heeft genomen als reactie op de Turkse militaire campagne.

Moskou wil eind aan Turkse actie in Syrië
Moskou wil eind aan Turkse actie in Syrië (Foto: ANP)

Topkok Paul Bocuse (91) overleden

De Franse topkok Paul Bocuse is op 91-jarige leeftijd overleden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft dat via Twitter bekendgemaakt.

Bocuse is de afgelopen jaren verschillende keren aan zijn hart geopereerd. Hij kreeg meerdere bypasses en ook een nieuwe hartklep. Daarnaast leed hij aan de ziekte van Parkinson.

Bocuse werd vooral bekend als grondlegger van de 'nouvelle cuisine', een kookstijl met lichte en verse ingrediënten in relatief kleine porties. Ook schreef hij diverse kookboeken en verdiende hij drie Michelinsterren met zijn eigen restaurant onder de rook van Lyon. De naar hem genoemde prijs Bocuse d'Or is de meest prestigieuze prijs onder topchefs over de hele wereld.

Mythisch figuur
De beroemde kok zette zeker twintig restaurants op, tot in Japan toe. Zijn restaurant L'Auberge du Pont de Collonges in Collonges-au-Mont-d'Or bij Lyon groeide uit tot een pelgrimsoord voor fijnproevers. Zijn kookkunsten en zijn neus voor zaken maakten hem rijk. Zijn vermogen wordt geschat op ongeveer 50 miljoen euro.

De Franse president Emmanuel Macron noemde Bocuse in een kort herdenkingswoord de verpersoonlijking van de Franse keuken. "Zijn naam staat in de Franse keuken voor edelmoedigheid, voor respect voor tradities en ook voor vindingrijkheid." Volgens Macron verliest de Franse keuken een mythische figuur die haar op geweldige manier heeft gevormd.

Franse topkok Paul Bocuse is overleden
Franse topkok Paul Bocuse is overleden (Foto: BuzzE)

De Jong wint eerste cross na rentree

Veldrijdster Thalita de Jong heeft de Kasteelcross in het Belgische Zonnebeke gewonnen. De voormalig wereldkampioene maakte begin januari haar rentree in het veldrijden na een lange periode van blessures. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Belg Wietse Bosmans.

Zondag staat de wereldbekerwedstrijd in het Franse Nommay op het programma en daarom verkozen de meeste toppers bij zowel de vrouwen en mannen om niet in Zonnebeke aan de start te staan. Dus geen Sanne Cant, Lucinda Brand, Mathieu van der Poel en Wout van Aert in West-Vlaanderen met als gevolg een uitgelezen kans voor de renners van tweede lijn om podium te rijden in een tv-cross.

Op het modderig parcours wist De Jong solo naar de overwinning te rijden. Vorig jaar wist de Brabantse deze wedstrijd ook al te winnen. Op de tweede plaats eindigde Loes Sels en Ellen van Loy op plaats drie.

In een mooi duel tussen Bosmans en Diether Sweeck trok eerstgenoemde aan het langste eind. Voor Bosmans was dit na een zege in het Spaanses Igorre de tweede overwinning van het seizoen. Op plaats drie finishte Klaas Vantornout.

Uitslag vrouwen
1. Thalita de Jong (NED)
2. Loes Sels (BEL)
3. Ellen Van Loy (BEL)
4. Jolien Verschueren (BEL)
5. Pavla Havlikova (CZE)
6. Lizzy Witlox (NED)
7. Shana Maes (BEL)
8. Marthe Truyen (BEL)
9. Bianca Van Den Hoek (NED)
10. Suzanne Verhoeven (NED)

Uitslag mannen
1. Wietse Bosmans (BEL)
2. Diether Sweeck (BEL)
3. Klaas Vantornout (BEL)
4. Rob Peeters (BEL)
5. Nicolas Cleppe (BEL)
6. Gianni Vermeersch (BEL)
7. Joeri Adams (BEL)
8. Stijn Caluwé (BEL)
9. Lander Loockx (BEL)
10. Marcel Meisen (GER)

Wüst zegeviert op 1.500 meter in Erfurt

De laatste afstand van de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Erfurt, de 1.500 meter voor vrouwen, is gewonnen door Ireen  Wüst. Wüst, die haar 21e WB-zege boekte, was met 1.55,66 maar vijfhonderdste verwijderd van het baanrecord, dat op haar naam staat.

Marrit Leenstra, gisteren ook al tweede op de 1.000 meter, veroverde het zilver in 1.55,75. De Noorse  Njåtun eindigde als derde in 1.56,66. Antoinette de Jong (1.57,58) eindigde als zevende, Linda de Vries (1.58,85) werd veertiende en Melissa Wijfje (1.59,31) tenslotte eindigde op de achttiende plaats.

Eerder vandaag werd de 1.500 meter in de B-groep gewonnen door Evgeniia  Lalenkova. De Russin reed een tijd van 1.59,60.

Ireen Wüst boekt eindelijk weer wereldbekerzege (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
Ireen Wüst boekt eindelijk weer wereldbekerzege (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Ligtlee mist WK baanwielrennen op de sprint

Elis Ligtlee heeft zich niet weten te plaatsen voor het WK baanwielrennen in Apeldoorn op het onderdeel sprint. De 23-jarige baanwielrenster moest bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk het podium halen, maar verloor in de kwartfinale van het sprinttoernooi van Simona Krupeckaitė.

Naast Ligtlee kwam er met Laurine van Riessen nog een Nederlandse in actie op het sprinttoernooi. De voormalig schaatsster kwam tot de halve finale, maar ook zij verloor van de Litouwse Krupeckaitė.

Ligtlee heeft zondag nog een kans om zich te plaatsen voor de keirin. Ook daarvoor moet Ligtlee, olympisch kampioene op dat onderdeel in Rio, een podiumplaats behalen in Minsk.

Het WK in Apeldoorn begint op 28 februari en duurt tot 4 maart.

Zware val snowboarder in halfpipe, 16-jarige wint World Cup-klassement

Snowboarder Yuto Totsuka heeft de eindzege in de World Cup op de halfpipe gepakt. De pas 16-jarige Japanner eindigde tijdens de LAAX Open in het Zwitserse Laax als tweede, achter olympisch kampioen Iouri Podladtchikov. iPod maakte voor zijn thuispubliek een vrij zeldzaam World Cup-optreden en hoopt volgende maand zijn olympisch goud te verdedigen in Pyeongchang.

Bij de wedstrijd in Laax waren niet alle wereldtoppers aanwezig. Zo ontbrak de Australische wereldkampioen Scotty James, net als Ayumu Hirano, de Japanner die min of meer gezien wordt als de voornaamste kandidaat voor olympisch goud. De Amerikanen zijn allemaal druk bezig met hun eigen selectiewedstrijden, om te bepalen wie de VS mag vertegenwoordigen op de Spelen.

Veel aandacht ging uit naar de 21-jarige Zwitser David Hablützel. De nummer vijf van de Spelen van Sochi ging tijdens zijn tweede run hard onderuit bij zijn eerste sprong, waar hij vol op de rand van de halfpipe terecht kwam. Hablützel werd per ambulance naar het ziekenhuis van Chur vervoerd en de eerste berichten zijn dat hij in elk geval bij kennis is en zijn armen en benen kan bewegen. 

De wedstrijd bij de vrouwen werd een prooi voor Liu Jiayu uit China. De wereldkampioene van 2009 klopte haar landgenote Cai Xuetong, de regerend tweevoudig wereldkampioene. De ervaren Spaanse Queralt Castellet pakte de derde plek.

Dortmund bevestigt bod Arsenal op Aubameyang

Borussia Dortmund-directeur Hans-Joachim Watzke heeft bevestigd dat Arsenal een formeel bod heeft uitgebracht op Pierre-Emerick Aubameyang.

De international van Gabon, die dit seizoen tot dusver 21 keer scoorde in 23 wedstrijden, staat de afgelopen weken in de belangstelling van Arsenal, waarbij Arsène Wenger graag het komende vertrek van Alexis Sánchez op wil vangen. De Chileen lijkt op weg naar Manchester United en Arsenal wil enorm gaan investeren. Henrikh Mkhitaryan lijkt op korte termijn de overstap te maken van Old Trafford naar het Emirates Stadium.

"Ik kan bevestigen dat er een eerste verzoek van Arsenal voor Pierre-Emerick Aubameyang is en we gaan niet in op de bedragen die vanuit Engeland geboden worden", vertelt Watzke in gesprek met Ruhr Nachrichten. Het zou naar verluidt gaan om een bod van zestig miljoen euro.

Aubameyang is dit seizoen het onderwerp geweest van verschillende controversiële momenten en is de afgelopen maanden tot tweemaal toe, vanwege disciplinaire redenen, buiten de selectie gezet. Vrijdagavond ontbrak hij nog bij Borussia Dortmund voor de wedstrijd tegen Hertha BSC (1-1).

Toekomstige politieke partij: Dré66

We nemen even een kijkje in de toekomst, en zien dan een verrassende politieke partij: Dré66. Twitteraar Denkjewel beschrijft hoe het eruit zou zien als deze partij echt in ons parlement zou zitten, vaak met een actueel haakje.

Weet u het nog, Thierry Baudet die afgelopen oktober een legeroutfit droeg tijdens een debat? Nou, Dré66 gaat nog een stapje verder:

Nou Jan en Lilian Marijnissen, eat your heart out:

Ook het appartementje van Pechtold is niets vergeleken met wat de toekomst ons brengen zal:

Thierry Baudet dineerde vijf uur lang met extreem-rechtse Jared Taylor, Kamerlid Hazes zal gaan dineren met.... zichzelf!

En tot slot: gister organiseerde de Nederlandse Leeuw een 'nationale brainstorm'. In de toekomst ziet dat er zo uit:

Erdogan rept van begin grondoffensief Syrië

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat het grondoffensief tegen Syrisch-Koerdische milities in Syrië is begonnen. Het is niet bekend of Turkse troepen de grens zijn overgestoken. Tegen Turkse staatsmedia zei de president daar niets over.

Het doelwit van de Turken is de Noord-Syrische regio Afrin en omgeving. Dat gebied is in handen van Syrisch-Koerdische milities die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen. Een hoge Turkse regeringsmedewerker zei dat rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) Turkije helpen bij de operatie tegen de Syrisch-Koerdische milities in Afrin.

De Syrisch-Koerdische milities zijn bondgenoten van de VS. Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en wil voorkomen dat uit de oorlogen in Syrië en Irak een zelfstandige Koerdische staat ontstaat.

Erdogan rept van begin grondoffensief Syrië
Erdogan rept van begin grondoffensief Syrië (Foto: ANP)

Ed Sheeran is verloofd met schoolvriendin

Ed Sheeran en zijn schoolvriendin Cherry Seaborn zijn verloofd. Op Instagram schrijft hij dat ze erg gelukkig en verliefd op elkaar zijn. Grappend voegt hij eraan toe dat ook hun katten er blij mee zijn.

Ed Sheeran en Cherry Seaborn leerden elkaar kennen op de middelbare school en zijn sinds 2015 aan het daten. Een jaar later, tijdens zijn muzikale sabbatical, reisden ze de wereld over.

Uit zijn post op Instagram blijkt dat hij haar vlak voor de jaarwisseling ten huwelijk heeft gevraagd. Cheryl is hockeyspeelster. In 2012 zat ze in het Engelse jongerenteam, waarmee ze brons won op het Europees Kampioenschap onder de 21 jaar.

 Kun je de onderstaande foto niet zien? Klik dan hier

Ed Sheeran is verloofd met schoolvriendin
Ed Sheeran is verloofd met schoolvriendin (Foto: BuzzE)

Sevilla maakt geen fout en zet Real onder druk

Op bezoek bij Espanyol heeft Sevilla zaterdagmiddag drie punten gepakt. De ploeg staat in punten nu gelijk met nummer vier Real Madrid.

De ploeg van trainer Vincenzo Montella was midweeks nog met 1-2 te sterk geweest voor Atlético Madrid in de kwartfinale van de Copa del Rey, waar Espanyol stadsgenoot Barcelona had getrakteerd op de eerste nederlaag van het seizoen door met 1-0 te winnen.

Na een kwartier spelen kwamen de gasten uit Andalusië op voorsprong. Joaquín Correa stuitte in eerste instantie nog op doelman Diego López, maar Franco Vázquez reageerde attent en kon de rebound binnentikken: 0-1. Sevilla was oppermachtig en in de 34ste minuut werd het krachtverschil verder uitgedrukt. Pablo Sarabia kreeg de bal aangespeeld halverwege de helft van Espanyol, zette een actie in dribbelde vanaf de rechterflank naar binnen voordat hij de bal hard en hoog raak schoot: 0-2.

Na rust hielden de gasten de controle en was Espanyol niet in staat om gevaarlijk te worden om de spanning terug te brengen in de wedstrijd. In de negentigste minuut bepaalde Luis Muriel de eindstand op 0-3. Sevilla stijgt naar de vijfde plek en heeft nu 32 punten uit twintig wedstrijden. Real Madrid, dat vierde staat, heeft ook 32 punten, maar twee wedstrijden minder gespeeld.

Pedersen wint met baanrecord 5.000m in Erfurt

Sverre Lunde Pedersen heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt de 5.000 meter op zijn naam geschreven. De Noor reed met 6.14,66 bovendien een nieuw baanrecord. Het oude record stamde uit 2009 toen Sven Kramer 6.16,01 reed.

De Italiaan Nicola Tumolero eindigde in 6.16,11 als tweede, terwijl de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen 6.17,11 reed wat goed was voor plek drie.

Patrick Roest eindigde als zevende in 6.21,04, terwijl Marcel Bosker 6.21,73 reed waarmee hij achtste werd. Sven Kramer en Jorrit Bergsma waren allebei afwezig.

Man trekt 165cm lange lintworm uit zijn reet

Op de EHBO-afdeling in een ziekenhuis in Fresno, Californië, kreeg de dienstdoende arts te maken met een wel heel bijzondere patient. De man had zich aangemeld met buikklachten, hij had diarree met bloed en had om medicijnen tegen wormen gevraagd. De arts vertelde de man dat hij hem eerst wilde onderzoeken. 

Toen de man in het ziekenhuis aankwam had hij een plastic tasje bij zich en ging keurig in de wachtkamer zitten. Hij was aan de beurt en de arts dacht nog dat de patient een potje ontlasting had meegenomen. Dit was niet het geval, uit het plastic tasje haalde de man een wc-rol tevoorschijn met daaromheen gewikkeld een 165 centimeter lange lintworm.

De man had namelijk tijdens het schijten geconstateerd dat er iets meer dan een drol uit zijn rectum kwam. Er bungelde iets uit zijn anus en in eerste instantie dacht de man nog dat het zijn ingewanden waren. Op de een of andere manier leek het hem toch een goed idee om er maar aan te gaan trekken en zodoende heeft hij zelf de enorme parasiet uit zijn lichaam weten te krijgen.

En daar is hij dus mee naar het ziekenhuis gegaan. De man denkt zelf dat de lintworm in zijn lichaam terecht is gekomen omdat hij verslaafd is aan sushi. Met name rauwe zalm. U bent gewaarschuwd.

Younes en Wöber in wedstrijdselectie Ajax

Erik ten Hag kan in zijn eerste wedstrijd met Ajax, zondagmiddag tegen Feyenoord, een beroep doen op Amin Younes en Maximilian Wöber.

Ajax heeft via de officiële website naar buiten gebracht dat beide spelers bij de wedstrijdselectie horen. Younes, die de laatste weken aan Napoli en Swansea City werd gelinkt, stond enkele maanden buitenspel met een knieblessure. Wöber kampte ook met knieproblemen en hij kon afgelopen weekend het oefenduel met MSV Duisburg niet uitspelen.

Net als Younes is Wöber echter op tijd fit voor de kraker van zondag tegen Feyenoord. Ajax bereidt zich met een selectie van negentien spelers voor op de Klassieker. Noussair Mazraoui en Deyovaisio Zeefuik maken ook deel uit van die selectie.

Bij de Amsterdammers zijn Nick Viergever, Václav Cerny, Kasper Dolberg, Daley Sinkgraven en reservekeeper Benjamin van Leer nog steeds niet beschikbaar vanwege blessures. Luis Orejuela is bovendien niet opgeroepen.

Biatleet Bø oppermachtig in doodsaaie wedstrijd, ook Dahlmeier wint

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft weer eens laten zien in ongekende vorm te verkeren. Na zijn machtsvertoon op de sprint van vrijdag, was de Noor zaterdag op de achtervolging ook veruit de beste.

Bø begon met dik tien seconden voorsprong op de Fransman Martin Fourcade, maar die kreeg zijn Noorse concurrent niet meer te zien. Fourcade schoot in de eerste beurt namelijk één keer mis en Bø wist gedurende de wedstrijd alle twintig schijven omver te schieten. Hij won zo met een dikke minuut voorsprong op Fourcade, die op zijn beurt nauwelijks bedreigd werd door de Rus Anton Shipulin. Emil Hegle Svendsen maakte grote indruk: de Noor schoof van de 32e plek op naar plaats vijf, achter de Duitser Arnd Peiffer.

Bij de vrouwen ging de winst naar Laura Dahlmeier, die zo'n tien seconde na de Noorse Tiril Eckhoff vertrok. Eckhof had na twee schietbeurten al twee fouten gemaakt, maar wist zich wel in de kopgroep te handhaven. Bij de laatste schietbeurt ging ze echter nog eens twee keer de mist in en dat koste haar uiteindelijk het podium: ze werd vierde. Van de voorste dames schoot alleen Dahlmeier foutloos in de laatste schietbeurt, waardoor ze de winst pakte.

De Wit-Russische Darya Domracheva stond in de sprint om plek twee op de stok van Dorothea Wierer, die deze daardoor verloor. Domracheva was echter sportief en besloot de Italiaanse verder niet meer aan te vallen, om zo niet te profiteren van Wierer's door Domracheva veroorzaakte materiaalpech.

Chelsea met ruime cijfers langs Brighton

Chelsea heeft zaterdagmiddag een overtuigende zege geboekt op Brighton & Hove Albion. Na negentig minuten was de stand 0-4.

The Blues hadden personele problemen in aanloop naar de wedstrijd tegen de nieuwe club van Jürgen Locadia. Thibaut Courtois, Cesc Fàbregas en Álvaro Morata ontbraken. Zonder het drietal kwam de ploeg van Antonio Conte al na drie minuten op voorsprong. Eden Hazard kreeg de bal via een verdediger van Brighton in het strafschopgebied, legde de bal goed voor zichzelf en schoot beheerst raak: 0-1.

Weer drie minuten later stond ook de 0-2 op het scorebord in The American Express Community Stadium. Willian zette een combinatie op met Hazard, kreeg de bal terug van Michy Batshuayi, speelde Hazard weer in die de bal met een hakje naar Batshuayi speelde en de spits legde de bal weer klaar voor Willian die vervolgens overtuigend raak schoot: 0-2. Via Tiemoué Bakayoko werd het ook nog bijna 0-3, maar Mathew Ryan had een goede redding in huis op zijn bekeken schot.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en moest Willy Caballero redding brengen op een kopbal van Tomer Hemed. Brighton dacht vervolgens recht te hebben op een strafschop, maar Ezequiel Schelotto kreeg er geen. Na rust liet Davy Pröpper zich gelden voor de thuisploeg door met een schot van afstand tegen de lat te schieten.

Toch was het Chelsea dat weer dichtbij de 0-3 was. Uit een vrije trap op twintig meter van het doel schoot Willian de bal via de vingertoppen van Ryan tegen de paal. Toch zou een kwartier voor tijd de 0-3 volgen. Willian stuurde Hazard weg en de Belg dribbelde naar binnen om vervolgens verschillende verdedigers op het verkeerde been te zetten en beheerst raak te schieten. In de voorlaatste minuut bepaalde Victor Moses de eindstand op 0-4.

Turkije pakt 54 mensen op bij actie tegen IS

Bij een actie tegen terrorisme heeft Turkije 54 mensen opgepakt die lid zouden zijn van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Turkse media melden dat de verdachten aanslagen wilden plegen.

De verdachten zijn in Istanbul aangehouden. Bij de actie namen veiligheidsmedewerkers documenten van IS in beslag.

De regering in Ankara houdt IS verantwoordelijk voor een reeks aanslagen in het land sinds 2015. De laatste maanden heeft Turkije meerdere acties tegen mogelijke leden van het terreurnetwerk uitgevoerd.

Turkije pakt 54 mensen op bij actie tegen IS
Turkije pakt 54 mensen op bij actie tegen IS (Foto: ANP)

Barcelona ontkent berichtgeving rondom Griezmann

Barcelona ontkent de berichtgeving dat de club geïnteresseerd is in het aantrekken van Atlético Madrid-aanvaller Antoine Griezmann.

Griezmann wordt al geruime tijd in verband gebracht met een vertrek uit de Spaanse hoofdstad en afgelopen zomer leek Manchester United met de 25-jarige Fransman aan de haal te gaan. De aanvaller zette echter zijn handtekening onder een nieuw contract en bleef zodoende Atlético Madrid trouw.

In zijn contract werd een afkoopsom opgenomen van honderd miljoen euro en Barcelona zou dat bedrag graag willen betalen, meldden verschillende media in een eerder stadium. Daarnaast werd er zaterdagmorgen gemeld dat er een overeenkomst was tussen beide club en dat Philippe Coutinho met rugnummer 14 zou gaan spelen en de Fransman na de zomer rugnummer 7 kan gaan dragen.

De club komt nu met een statement: "FC Barcelona ontkent met klem de informatie die de afgelopen uren in verschillende media is verschenen over Atlético Madrid-speler Antoine Griezmann en een vermeende deal met onze club. Barcelona spreekt zijn bewaren uit in het licht van deze gebeurtenissen en herhaalt dat het het instituut Atlético Madrid ten volste respecteert."

Noorderslag zet NL-talent op de kaart

Na drie dagen Europese muziektalenten tijdens Eurosonic is het zaterdag in Groningen tijd voor de meest veelbelovende acts van eigen bodem tijdens het showcasefestival Noorderslag. Voor de 32e keer presenteert de top van de aanstormende nationale muziekwereld zich in De Oosterpoort in Groningen aan het publiek en duizenden professionals uit de muziekindustrie.

Op het programma, dat verdeeld is over tien zalen, staan onder anderen Roxeanne Hazes, Maan, Haevn, My Baby, Wende, Kraantje Pappie, Colin Benders en De Likt. Ook de omstreden rapper Boef staat op het affiche. Ondanks het feit dat meerdere festivals hem van hun line-up schrapten, besloot Noorderslag de boeking te laten staan en daarnaast een debat op te nemen in het conferentieprogramma op vrijdag over de gevolgen van de vrouwonvriendelijke uitspraken van de artiest.

Naast meer dan vijftig optredens vindt zaterdagavond in De Oosterpoort ook de jaarlijkse uitreiking van de Popprijs plaats. De vakprijs gaat naar de artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar ging de prijs naar Martin Garrix.

Noorderslag zet NL-talent op de kaart
Noorderslag zet NL-talent op de kaart (Foto: BuzzE)

Luiten zakt weg in Abu Dhabi, Fisher en Pieters aan de leiding

Joost Luiten is op de derde dag van het Abu Dhabi Championship van de achttiende naar de dertigste plaats gezakt. De 32-jarige golfer zou op de derde dag een ronde lopen van 72 slagen en bleef daarmee steken op zeven slagen onder par. De eerste twee ronden legde Luiten af in respectievelijk 69 en 68 slagen.

Luiten begon sterk aan zijn derde ronde. De Nederlandse golfer had na acht holes vier birdies geslagen en één bogey, waardoor hij na acht holes op -3 voor de dag stond. In het tweede deel van zijn ronde zou Luiten zijn voorsprong weer inleveren. Op de twaalfde hole moest Luiten een bogey toestaan en op de veertiende zelfs een double bogey.

Luiten staat door zijn ronde nu op een gedeelde dertigste plaats op tien slagen achterstand van de Belg Thomas Pieters en de Engelsman Ross Fisher. Rory McIlroy is de eerste achtervolger op het tweetal met één slag achterstand.

Nijmegen dit jaar duurzame hoofdstad Europa

Nijmegen is dit jaar de duurzame hoofdstad van Europa. Een Europese jury heeft de Gelderse stad de Green Capital Award toegekend, omdat "Nijmegen als geen ander in staat is om inwoners, bedrijven en overheid bij elkaar te brengen onder de noemer van een groene stad", zo staat in het juryrapport. De festiviteiten gaan dit weekeinde van start met Wondertuin, een festival vol groene en duurzame evenementen in het centrum van de stad.

De Green Capital Award is een wisseltrofee, die sinds 2008 door de EU wordt uitgereikt. Eerder waren onder andere Stockholm en Hamburg groene hoofdstad van Europa. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is trots op de erkenning: "Deze prijs is te danken aan een enthousiaste groep 'groene doeners' die ervoor zorgen dat onze stad steeds duurzamer wordt. Zij bewijzen dat een betere wereld bij jezelf begint. Bij je gezin, je eigen buurt. Bij je werkplek, je eigen bedrijf." Zaterdagmiddag zijn staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en EU-commissaris Karmenu Vella bij de officiële plechtigheid.

Het hele jaar staat Nijmegen bol van de groene activiteiten. Het ministerie van Infrastructuur houdt er een congres over duurzame binnenvaart, de Vierdaagsefeesten - nu al het duurzaamste grote evenement van Nederland - doen er nog een schepje bovenop en op de Waalkade start in februari een spel met prullenbakken, gemaakt van gejut rivierafval.

Wondertuin heeft dit weekeinde plaats in en rond een speciaal gebouwd paviljoen bij het Valkhof in Nijmegen. Onder meer oud-politicus Jan Terlouw en ruimtevaarder André Kuipers komen spreken. Er is kunst, muziek, film en debat. Zaterdagavond speelt de Belgische theatergroep Tol een voorstelling in kooien hoog in de lucht.

Nijmegen dit jaar duurzame hoofdstad Europa
Nijmegen dit jaar duurzame hoofdstad Europa (Foto: ANP)

Langlaufer Klæbo haalt weer uit, Nilsson klopt Noorse dames

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft weer eens keihard uitgehaald. De jonge Noor is de absolute sensatie van het huidige seizoen en ook in het Sloveense Planica stond er geen maat op hem.

In de sprint in klassieke stijl liet Klæbo de concurrentie in alle ronden tot en met de finale volkomen kansloos, waardoor hij met ogenschijnlijk speels gemak zijn achtste zege van het seizoen pakte. Landgenoot Emil Iversen was in de finale de enige die met pijn en moeite in de buurt kon blijven, de Zweed Teodor Peterson werd op ruime afstand derde.

Bij de vrouwen was de winst voor de Zweedse Stina Nilsson, die haar derde zege van het seizoen pakte. In de finale was ze duidelijk de sterkste, ook al leek de Noorse Kathrine Rolsted Harsem tot dan de beste. Harsem werd wel tweede, voor landgenote Maiken Caspersen Falla.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

 

Van Bronckhorst dacht dat ontslag Keizer een grap was

Giovanni van Bronckhorst keek een maand geleden raar op toen hij hoorde dat Marcel Keizer was ontslagen bij Ajax.

"Toen ik hoorde dat Keizer was ontslagen, dacht ik in eerste instantie dat mensen mij in de maling wilden nemen. Dat het een grap was", zegt de coach van Feyenoord in het Algemeen Dagblad. "Dat bleek niet zo te zijn. Nee, ik heb hem niet gebeld, heb zijn nummer niet eens. Zo werkt het nou eenmaal in de voetballerij."

Feyenoord gaat zondag op bezoek bij Ajax en Van Bronckhorst hoopt dat Justin Kluivert kan worden afgestopt. "Vorig seizoen was hij erg goed tegen ons, toen had hij net een paar duels in het eerste elftal van Ajax achter de rug. Nu is hij al veel verder. Justin Kluivert heeft alle kwaliteiten in huis die een buitenspeler in het hedendaagse voetbal moet hebben. We zullen scherp moeten zijn."

Gio kent de jonge Ajacied nog uit de tijd waarin hij met Patrick Kluivert in Oranje speelde. "Het is leuk om te zien hoe Justin zich als speler heeft ontwikkeld. De kleine Justin van toen is groot geworden."

Zorgen om 'ongelukkige' Ronaldo bij Real Madrid

Cristiano Ronaldo staat dit seizoen symbool voor de wisselvallig prestaties van Real Madrid. De Spaanse grootmacht presteert in La Liga zeer matig.

Halverwege het seizoen staat Real een straatlengte achter koploper Barcelona en de degradatiezone is voor de Madrilenen zelfs dichterbij dan de koppositie. Ronaldo maakte pas vier doelpunten. In de Champions League, waarin de Portugees al negen keer scoorde, doet Real Madrid het tot nu toe wel prima.

Oud-speler Predrag Mijatovic vindt dat de situatie aan het einde van dit seizoen goed moet worden geanalyseerd. "Dit moet besproken worden en als hij niet gelukkig is, moet hij dat aangeven. Ik zie in de Champions League niet dat Ronaldo ongelukkig is, maar in La Liga zie ik dat wel", vertelt de voormalige directeur van Real Madrid aan Marca.

"Het heeft niks met zijn salaris te maken. Misschien is hij gewoon gemotiveerder voor Champions League-duels." Terwijl de toekomst van Ronaldo in de Spaanse hoofdstad onzeker lijkt, wordt Neymar juist aan de club gelinkt. Mijatovic ziet hem graag komen. "Maar ik weet niet of het mogelijk is. Als Neymar het op het veld goed kon vinden met Lionel Messi, zie ik geen reden waarom dat niet met Ronaldo zou kunnen."

Buma: 'beladen' namen zijn deel van geschiedenis

CDA-leider Sybrand Buma is faliekant tegen het wegmoffelen van wat sommigen bestempelen als 'beladen namen' uit de Nederlandse geschiedenis. "Alsof je door beelden omver te werpen en namen uit te wissen een beter mens wordt", zegt hij in een interview met het AD.

Buma reageert daarmee op de ophef over het Haagse Mauritshuis. Het museum had de buste van naamgever Johan Maurits in de foyer van het Mauritshuis weggehaald, omdat het op die plek niet "in de juiste context" geplaatst kon worden.

"Alsof je een historie mag en kan uitwissen, vergetende dat onze identiteit is ontstaan uit de geschiedenis. Dit is meer en meer en grachtengordeldiscussie aan het worden", aldus Buma. Hij vindt ook dat de naam van de Coentunnel niet mag veranderen. "J.P. Coen is onderdeel van onze historie. Als je alles relativeert, blijft er niets over".

"De discussie over wat het is om Nederlander te zijn, wat onze historie is, wordt een ijkpunt voor de komende vier jaar", denkt de CDA politicus. Ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal het er volgens hem over gaan nu meer en meer protestclubjes van permagekwetsten een poging doen onze geschiedenis - goed of fout - uit te wissen.

Ook premier Mark Rutte maakt zich zorgen. "Het is ons verleden. Wij zijn een land dat met z'n plussen en z'n minnen zich door de eeuwen heeft geknokt", aldus Rutte in het radioprogramma Met het oog op morgen. "Pas nou op om Jan Pieterszoon Coen te beoordelen met onze opvattingen van nu", zegt de premier, die zelf historicus is.

Steeds meer organisaties denken na over hun naamgever. Deze week maakte de J.P. Coenschool in de Indische Buurt in Amsterdam bekend een andere naam te nemen. Coen was gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en voerde een hard koloniaal beleid.

Buma: beladen namen deel van geschiedenis
Buma: beladen namen deel van geschiedenis (Foto: ANP)

Liverpool-fan noemt dochter Ynwa

Kent Roger Solheim is vader geworden van een dochter. Naast kersverse vader is de Noor ook al jaren een fanatiek supporter van Liverpool en wilde daarom zijn dochter vernoemen naar het bekendste clublied ter wereld.

Ondanks dat moeder de voorkeur had voor een andere naam slaagde Solheim erin om haar te overtuigen en hun gezamelijke dochter Ynwa te noemen, naar de vier beginletters van “You'll Never Walk Alone”.

Kent Roger Solheim: “De meeste mensen die het voetbal op de voet volgen, hebben door waar de voornaam van onze baby voor staat. Anderen vinden het een gewoon mooie voornaam. Tot blijkt dat ze supporter zijn van Manchester United. Dan tonen ze zich iets minder enthousiast.”

Schmid wint opnieuw op noordse combinatie

De Noorse atleet Jan Schmid heeft op de noordse combinatie zijn tweede opeenvolgende overwinning gepakt. De 34-jarige Noor won vorige week in Val di Fiemme voor het eerst in zes jaar weer eens en voegde daar zaterdag in Chaux-Neuve gelijk zijn vierde zege ooit aan toe.

Schmid begon na het schansspringen als vierde aan de tien kilometer langlaufen, 27 seconden achter de winnaar van het schansspringen, de Japanner Akito Watabe. Schmid passeerde de Oostenrijker Wilhelm Denifl en de Noor Jarl Magnus Riiber al snel en halverwege de race zat hij bij Watabe.

De twee bleven ook in de slotkilometers samen, waarna Watabe bij een versnelling van Schmid niet meer aan kon klampen. Hij eindigde wel als tweede, de Fin Ilkka Herola klopte na een puik staaltje langlaufen de Oostenrijker Lukas Klapfer in de strijd om plek drie.

WB-zege Nuis op 1.000 meter, Otterspeer tweede

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt heeft Kjeld Nuis de 1.000 meter bij de mannen op zijn naam geschreven. Nuis, die zijn elfde WB-zege boekte, reed een tijd van 1.08,57.

Hein Otterspeer veroverde met een tijd van 1.08,96 het zilver, brons was voor de Fin Mika Poutala die in 1.08,99 over de finish kwam. Koen Verweij (1.09,25) werd zesde, terwijl Thomas Krol (1.09,44) de zevende tijd op de klok zette.

Morgen wordt er nog een 1.000 meter voor mannen in Erfurt gereden.

Nuis wint ook in Erfurt (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
Nuis wint ook in Erfurt (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Honderden bij PVV-protest in Rotterdam

Honderden mensen hebben zich zaterdagmiddag in Rotterdam verzameld voor een demonstratie van de PVV tegen het kabinet-Rutte III, discriminatie van Nederlanders en de islamisering. De demonstranten voeren Nederlandse vlaggen en borden met teksten als "Stop islamisering Europa" en "Behoud de Nederlandse cultuur en waarden."

PVV-leider Geert Wilders had mensen opgeroepen naar het Stationsplein te komen om hun ongenoegen te laten blijken. De betoging geldt als het begin van de door de partij aangekondigde demonstratietour.

De PVV doet in maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de havenstad, en gaat daarmee de strijd aan met onder meer Leefbaar Rotterdam.

Ook de Vlaamse partij Vlaams Belang had aangekondigd met tientallen sympathisanten mee te doen aan de demonstratie. De PVV en Vlaams Belang (VB) voerden eerder al samen actie.

Honderden bij PVV-protest in Rotterdam
Honderden bij PVV-protest in Rotterdam (Foto: ANP)

Politie pakt 9 witwassers op

De politie heeft negen mannen aangehouden in de leeftijd van 25 en 37 jaar, afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam, Heemskerk, Beverwijk en Velsen, die verdacht worden van het witwassen van geld dat is buit gemaakt bij twee overvallen in 2016 en 2017.

Op 21 december 2016 rond 10.15 uur vond er op de Koestraat in Purmerend een overval plaats op een geldloper van G4S. De geldloper was bezig met werkzaamheden bij de ING bank. Terwijl de geldoper van de geldauto naar de ING liep werd hij overvallen door twee daders. Allebei droegen ze een vuurwapen. Ze dirigeerden de geldloper naar een fietsenstalling en maakten hem daar de geldkoffer afhandig die ze direct in een kist stopten. De daders vluchtten weg op een scooter. De buitgemaakte geldkoffer gaf op de dag van de overval een plofsignaal, waardoor het briefgeld dat in de koffer zat werd besmeurd met verf en deels verbrandde.

Op 29 juli 2017 werd in Heemskerk een gewapende overval gepleegd op een geldloper van G4S die bezig was de automaat te vullen van de ABN-AMRO op het Europaplein in Heemskerk. De overvallers verscholen zich in een gestolen VW Caddy, die vlakbij de geldautomaat geparkeerd stond. Eén overvaller dwong onder bedreiging van een vuurwapen de geldloper de geldkoffer af te staan, de andere overvaller stak de VW Caddy in de brand. Zij vluchtten na de overval weg op de gestolen scooter, die later in een parkeergarage in de buurt werd aangetroffen.

Uit het onderzoek is gebleken dat na de overval door verschillende personen op verschillende plaatsen in Nederland en België geld werd ingeleverd dat zeer waarschijnlijk afkomstig was uit de gestolen geldkoffers.

Castelen: "Ik heb de drive van een 18-jarige"

Romeo Castelen kan niet wachten op zijn rentree in de Eredivisie. De rechtsbuiten werd deze transferperiode vastgelegd door VVV-Venlo.

Castelen maakte ooit zijn profdebuut bij ADO Den Haag en hij speelde daarna ook enkele jaren bij Feyenoord. Bij zijn vertrek in 2007 begon de nu 34-jarige aanvaller aan een zwerftocht langs met name buitenlandse clubs. Hij speelde voor Hamburger SV, Volga Nizjni Novgorod (Rusland), RKC Waalwijk, Western Sydney Wanderers, Suwon Samsung Bluewings (Zuid-Korea) en het Chinese Zhejiang Yiteng.

"Man, Australië is zo geweldig. Als we met Western Sydney Wanderers tegen Sydney FC speelden, zaten er 60.000 mensen op de tribune. Trainingen deden we soms joggend op het strand. Om vervolgens met zijn allen de zee in te duiken. Zo mooi", kijkt Castelen terug in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Ik denk soms wel eens: oud-ploeggenoten als Ruud van Nistelrooij en Nigel de Jong hebben een topcarrière gehad. Maar ik op mijn manier ook. En nóg. Ik heb de gretigheid en drive van iemand van achttien jaar", aldus de nieuweling van VVV, dat zaterdagavond een uitwedstrijd speelt tegen ADO Den Haag.

Eén van de mooiste successen van Castelen was het winnen van de Aziatische Champions League met Western Sydney Wanderers. "En later scoorde ik ook nog in het toernooi om de wereldbeker voor clubteams. Dat was alleen Clarence Seedorf gelukt als Nederlander. Dat maakt je wel trots natuurlijk."

Herzog wint tweede 500m in Erfurt, Leenstra vierde

De tweede 500 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt is gewonnen door Vanessa Herzog. De Oostenrijkse, die voor het eerst een wereldbekerwedstrijd won, reed een tijd van 37,88.

De winnares van gisteren, Karolina Erbanova, eindigde als tweede met 37,96. Brons ging naar Olga Fatkulina in 38,28.

Beste Nederlandse was Marrit Leenstra. Haar tijd van 38,43 was goed voor plek vier. Letitia de Jong (38,58) werd zesde, Anice Das (38,87) negende, Mayon Kuipers (39,07) tiende en Sanneke  de Neeling werd met 39,56 achttiende.

Jorien Ter Mors, gisteren zesde op de eerste 500 meter en winnares van de 1.000 meter, deed niet mee omdat ze zich optimaal wil voorbereiden op de Winterspelen, waar ze ook in  actie komt bij het shorttrack.

De 500 meter vanmorgen in de B-groep werd gewonnen door de Finse Risku in 39,64.

Carrick stopt met voetballen bij Manchester United

Michael Carrick zet na dit seizoen een punt achter zijn carrière. De 36-jarige middenvelder voegt zich dan bij de technische staf.

Dat heeft manager José Mourinho naar buiten gebracht. Carrick speelde dit seizoen pas één wedstrijd, in de League Cup tegen Burton Albion. In de tweede helft voelde de Engelsman zich toen niet helemaal lekker en uit onderzoek bleek dat hij met hartritmestoornissen kampte.

Hoewel Carrick inmiddels weer helemaal fit is, kreeg hij daarna geen speeltijd meer. Mourinho verwacht dat dat binnenkort wel weer gebeurt. "Hij traint nu pas voor de tweede week weer met zijn teamgenoten mee. Michael is een belangrijke speler en het is een goede beslissing voor hem en het team om zich bij de technische staf te voegen."

"We zijn er allemaal blij mee en na dit seizoen verwacht ik hem er dus bij. Tenzij hij nog van gedachten verandert. Maar de club, en ikzelf ook, zou erg blij zijn als hij assistent-coach wordt." Michael Carrick speelde sinds de zomer van 2006 al 460 officiële wedstrijden voor Manchester United.

Snowboardcrosser De Blois grijpt naast olympisch ticket

Voor snowboardcrosser Glenn de Blois is de olympische droom voorbij. Tijdens de laatste World Cup-wedstrijd waar plaatsing afgedwongen kon worden, in het Turkse Erzurum, had hij in de top-8 moeten eindigen en dat lukte ondanks een sterk optreden niet.

De reis naar Erzurum vanuit München duurde al bijzonder lang: niet zeven à acht uur, maar een uur of dertig. Het vliegtuig was te klein ("zeventig snowboarders nemen toch meer ruimte in dan men had verwacht") en er moest overgestapt worden naar een militair vliegveld. "We reden volgens mij langs oorlogsgebied, we kregen politie-escorte en voorop reed een joekel van een tank", aldus De Blois.

Enfin, eenmaal aangekomen was het zaterdag dan tijd voor de wedstrijden. Daarin deed De Blois het prima en in de achtste finales hield hij met de Rus Nikolay Olyunin en de Oostenrijker Markus Schairer twee wereldtoppers achter zich. In de kwartfinales was een plek bij de top-2 nodig om de laatste acht te bereiken en kans te hebben op de Spelen, maar dat lukte niet: ondanks een sterke start eindigde De Blois als vierde. 

De winst in Erzurum ging naar de Italiaan Omar Visintin, die wereld- en olympisch kampioen Pierre Vaultier van het lijf wist te houden. Alessandro Hämmerle uit Oostenrijk eindigde als derde, voor de Amerikaan Nick Baumgartner. Karel van Goor werd in ronde één uitgeschakeld.

Bij de vrouwen was olympisch kampioene Eva Samkova uit Tsjechië de beste, door in de finale te winnen van de Française Chloe Trespeuch. Michela Moioli uit Italië eindigde als derde, Nelly Moënne Loccoz uit Frankrijk werd in de finale laatste.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Hennis reservist bij de marine

Oud-minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is reservist geworden bij de Koninklijke Marine. Een woordvoerder van de marine bevestigt na een bericht van het Noordhollands Dagblad dat het huidige VVD-Kamerlid is aangesteld als reserve-officier in de rang van kapitein-luitenant ter zee speciale diensten.

De aanstelling past volgens Defensie in het streven naar een reservistenbestand dat breed genoeg is om piekbelastingen op te vangen of om incidenteel gebruik te kunnen maken van specialistische kennis, zonder deze kennis zelf in huis te hebben. Hennis kan zo worden ingezet tijdens oefeningen van de uitzendbare, operationele staf.

De VVD-politica trad in oktober af nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid harde oordelen had geveld over Defensie in een onderzoek naar een mortierongeluk in Mali dat twee militairen het leven kostte. Ze nam daarna plaats in de Tweede Kamer.

Hennis reservist bij de marine
Hennis reservist bij de marine (Foto: ANP)

'Van Persie kostte Fenerbahçe ruim twintig miljoen'

Robin van Persie heeft bij zijn vertrek uit Istanbul een mooi geldbedrag meegekregen van Fenerbahçe.

Volgens de Turkse krant Sabah is het contract van de Rotterdammer afgekocht voor 1,8 miljoen euro. Van Persie, wiens verbintenis komende zomer zou aflopen, had eigenlijk recht op twee miljoen. De overige twee ton heeft hij laten schieten.

Fenerbahçe nam de 34-jarige spits in de zomer van 2015 over van Manchester United. Sindsdien zou hij de club uit Istanbul iets meer dan twintig miljoen euro hebben gekost. Van Persie was regelmatig geblesseerd, al haalde hij met veertig goals in 91 wedstrijden wel bijna een gemiddelde van één treffer per twee duels.

Komende maandag rondt Van Persie zijn langverwachte terugkeer bij Feyenoord af, zo bevestigde de club vrijdagavond. Volgens technisch directeur Martin van Geel is hij fit. "Al zal het wel even tijd vergen om hem ook wedstrijdfit te krijgen." De routinier speelde in augustus zijn laatste wedstrijd.

Meer zenders geïnteresseerd in Voetbal Inside

Johan Derksen blijft met Wilfred Genee en René van der Gijp het liefst bij RTL. Maar er zijn meer partijen die interesse tonen in het tv-trio, vertelt Derksen in in het magazine Vrij van De Telegraaf.

Derksen zegt loyaal te willen blijven aan RTL7. "Directeurtje Marco Louwerens is een wereldgozer. Als we bij RTL blijven, is dat uit loyaliteit jegens hem", zegt Derksen. "Er is ons een contract aangeboden van drie jaar. Maar er zijn nog andere partijen geïnteresseerd en bij één daarvan kan Wilfred ook een eigen talkshow krijgen. We gaan er nog eens rustig over praten."

Derksen zegt in het interview niets meer te hebben gehoord van de gesprekken tussen RTL en de sponsors van het programma over de vermeend seksistische, racistische en homofobe uitspraken die aan tafel tijdens het programma zouden zijn gedaan. "Heineken houdt liever een programma waar 700.000 bierdrinkende mannen naar kijken te vriend dan Sunny (Bergman, red) en mevrouw Simons. Als Heineken van zoiets in de war raakt, verdienen ze de status van A-merk niet en ook niet om hoofdsponsor te zijn van zo'n topshow als die van ons."

Derksen vindt het belangrijk dat hij geen blad voor de mond hoeft te nemen in de show. "Ik rij niet dat kolere-eind van Drenthe naar Hilversum om mijn mening in te slikken", zegt Johan. "Alleen bij ons aan tafel durft iedereen zich geestelijk onafhankelijk op te stellen. Wilfred is de gladjanus en de beste presentator van Nederland. René heeft de lach aan zijn kont hangen en ik ben de cynicus. Samen zijn we een perfect formatje."

Meer zenders geïnteresseerd in Voetbal Inside
Meer zenders geïnteresseerd in Voetbal Inside (Foto: BuzzE)

Labyad: "Natuurlijk wil ik naar Ajax"

Zakariay Labyad heeft gereageerd op de geruchten over de vermeende interesse van Ajax, waar oud-collega Erik ten Hag nu hoofdtrainer is.

Labyad weet nog niet waar zijn toekomst ligt. "Natuurlijk wil ik naar Ajax, maar ook naar Feyenoord, PSV of het buitenland", sprak hij volgens Voetbal Inside. "Je wil altijd een stap omhoog maken en jezelf verbeteren. Het is een ultieme kans om aan te sluiten bij een van de drie topclubs zodat je een betere voetballer wordt."

Vorige week meldde Voetbal International dat Ten Hag de aanvallende middenvelder van FC Utrecht graag wil meenemen naar Ajax. Labyad zegt zelf niet te weten hoe serieus die interesse is. "Ten Hag heeft gezegd dat hij gecharmeerd van me is. Ik lees ook dingen in de media. Het is aan mij om uiteindelijk de stap te maken."

Utrecht legde Labyad een jaar geleden transfervrij vast. De 24-jarige was toen clubloos, omdat hij een halfjaar eerder geen nieuw contract kreeg bij Sporting Clube de Portugal. "Zolang ik speler van Utrecht ben, doe ik mijn stinkende best hier", aldus Labyad, die niet uitsluit dat hij het seizoen gewoon afmaakt in de Domstad.

Alarm over geweld in toeristenoord Jamaica

Canada en Groot-Brittannië hebben landgenoten die in het Jamaicaanse toeristenoord Montego Bay verblijven met klem verzocht hun hotels niet te verlaten. De regering van Jamaica heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio St. James, waarvan Montego Bay de hoofdstad is, wegens het criminele geweld dat fors is toegenomen.

De Jamaicaanse politiechef George Quallo liet weten dat in St. James in 2017 335 moorden zijn gepleegd. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in andere regio's in het Caribische land. Premier Andrew Holness liet weten dat de criminaliteit steeds meer de spuigaten uitloopt en dat hij daarom militairen de straat heeft opgestuurd in St. James, aldus de zender CNN. Volgens de Britse krant The Guardian zouden er in de eerste week van 2018 al circa veertig moorden zijn gepleegd in St. James.

Na de hoofdstad Kingston is Montego Bay de grootste stad in Jamaica. De stad is populair bij internationale toeristen door de aanwezigheid van prachtige stranden. Elk jaar gaan er ongeveer 200.000 Britten op vakantie in Montego Bay.

Alarm over geweld in toeristenoord Jamaica
Alarm over geweld in toeristenoord Jamaica (Foto: ANP)

McDonald neemt leiderschap Sinn Fein over

De Ierse partij Sinn Fein heeft de opvolger bekendgemaakt van Gerry Adams, die sinds 1983 partijvoorzitter is. Mary Lou McDonald neemt het partijleiderschap over.

Adams zwaait volgende maand af als leider van de partij, die lang werd beschouwd als de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Hij vertelde tijdens een bijeenkomst in Belfast dat McDonald de enige kandidaat is om hem op te volgen, berichten Ierse media. Er kunnen geen nieuwe kandidaten meer worden aangemeld.

"Als jullie niet zijn genomineerd en de baan wilden, is het nu te laat", zei Adams. Hij noemde McDonald de "nieuwgekozen voorzitter van onze partij". Haar benoeming moet nog worden bevestigd op een speciale partijbijeenkomst. Die staat voor komende maand op de agenda.

McDonald neemt leiderschap Sinn Fein over
McDonald neemt leiderschap Sinn Fein over (Foto: ANP)

PSV houdt Lammers: "We hebben vertrouwen in hem"

Sam Lammers maakt het seizoen gewoon af bij PSV. De Eindhovenaren willen hem niet kwijt, nu Jürgen Locadia is vertrokken naar Engeland.

PSV overwoog Lammers te verhuren, zodat hij elders meer ervaring zou kunnen opdoen. Onder meer Sparta leek interesse te hebben, maar volgens De Telegraaf blijft de 20-jarige aanvaller gewoon in Eindhoven. Lammers scoorde dit seizoen zeven keer en hij gaf drie assists in negen duels in de Jupiler League.

Coach Phillip Cocu is tevreden over de ontwikkeling van zijn pupil. "Sam heeft ook al een paar keer op het hoogste niveau gespeeld en dat een paar keer prima ingevuld. Een aantal malen was het nog niet goed genoeg. Dat weet hij zelf ook, maar we hebben vertrouwen in hem", vertelt Cocu aan het Eindhovens Dagblad.

Sam Lammers speelt sinds 2010 in het shirt van PSV, dat hem toen weghaalde uit de gezamenlijke jeugdopleiding van Willem II en RKC Waalwijk. De Brabander, die een contract heeft tot medio 2021, kwam tot nu toe dertien keer in actie in de hoofdmacht van PSV (drie goals).

Aubameyang provoceert Dortmund bij potje zaalvoetbal

Pierre-Emerick Aubayemang blijft de gemoederen bezighouden in Duitsland, ook als de spits van Borussia Dortmund zelf niet in actie komt.

De Gabonees werd buiten de selectie gelaten voor het uitduel bij Hertha BSC, omdat hij niet genoeg gefocust zou zijn. Aubameyang wordt al enkele dagen nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar Arsenal. Terwijl zijn ploeggenoten vrijdagavond niet van Hertha wisten te winnen (1-1), ging Aubameyang een potje zaalvoetballen.

Op Twitter verscheen een foto waarop te zien is hoe de spits een shirt droeg met de naam van Ousmane Dembélé op de rug. De Fransman is totaal niet meer geliefd bij de Duitse fans, omdat hij is vertrokken naar Barcelona. Dortmund-coach Peter Stöger wilde na de wedstrijd in Berlijn weinig over het incident kwijt. "Het maakt me weinig uit, het is zijn eigen besluit."

Een journalist van Bild was harder in zijn oordeel. Hij stelde dat Aubameyang tot het einde van zijn contract (2021) op de tribune moet worden geplaatst vanwege het 'karakterloze' gedrag richting zijn club. "Bla bla bla, de volgende stap is de gevangenis", reageerde de 28-jarige aanvaller. "Je weet van niets, dus let gewoon op jezelf. Niet op mij."

Kerber veel te sterk voor Sharapova op Australian Open

Tennisster Angelique Kerber staat in de achtste finales van de Australian Open. De Duitse voormalig nummer één van de wereld was veel te sterk voor een andere voormalig aanvoerdster van de wereldranglijst, de Russische Maria Sharapova.

De als 21e geplaatste Kerber nam gelijk de servicebeurt van Sharapova af en deed dat in de eerste set nog twee keer. Het scenario dreigde zich in set twee te herhalen, maar de Russische redde haar eer nog een beetje door Kerber ook te breken. Dat was echter niet genoeg en na een goed uurtje was het al voorbij: 6-1, 6-3.

De Japanse Naomi Osaka sloeg zich voor het eerst naar de laatste zestien van een Grand Slam-toernooi. Daar waren de fans in Melbourne niet zo blij mee, want Osaka versloeg de als achttiende geplaatste Australische Ashleigh Barty: 6-4, 6-2. In de achtste finales speelt Osaka tegen de mondiale nummer één, Simona Halep.

De nummer twintig van de plaatsingslijst, Barbora Strycova, rekende zonder grote problemen af met lucky loser Bernarda Pera uit de VS: 6-2, 6-2. Strycova speelt hierna tegen landgenote Karolina Pliskova, die daarmee haar tweede opeenvolgende Tsjechische onderonsje speelt: eerder versloeg ze Lucie Safarova.

Tweevoudig halve finaliste Agnieszka Radwanska, als 26e geplaatst, kon zaterdag de koffers pakken. Hsieh Su-wei uit Taiwan, ook al goed voor de uitschakeling van nummer drie Garbiñe Muguruza, was in twee sets te sterk voor de Poolse: 6-2, 7-5.

(Potentiële) inbrekers aangehouden na verdacht gedrag

Vrijdagavond rond 18:55 uur reden twee mannen op de Westerwoud in Woudenberg rond. Een inwoner vond dat de twee bovenmatig veel interesse toonden in de woningen en besloot de politie te bellen terwijl hij zelf achter het duo aanreed. 

De politie kon het tweetal bij de oprit naar de A12 aanhouden. Het tweetal bleek veelvuldig in het systeem voor te komen voor inbraken. Naar aanleiding hiervan besloten de agenten de auto te doorzoeken. Hierbij werden verschillende inbrekersgereedschappen zoals een breekijzer aangetroffen. 

De mannen, afkomstig uit Driebergen-Rijsenburg en Harmelen, werden aangehouden. Het gereedschap is in beslag genomen. 

Federer en Djokovic simpel verder, Del Potro hard onderuit

Roger Federer en Novak Djokovic hebben zich op de Australian Open zonder overdreven veel moeite geplaatst voor de achtste finales. De als derde geplaatste Zwitser en de als veertiende geplaatste Serviër gingen beiden in straight sets door.

Federer nam het op tegen de Fransman Richard Gasquet, als 29e geplaatst. Die slaagde er in de derde set wel in om een break ongedaan te maken door de Zwitser te breken, maar op het beslissende moment stond hij zijn service alsnog af: 6-2, 7-5, 6-4.

Djokovic had de nummer 21 van de plaatsingslijst tegenover zich, Albert Ramos Viñolas. Dat leverde hem bijzonder weinig problemen op, hoewel de Serviër zich in set twee even overmatig in moest spannen om een servicegame te houden. Hij won uiteindelijk met 6-2, 6-3, 6-3.

Juan-Martin del Potro (12) leek in topvorm in Melbourne te staan, maar tegen de Tsjech Tomas Berdych (19) was het helemaal op. De door blessures geteisterde Delpo kwam geen moment in zijn spel en een ommekeer zat er ook geen enkel ogenblik in: 6-3, 6-3, 6-2.

Serena Williams maakt rentree in maart

Serena Williams maakt in maart haar rentree op de tennisbaan. Ze komt dan in actie op het toernooi van Indian Wells.

Williams zou haar rentree maken op de Australian Open, maar is nog niet fysiek op het niveau om weer alles te kunnen geven.

"Ze zou niet proberen terug te komen als ze niet meer zou kunnen winnen. Ze is echter nog niet zover, anders zou ze in Melbourne wel op de baan staan," aldus  haar coach Patrick Mouratoglou.

Williams beviel in september van een dochter.

Williams op archiefbeeld (Foto:Pro Shots / Action Images )

Bill Maher wijst op gradaties in #metoo

De Amerikaanse talkshowhost Bill Maher laat weten achter de #MeToo beweging te staan, maar niet achter mensen die in het wilde weg beschuldigingen uiten. "Ik steun #MeToo, maar kan me niet vinden in #MeCarthyism. Ontkennen dat er ook gradaties zijn in slechte daden, is net zo dom als alternatieve feiten accepteren."

Met Mccarthyisme doelt Maher op een een periode van anticommunistische verdachtmakingen in de Verenigde Staten in de jaren vijftig. De benaming is afgeleid van de senator Joseph McCarthy, een republikeinse politicus uit Wisconsin.

In zijn programma Real Time liet de presentator weten zich zorgen te maken over de trend van 'gradatie ontkenners',"mensen die geen verschil willen of kunnen zien tussen aanranding in een busje of even over iemands rug wrijven bij de koffieautomaat."

Mahar voegde daaraan toe dat rechtvaardigheid alleen kan plaatsvinden als de zwaarte van dingen wordt gewogen. "Daarom houdt Vrouwe Justitia een weegschaal vast en niet een afgezaagd geweer. (Vice-president) Mike Pence en IS zijn beiden homofobisch, maar Mike gooit geen mensen van het gebouw, dus hij is een beter mens. Dit is niet zo moeilijk mensen!''

Bill Maher wijst op gradaties in #metoo
Bill Maher wijst op gradaties in #metoo (Foto: BuzzE)

Fipronilrel: België ruimde 1,9 miljoen kippen

In België zijn vanwege het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd. Dat stelt federaal minister Denis Ducarme (Landbouw), die in een interview met de krant La Dernière Heure concludeert dat voedselveiligheidsdienst FAVV zijn werk "uitstekend" heeft gedaan.

"Ter vergelijking: in Nederland zijn er nog eieren met fipronil en maar liefst een honderdtal bedrijven is er nog steeds gesloten", aldus Ducarme. De minister maakte ook bekend dat de Europese Commissie toestemming heeft gegeven om 15 miljoen euro uit te trekken voor steun aan de getroffen pluimveehouders in zijn land.

Het fipronilschandaal was ook in Nederland afgelopen zomer groot nieuws, hoewel de aangetroffen hoeveelheid van de verboden stof in eieren geen gevaar voor de volksgezondheid vormde. Pluimveehouders hadden op grote schaal een bedrijf ingehuurd dat opvallend goede resultaten bij de bestrijding van bloedluis had geboekt. Later bleek dat dit bedrijf daarvoor fipronil gebruikte.

Fipronilrel: België ruimde 1,9 miljoen kippen
Fipronilrel: België ruimde 1,9 miljoen kippen (Foto: ANP)

Vrijlating lid Manson Family weer geblokkeerd

Een voormalige volgeling van de overleden sekteleider Charles Manson blijft vastzitten. Een commissie had volgens de Los Angeles Times aanbevolen de inmiddels 68-jarige Leslie Van Houten in vrijheid te stellen, maar daar ging de gouverneur van Californië niet in mee.

Van Houten zit momenteel een levenslange celstraf uit. Ze nam op negentienjarige leeftijd met andere leden van de Manson Family deel aan de moord op twee mensen. Ze bekende later een vrouw veertien keer te hebben gestoken, mogelijk nadat het slachtoffer al dood was.

Van Houten ving negentien keer bot bij de commissie die beoordeelt of gevangenen kunnen worden vrijgelaten. Die commissie oordeelde uiteindelijk dat ze toch vrij kon komen, maar gouverneur Jerry Brown draaide dat besluit in 2016 terug.

Brown maakte vrijdagavond bekend ook een tweede aanbeveling naast zich neer te leggen. Hij erkende dat Van Houten een modelgevangene is, maar vond dat onvoldoende. Hij verwees onder meer naar de ernst van haar vergrijp. Van Houten was niet betrokken bij de moord op de hoogzwangere actrice Sharon Tate en vier andere slachtoffers van de Manson Family.

Vrijlating lid Manson Family weer geblokkeerd
Vrijlating lid Manson Family weer geblokkeerd (Foto: ANP)

Megastunt skiër Dressen op legendarische afdaling Kitzbühel

Skiër Thomas Dressen heeft voor een van de grootste verrassingen in het alpineskiën van de laatste jaren gezorgd. De Duitser schreef in het Oostenrijkse Kitzbühel de afdaling van de legendarische Streif-piste op zijn naam, misschien wel de meest prestigieuze wedstrijd op de hele skikalender.

Op de Oostenrijkse piste, met in de skiwereld bekende en beruchte namen als de Mausefalle, Hausbergkante en de Seidlalm-Sprung, was het thuisfavoriet Hannes Reichelt die als eerste een echt scherpe tijd neer wist te zetten. 

Daar kwam even niemand van de favorieten onderdoor, tot de Zwitser Beat Feuz met een heerlijke run de snelste tijd pakte. Dat leek dan lang de winnende tijd te worden, maar Vincent Kriechmayr dacht daar anders over. De Oostenrijker zette het publiek in vuur en vlam met een werkelijk fenomenaal eerste deel van de afdaling, maar op het slotstuk liet hij het liggen.

Daarmee leek de laatste echte kanshebber geweest, maar dat was dan weer buiten Dressen gerekend. De Duitser, goed voor één podiumplek in zijn carrière, had wat mazzel met het weer - de zon scheen ineens vol op de piste - en profiteerde met een weergaloze run. Aan de finish hield hij 0,20 seconden voorsprong op Feuz over, waarmee zijn allereerste World Cup-zege een feit was, voor Feuz en Reichelt.

Overigens had ook Dressen's landgenoot Andreas Sander nog wat geluk met de omstandigheden. Hij leek de tijd van Dressen zelfs nog te gaan verbeteren, maar strandde uiteindelijk op plek zes, achter de eveneens zeer verrassende Zwitser Marc Gisin.

De heerlijke run van Dressen (Bron: YouTube)

Chauffeurs moesten rijden tijdens storm

Veel vrachtwagenchauffeurs die donderdag tijdens de zware storm op pad gingen, moesten dat van hun werkgevers. Dat zegt bestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Na de storm waarbij het KNMI waarschuwingscode rood had afgegeven, hield CNV Vakmensen een enquête onder de chauffeurs. "Veel chauffeurs kregen van hun werkgever te horen 'joh, geen gelul, je gaat gewoon de weg op'. Dat ze gedwongen werden om te rijden, daar ben ik wel heel chagrijnig over. Code rood wordt niet voor niets afgegeven", aldus Van Rijssel.

Uit de enquête blijkt dat veel werknemers geen enkele instructie hebben gekregen wat ze moeten doen bij code rood. Sommigen kregen te horen 'kijk zelf maar hoe het gaat. Als het te erg wordt zet je de auto aan de kant. Maak zelf je keuze''', aldus Van Rijssel. Nadat code rood was afgegeven nam 70 procent van de werkgevers geen contact op met de chauffeurs.

Maatregelen
Tijdens de storm waren er veel ongelukken met vrachtwagens. Veel vrachtwagens die omver waren gewaaid, kwamen uit het buitenland. Volgens Van Rijssel spreken de buitenlandse chauffeurs geen Nederlands of Engels en volgen ze het nieuws niet. Hij pleit daarom bij extreme weersomstandigheden voor verbodsborden boven de rijbaan waarop een vrachtauto afgebeeld staat.

De transportsector liet deze week weten in overleg te gaan met Rijkswaterstaat over te nemen maatregelen bij extreem weer. Van Rijssel wil ook dat CNV Vakmensen bij dit overleg wordt betrokken.

Chauffeurs moesten rijden tijdens storm
Chauffeurs moesten rijden tijdens storm (Foto: ANP)

Kim Dotcom weer getrouwd

De controversiële internetondernemer Kim Dotcom is hertrouwd. Hij deelde zaterdag vanuit Nieuw-Zeeland een groot aantal trouwfoto's van zijn 23-jarige bruid Elizabeth Donnely, die voortaan als Liz Dotcom door het leven gaat. Liz is zijn tweede vrouw. Hij scheidde in 2014 van zijn eerste vrouw Mona met wie hij vijf kinderen kreeg.

Dotcom was de grote man achter Megaupload, een site waar bestanden konden worden gedeeld. Dotcom wordt in de VS beschuldigd van het schenden van auteursrecht, afpersing en witwassen.

Van Nieuw-Zeeland eist Dotcom een miljardenclaim, voor de grote politie-inval in zijn villa waarbij in 2012 zijn site Megaupload offline werd gehaald. Er werden onder meer twintig exclusieve auto's in beslag genomen. De huiszoeking door de Nieuw-Zeelandse politie was in opdracht van de Amerikaanse FBI.

De 43-jarige Duitser, die werd geboren als Kim Schmitz, procedeert sindsdien tegen uitlevering aan de Verenigde Staten.

Kim Dotcom weer getrouwd
Kim Dotcom weer getrouwd (Foto: BuzzE)

Rebellen Jemen bestoken Saudi-Arabië

De Houthi-rebellen in Jemen hebben opnieuw een raket afgevuurd op Saudi-Arabië. De Saudiërs onderschepten het projectiel, zei een legerwoordvoerder.

Een door de Houthi's gecontroleerde televisiezender berichtte dat een legerbasis het doelwit was van de aanval. Over mogelijke slachtoffers of schade is niets bekendgemaakt.

De Jemenitische opstandelingen vuurden al eerder raketten af op het buurland. Saudi-Arabië geeft leiding aan een internationale coalitie die Houthi's vanuit de lucht bestookt.

Riyad beschuldigt Iran ervan de Houthi-rebellen te voorzien van raketonderdelen. Teheran ontkent dat.

Rebellen Jemen bestoken Saudi-Arabië
Rebellen Jemen bestoken Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Skiester Vonn pakt 79e World Cup-zege, Goggia valt

Skiester Lindsey Vonn heeft de 79e World Cup-zege uit haar carrière te pakken. De Amerikaanse was zaterdag de beste op de afdaling in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, waar de wedstrijd op de geliefde Olympia delle Tofane-piste op het programma stond.

Sofia Goggia, de winnares van vrijdag, ging als eerste van de echte favorieten naar beneden. De Italiaanse nam zoals altijd weer volop risico, maar dit keer was het wat te gortig: op de beruchte Tofana Schuss - een sprong vlak langs een grote rotswand - ging ze onderuit, hoewel ze gelukkig wel zonder letsel op leek te staan.

De Liechtensteinse Tina Weirather was de eerste die een bijna vlekkeloze run liet zien en dat leverde haar de leiding op. Niet veel later ging Vonn echter naar beneden en de Amerikaanse, die zaterdag na een grote fout nog tweede werd, was oppermachtig: aan de finish was Vonn 0,92 seconden sneller dan Weirather. De Liechtensteinse hield wel plek twee vast, want Vonn's landgenote Jacqueline Wiles strandde na een zeer spectaculaire run op 0,98 seconden, goed voor haar tweede podiumplaats ooit.

Politie zoekt getuigen dodelijk ongeval

Bij een frontale aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto is op vrijdagavond 19 januari in Ingen (Gelderland) een Poolse automobilist om het leven gekomen. De bijrijder, een Poolse vrouw, is zwaargewond geraakt. De politie onderzoekt de precieze toedracht van de aanrijding en roept getuigen op zich te melden.

Het ongeval gebeurde rond 18.45 uur op de Provinciale weg N320 toen de vrachtwagen en de auto frontaal tegen elkaar aan botsten. De inzittenden van de auto raakten bekneld in het voertuig. De bestuurder is direct aan zijn verwondingen overleden.

De bijrijder moest uit het voertuig worden bevrijd en is met zeer ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De vrachtwagenchauffeur is niet gewond geraakt, maar is wel hevig ontdaan door het incident. Hij heeft op het politiebureau een verklaring afgelegd.

Vader wildplasser mept agent

Hadden we vanmorgen al de Alkmaarse wildplasser die een agent in zijn gezicht mepte, in Goes ging het nog een stapje verder. Daar wilden agenten rond een uur of 04:00 een 15-jarige knul een bekeuring geven voor wildplassen. Omdat hij geen identiteitskaart kon overhandigen werd hij aangehouden. 

Tijdens de aanhouding bemoeiden een hoop omstanders zich met de situatie, waarop de politie besloot om dan maar op het bureau uit te zoeken wat de identiteit van de knul was. De omstanders probeerden de agenten hun werk te beletten en te verhinderen dat ze in de auto stapten. Hierbij haalde de 47-jarige vader van de jongen uit en gaf één van de agenten een kaakslag. 

Hij werd geboeid afgevoerd en hem zal mishandeling ten laste worden gelegd. Zijn zoon werd met twee bekeuringen heengezonden: één voor wildplasssen en eentje voor het niet kunnen tonen van zijn identeiteitsbewijs. 

Hewitt klopt Rojer op Australian Open, topduo's onderuit

Tennisser Jean-Julien Rojer is op de Australian Open in de tweede ronde van het dubbelspel uitgeschakeld. De Nederlander ging samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau onderuit tegen de Australiërs Lleyton Hewitt - bezig aan zijn derde comeback - en Sam Groth.

Hewitt en Groth sloegen zich in de tiebreak van de eerste set naar de winst, maar een vroege break in set twee leverde Rojer en Tecau een gelijke stand op, ook al kregen ze in bijna elke servicegame breakpoints tegen. In set drie werd juist ijzersterk geserveerd en pas op 6-5 was de eerste breekkans te zien. Die werd door Hewitt gelijk gepakt door de bal vol richting Rojer te slaan, die niks terug kon doen: 6-7 (2), 6-4, 5-7.

Naast de als derde geplaatste Rojer en Tecau gingen nog twee topduo's onderuit. De Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut gingen met 6-7 (1), 7-5, 6-7 (6) verrassend het bos in tegen de Chileen Hans Podlipnik-Castillo en Andrei Vasilevski uit Wit-Rusland. De Brit Jamie Murray en Bruno Soares uit Brazilië, als vijfde geplaatst, verloren met 7-6 (3), 5-7, 7-6 (6) van de Indiase veteraan Leander Peas en zijn landgenoot Purav Raja.

FOK! sportfoto-onderschrift week 3

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is bellerophon81 met het volgende onderschrift: "This little piggy went to Chelsa, this little piggy went to Manchester, this little piggy..."

De opgave van deze week:

Dakar-deelnemers Miguel Angel Alvarez en Philippe Raud staan midden in de woestijn te overleggen, waar hebben de heren het over? (Pro Shots / Action Images)
Dakar-deelnemers Miguel Angel Alvarez en Philippe Raud staan midden in de woestijn te overleggen, waar hebben de heren het over? (Pro Shots / Action Images)

Al 111 Russische sporters geweigerd door IOC

Het Internationaal Olympisch Comité heeft al 111 Russische sporters uitgesloten van de lijst met potentiële olympische deelnemers uit het land. Door het grote staatsdopingschandaal is Rusland als land uitgesloten van de Winterspelen in Pyeongchang komende maand.

Individuele sporters mogen wel proberen om door de 'keuring' te komen, om dan op de Spelen uit te komen onder neutrale vlag. Dan moet onder meer voldaan worden aan bepaalde eisen, zoals een minimum aantal dopingtests buiten Rusland. Sporters die uit de uitslagen van de Spelen van 2014 zijn geschrapt hebben in elk geval geen kans.

Het IOC heeft laten weten dat zo'n vijfhonderd atleten door de Russen aangemeld werden, waar een speciale commissie zich één voor één over buigt. Al 111 van hen zijn uitgesloten en op 27 januari worden de uitnodigingen verstuurd aan de sporters die wél door de keuring gekomen zijn. Tot die tijd wordt ook niet bekendgemaakt welke sporters wel of niet uitgesloten zijn.

Ongelukken door gladheid

Gladheid heeft in vooral de provincies Noord-Brabant en Utrecht tot verkeersongelukken geleid. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van zaterdagochtend zal de gladheid verdwijnen.

Volgens de ANWB is de gladheid niet goed zichtbaar en daardoor verraderlijk. Op de A2 bij knooppunt Oudenrijn gebeurde een aanrijding tussen een vrachtwagen en een personenauto. Na een ongeluk op de N616 tussen Gemert en Veghel ging de rijbaan dicht tussen Gemert en Erp. Op de A27 (Breda richting Gorinchem) bij Werkendam was maar een rijstrook open door de gladheid.

In de nacht naar zondag kan het opnieuw in het hele land plaatselijk glad worden als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten. Ook deze gladheid zal in de tweede helft van de ochtend verdwijnen.

Volgens Weeronline hebben winterse buien in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Noord-Brabant in de vroege ochtend lokaal voor een witte wereld gezorgd.

Ongelukken door gladheid
Ongelukken door gladheid (Foto: ANP)

Toptriatleet Schoeman in dopingproblemen

De Zuid-Afrikaanse triatleet Henri Schoeman zit in de problemen. De Russische 'hackersgroep' Fancy Bears heeft emails tussen IOC-leden naar buiten gebracht, waarin staat dat de triatleet tijdens de Olympische Spelen van 2016 positief testte op prednisolon. Schoeman won in Rio olympisch brons.

De internationale triatlonbond ITU liet weten een onderzoek gestart te zijn naar 'een verdacht resultaat van een dopingtest tijdens de Spelen in Rio', zonder daarbij op specifieke details in te gaan. De manager van Schoeman, Nic Lamond, heeft laten weten dat zijn atleet in elk geval volledig mee zal werken aan het onderzoek.

"Tot we meer weten zijn we niet in de positie om hier verder commentaar over te geven", aldus Lamond. Prednisolon mag buiten wedstrijden gebruikt worden, maar voor wedstrijden moet vooraf toestemming gegeven worden. Volgens de gelekte documenten heeft Schoeman het gebruik van het middel wel aangegeven, maar gaan de emails tussen IOC-leden erover of hij wel de benodigde toestemming had om het middel tijdens de wedstrijd in zijn lichaam te hebben.

In het emailverkeer is niet te vinden of een dergelijk document, waarin Schoeman de benodigde toestemming krijgt, wel of niet gevonden is.

NHL: Canadiens zijn Capitals de baas, Golden Knights onderuit

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL stonden vrijdagavond drie wedstrijden op het programma. De koplopers in de Western Conference, de Vegas Golden Knights, trokken naar Florida voor een duel met de Panthers, maar gingen onderuit. In overtime sloeg Aaron Eklbad de winnende 4-3 voor de Panthers binnen.

De Washington Capitals kregen bezoek van de Montreal Canadiens. De nummers drie van de Eastern Conference vuurde net zoveel schoten op doel af als de ploeg uit Canada, maar onder meer twee treffers van Max Pacioretty deden de Capitals de das om: 2-3. De Anaheim Ducks klopten de Los Angeles Kings in een wedstrijd waarin alleen in de derde periode gescoord werd: 2-1.

Uitslagen NHL vrijdag
Florida Panthers - Vegas Golden Knights 4-3 OT
Washington Capitals - Montreal Canadiens 2-3
Anaheim Ducks - Los Angeles Kings 2-1

Panthers - Golden Knights (Bron: YouTube)

NBA: Raptors verslaan Spurs in topper

De basketballers van de Toronto Raptors hebben in de NBA een belangrijke zege geboekt. De Canadese ploeg, tweede in de Eastern Conference, was in eigen huis nipt te sterk voor de San Antonio Spurs, de nummers drie van de Western Conference. 

De wedstrijd ging lang gelijk op, maar vroeg in het derde kwart namen de Raptors toch een serieuze voorsprong. Die werd uiteindelijk nooit groter dan dertien punten en de Spurs kwamen in het vierde kwart weer terug. De Raptors wisten hen net van het lijf te houden en hielden de voorsprong vast: 86-83. Kyle Lowry en DeMar DeRozan waren met 24 en 21 punten de topscorers bij de Raptors, LaMarcus Aldridge van de Spurs legde zeventien punten in de basket.

Uitslagen NBA vrijdag
Toronto Raptors - San Antonio Spurs 86-83
Brooklyn Nets - Miami Heat 101-95
Detroit Pistons - Washington Wizards 112-122
Memphis Grizzlies - Sacramento Kings 106-88
Denver Nuggets - Phoenix Suns 100-108
Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 99-86
Utah Jazz - New York Knicks 115-117

 

De tien beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Man spuit lijm in ogen buschauffeur

De politie heeft vrijdagochtend een 37-jarige man uit Heemskerk aangehouden die er van verdacht wordt een 38-jarige buschauffeur uit IJmuiden mishandeld te hebben. Rond 11:00 uur 's ochtends sprak de buschauffeur de Heemskerker aan op zijn rijgedrag op de Hagelingerweg in Santpoort-Noord.

Hij wilde er volgens de politie niets van weten en spoot een vloeistof, die lijm bleek te zijn, in de ogen van de buschauffeur. Hierna ging hij er als een speer vandoor. Hij had echter buiten de waard gerekend: passagiers uit de bus hadden het kenteken van de auto genoteerd. De gealarmeerde politie belden de eigenaar van de auto: dit bleek de vader van de verdachte te zijn. 

Hij sommeerde zijn zoon om terug te gaan. Wonderwel luisterde hij naar zijn vader en werd aangehouden door de politie. De chauffeur ging op eigen gelegenheid naar de huisarts om zich te laten behandelen. 

Superman krijgt zijn onderbroek terug

Wanneer DC Comics straks het jubileumnummer van Action Comics uitgeeft, keert daarin de rode 'onderbroek' van Superman terug. Dit maakte de uitgever deze week bekend.

Een van de bekendste onderdelen van de outfit van Superman is zijn rode broekje, dat over zijn blauwe pak heen zit. Omdat het precies en alleen om zijn kruis en heupen heen zit, is de running gag dat het eigenlijk zijn onderbroek is en dat hij die óver zijn kleding aan heeft, in plaats van eronder.

Mede omdat het zo'n grap is geworden besloot DC in 2011 om een aanpassing te maken aan Kal-Els outfit en de rode 'trunks' te schrappen. De nieuwe Superman behield zijn rood-blauwe kleurschema, maar rond zijn middel zat slechts een riem. In de reguliere Superman-comics is het tot op heden (ongeveer) zo gebleven, en in 2013, toen de superheld voor het eerst sinds 2006 in een film verscheen, ontbrak het broekje ook.

Superman: New 52
Superman in 2011

Action Comics, de titel die in 1938 voor het eerst verscheen en toen Superman introduceerde, bereikt in april het 1000e nummer. Om dit te vieren pakt DC Comics groots uit met bijdragen van bekende schrijvers en Superman-regisseur Richard Donner. Ook wordt de outfit van Superman opnieuw aangepast. "Action Comics #1000 is een keerpunt in de geschiedenis van niet alleen comics, maar van entertainment, literatuur en popcultuur," aldus DC-uitgever en tekenaar Jim Lee, die de 'nieuwe' outfit (alsmede de versie uit 2011) heeft ontworpen. "Er is geen betere manier om Supermans voortdurende populariteit te vieren dan door hem een look te geven die enkele nieuwe accenten combineert met het meest iconische element van zijn klassieke ontwerp."

Superman: Action Comics #1000
Superman in Action Comics #1000

Het is niet duidelijk of DC Comics het design slechts eenmalig toepast, of definitief terugkeert naar de rode boven-onderbroek. Action Comics #1000 ligt vanaf 18 april wereldwijd in de winkels.

Wormerveerder maakt het wel erg bont

Een 55-jarige man uit Wormerveer heeft het in de nacht van vrijdag op zaterdag wel erg bont gemaakt. Rond 03:00 uur trof de politie een auto met schade aan op de Krokusstraat. De bestuurder was in geen velden of wegen te bekennen. 

Terwijl ze op een takelwagen aan het wachten waren, kwam er een man naar buiten die behoorlijk opstandig was. Hij verstoorde de openbare orde waarop hij werd aangehouden. Tijdens de fouillering vonden de agenten de sleutel van de bewuste auto. 

De man bleef opstandig en wilde nergens aan meewerken. Hij werd met veel moeite overgebracht naar het politiebureau. Hij word verdacht van onder meer rijden onder invloed, verlaten plaats ongeval, het weigeren van een ademanalyse / speekseltest en het verstoren van de openbare orde. De man is zijn rijbewijs voorlopig kwijt. 

Wildplasser mept agent

De politie heeft op het Waagplein in Alkmaar een 37-jarige man aangehouden. De man werd vanmorgen rond 04:25 uur op heterdaad betrapt op wildplassen. De politie wilde hem fouilleren omdat hij geen legitimatie kon tonen. 

De zeikerd was het hier kennelijk niet mee eens en mepte één van de agenten in zijn gezicht waarna hij weg wilde rennen. Helaas voor hem was de andere agent sneller en hij werd aangehouden. Hij is voor verhoor overgebracht naar het bureau. 

FOK! Wat een weer: code gladheid

Er zijn brede opklaringen maar in het noordoosten komen nog enkele winterse buien voor. Lokaal is het glad door bevriezing van natte weggedeelten, in het noordoosten ook nog door de winterse neerslag. In de loop van de ochtend neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en vanmiddag valt er vooral in de zuidelijke helft van het land af en toe regen en in het zuidoosten mogelijk ook natte sneeuw. In de avond trekt dit neerslaggebied naar Duitsland, terwijl nieuwe winterse buien vanaf de Noordzee over het noorden en oosten trekken. De maximumtemperatuur ligt rond 4°C. De wind draait in de loop van de dag naar zuidelijke richtingen en wordt zwak tot matig. In de avond draait de wind naar west, langs de kust naar noordwest en neemt daar toe naar vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar zondag hebben vooral de kustgebieden en het oosten nog met een enkele winterse bui te maken. Geleidelijk klaart het steeds meer op en daalt de temperatuur naar iets onder het vriespunt. Op veel plaatsen wordt het opnieuw glad door bevriezing van natte weggedeelten. De wind komt uit west tot noordwest en is landinwaarts zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Zondag overdag schijnt eerst de zon en verdwijnt de gladheid in de tweede helft van de ochtend. Het blijft overdag vrijwel overal droog. In de loop van de dag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en eind van de middag en in de avond valt er in het zuiden lichte regen en lokaal weer natte sneeuw. De middagtemperatuur komt uit rond 5°C. De wind neemt af naar zwak tot matig en draait later op de dag naar zuidelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Sneeuw in Twente. Archief-foto van precies een jaar geleden.
Sneeuw in Twente. Archief-foto van een jaar geleden.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tennisser Zverev faalt weer op Grand Slam, Chung stunt

Tennisser Alexander Zverev heeft wéér 'gefaald' op een Grand Slam-toernooi. De 20-jarige Duitser is weliswaar de nummer vier van de wereld, op de Australian Open schopte hij het weer niet tot de vierde ronde, die hij op een Grand Slam-toernooi nog maar één keer gehaald heeft.

Zverev nam het in Melbourne op tegen de één jaar oudere Zuid-Koreaan Chung Hyeon, de nummer 58 van de wereld. Een late break leverde Zverev set één op, Chung won set twee via de tiebreak en in het derde bedrijf pakte Zverev de set door een dubbele break.

Er leek zo weinig aan de hand voor de Duitser, maar in set vier leverde hij gelijk zijn service in. Chung hield Zverev in zijn volgende opslagbeurt met moeite van het lijf en nam vervolgens de macht over. De Duitser klaagde over het licht in de Rod Laver Arena, want volgens hem moesten de lampen aan.

Dat gebeurde uiteindelijk ook, maar het hielp niet echt: Zverev werd in de vijfde set compleet van de baan geveegd, maakte nog maar vijf punten en ging met 5-7, 7-6 (3), 2-6, 6-3, 6-0 onderuit. Chung haalt voor het eerst de achtste finales op een Grand Slam-toernooi en doet dat als derde Zuid-Koreaan ooit. 

De 26-jarige Amerikaan Tennys Sandgren schopte het ook voor het eerst tot de laatste zestien. Hij rekende af met de Duitser Maximilian Marterer: 5-7, 6-3, 7-5, 7-6 (5). Sandgren speelt hierna tegen de als vijfde geplaatste Oostenrijker Dominic Thiem, die de Fransman Adrian Mannarino (26) met 6-4, 6-2, 7-5 naar huis stuurde.

De als 25e geplaatste Fabio Fognini klopte de Fransman Julien Benneteau met 3-6, 6-2, 6-1, 4-6, 6-3 en voegde zich zo bij Andreas Seppi in de achtste finales. Het is de eerste keer sinds Roland Garros 1976 dat twee Italiaanse mannen het zo ver schoppen.

De Hongaar Marton Fucsovics won nog nooit een wedstrijd in het hoofdschema van een Grand Slam-toernooi, maar dat veranderde in Melbourne. Inmiddels staat ook hij zelfs bij de laatste zestien, want Fucsovics was de Argentijn Nicolas Kicker simpel de baas: 6-3, 6-3, 6-2.

Shutdown overheid VS, Trump geeft Democraten de schuld

In de Amerikaanse Senaat hebben bij het verstrijken van de deadline te weinig leden gestemd voor het openhouden van de geldkraan voor de overheidsuitgaven de komende tijd. President Donald Trump geeft de Democraten de schuld van de zogeheten 'shutdown' die volgde.

In de Senaat zijn zestig van de honderd stemmen vereist voor een goedkeuring van nieuwe overheidsuitgaven. Die kwamen er bij lange na niet. De partijen hadden tot vrijdag middernacht lokale tijd (06.00 uur Nederlandse tijd) om eruit te komen.

Het Huis van Afgevaardigden was donderdag wel akkoord gegaan met een verlenging van de overheidsuitgaven tot volgende maand. In die kamer is een normale meerderheid voldoende.

Deadline
Meteen na de deadline begint men met het sluiten, de zogenoemde shutdown, van alle niet-essentiële overheidsdiensten. Dat gaat net zolang door totdat er overeenstemming komt over financiering. Naar verwachting wordt er in het weekeinde doorgepraat om tot overeenstemming te komen.

Het is de eerste keer sinds vijf jaar dat de overheidsdiensten op slot gaan. In 2013 gebeurde dat onder president Barack Obama. Die sluiting duurde destijds 16 dagen.

Dreamers
Tijdens de shutdown worden ambtenaren en andere medewerkers in overheidsdienst zonder betaling van salaris naar huis gestuurd. Alleen de diensten die van lands- en levensbelang zijn (zoals politie en brandweer) blijven actief.

Democraten willen in ruil voor hun steun toezeggingen in de vorm van bescherming tegen uitzetting van de dreamers. Dat zijn asielzoekers die als kind met hun ouders naar de VS kwamen en meestal al jaren in het land wonen en ingeburgerd zijn.

Sommige conservatieve Republikeinen liggen om andere redenen dwars: Ze vinden dat de overheidsuitgaven structureel omlaag moeten. Ze willen vooral bezuinigen op het gebied van gezondheidszorg en sociale uitkeringen.

Democraten
Meteen na het dichtdraaien van de federale geldkraan heeft de Amerikaanse president Donald Trump keihard uitgehaald naar de Democratische leden in de Senaat die een tegenprestatie eisten om deze 'shutdown' te voorkomen.

"De roekeloze eisen van de Democraten hebben er nu voor gezorgd dat ons land gegijzeld is en militairen en hulpverleners niet kunnen worden ingezet", schreef Trump op Twitter.

Republikeinen
Een groep conservatieve Republikeinen in het congres (de zogenoemde Freedom Caucus) is ook tegen het openhouden van de geldkraan. Zij doen dat omdat ze uit principe voor het verkleinen van overheidsuitgaven zijn. Vooral op het gebied van sociale zaken en gezondheidszorg vinden zij dat de overheid minder moet uitgeven. Zij kregen geen kritiek van Trump.

Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat zei dat "Trump alleen verantwoordelijk is" voor de shutdown. "De president heeft zijn senatoren steeds maar tegengehouden om te onderhandelen", aldus Schumer, die Trump en de Republikeinen opriep om zaterdag door te praten om tot een oplossing te komen. "Wij staan altijd open om te praten over een oplossing waar beide partijen het mee eens kunnen zijn", aldus Schumer.

Mitch McConell, de Republikeinse leider in de senaat, vond net als Trump dat de Democraten schuld dragen aan de ontstane impasse. Hij beloofde zaterdag met een nieuw voorstel te komen om de geldkraan van de overheid in ieder geval tot 8 februari weer open te zetten.

'Shutdown' overheid VS in gang gezet
Shutdown overheid VS, Trump geeft Democraten de schuld (Foto: ANP)

12-jarige krijgt twee strippers voor verjaardag

Een 12-jarige jongen uit de Verenigde Staten kreeg van zijn steenrijke vader een cadeautje waar de meeste puberjongens alleen maar natte dromen van hebben. Niet één, maar twee hitsige strippers.

De video van het feestje bereikte de krochten van het internet (lees: VKMag), waar wij het op wisten te duikelen. Inmiddels zijn de klachten niet van de lucht. Mensen noemen het beschamend, vulgair en zelfs aanranding.

Wat kreeg JIJ voor je 12e verjaardag?

Porte weer de beste op Willunga Hill, Slagter derde

Richie Porte heeft de vijfde etappe in de Tour Down Under gewonnen. De 32-jarige Australiër was de sterkste in de koninginnenrit naar Willunga Hill. De renner van BMC versnelde op anderhalve kilometer van het einde aan en zou solo aankomen. Daryl Impey werd tweede op acht seconden en neemt de leiderstrui over van Peter Sagan. Tom-Jelte Slagter was de beste Nederlander met een derde plaats op tien seconden van de winnaar. De renner van Dimension Data staat nu ook derde in het algemeen klassement.

Meteen vanuit de start zouden zeven renners in de aanval trekken: Zakkari Dempster en Scott Bowden (beide UniSA-Australia), Nickolas Dlamini (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Fumiyuki Beppu (Trek – Segafredo), Mads Würtz Schmidt (Katusha – Alpecin) en Nuno Bico (Movistar). Het zevental kreeg een maximale voorsprong van een kleine vier minuten op het peloton, waar BMC het tempo in het peloton bepaalde.

Op de eerste beklimming van de Willunga Hill viel de kopgroep uit elkaar en zouden in eerste instantie alleen bergtruidrager Dlamini en De Gendt overblijven. Dlamini leek ook als eerste boven te komen op de beklimming, maar de Zuid-Afrikaan verkeek zich op de streep en liet zich te vroeg uitzakken naar het peloton, waardoor De Gendt als eerste zou doorkomen op Willunga Hill.

Met nog tien kilometer te gaan was ook het avontuur van De Gendt over. Net voor de laatste beklimming van de Willunga Hill trok Team EF Education First-Drapac het in waaiers. Er ontstonden wat breukjes, maar net voor de laatste beklimming kwam alles toch weer samen.

BMC nam met Rohan Dennis het initiatief aan kop van het peloton op Willunga Hill voor Richie Porte. Met nog anderhalve kilometer te gaan demarreerde Porte. In eerste instantie kon Jay McCarthy nog volgen, maar moest niet veel later zijn landgenoot toch laten gaan. Porte zou solo aankomen en het was alweer zijn vijfde zege op Willunga Hill. In 2014, 2015, 2016 en 2017 was hij daar ook al de beste.

Ondanks zijn vijfde opeenvolgende zege, neemt Porte de leiderstrui niet over van wereldkampioen Sagan. Impey en Porte staan binnen dezelfde seconde bij elkaar. Impey draagt morgen de leiderstrui omdat de optelsom van de ritslagen van de Zuid-Afrikaan beter is dan die van Porte.

Coleman sprint 20 jaar oud wereldrecord op 60 meter aan gort

Atleet Christian Coleman heeft tijdens de Clemson Invitational op de campus van de Amerikaanse Clemson University (South Carolina) het wereldrecord op de 60 meter indoor verbroken.

Dat record stond al sinds 1998 op naam van de Amerikaan Maurice Greene, die met 6,39 seconden (twee keer), 6,40, 6,41, 6,42 en 6,43 zes van de acht snelste tijden ooit in handen had. Door de jaren heen zetten alleen Andre Cason (6,41 in 1992) en Dwain Chambers (6,42 in 2009) vergelijkbare tijden neer.

Dat veranderde vrijdag in Clemson, toen de 21-jarige Coleman de finale liep. Hij had zich al geplaatst met een rappe 6,47 seconden en dook in de finale zelfs twee honderdsten onder het oude wereldrecord: 6,37 seconden. 

Coleman snelt naar het wereldrecord op de 60 meter indoor (Bron: YouTube)

Halep na historisch lange partij door op Australian Open

Tennisster Simona Halep heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open. De Roemeense nummer één van de wereld moest het werkelijk uit de kleine tenen trekken, want de Amerikaanse Lauren Davis (WTA-76) weigerde om ook maar iets toe te geven.

Halep was de eerste drie een break plaatste, maar Davis sloeg gelijk terug en nam Halep's service vervolgens nog eens over, waardoor ze de set won. Halep trok set twee naar zich toe en dus moest de derde set de beslissing brengen, wat nogal een tijdje zou duren.

Vanaf 4-4 verloren beide speelsters drie van hun volgende vier servicegames, waardoor de stand op 8-8 kwam. Davis hield met moeite haar opslag en ook Halep deed dat met de nodige problemen. Op 10-11 kreeg Davis op de service van Halep vanaf 0-40 maar liefst drie matchpoints, maar die werden allemaal weggewerkt.

Op 13-13 werd de Amerikaanse gebroken, waarna Halep het - door een bal naast de lijn van Davis - het eindelijk af kon maken: 4-6, 6-4, 15-12. De wedstrijd duurde uiteindelijk 3:45 uur, de op drie na langste damespartij ooit op de Australian Open. 

De als zesde geplaatste Karolina Pliskova won een Tsjechisch onderonsje met Lucie Safarova, als 29e geplaatst: 7-6 (6), 7-5. De Amerikaanse Madison Keys (17) sloeg Ana Bogdan uit Roemenië naar huis (6-3, 6-4) en speelt in de achtste finales tegen de Française Caroline Garcia (8), die de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich met 6-3, 5-7, 6- klopte.

Brighton bevestigt recordaankoop Locadia van PSV

Jürgen Locadia zet zijn loopbaan voort bij Brighton & Hove Albion. De Engelse club heeft de transfer vrijdagavond bevestigd.

PSV ontvangt naar verluidt circa zestien miljoen euro voor Locadia, die daarmee de duurste aanwinst uit de clubhistorie van The Seagulls is. De 24-jarige aanvaller heeft een contract voor meerdere seizoenen gekregen. Bij Brighton staan doelman Tim Krul en oud-teamgenoot Davy Pröpper ook onder contract.

Afgelopen zomer hoopte Locadia ook al op een transfer naar Engeland, maar PSV wilde hem toen niet laten gaan. In Eindhoven had de aanvaller nog een verbintenis tot medio 2020. De koploper van de Eredivisie had Maximiliano Romero al aangetrokken om het vertrek van Locadia op te vangen.

Wanneer de nieuwe aankoop zijn debuut kan maken, is nog niet bekend. Locadia is nog herstellende van de blessure die hij op 10 december opliep tegen Ajax. Brighton & Hove Albion bezet momenteel de zestiende plaats in de Premier League.

Tom Petty overleed aan overdosis medicijnen

De fatale hartaanval waaraan de Amerikaanse rockmuzikant Tom Petty (66), vorig jaar oktober overleed werd volgens de autopsie veroorzaakt door een "onvrijwillige overdosis medicijnen" Volgens het rapport van de schouwarts dat vrijdag (lokale tijd) werd geopenbaard zaten er sporen van zeven stoffen in zijn bloed.

Het ging om een mix van pijnstillers en kalmeringsmiddelen: fentanyl, oxycodon, temazepam, alprazolam, citalopram, acetyl fentanyl, en despropionyl fentanyl.

Petty kreeg volgens manager Tony Dimitriades een hartinfarct in zijn huis in Malibu. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar daar kon niets meer voor hem gedaan worden.

De zanger-gitarist kreeg wereldfaam met zijn band Tom Petty & The Heartbreakers, opgericht in 1976. Hij had al in de beginjaren van zijn carrière grote hits als Breakdown en American Girl. Er zouden nog verscheidene volgen. Behalve met de Heartbreakers had Petty ook succes als lid van de supergroep Traveling Wilburys, met Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne en Roy Orbison. Ook bracht hij een aantal soloplaten uit.

Tom Petty overleed aan overdosis medicijnen
Tom Petty overleed aan overdosis medicijnen (Foto: BuzzE)

LeBron en Curry aanvoerders NBA All Star Game

Basketballers LeBron James en Stephen Curry zijn tijdens de All Star Game in de NBA de aanvoerders van de twee teams. Op 18 februari staat de wedstrijd gepland in Los Angeles. Voor het eerst wordt het geen klassiek 'oost tegen west', maar mogen twee aanvoerders hun teams kiezen.

James en Curry kregen de meeste stemmen van spelers, basketbalfans en de pers. Uit zowel de Eastern als Western Conference werden verder nog vier spelers geselecteerd, waar de aanvoerders hun team op 25 januari uit mogen kiezen. James zal als eerste zijn keuze mogen maken.

Eastern Conference
Giannis Antetokounmp (Milwaukee Bucks)
Kyrie Irving (Boston Celtics)
DeMar DeRozan (Toronto Raptors)
Joël Embiid (Philadelphia 76ers)

Western Conference
Kevin Durant (Golden State Warriors)
James Harden (Houston Rockets)
Anthony Davis (New Orleans Pelicans)
DeMarcus Cousins (New Orleans Pelicans)

Derde kind Kim en Kanye heet Chicago

De naam van het derde kind van Kim Kardashian en Kanye West is bekend. Het meisje luistert naar de naam Chicago, zo staat op de website van Kim Kardashian.

Het kindje kwam maandag ter wereld via een draagmoeder. "We zijn blij met de komst van een gezonde en mooie baby", stelde het koppel in een verklaring. "We zijn dankbaar met de draagmoeder die onze dromen heeft laten uitkomen met het grootste cadeau dat iemand kan schenken."

Kim en Kanye hadden al twee kinderen die de realityster zelf had gebaard: dochter North (4) en zoon Saint (2). Vanwege complicaties bij de eerdere zwangerschappen kozen zij voor het derde kind voor een draagmoeder.

Derde kind Kim en Kanye heet Chicago
Derde kind Kim en Kanye heet Chicago (Foto: BuzzE)

'Noord- en Zuid-Korea mogelijk samen in bobslee op Spelen'

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zullen de teams van Zuid- en Noord-Korea gezamenlijk het stadion binnen lopen. Dat werd eerder al bekend, net als het toevoegen van enkele Noord-Koreaanse ijshockeysters aan het Zuid-Koreaanse team.

Daar komt nu mogelijk nog iets bij: de internationale bobsleebond IBSF wil namelijk proberen om een viermansbob met twee Zuid- en twee Noord-Koreanen op het ijs te krijgen. De bedoeling is overigens niet dat die dan ook mee gaan doen aan de olympische wedstrijd, maar ze moeten deel uitmaken van de 'forerunners', de sleeën die voor de wedstrijd naar beneden gaan om ervoor te zorgen dat de laatste voorbereidingen goed afgerond zijn en de wedstrijd kan beginnen.

"Bobsleeën is een teamsport als geen andere", aldus IBSF-president Ivo Ferriani. "De atleten moeten elkaar vertrouwen en perfect samenwerken in een ontzettend krappe ruimte. Een gemengd team zou de atleten uit beide landen zeer dicht bij elkaar brengen." De bedoeling is dat Ferriani en vice-president Darrin Steele, beiden voormalig bobsleeërs en coaches, de atleten zelf gaan coachen. Het team zou moeten bestaan uit een ervaren piloot en remmer uit Zuid-Korea, en twee Noord-Koreaanse remmers.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.